Börsipäev 24. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eelmine nädal kujunes aktsiaturgudele valdavalt positiivseks, kui pärast Krimmi liitmist Venemaaga näis turuosalisi rahustavat Putini kommentaar, et Venemaa ei ole huvitatud teistest Ukraina osadest. Siiski ei olnud eelmine nädal sujuv seilamine, sest omajagu volatiilsust suutis oma esimesel USA keskpanga pressikonverentsil põhjustada Janet Yellen, kes andis märku, et esimene intressitõstmine võib aset leida 2015. aasta teises kvartalis ehk turuosaliste ootustest varem. Siiski suutis S&P 500 indeks järgmisel päeval kosuda ning nädal lõpetati 1,4% kõrgemal. Reedel käis indeks päevasiselt ära ka rekordtasemel ehk 1884 punktil, kuid päev lõpetati eelnevaga võrreldes 0,3% madalamal ehk 1866 punktil.

    Positiivseks kujunes nädal ka Euroopa aktsiaturgude jaoks. Stoxx Europe 600 indeks kerkis nädalaga 1,8%, kusjuures DAX rallis 3,2%. Aasias tõusis Shanghai Composite 2,2% ning Nikkei lõpetas tavapärasest lühema kauplemisnädala 0,7% miinuses.

    Üldjoontes toetasid turgu positiivsed makrouudised. Euroopas näiteks teatati, et veebruaris kasvas autode müük 7,6%, mis märgib kuuendat järjestikust kasvukuud. USA poolel avaldati küll ootustele alla jäänud kinnisvarasektori statistikat veebruari kuu kohta, kuid siinkohal oli põhjuseks suure tõenäosusega tavapärasest karmim talv. Seda kipub toetama ka väljastatud ehituslubade arv, mis kerkis 7,7%, ületades ootusi.

    Pöörates pilgud käesolevasse nädalasse, siis täna avaldatakse mitmete suuremate regioonide esialgsed PMI näitajad. Homme teatatakse UK veebruari inflatsioon, USA Case-Shilleri majahindade indeks, USA uute majade müük ning tarbijakindlusindeks. Lisaks avaldatakse nädala jooksul USA kestvuskaupade tellimused, USA neljanda kvartali SKP teise revideerimise tulemused, Jaapani ja Saksamaa inflatsioon ning USA tarbijate sissetulekud ja kulutused.

    Tänane makrokalender näeb välja järgmiselt:
    10.00 Prantsusmaa PMI (märts, esialgne)
    10.30 Saksamaa PMI (märts, esialgne)
    11.00 Eurotsooni PMI (märts, esialgne)
    14.30 Chicago Fedi aktiivsusindeks (veebruar)
    15.45 USA tootmissektori PMI (märts, esialgne)

    USA ja Euroopa indeksite futuurid on kauplemas 0,2% plussis.
  • Täna avaldati Hiinas HSBC poolt koostatav esialgne PMI näitaja, mis langes viiendat kuud järjest, kahanedes 48,1 punktini (oodati 48,7 punkti, eelnev näit 48,5 punkti). Tegu on kaheksa kuu madalaima näitajaga. HSBC Aasia peaökonomisti sõnul oli majandusaktiivsuse langus laiapõhjaline ning nüüd oodatakse valitsuse meetmeid, et kasvu stabiliseerida.
  • Ehtetootja Tiffany (-0,5% @ $90,73) vajus neljandas kvartalis ühekordsete kulude tõttu $103,6 mln suurusesse kahjumisse ($0,81 aktsia kohta) aastataguse $179,6 mln suuruse kasumi pealt ($1,42 aktsia kohta). Korrigeeritud kasum kasvas 6% Y/Y ehk $1,47 peale aktsia kohta aastataguse $1,40 pealt. Ettevõtte käive kasvas kvartalis 5% Y/Y ehk $1,3 mld peale aastataguse $1,24 mld pealt. Analüütikud ootasid kasumiks $1,51 aktsia kohta $1,3 mld suuruse käibe juures. Lõppenud majandusaastal kasvas ettevõtte käive rekordilise 4 mld dollarini ning puhaskasum ulatus 1,41 dollarini aktsia kohta (korrigeeritud kasum kasvas 15% ehk $3,73 peale aktsia kohta). 2014. aasta majandusaasta kasumiks prognoosib ettevõte $4,05-4,15 aktsia kohta ning analüütikud $4,31 aktsia kohta.

  • Mõned analüütikute reitingumuudatused Euroopas:

    Lloyds Raised To Buy Vs Hold At Investec
    Barratt Developments Downgraded To Neutral At Davy
    IAG Removed From Morgan Stanley’s Best Ideas List
    British American Tobacco Cut To Neutral At Credit Suisse
    Credit Agricole Raised To Neutral Vs Underperform At Bofaml
    Danone Removed From Ubs’s Least Preferred List
    BMW Raised To Buy From Hold At Deutsche Bank
    BMW Raised To Buy From Hold At Bankhaus Lampe
    Deutsche Euroshop Raised To Buy Vs Hold At Bankhaus Lampe
    Electrolux Cut To Sell Vs Hold At Nordea
    Acerinox Cut To Underperform Vs Neutral At Credit Suisse
    Yara Raised To Hold Vs Sell At Seb
    Outokumpu Raised To Outperform Vs Underperform At Credit Suisse
  • Prantsusmaa esialgne märtsikuu PMI näit pakub korraliku üllatuse, kui indeks tõusis 31-kuu kõrgeimale tasemele ehk 51,6 punktini (eelmine näit 47,9 punkti, oodati 49,8). Tegu on esimese üle 50 punkti tasemega alates oktoobrist. Majandusaktiivsus näitas paranemise märke nii tööstus- kui ka teenindussektoris. Kasvu vedasid eelkõige uued tellimused Prantsusmaa erasektori ettevõtetele.
  • Saksamaa märtsikuu esialgne PMI näit langes veebruari 56,4 punktilt 55,0 punkti peale. Olgugi, et indeks tuli 33-kuu tipust madalamale, jätkus majandusaktiivsuse kasv pikaajalisemast keskmisest kiiremini. Nii teenindus- kui ka tööstussektori ettevõtted seisid silmitsi mõnevõrra aeglasema aktiivsuse kasvuga. Tööstussektori eksporditellimused kasvasid kaheksandat kuud järjest, suurima panuse andsid Hiina, Hispaania ja USA. Tööhõive tase kerkis viiendat kuud järjest. Markiti ökonomisti hinnangul võib andmetele tuginedes oodata Saksamaa esimese kvartali majanduskasvuks kuni 0,7%.
  • Eurotsooni PMI indeks kahanes 0,1 punkti võrra 53,2 punktini, mis vastas ka analüütikute ootustele. PMI on nüüdseks üheksa kuud järjest viidanud majandusaktiivsuse paranemisele. Uute tellimuste ning tööhõive kasv näitasid parimaid tulemusi alates 2011. aastast. Väidetavalt võib andmete põhjal eurotsooni esimese kvartali majanduskasvuks kujuneda 0,5%, mis märgiks kiirenemist võrreldes neljanda kvartali 0,3%-ga.
  • Halb ilm on viimasel paaril kuul mõjutanud paljusid USA ettevõtteid. FactSet on teinud graafiku sellest, kui palju on ettevõtete konverentskõnedel sõna ilm esinenud. Ajavahemikul 1. jaanuar – 12. märts mainiti ilma vähemalt korra 195 konverentskõnel. Võrreldes aastataguse perioodiga on seda 81% rohkem. Sektorite lõikes kohtas sõna ilm kõige rohkem energeetika- ja tarbekaupade ettevõtete puhul.
  • USA töötsusektori märtsikuu esialgne PMI langes veebruari 57,1 punkti pealt 55,5 punktini (oodati 56,5 punkti), kuid majandusaktiivsus näitab endiselt üsna tugevat kasvutrendi. Küsitlusele vastajad märkisid paranevaid majanduse fundamentaalnäitajaid. Q1 keskmine PMI oli 55,4 vs 53,8 Q4 2013.
  • Ma lähen nüüd häbenen nurgas. Tuleb välja, et Baltika on hoopis trendijoonest eespool liikunud.
    Noortele aga oskan nüüd kindlat (ja ilmselt hästitasustatud) karjääri pakkuda: sünoptik. On ainult aja küsimus, millal maailma suured hammustavad lahti, et konkurendist parem ilmaprognoos annab märkimisväärse konkurentsieelise.
  • Saksa päritolu farmaatsiafirma Stada Arzneimittel müüdi -14,64% võrra madalamale €29,40 peale aktsia kohta, kuna ettevõte väljastas kasumihoiatuse. Hoiatuse kohaselt ei suuda ettevõte 2014. aastaks prognoositud kasvu saavutada ning põhjuseks toodi Ukraina ja Venemaa vahelised pinged, mis rubla väärtust on vähendanud. 2012. aastal tuli 19% ettevõtte müügitulust Venemaalt ning 1,7% Ukrainast.
  • 70% ulatuses Tšehhi valitsusele kuuluv kommunaalettevõte CEZ aktsia rallis +5,08% võrra 569,0 Tšehhi krooni peale. Riigi rahandusministri sõnul peaks ettevõte maksma dividendidena välja 100% 2013. aasta puhaskasumist võrreldes eelmise dividendipoliitikaga, mis nägi ette puhaskasumist 50%-60% suuruse osa väljamaksmist. Ametlikku ettepanekut pole säärase dividendipoliitika jaoks veel tehtud ning analüütikute sõnul seaks see ohtu kavas olevad laienemisprojektid, millest üks on Temelini tuumajaama laiendamine.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon