Börsipäev 22. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi Aasia turud olid eile nõrgad, jätkasid Euroopa ja USA aktsiaturud eile tugevat taastumist, kui S&P 500 tegi neljanda järjestikuse tõusupäeva, kerkides 2% ning Euroopas tõusis Stoxx 600 indeks 2,1%. Euroopa ralli sai inspiratsiooni Reutersi uudisest, et anonüümsete allikate sõnul võib Euroopa Keskpank peagi (detsembris) alustada ettevõtete võlakirjade ostmist. Samas avaldas Financial Times, et EKP ei kavatse praegusel ajal sellist programmi läbi viia. Siiski rallisid täiemahulise QE lootuses perifeeriariikide võlakirjad, kuna mitmed turuosalised arvavad, et suurema stiimuli loomiseks peab EKP lõppude lõpuks kokku ostma ka valitsuse võlakirjasid.

    USAs oli taaskord turu üldises tempos püsimisega raskusi DJIA indeksil, mida pidurdasid IBM, Coca-Cola ja McDonalds. Kõigi kolme puhul võib süüdlaseks pidada kolmanda kvartali finantstulemusi. Siiski suutis Dow Jones tõusta piisavalt, et käesoleva aasta tootlus positiivseks viia. Suurematest ettevõtetest tõusis prognoositust paremate tulemuste peale Apple 2,7%. Positiivseks katalüsaatoriks oli ka septembrikuu olemasolevate majade müük, mis annualiseeritult kerkis 2,4% ehk 5,17 miljoni ühikuni. Majade varud langesid 5,3 kuuni, samas kui mediaanhind tõusis võrreldes aastatagusega 5,6% (eelmisel kuul 4,1%).

    USA olemasolevate majade müük

    Tänastest olulisematest makrouudistest võib Euroopas välja tuua Inglismaa keskpanga eelmise kohtumise protokolli, millelt oodatakse, et kõrgemate intressimäärade pooldajate jäi samale tasemele eelnenud koosolekuga. USAs koondub põhitähelepanu septembrikuu tarbijahinnaindeksile. Tulemuste hooaeg aga jätkub, kui enne turgu raporteerivad muuhulgas BE Aerospace, Boeing, Dow Chemical ning pärast turu sulgemist AT&T.

    11.30 Inglismaa keskpanga istungi protokoll
    15.30 USA tarbijahinnaindeks (september)

    Aasia on tänasel kauplemissessioonil eeskuju võtnud Euroopa ja USA eilsest positiivsest päevast, Nikkei kaupleb 2,5% plussis. USA ja Euroopa aktsiaindeksite futuurid on 0,1%-0,2% plussis.
  • Maailma suurima elektrivõrkude tootja, ABB, kolmanda kvartali puhaskasum vähenes 12% Y/Y ehk $734 mln peale aastataguse $835 mln pealt. Kuid tulemus ületas analüütikute $708 mln suurust ootust. Šveitsi ettevõtte käive vähenes kvartalis 7% Y/Y ehk $9,8 mld peale, jäädes alla analüütikute $10,3 mld suurusele ootusele. Ettevõtte EBITDA-marginaal langes kvartalis 14,3% peale aastataguse 15,7% pealt ning selle põhjuseks oli elektrisüsteemide üksuse nõrkus. Ettevõtte tulevikutellimused kasvasid kvartalis 28% ehk $11,2 mld peale ning seda suurte (üle $15 mln) tellimuste (elektri infrastuktuuri ja nafta- ja gaasi sektoris) kasvu tõttu. ABB teatas ka seda, et globaalse majanduse ebakindla väljavaate tõttu võetakse kulude juhtimine suurema tähelepanu alla.

  • Euroopa õlleturuliider Heineken jäi kolmanda kvartali tulemustega analüütikute ootustele alla. Võrreldav müügikäive kasvas 0,2% ehk €5,1 miljardini vs analüütikute oodatud €5,32 mld. Puhaskasum langes aastatagusega võrreldes 5%, ulatudes €460 miljonini. Müük langes ainult Euroopa turul, kui Ida-Euroopas toodi põhjenduseks Venemaa halvenev majandusolukord ning konkurentsist tingitud hinnasurve Poolas. Lääne-Euroopas ei mõjunud müügile hästi erakordselt vihmane august. Suurim kasv tulenes Aasia turgudelt, kus müügitulud kerkisid 10%. Hoolimata nõrgemast Euroopa tulemusest arvas Heineken endiselt, et suudab käesoleva aasta marginaali suurenda rohkem kui eesmärgiks seatud 0,4 protsendipunkti. Heinekeni aktsia kaupleb 1,7% miinuses.
  • Prantsusmaa autotootja PSA Peugeot Citroen aktsia reageeris kolmanda kvartali tulemustele +2,6% tõusuga (@ €9,61). Kuigi analüütikud ootasid autotootjalt müügitulu vähenemist, üllatas Peugeot käibe 1,6% kasvuga kolmandas kvartalis ehk €12,3 mld peale (sh vähenes sõidukite üksuse käive v.a. Hiina JV-d 0,8% Y/Y ehk €8 mld peale ning Faurecia käive kasvas lõppenud kvartalis 6,5% ehk €4,4 mld peale). Peugeoti sõidukite müük kasvas kvartalis 5,4% Y/Y ehk 643 598 peale. Müügi kasvu vedasid regioonidest Aasia (+44%) ning Euroopa (+7%), samal ajal kui teistes regioonides müük vähenes. Lisaks teatas Peugeoti tegevjuht, et nad loodavad saavutada positiivse äritegevuse rahavoo kaks aastat esialgsest plaanist varem ehk juba 2014. aastal.

  • Deutsche uus Hiina analüütikute meeskond langetas riigi majanduskasvu prognoosi hoolimata eile avaldatud oodatust positiivsematest andmetest. Käesoleva aasta SKP kasvuprognoos toodi 7,3% peale (eelnevalt 7,8%) ning järgmise aasta puhul 7% (eelnevalt 8%). Antud ennustus sisaldab ka eeldust, et keskpank kärbib intressimäärasid kaks korda 2015. aasta jooksul. Kui enamus turuosalisi arvab, et valitsus suudab pehme maandumise tagada ilma rahapoliitika toetuseta, siis Deutsche sõnul on riigi fundamentaalne olukord liiga nõrk, et ilma intressimäärade kärpimiseta hakkama saada.

    Peamist riski majandusele nähakse investeeringute ärakukkumises kinnisvarasektoris, mistõttu langeb kapitaliinvesteeringute kasvumäär käesoleval aastal 15,7% peale ning tuleval aastal 15%-ni. Positiivsena majanduskasvu aeglusutmise osas nähakse majanduse struktuuri paranevat tasakaalu, mis tagaks pikemas perspektiivis Hiinas jätkusuutlikuma majanduskasvu.
  • Inglismaa keskpanga möödunud kohtumise hääletustulemused ootuspärased - intresside tõstmise poolt oli 2 liiget, samaks jätmise poolt 7 liiget.

    BoE Minutes: Interest rate vote 7-2; Bond purchase 9-0.
    BoE Minutes: BoE's Weale and Mccafferty voted for 25 bps rate increase in October's policy meeting.
    BoE Minutes: Global economic outlook has weakened and stronger pound is slowing export growth.
    BoE Minutes: sees weak price pressures, low wage growth in UK.
  • Jällegi üks anonüümsetel allikatel põhinev kuulujutt Euroopast, et pühapäeval avaldatava EKP pankade stressitestis kukub 130st pangast läbi vähemalt 11 kuues riigis. Hispaania uudisteagentuuri Efe sõnul on pankade hulgas 4 Kreeka, 3 Itaalia, 2 Austria, 1 Küprose, 1 Belgia ning võimalik ka, et üks Portugali pank.
  • PIMCO pangandussektori analüütiku Philippe Bodereau sõnul võib pankade arv, kes stressitestide põhjal lisakapitali kaasama peavad ulatuda 18-ni. Nende seas on Bodereau hinnangul lisaks perifeeria regiooni pankadele mõned institutsioonid Saksamaal ja Austrias. Samas arvab ta, et viimase aja turu volatiilsuse taustal negatiivset šokki ei järgne ning väga suures mahus pangad kapitali juurde hankima ei pea.
  • Boeingult tugeva nõudluse tõttu oodatust paremad tulemused, aktsia eelturul +1,9% kõrgemal (@ $129,5):

    Q3 EPS kasvas +23% Y/Y ehk $1,86 peale
    Q3 käive kasvas +7% Y/Y ehk $23,784 mld peale, ületades analüütikute $23,02 mld suurust ootust
    Q3 adj. EPS $2.14 vs est. $1.97
    Lisaks tõsteti 2014. aasta EPSi prognoosi $0,20 võrra ehk $8,10-8,30 peale.
  • USA septembrikuu tuumikinflatsioon tõusis võrreldes augustiga 0,1%, võrreldes aastatagusega oli kasv 1,7%.

    September Core CPI +0.1% vs +0.2% Briefing.com consensus
    September Headline CPI +0.1% vs 0.0% Briefing.com consensus
  • David Einhorni Robin Hoodi konverentsi ettekanne on huvitav ja humoorikas. Räägib päikeseenergia kasutamise ajaloost, SunEdisonist, Kreekast ja Prantsusmaast: https://www.greenlightcapital.com/922676.pdf

    Ise mõtlen, et kui ta näeb SUNE puhul hinnasihti $32 juures, peaks näiteks Canadian Solar (CSIQ), kes on tugevamaid tegijaid solar projektide äris, maksma vähemalt 2-3x rohkem kui praegu.
  • OCN - kuigi ta eile vastas juba, siis täna armu ei anta.

    Bloomberg

    Moody's downgrades Ocwen following DFS allegations
    Standard & Poor's downgrades Ocwen
    Ocwen Financial downgraded to Hold from Buy at Evercore
    Ocwen Financial downgraded to Neutral from Buy at BofA/Merrill


    Varahommikul heegeldati seal midagi, aga praegu on vaikus. Natuke nagu kill situatsioon, veri vees, aga pagan teab. Hetkel bid astub üles, upticko eilsest niikuinii.
  • ymeramees
    OCN - kuigi ta eile vastas juba, siis täna armu ei anta.

    Bloomberg

    Moody's downgrades Ocwen following DFS allegations
    Standard & Poor's downgrades Ocwen
    Ocwen Financial downgraded to Hold from Buy at Evercore
    Ocwen Financial downgraded to Neutral from Buy at BofA/Merrill


    Varahommikul heegeldati seal midagi, aga praegu on vaikus. Natuke nagu kill situatsioon, veri vees, aga pagan teab. Hetkel bid astub üles, upticko eilsest niikuinii.


    Sorry, paras okse.
  • Yelp prelim $0.05 vs $0.03 Capital IQ Consensus Estimate; revs $102.5 mln vs $98.95 mln Capital IQ Consensus Estimate
    Yelp sees Q4 revs $107-108 mln vs $110.87 mln Capital IQ Consensus Estimate


    YELP kauplemas 13% miinuspoolel.
  • Citrix Systems prelim $0.75 vs $0.73 Capital IQ Consensus Estimate; revs $759 mln vs $771.82 mln Capital IQ Consensus Estimate

    CTXS ligi -4%.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon