Börsipäev 25. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturu indeksid on viimased kolm päeva kaubelnud nagu vastu klaaslage, suutmata tippude juurest kuidagi edasi murda. Suurem osa ettevõtetest on võimelised küll lööma esimese kvartali ootusi, kuid kohati on kommentaarid väljavaate osas siiski ettevaatlikud, mis hoiab tagasi ka analüütikuid kogu majandusaasta prognooside tõstmisel. See tähendab, et edasine liikumine üles peaks jätkuma kordaja arvelt, aga olukorras, kus FED likviidsust järjest vähem juurde pumpab, vajavad turuosalised selgemaid märke ettevõtete tulemuste paranemisest sellel ja järgmisel aastal. S&P 500 indeks lõpetas 0,2% kõrgemal, Stoxx 600 ronis 0,3% plussi.

    Sündmused Ukrainas ning Ühendriikide majanduse jahtumine aasta esimestel kuudel muutis ka Saksamaa ettevõtted toona oma väljavaadetes konservatiivsemaks, ehkki hinnang jooksvale majandusolukorrale liikus paralleelselt kõrgemale. Üle mitme kuu näitas IFO küsitlus aprillis lõpuks muutust trendis, kui eurotsooni suurimas majanduses tegutsevate firmade hinnang järgmise kuue kuu väljavaate osas liikus kõrgemale, üllatades analüütikuid, kes olid prgnoosinud edasist langust.

    Positiivses suunas liigub konjunktuur ka Hispaanias, kus riigi keskpank hindas esimese kvartali sisemajanduse kogutoodangu tõusuks 0,4% võrreldes detsembris lõppenud kvartaliga. Aasta baasil tähendaks see 0,5% SKT kasvu, mis märgiks esimest positiivset muutust alates 2011.a keskpaigast. Julgust lisab see ka investoritele, kes on nõus andma riigile järjest madalamate intresside juures laenu. Eile korraldatud võlakirjaoksjonil õnnestus Hispaania valitsusel müüa 10a võlga 3,06% tulususega, mis antud tüüpi võlakirja puhul oli rekordmadal tase ning kaugel 7,6%st tipust, mida investorid tahtsid võlakriisi haripunktis saada. Ei saa salata, et osa võlakirja hinna tõusust on ajendatud ilmselt ka lootusest, et kui Euroopa Keskpank peaks uuesti ostma tulema, viiks see hinnad veelgi kõrgemale.

    USA möödunud nädala esmased töötu abiraha taotlused kerkisid küll oodatud 10K asemel 24K võrra 329 tuhande peale aga selle taga võis olla pühadest tingitud andmerea hooajalise korrigeerimise raskus. Julgustav oli kestvuskaupade tellimuste raport, mis näitas märtsis oodatud 2,0% MoM kasvu asemel 2,6% kasvu ning ilma volatiilsemat kaitse- ja lennutööstust arvestamata ületas 2,2% tõus analüütikute 1,5% prognoosi. See oli järjekordseks tõestuseks, et ilm tõepoolest mõjutas USA majandust aasta esimestel kuudel, kuid ettevõtted on uuesti asunud kapitalikulutusi kasvatama.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis Euroopas saab fookuses olema Suurbritannia märtsikuu jaemüügi statistika, USAs aga selgub teenindussektori aprilli esmane aktiivsusindeks ja Michigani ülikooli aprilli lõplik tarbijate kindlustunde indeks. Majandustulemused avaldavad teiste seas Colgate-Palmolive, Ford Motor, Whirlpool.

    11.30 Suurbritannia jaemüük (märts)
    16.45 USA Markiti teenindussektori PMI (aprill)
    16.55 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (aprilli lõplik)
    19.00 Prantsusmaa töötute arv (märts)

    USA indeksite futuurid kauplevad ilma suurema muutuseta.
  • Reitinguagentuurid on mitme Euroopa riigi krediidi väljavaate osas positiivsemaks muutunud

    France Rating Affirmed at AA by S&P; Outlook Stable
    Cyprus Rating Raised to B at S&P; Outlook Raised to Positive
    Cyprus Outlook Revised to Stable From Negative at Fitch
    Italy Outlook Revised to Stable at Fitch; Rating Affirmed BBB+
  • Inflatsioon Jaapanis kiirenes märtsis 0,1pp 1,6% peale, mis vastas analüütiku ootustele. Tokyo puhul on teada ka juba aprilli inflatsioon, mis müügimaksu tõstmise tõttu kerkis hüppeliselt 0,4% pealt 2,0% peale (värsket toitu ja energiat arvestamata)
  • S&P langetab Venemaa krediidireitingu BBB pealt BBB- peale ja jätab väljavaate negatiivseks. Põhjuseks toob kapitali väljavoolu kiirenemise ja riskid majanduskasvu väljavaatele.

    * Large capital outflows in 1Q “heighten the risk of marked deterioration in external financing”
    * S&P sees “risk to Russia’s economic growth prospects”
    * Outlook on both the foreign and local currency ratings remains negative
    * Russia’s ratings may be cut further if S&P sees higher risks stemming from “much weaker” M-T economic growth or reduced monetary policy flexibility, if tighter sanctions result in weaker net external position
    * Russia’s current account surplus seen to disappear by 2015 as imports rising faster than exports; further weakening of RUB may postpone or prevent shift
  • Putin lubas ju teha oma reitinguagentuuri, kes erinevalt CIA poolt manipuleeritud lääne agentuuridest suudab objektiivselt hinnata Venemaa majanduse tegelikku head seisu ja fantastilist tulevikuperspektiivi.
  • Euroopa Liidul oli sama plaan võlakriisi keemispunktis, huvitav mis sellest on saanud....enam vist pole vaja :)
  • Visa teise kvartali puhaskasum kasvas 26% Y/Y ehk $1,6 mld peale ($2,52 aktsia kohta) aastataguse $1,27 mld pealt ($1,92 aktsia kohta). Analüütikud ootasid kasumiks $2,19 aktsia kohta. Ettevõtte käibe kasv aeglustus kvartalis 7% peale aastataguse 11% pealt, ulatudes $3,16 mld peale vs analüütikute $3,24 mld suurune ootus. Tegemist on esimese korraga nelja aasta jooksul, kui ettevõtte käibe kasv on aeglustunud ühekohalise numbrini. Majandusaasta käibe kasvuks prognoosib ettevõte 10-11%. Kaarditehingute maht kasvas kvartalis 11% ehk 15,4 mld peale. Visa aktsia reageeris järelkauplemise ajal avaldatud tulemustele -4,5% langusega (@ $209,40), kuna ettevõte hoiatas, et USA dollari tugevus ilmselt aeglustab käibe kasvu ka kolmandas kvartalis.
  • Starbucksi (+1% @ $71,09) teise kvartali kasum kasvas $427 mln peale ($0,56 aktsia kohta) aastataguse $390,4 mln pealt ($0,51 aktsia kohta). Käive kasvas samal ajal $3,87 mld peale vs analüütikute $3,95 mld suurune ootus. Võrreldavate kohvikute müük kasvas globaalselt 6% vs analüütikute 5,4% ootus. Maailma suurim kohvikutekett tõstis majandusaasta kasumiprognoosi $2,62-2,68 peale varasema $2,59-2,67 pealt ning seda tulenevalt sellest, et kliendid on koos kohviga hakanud üha rohkem ostma ka muid tooteid. Majandusaasta käibe kasvuks prognoosib ettevõte vähemalt 10%.
  • Mõned tänased reitingute muudatused:

    Transmode Raised to Sell vs Strong Sell at Nordea; PT 87,5 (Close 97,5)
    Metso Raised to Buy vs Hold at Nordea; PT 30 to 33 (Close 29,49)
    Direct Line Raised to Neutral vs Underperform at Exane
    Ophir Energy Raised to Buy vs Neutral at UBS
    Melexis PT Raised to Eu30 From Eu26 at ING (Close 29,23)
    BP Rated New Buy at Jefferies; PT 570 (Close 489,35)
    Deutsche Lufthansa Raised to Outperform at RBC Capital; Pt 15,25 to 25,0 (Close 19,27)
    Shell Rated New Hold at Jefferies; Pt 29,89 (Close 27,385)
    RBS Raised to Hold vs Sell at Deutsche Bank; PT 315 to 310 (Close 303,8)
    Enel Cut to Neutral vs Outperform at Exane
    Technip Cut to Underperform vs Market Perform at Raymond James
    Saipem Cut to Equalweight vs Overweight at Barclays
    Saft Raised to Neutral vs Reduce at Oddo
    Unilever Cut to Equalweight vs Overweight at Barclays
    Hannover Re Cut to Hold vs Buy at DZ
  • Suurbritannia märtsi jaemüük kasvas veebruari baasil 0,1% vs oodatud -0,4%, ja mullusega võrreldes 4,2% vs oodatud 3,8% (veebruaris 3,3%). Autosid arvestamata oli jaemüügi langus MoM -0,4% (oodati -0,5%) ja aasta baasil kiirenes kasvutempo 3,9% pealt 4,2% peale (oodati 4,5%)

    UK jaemüügi muutus YoY (ilma autodeta)
  • Prantsusmaa autotootja Peugeot (-1,4% @ $13,11) käive kasvas esimeses kvartalis 1,9% tänu nii Euroopa autoturu taastumisele kui ka müügi kasvule Hiinas. Autotootja käive kasvas kvartalis 13,3 mld euroni aastataguse 13 mld pealt, kuigi käibe kasvu pidurdas euro tugevnemine arenguriikide valuutades suhtes. Ettevõtte müük kasvas globaalselt 7,7%, sh Euroopas 16% ning Hiinas 18%. Peugeoti turuosa Euroopas püsis esimeses kvartalis 12,3% peal.


    Euroopa suuruselt kolmas autotootja, Renault (-0,3% @ $72,77), teatas eile esimese kvartali käibe 0,1% vähenemisest, kuna euro tugevus varjutas sõidukite müügi kasvu. Renaulti käive langes 8,26 mld euroni aastataguse 8,27 mld pealt, jäädes alla analüütikute €8,31 mld suurusele ootusele. Müük kasvas kvartalis +5,1% Y/Y ehk 636 239 sõidukini ning seda tänu Euroopa autoturu paranemisele kui ka uute mudelite populaarsusele. Euroopas kasvas müük 18% ning autotootja turuosa paranes 0,8 pp võrra ehk 9,7% peale. Autotootja kinnitas majandusaasta kasumiprognoosi, kuna nende hinnangul on Euroopa autoturg taastumas oodatust kiiremini.

    Mõlemad autotootja prognoosivad Euroopa sõidukituru kasvuks sellel aastal ca 3% Y/Y.
  • Äripäev: Vene keskpank tõstis ootamatult intressi
    Bloomberg: Russia Raises Main Rate as Ukraine Crisis Weighs on Ruble

    Kuna Ukraina olukord ja sanktsioonide oht võivad mõjutada Vene majandust ja nõrgendada rubla, tõstis Vene keskpank täna ootamatult baasintressismäära, vahendab Bloomberg.
  • Fordi esimese kvartali korrigeeritud EPS analüütikute ootusest nõrgem:
    Ford 1Q adj. EPS 25c, est. 31c; cites rising warranty costs, bad weather, South America.
    • 1Q automotive rev. $33.9b, est. $34.2b
    • 1Q N. America oper. margin 7.3%
    • 1Q Asia Pacific ops had record pretax profit $291m
    • Says losses will grow in S. America this year
    • Auto oper cash to be “substantially lower” this yr than in 2013
  • USA teenindussektori PMI oodatust nõrgem

    Markit US Services PMI (APR P) at 54.2 versus 55.5 expected and 55.3 prior.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon