Börsipäev 16. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 16. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui esmaspäevase retoorika järgi võis arvata, et võlalimiidi ja valitsuse rahastamise osas saavutatakse kokkulepe või vähemalt ajapikendus juba eile, siis tegelikult on veel kõik lahtine ning eilne päev tõi närvilisust lisaks. S&P 500 aktsiaindeks lõpetas päeva -0.7% miinuses ja Stoxx Europe 600 tõusis +0.8%.

    USA turgudel toimuv meenutab üha rohkem Euroopa võlakriisi aegu, kui iga väljaande pealkiri ja mõne ametniku lause tekitavad volatiilsust. Nii näiteks kulges eilse sessiooni esimene pool suhteliselt rahulikult, kuid pärast teadet, et Senati esindajad on läbirääkimised mõneks ajaks katkestanud, et Esindajatekoja vabariiklased saaksid lagedale tulla oma plaaniga, vajusid turud sügavamale miinusesse. Vahepeal käisid läbi ka pealkirjad, et kõik kõnelused on sootuks katkenud, kuid tõepõhja neil all ei olnud. Turgude reaktsioon aga näib olevat õigustatud, sest vabariiklased ei suutnud eile oma plaani Esindajatekojas hääletusele panna, kuna partei konservatiivsemad liikmed leidsid, et tähtaegade pikendamise plaanis ei sisaldu nende nõudmised eesotsas Obamacare’i edasilükkamisega. Seega peavad nüüd kibekiiresti oma kõnelustega edasi minema Senati liikmed. Siiski peab ka Senati väljakäidav plaan läbima hääletuse Esindajatekojas, kuid vaatlejate arvates on isegi võimalus, et mõnede vabariiklaste osalusel võib see läbi minna.

    Kuna homme kukub tähtaeg, mil rahandusministeeriumi reservid otsa peaksid lõppema ning seega on oht, et riik ei suuda võlakirjamakseid sooritada, seadis reitinguagentuur Fitch USA AAA krediidihinnangu vaatluse alla. Fitch ütles, et valitsus pole õigeaegselt suutnud võlalimiiti tõsta ning poliitiline võitlus on märgatavalt vähendanud USA valitsuse ja majanduspoliitika usaldusväärsust.

    Kuigi kogu maailma tähelepanu on koondunud USA valitsuse tegemistele, leidub täna tähtsamaid sündmusi ka makrokalendris. Euroopa sessioonil on oodata uudiseid UK tööturult ja Euroopa tarbijahinnaindeksi muutust ning USA sessioonil USA majadeehitaja indeksit ning Fedi piirkondade majandusolukorra hinnangut. Valitsuse tööseisaku tõttu jääb teatamata USA tarbijahinnaindeksi muutus.

    11.30 UK Töötute arvu muutus ning töötuse määr (august)
    12.00 Eurotsooni tarbijahinnaindeksi muutus (september)
    17.00 USA majaehitajate indeks (oktoober)
    21.00 Fed Beige Book avalikustamine

    Tänasest tulemustekalendrist on enne turgu oodata muuhulgas Bank of America (BAC), Mattel (MAT) ja PepsiCo (PEP) raporteid ning turu sulgedes tulevad tulemustega eBay (EBAY) ning IBM (IBM). Täpsemat infot raporteerijate kohta saab tulemuste hooaja tabelist.

    USA aktsiaindeksite futuurid on kauplemas 0,4% plussis, Euroopa futuurid on 0,2% kõrgemal.
  • Maailma suurim jaemüüja Wal-Mart (-0,4%) teatas investoritega kohtumisel, et prognoosib sellel majandusaastal käibe 2-3% kasvu 475-480 mld dollarini. 2015. aasta majandusaastal prognoositakse aga käibe kasvu kiirenemist 3-5% peale. Jaemüüja plaanib müügi kasvu kiirendada läbi väiksemate kaupluste avamisega USAs ning sulgedes 50 nõrkade tulemustega kauplust Brasiilias ning Hiinas. USAs plaanitakse 2015. aasta majandusaastal avada 235-265 poodi, millest 120-150 oleksid väiksemad poed. Sellel aastal plaanitakse USAs avada 245 poodi, mida on rohkem kui varasemalt planeeriti. Sellel aastal plaanib Wal-Mart kapitalikulutusteks kulutada 12-13 mld dollarit ning järgmisel aastal 11,8-12,8 mld dollarit. Ettevõtte eesmärgiks on hoida tegevuskulude kasv allpool käibe kasvu.
  • Septembris tõusis EL’i (välja arvatud Malta) uute registreeritud sõiduautode arv aastatagusega võrreldes 5,4% ehk 1,159 miljoni ühikuni. Käesoleva aasta septembris oli üks tööpäev lisaks. 2013. aasta üheksa kuuga on registreeritud 9 miljonit uut sõiduautot, mida on 3,9% vähem kui mullu samal perioodil. Mitmed suured turud näitasid kasvu – Prantsusmaa (+3,4%), Suurbritannia (+12,1%) ning Hispaania (+28,5%). Itaalias aga vähenes registreerimiste arv 2,9% ning Saksamaal 1,2%. Tootjate lõikes on käesoleva aastaga kõige enam uusi registreeringuid Euroopas Mazdal (+11%), samal ajal kui PSA Groupi autode arvele võtmine on langenud 11,3%.
  • JCPenney aktsia tegi sessiooni jooksul -8,9% kukkumise, kuna väidetavalt on raskustes vaevlev jaemüüja palganud pankrotinõustaja. JCPenney pressiesindaja lükkas spekulatsiooni ümber. Viimase 12-kuu jooksul on jaemüüja aktsia odavnenud üle 70%.

  • Sessiooni jooksul -1,8% madalamale müüdud Yahoo! Inc aktsia osteti järelkauplemise ajal +1,7% kõrgemale, kuna ettevõte teatas, et plaanib jätta endale plaanitust suurema osaluse börsile minevas Hiina interneti jaemüüjas Alibaba Group. Yahoo plaanib vähendada oma 24% osalust hiljem, kui Alibaba aktsia on IPO hinnast kõrgemale tõusnud.

    Ettevõtte avaldas ka kolmanda kvartali tulemused. Korrigeeritud kasum ulatus 0,34 dollarini aktsia kohta, mis ületas analüütikute ootust 0,01 dollari võrra. Käive ulatus 1,08 mld dollarini ning tulemus vastas analüütikute ootustele. Yahoo neljanda kvartali käibeprognoos (1,18-1,22 mld dollarit) jäi aga analüütikute ootustele alla. Majandusaasta käibeks prognoosib ettevõte 4,4-4,45 mld dollarit.
  • Jaapani telekom Softbank (+2,2%) ostis 150 mld jeeni eest (1,5 mld dollarit) 51% osaluse Soome mobiiltelefonide mängude tootjas Supercell. Supercell on loonud sellised populaarsed mängud nagu "Clash of Clans" ja "Hay Day". Soome ettevõte loodi kolm aastat tagasi ning sellel on umbes 100 töötajat. Eelmisel aastal kasvas Supercelli käive üle 500 korra ehk 78,4 mln euroni võrreldes aastatagusega ning ettevõte jõudis 39,2 mln euro suurusesse kasumisse aastataguse 1,8 mln euro suuruse kahjumi pealt. Supercelli eesmärgiks on Softbanki abiga laieneda kolmele suurele Aasia turule- Jaapanisse, Koreasse ning Hiinasse. Softbank aga loodab ostuga jõuda lähemale oma eesmärgile, milleks on juhtivaks mobiiltelefonide mängude arendajaks saamine.
  • Näe, ei olegi Naz.
    Twitter Picks NYSE for Listing
    The New York Stock Exchange won the listing of microblogging website Twitter, the latest development in stock exchanges' battle for a new guard of technology listings.
  • Suurbritannia tööliste arv kasvas augustis 155 000 võrra, mis oli rohkem kui oodatud 125 000. Töötuse määr jäi oodatult 7,7% peale püsima.

    UK’s Employment Change 3M/3M (Aug) at: +155K vs +80K in July. Estimate: +125K
    UK’s ILO Unemployment Rate (Aug) at: 7.7% vs 7.7% in July. Estimate: 7.7%
  • Euroala lõplik septembrikuu inflatsiooninäit ühtis varasemalt väljakäidud 1,1%-ga, kuiseks inflatsiooniks kujunes 0,5%, tuumikinflatsioon oli 1%. Kõige rohkem tõusid toidu, alkoholi, tubaka ja teenuste hinnad.

    Euroala väliskaubanduse ülejäägiks augustis oli €7,1 miljardit vs €4,6 miljardit aasta tagasi samal perioodil.
    Eurozone’s Trade Balance NSA (Aug): 7.1B vs +18.0B in July. Estimate: 10.0B
    Eurozone’s Trade Balance SA (Aug): 12.3B vs +11.0B in July. Estimate: 11.8B
    Eurozone’s CPI Core (Sept F):+1.0% y/y vs +1.0% y/y in August. Estimate: +1.0% y/y
  • Wall Street Journali tänane artikkel kinnitab eelmisel nädalal liikunud kuulujutte, et Apple on vähendamas 5c mudeli tellimusi. Väidetavalt on üks 5c tarnijatest Pegatron saanud teate, et tellimusi kärbitakse vähem kui 20% ning Hon Hai Percisionilt tellitakse kolmandiku võrra vähem odavamat iPhone’i mudelit.
  • One component supplier was notified of a 50% cut in orders for iPhone 5C parts, which analysts say could suggest a slowdown in device shipments next year, or mean an inventory reduction by assemblers.
  • Vallo Lees
    Wall Street Journali tänane artikkel kinnitab eelmisel nädalal liikunud kuulujutte, et Apple on vähendamas 5c mudeli tellimusi. Väidetavalt on üks 5c tarnijatest Pegatron saanud teate, et tellimusi kärbitakse vähem kui 20% ning Hon Hai Percisionilt tellitakse kolmandiku võrra vähem odavamat iPhone’i mudelit.


    At the same time, Apple has also raised orders for the high-end iPhone 5S for the fourth quarter, two executives at Hon Hai said.
  • Mida kuradit nad sinna C-klassi ronisid üldse? Raha pole kuhugi panna või? Varsti Angela ( mitte Merkel, see teine: Angela Ahrendts ) tuleb ja lööb korra majja.
  • NAHB kinnisvarasektori indeks oodatust madalam.
    October NAHB Housing Market Index 55 vs 57 Briefing.com consensus; September 58
  • Luksuskaupade tootja LVMH Moet Hennessy Louis Vuittoni aktsia müüdi täna Pariisi börsil -4.97% madalamale. Ettevõtte III kvartali müügitulu kasvas aastaga 1.7% võrra €7.02 miljardini, kuid jäi alla analüütikute poolt oodatud €7.24 miljardile. Kolmanda kvartali selektiivne jaemüügitulu kasvas läinud aastaga võrreldes 13% võrra €2.10 miljardini, alkohoolsete jookide müügitulu kasvas 2.6% võrra €1.03 miljardini, kuid firma tähtsaima äriüksuse, milleks on riided ja nahktooted, käive vähenes 3.8% võrra €2.43 miljardi peale. Lisaks vähenes ka parfümeeria ja kosmeetikatoodete müügitulu, sedapuhku 2.1% võrra €879 miljoni peale.
    Uudise peale sattusid müügisurve alla ka konkurentfirmad Christian Dior -4.21% ja Compagnie Financiere Richemont -1.36%.
  • Maailma suurim jogurtitootja Danone odavnes Pariisi börsil -2.64%, kuna ettevõtte kolmanda kvartali võrreldav käive kasvas aastaga 4.2% oodatud 4.8% asemel ja lisaks alandati täisaasta kasvuprognoose. Suurimat pettumust valmistas firma beebitoitude äriüksus, mille müügitulu vähenes kolmandas kvartalis aasta baasil 8.6% võrra €924 miljoni peale. Beebitoidud moodustavad firma kogukäibest ca 20% suuruse osa.
    Müügitulu täisaasta orgaaniliseks kasvuks prognoositakse nüüd 4.5%-5%, kui eelnevalt oodati vähemalt 5% suurust kasvu. Lisaks nähakse ärikasumimarginaali vähenemist 0.8% ulatuses eelnevalt prognoositud 0.3%-0.5% asemel.
  • Soome tarkvarafirma Compteli aktsia müüdi täna Helsingis -3.57% madalamale. Ettevõtte kolmanda kvartali müügitulu kahanes aastaga 8.2% võrra €18.7 miljoni peale ja ärikasumit teeniti €1.3 miljonit. Läinud aasta samal perioodil oli kasum ühekordsete kulude tõttu €0.4 miljonit. 9 kuu baasil on ettevõtte käive vähenenud mullusega võrreldes 0.1% võrra €60.5 miljoni peale ning ärikasumit teenitud €3.6 miljonit läinud aasta €15.3 miljoni suuruse kahjumi asemel.
  • Reklaamifirma Publicis Groupe aktsia kukkus -1.89% võrra. Ettevõtte kolmanda kvartali müügitulu kasvas aasta baasil 3% võrra €1.68 miljardini. Ülevõtmisi ja valuutakursi kõikumisi arvestamata suurenes müügitulu 3.5% oodatud 4.2% asemel (möödunud kvartalis oli kasvukiirus 5%). Täisaasta müügitulule antud vähemalt 3.6% suurune kasvuprognoos jäeti muutmata.
  • Kiibitootja ASML Holdingi kolmanda kvartali puhaskasum vähenes mullusega võrreldes 30% võrra €193 miljoni peale. Müügitulu kasvas samal perioodil €1,18 miljardi pealt €1,31 miljardini. Neljanda kvartali müügituluks prognoositakse €1.8 miljardit ning brutomarginaaliks oodatakse 43%-44%. Lisaks kinnitati käesoleva aasta väljavaade, mille kohaselt oodatakse täisaasta müügituluks €5.2 miljardit. Ettevõtte aktsia müüdi -3.16% madalamale.
  • Senator Reid says debt deal is in place in the Senate; deal to end shut down and raise debt ceiling
  • IBM prelim $3.99 vs $3.96 Capital IQ Consensus Estimate; revs $23.7 bln vs $24.80 bln Capital IQ Consensus Estimate

    IBM aktsia reageerib tulemustele 3%-se langusega.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon