Börsipäev 26. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Euroopa ja USA aktsiaturud suutsid eile esmaspäevasest langusest taastuda. Euroopas aitasid hoogu juurde anda Euroopa Keskpanga liikmed, kes andsid märku valmisolekust kasutada mittetraditsioonilisi meetmeid, et võidelda madala inflatsiooniga. USAs toetas sentimenti viimase 6 aasta kõrgeimale tasemele kerkinud tarbijausaldusindeks. Stoxx Europe 600 indeks tõusis 1,3% ning S&P 500 indeks lõpetas päeva 0,4% plussis.

    EKP üks juhatuse liikmetest Erkki Liikanen kommenteeris eile, et keskpank pole intressimääradest veel kõike välja pigistanud, kuigi baasintressimäär on rekordmadala 0,25% peal ning üleöödeposiidi eest intressi ei maksta. Täpsemalt viitas Liikanen negatiivsetele deposiidi määradele, kuid märkis ka täiendavaid laenusid pankadele ning varade ostuprogrammi. Saksamaa keskpanga president Jens Weidmann ei välistanud eile antud intervjuus suuremahulisi varade ostuprogramme ehk QEd. Slovakkia keskpanga juht Josef Makuch ütles, et mitmed EKP liikmed on valmis kasutama ebatraditsioonilisi meetmeid, et vältida deflatsiooni eurotsoonis. Makuchi sõnul peaks EKP tõsiselt kaaluma võimaliku QE positiivseid ja negatiivseid külgi.

    USA tarbijate kindlustustunne paranes märtsis märkimisväärselt kui tarbijausaldusindeks kerkis veebruari 78,3 punkti pealt 82,3 punktini. Kasv tuli eelkõige järgmise kuue kuu ootuste paranemise arvelt, sest indeksi hetkeolukorra komponent näitas tagasiminekut. Samas usuvad tarbijad, et lähema poole aasta jooksul jätkub USA majandusolukord paranemist ning usutakse isegi majanduskasvu kiirenemisse. Tööturu väljavaade jäi muutumatuks. Positiivsust ei suutnud ka kahandada ootustele alla jäänud uute majade müük, mis veebruaris oli annualiseeritult 440 000 ühikut ning ka uue maja mediaanhinna langus 1,2% võrreldes veebruariga $261 800 peale. Case-Shilleri indeks näitas aga, et aastases võrdluses jätkub kinnisvarahindade kasv, kui 20 metropolipiirkonna hinnaliikumisi kajastav indeks kerkis aastaga 13,2%.

    Tänane makrokalender on võrdlemisi hõre:

    09.00 Saksamaa tarbijakindluse indeks (aprill)
    14.30 USA kestvuskaupade tellimused (veebruar)
    22.00 Fed avaldab hinnangud pankade kapitaliplaanide kohta
  • Saksamaa Gfk tarbijakindluse indeks vastas ootustele, püsides 8,5 punkti peal.
  • Maailma suurim sotsiaalvõrgustik Facebook (+1,2% @ $64,89) teatas, et ostab umbes $2 mld eest virtuaalse-reaalsuse prillide tootmise iduettevõtte Oculus VR. Oculuse prillid on mäesuusa prillide välimusega ning mõeldud arvutimängude mängimiseks (hetkel on juba võimalik eeltellida prillide uut versiooni, mis jõuab arendajateni juulis ning mille hind on $350). Facebook maksab ettevõtte eest $400 mln rahas ning ülejäänud summa eest tasub 23,1 mln aktsiaga. Viimati ostis Facebook nutitelefonide sõnumite rakenduse WhatsApp $19 mld eest ning 2012. aastal $1 mld eest fotode töötlemise programmi Instagram.
  • Kuigi kruiisilaevade operaatori Carnival Corp esimese kvartali korrigeeritud kasum ületas analüütikute ootusi, vajus ettevõtte aktsia -5% miinusesse (sulgudes $38,02 peal), kuna ettevõtte nii järgmise kvartali kui ka 2014. aasta majandusaasta kasumiprognoos jäi analüütikute ootusele alla. Carnival vajus esimeses kvartalis $15 mln suurusesse kahjumisse ($0,02 aktsia kohta) aastataguse $37 mln suuruse kasumi pealt ($0,05 aktsia kohta) ning seda tulenevalt kütuse derivatiivide negatiivse mõju tõttu. Korrigeeritud puhaskasum oli kvartalis $0 aktsia kohta ning tulemus ületas analüütikute $0,08 suurust kahjumiootust. Käive püsis kvartalis eelmise aasta tasemel ehk $3,58 mld peal ning tulemus ületas analüütikute $3,56 mld suurust ootust. Oodatust paremad tulemused saavutati vaatamata piletihindade langusele. Ettevõte prognoosib 2014. aasta teise kvartali EPSi jäämist vahemikku $0,02 suurune kahjum kuni $0,02 suurune kasum. Analüütikud ootavad EPSiks $0,07. Majandusaasta EPSiks ootab ettevõte $1,5-1,7 ning analüütikud $1,7.

  • Analüütikute reitingumuudatused Euroopas:

    Vodafone Resumed Overweight At Morgan Stanley
    MAN Group Cut To Sell Vs Neutral At Citi
    ITV Cut To Neutral Vs Buy At UBS
    William Hill Raised To Overweight Vs Underweight At HSBC
    Cobham Raised To Equalweight Vs Underweight At Barclays
    Ferrexpo Added To UBS European Mining Most Preferred List
    Go-ahead Cut To Hold Vs Buy At Liberum
    Firstgroup Raised To Buy Vs Hold At Liberum
    Pernod Ricard Raised To Hold Vs Sell At Deutsche Bank
    Telefonica Cut To Underperform Vs Neutral At Bofaml
    Eni Cut To Underweight Vs Neutral At HSBC
    Heineken Cut To Hold Vs Buy At Deutsche Bank
  • Hispaania keskpank tõstab riigi käesoleva aasta majanduskasvu prognoosi 0,6% pealt 1,2% peale, mis oleks kõrgeim näitaja alates 2007. aastast. Prognooside kohaselt näitab majapidamiste tarbimine 2014 ja 2015. aastal kasvu, olles eelnevad kolm aastat langenud. Üldiselt aga prognoositakse üsna tagasihoidlikku tarbimise kasvu, kuna majapidamised peavad võlakoormaid vähendama. Positiivse panuse peaks andma ka ettevõtete investeeringute kasv, kes viimastel aastatel on kapitalikulutuste tegemist edasi lükanud. Valitsussektor aga jätkab kulude vähendamist ja seega mõjutab SKPd negatiivselt.

    Hispaania 2014. aasta SKP prognoosid

    Hispaania SKP komponendid
  • Veebruarikuu kestvuskaupade tellimused kasvasid 2,2% vs oodatud 1%. Kui transpordisektori tellimused välja arvata oli kasvuks 0,2% vs oodatud 0,3%.

    February Durable Orders +2.2% vs +1.0% Briefing.com consensus; Prior revised to -1.3% from -1.0%
    February Durable Goods ex-trans +0.2% vs +0.3% Briefing.com consensus; Prior revised to +0.9% from +1.1%
  • Kindlustusfirma Standard Life kaubeldi Londoni börsil +7,01% võrra 400,0p peale aktsia kohta, kuna ettevõte teatas, et ostab Phoenix Groupi käest varahaldusfirma Ignis Asset Management £390 miljoni naela eest. Phoenix Group kauples uudise peale +4,44% kõrgemal 741,50p peal. Tehingueelselt haldas ettevõtte varahaldusüksus Standard Life Investments £184 miljardi väärtuses varasid ning Ignis haldas £59 miljardi väärtuses varasid. Ignise 2013. aasta müügitulu oli £150 miljonit ja EBITDA £52 miljonit
  • Lloyds Banking Group odavnes -4,94% võrra 75,20p peale aktsia kohta, kuna Briti valitsus müüs ettevõttes 7,8% suuruse osaluse (5,6 miljardit aktsiat) hinnaga £4,2 miljardit ehk 75,5p aktsia kohta. Tehingujärgselt vähenes valitsuse osalus pangas 33% pealt 24,9% peale ja plaanide kohaselt müüakse ülejäänud osalus turgudele hiljemalt 2015. aasta maiks.
  • Itaalia meediafirma Mediaset kaubeldi +3,82% võrra kõrgemale €4,02 peale aktsia kohta. Ettevõte avaldas eile hilisõhtul 2013. aasta tulemused, mille kohaselt vähenes ettevõtte müügitulu 2012. aastaga võrreldes 8% võrra €3,41 miljardi peale, jäädes alla analüütikute poolt oodatud €3,44 miljardile. Tegevustulemuseks kujunes €246 miljoni suurune kasum võrreldes aastataguse €235 miljoni suuruse kahjumiga ning see ületas ootusi, milleks oli €206 miljoni suurune kasum. Puhaskasumit teenis ettevõte 2013. aastal €8,9 miljonit võrreldes 2012. aasta €287 miljoni suuruse kahjumiga.
  • Inimesed on igal pool ühesugused.
    How rumor sparked panic and three-day bank run in Chinese city
    http://www.reuters.com/article/2014/03/27/us-china-banking-idUSBREA2Q06F20140327

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon