Börsipäev 19. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • See, mis pidi juhtuma septembris sai teoks eile, kui Fed otsustas vähendada võlakirjade ostuprogrammi mahtu $10 miljardi võrra. Kuigi turgude esimese sekundi reaktsioon viis indeksid miinusesse, siis sellele järgnes väga tugev taastumine, mis kestis päeva lõpuni ning S&P 500 lõpetas päeva +1.7% kõrgemal ning Dow Jones Industrial Average jõudis uue rekordtasemeni. Enne Fedi otsust sulgunud Euroopa turud liikusid eile samuti positiivsel territooriumil, kui Stoxx Europe 600 tõusis +0.9%.

    Viimast korda Fedi juhina pressikonverentsil olnud Ben Bernanke teatas, et keskpank vähendab pikaajaliste valitsuse võlakirjade kuist ostumahtu $45 miljardi pealt $40 miljardini ning hüpoteekvõlakirjade puhul $40 mld pealt $35 mld peale. Koos kärpimise otsusega sooviti investoritele mõista anda, et tegu pole intresside tõstmisega ning selleks kohendati ka forward guidance sõnastust. Kui varasemalt öeldi, et intressid püsivad nullilähedasel tasemel seni kuni töötuse määr on vähemalt 6,5% (eeldusel, et inflatsioon on kontrolli all), siis eilse sõnastuse kohaselt püsivad intressid madalal ka siis, kui töötuse määr on juba sellest tasemest tublisti allapoole langenud. Samuti rõhutati, et stiimulprogrammi tagasitõmbamine on järk-järguline ja edasised sammud sõltuvad ikkagi majanduses toimuvast. USA 10-aastase võlakirja tulusus sulgus 2,89% peal ehk 5 baaspunkti kõrgemal, kuid lõpetas suhteliselt samal tasemel, kui kaubeldi vahetult enne otsuse selgumist.

    Eile tuli positiivseid uudiseid ka USA kinnisvarasektorist, kui alustatud elamuehituste arv kerkis novembris annualiseeritult ca 1,1 miljoni ühikuni ehk 22,7% rohkem kui oktoobris ja ületades analüütikute ootusi. Ühepereelamute ehitus jõudis kuue aasta kõrgeimale tasemele. Väljastatud ehituslubade arv tegi aga tagasimineku, püsides siiski miljoni ühiku tasemel.

    Makrokalendri poolelt on tänane päev suhteliselt vaikne, kui Euroopa sessioonil võib oodata Suurbritannia jaemüüki ning USA poolel esmaste töötu abiraha taotlejate arvu ning olemasolevate majade müüki.

    11.00 Eurotsooni jooksevkonto (oktoober)
    11.30 Suurbritannia jaemüük (november)
    15.30 USA esmaste töötu abiraha taotlejate arv
    17.00 USA juhtivindikaatorid (november)
    17.00 USA olemasolevate majade müük (november)
    17.00 Philadelphia Fedi aktiivsusindeks (detsember)

    Aasia aktsiaturud on valdavalt USA positiivsusest eeskuju võtnud, kui Nikkei on kauplemas kõrgeimatel tasemetel alates 2007. aastast. USA ja Euroopa indeksite futuurid on 0,3% miinuses.
  • Eile läbis Senati hääletuse USA järgmise kahe aasta eelarve seadus, mis leevendab automaatseid eelarvekärpeid $63 miljardi võrra ning vähendab USA eelarve defitsiiti järgneva 10 aasta jooksul. Pärast valitsuse tööseisakut on kogu eelarveprotsess kulgenud üllatavalt valutult, kuid seda ilmselt eelkõige seetõttu, et parteid on pigem otsinud ühist keelt, mitte proovinud teha struktuurseid muutusi maksu- või tervishoiusüsteemis. Seega pole uue eelarve näol tegu kummagi erakonna võiduga, vaid põhjust nurisemiseks on mõlemal poolel. Näiteks vabariiklased oleksid soovinud kulutusi rohkem piirata, samas kui demokraadid võivad pettumust tunda selle üle, et uus eelarve ei uuenda pikendatud töötu abiraha taotlusi, mis lõppevad 28. detsembril. Seadus peab veel saama Obama allkirja.
  • USA suuruselt kolmanda koduehitaja Lennar aktsia rallis +6,3%, kuna ettevõtte neljanda kvartali tulemused ületasid analüütikute ootusi. Ettevõtte kasum kasvas 32% ehk 164,1 mln dollarini (0,73 dollarit aktsia kohta) aastataguse 124,3 mln pealt (0,56 dollarit aktsia kohta). Käive kasvas kvartalis 42% ehk 1,92 mld dollarini. Analüütikud ootasid kasumiks 0,62 dollarit aktsia kohta ning käibeks 1,88 mld dollarit. Brutomarginaal kasvas 330 baaspunkti võrra ehk 26,8% peale, mis on kõrgeim tase ettevõtte ajaloos. Uute majade tellimused kasvasid kvartalis 13% ehk 4498 peale ning kätte antud majade arv 27%. Keskmine müügihind kasvas 18% ehk 307 000 dollarini.

  • Moskva börs
    Novatek (NVTK): Yamal LNG final investment decision – long‐expected, in line. Although the FID was expected, it is a major step for the company’s flagship project, which should contribute to the double‐digit growth rates Novatek is expected to deliver this decade.

    InterRAO (IRAO): Gov’t drafts decision to sell 14% stake to Rosneftegas. An expected step suggesting Rosneftegas is on track to securing a bloking stake in InterRAO by year end 2013.

    RusHydro (HYDR): 9M13 Review – strong EBITDA, divi guidance disappoints. While water‐driven strong growth in EBITDA did not come as as surprice, conservative guidance on FY’13 dividends somewhat disappointed.

    Dixy (DIXY): November top‐line growth of 24% – expected. Based on 11M13 data, Dixy is on track to meet its reduced 23.5% FY2013 revenue growth guidance.

  • Mõned analüütikute reitingumuudatused Euroopas:

    Shire Cut To Market Perform Vs Outperform At Bernstein
    Essar Energy Cut To Equalweight Vs Overweight At Barclays
    UK Reits Cut To Benchmark At Credit Suisse
    LVMH Raised To Buy From Hold At Berenberg
    Sonova Cut To Underperform Vs Hold At Jefferies
    European Utilities Cut To Underweight At Credit Suisse
    European Autos Cut To Benchmark At Credit Suisse
  • IT-ettevõtte Oracle’i (+2,9%) teise kvartali käive ja kasum ületasid analüütikute ootusi tänu sellele, et nõudlus pilveraalinduse järele kasvab. Tegemist oli esimese kvartaliga viimase nelja jooksu, kui ettevõtte kvartalitulemused ületasid analüütikute ootusi. Ettevõtte käive kasvas novembris lõppenud kvartalis 2% ehk 9,28 mld dollarini oodatud 9,18 mld dollari asemel. Korrigeeritud kasum ulatus 0,69 dollarini aktsia kohta oodatud 0,67 dollari asemel. Puhaskasum vähenes kvartalis 1,1% ehk 2,55 mld dollarini. Kolmanda kvartali käibe kasvuks ootab ettevõte 2-6% ning korrigeeritud kasumiks 0,68-0,72 dollarit aktsia kohta. Analüütikud ootavad käibe kasvuks 4% ehk 9,35 mld dollarini ning kasumi kasvuks 8% ehk 0,70 dollarini aktsia kohta.
  • Eurotsooni jooksevkonto ülejääk oktoobris oli sesoonselt korrigeeritud andmetel 21,8 miljardit eurot vs €14,9 miljardit septembris.

    EUROZONE CURRENT ACCOUNT 21.8bn (sa) and 26.2bn (nsa) in Oct vs 14.9bn (sa) and 15.2bn (nsa) in Sep
  • Suurbritannia jaemüük kasvas novembris võrreldes eelneva kuuga 0,3%, mis vastas ka analüütikute ootustele. Võrreldes eelmise aastaga oli jaemüügi tõusuks 2%, mis jäi alla 2,3% suurusele ootusele.
  • Hispaania viis täna lõpule käesoleva aasta viimase võlakirjaoksjoni. Kokkuvõttes emiteeris riik 2013. aastal €126,61 miljardi väärtuses võlakirju vs €121,3 miljardi suurune eesmärk. Hea uudis Hispaania jaoks on see, et terve aasta vältel on investorite nõutav tulusus võlakirjade eest langenud. Kui aasta alguses oli 10-aastase võlakirja tulusus 5% peal, siis nüüd on see tulnud 4,15%-ni. Saksamaa võlakirjadega võrreldes on tulususte vahe kukkunud 3,6 protsendipunkti pealt 2,28 protsendipunktini.
  • Kreeka töötuse määr langes kolmandas kvartalis eelnenud kvartali 27,1% pealt 27,0%-ni. Tegu oli teise järjestikuse kvartaliga, mil näitaja on allapoole tulnud, kuid rekordilisest 27,4% tasemest ei olda kuigi kaugel. Noorte (15-24 aastaste) töötuse määr on endiselt väga kõrge 57,2% peal.
  • USA töötu abiraha taotlejate arv valmistas taaskord pettumuse, kui esmase töötu abiraha taotlejate arv kerkis 10 000 võrra 379 000-ni oodatud 333 000 asemel. Tegu on kõrgeima tasemega alates märtsist. Nelja nädala libisev keskmine tõusis 13 250 võrra 343 500 peale. Tööturuameti analüütiku sõnul ei olnud erilisi faktoreid, mis numbreid oleks mõjutanud, kuid traditsiooniliselt on statistika pühade ajal sesoonsete korrigeerimiste tõttu tavapärasest volatiilsem.

    Continuing Claims 2.884 mln vs 2.760 mln Briefing.com consensus; Prior revised to 2.790 mln from 2.791 mln
    Initial Claims 379K vs 333K Briefing.com consensus; Prior revised to 369K from 368K
  • Caterpillari masinate kolme kuu keskmine müük novembris YoY väga suurt muutust paremuse suunas ei näita oktoobriga võrreldes
  • USA olemasolevate majade müük langes novembris võrreldes eelneva kuuga 4,3% ehk 4,9 mln ühikuni, oodati 5 mln ühikut. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga langes müük 1,2%, mis on esimene kukkumine enam kui kahe aasta jooksul. Olemasoleva maja mediaanhind tõusis $196 300 peale ehk 9,4% kõrgemale kui aasta tagasi. Seda toetas eelkõige madal varu, millest praeguse müügitempo juures jätkuks 5,1 kuuks.

    November Existing Home Sales 4.90 mln vs 5.00 mln Briefing.com consensus; Prior 5.12 mln
  • Novembrikuu USA juhtivindikaatorite indeks tõusis novembris 0,8% ehk 98,3 punktini. Confernce Boardi analüütikute sõnul näitab see, et USA majandus kasvab mõõdukas tempos.

    November Leading Indicators +0.8% vs +0.6% Briefing.com consensus
  • Philadelphia Fedi toomissektori indeks tõusis detsembris 0,5 punkti võrra ehk 7,0 punktini. Paranemist võrreldes eelmise kuuga võis märgata uute tellimuste, saadetiste ja tööhõive komponentides.

    December Philadelphia Fed 7.0 vs 5.0 Briefing.com consensus; November 6.5
  • Rootsi päritolu kosmose- ja kaitsetööstusettevõtte Saab aktsia kaubeldi avamistasemest +31,88% võrra kõrgemale 175,40 SEKi peale aktsia kohta, kuna Brasiilia valitsus tellis ettevõttelt 36 hävituslennukit väärtusega $4,5 miljardit. Lõppläbirääkimised algavad reedel ning esimesed lennukid võivad valmis saada 2018. aastaks.
  • Saksa ravimifirma Bayer kallines +1,04% võrra €99,22 peale aktsia kohta, kuna ettevõte tegi 17,6 miljardi Norra krooni suuruse ülevõtmispakkumise konkurentfirmale Algeta, mis +1,41% võrra 358,60 Norra krooni peale aktsia kohta kallines. Bayeri uue ülevõtmispakkumise suurus ulatub seega 362 Norra kroonini aktsia kohta ehk kõrgemale kui novembri algul tehtud 336 krooni suurune pakkumine aktsia kohta.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon