Börsipäev 3. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 3. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eelmise aasta lõpus tehniliselt üleostetud tasemeteni jõudnud USA turgudel võeti eile ootuspäraselt kasumit. Üllatav oli vast see, et seda otsustati teha kohe esimesel päeval, kuna varasemaid aastaid on juhatatud sisse võrdlemisi positiivsete emotsioonidega. Aga võttes arvesse seda, kuidas arvestatav hulk investoreid jagab sarnaselt optimistlikku väljavaadet, siis kerge hingetõmme pärast väga tugevat eelmist aastat teeb sellele turule vaid head. S&P 500 indeks taandus eile -0,9%, Euroopas sulgus Stoxx 600 -0,7% madalamal.

    Ühendriikide töötleva tööstuse ISM alanes detsembris küll 0,3 punkti 57,0 punkti tasemele, kuid osutus konsensuse 56,8 punktisest ootusest siiski paremaks. Julgustav oli raport juures aga nii uute tellimuste ja tööhõive alaindeksite edasine paranemine vastavalt 44 ja 30 kuu kõrgeimale tasemele (uute tellimuste indeks 63,6 punktilt 64,2 punktile, tööhõive indeks 56,5 punktilt 56,9 punktile), mis peaks aitama töötleva tööstuse aktiivsust edasi toetada ja leevendada muret selles osas, et kolmandas kvartalis majandust toetanud varude kasv ei ole tingimas tootmise vähendamist.

    Eurotsooni töötleva tööstuse detsembri lõplik PMI ühtis esialgse näiduga, mis märkis novembriga võrreldes 1,1 punktist paranemist 52,7 punktile. Uute tellimuste indeks paranes 1,8 punkti ja tööhõive indeks 1,1 punkti. Oodatust positiivsemaks kujunes pilt Hispaania ja Itaalia puhul, samal ajal aga Saksamaa ja Prantsusmaa erinevus kärises veel suuremaks (Saksamaa PMI kerkis 1,6 punkti 54,3 punktile, Prantsusmaa oma langes -1,4 punkti 47,0 punktile).

    Globaalselt on töötleva tööstuse aktiivsus peegeldanud kasvu 12 kuud järjest ning detsember tõi kaasa PMI indeksi tõusu veel 0,2 punkti 53,3 punkti tasemele, mis märkis kõrgeimat taset alates 2011.a veebruarist. Tõusu veavad eelkõige G7 riigid, samal ajal kui mitmete olulisemate arenevate riikide puhul olid muutused marginaalsed ning kohati isegi negatiivsed.

    Töötleva tööstuse PMId (USA - valge; eurotsoon - oranž; Jaapan - roheline; Hiina - kollane)


    Tänane makrouudiste kalender jääb suhteliselt vaikseks, mistõttu võiks selle asemel suuremat tähelepanu pälvida mitmete Fedi presidentide, sealhulgas ka Bernanke esinemine, et koguda värskemaid mõtteid pärast keskpanga detsembri rahapoliitilist otsust. Päeva jooksul selguvad ka USA detsembri automüügi numbrid,

    10.00 Hispaania tööpuudus (detsember)
    11.00 Eurotsooni M3 rahapakkumine (november)
    17.15 Fedi Plosser kõneleb majanduskonverentsil
    20.15 Fedi Stein kõneleb majanduskonverentsil
    20.30 Fedi Lacker kõneleb majanduse teemal
    21.30 Fedi Bernanke kõneleb majanduskonverentsil

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,2% madalamal.
  • Aasia on pärast USA nõrkust kauplemas madalamal ning kaasa ei aita ka Hiina teenindussektori PMI nõrgenemine detsembris -1,4 punkti 54,6 punktile
  • Wells Fargo langetas USA tehnoloogiaettevõtte Apple (-1,4%) aktsia soovituse „market-perform“ peale varasema „outperform“ pealt, kuna nende hinnangul ei pruugi ettevõtte brutomarginaalil enam olla paranemisruumi. Aktsia hinnasihiks on analüüsimajal endiselt 536-581 dollarit.
  • Citigroup tõstis Bank of America (+3,4%) aktsia soovituse „osta“ peale varasema „neutral“ pealt ning hinnasihi 19 dollarini varasema 16 dollari pealt. Soovituse tõstmine peegeldab investori nõutava tulunormi paranemist ning juriidiliste kulude vähenemist.
  • Itaalia keskvalitsuse eelarve ülejääk oli detsembris 15 miljardit eurot, rohkem kui aasta varem (13,2 mld EUR), kuid kogu aasta lõpetati -79,7 miljardi suuruse puudujäägiga vs -49,4 2012.a. Rahandusministri sõnul tingisid selle erakorralised tegurid, sh ettevõtetele avaliku sektori võla tasumine ja Banca Monte dei Paschi di Siena päästmine.
  • Hispaania töötute arv kahanes detsembris -107,6 tuhande inimese võrra (novembris -2,5 tuhat). Aasta viimane kuu on toonud tavaliselt kaasa hooajalise languse, kuid mullusega võrreldes oli tänavune kahanemine ligi kaks korda suurem.

  • Eurotsooni erasektorile väljastatud laenude maht kahanes novembris aastaga -2,3%, mis oli kiirem langustempo kui oktoobris registreeritud -2,2%. Raske on EKP-l seda rongi teistpidi pöörata.

  • Next kaubeldi Londoni börsil +9,15% võrra kõrgemale 6035,73p peale aktsia kohta, kuna ettevõte tõstis kasumi väljavaateid. Tänu tugevale online-müügile pühade ajal ootab ettevõte jaanuaris lõppeva fiskaalaasta maksueelseks kasumiks £684-£700 miljonit, mis on kõrgem kui eelnevalt prognoositud £650-£680 miljonit. Lisaks maksab ettevõte veebruaris erakorralist dividendi suurusjärgus 50 penni aktsia kohta. Uudisest said tuge ka Debenhams +4,06% ja Marks & Spencer +4,33%.
  • Chrysleri detsembri müük USAs oodatust nõrgem

    CHRYSLER DEC. U.S. VEHICLE SALES UP 5.7%, EST. UP 8.4%
  • Fordi oma samuti oodatust kesisem

    FORD DECEMBER U.S. LIGHT-VEHICLE SALES RISE 1.7%, EST. UP 4.3%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon