Energijos Skirstymo Operatorius (ESO1L) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Energijos Skirstymo Operatorius (ESO1L)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Seoses LESTO AB (LES1L) ja Lietuvos Dujos AB (LDJ1L) ühinemisega Energijos Skirstymo Operatorius AB-ks koondaks selle ettevõttega seotud jutulõime siia. Uus ettevõte hakkab Vilniuse börsil kauplema sümboli ESO1L all alates 11.01.2016.

    Ajaloo huvides on varasemad jutulõimed kättesaadavad siit:
    LES1L
    LDJ1L
  • Ettevõttelt dividendiettepanek 0.0342 EUR aktsia kohta, hetkehinnalt oleks tootlus 3.89%. Börsiteade.
  • Ilmselt paljusid ei huvita antud ettevõte, aga ESOlt siis täna natuke ootamatult dividendi ettepanek 0,014 EUR, mis juba teistkordne sellel aastal lisaks 0,0342 EUR aprillis.
    Minu jaoks on antud ettevõtte positiivne mitmel moel - suurosanik rahanäljas Leedu riik. Peaks looma tulevikuks head eeldused, et suur osa kasumist makstakse aktsionäridele dividendidena välja. Koos elektritarbimise (+5,6%) kasvuga on ettevõtte käive, EBITDA, kasum 1. poolaastal ilusti kasvanud. Loodetavast sünergia Lesto ja Dujose liitmisest mõjutavad tulemusi veel mõnda aega positivselt. 1. poolaasta tulemustelt (EPS 0,058 EUR) võiks 2016 P/E tulla 8 ringis ja potensiaali korralikuks divikaks on küllaga.
    Negatiivne - natuke selgusetu on mida toob teine poolaasta, kui on oodata tariifide langemist.


    PS. Oman veidi. Kommentaarid teretulnud.
  • ESO esialgsed numbrid väljas - EBITDA korralik, aga kasum 92,86 mEUR ilmselt mingitest ühekordsetest kuludest mõjutatud:
    https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=755835&messageId=948090
    Ettevõtte dividendipoliitika kohaselt (ROE jääb ilmselt 10-15% vahele) peaks makstama dividendideks mitte vähem, kui 65% kasumist, so min 0,067 senti aktsia kohta, mis omakorda võiks tähendada vähemalt 7,8% yieldi. Tõsi, Eesti residendile tuleb siit arvestada 15% kärpega ja siia arvestusse läheb ka ilmselt 0,014 EUR väljamakse oktoobris. Ütleks, et käib küll..

  • https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=761297&messageId=955441

    Börsiteate lõpus on pdf fail.
  • Kas on kellegil infot vahepeal makstud dividenti kohta?
  • Romanr kas on saladus kui palju ühe aktsia pealt maksti ja kui palju selle pealt makse maksma peab?
  • Maksti 0,05786 EUR miinus 15% tulumaksu nagu Leedu puhul on tavaks.
    MTAle makstav tulumaks sõltub investeerimisvormist (inv konto, eraisik, läbi ettevõtte).
  • ESO1L andis kolmapäeval börsile teada, et Leedu riiklik hindade- ja energiakomisjon pani paika elektrijaotusvõrgu hinnalaed aastaks 2019, milleks on keskpingevõrkudes 0,862 eurot kilovatt-tunni kohta ning madalpingevõrkudes 1,871 eurot kilovatt-tunni kohta. Hetkel on hinnad vastavalt 0,798 ning 1,716 eurot kilovatt-tunni kohta. ESO sõnul otsustavad nad komisjoni otsuse põhjal uued hinnad nimetatud teenuste kohta. Börsiteade siin.
  • Huvitav, millal Leedu valitusus delistib kõik Lietuvas Energia-ga seotud aktsiad...? Kellegil mõtteid arvamusi? +KNF -i (seda hoiab õnneks veel vee peal Achemos Grupe...)
  • Ma ei saa aru, kas nad ei küsi siis max hinda praegu v mis seal otsustada ? Tundub nagu tahasaamine kui capitakse madalamaks.
  • Kas keegi on kuskilt välja lugenud kas ettevõte dividende ka see aasta maksab v edaspidi.. sarnaselt eelmise aasta aprillile see aasta aprillis ei makstud dividende..
  • XCFI
    Huvitav, millal Leedu valitusus delistib kõik Lietuvas Energia-ga seotud aktsiad...? Kellegil mõtteid arvamusi? +KNF -i (seda hoiab õnneks veel vee peal Achemos Grupe...)


    Delistimine aktuaalne
    https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=910829&messageId=1147427
  • Olgem ausad, ka täiesti mõttetu börsiettevõte (selliseid Leedu energeetikasektoris veel). Tegemist peaks olema ettevõttega, mis sarnaneb Eesti Elektrilevile, kuid lisaks omab ka gaasi jaotusvõrku (mille kunagi Leedu Gaas maha müüma pidi).

    Ettevõttest 95% omab Leedu Energia, mille umbes sama suur omanik on Leedu riik (ehk siis formaalselt on ka Leedu Energia aktsiaid võimalik börsilt osta). Vormiliselt on need kõik börsiettevõtted, kuid sisulises osas seda väita ei saa.

    Siiski päris LHV foorumisse investoreid kauplema ei tooda nagu Cleveroni omad seda teevad, lubatakse ka mingit ülevõtupakkumist, kuid mis tingimused seadused sellele panevad, ei tea. Kui Leedus P/B 1 põrandat rakendatakse, siis sellest ollakse täna vist madalamal, kuid vähem kui 10%
  • Välja ostetakse teisigi, sh elektritootja Ignitis gamyba (LNR1L), ilmselt lähtutakse siin ka samast loogikast väljaostuhinna arvestamisel, mis seal:

    In accordance to paragraph 1 of Article 29 and paragraph 6 of Article 33 of the Law on Securities of the Republic of Lithuania, the price of the mandatory tender offer shall not be less than the highest price of the shares acquired by the offeror during the 12 months prior to the announcement of the intention to delist the shares from trading on regulated market, and not less than the average weighted market price of the regulated market and multilateral trading system during the 6 months prior to the announcement of the intention to delist the shares from trading on the regulated market and multilateral trading system.

    The Offeror, i.e. UAB “Ignitis Grupė” acquired the securities earlier than 12 months prior to the announcement of the intention to delist the shares from the regulated market, therefore, the preliminary offered price per share is determined by calculating the average weighted market price of the regulated market and multilateral trading system over a 6-month period, which from 9 May 2019 until 8 November 2019 (included) is EUR 0,549. In addition, the offered price is increased to EUR 0,575 based on a average weighted market price of a 24-month period prior to the announcement of the intention to delist the shares from trading on regulated market that includes longer-term historical stock price fluctuations and level out the impact of one-off factors on company performance and stock market price, i.e. since 9 November 2017 until 8 November 2019 (included).

    Viimane close oli LNR1L puhul 0,575 EUR, mida pakutakse ka ülevõtuks. Equity per share sealjuures 0,62 EUR, seega nähtavasti book value ei huvita kedagi (äkki BV nõue oli Lätis?)
  • Mõlemad ettevõtted mõttetud. Minu arvates ongi see lüke vajalik. Liialt killustunud oli see süsteem võrreldes Eestiga ja kindlasti vajab korrastamist.
    ESO - div. languses - lisaks üksuse müük, mis tagas ca. 15% tuludest riigikontrollitud ettevõttele....asi läks hapuks ära.
    Gambya - div. oli tõusuteel, kuid vajab suurt investeeringut KPP lisavõimsuse näol

    Pigem arvan,et kui sisemised koondamised on korraldatud, listitkase emaettevõte börsile ning samas säilitada ka niiöelda ettevõte nägu.

    *Sinna kampa peaks veel kaks ettevõtet kuuluma
    Amber Grid ja LitGrid ........vaatame millal tuleb teade.
  • VZ.lt -lt -- toetab mõtet et kogu grupp võidaks listida:
    https://www.vz.lt/rinkos/2019/11/13/ignitis-grupe-elgiasi-teisingai-bet-yra-papildomu-salygu
  • Äripäev toetab ka erinevaid mõtteid, mis võivad, aga ei pruugi sündida. Sisuliselt oleks siin tegu Eesti Energia listimisega, seega hästi politiseeritud küsimus. Palju sõltub muidugi ka sellest, mis mahus noteerimine toimuks.

    Aga miniosaluste börsilt välja ostmise ning 100% osalusega tütarfirmadeks muutmine võiks emafirma korraliku listimise eelmänguks olla küll.
  • Ja lõhnabki päris tugevalt IPO järgi:

    https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=911815&messageId=1148683

    Kui juba selliseid toiminguid ette võetakse, ei ole tõenäoline, et seal vaid mingi 5% free floati tekitataks. IPO objekt peaks olema midagi Eesti Energia sarnast, seega enamusosalus ilmselt jääb riigi kätte. Võib aga Balti konteksti arvestades päris suur maht tulla.

    2018. aasta käive oli 1,2 mld EUR (Eesti Energia 875 mln EUR). Kasumlikkuselt küll veidi kehv aasta ning näidati puhaskahjumit (sisu teadmata lihtne seda ületähtsustada), kuid samas ka oluline EBITDA langus.

    Ühtlasi ESO1L siin vaid tütar, seega pole enam asjakohane teema.
  • Läheb siis delistimiseks (väga suure tõenäosusega).
  • In the official tender circular of AB Energijos skirstymo operatorius which was submitted to the Bank of Lithuania by the voluntary tender offer of Ignitis Group, it is specified that the price to be paid for one share of AB Energijos skirstymo operatorius amounts to EUR 0.880.

    In the official tender circular of AB Ignitis gamyba which was submitted to the Bank of Lithuania on 30 December 2019 by the voluntary tender offer of Ignitis Group, it is specified that the price to be paid for one share of AB Ignitis gamyba amounts to EUR 0.640.

    In the official tender circulars it is also specified that if at the General meetings of shareholders of AB Energijos skirstymo operatorius and/or AB Ignitis gamyba in the year 2020 the decisions will be adopted to pay dividends for the shareholders of AB Energijos skirstymo operatorius and Ignitis gamyba for the year 2019, Ignitis Group, the offeror of the non-competitive mandatory tender, will pay the additional bonus for those shareholders who would sell their shares at a time of official tender offer.

    As announced earlier, now legal proceedings are taken regarding the delisting of subsidiaries.

    Pikem teade.
  • Andestage rumal küsimus: Miks 0,882 ostetakse kui pärast 0,88 kokku ostetakse?

    Lisaks sellele ülevõtmisega läheb vist veel aega siis legal proceedings tõttu... lihtsalt ka miski pisike arv on ja püüan aru saada ja mitte maha magada, millal aeg.
  • Nüüd siis saan aru, teadjamad arvestasid, et sinna tuleb div otsa veel :-)
  • Shareholders may apply to any brokerage company or credit institution operating in Lithuania to sell their ESO shares during the official tender offers
    Kas keegi teab, kas LHV kaudu saab ka Ignitis Group-le enda aktsiaid müüa ning kas sellega võib mingit teenustasu ka kaasneda?
  • Minul ka näpuotsaga on ning sain LHV-lt kirja, lõikasin olulise välja:
    AB Energijos Skirstymo Operatorius (ISIN: LT0000130023) aktsionäridele on tehtud ülevõtmispakkumine.

    LHV kliendid saavad ülevõtupakkumises osaleda kliendikontorites ja internetipangas. Viimase kaudu tuleks edastada müügiorder limiithinnaga 0,88 EUR, kehtivusega tühistamiseni ja orderi eelvaatest eemaldada linnuke lahtrist "Edastan orderi automaatselt börsile".

    Ülevõtupakkumises osalemiseks saab korraldusi edastada kuni 22.04.2020 kella 15.30-ni.
  • Tuletan meelde, et täna viimane võimalus pakkumises osaleda. Kuna maaklerid edastavad ordereid käsitsi, siis viimasele hetkele ei soovita seda jätta.
  • Vahepeal kohtuvaidluse tõtte pooleli jäänud ESO1L ülevõtupakkumine läheb edasi. LHV kliendil on aega oma korralduse edastamiseks kuni 3.11.2020 kella 14.30-ni.

    LHV kliendid saavad ülevõtupakkumises osaleda kliendikontorites ja internetipangas. Viimase kaudu tuleks edastada müügiorder limiithinnaga 0,88 EUR, kehtivusega tühistamiseni ja orderi eelvaatest eemaldada linnuke lahtrist "Edastan orderi automaatselt börsile".

    Börsiteade.
  • Kas ma saan õigesti aru, et kui ma ei esita määratud ajaks ESO1L müügiorderit, siis ma saan raha sellegipoolest nõudmisel kätte? Börsiteatest loen niimoodi välja. ESO1L aktsiad on mul teises pangas ja sealt pole mingit juhist tehingu tegemiseks veel saanud, küsisin küll.
  • Kui ülevõtupakkumises mitte osaleda, siis mingil hetkel saab raha tõesti kätte. Küll aga võib see pikalt aega võtta.
  • "Sander Pikkel"
    Vahepeal kohtuvaidluse tõtte pooleli jäänud ESO1L ülevõtupakkumine läheb edasi. LHV kliendil on aega oma korralduse edastamiseks kuni 3.11.2020 kella 14.30-ni.

    LHV kliendid saavad ülevõtupakkumises osaleda kliendikontorites ja internetipangas. Viimase kaudu tuleks edastada müügiorder limiithinnaga 0,88 EUR, kehtivusega tühistamiseni ja orderi eelvaatest eemaldada linnuke lahtrist "Edastan orderi automaatselt börsile".

    Börsiteade.

    Tuletan meelde, et täna kell 14.30 on viimane võimalus ülevõtupakkumises osaleda.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon