Balti börsid 3. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 3. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile valitsesid Balti börsidel heitlikud meeleolud – OMX Tallinn (-0.14%), OMX Riia (+0.67%) ja OMX Vilnius (+0.12%). Kauplemisaktiivsuse poolest oli tegemist suhteliselt tavapärase börsipäevaga – kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 251 tehingut koguväärtuses 764 tuhat eurot, millest ligikaudu 650 tuhat eurot tehti Tallinna börsil ja 86 tuhat eurot Vilniuse börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli eile Olympic EG (+0.52%), millega sooritati 41 tehingut kogumahus 487 tuhat eurot (millest 390 tuhat eurot moodustasid 2 plokktehingut, hinnaga EUR 1.95). Olympic EG järgnesid Tallinna Vesi (+0.78%) ja Tallink Grupp (-1.97%) vastavalt 61 ja 51 tuhande euroga.

    Suurimateks tõusjateks olid eile Skano Group (+7.92%, käive EUR 155), Vilkyškiu Pienine (+2.63%, käive EUR 13,9k) ja Baltika (+1.80%, käive EUR 1,6k). Enim langesid Lietuvos Energijos (-3.38%, käive EUR 1,5k), Grindeks (-3.17%, käive EUR 20,0k) ja Tallink Grupp (-1.97%, käive EUR 51,1k).

    Nädala olulisemad sündmused:
    • Homme maksab Premia Foods dividende;
    • Käesoleval nädalal on oodata Tallinki augustikuu reisijatenumbreid.
  • Ettevõtlussektori kogukasum oli 2014. aasta II kvartalis 836 miljonit eurot, mis jäi eelmise aasta II kvartaliga võrreldes samaks, teatab Statistikaamet.

    Suurima panuse ettevõtlussektori kogukasumi kasvu andsid põllumajanduse, töötleva tööstuse, veonduse ja laonduse ning kinnisvaraettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim ehitus- ja hulgikaubandusettevõtted. Kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum kasvas 9%, seda eelkõige toiduainetööstuse ja põhiliselt ekspordile suunatud puidu- ja kütteõlide tööstuse kasumi suurenemise tõttu. (Link)
  • Maailma Majandusfoorum* avaldas täna uue rahvusvahelise konkurentsivõime reitingu. Eesti on 144 riigi hulgas 29. kohal tõustes aastaga 3 koha võrra.



    Meie peamistest kaubanduspartneritest peale Soome, Rootsi ja Saksamaa, kes kõik on esikümnes, omab Leedu reitingus 41. ja Läti 42. kohta. Idanaaber Venemaa on 53. positsioonil.

    Toodust nähtub, et Eesti konkurentsivõime suhteliseks tugevuseks 2014/2015 aastal on tööturu efektiivsus (11. koht), makromajandus (20.), kõrgharidus ja koolitus (20.), tervishoid ja põhiharidus (26.) ja kaubaturgude efektiivsus (26.). Nõrgad küljed on turu väiksus (100. koht), äritegevuse arengutase (48.) ja infrastruktuur (38.). Eesti on oma positsiooni aasta võrdluses tugevdanud 10 samba osas (1 samba osas on positsioon nõrgenenud). (Link)
  • Arno, Balti börsipäeva postituse kasutegur tõuseks nullist sajani, kui kirjutaksid juurde ka põhjuse, miks üks või teine hind tõusis. Näiteks Skano Group (+7.92%, käive EUR 155, heade majandustulemuste järelmõjul), Arco Vara (-1.98%, käive EUR 17,1k, ebaõnnestunud täiendavate aktsiate emissioon) jne jne.
  • Kuigi su jutus wise on teatud point sees, siis Balti aktsiad ei vaja +/- 10% liikumisteks teinekord mingit põhjust ja siis peab Arno kirjutama "suurema käibe mõjul" :) Mul on hea meel, et ta sedagi teeb mida teeb, sest praeguste käivete juures on ime, et keegi üldse miskit viitsib kirjutada.
  • wise
    Arno, Balti börsipäeva postituse kasutegur tõuseks nullist sajani, kui kirjutaksid juurde ka põhjuse, miks üks või teine hind tõusis. Näiteks Skano Group (+7.92%, käive EUR 155, heade majandustulemuste järelmõjul), Arco Vara (-1.98%, käive EUR 17,1k, ebaõnnestunud täiendavate aktsiate emissioon) jne jne.


    Tänan tagasiside eest. Tavaliselt olen ma proovinud ikka suuremaid aktsiahinnaliikumisi põhjendada, juhul kui neile on võimalik anda põhjendus, mis võiks ka suure tõenäosusega aktsihinnaliikumist põhjendada. Kuid tihtipeale on Balti turgudel suurimateks tõusjateks/langejateks aktsiad, mille käibed on väga madalad, nagu oli eile tegemist Skanoga. Ettevõtte tulemused olid tõesti head, kuid 155 euro suurune päevakäive ja 2 tehingut on minu hinnangul natuke liiga väike sample size, et mingisugust järeldust sellest teha. (Ettevõtte majandustulemused tulid reede õhtul, esmaspäeval tõusis aktsia hind +1.00% (käive EUR 5,0k) ja siis eile tehti suurem tõus 7.92% (käive EUR 155))

    Rääkides Arco Varast, siis pean tõdema, et teisipäevases börsiülevaates oleks tõesti võinud mainida, et aktsiahinna langust võib põhjendada ebaõnnestunud emissioon. Tulevikus proovin olla tähelepanelikum.
  • Lenzer, minupoolest loe edasi neid numbreid, kui sul on infoga +3 +4 +5 -2 -3 midagi peale hakata. Minule ei ütle tühipaljas +10% mitte midagi isegi kui seal eest on mistahes sümbol TKM, BAL, XXL, AAPL, TLÜ.

    Kui Arno ütleb tänases börsipäeva foorumis, et homme avaldab Tallink oma reisijanubrid ning homme on TAL1T +10%, siis ma tahan homme teada, miks ta on +10%. Teadmine, et Tallink avaldab oma reisijanumbreid on sama hea, kui et päike tõuseb idast.

    Kui lugeda börsipäeva foorumit, mida katavad Erko ja Kristiina, ei kirjuta nad kunagi "lihtsalt AAPL +10%". Alati on põhjus välja toodud. Ning ma ei räägi siin laia spreadi tõttu toimunud tõusudest, vaid kui on midagi päriselt öelda.
    Ok, alati ei olegi öelda, siis jäägu lihtsalt kuiv +10%. Aga mõnikord võiks olla väike "headline" või "personal opinion" ikka juures.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon