Börsipäev 22. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA turul alustati päeva suhteliselt optimistlikus meeleolus pärast Hiina keskpanga otsust leevendada jaanuari lõpus saabuva uue aasta eel nõudlust raha järele 42 miljardi dollari suuruse likviidsussüstiga. Päris sessiooni alguses ehmatati korraks ära, kui S&P 500 futuuri suuremates kogustes müüma tuldi aga ostjad nägid võimalust ning aitasid turu taas jalgadele (S&P sulgus +0,3%), mis näitab seda, et investorite närvid on veel suhteliselt tugevad ja igast väiksemast karu käpa liigutusest ei lasta ennast heidutada. Stoxx 600 kauples päeva sees 0,6% kõrgemal, kuid sulgus lõpuks vaid 0,1% muutusega.

    IMFi värske prognoos näeb tänavu globaalset pilti veidi paremas valguses, kui oktoobriga võrreldes kergitati maailma SKPd 0,1 protsendipunkti võrra 3,7% peale. Argumendiks eelkõige varasemalt arvatust tugevam kasv arenenud riikides, kui USA 2014.a SKP prognoosi kergitati 0,2pp 2,8% peale, Suurbritannia oma 0,5pp 2,4% peale, Jaapani SKP ootust 0,4pp 1,7% peale ja eurotsooni oma 0,1pp 1,0%ni. Viimase puhul toonitati, et kui disinflatsioon jätkub, peaks Euroopa Keskpank võtma deflatsiooni vältimiseks kasutusele täiendavad meetmed, kas intressimäära edasi langetades või väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele suunatud laenuprogrammi pakkudes. IMF kergitas ka Hiina selle aasta SKP prognoosi 0,3pp 7,5% peale, kuid laias laastus jäi arenevate turgude osas ettevaatlikumaks, kärpides näiteks Venemaa kasvuootust 1 protsendipunkti jagu 2% peale ja Brasiilia oma 0,2pp 2,3% peale.

    Öösel lõppes Jaapani keskpanga kahepäevane istung, mille tulemusel otsustati jätkata senisel kursil ehk suurendada aastas rahabaasi 60-70 triljoni jeeni võrra (ca 460 mld eurot). Sarnaselt oktoobri prognoosidele ootab BOJ sel aastal 1,3% ja tuleval aastal 1,9% tuuminflatsiooni. 2014.a majanduskasvu ootus langetati 1,5% pealt 1,4%le ja 2015.a SKP oma jäi samaks 1,5% peale.

    Tänase makrokalendri fookus langeb Suurbritanniale, kust laekub novembri ja detsembri kohta tööturu statistikat. Lisaks avaldatakse jaanuarikuu BOE istungi protokoll, mille puhul jälgitakse hoolega, kas keskpank muudab oma seisukohta sihiks seatud 7% töötuse määra osas, sest viimane on hoogsalt allapoole tulnud ning eeldab, et lõdvast rahapoliitikast väljutakse arvatust varem. USAs avaldavad järelkauplemise ajal oma lõppenud kvartali majandustulemused muuhulgas Netflix ja eBay.

    11.30 Suurbritannia töötu abiraha taotlused (detsember)
    11.30 Suurbritannia kolme kuu keskmine töötuse määr (november)
    11.30 Inglise keskpanga eelmise kohtumise protokoll
    12.00 Eurotsooni valitsuste kolmanda kvartali võlakoorem

    USA indeksite futuurid kauplevad 0,1% kõrgemal.
  • Mõned tänased reitingute muudatused Euroopas

    Eurocash Raised to Overweight vs Neutral at HSBC
    Croda Raised to Overweight vs Neutral at HSBC
    Glencore Xstrata Rated New Overweight at HSBC, PT 420p (Close 333,7)
    British Land Rated New Overweight at HSBC, PT 814p (Close 672,5)
    Magnit Cut to Hold vs Buy at Deutsche Bank; PT 71 to 64 USD (Close 55,85)
    Aveva Cut to Hold vs Buy at Jefferies; PT 2922,67 to 2580 (Close 2318)
    Numericable Group Rated New Neutral at Citi, PT Eu29.50 (Close 28,7)
    Bank of Ireland Resumed Neutral at Credit Suisse, PT Eu0.27 (Close 0,3)
    Swiss Re Cut to Neutral vs Outperform at Exane
    Scor Cut to Neutral vs Outperform at Exane
    UK Stocks Cut to Small Underweight at UBS
    RBS Cut to Sell vs Neutral at UBS; PT 350 to 300 (Close 359)
    Swisscom Raised to Overweight vs Underweight at Morgan Stanley; PT SFr 525 (Close 488,9)
    Cap Gemini Raised to Buy vs Neutral at UBS
    Atos Cut to Neutral vs Buy at UBS
    Beni Stabili Raised to Buy vs Hold at SocGen; PT 0,55 to 0,65 (Close 0,56)
    Hochschild Mining Reinstated Neutral at Goldman, PT 140p (Close 156,25)
    Hellenic Telecom Raised to Buy vs Neutral at Goldman; PT 9,7 to 13,4 (Close 10,51)
    Intesa Raised to Equalweight vs Underweight at Barclays (Close 1,95)
    Intesa Raised to Overweight vs Equalweight at Morgan Stanley; PT 2,1 to 2,4 (Close 1,95)
    Enel Raised to Overweight vs Equalweight at Barclays
    Munich Re Cut to Neutral vs Overweight at JPMorgan
    Promethean Raised to Overweight vs Neutral at JPMorgan; PT 21 to 30 (Close 29,0)
    APR Energy Raised to Overweight vs Neutral at JPMorgan
    UBI Raised to Equalweight vs Underweight at Morgan Stanley; PT 4,8 to 6,3 (Close 5,51)
    Polymetal, Nordgold Cut to UW at Morgan Stanley; PT 645p to 450p (C 569,5) and $2,0 to $0,9 (C 1,5)
    Unilever Raised to Sector Perform at RBC Capital; PT 30 to 32 (Close 29,49)
    Wolseley Cut to Underperform vs Neutral at Exane
    Lafarge Cut to Underperform vs Outperform at Exane
    HeidelbergCement Raised to Outperform vs Neutral at Exane
    African Barrick Cut to Underweight vs Neutral at HSBC
    Gerry Weber Raised to Neutral vs Underweight at HSBC
  • Bank of America Merrill Lynch langetas energiaettevõtte ExxonMobil (-0,7%; $98,50) aktsia soovituse „neutraalne“ peale varasema „osta“ pealt ning hinnasihi $106 peale varasema $110 pealt. Analüüsimaja hinnangul ei pruugi ettevõte väliste tegurite tõttu sellel aastal saavutada plaanitud tootmise 4% kasvu.
  • Goldman Sachs eemaldas Starbucksi (-1,7%; $73,65) aktsia oma "conviction buy" nimekirjast tulenevalt kartusest aeglustuva võrreldavate kohvikute müügi ees USAs. Ent samas säilitas analüüsimaja „osta“ soovituse, kuna Starbucksi USA võrreldavate kohvikute müük püsib endiselt 5-10% vahel.
  • Alcoa aktsia rallis +6,8% ($12,13 peale), kuna J.P. Morgan tõstis alumiiniumitootja aktsia soovituse „overweight“ peale varasema „neutral“ pealt ning hinnasihi $15 peale varasema $9 pealt. Analüüsimaja muutus Alcoa suhtes optimistlikumaks, kuna nende hinnangul on oodata positiivset mõju ettevõtte kasumile nii alumiiniumi pakkumise vähenemisest kui ka selle tulemusel kasvama hakkavast hinnast. Alcoa tegevust on alates 2008. aasta finantskriisist survestanud Hiina ületootmise tõttu tekkinud alumiiniumi hinna langus.
  • Deutsche jooniselt on näha, kuidas Stoxx 600 ettevõttete kasumiootuste revision on jätkuvalt negatiivne, kuid langetamise tempo on aeglustunud eelmisel kuul nii 2014 kui 2015 puhul -0,4% peale vs vastavalt -1,2% ja -0,9% eelneval kuul. Riikidest on suurimat kasumiootuste upgrade'i näinud Itaalia ja Iirimaa ning sektoritest domineerivad ülespoole revideerimistel autotööstus, ehitus ja materjalid ning reisi ja vaba aja veetmise tööstus.

  • Tugevnev nael võib olla tõsiseks pinnuks silmas Inglise keskpangale. Ühest küljest on majandus näidanud oodatust kiiremat paranemist, mis on toonud turuosaliste ootusi intressimäära tõstmise osas ettepoole ja tugevdanud naela vahetuskurssi. Samas ei taha BOE tõenäoliselt veel sugugi intressimäära tõstmisest rääkida, kuna olulised kaubanduspartnerid alles saavad jalgu alla ja kõrgemad intressimäärad võivad kägistada siseriiklikku nõudlust. Briti seis ja allolev GBP/USD graafik paneb mõtlema, kas äkki dollarit ei oota sel aastal midagi sarnast ees, kui Ühendriikide majandus peaks hoogu koguma.

    GBP/USD

  • Ingise keskpank võttis eelmisel kohtumisel ühehäälselt vastu otsuse hoida intresimäära ja varade ostuprogrammi mahtu samal tasemel. Näeb, et majandus võis neljandas kvartalis kasvada oodatust enam ning ka esimese kvartali prognoos võib jääda konservatiivseks. Üritab rahustada turgu, et 7% töötuse määra saavutamine ei tähenda kohest intressimäära tõstmist.

    BANK OF ENGLAND BOND-PURCHASE VOTE 9-0; INTEREST-RATE VOTE 9-0
    BOE SAYS 7% JOBLESS MAY BE HIT "MATERIALLY EARLIER" THAN FORECAST
    BOE SEES NO IMMEDIATE NEED TO RAISE RATE IF THRESHOLD HIT SOON
    BOE SAYS SUBDUED GLOBAL GROWTH MAY HAMPER UK EXPORTS
    BOE SEES UPSIDE RISKS TO GDP FORECASTS FOR Q4 2013, 1Q 2014
    BOE SAYS UK DOMESTIC RECOVERY APPEARS TO HAVE TAKEN HOLD
    BOE SAYS LACK OF IMPROVEMENT IN PRODUCTIVITY "SURPRISING"
  • Samal hetkel avaldatud UK tööturu statistika kohaselt selgus, et kolme kuu keskmine töötuse määr alanes novembris 0,3pp 7,1% juurde, olles seega juba väga lähedal sellele, mida BOE sihiks seadis. Detsembri töötu abiraha taotlused alanesid -24K võrra vs oodatud -32K.
  • Nael jätkamas tugevemist dollari vastu +0,4% @ 1,6540 dollarit (EUR/GBP -0,5% @ 0,8186)

  • Aga ka UK puhul sama case nagu USAlgi, et töötajate palgakasv vaevu märgatav. Suurbritannias jääb see alla isegi inflatsioonile. See sobib keskpankadele, kes näevad et palga tõttu pole inflatsooni kontrolli alt väljumise ohtu.

  • 17 euroala riigi valitsuste võlakoorma ja SKP suhe langes eelmise aasta kolmandas kvartalis esimest korda alates 2007.a lõpust, jõudes 93,4% pealt 92,7%ni. Kvartali baasil näitasid suurimat langust Portugal -2,6pp, Soome -2,5pp, Belgia -1,5pp, Saksamaa -1,4pp. Eurostat.
  • Austraalia teatas täna, et inflatsioon kiirenes neljandas kvartalis 2,2% pealt 2,7%, mis tuli analüütikutele suure üllatusena, kuna oodati 0,2pp tõusu 2,4%ni. Ka Uus-Meremaal on tarbijahinnaindeks taas pead tõstnud ning see tekitab küsimuse, kas need riigid võivad ehk olla juhtivaks indikaatoriks sellele, mida võime peagi globaalselt näha?

    Austraalia (valge) ja Uus-Meremaa (oranž) THI YoY
  • Senine sõit ilma suurema korrektsioonita tundub olevat harjumatult pikk aga seda siiski vaid lähiajaloos.

  • Kiibitootja ASML Holding kallines Amsterdami börsil +6,99% võrra €67,51 peale aktsia kohta. Ettevõtte neljanda kvartali müügitulu kasvas aastataguse €1,02 miljardi pealt €1,85 miljardini ning puhaskasum suurenes €297,7 miljoni pealt €481 miljonini, ületades analüütikute poolt oodatud €422 miljonit. Täisaasta tulemuseks kujunes niisiis €5,25 miljardi suurune müügitulu ning €1,02 miljardi suurune puhaskasum. Lisaks plaanitakse väljamakstavaid dividende tõsta 15% võrra €0,61 peale aktsia kohta. 2014. aasta esimese kvartali müügituluks prognoosib ASML €1,4 miljardit ning brutomarginaaliks 42%. Reutersi analüütikute prognooside kohaselt teenib ASML uuel aastal €6,63 miljardit müügitulu ning €1,49 miljardit puhaskasumit.
  • Prantsuse autotootja Peugeot kaubeldi +5,76% võrra kõrgemale €11,01 peale aktsia kohta, kuna Moody's Investors Service tegi täna teadaande, milles pöörati tähelepanu sellele, et Peugeot plaanil tõsta kapitali €3 miljardi võrra on positiivne mõju ettevõtte krediidireitingule.
  • Soome terasetootja Rautaruukki aktsia rallis täna +33,09% võrra €9,17 peale ja Rootsi terasetootja SSAB aktsia kallines +12,13% võrra 54,35 Rootsi kroonini. Ettevõtted teatasid täna, et plaanivad ühineda ning ühinemistehingu väärtus ulatub $1,6 miljardini. Peale ühinemist plaanitakse 17000 pealisest tööjõust ligi 5% koondada, et kulusid 1,4 miljardi Rootsi krooni võrra kärpida ja lisaks plaanitakse edaspidi süsinikterase asemel rohkem eriterase tootmisele keskenduda.
  • NFLX väljas oodatust paremate tulemustega ja ühtlasi annab ka esimese kvartali prognoosi konsensusest kõrgema:
    Netflix prelim $0.79 vs $0.64 Capital IQ Consensus Estimate; revs $1.18 bln vs $1.17 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Netflix sees Q1 EPS $0.78 vs $0.76 Capital IQ Consensus Estimate


    Aktsia kauplemas 14% kõrgemal, $380 taseme juures.
  • eBay prelim $0.81 vs $0.80 Capital IQ Consensus Estimate; revs $4.53 bln vs $4.55 bln Capital IQ Consensus Estimate; Company announces $5 Billion Stock Repurchase Authorization Company Discloses Proposals Received from Investor Carl Icahn

    EBAY oodatust paremad tulemused,kuid aktsia on liikvele ajanud pigem uudis,et aktiivsust on üles näitamas taas Icahn,kes soovitab firmale PayPal spin-off`i. Lisaks teatas firma 5 miljardi USD-i ulatuses aktsiate tagasiostuprogrammist.
    EBAY kauplemas $60 taseme all, +10%
  • Nelli Janson
    NFLX väljas oodatust paremate tulemustega ja ühtlasi annab ka esimese kvartali prognoosi konsensusest kõrgema:
    Netflix prelim $0.79 vs $0.64 Capital IQ Consensus Estimate; revs $1.18 bln vs $1.17 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Netflix sees Q1 EPS $0.78 vs $0.76 Capital IQ Consensus Estimate


    Aktsia kauplemas 14% kõrgemal, $380 taseme juures.


    Netflix expects to end Q1 with 48M subscribers vs. current 44M.
    Sealjuures (minu isiklik arvamus) NFLX on suutnud hakkama saada suurepärase "Netflix original TV Show'ga" nagu House of Cards.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon