Börsipäev 6. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA ja Euroopa aktsiaturud ei suutnud ka eile reedel alanud langust pidama saada. S&P 500 aktsiaindeks sulgus -0.4% miinuses ning ka Euroopa aktsiaturud langesid viiendat päeva järjest, kui Stoxx Europe 600 indeksi tootluseks kujunes -0.9%. S&P 500 langus nende päevade jooksul on olnud 22 punkti ehk 1,2%, mis võrreldes eelnenud 8-nädalase 9,1%-lise ralliga on siiski väike tagasiminek. Stoxx Europe 600 indeksil on aga viimase viie päevaga läinud mõnevõrra kehvemini, kui indeks on tulnud 3,3% allapoole.

    Taaskord leidsid „süüdlaste“ rollist ennast oodatust paremad makroandmed, kui töötu abiraha taotlejate arv langes alla 300 000 piiri ning USA SKP kasvas kolmandas kvartalis poolteise aasta kiireimas tempos ehk 3,6%. Oodatust tugevamad makroandmed suurendavad tõenäosust, et Fed hakkab QE programmi kärpima varem. Samas olid mõlemad numbrid mõnevõrra madala usaldusväärsusega, sest tööturuamet ütles, et madala numbri põhjuseks oli sesoonse korrigeerimise probleem, mistõttu arvatakse, et järgmise nädala number on juba kõrgem. Ka SKP kasvu ülespoole korrigeerimine tuli peamiselt varude kasvu arvelt, samas kui ühte tähtsamat komponenti, tarbijakulutuste kasvu tõmmati 0,1 protsendipunkti võrra allapoole 1,4% peale.

    Eilsed Euroopa ja Inglismaa keskpankade istungid midagi üllatavat ei toonud. Mõlemad jätsid intressimäärad ning Inglismaa Keskpank ka võlakirjade ostuprogrammi mahu muutmata. EKP istungijärgsel pressikonverentsil tõdes keskpanga juht Mario Draghi, et euroala seisab silmitsi perioodiga, mil inflatsioon jääb alla EKP 2% eesmärgile. Seetõttu toodi allapoole ka käesoleva ja järgmise aasta inflatsiooniprognoose ning 2015. aastal peaks tarbijahindade tõusuks olema 1,3%. Kuigi reporterid soovisid täpsemalt teada, mis sammud EKP’l hinnatõusu elavdamiseks on, siis konkreetseid vastuseid ei tulnud. Pigem oldi rahul novembrikuu intressi langetamisega ning hetkel oodatakse ja vaadatakse, kas sellest piisab. Samas rahustas Draghi, et keskpangal on hulgaliselt vahendeid inflatsiooni tõstmiseks, kui neid vaja peaks minema. Kuna Draghil rahapoliitika lõdvendamisega kiire ei näinud olevat, siis euro tõusis viie kuu tippu.

    Tänane fookus makrokalendris langeb USA tööjõuturu novembrikuu raporti peale, kus analüütikud ootavad 185 000 uue töökoha loomist ning töötuse määra alanemist 7,3% pealt 7,2% peale. Lisaks avaldatakse Saksamaa tehaste tellimuste muutus, USA personaalsed sissetulekud ja kulutused ning Michigani ülikooli tarbijausaldusindeks.

    13.00 Saksamaa tehaste tellimuste muutus (oktoober)
    15.30 USA tööturu raport (november)
    15.30 USA isiklikud sissetulekud ja kulutused (oktoober)
    16.55 Michigani ülikooli tarbijausaldusindeks (detsember)

    Euroopa ja USA aktsiaindeksite futuurid on kauplemas 0,2% kõrgemal.
  • Soome börs täna suletud. Õnnitleme põhjanaabreid iseseisvuspäeva puhul!
  • Moskva börs

    Metals & Mining
    Alrosa (ALRS): 3Q13 conference сall – Slightly positive outlook. Alrosa’s 3Q13 and conference call results mildly positive, given moderately positive outlook for 4Q13.
    Polymetal (POLY): No special dividends in 2013 – expected. Management had already suggested that special dividends for 2013 were unlikely, and therefore the news should be expected by the Street.

    Financial Services
    VTB (VTBR): ROE improves, but still a weak 8.2%. VTB yesterday released 3Q13 IFRS results
    with attributable net income rising 42% q/q Rb17.9bn, but still a 28% miss vs consensus.

    Electric Utilities
    InterRAO (IRAO): Rosneftegas buys 12%, may buy another 14% by year‐end. Although not surprising, the long‐anticipated acquisition could be slightly negative for sentiment.

    Telecoms
    Rostelecom (RTKM) Selling price of Tele2 Russia at c5% premium to purchase price. Being in line with VTB’s broad guidance, the selling price does not bring a surprice and unlikely to affect the ownership distributin in created mobile Tele2/Rostelecom mobile JV.

    Consumer / Retail
    Dixy (DIXY): 3Q13 Review – EBITDA margin in line, over‐optimistic ‘13 guidance cut. The results and 2013 guidance cut should have a neutral impact on the stock, as it was clear that Dixy was too optimistic. 2014 guidance is more moderate.

    Media
    Yandex (YNDX, Nasdaq) Introduction of new search algorithm could boost context ad market. The move could shift a substantial portion of the $500mn spent on the search engine optimization market toward context advertising, benefiting Yandex and other search engines.

    Industrials & Transportation
    Aeroflot (AFLT) Russia approves international pilots – facilitates Aeroflot’s plans. Approval for employment of international pilots is one of the key elements to make LCC business model viable in Russia – positive for Aeroflot as it makes its development plans viable.
  • Goldman Sachs tõstis ehete müüja Tiffany (+1,3%) aktsia soovituse „conviction buy“ peale varasema „neutral“ pealt ning aktsia hinnasihi 105 dollari peale varaseama 97 dollari pealt. Tiffany puhul on tegemist analüüsimaja parima aastalõpu ja järgmise aasta alguse ideega tulenevalt lühiajalisest brutomarginaali ja vaba rahavoo kasvu potentsiaalist. Analüüsimaja toob välja ka nii ettevõtte EPSi kui ka vaba rahavoo kasvu kiirenemise, mis tuleneb investeeringute vähenemisest ning müügihindade tõstmisest. Tiffany aktsia sulgus 89.70 dollari peal.
  • Hulgimüüja Costco Wholesale'i (-1,6%) võrreldavate poodide müük kasvas novembris 2%, jäädes alla analüütikute 3,5% ootusele. USAs kasvas võrreldavate poodide müük 2% ning teistel turgudel 1%. Arvestamata kütuse hinda ja valuutakursside muutusi, kasvas Costco müük nelja nädala jooksul 4%, jäädes analüütikute 4,7% ootusele alla. Costco esimese kvartali käive kasvas 5% ehk 24,5 mld dollarini aastataguse 23,2 mld pealt. Võrreldavate poodide müük kasvas kvartalis 3%, sh USAs 3% ning teistel turgudel 1%.
  • Uut tegevjuhi otsiva USA tehnoloogiaettevõtte Microsoft aktsia müüdi -2,4% madalamale, kuna Edsel Ford II teatas, et Fordi praegune tegevjuht Allan Mulally ei lahku sõidukitootjast enne 2014. aasta lõppu. Mulallyt on varasemalt peetud üheks tugevamaiks kandidaadiks pensionile siirduva Steve Ballmeri tegevjuhi koha ülevõtmisel. Lisaks on ilmunud mitmeid pettumusvalmistanud hinnanguid Microsofti uue Xbox One mängukonsooli kohta- kuigi Xbox vastab Microsofti varasematele lubadustele, ei tee see ühtegi tegevust (v.a mängude mängimine) veatult.
  • Saksamaa tehaste tellimused kasvasid oktoobris 1,9% Y/Y oodatud 4,1% asemel (toodud graafikul). Võrdluseks, eelmisel kuul kasvasid tellimused 7,8%. Võrreldes eelmise kuuga vähenesid tellimused 2,2% oodatud 1% vähenemise asemel.

  • Briefing:
    November Nonfarm Payrolls 203K vs 188K Briefing.com consensus; October revised to 200K from 204K
    November Unemployment Rate 7.0% vs 7.2% Briefing.com consensus; October 7.3%
  • NFP laias laastus ootuspärane, töötusemäär aga arvatust madalam

    October PCE Prices- Core M/M +0.1% vs +0.1% Briefing.com consensus
    November Unemployment Rate 7.0% vs 7.2% Briefing.com consensus; October 7.3%
    November Nonfarm Private Payroll +196K vs 200K Briefing.com consensus
    November Nonfarm Payrolls 203K vs 188K Briefing.com consensus; October revised to 200K from 204K
    October Personal Income -0.1% vs +0.3% Briefing.com consensus
    November Average Workweek 34.5 vs 34.5 Briefing.com consensus
    November Hourly Earnings +0.2% vs +0.2% Briefing.com consensus; October +0.1%
    October Personal Spending +0.3% vs +0.3% Briefing.com consensus
  • Kas keegi on mingil õrnal moel saanud aru ECB poliitika perspektiividest? On see majanduskasv, tööpuuduse vähendamine, inflatsiooni ohjamine. Viimastest Draghi sõnavõttudest tundub pigem, et eesmärgiks on ikka inflatsiooni ohjamine. Ka EUR on jätkuvalt väga tugev, et eksporti mitte toetada. Mis paganama pärast? Tööpuudus on muutumatult suur ja majanduskasv puudub. Kas tõesti arvatakse, et devalveerimine võiks oluliselt suurendada inflatsiooni? Ja kui ta seda teebki, siis see ei tohiks olla ju halb. Minuruast on praegune käitumine ise stagalatsiooni põhjustajaks. USA on samal ajal selgelt jalgu alla saamas ning kui turgude pahameelt ignoreerida, siis leevendava poliitika lõpetamine (ei saa öelda otseselt kitsendamine) terendab uksetaga. Mis tegelikkuses tähendab, et USA on saanud vundamendi paika, et edasi majandusega edasi minna. Kriis möödas, tehtud. Euroopa on puhta p...s kui võrreldavalt pilti vaadata.

    Keegi laiema silmaringiga inimene võiks kaasa mõelda.
  • USA tarbijate üks kahest kindlustunde näitajatest peegeldamas meeleolu olulist paranemist detsembris

    University of Michigan Confidence (Dec P) in at 82.5 versus 76.0 expected and 75.1 prior.
  • MS leiab, et all in all oli tegemist tugeva raportiga, eriti kuna lisaks oodatust paremale headline numbrile, nii töötunnid, tunnitasu kui ka tööjõus osalemise määr paranesid (+0,14pp). Kui Deutsche usub, et pärast oktoobri ja novembri tööjõuraporteid on FOMC valmis detsembris rahatrükki vähendama, siis Morgan Stanley pakub suurema tõenäosusega jaanuari.

    MS: So while we don't think a QE tapering move as early as the FOMC meeting in two weeks is a substantial risk, odds are tilting somewhat more towards a January start relative to our March base case. We continue to expect that when tapering starts, it will be coupled with stronger forward rate guidance, including a cut in the unemployment rate threshold
  • Wise, kui keegi suudab kahe karguga longata, siis see pole veel tervenemine.
  • Majaehitaja Berkeley Group Holdingsi aktsia tõusis Londoni börsil +11,17% võrra kõigi aegade tippu 2537,00p peale, kuna ettevõtte 30. oktoobril lõppenud esimese fiskaal poolaasta maksueelne kasum suurenes aastatagusega võrreldes 19,2% võrra £169,5 miljonini ning müügitulu kasvas 19,7% võrra £821 miljonini. Lisaks maksab ettevõte jaanuaris vahedividende suurusjärgus 90 penni aktsia kohta, mida on 15 penni rohkem kui mullu. Täisaasta tulemusteks ootavad analüütikud £300-£374 miljoni suurust maksueelset kasumit ning müügituluks prognoositakse £1,5 miljardit.
  • Domino's Pizza Group müüdi -9,26% võrra madalamale 480,00p peale aktsia kohta, kuna ettevõtte tegevjuht Lance Batchelor teatas tagasiastumisest. Käesoleva aasta juulikuus lahkus ettevõttest ka finantsjuht Lee Ginsberg. Batchelor lahkub positsioonilt järgmise aasta 30. aprillil ja ettevõtte juhatus on juba alustanud uue juhi otsingutega.
  • Kullerfirma TNT Expressi aktsia langes -4,72% võrra allapoole nelja kuu põhjadesse, kuna Hollandi postifirma PostNL +1,93% müüb kullerfirmas poole oma 29% suurusest osalusest ehk ca 15% suuruse osa. Tehingu väärtuseks teeb see ca €540 miljonit.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon