Börsipäev 15. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi eilne päev algas USA börsidel üsna tumedates toonides, vedasid mõned lootusekiired võlalimiidi tõstmise osas indeksid plusspoolele ning S&P sulgus lõpuks +0.4% kõrgemal. Euroopas oli eile vaikne päev, kui ainukese makrouudisena teatati augusti tööstustoodangu muutus, mis langes 2,1%, kuid ületas analüütikute ootusi. Lisaks teatas Saksamaa rahandusminister Schäuble, et uus valitsus peaks moodustatama ühe kuu jooksul. Stoxx 600 indeks tõusis +0.2%.

    Eile oli taas päev, kus turu nõrkus osteti üles. Seda toetasid kuulujutud Obama ja parteijuhtide kokkusaamisest, kui ka sellele eelnenud teated ametnikelt, kes väidetavalt on kokkuleppe sõlmimisele väga-väga lähedal. Senati demokraatide esindaja Harry Reid ja vabariiklaste esindaja Mitch McConnell ütlesid eile justkui ühest suust, et esmaspäev oli ülimalt konstruktiivne. Väidetavalt on kokkuleppe sisuks eelarvekõnelused tähtajaga 13. detsember (seni aga taastatakse valitsuse töö eelnevate kulutuste ulatuses), valitsuse rahastamine 15. jaanuarini ja võlalimiidi tõstmine, millest jätkuks 7. veebruarini, Obamacare jäetakse puutumata. Siiski tuleb mainida, et Senat ja president kahekesi ei saa antud ettepanekutele rohelist tuld anda, vaid see peab läbima ka vabariiklaste kontrolli all oleva Esindajatekoja. Viimastelt on juba kostnud ka nurinat, et tegu on lihtsalt uue tähtaegade paketiga, mis viimasel ajal näib olevat valitsuse tavapärane viis asju ajada.

    Makrokalendrist on täna oodata Suurbritannia inflatsiooniandmeid, Saksamaa ZEW majandussentimendi indekseid ning USAst Empire State tootmisindeksit. Enne turgu tulevad tulemustega Citigroup (C), Coca-Cola (KO) ning Johnson & Johnson (JNJ) ning pärast turu sulgemist avalikustavad majandustulemused Intel (INTC) ja Yahoo (YHOO).

    11.30 Suurbritannia tarbijahinnaindeksi muutus (september)
    12.00 ZEW majandussentimendi indeks (oktoober)
    15.30 USA Fed Empire State tootmisindeks (oktoober)
    17.00 Fedi liikme Dudley kõne
    18.00 Fedi liikme Williamsi kõne
    02.15 Fedi liikme Fisheri kõne

    Aasia aktsiaturud on USA eeskujul kauplemist alustanud plusspoolel – Nikkei kauplemas +0.3% plussis ning Hongkongi Hang Seng indeks on +0.5% kõrgemal. USA ja Euroopa futuurid kauplevad muutumatul tasemel.
  • JPMorgan alustas pooljuhtide sektori ettevõtete KLA-Tencor Corp (+1,9%) ja Lam Research (+0,9%) katmist „overweight“ soovitusega. JPMorgani hinnangul toimub pooljuhtide tootmise tehnoloogias oluline pöördepunkt järgmise paari aasta jooksul. Applied Materialsi (+0,6%) aktsiale andis analüüsimaja soovituse „neutraalne“, kuna nende hinnangul piirab praegune valuatsioon aktsia tõusupotentsiaali.
  • Maailma suurim sotsiaalvõrgustik Facebook (+0,8%) ostis Iisraelis asuva nutitelefonide rakenduste väljaarendamisega tegeleva iduettevõtte Onavo. Summat, millega 2010. aastal asutatud 40 töötajaga ettevõtte osteti, ei avalikustatud. Onavo ostuga loodab Facebook suurendada internetti kasutavate inimeste arvu. Facebooki aktsia viimase 12-kuu graafik:

  • Interneti-reisibüroo Expedia aktsia tegi -6,2% kukkumise, kuna Deutsche Bank langetas ettevõtte aktsia soovituse „hoia“ peale varasema „osta“ pealt ning hinnasihi 51 dollari peale varasema 66 dollari pealt. Analüüsimaja hinnangul on konkurentsisurve USA interneti-reisibüroode turul kasvanud ning samuti suurenevad ka kliendibaasi kasvatamise kulud.
  • Kristiina Kirtsi
    Maailma suurim sotsiaalvõrgustik Facebook (+0,8%) ostis Iisraelis asuva nutitelefonide rakenduste väljaarendamisega tegeleva iduettevõtte Onavo. Summat, millega 2010. aastal asutatud 40 töötajaga ettevõtte osteti, ei avalikustatud. Onavo ostuga loodab Facebook suurendada internetti kasutavate inimeste arvu


    Mina sain aru, et maksumus oli 100M ja Onavo tegeleb mobliisete rakendustega, mis sama interneti kasutuskogemuse juures kasutavad kordi vähem andmemahtu, FB, Nokia, Samsung jt. loodud Internet.org loodavad üheskoos ülejäänud kaks kolmandiku rahvastikust onlinesse saada.
  • Mis teeb FB Onavo ostu huvitavaks on see, et kui FB tahtis Wazet osta, siis lõppesid läbirääkimised sellega, et FB nõudis Wazet Silicon Valleysse ja nad ise tahtsid Israeli jääda...mida Google neil ka lubas.

    Nüüd Onavoga oli FB oma vigadest õppinud ega käse neil ümber asuda.
  • Suurbritannia inflatsioon septembris oli 2,7% vs oodatud 2,6%, hinnaindeksi tuumikosa tõusis 2,2% vs prognoositud 2,0%. Kõige rohkem langesid kütuse hinnad ning suurim tõus leidis aset lennupiletite hindades.

    UK CPI (SEP) beats at +2.7% vs +2.6% exp y/y, +2.2% vs +2.0% exp core y/y.
  • Saksamaa ZEW majandussentimendi indeks näitab, et investorid on tulevikus suhtes optimistlikud, kuid hetkeolukorra indeks jääb ootustele alla.

    Germany’s ZEW Expectations Survey (Oct): 52.8 vs 49.6 in September. Estimate: 49.6
    Germany’s ZEW Current Situation Survey (Oct): 29.7 vs 30.6 in September. Estimate: 31.3
  • Hiina pangad väljastasid septembris 787 mld jüaani uusi laene ning tulemus ületas analüütikute 675 mld jüaani suurust ootust. Võrdluseks, augustis väljastati uusi laene 711 mld jüaani. Raha pakkumise (M2) kasv aeglutsus samal ajal 14,2% peale eelmise kuu 14,7% pealt. Üleüldine uute laenude maht (sisaldab lisaks laenudele ka võlakirju ja muid vahendeid) langes 1,4 triljoni jüaanini aastataguse 1,65 triljoni pealt, kuid tulemus ületas analüütikute 1,35 triljoni jüaani suurust ootust. Hiina uute laenude maht kuus (jüaanides):

  • Oktoobrikuu Empire Manufacturing indeks jääb ootustele alla:
    October Empire Manufacturing 1.5 vs 4.5 Briefing.com consensus
  • Gallupi küsitlus kinnitab varasemaid arvamusi, et suure tõenäosusega langeb Washingtonis toimuva kemplemise süü vabariiklaste õlule. Allolev graafik näitab 3-6. oktoobril läbiviidud küsitluse tulemusi, kus ameeriklastelt uuriti, kas nad suhtuvad ühte või teisse parteisse positiivselt. Nagu näha, siis vabariiklasi soosivate inimeste osakaal on järsult kukkunud. (link)
  • Cargotec andis täna täisaasta tulemustele välja kasumihoiatuse ning odavnes seejärel -1.81%. Eelnevalt prognoositi müügituluks ja ärikasumiks läinud aastale sarnast taset, kuid nüüd on oodata mõlema näidu vähenemist.
    Esialgsete tulemuste põhjal ulatus ettevõtte uute tellimuste maht kolmandas kvartalis €724 miljonini, müügitulu €752 miljonini ja ärikasum (v.a restruktureerimisega seotud kulud) €35 miljonini. MacGregori äriüksuse müügituluks kujunes €200 miljonit ja ärikasumimarginaaliks 8.9%.
  • Soome liftifirma Kone aktsia tuli täna -1.83% allapoole, kuna Šveitsi päritolu konkurentfirma Schindler Holding väljastas kasumihoiatuse. Schindler Holding langetas täisaasta kasumiprognoosi 600 miljoni Šveitsi frangi pealt 550 miljoni peale ning põhjusena toodi välja laienemisega seotud kulud, hinnasurve ja viivitused kulukärbete rakendamises. Schindler Holdingi aktsia müüdi uudise peale -5.64% madalamale.
  • Rootsi börsil kaubeldava mobiilimaksete lahendusi pakkuva Seamless Distributioni aktsia käis päeva jooksul 54% võrra kõrgemal uutes ajaloolistes tippudes, kuid taandus siis ja kauples avamistasemest +44.94% kõrgemal 38.5 Rootsi krooni peal. Berengberg Bank alustas aktsia katmist ostusoovitusega ning seadis aktsia hinnasihiks 112 krooni, mis on rohkem kui 4 korda kõrgem aktsia eilsest sulgumishinnast (26.7 SEKi). Berenbergi analüütikute sõnul on ettevõttel soodsad kasvutingimused, kuna mobiilimaksete globaalne maht suureneb 2017. aastaks $700 miljardini.
  • Maailma suurim laagrite tootja SKF odavnes täna -5.04%, mis on aktsia viimase 4 kuu suurim langus. Ettevõtte kolmanda kvartali puhaskasum kahanes aastaga 1.25 miljardi Rootsi krooni pealt 1.12 miljardi peale, jäädes alla analüütikute poolt oodatud 1.22 miljardile. Müügitulu ulatus läinud aastaga sarnase tasemeni ehk 15.6 miljardi Rootsi kroonini. SKF plaanib 2015. aasta lõpuks kärpida kulusid 3 miljardi krooni võrra ning see hõlmab endas ka 2500 töökoha kaotamist 46 000st.
  • Luksuskaupade tootja Burberry müüdi Londonis -6.75% allapoole. Ettevõtte tegevjuht Angela Ahrendts teatas, et vahetab ametikohta ning suundub Apple'isse, kus hakkab tööle vanem-asepresidendina, kes vastutab online- ja jaemüügipoodide eest. Burberry uueks tegevjuhiks saab seni loomingulise juhina töötanud Christoper Bailey.
  • Turud tegemas sammukese alla, kui nüüd on pall Esindajatekoja vabariiklaste käes:
    Senator Durbin saying Senate negotiations have been halted as it awaits House Republican plan on how to proceed on debt limit and government funding
  • GMCR on päevasiseselt müügisurve alla sattunud, kuna Greenlight Capital on oma investoritele teatatnud,et nad on suurendanud oma lühikest positsiooni antud aktsias.

    Green Mtn Coffee shares dropping; move attributed to headlines that Greenlight Capital has increased its short position in the company
  • Intel prelim $0.58 vs $0.53 Capital IQ Consensus Estimate; revs $13.5 bln vs $13.45 bln Capital IQ Consensus Estimate

    INTC oodatust paremate tulemustega väljas, aktsia kauplemas ligi 1% plusspoolel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon