Börsipäev 17. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna varahommikul võttis USA Esindajatekoda vastu eelnõu, mis taastab valitsuse töö ja tõstab võlalimiiti, vältides niimoodi halvimat. Kahjuks ei saa seda iseloomustada kui kaua tehtud kaunikene, sest ettepanekuga ei lepitud kokku USA käimasoleva majandusaasta eelarves ning pigem anti endile lisaaega probleemidega tegelemiseks. USA aktsiaturud rallisid eilse päeva jooksul, kui eelnõu sai Senatis oma viimast lihvi. S&P aktsiaindeks lõpetas +1.4% plussis.

    Vastuvõetud eelnõu väldib USA maksejõuetust ning homseks peaksid tööle naasma ka sundpuhkusel olnud valitsuse töötajad, kellele makstakse tagantjärele töötasu ka mittetöötatud päevade eest. Eelnõu kohaselt rahastatakse valitsust praeguste kokkulepete kohaselt 15. jaanuarini ning võlalage tõstetakse 7. veebruarini. Lisaks alustatakse Esindajatekoja ja Senati ühiskomitees läbirääkimisi valitsuse eelarve osas ning komitee peaks oma tegemistest aru andma hiljemalt 13. detsembril. Senatis võeti eelnõu vastu häälteenamusega 81-18 ning Esindajatekojas 285-144, kusjuures Esindajatekojas andsid poolthääle kõik demokraadid ning 87 vabariiklast. Eelnõu vajab veel Obama allkirja, mille president on lubanud ka nii ruttu kui võimalik anda. Kokkuvõtvalt loetakse kokkulepet vabariiklaste kaotuseks, sest nad ei suutnud eelnõusse suruda ühtegi oma algselt väljakäidud ettepanekut. Teisalt väidavad vabariiklased ise, et demokraatidele anti eelseisvateks läbirääkimisteks selge signaal, et oma huvide nimel ollakse valmis võitlema.

    Kuigi põhitähelepanu koondus eile poliitikale, siis makroandmetest avaldas pettumuse NAHB majaehitajate indeks, mis langes septembri 58 punkti pealt oktoobris 55 punktile, jäädes alla oodatud 57 punktile. Lisaks avaldas Fed eile oma piirkondade raporti, milles erilisi üllatusi polnud, kui keskpanga teatel oli majandusaktiivsus septembris ja oktoobri alguses üle kõikide piirkondade tagasihoidlik või mõõdukas.

    Euroopa aktsiaturud lõpetasid eilse päeva samuti plussis, kui Stoxx 600 indeks kerkis +0.2%. Saksamaal selgus, et kahe peamise konservatiivse erakonna CDU/CSU ühendus ei astu rohelistega koalitsiooni, kuna erakondade vahel puuduvad ühised huvid. Ühtlasi spekuleeriti Kreeka uue abipaketi osas, kui Die Zeit kirjutas, et seda aitab finantseerida ka Euroopa Keskpank.

    Aasia aktsiaturud on USA võlalimiidi tõstmisele reageerinud positiivselt, kui MSCI Asia Pacific indeks on kauplemas +0.8% plussis. Tähelepanu sealsetel turgudel nihkub nüüd homme avaldatavale Hiina kolmanda kvartali SKP muutusele. Lisaks teatas Hiina, et välismaised otseinvesteeringud suurenesid septembris võrreldes aastatagusega 4,9%, mis jäi alla oodatud 5,7%-le.

    Tänaselt makrokalendrilt on oodata Suurbritannia jaemüügi näitajaid ning USA esmaste töötu abiraja taotlejate arvu ning Philadelphia Fedi tootmisindeksit. Kuigi valitsuse töötajad peaksid tänasest tööle naasma, pole teada, millal taastub majandusraportite avalikustamise ajakava, mistõttu on märgitud ka tänasele planeeritud uute majade ehituse, väljastatud ehituslubade ja tööstustoodangu statistkale, et antud raportid võivad hilineda.

    11.30 Suurbritannia jaemüük (september)
    15.30 USA esmaste töötu abiraha taotlejate arv
    17.00 Philadelphia Fedi tootmisindeks (oktoober)

    USA indeksite futuurid on kauplemas 0,2% madalamal ning Euroopa futuurid on 0,1% miinuses.
  • Maailma suurima mänguasjade tootja Mattel (+1,01%) kolmanda kvartali tulemused ületasid analüütikute ootusi tänu Barbie, Monster High ja American Girl nukkude müügi kasvule. Matteli puhaskasum kasvas kvartalis 16% ehk 422,8 mln dollarini (1,21 dollarit aktsia kohta) aastataguse 365,9 mln dollari pealt (1,04 dollarit aktsia kohta). Analüütikud ootasid kasumiks 1,12 dollarit aktsia kohta. Käive kasvas kvartalis 6,2% ehk 2,21 mld dollarini ning ka see ületas analüütikute 2,17 mld dollari suurust ootust. Girls and Boys üksuse müük kasvas kvartalis 8% ehk 1,4 mld dollarini, American Girl müük 20% ehk 122 mln dollarini ning Fisher-Price müük püsis eelmise aasta 789 mln dollari peal.

    Matteli tegevjuhi kommentaar kolmanda kvartali tulemuste kohta: ettevõtte käive kasvas igas regioonis, ärikasumi marginaalid paranesid, samuti paranes ka bilanss ning aktsionäridele tagastati rohkem kapitali. Mattel on optimistlik eesoleva pühadehooaja ees.
  • American Expressi (+1,42%) kolmanda kvartali kasum kasvas oodatust rohkem, kuna hoolimata majanduse ebakindlusest kasvab krediitkaartide kasutamine. American Expressi krediitkaartidega tehti kvartalis tehinguid kokku 7,3% rohkem kui aasta varem, kogusummas 236,2 mld dollarit. Ettevõtte kolmanda kvartali kasum kasvas 9,3% ehk 1,37 mld dollarini (1,25 dollarit aktsia kohta) aastataguse 1,25 mld dollari pealt (1,09 dollarit aktsia kohta). Käive kasvas kvartalis 5,6% ehk 8,3 mld dollarini. Analüütikud ootasid kasumiks 1,22 dollarit aktsia kohta ning käibeks 8,19 mld dollarit. Ettevõtte neto intressitulu kasvas kvartalis 8,6% ning laenukahjumite provisjonid 492 mln dollarini aastataguse 479 mln pealt.
  • eBay aktsia tegi järelkauplemise ajal -5,27% kukkumise, kuna koos kolmanda kvartali tulemustega andis internetiettevõte nõrga järgmise kvartali väljavaate. Tulenevalt USA interneti jaemüügi kasvu märkimisväärsest aeglustumisest prognoosib eBay neljanda kvartali käibeks, mis moodustab umbes 30% ettevõtte majandusaasta müügitulust, kuni 4,6 mld dollarit (analüütikud ootavad 4,64 mld dollarit) ning kasumiks kuni 0,81 dollarit aktsia kohta (analüütikud ootavad 0,83 dollarit aktsia kohta). Kolmandas kvartalis kasvas eBay käive 14% ehk 3,89 mld dollarini (tulemus vastas analüütikute ootusele) ning kasvatas puhaskasumit 15% ehk 689 mln dollarini (0,53 dollarit aktsia kohta). Korrigeeritud kasum ulatus 0,64 dollarini aktsia kohta ning tulemus ületas analüütikute ootust 0,01 dollari võrra. PayPali käive kasvas kvartalis 19% ehk 1,62 mld dollarini. eBay viimase kümne kvartali käive (mln dollarit) ning käibe muutus Y/Y:

  • Hiina kaubandusministeerium hoiatas riigi eksportijaid keeruliste aegade eest järgnevatel kuudel, kuna nõudlus arenevatest riikidest aeglustub. Septembris aeglustus Hiina ekspordi kasv Kagu-Aasiasse järsult ehk 10% peale eelmise kuu 31% pealt. Tegemist on 17-kuu aeglaseima kasvuga. Lisaks sellele, et arenevate riikide majanduskasv aeglustub, survestab neid ka kapitali väljavool, valuuta nõrgenemine ning inflatsiooni kiirenemine.
  • Suurbritannia septembrikuu jaemüügi kasv (välja arvatud automüük) ületas ootusi, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2,8% ning eelneva kuuga võrreldes 0,7%.

    UK Retail Sales Ex Auto (Sept):+0.7% m/m, +2.8% y/y vs -0.8% m/m, +2.3% y/y in August. Estimate: +0.3%m/m, +2.2%y/y
    UK Retail Sales Incl Auto (Sept): +0.6% m/m, +2.2% y/y vs -0.8% m/m, +2.1% y/y in August. Estimate: +0.4%m/m, +2.0%y/y
  • Enne valitsuse tööseisakut toodi välja, et varasematel kordadel on küllaldaselt olnud juhtumeid, kus aktsiaturg paistab sellel perioodil hoopiski silma positiivse tootlusega, kuigi määramatus võib olla suur. Seekordne aktsiaturu tootlus valitsuse tööseisaku ajal osutus üheks positiivsemaks ajaloos, kui S&P indeks kerkis 2,2%. Alloleval joonisel on toodud ka erinevate sektorite ettevõtete tootlused.
  • Esmaste töötu abiraha taotlejate arv oodatust kõrgem. Tööturuameti analüütikud ei osanud öelda, palju on numbrites sundpuhkusele saadetud valitsuse töötajaid. Üleeelmisel nädalal näiteks esitas taotluse 70 068 valitsuse töötajat. Nelja nädala liikuv keskmine on tõusnud 336 500 peale.

    Initial Claims 358K vs 330K Briefing.com consensus; Prior revised to 373K from 374K
    Continuing Claims 2.859 mln vs 2.900 mln Briefing.com consensus; Prior 2.905 mln
  • Philadelphia Fedi tootmisaktiivsuse indeks oodatust parem, kuid madalam kui eelneval kuul.

    October Philadelphia Fed 19.8 vs 7.0 Briefing.com consensus; September 22.3
  • Soome insenerifirma Outoteci aktsia müüdi täna Helsingi börsil -16.19% madalamale. Ettevõte avaldas täna esialgsed III kvartali tulemused, mille kohaselt saadi uusi tellimusi 49% võrra vähem kui mullu ehk €229 miljoni väärtuses (2012. aasta Q3 €452.4 miljonit), müügitulu kahanes aastaga €502.8 miljoni pealt €440 miljoni peale ning ärikasumit teeniti €44 miljonit läinud aasta €44.7 miljoni asemel. Lisaks langetati täisaasta müügitulu prognoos €2.3 miljardi pealt €2.1 miljardi peale ja ärikasumimarginaali prognoos tõmmati 1% võrra allapoole 9.5% peale. Outotec plaanib kasumlikkuse parandamiseks järgmise aasta lõpuks kulusid €50 miljoni ulatuses kärpida ning seoses sellega koondatakse ligi 500 inimest.
  • Täisaasta väljavaateid langetas täna ka Metso, mis Helsingi börsil -7.10% odavnes. Kui eelnevalt prognoosis ettevõte, et täisaasta müügitulu ja maksueelne kasum jäävad läinud aastale mõnevõrra alla, siis nüüd oodatakse märkimisväärselt nõrgemaid tulemusi. Suurimat kahju tekitab ettevõttele paberi- ning energiaüksus, mille müügitulu ja ärikasum aasta teises pooles prognoositult poole võrra vähenenevad.
  • TeliaSonera aktsia kallines Stockholmis +5.43%. Ettevõtte kolmanda kvartali puhaskasum kasvas möödunud aasta 4.03 miljardi Rootsi krooni pealt 4.64 miljardi krooni peale, ületades analüütikute 4.33 miljardi suurust ootust. Müügitulu kahanes samal perioodil 1.8% võrra 25.4 miljardi krooni peale, kuid ületas siiski analüütikute ootusi, milleks oli 25.1 miljardit krooni. Lisaks kinnitati täisaasta väljavaadet, mille kohaselt peaksid kasumimarginaalid mullusega võrreldes paranema ja müügitulu (ülevõtmisi ja valuutakursi kõikumisi arvestamata) jääma muutumatuks.
  • Hollandi telekomi Royal KPN aktsia müüdi -8.64% madalamale €2.22 peale, kuna firmas 30% suurust osalust omava Mehhiko miljardäri Carlos Slimi firma America Movili katse osta ülejäänud 70% aktsiatest hinnaga €2.40 tükk luhtus.
  • Kaevandusettevõtjate seas tegi korraliku tõusu läbi Polymetal International, mille aktsia Londonis +8.57% ülespoole osteti. Ettevõtte kulla tootmismaht kasvas III kvartalis aastaga 30% ja lisaks kinnitati täisaasta tootmisprognoosi, mille kohaselt toodetakse 1.2 miljonit untsi kulda.
  • British Sky Broadcasting Groupi aktsia kaubeldi +7.18% kõrgemale, kuna ettevõtte lairibaühendust kasutavate klientide arv kasvas kolmandas kvartalis 111 000 inimese võrra ja müügitulu suurenes samal perioodil 7.5% võrra £1.84 miljardini, ületades analüütikute poolt oodatud £1.82 miljardit.
  • Oscar Rõõm
    Kaevandusettevõtjate seas tegi korraliku tõusu läbi Polymetal International, mille aktsia Londonis +8.57% ülespoole osteti. Ettevõtte kulla tootmismaht kasvas III kvartalis aastaga 30% ja lisaks kinnitati täisaasta tootmisprognoosi, mille kohaselt toodetakse 1.2 miljonit untsi kulda.


    Parandan ennast: kaevandusettevõtete seas.
  • Google prelim $10.74 vs $10.37 Capital IQ Consensus Estimate; revs $14.89 bln vs $14.80 bln Capital IQ Consensus Estimate

    GOOG väljas mõnevõrra oodatust paremate tulemustega ja aktsia esimene reaktsioon ka positiivne, aktsia järelkauplemisel 4,4% plussis.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon