Börsipäev 23. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 23. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Võib vast öelda, et paljude turuosaliste selle aasta viimaseks ülesandeks oli oodata ära FOMC otsus ja turgude reaktsioon, et saaks rahuliku südamega järgnevaks paariks nädalaks puhkusele minna. Detsembri esimene pool kujunes küll võrdlemisi närviliseks, aga tavapärane ja oodatud jõuluralli sai lõpuks hoo sisse. Nädala lõpetas S&P 500 võimsa 2,4% tõusuga ja kui järgneva kahe nädala hooajaline positiivsus lisa toob, siis minnakse järgmisele aastale vastu kahtlemata kõrgete ootustega. Euroopas aga sulgus Stoxx 600 reedel 0,5% plussis ja detsembri ca 5% langusest võideti nädalaga tagasi 3,7%.

    Jõulupühad muudavad käesoleva nädala mitmel pool maailmas eriti lühikeseks ning lisaks sellele tõotab ka likviidsus olema tavapärasest oluliselt madalam nendel üksikutel päevadel, mil aktsia- ja võlakirjaturud on avatud. Euroopas on börsid kolmapäevast neljapäevani suletud (teisipäeval osaliselt) ning sellesse ajavahemikku jäävad ka ainsad olulisemad makronäitajad: Prantsusmaa kolmanda kvartali lõplik SKP ja novembrikuu tarbijate kulutused (teisipäeval).

    Ühendriikides on teisipäeval lühendatud kauplemissessioon ning turud jäävad täiesti suletuks vaid kolmapäeval. Makronäitajatest tooks välja isiklike sissetulekute ja kulutuste novembri muutuse (täna) ning novembri kestvuskaupade tellimused ja uute majade müügi (teisipäeval).

    Tänane kalender:
    11.00 Itaalia tarbijate kindlustunde indeks (detsember)
    15.30 USA isiklike sissetulekute ja kulutuste muutus (november)
    15.30 USA inflatsioon (november)
    16.55 USA Michigani tarbija kindlustunde indeks (detsember)
  • Hiina pankadevahelisel laenuturul on vaatamata keskpanga rahasüstile intressid edasi kerkimas. Nädalane repomäär, mis peaks kõige paremini kajastama lühiajalise likviidsuse tingimusi, on tagasi juuni tippude lähedal, mil seis väga pungeliseks läks. Hooajaliselt on raha nõudlus aasta lõpus suurem, mistõttu võib see olla üks põhjustest ja ka varasematel aastatel on sarnane efekt olnud, kuid ega ei saa lõpuni välistada, et seal käärib ka midagi muud.
  • Kanada nutitelefonide tootja BlackBerry aktsia rallis +15,5%, kuna ettevõte sõlmis viieaastase kokkuleppe Taiwani ettevõttega Foxconn, et valmistada nutitelefone Indoneesia ning teiste kiire kasvuga riikide jaoks. Samuti teatas BlackBerry, et vajus kolmandas kvartalis 4,4 mld dollari (8,37 dollarit aktsia kohta) kahjumisse aastataguse 9 mld dollari suuruse kasumi pealt (0,02 dollarit aktsia kohta). Korrigeeritud kahjum kasvas 0,67 dollarini aktsia kohta eelmise kvartali 0,47 dollari pealt aktsia kohta. Käive vähenes kvartalis 1,2 mld dollarini aastataguse 2,7 mld dollari pealt. Analüütikud ootasid kahjumiks 0,44 dollarit aktsia kohta 1,59 mld dollari suuruse käibe juures.
  • USA suurima kasutatud sõidukite müüja CarMaxi aktsia tegi -9,4% kukkumise, kuna ettevõte avaldas kolmanda kvartali tulemused. CarMaxi kasum kasvas kvartalis 106,5 mln dollarini (0,47 dollarit aktsia kohta) aastataguse 94,7 mln dollari pealt (0,41 dollarit aktsia kohta). Käive kasvas 2,9 mld dollarini aastataguse 2,6 mld dollari pealt. Analüütikud ootasid kasumiks 0,48 dollarit aktsia kohta ning käibeks 2,9 mld dollarit. Ettevõtte võrreldavate poodide müük kasvas kvartalis 10%.
  • Itaalia tarbijate kindlustunde indeks alanes 98,2 punktilt 96,2 punktile detsembris (oodati 98,7)
  • Uudis Apple'i ja China Mobile'i koostööst kergitas siinseid kiibitootjaid ja tehnoloogiaettevõtteid: ARM Holdings kaubeldi +2,53% võrra kõrgemale 1095,0p peale, Dialog Semiconductor tõusis +3,34% võrra €15,625 peale ja Imagination Technologies kallines +0,19% võrra 161,3p peale aktsia kohta.
  • Prantsuse päritolu biomeditsiinifirma Carmat SAS rallis +21,14% võrra €124,6 peale aktsia kohta, kuna eelmisel nädalal siirdati esimest korda patsiendile edukalt ettevõtte poolt loodud tehissüda. Operatsioon toimus kolmapäeval ning ettevõte teatas reede hilisõhtul, et patsiendiga on kõik korras.
  • Allhanke firma Serco Group kallines Londoni börsil +2,39% võrra 483,30p peale aktsia kohta, kuna ettevõte sai kuuekuulise pikenduse oma lepingule Austraalia valitsuse Immigratsiooni- ja Piirivalveameti osakonnaga.
  • Tarbihinnaindeksis ootuspärane MoM tõus, isiklikud kulutused kasvasid vastavalt prognoosile 0,5% aga sissetulekute puhul tõus vaevalisem

    November Core PCE Prices +0.1% vs. +0.1% Briefing.com Consensus; prior +0.1%
    November Personal Income +0.2% vs. +0.5% Briefing.com Consensus; prior -0.1%
    November Personal Spending +0.5% vs. +0.5% Briefing.com Consensus; prior +0.3%
  • PCE Core näitaja on FEDi puhul põhiline inflatsioonimõõdik, mida rahapoliitika puhul kasutatakse ja nagu näha, siis viimane püsib selgelt alla soovitud 2% piiri.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon