Börsipäev 24. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Küsitlused eurotsooni riikide erasektori aktiivsuse kohta näitasid regiooni majandusaktiivsuse jätkuvat kasvu. Seoses Saksamaa viimase aja makroandmetega oli eilne PMI ilmselt kõrgema tähelepanu all ning investorite ootusi suudeti lüüa. Samas Prantsusmaa erasektori aktiivsus näitas kahanemist varasemast kiiremas tempos ning jäi alla ka analüütikute ootustele. Eurotsooni koondindeks näitas mõõduka kasvu jätkumist oktoobris, kuid Markiti analüütikud juhtisid tähelepanu nõrkadele ootustele tuleviku osas. Euroopa Komisjon raport seevastu viitas oodatust tugevamale tarbijausaldusindeksile oktoobris, kui -11,1 punktine tegelik tulemus ületas -12 punktilist ootust. PMI küsitlus viitas ka pigem deflatsioonilisele survele, mis hoidis elus QE lootust. Stoxx Europe 600 indeks kerkis 0,7%.

    USAs avaldati taaskord positiivseid makroandmeid. Esmaste töötu abiraha taotlejate arv kerkis küll võrreldes eelmise nädalaga 17 000 võrra 283 000 peale, kuid nelja nädala libisev keskmine langes viimase 14-aasta madalaimale tasemele. Positiivsust lisasid ka Caterpillari majandustulemused, kui rasketehnika tootja tulemusi vedas tugev USA müük.

    Tänase makrokalendri fookuses on eelkõige Suurbritannia esialgne kolmanda kvartali majanduskasv ning USA sessioonil avaldatakse septembrikuu uute majade müük. USA ettevõtetest avaldavad oma kvartaliraportid enne turgu Ford, LyondellBasell, Procter & Gamble, UPS.

    11.30 Suurbritannia SKP (Q3, esialgne)
    17.00 USA uute majade müük (september)

    USA ja Euroopa indeksite futuurid on kauplemas 0,3% miinuses.
  • Hiina kinnisvarahinnad 70 suuremas linnas langesid septembris viiendat kuud järjest. Võrreldes aastatagusega olid hinnad 1,3% madalamad, mis on esimene miinusmärgiga muutus alates 2012. aasta novembrist. Langus oli endiselt laiapõhjaline, kui kinnisvara odavnes võrreldes eelmise kuuga 69 linnas (augustis 68 linnas).

    Hiina 70 linna uute eluasemete aastane hinnamuutus
  • Täna teatas oma kolmanda kvartali tulemused kemikaalide tootja BASF. Ettevõtte müügitulud kasvasid 3%, ulatudes €18.3 miljardini. Puhaskasum aga langes seoses kõrgemate maksudega ja suurenenud vähemusosalustega 5% €1 miljardini. Kuigi juhtkond oli rahul, et kahaneva nõudluse tingimustes suudeti saavutada korralik tulemus, siis majanduskeskkonna olulist paranemist ettevõte lähiajal ei näe. Seetõttu loobus BASF ka oma 2015. aasta eesmärkidest, oodates kulumieelseks kasumiks järgmisel aastal €10-12 miljardit varasema €14 miljardi asemel . BASFi aktsia kaupleb 2% miinuses.
  • Esialgsetel andmetel kasvas UK SKP kolmandas kvartalist teise kvartaliga võrreldes 0,7%, mis oli veidi aeglasem tempo, kui teises kvartalis näidatud 0,9%. Võrreldes aastagusega oli majanduskasvuks 3%. Finantskriisi eelse tipuga (2008 Q1) kõrvutades oli möödunud kvartalis SKP 3,4% kõrgem. Kasvule aitasid kaasa kõik neli peamist komponenti: teenused (+0,7%), tootmine (+0,5%), ehitus (+0,8%) ja põllumajandus (+0,3%).
  • USA autotootja Ford Motor puhaskasum langes kolmandas kvartalis $835 mln peale aastataguse $1,3 mld pealt. Korrigeeritud kasum langes samal ajal $0,24 peale aktsia kohta aastataguse $0,45 pealt, kuid tulemus ületas analüütikute $0,19 suurust ootust. Fordi käive vähenes kvartalis 2,5% Y/Y ehk $34,9 mld peale. Kolmandas kvartalis vähenes Fordi sõidukute üksuse müük 3,2% ehk $32,8 mld peale, kuna ettevõte vähendas tootmist Põhja-Ameerikas 4,1% ehk 720 000 sõiduki ja veoki peale (muuhulgas pidi Ford sellel aastal sulgema 13 nädalaks kaks oma kõige kasumlikuma sõiduki ehk F-150 tootmise tehast USAs, et seadistada vanad tehased ümber uue F-150 tootmiseks).

    Regioonide lõikes langes Põhja-Ameerikas Fordi maksude-eelne kasum $1,41 mld peale aastataguse $2,29 mld pealt, Aasias $44 mln peale aastataguse $116 mln pealt, Lõuna-Ameerikas suurenes kahjum $805 mln peale aastataguse $170 mln pealt ning Euroopas suurenes kahjum $439 mln peale aastataguse $257 mln pealt. Fordi aktsia eelturul +1,7% kõrgemal (@ $14,65).
  • USA lennufirmade jaoks osutus möödunud kvartal heaks, kui mitmed ettevõtted on suutnud lüüa analüütikute prognoose ja kasvatada kasumlikkust. Deutsche Bank defineerib USA lennundussektorit läbi 6 ettevõtte (Alaska, American, Delta, JetBlue, Southwest ja United), kes kolmandas kvartalis teenisid kokku $4 mld puhaskasumit ehk 31% rohkem kui aasta tagasi. Sektori maksueelse kasumi marginaal oli 12,4% ehk 3,5 protsendipunkti kõrgem kui möödunud aastal. Parematele tulemustele aitasid kaasa kõrgem tulu reisija kohta, reisijate arvu suurenemine ning madalamad kütusehinnad.
  • Hea tünn LAKE omanikele, 10ga 20% aktsiaid lisaks.
  • Tänu sellele paganama viiteajale ostis LHV mulle MSFT´i ja UPS´i aktsiaid kõige kõrgemast tipust, kuhu nad vist täna enam mitte mingi valemiga ei jõua! Ma ei saa isegi aru, mis hetkel nad nii kõrgel olid. Mismoodi ma nüüd börsihai tabelit vaadates nädalavahetusel magada peaks saama? Ah?!
  • Werta, asi ei ole viitajas vaid selles, et sisestad turuhinnaga orderi, pane soovitud limiithind ja kui asi selleni ei jõua, ei juhtu midagi ja kui jõuab, saad selle hinnaga või odavamalt. Turuhinnaga on ikka see jama, et hinna kontrollimise hetkel on hind kõrgem kui sooviks. Minul on kõik aktsiad tulnud soovitud või soodsama hinnaga.

    P.S. su asjatu pahandamine on veidi vales teemas :)
  • Tuletan kõigile USA börsil kauplejatele veel meelde, et USA läheb talvisele ajale üle nädal aega hiljem kui meie, seega on järgmine nädal 27.10-31.10 ametlik kauplemisaeg 15.30-22.00 meie aja järgi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon