Maksude deklareerimine - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Maksude deklareerimine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Reede õhtul parandasime ära vea, kus Tallinna börsi dividendid ei olnud vaikimisi sissemaksetena Investeerimiskonto aruandes kajastatud (need tuli sinna käsitsi lisada,, nüüd on need sinna juba vaikimisi lisatud). Nende dividendide pealt on tulumaks juba tasutud ning seega saab neid kajastada sissemaksetena.
  • To ants88: antud juhul rõhutan üle, et maksunõu ma anda ei soovi ning tõlgendamise õigus on siiski eelkõige EMTA-l.

    EMTA on foorumis öelnud nii: "Tehingutasu võib sissemaksena deklareerida, kui samal ajal on teie tuludeklaratsiooni tabelis 6.5 I osa veerus 3 "Konto sissemaksete jääk enne tehingut" sissemakse jääk null. Sel ajal ei maksta tehingutasu sissemakse arvel."

    Kui see peaks nii olema, siis esimene teenustasu, mida sissemaksena kajastatakse, viib sissemaksete jäägi positiivseks ning järgmisi teenustasusid enam sissemaksena ei tohiks kajastada.
  • Täna räägin maksudest ja investeerimiskonto seminarist Tallinnas Radissoni hotellis (Rävala pst 3) kell 17.30 LHV seminaril "Maksud: Investeerimiskonto süsteem". Kohti on ja registeerimine avatud.
  • erdna

    erudiit
    Kas keegi on selgeks saanud juba Nordeconi, Tallinki ja Premia aktsiakapitali vähendamisega seotud tulumaksu küsimuse? Et mis numbrid tuleks ikkagi lõpuks soetusmaksumuse reale panna?


    Siin on midagi

    https://foorum.emta.ee/viewtopic.php?f=147&t=67270


    Kas ainult minul ei avane see leht?
  • foorum.emta.ee
    Foorumi pealeht >Tulumaks > Finantsvara ja investeerimiskonto>Tehingute tasud, sissemaks või mitte?
  • Sander Pikkel
    Seni pole ka meie päring veel vastust andnud. Deklaratsiooni võib muus osas valmis teha ja kinnitamisega oodata kuni õnnestub tõend saada.

    Kas on uudiseid?
  • AloV
    Täna räägin maksudest ja investeerimiskonto seminarist Tallinnas Radissoni hotellis (Rävala pst 3) kell 17.30 LHV seminaril "Maksud: Investeerimiskonto süsteem". Kohti on ja registeerimine avatud.


    Otsisin eelmiste aastate maksuinfo ja invetseerimiskonto foorumi alt, aga ei leidnud vastust lihtsale küsimusele: kui seni ei kasuta investeerimiskonto süsteemi, aga järgmisel aastal oleks soov deklareerida, siis kas täna peab ka juba midagi tegema? Andma kellegile sellest teada vms.
    Ja kas sain õigesti aru, et kui aktsiad käes, siis ennem ei saa sissemaksena näidata, kui alles raha, pärast aktsiate müüki (ja tekkinud kasum-kahju järgmisel aastal deklareerida), on laekunud?
    Ja kas siis tuleb järgmisel aastal deklareerida nii kasum/kahjum kui investeerimiskonto aruanne?
    See eelnev peaks olema ju esmane asi mis kirjas iga investeerimiskonto foorumi preambulas.
  • Kas 2016. a Nordeconi aktsiakapitali väljamakse võib deklareerida investeerimiskonto sissemaksena (kas selle pealt on tulumaks Nordeconi poolt makstud) või mitte?

    Kas 2016. a Tallinki aktsiakapitali väljamakse võib deklareerida investeerimiskonto sissemaksena (kas selle pealt on tulumaks Tallinki poolt makstud) või mitte?

    Ei ole mõistlike pingutustega suutnud infot leida (investeerimiskonto ei ole LHV-s, Swed'is näitab lihtsalt tehinguna vastavaid kapitali väljamakseid, ise peaks siis valima, kas on sissemakse või finantsvara). Tavaliselt on ikka emitentide pressiteadetes see kirjas olnud, nüüd ei leidnud. MTA foorumist kah ei leidnud infot selle kohta.
  • velvo

    Otsisin eelmiste aastate maksuinfo ja invetseerimiskonto foorumi alt, aga ei leidnud vastust lihtsale küsimusele: kui seni ei kasuta investeerimiskonto süsteemi, aga järgmisel aastal oleks soov deklareerida, siis kas täna peab ka juba midagi tegema? Andma kellegile sellest teada vms.

    Lihtne. Avad uue konto. Kõik uued tehingud teed selle kaudu uues systeemis. Vanad positsioonid vana konto all käitled lõpuni vanamoodi vanas systeemis. Yleminekuajal kasutad 2 systeemi paralleelselt.
    Teada annad siis kui aeg tuludeklaratsioon esitada.

  • Valdek
    Sander Pikkel
    Seni pole ka meie päring veel vastust andnud. Deklaratsiooni võib muus osas valmis teha ja kinnitamisega oodata kuni õnnestub tõend saada.

    Kas on uudiseid?

    Ei ole kahjuks.
  • To velvo:
    >kui seni ei kasuta investeerimiskonto süsteemi, aga järgmisel aastal oleks soov deklareerida, siis kas täna peab ka juba midagi tegema? Andma kellegile sellest teada vms.
    Investeerimiskonto kasutuselevõtmisest tuleb teavitada EMTAT tuludeklaratsiooni vormil 6.5 II osas.

    Aktsiaid vanast süsteemist uude üle kanda ei saa. Esimeses postituses on välja toodud Rahandusministeeriumi investeerimikonto juhend, mis on soovituslik kõikidel Investeerimiskonto kasutajatel läbi lugeda.
  • hack
    Kas 2016. a Tallinki aktsiakapitali väljamakse võib deklareerida investeerimiskonto sissemaksena (kas selle pealt on tulumaks Tallinki poolt makstud) või mitte?.


    Nordeconi aktsiakapitali kohta ei oska midagi õelda, aga Tallinki aktsiakapitali väljamakset ei saa investeerimiskonto sissemaksena kajastada, kuna sellelt pole tulumaksu tasutud. Investeerimiskonto aruandes pole seega seda vaja kajastada.

  • TaaviE
    . Investeerimiskonto aruandes pole seega seda vaja kajastada.

    Huvitav, et ka EMTA oma foorumis kasutab sarnast sõnastust, mis võib jätta mulje vabatahtlikkusest või valikust. Tegelikult, kui sa seda makset sissemaksena kajastada, siis oled oma tulumaksukohustust (praegust või tulevast) vähendanud. Korrektsem oleks oelda "ei tohi".

  • Ma olen ikka suht tumba, ehk saate aidata. Tegutsen ainult ühe investeerimiskontoga ja kasutan ainult seda süsteemi. Saatsin investeerimiskonto aruande EMTAsse 2 korda - esimest korda siis, kui LHV poolne viga oli sees ja teist korda pärast seda.

    1) Kui ma lähen deklaratsioonil 6.1 alla, siis ma näen hoiatust "Eeltäidetud väärtpaberite võõrandamise tabel vajab täiendamist, kuna Eesti Väärtpaberikeskuselt tulev info ei kajasta kõiki selles tabelis nõutud andmeid.". Kui ma aga vaatan EMTA olemasolevaid andmeid, siis kõik on täpselt sama, välja arvatud see, et olemasolevates andmetes on Kasu/kahju lahter tühi, aga uutes andmetes on see täidetud müügihinna väärtusega. Mida ma tegema pean?

    2) Kui ma vaatan Maksuaruannet, siis seal on kirjas selline lause: "Kui Sa esitad ka investeerimiskonto aruande, siis tuleb Sul arvestada, et käesolevas Maksuaruandes on kõik investeerimiskonto tehingud sisse arvestatud ning need tuleb Sul oma tulude deklareerimise jaoks ise Maksuaruandest eemaldada." Kust ma mida eemaldama peaks?

    3) 8.1, 8.2 ja 8.8 all pole EMTAs midagi, Maksuaruandes on aga Olainfarmi ja Linas Agro aktsiate müük ja dividendid. Kas need pean siis käsitsi sisestama alati deklaratsiooni? Miks need automaatselt ei lähe?
  • To Valdek:
    LHV tegi parandused Investeerimiskonto aruandesse ja ainult seda raportit saab automaatselt EMTA-sse edastada (täidetakse deklaratsiooni osas 6.5). Kui deklareerida ainult Investeerimiskonto süsteemis, siis tuleks andmed 6.1 punktis kustutdada, vana süsteemi järgi deklareerides tuleks seal punktis ära tuua väärtpaberite soetushinnad. Samuti ei ole vaja täita punkte 8.1 ja 8.8
  • @AloV:
    Ma saatsin oma investeerimiskonto andmed LHV-st EMTA-sse. Vaatan punkti 6.5 - seal on nüüd lehe alguses link "Näita Maksu- ja Tolliameti andmeid", mille peale klõpsates näitab ilusti neid andmeid, mida LHV-st saatnud olen.

    Ma nüüd ootaksin, et "6.5 I osa. Tulu finantsvaralt." all oleksid needsamad read sisse kantud - aga ei ole. Seal on näha ainult eelmise aasta seisuga sissemaksete jääk.
    Kas ootus on vale, et andmed automaatselt 6.5 I ossa lähevad?
    Või kas on teada miks nad seal võib-olla ei ilmu?

    Selgituseks veel, et "6.5 II osa. Investeerimiskonto ning krediidiasutuste andmed" all on mul investeerimiskonto andmed sisestatud.

    Tänud ette!
  • LHV-st saadetakse andmed EMTA-sse eeltäidetud andmete alla, ja sealt tuleb need andmed kanda juba päris deklaratsioonile.
  • AloV
    To Valdek:
    LHV tegi parandused Investeerimiskonto aruandesse ja ainult seda raportit saab automaatselt EMTA-sse edastada (täidetakse deklaratsiooni osas 6.5). Kui deklareerida ainult Investeerimiskonto süsteemis, siis tuleks andmed 6.1 punktis kustutdada, vana süsteemi järgi deklareerides tuleks seal punktis ära tuua väärtpaberite soetushinnad. Samuti ei ole vaja täita punkte 8.1 ja 8.8

    Need teised andmed, kus kasu/kahju lahter täidetud oli, sain ma kustutada, aga kui vajutada "Näita Maksu- ja Tolliameti andmeid", siis seal on ikka info alles ja neid kustutada ei saa. See on okei?
  • Need on andmed, mida EVK on EMTA-le edastanud ja kui neid oma deklaratsioonile mitte kanda, siis on kõik korras.
  • AloV
    LHV investeerimiskonto raportisse ei jõua need dividendimaksed, millelt tulumaksu pole kinni peetud (ja mida ei saa sissemaksena kajastada). Kasvukontot saab deklareerida nii vana kui investeerimiskonto süsteemi järgi.

    Ma vaatan, et Olainfarmi dividendid pole tõesti investeerimiskonto aruandega EMTAsse läinud. Kas neid ei pea siis eraldi ka deklareerima 8.1 või 8.8 all (võib ära unustada), kuna kirjutasid, et neid punkte pole vaja täita?
  • LHV ei saada dividendide infot otse maksuametisse. Kas neid deklareerida või mitte sõltub selles, kas kasutatakse investeerimiskonto süsteemi või vana maksusüsteemi.
  • Need dividendid, millelt on tulumaks makstud (Eesti omad ja Linas Agro oma nt), läksid ju investeerimiskonto aruandega EMTAsse. Aga selge, Olainfarmi dividende ei deklareeeri siis kuskil (kasutan ainult investeerimiskonto süsteemi) :)
  • Täpsustan, et need Eesti ja Leedu dividendid läksid siis Investeerimiskonto aruandega deklaratsiooni 6.5 alla kui sissemaksed.
  • Sander Pikkel
    Valdek
    Ja ma ei saanud ikkagi aru sellest Olainfarmi selgitusest. Mul on ka Olainfarmi dividendid 8.1 all ja see tähendab, et peaksin tulumaksu neilt ise tasuma. Kui aga oleks dokumentaalne tõestus, et dividendi aluseks olevalt kasumiosalt on tulumaks Lätis tasutud, siis võiks kajastada 8.8 peal ja ise enam midagi maksma ei peaks? Kui jah, siis kust ja kuidas see tõend saada?


    Kui dokumentaalne tõestus olemas, siis võib kajastada 8.8 lahtris ja lisaks midagi maksma ei pea. Uurime omalt poolt, kas me saame siin kuidagi tõendi hankimisel aidata.


    Seda võiks siis kõigi Läti ettevõtete kohta uurida kes dividente maksid.
  • Ma küsin igaks juhuks sajandat korda üle: kas see on OK, et Olainfarmi dividendidest EMTA midagi ei tea? Investeerimiskonto aruandega see ei läinud sinna 6.5 alla (vastupidiselt kõikidele teistele dividendidele) ja eraldi seda deklareerima ei pea.
  • Kasutan esimest aastat investeerimiskontot ja küsiks korra ühe praktilise näite najal soetamise ja võõradnamisega seotud kulude sissemaksena arvestamise kohta.
    Sissemakse 1100€
    Aktsiate ost 1000€
    Teenustasu 100€ (ei saa sissemaksena arvestada, kuna pole kasumit teeninud)
    Aktsiate müük 1500€ (kasum 1500-1000-100=400€)
    Teenustasu 100€ (saan sissemaksena arvestada, kuna kasum 400€).
    Aktsiate ost 1400€
    Teenustasu 100€ (koos aktsia ostuga on nüüd investeerimiskonto jääk null (või nt väiksem, kui teenustasu või olen teinud samal ajal ka tavalise sissemakse kontole), aga saan sissemaksena arvestada, kuna hoolimata sellest, et kasumi eest ostsin uuesti aktsiaid, saab seda 400€ arvestada teenustasude sissemaksena arvestamise puhul? See konkreetne "kasum" ei pea ju mahaarvamise hekel otseselt arvel olema? (nt olen peale kasumi saamist teinud ka sissemakse).
  • Antud juhul soovitaks otse EMTA poole pöörduda. Nende foorumist lugesin välja, et teenustasusid saab ainult siis sissemaksetena kaasata kui sissemaksete jääk on null. Tehingute tasud, sissemaks või mitte?
  • AloV, kas on siis nii, et ainult investeerimiskonto süsteemi kasutades ei pea Olainfarmi dividendid EMTAs mitte kuskil kajastuma (Eesti ja Leedu dividendid kajastuvad 6.5 all, kuna läksid investeerimiskonto aruandega)?
  • Lisan oma varasema postitiuse:
    Läti dividendide puhul pole tulumaksu kinni peetud ja see läheb seega reale 8.1 Dividendid ja intressid - välismaalt saadud tulu (sellelt tuleb maksta tulumaksu). Leedu puhul aga peetakse tulumaks eelnevalt kinni ja seega läheb see reale 8.8 Dividendid - välismaalt saadud tulu, mida Eestis tulumaksuga ei maksustata.

    Kui tulumaksu pole kinni peetud, siis ei saa dividende investeerimiskonto aruandes sissemaksena kajastada ja seetõttu seda ka LHV poolt sissemaksetena ei näidata.
  • Aga ülevalpool sa kirjutasid, et kui kasutada ainult investeerimiskonto süsteemi, siis ei tule 8.1 ja 8.8 alla midagi kirjutada. Mis ma siis tegema pean?
  • Luuser
    velvo

    Otsisin eelmiste aastate maksuinfo ja invetseerimiskonto foorumi alt, aga ei leidnud vastust lihtsale küsimusele: kui seni ei kasuta investeerimiskonto süsteemi, aga järgmisel aastal oleks soov deklareerida, siis kas täna peab ka juba midagi tegema? Andma kellegile sellest teada vms.

    Lihtne. Avad uue konto. Kõik uued tehingud teed selle kaudu uues systeemis. Vanad positsioonid vana konto all käitled lõpuni vanamoodi vanas systeemis. Yleminekuajal kasutad 2 systeemi paralleelselt.
    Teada annad siis kui aeg tuludeklaratsioon esitada.



    Aitäh hea nõuande eest.
    Aga kas keegi oskab vastata, et kas investeerimiskonto süsteem üldse päästab nö. astmelisest tulumaksust?
    Maksuamet võib ju öelda, et raha kontol küll ja tulumaksuvaba miiinimumi ei arvesta?

  • Kui kasutada vana süsteemi, siis tuleb täita 8.1 ja 8.8 kui investeerimiskonto süsteemi, siis tuleb need tühjaks jätta.
  • Tänud vastuse eest! Jätan siis tühjaks. Lihtsalt mulle tundus kuidagi kummaline, et EMTA sellest Olainfarmi dividendist kuidagi teada ei saa.
  • Investeerimiskonto raport näitab ETFist saadud kvartaalsete dividendide puhul, et tulumaks oleks kord justkui kinni peetud ja teinekord jälle, et ei ole kinni peetud. Ilmselt raport ei valeta, kuid kuidas minul on võimalik teada saada, millal peetakse kinni, millal mitte? Kas see allub ka mingile loogikale?
  • Selleks tuleks vaadata Maksuraportit ning kas dividendimakse on kajastatud 8.1 või 8.8 punkti all. Ega tihti seal head loogikat ei olegi - 90% juhtudel on välismaiselt dividendilt tulumaks kinni peetud, kuid tuleb ette ka erandeid.
  • Eraisik, investeerimiskonto.

    Investeerimiskonto aruanne LHV internetipangas.

    6.5 I osa. Tulu finantsvaralt

    Väärtpaberi soetamise ja võõrandamisega seotud teenustasud:

    arvesta
    ära arvesta (automaatselt ette valitud)

    KÜSIMUS: Kas automaatselt ette valitud "ara avesta" on õige valik ja sellega võib rahulikult "Saada EMTA-sse" nuppu vajutada?
  • See valik on igal juhul korrektne so sissemaksete jääki ei suurendata. Mõnel juhul võib olla siiski õigus sissemaksete jääki teenustasude võrra suurendada, aga selle otsuse peab iga investor ise tegema.
  • Aitäh!

    Olin pigem mures et teenustasud peab "väljamaksena" arvesse võtta, nagu näiteks haldustasud.

    Sain nüüd aga aru et ei pea.
  • Jah, tehingutasusid ei tule väljamaksetena deklareerida.
  • AloV
    To velvo:
    >kui seni ei kasuta investeerimiskonto süsteemi, aga järgmisel aastal oleks soov deklareerida, siis kas täna peab ka juba midagi tegema? Andma kellegile sellest teada vms.
    Investeerimiskonto kasutuselevõtmisest tuleb teavitada EMTAT tuludeklaratsiooni vormil 6.5 II osas.

    Aktsiaid vanast süsteemist uude üle kanda ei saa. Esimeses postituses on välja toodud Rahandusministeeriumi investeerimikonto juhend, mis on soovituslik kõikidel Investeerimiskonto kasutajatel läbi lugeda.


    Vist millalgi siin juba küsisin, aga vastust ei saanud:
    kas edaspidi võib iga aasta deklareerida nö kahes süsteemis ehk investeerimiskonto ja tavakorras?
    Mõte selles, et tavakorras süsteemi puhul kasutaks vahel võimendust ja deklareeriks tulu jooksvalt. Ja siis on teine, investeerimiskonto, kus tõesti on raha investeeritud pikama horisondiga ja tõmblemist vähem.
  • Tänu EMTA konsultandi abile sain nüüd targemaks -- viimased kaks aastat olin sunnitud investeerimiskontot deklareerima, kuigi ei kasutanud seda. Arvasin, et nii jääbki - aegade lõpuni... ;)
    Tänavu siiski on tekkinud võimalus, et seal deklari saidil p.6.5. II osas, on üks tähelepandamatu ruuduke, kuhu saab kirjutada investeerimiskonto lõppkuupäeva. NB! See on lehel kaks, p.6.5 "esilehel" seda näha ei ole.
    Ja oli võimalik sisestada 31.12.2015, ning lõpetada nullidega investeerimiskonto väljavõtte esitamine.

    Küsimus velvo'le: Olen aru saanud nii, et investeerimiskonto mõttekus seisneb just selles, et ta väldib jooksvalt maksustamist, kui teha palju tehinguid. Sinu seletusest loen välja vastupidise kavatsuse.
    Mina kasutan "tõmblemist vähem" kontona just tavakorras süsteemi. Kas olen millestki valesti aru saanud?
  • Montezuma:
    Ilma investeerimiskontota, tavakorras investeerides, saad Sa oma väärtpaberitehingutest ja tehingutasudest tekkinud kulud ja tulud kokku lüüa ning aasta lõpus selgub kas investeerimine summa-summaarumina on kasumiga või kahjumiga. Kasum või kahjum tekib ainult siis kui oled väärtpaberid maha müünud, väärtpaberikontol olevate väärtpaberite väärtus arvesse ei tule. Kui tegemist on kasumiga, siis maksad kasumilt tulumaksu. Kui kahjumiga, saad kahjumi kanda edasi järgmisesse aastasse ning järgmise aasta kasumist selle kahjumi maha lahutada. Ja järgmine aasta toimitakse väärpaberitega samamoodi, siis jälle ülejärgmine aasta.

    Investeerimiskonto puhul mängib see reegel, et kui oled kontolt rohkem raha välja võtnud (mitte selle eest väärtpabereid ostnud), kui sinna oled raha pannud, loetakse see rohkem võetud rahasumma tuluks ja maksustatakse. Investeerimiskonto kohta saad näiteks lugeda näiteks siit, päris hästi lahti seletatud.: http://www.minuraha.ee/13438
  • Aitäh, ttrust. Jutt õige.
    Vaatamata enne investeerimiskonto kasutuselevõttu kõikvõimalike kirjelduste uurimisele, ei piisanud mu lugemisoskusest selleks, et juba ette aru saada: haldustasud (kui väljamaksed) loetakse ka raha väljavõtmiseks, seega tuluks, kui Sul pole perioodis olnud sissemakseid, vähemalt haldustasude ulatuses. Maksin tulumaksu nii et silm ka ei pilgu.
    Otsustasin, et tavakorras investeerida on mulle isiklikult rahulikum.
  • To velvo: kahte süsteemi saab kasutada paralleelselt.
  • Eraisik, investkonto.

    Deklaratsiooni sees näen Tallinki 12.2016 osakapitali vähendamisest summat, eeltäidetud punktis 6.4

    Summa on saabunud investkontole ja minu arust "neutraalne" (tulumaks ei ole kinni peetud, s.t. ei loe sissemaksena ning ka väljamaksena)

    KÜSIMUS:

    Kas ikka kustutan seda deklaratsiooni 6.4 punktist?
  • Kas keegi saaks üheselt ja konkreetselt öelda kas 19.12.2016 toimunud Nordeconi aktsiakapitali vähendamise väljamakselt on tulumaks juba maha arvatud või ei ole? Kas see on investeerimiskonto sissemakse või mitte?
  • Seoses 2018 tulumaksu muudatustega tahaks juhtida tähelepanu ka väärtpaberi investeeringutele.
    Ülesanne: Kui 2018. aastal ostab 500 eurot kuus teeniv inimene Tallinki aktsiaid 20000 euro eest ja müüb need kasumlikult 30000 euro eest maha. Saades ka dividende 1000 eurot. Milline on sellise kliendi aastatulu?

    Lahendus: Aastatulu palgast: 500*12=6000 eurot
    Aastatulu dividendiest 1000 eurot ( ka investeerimiskonto puhul).
    Aastatulu väärtpaberitest 30 000- 20 000 eurot = 10 000 eurot
    Aastatulu kokku 17 000 eurot.
    Kuna inimese aastatulu ületab 14 400 eurot, siis palk 6000 + aktsiakasu 10 000 = 16 000 maksustamisel ei rakendata maksuvaba tulu 6000 eurot vaid rakendatakse 4555,56 eurot.
  • Kui 2018 teemaks juba tuli, siis kas keegi informeeritud inimene seletaks palun, millised allolevatest tegevustest loetakse aastatulu sisse kui eraisik kasutab investeerimiskontot:
    - aktsiate kasumiga müük
    - eesti ettevõttelt saadav dividend
    - välisettevõttelt saadav dividend, millest on tulumaks kinni peetud
    - välisettevõttelt saadav dividend, mis kuulub maksustamisele Eestis
    - kapitalivähendusest saadav kompensatsioon
    - investeerimiskontolt avatud hoiuse intress
    - investeerimiskontol olevalt rahalt saadav intress.
    kõik raha laekub investeerimiskontole.
    Ma loodan, et rahvas ei pane pahaks, kui küsimusele vastab inimene, kes tõesti teab, jätaks spekulatsioonid ja arutelu seadusandja tervemõistlikusest hiljemaks :)
  • AloV
    Seoses 2018 tulumaksu muudatustega tahaks juhtida tähelepanu ka väärtpaberi investeeringutele.
    Ülesanne: Kui 2018. aastal ostab 500 eurot kuus teeniv inimene Tallinki aktsiaid 20000 euro eest ja müüb need kasumlikult 30000 euro eest maha. Saades ka dividende 1000 eurot. Milline on sellise kliendi aastatulu?

    Lahendus: Aastatulu palgast: 500*12=6000 eurot
    Aastatulu dividendiest 1000 eurot ( ka investeerimiskonto puhul).
    Aastatulu väärtpaberitest 30 000- 20 000 eurot = 10 000 eurot
    Aastatulu kokku 17 000 eurot.
    Kuna inimese aastatulu ületab 14 400 eurot, siis palk 6000 + aktsiakasu 10 000 = 16 000 maksustamisel ei rakendata maksuvaba tulu 6000 eurot vaid rakendatakse 4555,56 eurot.


    Kas dividend ei lähegi siis maksustatava aastatulu hulka?
    Kuidas välismaalt saadud dividendide puhul( tulumaks 15% makstud- a la topeltamaksustamise vältimise leping)?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon