BÖRSIKRAHH 2015 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

BÖRSIKRAHH 2015

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Lihtne.
    You sell on Rosh Hashanah and buy back on Yom Kippur
    Yom Kippur, 2015: September 22-23
  • Arusaadav, tulles kodukamarale lähemale, siis kuidas näiteks balti börsil aktisahinnad versus kasumid, versus tagasiostud suhestuvad? Ilma sügavama analüüsita pakun 2015 aasta kohta: (vabandused et lahmin): Tagasiostud on minimaalsed, kasumi kasv ületab käibekasvu ja seda olles ometi poolenisti sõjakeerise- ja suure naabri majanduskriisi kõrval.

    Suure krahhi ootuses oligi vast kõige kummalisem, et phm katastroof seal, kus seda oodati, vargsi eeldati, et sealt se alguse saab, seda hetkel hetkel kus kõik on igal hetkel valmis müüma, tegi vaid väikse korrektuuri mujal ja on omakorda nüüdseks juba unustatud, vaja on suuremat pauku järelikult mingiks tõsisemaks krahhiks hetkel. Sõda euroopa lävel ei paista ka midagi lugevat, börsid on terve Ukraina ja ISISe teemade taustal vaid pisikesi korrektuure teinud. Isegi sügavas kriisis Venemaa ei avalda mingit mõju :) paks nahk vist kasvatatud:)
    Mitte et miskit positiivset sõnumit otsin enda jaoks, vaid tahan viidata et olukord on tõesti kummaline ja see võib siit igasuguse suuna võtta, alla, üles, või jääda vinduma...
  • LRE jagab päris head dividendi, aga aktsia hinna volatiilsus on ka märkimisväärne ...
  • fjot
    LRE jagab päris head dividendi, aga aktsia hinna volatiilsus on ka märkimisväärne ...

    Hea valik, ainult päevane käive meeletult väike. Kui vaja lahti saada, siis vöib myygiga raskeks minna...
    Igatahes jään huviga jälgima kuidas lähitulevikus käitub
  • Üks graafik, mis käesoleva teema kontekstis huvi võiks pakkuda:



    Värvitud tulpadega ala graafikul tähistab investorite vabu vahendeid, millest on lahutatud võimenduse võlg. Olgu siia juurde ka öeldud, et võimenduse võlg (Margin Debt) lõi siin suve lõpul kõigi aegade rekordeid, purustades $500 miljardi piiri. Arvestades kiirust, millega investorid on alates augustist võimendust vähendanud, võib vast öelda, et vähemalt osad neist ei tunne ennast praegustel võlatasemetel just mugavalt. Nii nagu võimenduse suurendamine lisab turule ostusurvet, tekitab selle vähendamine vastupidiselt ka müügisurvet. Huvitav küsimus on nüüd muidugi see, et kas investoritel õnnestub enne "rahumeelsel" moel oma mugavustsooni tagasi jõuda või on mõnel juba higi nii lahti, et see võib järgmiseks vallandada laviiniefekti?

    Minu arust on see Credit Balance indikaator väärtuslik ka seetõttu, et võimaldab stiihiliste languste korral hinnata võimalikku toetustaset, mis tekib kohas, kus võimendustase "normaliseerub" (kui seda protsessi sellistel hetkedel nii annab nimetada ;) ja sundmüükidest tingitud müügisurve taltub. Nagu graafikultki näha, on (negatiivne) korrelatsioon S&P500 liikumisega ülitugev ja kohati, eriti languste korral (2001, 2009) näib hinnaindeksit ka ennetavat, mis annab oletada, et sellel näitajal võib periooditi olla ennustusjõudu.
  • PS. NYSE Margin Debt andmeid avaldatakse jooksvalt siin lehel.
  • Aastatagusega võrreldes on margin debti YoY kasv null lähedale jõudnud, kuid siit jooniselt on hästi näha, et S&P 500 indeksile on viimase toetus vajalik
  • Šveitsi-Suurbritannia kaevandus- ja maavaradega kaubitsemise ettevõte Glencore suutis eile järjekordselt ligi -10% kukkumise teha.

    Selle ettevõtte ellujäämisvõitlust tasub silmanurgast jälgida põhjusel, et ettevõte on maailma suurimate ettevõtete Fortune 500 globaalses nimekirjas lausa 10. kohal. Mastaapide mõistmiseks olgu mainitud, et Apple leiame me sellest nimekirjast alles 15. kohalt ja Fordi 27-ndalt. Kui selline hiiglane peaks komistama, saab järellainetus kahtlemata muljetavaldav olema. Inimestel, kes ka aastatuhandevahetuse paiku väärtpaberiturgudel toimetasid, võib nii mastaabi kui tegevusprofiili sarnasuse tõttu kangastuda siinkohal üks teine nimi: Enron...

    Glencore on suutnud end vaatamata ülisoodsatele intressitasemetele üsna koledasse seisu laenata ja vajab lisakrediiti nagu õhku. Põhilisteks ohtudeks on maavarade (eriti kivisöe ja vase) juba väikenegi (>-5-8%) edasine hinnalangus ning krediidireitingute langetamise oht. "Investment grade" staatuse kadumisest tingitud refinantseerimisraskused võivad tähistada koleda lõppmangu algust ...ja mitte ainult Glencore-le endale.

    Ettevõtte aastane turuhinnagraafik näeb nüüd välja selline:

  • Mis krdi häda, see on ju kapitalismi nähtamatu käsi, mis viib ressursside optimaalsema kasutuseni.
  • aivo1
    Tüüpiline näide, kuidas häda kandub ühest valdkonnast järgmisesse on Caterpillar.http://www.aripaev.ee/borsiuudised/2015/09/24/caterpillar-karbib-10-000-tookohta


    Kontrollküsimus: mitu töötajat Caterpillaris on ja mis on koondatavate töötajate protsent töötajate koguarvust?

    Vihje: kas 11st töötajast 1 ära koondamine on maailma lõpp?
  • Dr. Viires
    Ma arvan, et ei pea Teile, kui oma ala asjatundjale appi tulema, seoste leidmisel ja näpuga näitama, kuidas häda edasi kandub? Ka esmapilgul tühisena näivale nohule võivad järgneda komplikatsioonid ja mõnikord ka fataalne lõpp.
  • aivo1
    Dr. Viires
    Ma arvan, et ei pea Teile, kui oma ala asjatundjale appi tulema, seoste leidmisel ja näpuga näitama, kuidas häda edasi kandub? Ka esmapilgul tühisena näivale nohule võivad järgneda komplikatsioonid ja mõnikord ka fataalne lõpp.


    Võiks ju küll kui juba nii tark oled ja ennast doktoritest targemaks pead. Muidu teised jäävadki arvama, et mingit bsi ajad ainult.
  • Aivo1: Caterpillar Inc. Number of employees: 111,247 (Q2 2015) [2] Seega teeb koondatavate hulk ~9% töötajaskonnast. Sellise protsendi koondamine 3 aasta jooksul on aastakümneid käinud siin-seal suurettevõtetes, ilma olulise kisa-kärata ja elu on alati edasi läinud.
  • Henno Viires
    aivo1
    Tüüpiline näide, kuidas häda kandub ühest valdkonnast järgmisesse on Caterpillar.http://www.aripaev.ee/borsiuudised/2015/09/24/caterpillar-karbib-10-000-tookohta


    Kontrollküsimus: mitu töötajat Caterpillaris on ja mis on koondatavate töötajate protsent töötajate koguarvust?

    Vihje: kas 11st töötajast 1 ära koondamine on maailma lõpp?



    Mulle endale tundus üks päev, et kui CAT tuli 2016, siis ta tegi global gpl-le ühe litaka. Et mitte ainult mining ja energy, aga ka konstruktsioonisektor pole lilled ja viled.

    Ja see on ka so 2008, et tuleb esmalt Yellen ja siis tuleb protsendine spaik ja siis tuleb selloff.

    Muidugi rääkimata näiteks indeksist IBB, mille defende oleme sunnitud nädal aega lugema ja siis ta teeb reedel lihtsalt iseenesest -5%.

    Mina ise mingit suurt pilti ei näe, piiratud pikslite esitlus ja maal sündinud, aga mul endal on sellele kvartalile vastu minnes selline hea tunne kontides, et järsku saab mingi company vastu maad lasta lihtsalt sellepärast, et ta teeb 2015 sügisel oma tavapärase ära, aga keegi ei arvesta enam sellega, et ta peakski actually 10X2020 revenue valuatsioonil ühus edasi rippuma. Ja antud juhul ma ei räägi pharmast.
    Lihtsalt selline rida sai. Aivol on päevas kaks korda õigus, räägivad seierid ja minul on tunne, et seierite peale ma usun praegu Aivot.
  • CyberArk -4.9%; Nomura sees attractive entry point.

    Ma lihtsalt tunnen, et perse on kontides, kuidas seda viisakalt öelda, ei tea.
    Aga kui tuleb mingi nõme defendiv upgrade ja stock kukub lihtsalt kuskile sprotipasteediks, siis need mehed, kes sellist firmat portfellis omavad, nutavad jõe. Sellise long term jõe.
  • Kanaarilinnud kaevandustes on ju lihtsalt ilu pärast, eks?
    Tegelikult CAT-ist ju kõike ei koondatud, onju.

  • See CAT 10k töötaja koondamine on kassi poolt alles esimese elu kaotamine. Seal on veel palju tulemas. Axiom Capitali CAT analüüs sellest nädalast on üks olulisemaid/huvitavamaid research calle viimase paari aasta jooksul.
    Mul oli seda lugedes deja vu moment - meenus näiteks see hetk, kui ma lugesin Meredith Whitney Citigroupi downgradet aastal 2007. Või siis vaidlused teemal "Aga GM on ju pank! Võlad pole olulised!". CAT Finance on see kicker, mis võib veel päris palju elusid kassilt võtta.
  • Viskan siis umbes mingitviisi challege, kes tahab, võib oponeerida. Adam Jonas tabatakse suitsetamiselt, sest TSLA target to $465 trippi muud moodi ei saavuta.

    CAT, kulude kokkuhoid on iseesnesest tore asi, aga long term on see nagu vabalanguses lahtiriietumine. Maandab pingeid, aga mitte piisavalt.

    X (US Steel), mille input costid aina vähenevad, met coal ja iron ore ja nii edasi ja tagasi. Seal oli kunagi analüütik, kes ütles, et kvartali tulemused ei ole suures pildis olulised. Tal oli target $50. Enam ei ole ta Credit Suisses. Ja meil on analüütik, kes ütles @$15, et see on sell. Oli ka. Sama tegelinski sai CAT-le näiteks eile $28 targeti. Loll neku, mida ta ka teab...

    Adam Jonas 2016.
    A) Kukub oksapurustajasse
    B) Lastase lahti
    C) Tuleb TSLA downgrade

    Mingi august kuupäev olen aivo2. Millalgi septembris 2015 joonisin selle veel alla enda jaoks. Midagi pole teha.

    Ja jätkuvalt kanaarilinnud ütlevad, et IPO kuivab ja rahatõsted withdrawitakse.

    Justin Case
  • Analüütikutest. Lemmikud on vimasel ajal Gbola Amusa ja Gordon Johnson II. Rassist my ass.
  • CAT. MCap on $40B. Jas siis öeldakse, et see on tsükkel. Supertsükkel. Ei, et see oli. Tsükkel. Supertsükkel.
    Ja siis tuleb CAT hoiatus. Samal päeval Samal hommikul. Vesi ahjus?

    CAT. Talon üks kohmakam vend. Selline Aleksis Kivi moodi vend, seitsmest üks. Vähe kitsamalt positsioneerinud end.
    Joy Global (JOY). Ilus nimi, ilus slide.

    Analüüsist veel. Su naaber tegi McDonaldsi frantsiisi, aga sul on suvekohvik (2015). Oli(2016). YELP.
    Ja ADBE lõhkus ühe firma äriidee ära..
  • Jälle üks hea lugemine,annab aimu mis võib ees oodata.
    http://www.aripaev.ee/borsiuudised/2015/09/26/897/raha-on-25-aasta-jooksul-esmakordselt-volakirjadest-ja-aktsiatest-parem
    Analüütikud, kes vähendasid hiljuti S&P500 aastalõpu hinnasihti 2200 punktilt 2100 punktile, ütlevad, et 1850 punkti hinnataseme hoidmine oleks positiivne märk. „Kui maailmas ei ole kindlat usku, siis investorid otsivad lohutust graafikutest ja tehnilisest analüüsist. Seega on väga tähtis, et S&P500 indeks ei hakka uutes põhjades käima,“ kirjutasid nad.

    1850 tase on tõesti oluline, sinnamaani on veel pikaajaline tõusutrend jõus, sealt alla läheb huvitavaks.Eelmised 2 krahhi on olnud järsu nurgaga ja langus 40-50%, sama kordudes, siis pikaajaline investor võiks ostmise peale mõtelda alles 1050-1250 vahel. Kindlasti avanevad kauplejatel head võimalused, 5% liikumised saavad tavalisteks, selle aasta mõned kuud on otsustavad, kui langustunnel välja kujuneb , siis ülejäänud on 2016 aastal ainult vormistamise küsimus. Jätkuvalt on kõrvalt vaadata palju mugavam.
  • Aivo1, ma arvan, et kõrvaltvaatajana jätad Sa osa võimalusi kasutamata. Võibolla leiad siit inspiratsiooni.

    Oletame, et börsiindeksi tõusu ja languse tõenäosus on võrdne (50:50) ehk siis täielik ebamäärasus. Sa ostad kahte väärtpaberit, mis hinnas tõusevad ja langevad sama palju kui indeks: 1) karune paber 2) pulline paber. Olgu Su portfell täna näiteks 100 karust ja 100 pullist paberit, mõlemad hinnaga 0,5 tugrikut. Seega Sinu portfell on 100*50+100*50 =100 tugrikut. (lihtsustamise mõttes võtsin väärtpaberite hinna võrdseks, oluline on, aga et kummagi väärtpaberi summaarne hind oleks võrdselt 50 tugrikut)
    Börsi languse -20% puhul karune paber tõuseb +20% ning pulline paber langeb -20%. Selline portfell on nüüd:
    # karune paber: 1,2*0,5*100 = 60 tugrikut; ühe hind 0,6 tugrikut
    # pulline paber: 0,8*0,5*100 = 40 tugrikut; ühe hind 0,4 tugrikut

    Seega summana on endiselt 100 tugrikut. Nüüd on võimalus otsustada, kas oodata veel langust või vahetada karused paberid pulliste vastu (börsilanguse korral tõuseb tõenäosus börsi tõusuks, seega tõenäosus pole enam 50:50).
    Kui olla 100% kindel tõusus, võib vahetada kõik karused paberid pulliste vastu, sellisel puhul
    # karune paber: 0 tk.
    # pulline paber: saadud raha eest ostetud 60/0,4= 150 tk. ning varasemad 100tk => 250 tk. hinnaga 0,4 ehk kokku 100 tugrikut.

    Kui nüüd börs tastub samale tasemele, siis on 250 pullist paberit hinnaga 0,5 ehk 125 tugrikut. Börs on jälle samal tasemel, kuid oled teeninnud ligi 25%
    (loomulikult osa rahast kulus ka tehingute vormisatamise ja väärtpaberite käeshoidmise peale).

    Sama arvutuskäik kehtib tõusu korral, aga müüa tuleb pullised paberid. Seega tippude ja languste juures, kus kummgi sündmuse tõenäosus on 50:50 võik mõelda sellise strateegia peale. Kui tõenäosus ei ole 50:50, siis võib raha jaotamise pulli ja karu vahel vastavalt ümber mängida.
    -----------
    Vabandan, kui kellegile lugejatest tundus see liiga elementaarne ja lihtsustatud.
  • Loomulikult võid ka kõrvalt passida ja osta ühel heal päeval 100 tugriku eest need pullised paberid hinnaga 0,4, et saada 250 paberit, mis siis tõusevad tagasi hinnatasemele 0,5 ehk 125 tugrikut. Teeb sama välja, aga valikuvõimalusi on vähem (portfell pole kaitstud tõusu eest, s.t hindasid languse tõenäosuseks 100% ja olid riskide jagamises tasemel 100% langust : 0% tõusu )
  • taksidermist
    Aivo1, ma arvan, et kõrvaltvaatajana jätad Sa osa võimalusi kasutamata. Võibolla leiad siit inspiratsiooni.

    Oletame, et börsiindeksi tõusu ja languse tõenäosus on võrdne (50:50) ehk siis täielik ebamäärasus. Sa ostad kahte väärtpaberit, mis hinnas tõusevad ja langevad sama palju kui indeks: 1) karune paber 2) pulline paber. Olgu Su portfell täna näiteks 100 karust ja 100 pullist paberit, mõlemad hinnaga 0,5 tugrikut. Seega Sinu portfell on 100*50+100*50 =100 tugrikut. (lihtsustamise mõttes võtsin väärtpaberite hinna võrdseks, oluline on, aga et kummagi väärtpaberi summaarne hind oleks võrdselt 50 tugrikut)
    Börsi languse -20% puhul karune paber tõuseb +20% ning pulline paber langeb -20%. Selline portfell on nüüd:
    # karune paber: 1,2*0,5*100 = 60 tugrikut; ühe hind 0,6 tugrikut
    # pulline paber: 0,8*0,5*100 = 40 tugrikut; ühe hind 0,4 tugrikut

    Seega summana on endiselt 100 tugrikut. Nüüd on võimalus otsustada, kas oodata veel langust või vahetada karused paberid pulliste vastu (börsilanguse korral tõuseb tõenäosus börsi tõusuks, seega tõenäosus pole enam 50:50).
    Kui olla 100% kindel tõusus, võib vahetada kõik karused paberid pulliste vastu, sellisel puhul
    # karune paber: 0 tk.
    # pulline paber: saadud raha eest ostetud 60/0,4= 150 tk. ning varasemad 100tk => 250 tk. hinnaga 0,4 ehk kokku 100 tugrikut.

    Kui nüüd börs tastub samale tasemele, siis on 250 pullist paberit hinnaga 0,5 ehk 125 tugrikut. Börs on jälle samal tasemel, kuid oled teeninnud ligi 25%
    (loomulikult osa rahast kulus ka tehingute vormisatamise ja väärtpaberite käeshoidmise peale).

    Sama arvutuskäik kehtib tõusu korral, aga müüa tuleb pullised paberid. Seega tippude ja languste juures, kus kummgi sündmuse tõenäosus on 50:50 võik mõelda sellise strateegia peale. Kui tõenäosus ei ole 50:50, siis võib raha jaotamise pulli ja karu vahel vastavalt ümber mängida.
    -----------
    Vabandan, kui kellegile lugejatest tundus see liiga elementaarne ja lihtsustatud.


    samal ajal pullise ja karuse paberi omamine on sama, mis olla aivo1 kombel kõrvalseisja, täpsemalt isegi teenustasude võrra kehvem seis

  • aivo1
    Jälle üks hea lugemine,annab aimu mis võib ees oodata.
    http://www.aripaev.ee/borsiuudised/2015/09/26/897/raha-on-25-aasta-jooksul-esmakordselt-volakirjadest-ja-aktsiatest-parem
    Analüütikud, kes vähendasid hiljuti S&P500 aastalõpu hinnasihti 2200 punktilt 2100 punktile, ütlevad, et 1850 punkti hinnataseme hoidmine oleks positiivne märk. „Kui maailmas ei ole kindlat usku, siis investorid otsivad lohutust graafikutest ja tehnilisest analüüsist. Seega on väga tähtis, et S&P500 indeks ei hakka uutes põhjades käima,“ kirjutasid nad.

    1850 tase on tõesti oluline, sinnamaani on veel pikaajaline tõusutrend jõus, sealt alla läheb huvitavaks.Eelmised 2 krahhi on olnud järsu nurgaga ja langus 40-50%, sama kordudes, siis pikaajaline investor võiks ostmise peale mõtelda alles 1050-1250 vahel. Kindlasti avanevad kauplejatel head võimalused, 5% liikumised saavad tavalisteks, selle aasta mõned kuud on otsustavad, kui langustunnel välja kujuneb , siis ülejäänud on 2016 aastal ainult vormistamise küsimus. Jätkuvalt on kõrvalt vaadata palju mugavam.


    Avaldan tunnustust, lõpuks ometi korrektselt vormistatud postitus, kus on olemas link artiklile, samuti on artikli tsiteeritav osa ja enda mõtted kaldkirja kasutades eristatud.

    Kahjuks pean jätkama kurva noodiga - teadliku investori jaoks globaalsete aktsiaturgude teejuhina mitte kunagi ei ole hea lugemine ÄP kärbitud ja ohtralt "tõlkes kaduma läinud" jutupunkte sisaldav artikkel.

    Alati on mõistlik võtta ette originaalartikkel, antud juhul Cash beats stocks, bonds for first time in 25 years

    Esiteks, minu arvates Raha tõusis aktsiatest ja võlakirjadest etemaks ei ole sama, mis Cash beats stocks, bonds for first time in 25 years. Eestikeelset pealkirja on lihtne ekslikul tõlgendada väitena nagu oleks täna etem hoida aktsiate ja võlakirjade asemel raha, originaallugu räägib sellest, kuidas see oli etem käesoleva aasta algusest tänaseni, jättes tuleviku suhtes erinevaid võimalusi.

    Teiseks, pealkirjas kajastatud olukord kehtib USD baasvaluutana kasutava investori jaoks. EUR investorite jaoks on nii maailma aktsiad kui valitsuste võlakirjad aasta algusest siiski plussis. Näiteks läbi vastavate indeksaktsiate hoidmise +1,83% ja +6,11%. Baasvaluuta mõju investeerimisotsustele sõltub valitud horisondist ja strateegiast, aga on igal juhul olemas.

    Kolmandaks, ÄP lugude valik on täiesti juhuslik, kui on soovi rohkem aimu omada maailmaturgudest, siis on soovitav lugeda kõiki lugusid kasvõi sellest samast Marketwatch`ist, kust ÄP juhusliku valiku printsiibil kehvas tõlkes kärbitud lugusid oma veergudel kättesaadavaks teeb.

    Näiteks selline lugu - Stock investors haven’t been this bearish in 15 years.



    Pessimism is a bullish sign, contrarian analysis suggests

    To be sure, the purified HNNSI’s record low doesn’t guarantee that the market will immediately rally. As Aronson also points out, sentiment often will hit its low before the market does. So, even if contrarian analysis is ultimately right about the current market, it could still be that the correction’s ultimate low is ahead of us.

    But, on the assumption that contrarians do get it right, the extreme bearishness we’re now experiencing suggests that the market will pass its retest of its late-August low.


    Neljandaks, uudiste lugemise ja foorumitesse postitamise kontekstis me peame kindlasti rääkima raskest haigusest Confirmation bias, aga sellest juba edaspidi ...





  • Henno, tunnistan oma viga. Karupaber ja pullipaber ei tohi jah olla üksüheses sõltuvuses, siis on tõesti nullsumma mäng minus teenustasud. Samas puhtalt sulas olla on Aivo1-l ka ju riskantne, kui turg on kindla suunata. Mida soovitad talle? Kui Sinu jutust õigesti aru sain, siis karuturgu Sa väga ei usu.

    Mina olen igastahes hetkel asja lahendanud enda jaoks selliselt (elan ja töötan Rootsis):
    # 20% rahast: XACT BEAR 2 ETF ehk 2x võimendusega karupaber Stockholmi börsiindeksile
    # 60% rahast: 3 Rootsi startup'i (PHI on küpses laienemisfaasis, EQL ja MEDF on alles lootustandvad poisikesed, üks firma annab toodangut ja on laiendamas valikut ning kasvamas, teisel on produkt valmis ja kliiniline uuring käsil)
    # 20% sularahas (kevadel likvideerisin suure osa aktsiapositsioonidest, suvel maksin sellest majalaenu tagasi, seda ma varem ei saanud maksta, sest oli tähtajaga seotud leping, mida alles nüüd oli võimalik lõpetada või pikendada.).


    P.S. Confirmation bias on tõesti üks kole haigus. Teine kole haigus on teadmatus selle kohta, mida kõike me ei tea (ega saa teadmagi). Mõlemad teevad palju kurja.
  • Dr. Viires
    Olen jätkuvalt tänulik, et minu tervislikul seisundil silma peal hoiate ja aina lisanduvad haigused tuvastate.Mehed ei nuta film tuleb meelde, seal kah üks unetu loetles enda haigusi üles.Sai teise unetu käest isegi kiita,teil peab raudne tervis olema... et sellele kõigele vastu peate!
    Te mainisite kord, et olen muutunud endale ja ühiskonnale ohtlikuks, see viitab mingile vaimuhaigusele? Oskate sümptomite põhjal ka haiguse nimetada?

    Kalduvus soosida infot, mis kattub oma mõtetega, kas seda saab haiguseks ja koguni raskeks haiguseks nimetada? Kas saaksite raske haiguse mõistet avada?

    Ma mõistan, et minu karused mõtted ei ühti Teie vaadetege, mees kes siin korduvalt on kiitnud pensionisambaid, kui head võimalust pikaajaliselt investeerida ja vanaduspõlveks raha koguda, selle tõestamiseks üles kuhjand graafikuid ja viiteid, ka seda võib käsitleda kui Confirmation bias.Minul on asjast teine arussaam, pensionisambad on poliitikute ja pankurite kokkumäng, legaalne viis lambukesi pügada.
  • aivo1
    Minul on asjast teine arussaam, pensionisambad on poliitikute ja pankurite kokkumäng, legaalne viis lambukesi pügada.

    Väga hästi öeldud, yhinen 100% selle väitega ja lisan veel et alates mingist synniaastast oli see nömedus veel kohustuslik

  • taksidermist
    Henno, tunnistan oma viga. Karupaber ja pullipaber ei tohi jah olla üksüheses sõltuvuses, siis on tõesti nullsumma mäng minus teenustasud. Samas puhtalt sulas olla on Aivo1-l ka ju riskantne, kui turg on kindla suunata. Mida soovitad talle? Kui Sinu jutust õigesti aru sain, siis karuturgu Sa väga ei usu.

    Mina olen igastahes hetkel asja lahendanud enda jaoks selliselt (elan ja töötan Rootsis):
    # 20% rahast: XACT BEAR 2 ETF ehk 2x võimendusega karupaber Stockholmi börsiindeksile
    # 60% rahast: 3 Rootsi startup'i (PHI on küpses laienemisfaasis, EQL ja MEDF on alles lootustandvad poisikesed, üks firma annab toodangut ja on laiendamas valikut ning kasvamas, teisel on produkt valmis ja kliiniline uuring käsil)
    # 20% sularahas (kevadel likvideerisin suure osa aktsiapositsioonidest, suvel maksin sellest majalaenu tagasi, seda ma varem ei saanud maksta, sest oli tähtajaga seotud leping, mida alles nüüd oli võimalik lõpetada või pikendada.).


    P.S. Confirmation bias on tõesti üks kole haigus. Teine kole haigus on teadmatus selle kohta, mida kõike me ei tea (ega saa teadmagi). Mõlemad teevad palju kurja.


    Üks näide sellest kuidas teadmatus võib palju kurja teha. Igasugu lühikeseks minek läbi ETFi, olgu siis 1x, 2x, või 3x short on eelkõige päevakauplemiseks, pikemas perioodis aga ülimalt riskantne tegevus.

    Nagu allolevalt pildilt näha siis pulline OMXS30 (XACT) aasta lõikes +3,85%, aga 1x karune OMXS30 (XACT BEAR) aasta lõikes ei ole teps mitte - 3,85%, vaid -11,75%. 2x karune OMXS30 (XACT 2 BEAR) on -16,53% (mitte -7,70%)

    Veidi parem on olukord S&P500 (SPY) vs ProShares Short S&P500 (SH), 1 aastaga -3,42% ja -1,30% (aga mitte +3,42%).

    6 kuuga on XACT -13,50% ja XACT 2 BEAR + 25,1% (aga siiski mitte 27%) ehk siis Taksidermisti kevadel (?) võetud positsiooniga on tõenäoliselt kõik hästi ... tänu sellele, et vaid 1 kuu oli XACT suhteliselt flat ja liikus seejärel miinuspoolele.


  • Veidi parem on olukord S&P500 (SPY) vs ProShares Short S&P500 (SH), 1 aastaga -3,42% ja -1,30% (aga mitte +3,42%).
    Nii märkuse korras, siis SPY maksab ka 2.2% dividende. Vöta see sealt maha. Aga muu jutt õige.
  • stocker
    Kui poliitikud mängu astuvad, siis biodes pilpad lendavad.


    No mis ma ,,,!
  • Henno Viires

    Üks näide sellest kuidas teadmatus võib palju kurja teha. Igasugu lühikeseks minek läbi ETFi, olgu siis 1x, 2x, või 3x short on eelkõige päevakauplemiseks, pikemas perioodis aga ülimalt riskantne tegevus.
    /...../
    6 kuuga on XACT -13,50% ja XACT 2 BEAR + 25,1% (aga siiski mitte 27%) ehk siis Taksidermisti kevadel (?) võetud positsiooniga on tõenäoliselt kõik hästi ... tänu sellele, et vaid 1 kuu oli XACT suhteliselt flat ja liikus seejärel miinuspoolele.


    Henno, aitähh!
    No miinimumi ma loomulikult ei tabanud, aga suvel tekkis väga kahtlane tunne, et börs negatiivsete uudiste peale eriti ei liikunud (eufooria). Siis sai natuke sisse mindud ja natuke kõigutud üles-alla. Hetkel jah ca +18%
    Ju siis pean ikka kiiresti välja ronima. Hakkas küll nagu tekkima ilus trend, aga nüüd ajasid mul hirmu nahka. :) Oktoober ka varsti käes, võiks ootama hakata väikest positiivsust.

  • td,.. rahu ainult rahu ütles üks vähestest rootslastest keda täiega austan... protsessid mis tulenevad tervete tööstusharude ümbermängimisest on väga suured ja seotud ülisuurte rahva- ja rahamassidega.. Protsess on täpselt nii suur kui karta on. FED-l pole kõige eelduse kohaselt jõudu QT-ga hakkama saamiseks ja see lööb aasta lõpuks välja, intressitõstmisejutud on labane bluff. Vaatata Jaapani deflatsioonispiraali ja rahune, DOW peaks vähemalt 2000-3000 punkti veel alla tulema enne kui natukenegi pildi moodi asi välja nägema hakkab. Minu isiklikuks huviks jääb praegu Jaapan, mis on kõige küpsema-perfektsema ja samas võlakirjadele intressimääradele kõige haavatavama ühiskonna hetkel üles ehitanud. Kui lähima 2-4 aasta mäng hakkab käima rahavõimukeskuse Hiinasse tõmbamise peale, siis tuleb siin veel palju nalja, vabandust väga palju nalja... vaata ainult põhjalikult üle XACT korrelatsioon teiste indeksidega ja jälgi seda käekirja. Pildi järgi oli XACT enne probleeme liigse enesekindlusega ja alles nüüd hakkab nagu reaalsus kohale jõudma ja peaks ka väikest paanikat juhtuma. Väga teravatel rapsakatel võid kasumit võtta, sest praegu üritatakse usinalt tegeleda turgudel tasandamisega, et jääks pilt nagu oleks 2011 a kordus. Vaata taustpilti ja näed, et see on tiba koledam...
  • Spekulatiivse raha põgenemisest turgudelt annab märku SPDR S&P BIOTECH ETF XBI kukkumine 2 kuuga lausa 35% vörra. Tasub oma lemmikutel silma peal hoida, koos pesuveega visatakse tihti ka laps välja ja vöib õnnestuda mönda aktsiat soetada sobiva hinnaga :)
    Näieks kukkus järgmine kuu FDA otsust ootava BDSI hind kuu alguse 8 juurest täna isegi 4,66 , hiljem kosudes 0,8 dollari võrra 5,46 ni.
  • Natuke teemast mööda, aga siiski krahhiga seotud.

    Biotechi fenomenist ma ei saa hästi aru - hirmus palju firmasid, mis tulevikus loodavad konkureerida meditsiinis ringleva napi raha pärast mingi detailse probleemi nikerdamisega. Konkurents suur ja õnnestumise protsent väike. Sarnaneb kullapalavikuga - võidavad need, kes pakuvat teistele labidaid* (vahendid prekliinlisteks ravimuuringuteks jne.). Kui panustada mõnele monopoolsele uuele meditsiini meetodile/ravimile, mis mingi suure probleemi efektiivselt ära lahendab**, siis on veel lootust, aga mingi spetsiiflise kasvaja ravi või mingi abinõu tavalise ravi täiustamiseks - no ei usu, et teiste üritajate kõrval läbi lööb.
    Tundub, et eriti on üle hinnatud asjad, kus on firma tegevuse kirjelduses mõni seksikas sõna (kasvaja, aju, protees, elukvaliteet jne.). Kui enne fiaskot aktsiad ära müüa, siis on muidugi asjal jumet, aga kardan, et 90% biotechist läheb aia taha (s.t. ei teeni kunagi märkimisväärselt tagasi).
    Igasugu teadusuuringutes kehtib 'recession to the mean' - kui ühes uuringugrupis on väikese katsete arvu korral saadud tavalisest parem tulemus, siis katsete arvu suurendamine viib tulemuse üldisele Harju keskmisele lähemale. Siit ka põhjus, miks alguses suure õhinaga lubatud asjad sageli kuskile välja ei jõua.
    ---
    *Rootsi näitel vt. Phase Holographic, vanadest tegijatest Vitrolife ja Cellavision
    **Rootsi näitel vt. Synthetic MRI, võibolla ka Medfield ja Spago Nanomedical.
  • taksidermist
    loodavad konkureerida meditsiinis ringleva napi raha pärast




    praegu on juba üle 20%
  • Arvasingi, et selline märkus tuleb. :)
    Võrreldes nende võimalustega (ja hinnaga), mida pakuvad erinevad firmad, ongi see rahasumma napp. S.t. firmad pakuvad lahendusi mitu korda suurema summa eest kui on võimalik kulutada. S.t. tuleb teha optimaalne valik lahenduste vahel. S.t. firmade vahel on tugev konkurents.
    Seda pidasin silmas.

    vt. ka:
    http://www.postimees.ee/1425401/marge-valdmann-suri-soovitud-voiduta
    jne. jne. jne.
  • Veider jutt sul taksidermist. Ainuüksi USAs kulub ravimitele u. 450 miljardit USD/a. Tundub liiga väike kook millest tükki tahta ampsata või mis? Seda need firmad just üritavad teha.
  • Läheb teemast kaugele ja ei viitsi vaielda. Kook on suur, aga ampsajaid palju, tee ideest masstootmisse hirmus kallis, tulemused suht ettearvamatud. Nagu ütlesin, biotech'is on kindlam tee investeerida labidatesse kui kullaotsijatesse. Või siis monopoolsetesse/revolutsioonilistesse uutesse meetoditesse (neid on raske leida). Või siis firmadesse, kes suudavad toota geneeerilisi ravimeid odavama omahinnaga kui teised.
    Võid huvi pärast kokku lugeda, kui mitu firmat on maailmas, mis tegelevad ainuüksi näiteks leukeemia vastaste preparaatide välja töötamisega. Mina ei viitsi, hoian nendest kaugele.
    Biotech pole halb, aga seal on palju prahti (.com'i mäletad?)
  • Yup, läheb keemiaks, aga midagi ikka. Vist on ainus?
    151 meters could be the number which earns approval of the drug being developed by Cambridge’s Sarepta Therapeutics to treat Duchenne muscular dystrophy.
  • http://finance.yahoo.com/q?s=xoma
    vahtisin seda mitu päeva $0.7 peal ja ostsin lõpuks ikka midagi muud.
  • Teinekord targem vist kohe foorumisse mure püstitada ;) - ehk saab julgustust.
  • Ei noh, iga mees istub vaikselt oma kuudis :)
  • stocker
    Yup, läheb keemiaks, aga midagi ikka. Vist on ainus?
    151 meters could be the number which earns approval of the drug being developed by Cambridge’s Sarepta Therapeutics to treat Duchenne muscular dystrophy.

    https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=duchenne&Search=Search

    kes teab, võibolla ongi ainuke ja efektiivne teiste kõrval, kuid milline on tema hilismõju (autoimmuunne või immuunne reaktsioon uuele ainele organismis? kõrvalmõju teistele organitele pikaajalisel tarvitamisel? mis saab laguproduktidest?) jne.

    --------
    Minu lemmikud Biotech alal :)

    1) Phase Holographic ("labidas"): uut tüüpi mikroskoop koos rakkude elutegevuse jälgimise tarkvaraga, hetkel ainus seda tüüpi maailmas, paari aastaga on meetodi mainimine teadusartiklites kasvanud. Kavatsen pikalt hoida.
    http://phiab.se/applications/applications

    2) Medfield Diagnostics ("revolutsiooniline"): uus mikrolainetel põhinev diagnostikameetod kiirabisse aju insultide ekspressdiagnostikaks (kui ajus pole verevalumit, tuleb esimestel haigusttundidel süstida trombi lahustavat ravimit - võime päästa palju närvirakke ja päästa patsiendi invaliidsusest - oleks hea juba uurida kiirabi patsiendi juurde jõudmisel. Esialgne katse väikese uuringugrupiga oli paljulubav (avastas 100% verevalumistest), kliinilistes katsetustes aga võib sensitiivsus verevalumi suhtes olla liiga väike, mis muudab meetodi kasutamise kiirabis mõttetuks. Seega eksisteerib ikkagi oht, et aktsia kukub nulli. Aktsia osa on portfellis väike, kavatsen hoida kuni tulemuse selgumiseni (kõik või mitte midagi).
    http://www.medfielddiagnostics.com/

    3) EQL Pharma ("odavaim alternatiiv") ehk teatud valiku geneeriliste ravimite tootmine Skandinaavia turule (seal nõue, et tuleb kasutada võimalikku odavaimat alternatiivi, seega muutub sisuliselt monopoliks, kui suudab toota odavamalt) Risk on selles, kas suudab odavamalt toota ja kas firmajuht ei ole natuke aferist (tema varasematest projektidest on hästi õnnestunud vaid Cellavision)
    http://eqlpharma.com/

    Kui hind langeb, siis vaatan veel (mõlemat korra juba omasin, aga realiseerisin peale järsku üleshüpet):
    4) Synthetic MRI (uuringuaja lüheneb senisega 2 korda). Suht lollikindel, kuid ehk on juba hinnas sees fakt, et General Electric võtab selle oma aparaatides kasutusse. Vähelikviidne aksia, raske siseneda ja väljuda.
    http://www.syntheticmr.com/

    5) Spago nanomedical (väike "revolutsioon"). Senised kontrastained põhinevad verevarustuse erinevustel (kui verevarustus hea, siis koguneb kiiremini, kuid seetõttu ei saa eristada põletikku/kasvajat) või teatud spetsiifilisel rakulisel imendumisel (aine koguneb teatud rakkudesse). See teatud suurusega nanomolekul aga arvestab fenomeni, et kasvajakoldes on veresoontes "augud", mida normaalsetes veresoontes pole. Hiirte rinnanäärmevähi mudelis on kasvaja suuruse hindamisel/avastamisel head tulemused. Risk on hilises mõjus, mida pole uuritud (kasvajahaigel muidugi seda raske uurida ka).
    http://spagonanomedical.se/

    --------
    P.S. Küsimus teemasse:
    Kas keegi lugejatest julgeb juba panustada nafta tõusule?
    Kas kulda julgete hetkel näppida või on oodata veel suuremat langust?

  • WLL ( $15,64), kuid spekull, et Valge Maja võtab aru pähe :) Kui naftasõda, siis täiega. Vaatab, üle 2$ ei lase kukkuda.
    Senate panel approves oil export bill
    http://thehill.com/policy/energy-environment/255618-senate-panel-approves-oil-export-bill
  • #Kas keegi lugejatest julgeb juba panustada nafta tõusule?#
    Selleks, et nafta tõuseks on vaja mingit suuremat fundamentaalset põhjust, mina momendil ühtegi sellist ei tea.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon