Börsipäev 10. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 10. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Turud on endiselt otsimas alternatiivset katalüsaatorit FEDile ning üks väga materiaalne allikas võiks selleks olla tänane USA tööjõuraport. Selle eel on sentiment jäänud võrdlemisi ettevaatlikuks ning ka eile loovutasid indeksid lõpuks päeva alguse plussi, kui S&P 500 indeks sulgus nullis ja Stoxx 600 kaotas -0,4%.

    Nii Inglise kui Euroopa Keskpanga istungid muutust senises poliitikas ei toonud. Samuti oli väga vähe lisada Mario Draghil, kes toonitas taaskord, et EKP jätkab lõdva rahapoliitika rakendamist nii kaua kui vaja. Tingimuste karmistumine rahaturgudel ja inflatsiooni edasine aeglustumine on need kaks peamist tegurit, mis võiksid sundida keskpanka jõulisemalt sekkuma.

    Makrouudistest avaldati Saksamaa novembri tööstustoodang, mis näitas kuu baasil 1,9% kasvu (oodati 1,5%) ja osutus mullusega võrreldes 3,5% paremaks (oodati 3,0%). Tegemist oli viimase kahe aasta suurima kasvutempoga. USAs kinnitas möödunud nädala töötu abiraha taotluste arvu langus 15 tuhande võrra 330 tuhande peale soodsa trendi jätkumist, ehkki valitsuse sõnul mõjutab numbreid jätkuvalt hooajalisus, mida ei õnnestu täielikult välja siluda.

    Aasia indeksid on öösel liikumas erisuunaliselt, kui Hiina Shanghai Composite näitab taaskord kerget -0,5% langust, mis on toonud indeksi aasta algusest juba -4,7% madalamale. Hiina avaldas oma detsembri kaubandusstatistika ja selle kohaselt kasvas eksport aastatagusega 4,3% (oodati 5,0%) ja import 8,3% (oodati 5,0%).

    Hiina ekspordi (valge) ja impordi (oranž) aastane muutus (%)


    Tänase börsipäeva põhiline tähelepanu langeb USA detsembrikuu tööturu raportile, mille kohaselt loodi nii avalikus kui erasektoris kokku 197 tuhat töökohta (novembris 203 tuhat), See pole kuigi palju muutunud hoolimata oodatust tugevamast ADP küsitlusest, andes põhjust arvata, et tänane number võib kujuneda prognoositust tugevamaks. Euroopas avaldatakse mitmel pool novembrikuu tööstustoodangu numbreid.

    09.00 Soome tööstustoodangu muutus (november)
    09.00 Soome SKP indikaator (oktoober)
    09.45 Prantsusmaa tööstustoodangu muutus (november)
    10.00 Hispaania tööstustoodangu muutus (november)
    10.30 Rootsi tööstustoodang ja tellimused (november)
    11.30 Suurbritannia tööstustoodangu muutus (november)
    15.30 USA tööturu raport (detsember)
    15.45 Fedi Lacker kõneleb majanduse teemal
    17.00 USA hulgimüügi varud (november)
    20.05 Fedi Bullard kõneleb majanduse teemal

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% kõrgemal.
  • Soome novembri tööstustoodangu langus aeglustus -3,4% pealt -0,7% ning statistikaameti koostatava SKP indikaatori kohaselt nõrgenes riigi sisemajanduse kogutoodang oktoobris mullusega võrreldes -0,6%, olles septembris kasvanud 0,6%.
  • USA suuruselt teise kaubamajade operaatori Macy’s aktsia rallis +7,6%, kuna ettevõtte järgmise majandusaasta kasumiprognoos ületas analüütikute ootusi ning seda tulenevalt sellest, et ettevõte vähendab kulusid läbi 2 500 töökoha kaotamisega. Lisaks suletakse viis kahjumilikku poodi. 2015. aasta jaanuaris lõppeva majandusaasta kasumiks prognoosib ettevõte $4,40-4,50 aktsia kohta, samal ajal kui analüütikud ootavad kasumiks $4,36. Töökohtade vähendamine ning muud kulukärped vähendavad ettevõtte kulusid umbes $100 mln aastas.

    Ettevõte kinnitas jooksva majandusaasta kasumiprognoosi, milleks on $3,80-3,90 aktsia kohta. Võrreldavate poodide müük kasvuks prognoosib ettevõte neljandas kvartalis 2,3-2,5% ning analüütikud 2,7%. Neljanda kvartali tulemused avaldatakse 25. veebruaril.
  • S&P kinnitab Saksa riigi reitingu stabiilset väljavaadet ning jätab reitingu AAA peale. Väljavaadet hoiab jätkuvalt negatiivse peal Moody's, kes alandas seda 2012.a juulis.

    Germany’s AAA Rating Affirmed by S&P. S&P rates outlook stable on view public finances, strong external balance sheet will continue to withstand potential financial and economic shocks.
  • Erko Rebane

    Nii Inglise kui Euroopa Keskpanga istungid muutust senises poliitikas ei toonud. Samuti oli väga vähe lisada Mario Draghil, kes toonitas taaskord, et EKP jätkab lõdva rahapoliitika rakendamist nii kaua kui vaja. Tingimuste karmistumine rahaturgudel ja inflatsiooni edasine aeglustumine on need kaks peamist tegurit, mis võiksid sundida keskpanka jõulisemalt sekkuma.


    Since the summer of 2012 substantial progress has been made in improving the funding situation of banks.
    ....
    Further decisive steps to establish a banking union will help to restore confidence in the financial system.
    ....
    At the same time, there is a need to push ahead with product and labour market reforms, in order to improve competitiveness, raise potential growth, generate employment opportunities and foster the adaptability of our economies.


    Draghi on oma sõnumiga päris ummikusse jooksnud. Lühidalt kokku võttes on aastate jooksul turgudele küllalt kapitali paisatud. Samal ajal aga loome tugevamad regulatsioonid pankadele, et (jälgige nüüd sõnumit) taastada kindlustunne finantssektoris. Kui Draghi asendaks "in" sõnaga "inside", võin garanteerida, et likviidsus jõuab ka reaalmajandusse.

    Sõnavõtu viimases pooles viitab Draghi jälle sellele, et riikide eelarveid on vaja rohkem kontrollida ja on vaja "toetada" teatud sektoreid, et parandada konkurentsivõimet. Kui see tähendab subsiidiumeid, siis kogu lugupidamise juures loen ma kontekstist välja, et turumajandus on surnud, elagu kommunism.

    Lisan veel mõned lühikesed positsioonid Euroopa valuutas.
  • Sõidukitootja Ford Motor (+1,9%) tõstis kvartalis makstavat dividendi 25% ehk $0,125 peale aktsia kohta varasema $0,1 pealt. Ford lisas, et dividendi tõus väljendab ettevõtte tugevaid 2013. aasta tulemusi. Tegemist on teise dividendi tõstmisega viimase kahe aasta jooksul. Ford lisas ka, et nende eesmärgiks on jätkuvalt tegeleda bilansi tugevdamisega, aktsionäridele atraktiivse tootluse pakkumise ning One Ford plaani eesmärkide täitmisega.
  • Tänased reitingute muudatused Euroopas:

    Statoil Raised to Overweight From Neutral at JPMorgan; PT 165 to 170 (Close 148,2)
    Kinnevik Cut to Neutral From Buy at Citi
    Vedanta Cut to Underweight vs Equalweight at Barclays
    Polyus Gold Cut to Underweight vs Equalweight at Barclays
    Hochschild Mining Upped to Equalweight vs Underweight: Barclays
    Glencore Xstrata Raised to Overweight vs Equalweight: Barclays
    Fresnillo Cut to Equalweight vs Overweight at Barclays
    Red Electrica Raised From Underweight to Equalweight at Morgan Stanley; PT 39 to 51 (Close 50,7)
    Carlsberg Cut to Sell vs Neutral at Goldman; PT 583 to 510 (Close 585)
    Gamesa Rated New Sell at SocGen, PT Eu7.9 (Close 8,721)
    Clariant Raised to Overweight From Neutral at JPMorgan
    Mlp Raised to Overweight From Underweight at JPMorgan; PT 6,2 to 7,1 (Close 5,29)
    SES Cut to Neutral Form Overweight at JPMorgan; PT stays at 24,0 (Close 23,8)
    Eutelsat Cut to Neutral Form Overweight at JPMorgan; PT 24,0 to 25,0 (Close 22,51)
    APR Energy Raised to Neutral vs Sell at UBS; PT 800 to 900 (Close 900)
    Serco Cut to Neutral vs Buy at UBS; PT stays at 505 (Close 503,0)
    Brenntag Cut to Neutral vs Buy at UBS
    Liontrust Raised to Neutral From Underweight at JPMorgan; PT 243 to 281 (Close 257)
    Man Group Cut to Underweight From Neutral at JPMorgan; PT 102 to 86 (Close 86,1)
    Capita Raised to Buy vs Neutral at UBS; PT 1000p to 1200p (Close 1022p)
    Novartis Added to UBS European Key Call List; PT 80 (Close 72,25)
    Sanofi Added to UBS Least Preferred List; PT 75 (Close 74,44)
    Homeserve Raised to Buy vs Neutral at UBS; PT 270 to 320 (Close 259)
    Swedish Match Cut to Neutral vs Buy at BofAML
    L’oreal Raised to Neutral vs Underperform at BofAML
    Alstom Cut to Neutral vs Buy at BofAML
    Spectris Cut to Underperform vs Neutral at BofAML
    Siemens Cut to Netural vs Buy at BofAML
    Atlas Copco Raised to Buy vs Neutral at BofAML
    EU Auto Sector Cut to Cautious vs Neutral at BofAML
    Pirelli Cut to Underperform at BofAML
    Porsche Cut to Neutral at BofAML on Valuation
    BMW Cut to Neutral vs Buy at BofAML on Valuation
    BofAML: Prefer VW, Renault, Daimler
    BP Cut to Neutral vs Outperform at Exane
    Shell Raised to Outperform vs Neutral at Exane
    Total Cut to Neutral vs Outperform at Exane
    SMA Solar Raised to Buy from Hold at Deutsche: PT 31.0 (Close 26,62)
  • Prantsusmaa novembri tööstustoodang kerkis aastaga 1,5% vs oodatud 0,9% (oktoobris -0,3%)
  • Hispaania novembri tööstustoodang paranes mulluse baasil 2,7% vs oodatud 2,2% (oktoobris -1,4%)
  • Ehkki eelmise aasta teisest poolest hakkas üle mitme aasta kapital USA turgudel liikuma võlakirjafondidest aktsiafondidesse, siis aasta alguse ettevaatlik start aktsiaturgudel on pannud investoreid ihaldama taas võlakirju, kui pärast nelja nädalat kestnud raha väljavoolu on aasta esimesel nädalal raha jälle võlakirjadesse liikunud. Rahaturufondid näivad jätkuvalt suhteliselt atraktiivsed olevat.
  • Turu-uuringute ettevõtte Gartner teatas, et 2013. aastal vähenes personaalarvutite müük 10% võrreldes aastatagusega ehk 316 mln ühikuni. Tegemist on madalaima tasemega alates 2009. aastast. Samal ajal oli 10% müügi vähenemine kiireim ajaloo jooksul. 2013. aasta neljandas kvartalis vähenes personaalarvutite müük seitsmendat järjestikust kvartalit. Gartneri hinnangul on aga personaalarvutite turul näha stabiliseerimise märke.

    Maailma suurim personaalarvutite müüja oli eelmisel aastal Lenovo (+2,1% Y/Y ehk 53 mln ühikut) 16,9% turuosaga. Järgnes Hewlett-Packard (-9,3% Y/Y ehk 51 mln ühikut) 16,2% turuosaga.

  • Rootsi novembri tööstustoodang näitas samuti paranemise märke, kui aasta baasil registreeriti 3,5% kasv vs -5,0% oktoobris (valge joon). Tehaste tellimuste langus aeglustus -6,6% pealt -1,4% peale (oranž).
  • Suurbritannia novembri tööstustoodangu kasv alanes 3,2% pealt 2,5% peale (oodati 3,0%), kuid on ajaloolises konstekstis jätkuvalt suhteliselt kõrge.
  • Baltic Dry indeks on aasta algusest arvestatava korrektsiooni teinud, kukkudes täna veel 11,4% 1512 punkti peale, mis graafiku peal veel ei kajastu. Ilmselgelt on laevatamistasu kajastava indeksi liikumist motiveerimas midagi muud peale globaalse majanduse väljavaate.
  • USA tööjõuraport oluliselt nõrgem, kui oodati

  • Samas on töötuse määr oodatust järsult väiksem, mis peaks ahendamise taas turuosaliste meeltesse tooma. Praegu tundub, et rahatrüki kärpimine võib tulla oodatust karmim.
  • Töötuse määra langust aitab seletada tööjõus osalemise määra langus (detsembris põhjuseks ilm?), sestap pole see väga positiivne, kui inimesed otsustavad tööturult lahkuda. Yellen on seda ise ka öelnud, et headline töötusemäärast tuleb kaugemale vaadata.
  • Jah, ja et töötus peaks 6,5% tasemest olema märkimisväärselt allpool. Aga 6,7%ni jõudmine on ikka liiga kiire langus, loodetavasti on sellele mingi muu mõistlik selgitus.
  • Kokku 273 tuh ameeriklast ei saanud detsembris ilmaolude tõttu tööle tulla (enim detsembris alates 1977.a) ja kuigi osad neist klassifitseeruvad hõivatuteteks, siis osa muutuvad statistika seisukohast töötuks ja see tõi alla töökohtade loomise netonumbrit.

  • Euroopa suuruselt teise lennufirma Deutsche Lufthansa aktsia kallines +8,12% võrra €17,24 peale. Ettevõtte sõnul vähenevad kulud reisija kohta tänu tõhususe paranemisele sel aastal 2% võrra ning järgmisel aastal veelgi rohkem. Kütusele tehtud kulutused ulatuvad sel aastal prognoositult €6,9 miljardini, mida on €200 miljonit vähem kui möödunud aastal. Lisaks kinnitas Credit Suisse omapoolset aktsia ostusoovitust ning tõstis aktsia 12 kuu hinnasihi €17,15 pealt €19,50 peale.
  • Tullow Oil kallines +7,87% võrra 911,50p peale aktsia kohta, kuna Bloomberg kirjutas täna sellest, et Norra naftafirma Statoil võib olla huvitatud Tullow Oili ülevõtmisest. Statoili aktsia tõusis +2,43% võrra 151,8 Norra krooni peale.
  • Šveitsi kellatootja Swatch Groupi aktsia kaubeldi täna +3,73% võrra kõrgemale. Ettevõtte 2013. aasta brutokäive kasvas 8,3% võrra 8,817 miljardi Šveitsi frangini, mis jäi alla analüütikute poolt oodatud 8,89 miljardile, kuid täisaasta kasum saab tegevjuhi sõnul olema väga hea ning seda hoolimata 402 miljoni frangi suurusest mahakirjutamisest seoses Tiffany ja Swatch Groupi ühisettevõtte lagunemisest. Täpsemad majandusaasta tulemused avaldatakse veebruarikuu algusnädalatel. Käesolevale aastale prognoosib firma kahekohalist müügi kasvu.
  • Viimased kaks päeva on arenev biotehnoloogia firma ICPT pakkunud turuosalistele küllaga vaatemängu ja ka ohtralt võimalusi.
    Alates eilsest on Intercept Pharmaceuticals (ICPT) aktsia tõusnud 450%,mis on isegi biotehnoloogia sektoris erakordne liikumine.Võimas tõus aktsias sai alguse eile hommikul, kui ettevõte teatas oodatust oluliselt parematest tulemustes ravimiarendusfaasis,mis on mõeldud erinevate krooniliste maksahaiguste raviks (nt primaarne biliaarne tsirroos (PBC) ja mittealkohoolne steatohepatiit (NASH).
    Kuna krooniliste maksahaigustega on hädas 6 miljonit inimest (US), siis oleks ravimi näol tegemist tohutu müügipotentsiaaliga.
    Merrill Lynch tuli täna välja rekordilise $872 hinnasihiga, mis analüütikute sõnul on igati õigustatud, kuna ravimi heakskiidu korral oleks base case müügiprognoos ca 4 miljardit USD-i. Tuleb arvestada ka,et tegemist on krooniliste haigustega,mis eeldab ravimi igapäevast kasutamist.
    Hetkel kaupleb ICPT 70% plusspoolel, $ 470 taseme kandis.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon