Balti börsid 1. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 1. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile langesid kõik kolm Balti börsiindeksit madalamale – Tallinn (-0.24%), Riia (-0.52%) ja Vilnius (-0.54%). Kauplemisaktiivsuse poolest oli tegemist ühe suhteliselt aktiivse börsipäevaga – kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 427 tehingut koguväärtuses 732 tuhat eurot, millest ligikaudu 622 tuhat eurot (292 tehingut) tehti Tallinna börsil ja 74 tuhat eurot (99 tehingut) Vilniuse börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli eile Silvano FG (+4.80%), millega sooritati 92 tehingut kogumahus 250 tuhat eurot. Silvano FG-le järgnesid Tallink Grupp (-1.31%) ja Olympic EG (+1.12%) vastavalt 197 ja 87 tuhande euroga.

    Suurimateks tõusjateks olid eile Skano Group (+4.87%, käive EUR 390), Silvano FG (+4.80%, käive EUR 250,3k) ja Harju Elekter (+1.91%, käive EUR 15,3k). Enim langesid Grindeks (-3.70%, käive EUR 1,6k), Tallinna Kaubamaja (-2.96%, käive EUR 22,1k) ja Lietuvos Energijos (-2.74%, käive EUR 782).

    Nädala olulisemad sündmused:
    • Täna avalikutstavad Apranga ja Baltika oma novembrikuu müüginumbrid;
    • Käesoleval nädalal teatab Tallink oma novembrikuu reisijatenumbrid.
  • Eesti Statistikaamet: Oktoobris tööstustoodangu maht vähenes

    Tööstusettevõtted tootsid 2015. aasta oktoobris 2% vähem toodangut kui eelmise aasta oktoobris, teatab Statistikaamet. Toodang vähenes nii energeetikas ja mäetööstuses kui ka töötlevas tööstuses.

    Kui 2015. aasta alguses töötleva tööstuse toodang võrreldes eelmise aasta sama kuuga kasvas, siis aasta teises pooles pöördus kasv languseks. Augustis toodeti töötlevas tööstuses 2%, septembris 4% ja oktoobris 0,2% vähem toodangut kui mullu samal ajal. Oktoobris põhjustas toodangu mahu vähenemist eelkõige langus elektroonikaseadmete, metall- ja keemiatoodete ning ehitusmaterjali tootmises. Elektroonikaseadmete 25% languse põhjuseks oli eelmise aasta oktoobri kõrge võrdlusbaas. Üle poole töötleva tööstuse tööstusharudest ei saavutanud eelmise aasta oktoobri mahtu. Kuigi mõningates suurema osatähtsusega tööstusharudes (puittoodete, elektriseadmete, mööbli ja mootorsõidukite tootmine) toodang suurenes, ei korvanud see teiste tööstusharude tootmise vähenemist.

    Välisturule müüdi oktoobris 69% kogu töötleva tööstuse toodangust. Korrigeerimata andmetel vähenes 2014. aasta oktoobriga võrreldes toodangu müük ekspordiks 8% ja müük kodumaisele turule 6%.
  • Eesti Statistikaamet: Oktoobris jaemüügi kasv jätkus

    Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2015. aasta oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes püsivhindades 8%, teatab Statistikaamet.

    Käesoleva aasta oktoobris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 442,7 miljonit eurot, seega jäi oktoobris kauplustesse 337 eurot elaniku kohta.

    Tööstuskaupade kaupluste jaemüügi kasv oktoobris veidi aeglustus. Kui septembris kasvas jaemüük neis kauplustes eelmise aasta sama kuuga võrreldes 16%, siis oktoobris oli kasv 12%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes oli jaemüük ühe protsendi võrra väiksem kui eelmise aasta oktoobris. Enim suurenes oktoobris jaemüük muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, kontoritarvete, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade jm (kasv 39%). Keskmisest enam suurenes jaemüük veel ka kasutatud kaupade kauplustes ja väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük) (kasv 33%) ning posti või interneti teel (kasv 30%).

    Toidukaupade kauplustes jätkus oktoobris jaemüügi kasvu kiirenemine. Kui augustis kasvas neis kauplustes jaemüük eelmise aasta sama kuuga võrreldes 2% ja septembris 3%, siis oktoobris oli kasv 4%. Toidukaupade kaupluste jaemüügi kasvu kiirenemisele avaldasid osaliselt mõju oktoobris toimunud soodusmüügikampaaniad.


  • Leedu riigivõlg kasvas oktoobris 1,8 miljardi euro võrra ja oli kuu lõpus 15,68 miljardit eurot, mis moodustab 42,4% sisemajanduse koguproduktist (SKP), selgub Leedu rahandusministeeriumi andmetest. Välisvõlg moodustas koguvõlast 79,7% ja kodumaine võlg 20,3%. Oktoobris emiteeris Leedu valitsus võlakirju 1,5 miljardi euro eest. Lisaks emiteeris rahandusministeerium oma võlakirju, vahendab BNS.
  • Läti Statistikaamet: Läti sisemajanduse koguprodukt (SKP) kasvas III kvartalis 3,3%

    Kolmandas kvartalis kasvas Läti SKP aastaga täpsustatud andmetel 3,3%, mis on 0,8 protsendipunkti rohkem, kui oli esialgne prognoos. Kasvu tagasid tööstus, ehitus, kaubandus ja kinnisvara. Tööstustoodang suurenes 3,7%, ehitustegevus 4,9%, jaekaubandus 5,0%, hulgikaubandus 6,0% ja kinnisvarasektor 11,0%.

    Changes of GDP volume (at constant prices, as %)


    Gross Domestic Product by main expenditure item at constant prices
    (% of the corresponding quarter of the previous year)


    Changes of Gross Domestic Product in the Baltic Countries
    (at constant prices, seasonally unadjusted, % of the corresponding period of the previous year)

  • Läti Statistikaamet: Läti jaemüük kasvas oktoobris 5,7%

    Compared to October 2014, the total retail trade turnover in October 2015 increased by 5.7%, according to calendar adjusted data at constant prices. Rise in food commodity group accounted for 3.9%. In non-food commodity group there was a 6.7% increase, of which in retail sale of automotive fuel – 14.5%.

    Total retail trade turnover at current prices rose by 0.8% (not taking into account the calendar influence).


    Changes in turnover of retail trade enterprises

    (as % of the corresponding month of the previous year, at constant prices, according to calendar adjusted data)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon