Börsipäev 31. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 31. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eelnevatel päevadel momentumaktsiates kasvanud närvilisus peegeldus lõpuks ka laiemalt indeksite näol, mis said müüki pärast FOMC pressiteadet. Keskpank otsustas küll ootuspäraselt jätta intressi nullilähedaseks ning jätkata võlakirjade ning hüpoteeklaenude kokkuostu 85 miljardi dollari ulatuses ühes kuus, kuid viimane ei maininud, et valitsuse tööseisak oleks mõjunud majandusele negatiivselt, mistõttu suurenes investorite silmis tõenäosus, et QE vähendamine võib laual olla juba detsembris või uue aasta alguses. S&P 500 indeks alanes -0,5%, Stoxx 600 jõudis enne FOMC otsust sulguda nullis, olles eelnevalt ära andnud 0,7% tõusu.

    Vaadates aga makrot, siis see ei kipu hetkel küll väga rääkima rahatrüki vähendamise kasuks aga detsembrini on veel mõni kuu aega. ADP küsitluse kohaselt loodi USA erasektoris oktoobris 130 tuhat töökohta, mida oli vähem kui analüütikute oodatud 150 tuhat. Septembri FOMC kohtumise eel, mil turud olid põhimõtteliselt juba arvestamas QE vähendamisega, ulatus eelneva kolme kuu keskmine ADP 165,6 tuhandeni.

    Ühtlasi osutus oodatust madalamaks septembri tuuminflatsioon, mis pole FEDile meeltmööda. Ilma toidu ja energiata kasva tarbijahinnaindeks eelmise kuuga võrreldes 0,1% ja aeglustus aasta baasil 0,1 protsendipunkti võrra 1,7% peale (analüütikud ootasid vastavalt 0,2% ja 1,8%).

    Eurotsoonis avaldas EKP kvartaalse pankade laenustatistika uuringu, mille kohaselt vähenes nende finantsasutuste arv, kes tõid välja karmistunud laenutingimusi ning ühtlasi ootas suurem osa vastajatest eelseisval kvartalil esimest korda üle kuue aasta krediiditingimuste lõdvenemist. Laenuandjad prognoosisid tingimuste paranemist nii ärilaenude, kui ka tarbimis- ja kinnisvaralaenude puhul.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis Euroopas saavad fookuses olema Saksamaa ja Prantsusmaa tarbimiskulutused aga ka eurotsooni oktoobrikuu esmane inflatsiooninäit, mis võib olla otsustava kaaluga investorite ootuste kujundamisel järgmisel nädalal toimuvaks Euroopa Keskpanga intressimääraotsuseks. Ühendriikides pakuvad huvi möödunud nädala töötu abiraha taotlused ja Chicago töötleva tööstuse küsitlus.

    09.00 Saksamaa jaemüük (september)
    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunne (september)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (september)
    11.00 Itaalia töötuse määr (september)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (september)
    12.00 Eurotsooni tarbijahinnaindeks (oktoober)
    14.30 USA esmaste töötu abiraha taotluste arv
    15.45 USA Chicago PMI (oktoober)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,4% madalamal.
  • Jaapani keskpank otsustas täna jätkata rahabaasi kasvatamist 60-70 triljoni jeeni võrra aastas ning usub endiselt, et suudab 2015.a tekitada ligi 2% inflatsiooni.

    BOJ SEES FY2013 REAL GDP AT +2.7%; JULY FORECAST +2.8%
    BOJ SEES FY2014 REAL GDP AT +1.5%; JULY FORECAST +1.3%
    BOJ SEES FY2015 REAL GDP AT +1.5%; JULY FORECAST +1.5%
    BOJ SEES FY2013 CORE CPI AT +0.7%; JULY FORECAST +0.6%
    BOJ SEES FY2014 CORE CPI AT +1.3%; JULY FORECAST +1.3%
    BOJ SEES FY2015 CORE CPI AT +1.9%; JULY FORECAST +1.9%
  • Saksamaa septembri jaemüük paranes aasta baasil 0,2%, mis oli nõrgem kui analüütikute prognoositud 1,1% (augustis 0,4%). Tarbijate kindlustunde indeks alanes 0,1 punkti 7,0 punktile (oodati 7,2 punkti).
  • Vaatamata ühekordsetele kuludele (mis ulatusid kvartalis 0,9 mld dollarini) ületas General Motors (+3,2%) kolmanda kvartali kasum analüütikute ootusi. USA sõidukitootja korrigeeritud kasum ulatus 0,96 dollari peale aktsia kohta ning tulemus ületas analüütikute 0,94 dollari suurust ootust. Ettevõtte puhaskasum langes kvartalis 0,7 mld dollarini aastataguse 1,5 mld dollari pealt. Käive kasvas kvartalis 39 mld dollarini aastataguse 37,6 mld pealt, kuid tulemus jäi analüütikute 39,4 mld dollari suurusele ootusele alla. GMi Põhja-Ameerika üksuse ärikasum kasvas 2,2 mld dollarini aastataguse 1,7 mld pealt ning seda toetas uute mudelite müügile tulek. Ettevõte hoiatas aga, et juba selle kvartali tulemusi võivad hakata survestama Saksamaa Bochumi tehase sulgemisega seotud kulud.
  • Sodastream International aktsia tegi -10,8% kukkumise, kuna ettevõtte kolmanda kvartali käive jäi analüütikute ootusele alla. Septembris lõppenud kvartalis ulatus ettevõtte müügitulu 144,6 mln dollarini samal ajal kui analüütikud ootasid käibeks 145,2 mln dollarit. Tegemist on esimese korraga alates ettevõtte börsidebüüdist 2010. aastal, kui käive on analüütikute ootustele alla jäänud. Ettevõtte puhaskasum vähenes kvartalis 2,2% ehk 16,4 mln dollarini võrreldes aastatagusega. Analüütikutes valmistas pettumuse ka see, et Sodastream jättis majandusaasta käibe- ja kasumiprognoosi samaks.
  • Videomängude looja Electronic Arts aktsia reageeris+7,8% ralliga ettevõtte teise kvartali oodatust paremale korrigeeritud kasumile. Korrigeeritud kasum ulatus 0,33 dollarini aktsia kohta samal ajal kui analüütikud ootasid kasumiks 0,12 dollarit. Ettevõte vähenes kvartalis ka puhaskahjumi 273 mln dollarini (0,89 dollarit aktsia kohta) aastataguse 381 mln dollari pealt (1,21 dollarit aktsia kohta). Käive ulatus kvartalis 695 mln dollarini ning korrigeeritud käive 1,04 mld dollarini, mis ületas samuti analüütikute 976 mln dollari suurust ootust. Praeguse kvartali korrigeeritud kasumiks prognoosib EA 1,22 dollarit aktsia kohta 1,65 mld dollari suuruse käibe juures. Kolmanda kvartali tulemusi toetab mängu „Battlefield 4“ müügile tulek. Prognoos jäi aga analüütikute ootusele alla- analüütikud ootavad kasumiks 1,33 dollarit aktsia kohta 1,76 mld dollari suuruse käibe juures.
  • Kasvav nõudlus on suurendanud Jaapani töötleva tööstuse tellimusi ja vähendanud varusid, kui oktoobrikuu PMI indeks viitas aktiivsuse paranemisele, kerkides 1,7 punkti 54,2 punktini. Tegemist on 46 kuu kõrgeima tasemega. Samas on tööhõive indeks viimastel kuudel suhteliselt stabiilne püsinud, mis võib tuleneda kas sellest, et tuleviku väljavaade on endiselt suhteliselt küsitav või johtub see suhteliselt jäikadest tööturu seadustest, mida peaminister Abe on üritamas oma reformidega parandada.
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused vähenesid septembris aastaga -0,1% (oodati +0,2%). Augusti näit revideeriti -0,1% pealt 0,1% peale.
  • Jaapani elektroonikatootja Sony (-1,7%) kärpis majandusaasta kasumiprognoosi pärast seda, kui filmiüksuse kahjumisse langemise tõttu ettevõtte teise kvartali puhaskahjum suurenes. Sony kolmanda kvartali puhaskahjum kasvas 19,3 mld jeenini aastataguse 15,5 mld jeeni pealt. Analüütikud ootasid 12,1 mld jeeni suurust puhaskasumit. Sony ärikasum vähenes kvartalis 51% ehk 14,8 mld jeenini, kuid käive kasvas 11% ehk 1,8 triljoni jeenini. Märtsis lõppeva majandusaasta puhaskasumi prognoosi langetas ettevõte 30 mld jeeni peale varasema 50 mld jeeni pealt. Käibeprognoos langetati 7,7 triljoni jeeni peale varasema 7,9 triljoni pealt. Järgmisel kuul on Sonylt oodata uut PlayStation 4 mängukonsooli müügile tulekut, mida loodetakse märtsi lõpuks müüa 5 miljonit tükki.
  • Päevagraafik: eurotsooni inflatsioon aeglustus oktoobris esialgsetel näitajatel 1,1% pealt 0,7% peale, samas kui analüütikud ootasid samaks jäämist. EUR/USDi reaktsioonist (-0,4% @ 1,3677 USD) on näha, et kohe hüppas ka tõenäosus, et EKP võib järgmisel nädalal intressimäära langetada, sest 2% mandaadist on praegune inflatsioon juba väga kaugele vajunud.
  • Eurotsooni septembri töötuse määr püsis küll 12.2% peal, kuid selle väikese nüansiga, et eelmise kuu oma revideeriti 0,2 punkti võrra kõrgemaks ja seetõttu üllatas septembri näit analüütikuid negatiivselt, sest viimased olid oodanud samaks jäämist 12,0%le.
  • Huvitav, kas EUR/USDi puhul on pöördepunkt kätte jõudnud. USDi puhul spekuleeritakse alates eilsest suurema tõenäosusega QE vähendamisest detsembris/jaanuaris ja siinpool Atlandit aga räägib tänane inflatsiooninäit veel väga lõdva rahapoliitikaga jätkamise vajadusest.

  • Päris huvitav lugu delfi vahendusel:
    Harju Maakohus leidis, et AS-i BLRT Grupp suuromanike otsus mitte maksta 2011. majandusaasta eest dividende on seadusega vastuolus ja kehtetu.
    Kas keegi oskab seda juhtumit rohkem kommenteerida? Pretsedendina tundub väga huvitav- kas nüüd ongi nii, et väikeaktsionäridel on õigus nõuda dividende kui ettevõttel on jaotamata kasumit ja ettevõttes kontrolli omava aktsionäri arvamus ei tähenda midagi?
  • USA töötuabiraha taotlused madalamad kui nädal varem, aga oodatust siiski rohkem

    Continuing Claims 2.881 mln vs 2.850 mln Briefing.com consensus; Prior revised to 2.850 mln from 2.874 mln
    Initial Claims 340K vs 335K Briefing.com consensus; Prior 350K
  • October Chicago PMI 65.9 vs 55.0 Briefing.com consensus; September 55.7
  • Telekomiseadmete valmistaja Alcatel-Lucent kallines täna Pariisi börsil +18,48%, kuna ettevõtte kolmanda kvartali kahjum kahanes mulluse €316 miljoni pealt €200 miljoni peale. Müügitulu kasvas samal perioodil 1,9% võrra €3,67 miljardini ning ületas sedasi analüütikute ootusi. Tänu kulukärbetele paranes ärikasum €116 miljoni peale, kui mullu samal perioodil teeniti €126 miljoni suurust ärikahjumit. Ettevõttel on plaanis 2015. aastaks kulusid €1 miljardi võrra kärpida ja vähemalt samas väärtuses varasid maha müüa ning keskenduda kiiremini kasvavatele äriüksustele nagu näiteks ülikiire Internet.
  • HLF-s on ehk taas kiiremaid liikumisi oodata, sest Ackman on peagi CNBC-s firma kohta uut avaldust esitamas,
    Herbalife Volume Alert -- HLF falls on CNBC report that Bill Ackman is preparing a new report on the company
  • Royal Dutch Shell odavnes Londonis -5,18%, kuna ettevõtte III kvartali puhaskasum vähenes aastatagusega võrreldes 35% võrra $4,7 miljardi peale, põhjuseks madalad kasumimarginaalid ettevõtte rafineerimisüksuses. Müügitulu kasvas samal perioodil $112,1 miljardi pealt $116,51 miljardi peale. Lõppenud kvartali keskmine tootmisvõimsus oli 2,931 miljonit barrelit naftaekvivalenti päevas ehk 2% vähem kui läinud aasta samal perioodil.
  • Euroopa suurim naftaväljade teenusteosutaja Technip odavnes Pariisis -9,15%. Ettevõtte kolmanda kvartali müügitulu kasvas aastaga 16% võrra €2,41 miljardini ning puhaskasum suurenes 1,9% võrra €150 miljonini, kuid jäi alla analüütikute poolt oodatud €173 miljonile. Lisaks alandati täisaasta väljavaadet ning uue väljavaate kohaselt jääb täisaasta müügitulu 9,3 - 9,4 miljardi vahele, eelnevalt ennustatud 9,1 - 9,5 miljardi asemel. Merealuste teenuste äriüksuse müügitulu prognoos alandati 4,3 - 4,6 miljardi euro pealt €4,1 miljardi peale ning ärikasumimarginaaliks oodatakse 14%, kui eelnevalt prognoositi näitajaks 15%. Maismaa ja avamere äriüksuse müügitulu prognoos tõsteti aga €4,7 - €5,1 miljardi pealt €5,2 miljardi peale ning sealseks ärikasumimarginaaliks oodatakse 6,5% - 7%.
  • Maailma suurim insuliini tootja Novo Nordisk müüdi Taani börsil -7,40% madalamale, kuna ettevõtte tulemused jäid analüütikute ootustele alla. Ettevõtte III kvartali puhaskasum suurenes aastatagusega võrreldes 13% võrra 6,42 miljardi Taani kroonini, jäädes napilt alla analüütikute poolt oodatud 6,52 miljardile ja müügitulu suurenes samal perioodil 3,4% võrra 20,51 miljardi kroonini, kuid jäi samuti analüütikute ootustele alla, milleks oli 21,09 miljardit krooni. 2014. aastaks prognoosib Novo Nordisk nii müügitulule kui ka ärikasumile kõrget ühekohalist protsentuaalset kasvu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon