Börsipäev 20. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilne päev kulges üsna rahulikult kuni Janet Yelleni esinemiseni, kes võttis kokku kahepäevase FOMC istungi otsused ja selgitas lähemalt tagamaid. Pressikonverentsi lõppedes oli turg aru saanud, et Yelleni hoiak oli pisut rohkem kallutatud intressimäärade tõstmise kasuks, kui senini arvati ning see tõi mõistagi kaasa negatiivse reaktsiooni USA aktsiaturgudel. S&P 500 kaotas -0,6%, taastudes osaliselt päeva põhjadest (-1%), kulla unts odavnes ligi 2%, dollar tugevnes euro suhtes 0,7% ja USA valitsuse 10a võlakirja tulusus kerkis 10 baaspunkti võrra 2,77%ni. Euroopas jõudis Stoxx 600 indeks enne Yelleni pressikonverentsi sulguda -0,1% kaotusega.

    FOMC otsus ise polnud eriliseks üllatuseks, kui aprillist alates vähendatakse valitsuse võlakirjade ja hüpoteeklaenudega tagatud väärtpaberite ostuprogrammi kuist mahtu 10 miljardi dollari võrra 55 miljardile dollarile. Lisaks loobuti 6,5% töötuse määra sihist, lähtudes edaspidi laiemast makropildist, sh erinevatest tööturu näitajatest, inflatsioonist ja selle ootustest ning finantstingimustest. Keskpanga majandusprognoosides tehti üsna marginaalsed muudatused, kui selle aasta SKP kasvuootus toodi detsembriga võrreldes 2,8-3,2% pealt 2,8-3,0% peale ja töötuse määra prognoos 6,3-6,6% pealt 6,1-6,3% peale.

    Turgu rabas ootamatult aga Yelleni vastus küsimusele, et kui pikk on tema arvates periood, mil QE lõppedes ei kavatseta intressimäärasid tõsta. Vastuseks oli umbes kuus kuud, mis tähendab seda, et esimene intressimäära tõstmine võib toimuda tuleva aasta teises kvartalis ehk mõnevõrra varem kui turg oli oodanud. Samas ei olnud see vastus kindel ja konkreetne, vaid mõnevõrra ebalev, mis tekitab küsimus, kas see üks kommentaar on nüüd raudkindel punkt, millest turuosaline peaks ootuste kujundamisel lähtuma või tähtsustatakse seda üle.

    Tänane makrokalendri fookus langeb Ühendriikidele, kust saabub möödunud nädala töötu abiraha taotluste statistika, Philadelphia Fedi töötleva tööstuse PMI ja veebruari olemasolevate majade müük.

    14.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.00 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (märts)
    16.00 USA olemasolevate majade müük (veebruar)
    16.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (veebruar)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,2% madalamal, Euroopa aktsiaturud on alustamas -0,6% punases.
  • Mõned tänased analüütikute otsused:

    Merck KGaA Raised to Hold vs Sell at SocGen; PT 121 to 122 (Close 119,75)
    Vestas Raised to Buy vs Hold at SEB
    Metro Raised to Outperform vs Underperform at Raymond James
    Rostelecom Raised to Neutral vs Underperform at BofAML
    Bank St Petersburg Raised to Buy vs Neutral at BofAML
    Petropavlovsk Raised to Neutral vs Underperform at BofAML
    Boliden Raised to Buy at BofAML
    Technip Raised to Outperform vs Neutral at Exane
    LSE Raised to Neutral vs Underweight at JPMorgan; PT 1622 to 1962 (Close 2007)
    Bureau Veritas Raised to Buy vs Neutral at Citi
    Babcock Cut to Neutral vs Buy at Citi
    Arkema, ING, Aperam Added to Goldman’s Focus List
    Snam Cut to Hold vs Buy at Deutsche Bank; PT Raised to Eu4.4 (Close 4,17)
    Essilor Removed From Citi’s Focus List Europe
    Novo Nordisk Added to Citi’s Focus List Europe
  • USA töötu abiraha taotlusi tuli möödunud nädal oodatust vähem

    Initial Claims 320K vs 330K Briefing.com consensus (vs 322K Bloomberg consensus) Prior 315K
  • Caterpillari masinate kolme kuu müügis üsna marginaalsed muutused
  • USA olemasolevate majade müük ootuspärane, Philadelphia töötleva tööstuse aktiivsusindeks arvatust parem ja juhtivate indikaatorite muutus samuti suurem

    February Leading Indicators +0.5% vs +0.3% Briefing.com consensus
    February Existing Home Sales 4.60 mln vs 4.60 mln Briefing.com consensus; Prior 4.62 mln
    March Philadelphia Fed 9.0 vs 2.0 Briefing.com consensus; February -6.3
  • Saksa päritolu tööstusfirma Rheinmetall odavnes täna -4,17% võrra €51,27 peale aktsia kohta, kuna Saksa valitsus keelas ettevõttel tarnida Venemaa poolt tellitud sõjavarustust. Tehingu väärtus ulatus €100 miljonini ja tegemist on esimese Venemaa vastu kehtestatud sanktsiooniga, mis mõjutab otseselt ettevõtete tegevust.
  • Luksuskaupade tootja Mulberry aktsia tõusis Londoni börsil +5,19% võrra 669,50p peale, kuna ettevõtte tegevjuht Bruno Guillon astus tagasi. Guillon juhtis ettevõtet kaks aastat ning selle aja jooksul andis Mulberry välja kolm kasumihoiatust.
  • Kindlustusfirma Munich Re aktsia tõusis +0,70% võrra €151,55 peale. Ettevõte prognoosib, et 2014. aasta puhaskasum langeb keeruliste turutingimuste tõttu 2013. aasta €3,3 miljardi pealt €3 miljardi peale, kuid prognoos ületas analüütikute ootusi, milleks oli €2,9 miljardit. Lisaks teatas ettevõte, et plaanib 2015. aasta 23. aprilliks osta tagasi osta €1 miljardi väärtuses aktsiaid.
  • Nike prelim $0.76 vs $0.72 Capital IQ Consensus Estimate; revs $6.97 bln vs $6.81 bln Capital IQ Consensus Estimate

    NKE teatab oodatust paremast kvartalist ja aktsia kauplemas 2,2% kõrgemal.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon