Börsipäev 4. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • S&P 500 indeks lõpetas -0.3% madalamal ning Stoxx Europe 600 indeks kukkus -1.5%. Kui USA turud suutsid päeva põhjadest mõnevõrra taastuda, siis Euroopas jätkus müük kuni päeva lõpuni, mille tagajärjeks oli suurim ühepäevane kukkumine alates augustist. Turuosalised süüdistavad siinkohal USA oodatust paremaid makroandmeid, mis võivad USA keskpanga QE kärpimise tuua märtsi pealt juba detsembrisse.

    Kuigi makrouudiseid eile eriti ei avaldatud, siis sentimendi Euroopas muutis halvemaks ka oktoobrikuu tootjahindade muutus, mis võrreldes eelneva kuuga langesid 0,5% ja võrreldes aastatagusega 1,4% ehk viimase nelja aasta kiireimas tempos. See viitab omakorda deflatsioonisurvetele, mis võivad ohustada Euroopa majanduslikku taastumist. USA autode müük näitas novembris head minekut, tõustes aastaga 9% ehk annualiseeritult 16,4 miljoni ühikuni (oodati 15,8 miljonit ühikut). Tegu on viimase kuue aasta parima müüginumbriga.

    Aasia aktsiaturud on alustanud kauplemist sarnaselt USAle ja Euroopale miinuspoolel. Jaapani aktsiaturge rõhub tugevnev jeen ning Nikkei on kauplemas -2.2% miinuses. Austraalias valmistas aga pettumuse kolmanda kvartali majanduskasv, kui SKP kasvas oodatud 2,6% asemel 2,3%. Lisaks on tegu olulise aeglustumisega möödunud aasta 4% pealt. Alates 2011. aastast on Austraalia keskpank langetanud intressimäärasid 8 korral ning viimased neli kuud on intressimäära hoitud rekordmadala 2,5% peal.

    Täna võib taas oodata suuremat makroandmete voogu, kui Euroopa sessioonil tulevad avaldamisele sedapuhku teenustesektori novembrikuu lõplikud PMI’d ja eurotsooni revideeritud kolmanda kvartali SKP numbrid. USA poolelt on täna oodata eelkõige kinnisvarastatistikat, ADP tööjõu küsitlust ning Fedi Beige Book’i.

    10.45 Itaalia teenuste PMI (november)
    10.50 Prantsusmaa lõplik teenuste PMI (november)
    10.55 Saksamaa lõplik teenuste PMI (november)
    11.00 Eurotsooni lõplik teenuste ja koond PMI (november)
    11.30 Suurbritannia teenuste PMI (november)
    12.00 Eurotsooni kolmanda kvartali SKP teine hinnang
    14.00 USA hüpoteeklaenude taotlused
    15.15 ADP tööturu raport (november)
    17.00 ISM teenuste indeks (november)
    17.00 USA uute majade müük (september ja oktoober)
    21.00 Fed Beige Book

    USA ja Euroopa indeksite futuurid on kauplemas 0,1% plussis.
  • Rõivaste jaemüüja Abercrombie & Fitch aktsia rallis +5,8%, kuna tulenevalt pettumustvalmistanud finantstulemustest tegi ettevõttes 400 000 aktsiat omav Engaged Capital Abercrombie & Fitchi nõukogule ettepaneku otsida uus tegevjuht. Praeguse tegevjuhi Michael Jeffries’i leping lõppeb 1. veebruaril.
  • KFC ja Pizza Huti operaatori Yum! Brands (-2,7%) võrreldavate restoranide müük Hiinas ehk ettevõtte suurimal turul kasvas novembris 1%. Yum prognoosib 2013. aastal ettevõtte kasumi kõrgetes ühekohalistes või madalates kahekohalistes protsentides kasvu ning 2014. aastal prognoosivad nad EPSi 20% kasvu.
  • USA tehnoloogiaettevõtte Apple’i aktsia osteti +2,7% kõrgemale, kuna UBS tõstis ettevõtte aktsia soovituse „osta“ peale varasema „neutraalne“ pealt ning hinnasihi 650 dollarini varasema 540 pealt. UBSi hinnangul peaks 2014. aastal suurenema institutsionaalsete investorite osakaal Apple’is, kuna nende osakaal saavutas kõrgtaseme (73%) 2012. aasta aprillis, pärast mida on see langenud alla 64%. Täiendava katalüsaatorina toob UBS välja veel ka võimalikku lepingut China Mobile’iga, mis toetaks müüki muidu nõrgal suvekvartalil ning Angela Ahrendtsi palkamist. Apple'i aktsia ühe aasta graafik:

  • Venemaa teenuste PMI tõusis novembris neljandat kuud järjest, kerkides 52,9 punktini, kuid ajalooliselt vaadatuna on see siiski madal näitaja, sest alates 2001. aastast on indeksi keskmiseks väärtuseks 56,1 punkti. Kuna tootmissektori PMI langes 54,9 pealt 50,9 punktini, siis ka koondindeks vähenes 1,1 punkti võrra 52,2 punkti peale. Teenustesektorit vedas eelkõige finantsvahendus, samas kui tagasiminekut esines posti-, telekommunikatsiooni-, traspordi- ja laonduse teenustes. Uute tellimuste indeks kasvas nii teenuste kui ka tootmissektori puhul. Tööhõive teenustesektoris langes neljandat korda viimase viie kuu jooksul ning tootmissektoris 12. korda 13 kuu jooksul.
  • Mõningad analüütikute soovituste muutused Euroopas:

    Reckitt Benckiser Cut To Sell Vs Buy At Ubs
    WS Atkins Raised To Buy Vs Add At Numis
    Aveva Raised To Buy Vs Hold At Berenberg
    Daily Mail & General Trust Raised To Neutral From Reduce At Nomura
    Micro Focus Cut To Hold Vs Buy At Investec
    UBM Cut To Neutral Vs Buy At Nomura
    Ophir Energy Raised To Hold Vs Sell At Liberum
    Speedy Hire Cut To Sector Perform Vs Outperform At Rbc
    Renault Raised To Neutral Vs Sell At Goldman
    Peugeot Added T0 Conviction Buy List At Goldman
    Michelin Reinitated Outperform At Exane
    Accor Raised To Buy Vs Neutral At Ubs
    BMW Cut To Hold Vs Buy At Kepler Cheuvreux
    Continental Reinitiated Neutral At Exane
    Morphosys Rated New Neutral At Goldman
    Saipem Raised To Buy Vs Add At Banca Imi
    Pirelli Reinitated Outperform At Exane
    RTL Cut To Neutral Vs Buy At Nomura
    Magyar Telekom Resumed Hold At Raiffeisen
    Swedish Orphan Resumed Sell At Goldman
    Nokian Renkaat Reinitiated Underperform At Exane
    Genmab Resumed Sell At Goldman
  • Kui novembris kasvas USA autode müük 9%, siis aasta esimese 11 kuuga on kasvuks olnud 8%. Suurematest tootjatest on edukaim olnud Ford, kelle müük 2013. aastal on kerkinud 12%. Alloleval joonisel on toodud ka teiste autotootjate käesoleva aasta müüginumbrid. Viimases kahes tulbas on aga BMW ja Mercedese brändi tulbad. Kui möödunud kahel aastal on luksusbrändide seas valitsenud BMW, siis käesoleval aastal on hea positsioon trooni hõivamiseks Mercedesel, kes on kuni novembrini müünud 298 489 autot vs BMW 271 891 autot.
  • Ka Aasia sõidukitootjad näitasid novembris USAs oodatust tugevat müüki: Toyota Motori (-1,7%) müük kasvas 10% oodatud 6,5% asemel ehk 178 044 ühikuni ning Nissan Motori (-1,7%) müük 11% oodatud 3,1% asemel ehk 106 528 peale. Suurtest sõidukitootjatest oli Honda Motor (-1,6%) ainus, mille müük vähenes 0,1% oodatud 0,5% kasvu asemel, ulatudes 116 507 ühikuni.
  • Vastupidiselt tööstussektorile tuleb Hispaania teenindussektorist häid uudiseid, kui sektori PMI kerkis 49,6 punkti pealt 51,5 punktini vs oodatud 49,7 punkti. Aktiivsus kasvas esimest korda kolme kuu jooksul, mida vedasid eelkõige 6 aasta kiireimas tempos kasvanud uued tellimused. Järgmise 12-kuu väljavaade paranes kolmandat korda järjest, tõustes samuti mitme aasta tippudele.

    Itaalia teenuste PMI jäi aga ootustele alla langedes 50,5 punkti pealt 47,2 punktini. Kukkumine tulenes eelkõige nõudluse langusest ja sellega seotud uute tellimuste vähenemisest. Ühtlasi langes tööhõive kiireimas tempos alates augustist.
  • Prantsusmaa teenuste PMI revideeriti esialgsest 48,8 näidust 0,8 punkti võrra allapoole, kuigi turuosalised ootasid näitaja samaks jäämist. Riigi PMI koondindeks langes samuti 48 punkti peale, mis viitab majandusaktiivsuse vähenemisele. Mõlemad näitajad märgivad 5-kuu madalaimat taset. Saksamaa teenuste indeks korrigeeriti 1,2 punkti ülespoole 55,7 punktini (10-kuu kõrgeim tase). PMI koondindeks kerkis oktoobri 53,2 punktilt 55,4 punktini novembris (29-kuu tipp).

    Eurotsooni lõplikuks novembrikuu teenuste PMIks kujunes 51,2 punkti (51,6 punkti oktoobris) ja PMI koondindeksiks 51,7 punkti (51,9 punkti oktoobris). Peamiselt tulenes langus Prantsusmaa ja Itaalia majandusaktiivsuse vähenemisest. Eurotsooni tööhõive indeks jätkas oma endist trendi, langedes novembris 23. kuud järjest. Kuigi tootjahindade alamindeks saavutas 11-kuu tipu, siis toodangu hinnad langesid 20. kuud järjest.
  • UK teenuste sektori PMI langes oktoobri 62,5 punkti tasemelt 60 punktini, mis on viimase viie kuu madalaim tase. Samas indikeerib see siiski tugevat teenindussektori aktiivsuse kasvu. Jätkuvalt näitasid head kasvu uued tellimused, mis jäid vaid natukene alla oktoobri kõigi aegade rekordile. Lisaks aitasid aktiivsust suurendada kampaaniad ja kinnisvaraturg. Tellimuste indeks tõusis kaheksandat kuud järjest ja mõnel juhul ütlesid ettevõtted, et selle põhjuseks on vähene töötajate arv. UK majanduskasv on muutnud ka ettevõtted optimistlikuks, oodates järgneva 12-kuu jooksul müügitulude ja kasumite kasvu.
  • Euroala majanduskasvu teise hinnangu puhul muudatusi SKP kasvunumbrites ei toimunud ehk eurotsooni SKP kasvas kolmandas kvartalis võrreldes eelnenud kvartaliga 0,1% ning võrreldes aastatagusega langes 0,4%.
  • Euroopa Komisjon trahvib 6 finantsinstitutsiooni seoses pankadevaheliste intressimäärade manipuleerimisega. Kokku ulatus trahvisumma rekordilise 1,7 miljardi euroni. Kokku oli juhtumiga seotud 8 panka, kuid UBS ja Barclays pääsesid karistustest, kuna nemad avalikustasid manipuleerimise. Pankade lõikes on trahvid järgnevad:

    Deutsche Bank – 725,36 mln eurot
    Societe Generale – 445,884 mln eurot
    RBS – 391 mln eurot
    JP Morgan – 79,9 mln eurot
    Citigroup – 70 mln eurot
    RP Martin – 0,25 mln eurot
  • USA hüpoteeklaenude taotlused langesid eelmisel nädalal 12,8%.

    MBA Mortgage Applications -12.8% versus -0.3% prior
  • ADP tööjõuturu küsitluse kohaselt loodi eelmisel kuul USA erasektoris 215 000 uut töökohta, mis on rohkem kui oodatud 160 000 ning käesoleva aasta tugevaim näitaja. Tootmissektoris lisandus väidetavalt 18 000 töökohta, mis on parim näitaja alates 2012. aasta algusest. USA 10-aastase võlakirja tulusus tõusis oodatust tugevamate numbrite peale 2,83%-ni.

    November ADP Employment Change 215K vs 160K Briefing.com consensus
  • Ja jama ongi majas - äkki tõesti hakkab see neetud majandus veel viimaks jalgu alla ajama. Kellele seda vaja?
  • USA oktoobrikuu uute majade müük tõusis septembrikuu 354 000 tasemelt 25% ehk 444 000 ühikuni, mis on kõrgeim tase alates juunist. Võrreldes aastatagusega kasvas uute majade müük 21,6%. Ühtlasi ületas tulemus analüütikute 420 000 ühiku suurust ootust. Uue maja mediaanhind langes 5,3% $245 800 peale ehk madalaimale tasemele viimase aasta jooksul. Uute majade varu kahanes septembri 6,4 kuu pealt 4,9 kuu peale. Novembrikuu ISM teenuste indeks jääb ootustele alla, langedes eelneva kuu 55,4 punkti pealt 53,9 punktini.

    November ISM Services 53.9 vs 55.0 Briefing.com consensus; October 55.4
    October New Home Sales 444K vs 420K Briefing.com consensus
  • Tarkvarafirma Sage Groupi aktsia tõusis täna Londoni börsil +7,34% võrra 12 aasta tippudesse 372,90p peale. Ettevõtte 30. septembril lõppenud fiskaalaasta maksueelne kasum vähenes ühekordsete kulude tõttu aastataguse £334,3 miljoni pealt £164,1 miljoni peale, kuid ühekordseid kulusid arvestamata suurenes maksueelne kasum £356,9 miljoni pealt £360,5 miljonini. Müügitulu suurenes aastaga £1,34 miljardi pealt £1,38 miljardi peale ja väljamakstavaid dividende tõsteti 6% võrra 7,44 penni peale aktsia kohta, kui analüütikud ootasid 7,1 penni suurust dividendi. Lisaks on Sage Group kindel, et kasvav nõudlus pilveteenuste järele aitab ettevõttel 2015. aastal saavutada 6% suuruse orgaanilise käibekasvu.
  • Vallo Lees

    Peugeot Added To Conviction Buy List At Goldman


    Peugeot aktsia tõusis uudise peale +5,31% võrra €12,11 peale ning kaupleb ühe kuu tippudes.
  • Finantsettevõte Standard Chartered müüdi Londoni börsil -6,46% võrra madalamale, kuna ettevõtte sõnul püsivad turutingimused jätkuvalt rasked ning täisaasta puhaskasum jääb tõenäoliselt aastatagusele tasemele.
  • Fed says inflation contained; manufacturers voiced optimism over near temr growth; economy continued to grow at a 'modest to moderate pace'
  • MFRM, mis eelmine kvartal oma tulemustega investoreid negatiivselt üllatas, on seekord vanu vigu silumas ning väljas üsna heade tulemustega:
    Mattress Firm prelim $0.55 vs $0.54 Capital IQ Consensus Estimate; revs $326.2 mln vs $319.59 mln Capital IQ Consensus Estimate

    Aktsia järelkauplemisel 13% kõrgemal.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon