Börsipäev 16. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 16. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA ja Euroopa aktsiaturud lõpetasid eilse kauplemispäeva punases. S&P 500 ning Stoxx Europe 600 indeksid kaotasid mõlemad 0,9% oma väärtusest. Langus oli laiapõhjaline, kui S&P 500 kümnest sektorist üheksa olid miinuses. Tugevust näitas USA võlakirjaturg, kus 10-aastase võlakirja tulusus lõpetas 2,5% peal ehk käesoleval nädalal on tulusus langenud 12 baaspunkti.

    Euroala esimese kvartali majanduskasv ei näidanud kiirenemise märke. Olgugi, et Saksamaa SKP kasv ületas ootusi, tõustes aastatagusega võrreldes 2,3%, siis teistest suurematest euroalariikidest nii häid uudiseid ei tulnud. Näiteks Prantsusmaal näitas SKP kvartaalses võrdluses paigalseisu ning Itaalias ja Hollandis tegi vähikäiku. Kuigi Euroopa Keskpanga mandaat pole otseselt seotud euroala riikide majanduskasvu tagamisega, siis ilmselt suurendasid andmed turuosaliste silmis tõenäosust, et EKP on sunnitud juunis astuma reaalseid samme majanduse turgutamiseks.

    USA makro oli erisuunaline – positiivselt üllatas New Yorgi osariigi tootjate tegevust kajastav Empire Manufacturing indeks, tõustes viimase nelja aasta kõrgeimale tasemele. Lisaks langes esmaste töötu abiraha taotlejate arv 297 000 peale, mis on madalaim näitaja alates 2007. aasta maikuust. Samal ajal kui Euroopa võitleb madala inflatsiooniga, tõusid USAs hinnad viimase 10 kuu kiireimas tempos, kerkides aastataguse perioodiga võrreldes 2%. Negatiivse poole pealt tegi hingetõmbepausi tööstustoodang, langedes aprillis eelneva kuuga võrreldes 0,6%, olles aga varasemad paar kuud näidanud kiiret tõusu. Viimasest tulenevalt leidsid analüütikud, et ilmselt on tegu ainult ajutise tagasilöögiga. NAHB majaehitajate kindlustunde indeks langes mais 45 punktini, mis on viimase aasta nõrgim näitaja.

    Makrokalendrist on täna oodata Prantsusmaa tööturu andmeid, eurotsooni kaubandusbilanssi ning USA kinnisvarastatistikat.

    09.45 Prantsusmaa töökohtade muutus (1Q)
    12.00 Euroala väliskaubanduse tasakaal (märts)
    15.30 USA uute majade ehitus (aprill)
    15.30 USA väljastatud ehituslubade arv (aprill)
    16.55 Michigani ülikooli tarbijausaldusindeks (mai)

    Aasia aktsiaturud on Euroopa ja Aasia eeskujul miinuses. Hiinas veavad langust eelkõige väikese turukapitalisatsiooniga ettevõtted, kui Hiina teatas eile suurimast halbade laenude tõusust alates 2005. aastast. ChiNext indeks on kauplemas 2,8% miinuses ehk antud indeks on veebruari tipust langenud enam kui 20%. USA indeksi futuurid kauplevad muutumatul tasemel, Euroopa futuurid on 0,1% miinuses.
  • Uute autode registreerimine Euroopa Liidus kasvas aprillis 4,6% ning aasta esimese nelja kuuga on registreeritud 4,34 mln sõidukit ehk 7,4% rohkem kui aasta tagasi samal perioodil. Uute autode müük on käesoleval aastal tõusnud kõikide suuremate turgude lõikes – 2,9% Saksamaal, 3,7% Prantsusmaal, 5% Itaalias, 12,5% UKs ja 16,2% Hispaanias. Suuremate tootjate seas on käesoleva aastal head müügi kasvu näidanud Renault (jaan-aprill +18,7%, aprill +16,1%), tugev kasv on eelkõige ettevõtte Dacia brändi seas. Teistest tootjatest on müük kasvanud 7,6% Volkswagen Groupil, 7,1% PSA Groupil, 11,8% Fordil. Täpsem raport on kättesaadav siit.
  • Välisinvesteeringud Hiinasse kasvasid aprillis 3,4% Y/Y ehk $8,7 mld peale ning tulemus ületas analüütikute 1% ootust. Märkusena, märtsikuus vähenesid investeeringud 1,5% Y/Y, ulatudes $12,2 miljardini.

  • Mõned reitingumuudatused Euroopas:

    Dixons Retail Raised To Outperform Vs Neutral At Exane
    Evraz Cut To Equalweight Vs Overweight At Morgan Stanley
    Poundland Added To Credit Suisse Small Cap Focus List
    Michelin Removed From Most Preferred Europe Autos At UBS
    Ubisoft Raised To Buy Vs Neutral At Oddo
    Volkswagen Pref Exits Least Preferred Europe Autos At UBS
    RWE Raised To Buy Vs Neutral At Goldman Sachs
    Moncler Raised To Buy Vs Hold At Kepler Cheuvreux
    FLSmidth Cut To Sell Vs Neutral At UBS
  • Prantsusmaa tööhõive kahanes esimeses kvartalis võrreldes eelnevaga 0,1%, vastates ootustele, palgad kasvasid oodatust rohkem.

    French Non-Farm Payrolls (QoQ) (1Q P): -0.1% actual vs -0.1% expected; 0.1% prior.
    French Wages (QoQ) (1Q P): 0.6% actual vs 0.2% prior.

  • USA suurim autotootja, General Motors (-1,7% @ $34,36), kutsub USAs tagasi 2,7 mln sõidukit erinevate rikete tõttu (seotud näiteks taga- ja esituledega ning piduritega). Autotootja teatas ka, et teises kvartalis ulatuvad tagasikutsumisega seotud kulud umbes 200 mln dollarini. Autotootja on sellel aastal tagasi kutsunud 11,2 mln sõidukit.

    Lisaks vähendas Warren Buffetti Berkshire Hathaway esimeses kvartalis osalust General Motorsis 25% ehk 30 mln aktsia peale ning David Einhorni Greenlight Capital müüs kogu oma 17 mln aktsia suuruse osaluse autotootjas (väärtusega umbes $697 mln). Berkshire sisenes GMi 2012. aasta esimeses kvartalis.

  • Lisaks GMis osaluse vähendamisele tegi Warren Buffetti Berkshire Hathaway 2014. aasta esimeses kvartalis oma positsioonides veel järgmisi muudatusi: ostis osaluse Verizon Communicationsis (11 mln aktsiat), suurendas osalust Wal-Martis (58 mln aktsia peale varasema 49,5 mln pealt). Osalust suurendati ka MasterCardis (4 mln peale varasema 405 000 pealt) ning Liberty Globalis ning DaVita Healtcare Partnersis. Berhkshire Hathaway suuremad positsioonid:

  • Eurotsooni väliskaubanduse ülejääk märtsis oli esialgsetel andmetel €17,1 miljardit vs €21,9 mld aasta tagasi. Sesoonselt korrigeeritud andmetel langes märtsis võrreldes veebruariga eksport 0,5% ning import 0,6%.

    Euro-Zone Trade Balance (euros) (MAR): 17.1B actual; 16.0B expected; 14.2B prior (revised higher).
  • Vallo Lees
    Mõned reitingumuudatused Euroopas:

    Dixons Retail Raised To Outperform Vs Neutral At Exane
    Evraz Cut To Equalweight Vs Overweight At Morgan Stanley
    Poundland Added To Credit Suisse Small Cap Focus List
    Michelin Removed From Most Preferred Europe Autos At UBS
    Ubisoft Raised To Buy Vs Neutral At Oddo
    Volkswagen Pref Exits Least Preferred Europe Autos At UBS
    RWE Raised To Buy Vs Neutral At Goldman Sachs
    Moncler Raised To Buy Vs Hold At Kepler Cheuvreux
    FLSmidth Cut To Sell Vs Neutral At UBS


    Moncleri aktsia soovituse tõstmise põhjuseks on ettevõtte oodatust paremad esimese kvartali tulemused:

    Alates aasta algusest üle 20% odavnenud Moncleri aktsia rallib täna +5,6% (@ €12,66), kuna ettevõte avaldas oodatust paremad esimese kvartali tulemused. Itaalia mäesuusariiete tootja esimese kvartali käive kasvas 16% Y/Y ehk 145,5 mln euroni vs analüütikute €141,7 mln suurune ootus. Käive kasvas kahekohalistes protsentides kõikides regioonides. Moncleri võrreldavate poodide müük kasvas kvartalis 10%. Ettevõtte brutokasumi marginaal paranes 72,3% peale aastataguse 71% pealt. 3 mld euro suurust turuväärtusega ettevõtte ärikasum kasvas kvartalis €39,1 mln peale vs analüütikute 37,7 mln suurune ootus. Puhaskasum kasvas samal ajal 43% Y/Y ehk 23,5 mln euroni.

  • Aprillikuu alustatud elamuehituste arv ning väljastatud ehituslubade arv ületavad ootusi.

    April Building Permits 1080K vs 1008K Briefing.com consensus; Prior revised to 1000K from 990K
    April Housing Starts 1072K vs 975K Briefing.com consensus; Prior revised to 947K from 946K

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon