Börsipäev 12. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 12. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Möödunud nädala liikumised maailma aktsiaturgudel lõppesid negatiivselt USA ja Hiina jaoks, kus antud riikide aktsiaindeksid kaotasid vastavalt 0,1% ja 0,8%, Euroopa Stoxx 600 indeks pigistas välja 0,2% suuruse tõusu. Kuigi reedel suutsid USA väiksemate ettevõtete aktsiad taastuda, jäi eelmise nädala märgusõnaks ikkagi müügisurve antud ettevõtete seas - Russell 2000 indeksi viie päeva tootluseks kujunes -1,9%. Vladimir Putini kommentaarid läbirääkimisvõimaluste otsimiseks Ukraina kriisi lahendamiseks tõid kaasa Venemaa aktsiaturu 5,1%-lise tõusu.

    Makrouudiste voog osutus samuti erisuunaliseks, kui USA ISM teenuste sektori indeks tõusis aprillis 55,2 punktini vs 53,1 märtsis ning Euroopa Liidu PMI indeks jõudis 53,1 punktini ehk kolme aasta kõrgeimale tasemele. Samas hoiatas Euroopa Komisjon oodatust madalama majanduskasvu eest ning tõi käesoleva aasta inflatsiooniprognoosi 0,8% peale ning langetas 2015. aasta SKP kasvu ootust 0,1 protsendipunkti võrra 1,7% peale. Madal inflatsioon on murekortse tekitamas ka EKP liikmetes, kes vihjasid, et juuni istungil võidakse lõpuks ka reaalseid samme hinnatõusu stimuleerimiseks ette võtta. Lisaks kahanes Hiina PMI indeks möödunud kuu 51,9 punkti pealt 51,4 punktini.

    Tähtsamateks majandusuudisteks võib käesoleval nädalal pidada USA jaemüüki ja Hiina tööstustoodangu muutust (teisipäeval), UK esimese kvartali töötuse numbreid ja euroala tööstustoodangut (kolmapäeval), euroala aprillikuu lõplikku inflatsiooni ning esialgseid esimese kvartali majanduskasvu näitajaid, samuti USA tarbijahinnaindeksi muutust ning USA tööstustoodangut (neljapäeval) ning reedel teatatakse USA alustatud elamuehituste arv. Tänane makrokalender jääb võrdlemisi hõredaks:

    21.00 USA aprillikuu eelarveraport

    Hiina aktsiaturud on nädalat alustanud tugevalt, kui president Xi Jinping näis saatvat sõnumit, et riik vajab reforme igas eluvaldkonnas, et jätkata majanduslikku arengut, Shanghai indeks on kauplemas 1,9% plussis. USA ja Euroopa aktisaindeksite futuurid on 0,2% plusspoolel.
  • Mõned analüütikute tänased reitingumuudatused Euroopas:

    Barclays Cut To Neutral Vs Outperform At Exane
    Barclays Cut To Sector Perform Vs Outperform At RBC Capital
    Halfords Raised To Hold Vs Sell At Deutsche Bank
    UBM Added To Mid & Small Caps Premium List At Socgen
    Qinetiq Cut To Equalweight Vs Overweight At Barclays
    Chemring Group Cut To Underweight Vs Overweight At Barclays
    WS Atkins Raised To Buy Vs Add At Numis
    Publicis Removed From Goldman Conviction Buy List, Stays Buy
    SES Cut To Hold Vs Buy At Ing
    Europe Autos Cut To Neutral Vs Overweight At JPMorgan
    Europe Miners Raised To Overweight Vs Underweight At JPMorgan
    Prysmian Cut To Neutral Vs Outperform At Exane
    bpost Raised To Outperform Vs Underperform At Credit Suisse
    DIA Raised To Outperform Vs Market Perform At Raymond James
    Zumtobel Raised To Buy Vs Hold At Berenberg
    Logitech Raised To Outperform Vs Neutral At Credit Suisse
    Statoil Cut To Neutral Vs Buy At Bofaml
    Gjensidige Raised To Hold Vs Sell At SEB
  • Jaapani suuruselt teine autotootja, Nissan Motor, prognoosib järgmise aasta märtsis lõppeva majandusaasta puhaskasumi 4% kasvu ehk 405 mld jeenini (2,9 mld eurot). Tegemist oleks kõrgeima tulemusega alates 2008. aastast. Kuid tulemus jäi analüütikute ootusele alla- analüütikute kasumiootus on umbes 5% ettevõtte prognoosist kõrgem. Majandusaastal plaanib Nissan müüa 5,65 mln sõidukit ehk 9% rohkem kui aasta tagasi. See annaks Nissanile 6,7% turuosa globaalsel sõidukite turul (vs 6,2% lõppenud majandusaastal). Käibelt ootab Jaapani autotootja 3% kasvu 10,8 triljoni jeenini (77 mld eurot) ning ärikasumilt 7% kasvu 535 mld jeenini. Äsja lõppenud majandusaastal kasvas Nissani puhaskasum 14% ehk 389 mld jeenini, ületades nii analüütikute kui ka ettevõtte enda prognoosi. Käive kasvas samal ajal 20% Y/Y ehk 10,5 triljoni jeenini. Nissan müüs lõppenud 12-kuu jooksul 5,1 mln sõidukit ehk 5,6% rohkem kui aasta varem (müügi kasvu vedasid USA (13% Y/Y), Jaapan (11%) ning Lähis-Ida (23%).
  • Sky Deutschlandi aktsia rallis +6,5% (@ €6,7), kuna 13,6 mld naela suuruse turuväärtusega British Sky Broadcasting Group (-2,3% @ 869,5 GBp), mis kuulub 39% ulatuses 21 Century Foxile, kinnitas, et peab läbirääkimisi Foxiga nende Itaalia ja Saksamaa kaabel-TV varade (Sky Deutschland ja Sky Italia) ostmise osas. Foxile kuulub 55% Sky Deutschlandis ning 100% Sky Italias. Tehingu väärtus võib spekulatsioonide kohaselt ulatuda 10 mld euroni (Foxi Sky Deutschland osaluse väärtus (3 mld eurot) + Sky Italia (5 mld eurot) + preemia). Kui Briti suurimal kaabel-TV pakkujal, BSkyB, on 15 mln klienti, siis Sky Deutschlandil 3,7 mln ning Sky Italial 4,8 mln klienti. Foxile jääks tehingu järgselt nii kaabel-TV kui ka telejaamad ning filmi- ja telestuudiod.
  • Volkswageni brändi müük saavutas uue rekordi, kui autodemüük kasvas vahemikul jaanuar-aprill 4,6%, ulatudes 1,99 miljoni ühikuni. Volkswageni sõnul on hea müügi taga Euroopa (568 000 ühikut) ja Hiina (921 400 ühikut) turud, viimases kasvas müük 17,5%. Lääne-Euroopas (välja arvatud Saksamaa) kasvas müük 6,8%, Saksamaal 2% ning Kesk- ja Ida-Euroopas langes müük 0,2%. Põhja-Ameerikas toimetati klientideni 10,4% vähem sõidukeid.
  • Kuigi Morgan Stanley analüütikud omistavad kõigest 20%-lise tõenäosuse suuremahuliste varade ostuprogrammi ehk QE läbiviimisele EKP poolt, ollakse täna siiski väljas analüüsiga, kuidas €1 triljoni suurune QE võiks varade hindasid mõjutada. Kokkuvõtvalt leitakse, et arvestamata muutustega intresside- ja inflatsiooniootustes, langevad Saksa 10-aastased võlakirjad maksimaalselt 50 baaspunkti võrra ehk tulusused jõuaksid kuskil viimase kahe aasta madalaimale tasemele. Kui EKP peaks mingis ulatuses ostma ka ettevõtete võlakirju (MS kohaselt maksimaalselt €90 mld ulatuses), siis tõmbuksid spreadid 15-20% kokkupoole. Aktsiaturgudele oodatakse seoses P/E taseme suurenemisega 10%-list tõusu ning paremini peaks minema Euroopale rohkem avatud ning finantssektori ettevõtetel. Euroala SKP peaks aga saama 0,4 protsendipunktise hüppe osaliseks. Samas leiavad MS analüütikud, et QE’l erilist mõju inflatsiooniootuste kasvule pole, mis ilmselt on üheks põhjuseks, miks QE’le väike tõenäosus antakse. Allolevas tabelis on toodud ka arvatav QE jagunemine riikide lõikes erinevate jagamismeetodite korral.
  • Kaevandussektori aktsiad näitavad Londonis tugevust, kuna J.P. Morgan tõstis Euroopa kaevandussektori aktsiate väljavaate „overweight“ peale varasema „underweight“ pealt. Analüüsimaja prognoosib, et 2014. aasta teises pooles on näha sektori ettevõtete vaba rahavoo paranemist ning hakatakse ettevõtete kapitalitagastuse potentsiaali ja atraktiivset valuatsiooni rohkem hindama. J.P Morgan nimetas Rio Tinto (+4,1% @ 3319 penni) oma parimaks ideeks kaevandussektori aktsiate hulgas (analüüsimaja soovitus kaevandaja aktsiale on jätkuvalt „overweight“).
  • Morgan Stanley langetab üsna oluliselt tahvelarvutite käesoleva aasta väljavaadet, oodates müügikasvuks 12% varasema 26% asemel. Analüütikud viitavad nõrgale esimesele kvartalile, kus kasv kukkus 2013. aasta 52% pealt 4% peale. Kuigi tarnijad ootavad, et pikaajaliselt söövad tahvlid endiselt sülearvutite turuosa, siis lähiajal erilist müügikasvu MS sõnul kuskilt ei paista. Protsendipunkti jagu tõmmatakse madalamale ka nutitelefonide müügi kasvu ehk 26% pealt 25% peale. Eelkõige tuleneb see kasvutempo alanemisest Hiinas 17% peale (varasem prognoos 23%). Samas oodatakse Hiinas müügikasvu kiirenemist pärast seda, kui 4G süsteem korralikuma hoo sisse saab.
  • Markit on detailsemalt lahanud eelmisel nädalal avaldatud aprillikuu globaalse PMI komponente. Kõige tugevam oli kasv tervishoiuteenuste sektoris, kus aktiivsus on nüüdseks kasvanud kaks ja pool aastat järjest. Aprill märkis kolmandat kuud, mil sektori aktiivsuse kasvutempo tõusis ning seda eelkõige tänu Aasia ja USA turgudele.
  • Väga vähe jäi täna puudu SPY kaua sihitud 1900 tasemest. Olgu ka õeldud,et täna oli NYSE-l käesoleva aasta kõige madalama käibega päev.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon