Börsipäev 8. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Investorid olid eile nõus jala veidi sügavamale vette asetama pärast suhteliselt ebalevaid esimesi päevasid globaalsetel aktsiaturgudel. S&P 500 indeks lõpetas päeva 0,6% kõrgemal. Euroopas kosus Stoxx 600 0,7%, kui suuremad võidumehed olid taas Lõuna-Euroopa aktsiaturud. Hispaania IBEX rallis 2,9% ja Itaalia FTSE MIB 1,2%.

    Sentimenti aitas toetada Euroopa perifeeriariikide valitsuse võlakirja tulususte jätkuv langus ning positiivsed makrouudised. Saksamaa statistikaameti kohaselt kahanes töötute arv pärast nelja kuud väldanud tõusu detsembris -15 tuhande inimese võrra, mida oli rohkem võrreldes analüütikute prognoositud langusega ühe tuhande võrra. Ühtlasi kujunes tugevaks ka novembri jaemüügi statistika, mille kohaselt suurenes müük aastataguse baasil 1,6% (oktoobris -0,1%).

    Eurotsooni detsembri esmane inflatsioon aeglustus ootuspäraselt 0,1 protsendipunkti võrra 0,8% peale, mis jääb selgelt alla keskpanga sihitud 2%le. Konsensus ei usu hetkel, et Euroopa Keskpank kavatseb homsel istungil midagi drastilist seetõttu välja kuulutada ning tõenäoliselt sunnib deflatsioonirisk Mario Draghit vaid taaskinnitama lõdva rahapoliitika elluviimist.

    USA ainsaks makronäitajaks jäi eile novembrikuu kaubandusbilanss, mille defitsiit kahanes rekordilise ekspordi ja madalate naftahindade tõttu -34,3 miljardi dollari peale (prognoositi 40,0 miljardit), märkides sellega nelja aasta väikseimat puudujääki. Kui veel mõni kuu tagasi kardeti, et kolmandas kvartalis SKPd toetanud ettevõtete varude kasv maksab neljanda kvartali sisemajanduse kogutoodangu arvestuses kätte ja heal juhul jääb viimase annualiseeritud kvartaalne kasv 1-2% juurde, siis tänaseks on analüüsimajad revideerinud oma ootused erinevate positiivsete statistiliste näitajate põhjal pigem 3-4% juurde.

    Liikudes tänase makrokalendri juurde, siis huvitavamad näitajad võiksid olla Saksamaa novembri ekspordi ja impordi muutused ning tehaste tellimused. USAs on fookus ADP küsitlusel, mis aitab paremini perspektiivi panna reedest tööjõuraportit. Ühtlasi selgub FOMC eelmise istungi protokollist, milline oli liikmete diskussioon ajaloolist sammu astudes.

    09.00 Saksamaa kaubandusbilanss (november)
    10.30 Rootsi keskpank avaldab detsembri istungi protokolli
    11.00 Itaalia töötuse määr (november)
    12.00 Eurotsooni jaemüük (november)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (november)
    13.00 Saksamaa tehaste tellimused (november)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (detsember)
    21.00 FED avaldab FOMC detsembri istungi protokolli
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediidi muutus (november)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% kõrgemal. Euroopa on alustamas futuuride põhjal päeva üsna eilsete sulgumistasemete lähedalt.
  • HSBC leiab globaalses strateegias, et USA aktsiate valuatsioonid on pisut liiga kõrged ning kuna FED kavatseb teistest arenenud turgude keskpankadest kiiremini väljuda lõdvast rahapoliitikast, siis see muudab sealse aktsiaturu abaatraktiivseks. Ühtlasi langetatakse Hiina väljavaadet, samas väga optimistlikud ollakse Euroopa ettevõtete kasumite taastumise suhtes.

    HSBC:
    * U.S. cut to underweight from neutral citing earnings near record highs, valuations stretched relative to rest of world, Fed moving toward ending monetary easing more quickly than other developed-market central banks.
    * China cut to underweight from neutral; Plenum reforms to have limited immediate impact on corporate earnings.
    * “Very attractive” China valuations flattered by financial sector which accounts for 40% of index earnings.
    * Remains overweight Europe where earnings are “well below trend,”likely to rebound strongly; lifts Germany to overweight, raises France to neutral.
    * Remains underweight Japan where easy gains have been made.
    * Stays overweight Taiwan, Mexico.


  • Morgan Stanley langetas Netflixi (-5,6%) aktsia soovituse „underweight“ peale varasema „equal-weight“ pealt ning hinnasihi 310 dollarini varasema $333 pealt. Analüüsimaja tõi põhjuseks konkurentsi suurenemise USA internetist filmide vaatamise turul Amazon Prime Instant Video, HBO Go ning Hulu Plus poolt. Konkurentsi kasv survestab nii Netflixi kasutajate arvu kasvu kui ka turunduskulusid.
  • Rõivaste jaemüüja Michael Kors müüdi -3,8% madalamale, kuna Citigroup langetas ettevõtte aktsia soovituse „neutraalne“ peale varasema „osta“ pealt ning hinnasihi 93 dollarini varasema 95 dollari pealt. Pärast enam kui 60% rallit (dollaris) 2013. aastal kaupleb Citi analüütikute hinnangul jaemüüja aktsia õiglastel valuatsioonidel. Samas aga näeb Citi endiselt Korsi käivet ja kasumit kasvamas ning tugeva võrreldavate poodide müügi jätkumist.

  • Jaapanis rallis Wii U mängukonsoolide tootja Nintendo +10,8% uudisele, mille kohaselt lubab Hiina esmakordselt alates 2000. aastast ajutiselt taas mängukonsoolide müügi. Hiinas keelati mängukonsoolide müük tulenevalt nende negatiivsest mõjust noorte inimeste vaimsele tervisele. Keelu ajutine peatamine võimaldab välisettevõtetel müüa Hiinas mängukonsoole, mis on toodetud Shanghai vabakaubanduse tsoonis.
  • Kuu baasil osutusid Saksamaa novembri import ja eksport oodatust nõrgemaks: eksport kasvas 0,3% vs prognoositud 0,8% ja import langes -1,1% vs oodatud +0,7%. Aga kui vaadata muutuseid aasta baasil, siis mõlemal juhul registreeriti kasvutempo kiirenemine: impordi puhul YoY -1,6% pealt 1,3% peale ja ekspordi puhul 0,7% pealt 3,7% peale.

    Saksamaa ekspordi (valge) ja impordi (oranž) aastapõhine muutus
  • Reitingute ja targetite muudatused Euroopas:

    Richemont Removed From Europe 1 List at BofAML
    Salzgitter Cut to Underperform Vs Buy at BofAML
    Essilor Raised to Buy Vs Neutral at BofAML
    BASF Cut to Underperform Vs Neutral at BofAML
    Air Liquide Raised to Neutral Vs Underperform at BofAML
    Arkema Cut to Neutral Vs Buy at BofAML
    Linde Raised to Neutral Vs Underperform at BofAML
    William Demant Cut to Underperform Vs Neutral at BofAML
    Energy Sector Downgraded at Citi; Eni, Petrochina Least Favored; BG, Pioneer, EOG, Imperial favored stocks
    Investment AB Kinnevik Cut to Sell Vs Buy at UBS
    Rightmove Cut to Neutral Vs Buy at UBS; PT 2600p to 3020p (Close 2802p)
    SAP Raised to Buy Vs Neutral at UBS; PT up 135 to 70 (Close 61,67)
    Xing Cut to Underweight Vs Neutral at JPMorgan; PT 74 to 66 (Close 82,31)
    Ascencio PT Raised to Eu54.80 From Eu52 at ING (Close 55,24)
    Freenet Cut to Neutral Vs Buy at UBS
    Scor Cut to Neutral Vs Overweight at JPMorgan
    Debenhams Cut to Underweight Vs Overweight at JPMorgan; PT 118 to 70 (Close 76,85)
    Aveva Raised to Buy Vs Neutral at UBS
    CTS Eventim Cut to Neutral Vs Overweight at JPMorgan; PT 39 to 42 (Close 39,725)
    Anglo American Cut to Underweight Vs Neutral at JPMorgan
    Perform Raised to Overweight Vs Neutral at JPMorgan; PT 510 to 302 (222,5)
    Moneysupermarket Raised to Overweight Vs Neutral at JPMorgan; PT 192 to 211 (Close 188,4)
    Hydro Raised to Neutral Vs Underweight at JPMorgan
    Marston’s Raised to Buy From Hold at Jefferies; PT 155 to 180 (Close 145,2)
  • Rootsi keskpank usub, et riigi majanduskasv kiireneb selle aasta teises pooles, kuid inflatsioonisurve peaks erinevalt oktoobri ootusest osutuma madalamaks, mistõttu otsustati detsembris langetada intressimäära 25 baaspunkiti võrra 0,75% peale. Suure tõenäosusega jääb repomäär antud tasemele kuni 2015.a alguseni, kuid pärast eelmist istungit on suurenenud pigem võimalus selle edasiseks kärpeks. Riigi suurimaks makroriskiks loetakse majapidamiste kõrget laenukoormust.

    RIKSBANK: ECONOMY TO SHOW MORE TANGIBLE IMPROVEMENT IN NEXT YR
    RIKSBANK SAYS SWEDISH HOUSEHOLD INDEBTEDNESS WILL REMAIN HIGH
    EKHOLM: SUBSTANTIAL RISKS FROM LONG-TERM BELOW-TARGET INFLATION
    JANSSON: POSSIBILITY ECONOMY WILL BE STRONGER THAN FORECAST
    SKINGSLEY: SWEDEN NEEDS MEASURES TO HANDLE HOUSEHOLD DEBT
  • Itaalia töötuse määr kerkis novembris 0,2 protsendipunkti 12,7% peale (37.a kõrgeim tase), rohkem kui analüütikute oodatud 12,6%. Tööpuudus noorte seas oli novembris 41,6%.
  • Eurotsooni novembri tööpuudus püsis muutumatuna 12,1% peal, jaemüük aga paranes aastatagusega võrreldes oluliselt rohkem kui arvati.

    Euro-Zone Unemployment Rate (Nov) 12.1% vs 12.1% expected, and 12.1% reported in Oct.
    Euro-Zone Retail Sales (YoY) (NOV) 1.6% vs. 0.3% expected and -0.3% (revised lower) reported in Oct.


  • Erko, palun jaga linki HSBC globaalsele strateegiale!
  • Kahjuks pole pikemat analüüsi pakkuda, kättesaadav oli vaid antud lühike kokkuvõte
  • ADP küsitluse kohaselt loodi detsembris USA eraksektoris oodatust rohkem töökohti. Futuurid väga ei liigu aga dollar näitab tugevust

    December ADP Employment Change 238K vs 203K Briefing.com consensus
  • Tänane makropilt tõestab, et tugev EUR on hästi mõjunud väliskaubandusele USAs ja negatiivselt Euroopas. Euroopas inflatsioon olematu, majanduskasv samuti ning töötusemäär püsib mõnusalt kõrge edasi. Mõtted lähevad vägisi QE peale ka euroopas.
  • Ema- ja beebitoodete jaemüüja Mothercare müüdi Londonis -29,94% võrra madalamale 293,75p peale aktsia kohta, kuna ettevõte väljastas kasumihoiatuse. Nõrga müügi tõttu jõuluperioodi ajal vähenes ettevõtte 4. jaanuaril lõppenud 12 nädalase perioodi võrreldav müügitulu 4% võrra ning kogumüügitulu 6,1% võrra. Täisaasta maksueelseks kasumiks oodatakse £8 miljonit, mis on rohkem kui läinud aasta £5,9 miljonit, kuid jääb alla analüütikute ootustele, milleks oli £16 miljonit.
  • Briti jaemüüja Sainsbury odavnes -2,58% võrra 359,50p peale aktsia kohta. Ettevõtte kolmanda fiskaalkvartali võrreldav müügitulu (v.a kütus) kasvas 0,2% võrra ning kogumüügitulu 2,7% võrra. Tegu on 36nda järjestikuse kvartaliga, mil Sainsbury müügitulu kasvab ning ettevõtte sõnul oli möödunud pühadeperiood kõigi aegade edukaim. Sellest tulenevalt ollakse aga tuleviku suhtes ettevaatlikud ning ettevõtte finantsjuht John Rogers kärpis neljanda kvartali võrreldava müügitulu kasvuprognoosi 1-1,5% pealt napilt alla 1% peale.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon