Tallinna Sadam börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Tallinna Sadam börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kaua aega olen arvanud, et sadama veebikaamerad ei tööta. Nüüd avastasin, et Microsoft Edge-ga nad ikka toimivad:

    http://www.ts.ee/akvatooriumi-kaamera

    (Kahjuks pole enam alles D-terminali kaamera millega võis lugeda autode arv mis sõitsid Tallinki laevadele peale ja maha, et kuustatistikat prognoosida.) ;-)
  • stefan
    Kaua aega olen arvanud, et sadama veebikaamerad ei tööta. Nüüd avastasin, et Microsoft Edge-ga nad ikka toimivad:

    http://www.ts.ee/akvatooriumi-kaamera

    (Kahjuks pole enam alles D-terminali kaamera millega võis lugeda autode arv mis sõitsid Tallinki laevadele peale ja maha, et kuustatistikat prognoosida.) ;-)


    Chrome'iga töötavad samuti
  • Stefan see sinu autostatistika oli päris tüütu. Palun ära hakka nüüd inimesi lugema :D
  • juke01
    Stefan see sinu autostatistika oli päris tüütu. Palun ära hakka nüüd inimesi lugema :D

    Noh Tallinkiga oli mugav, võis kodus istuda ja lugeda. Vikingi puhul tuli A-terminalisse minna. Aga jah, hetkel pole vist selles statistikas midagi huvitavat.

    Ainus asi mida tahaksin teada on kuidas Eckerö väljumised kell 6:00 on. Kas keegi on reisinud, kas oli rahvast?
  • Kas keegi oskab selgitada milline näeb välja IPO institutsionaalsetele investoritele? Ma saan aru, et neil on vähe suurem sõnaõigus kui jaeinvestoritel ning kindlasti dikteerivad nad lõpphinna. Aga kas neil on ka mingeid muid vahendeid tulemuse mõjutamiseks, näiteks seada tingimuseks, et "pakkumine kehtib vaid juhul, kui saab vähemalt mis-iganes-koguse aktsiaid"?

    Selliste "mõjutusvahendite" olemasolu seletaks aktsiate jaotamise valemi kujundamist. Ka minu arvates on seekord piirid pandud liiga madalale, see 51,34% piir võinuks olla nii umbes 10000-15000 aktsia kandis ja sealt edasi näiteks 10%. Selline jaotus oleks tõenäoliselt rahuldanud enam-vähem kõiki jaeinvestoreid, arvestades, et nagunii märgiti rohkem, kui loodeti saada. Aga kas sellisel juhul oleks institutsionaalsetel pakkujatel võimalus ennast protsessist tagasi tõmmata ja teatada, et "kuna mis-iganes-kogust ei saanud, siis ei osale" ning koos sellega oleks langenud ka lõpphind?
  • Huvitav kuhu Tallinna Sadama kuustatistika on ära kadunud (või kas ma lihtsalt ei leia)…

    Kvartalinfo siiski oli:

    06.04.2018

    "In the first quarter of 2018, 5.01 million tons of cargo and 1.92 million passengers passed through the harbours of Port of Tallinn. The cargo volume increased by 0.3 % and passenger number by 0.2 % compared to the same period last year.

    According to Port of Tallinn’s CEO Valdo Kalm the comparison of the results of the first quarter shows a positive sign in cargo volume in a long time. "The decline in cargo volume has stopped and even shows a slight increase, mainly due to the growth of ro-ro and dry-bulk goods transported through the harbours of Port of Tallinn. The increase in the number of passengers served occurred mainly at the expense of the Tallinn-Stockholm line.""

    http://www.portoftallinn.com/news?art=977
  • Ei, võimalust öelda, et alla mingi koguse ei taha ei olnud aga korraldajad ilmselt hoolitsesid, et institutsioonid saaksid kogused mis motiveeriks neid edaspidi aktsiat ja seda pisikest turgu jälgima.
  • Minu meelest ei vääri see küüne musta jagu aktsiaid niipalju juttu.
  • Kippari
    Juba aktsiad kontol :)

    Mul on märgitud, et väärtuspäev on 12.06.2018. Hetkel on "ootel". Ning rahakontol on vastav summa broneeritud, mis vastab saadud näpuotsatäiele aktsiatele. Enamus aktsiaid, mis ma märkisin, on aga haihtunud ning sellele haihtunud aktsiatele vastav summa on nüüdseks vabastatud. Tehingutasu ei ole, selle maksis kinni sadam.
  • Mul on ka aktsiad peal. Seega tehakse ilmselt kõigil settlement täna ära - mida nad seal kauplemisega 13-ni veel jokutavad?
  • SEB's on ikka veel kogu summa broneeritud....
  • Week 28 6-months passenger and cargo traffic volumes
    15 August Unaudited 6-months interim report
    Week 41 9-months passenger and cargo traffic volumes
    15 November Unaudited 9-months interim report
    https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=842087&messageId=1058958

    =>
    Äkki sadam ei avalda enam kuunumbreid.

    Aga Tallinki numbreid võib muidugi kasutada.

    ...ning Helsingi sadama kuustatistikat
    http://www.portofhelsinki.fi/en/port-helsinki/publications-and-statistics

    (kus viimane statistika on siiski aprill)
  • Eks näis, kas üks eesmärk "börsi elavdada" sellega saavutatakse, aga hetkel tundub, et IPO oleks riigi seisukohalt edukam ja vähemkulukam olnud, kui see oleks toimunud väiksemas mahus ning olnud suunatud eelkõige eesti jae- ja erainvestoritele, keda oleks võinud ka jagamisel eelistada. Kohalik huvi oli arvestatav. Suur raha on küll välisinvestorite käes, aga eesmärk polnud suurt raha koguda.
    Enda tulemus - sain alla 10% sellest kogusest, mida märkisin ja loomulikult pettunud.
  • Palju räägitakse kulust, aga korraldaja valiti ometi ju hanke korras?
    Ipo nõustaja hanke kohta ma leidsin uudise küll, aga korraldaja hanke kohta, mille kulu oli oluliselt suurem, kui nõustaja kulu, ei jäänud midagi silma
    Seega võiks pigem öelda, et konkurents on väike, kui nii kallis oli?
  • Mihkel Oja
    Aktsiate koguse järgi - 30st miljonist märgitud aktsiast said LHV pensionifondid 7 miljonit. Eurodes 51 miljonist 11,9 miljoni jagu.


    Kui oleks pakkuja mees, siis pakuks, et siin kalkuleeriti vähemalt 30-40% kätte saada ehk ollakse 2-5M tükki below target. Küsimus on ainult, mis hind on veel atraktiivne. Alguses rapsimine oleks vist kontraproduktiivne, kuna niigi kogu kohvipaks indikeerib gap up'i suunas.
  • juke01
    Stefan see sinu autostatistika oli päris tüütu. Palun ära hakka nüüd inimesi lugema :D


    Stefan, investeerimise teemal on siin foorumis seis hõreda võitu. Iga mees on oluline ja iga mõte ka, ära hoia küünalt vaka all. Vahepeal igisevad, ära tee välja. See on paratamatu. ;-)
  • Millegipärast pole meedias pealkirju, eriti puudub see Äripäevas: "Tallinna Sadamast rahvaaktsiat ei saanud".
    Hoopis vastupidine artikkel ilmus: https://www.aripaev.ee/juhtkiri/2018/06/07/tallinna-sadam--murrab-borsi-jaoks-jaad
    Millistele argumentidele see küll tugineb, ei tea, hõisatakse niisama.
  • Nagu nii mõneski börsil olevas firmas halba seisu jäänud väikesed jaeinvestorid koonduvad ühise löögirusika alla, nii peaks riigiettevõtete börsile mineku juures sama tegema. Ehk ühtse löögirusikana tegutsedes suudavad väikeinvestorid IPO-s suuremat osalust välja kaubelda? See veidi üle 2100 või 2200 või 2300 aktsia saamine, per nina, on ikka narr küll. Narrimüts tuleks pähe tõmmata igalühel!
  • Värsketele omanikel on parasjagu sobilik tutvuda praeguse juhatuse ülevaatega TS varasemate tegevuste kohta:
    Uurimiskomisjoni arutelu

    Muide, mulle tundub, et kuigi 2018. a. puhaskasum tuleb väike, peaks Sadama dividendimakse võime olema suuremgi kui 30mln EUR. Muuhulgas peaks Sadam olema üks suuremaid kasusaajaid Eesti tulumaksu värskest iseärasusest ehk regulaarse dividendi korral tulumaksu järkjärgulisest langemisest 14%-ni.
  • stefan
    Ainus asi mida tahaksin teada on kuidas Eckerö väljumised kell 6:00 on. Kas keegi on reisinud, kas oli rahvast?

    Kasutasin mõned nädalad tagasi, et Vantaast lennukile jõuda.
    Laev just täis ei olnud aga tühi samuti mitte.
    Minu jaoks oli väga hea võimalus otse lennule saada ilma lisakuluta ööbimisele.
  • ziff
    stefan
    Ainus asi mida tahaksin teada on kuidas Eckerö väljumised kell 6:00 on. Kas keegi on reisinud, kas oli rahvast?

    Kasutasin mõned nädalad tagasi, et Vantaast lennukile jõuda.
    Laev just täis ei olnud aga tühi samuti mitte.
    Minu jaoks oli väga hea võimalus otse lennule saada ilma lisakuluta ööbimisele.


    Hommikune Tallinna lend mugavam ei tuleks? Ma olen korra läinud selle ohvriks, et võtsin "kokkuhoiu" nimel piletid algusega Helsingist ja see trall paadi ja ühistranspordiga ei ole soodsam lennukist, lisaks aja ja närvikulu...
    Samas on see laev sobilik, kui on vaja 8-9 paiku koosolekule jõuda Helsingisse. Ise pole õnneks veel kasutanud, kui kallid kollegid on käinud kordi ja ei ole kurtnud liiga tihedat liiklust laeval. 7:30 Tallink on nii täis, et hommikusöögi piletid tuleb juba ette osta...
  • stefan
    Mis asi!!! Nüüd on siis Mardike pakkunud 19 991 ja Velikij lausa 20 001 mistõttu minu 20 000-ga on sisuliselt võimatu võita!!!

    Paku nüüd keegi ka 19 999!

    ;-)


    Vabandused - loodan, et see ei olnud põhjuseks, et auhinnast ilma jäid :) Pioneeri ausõna, et tulevikus selliseid pakkumisi ei tee :)
  • jahe
    gertra
    1) 13013
    2) 450 mln
    3) 1,8

    Lisapakkumine: need, kes märkisid saavad 1,7-ga!

    Hästi paned, gertra! Peaksid selle eest lisapunkti saama.


    Tänud, Jahe! Eks poliitikutel on ikka kiusatus meelhead teha. Sain 10 senti odavamalt!!!!!!! Sealt minu spekulatsioon 1,7! Ka kolmekordset ülemärkmist pakkusin oma kolleegile päev enne avalikustamist. See peaks kajastuma ka minu vastuses nr 2 (kui ma õieti rehkendasin).
    Ma arvan, et 2-te eurot aktsia eest näeme õige pea!
  • Ma tühistasin eile ühe märkimisorderi, mis täideti alles peale LHV töötaja poolt ülevaatamist. 2 tundi võttis aega. Kõik OK, aga miks seda vaja oli?
  • Ma arvan, et anname Gertrale selle pileti ära...siin lähemale panna enam ei saa :)

    Kui ma õigesti aru saan, pani täppi investorite arvu, ülemärkimise ja kättesaamishinnaga, see avanemishind on siin veel vaid vormistamise küsimus :)
  • Mardike
    stefan
    Mis asi!!! Nüüd on siis Mardike pakkunud 19 991 ja Velikij lausa 20 001 mistõttu minu 20 000-ga on sisuliselt võimatu võita!!!

    Paku nüüd keegi ka 19 999!

    ;-)


    Vabandused - loodan, et see ei olnud põhjuseks, et auhinnast ilma jäid :) Pioneeri ausõna, et tulevikus selliseid pakkumisi ei tee :)

    Noh, siin oligi puudus LHV mõtlemises. Oleks pidanud olema lubatud vaid ümmargused näiteks 100-numbreid, ehk 10000, 10100, 10200 jne. Muidu selline võistlus kukub kokku.

    ;-)
  • "Värskelt avatud väärtbaberikontode arvust on näha, kuidas Tallinna Sadam on Eestisse tekitanud tuhandeid uusi investoreid."

    Huvitav kui palju neist oli inimesed, kellel juba oli väärtpaberikonto, ega saanud aru, et see, kes märgib mitmete kontode all rohkem aktsiaid ei saa.
  • stefan

    Huvitav kui palju neist oli inimesed, kellel juba oli väärtpaberikonto, ega saanud aru, et see, kes märgib mitmete kontode all rohkem aktsiaid ei saa.


    Raske öelda aga kindlasti oli ka neid, kes tegid naisele, lapsele, ämmale ja naabrimehele konto, et saada rohkem märkida.
  • stefan
    Mardike
    stefan
    Mis asi!!! Nüüd on siis Mardike pakkunud 19 991 ja Velikij lausa 20 001 mistõttu minu 20 000-ga on sisuliselt võimatu võita!!!

    Paku nüüd keegi ka 19 999!

    ;-)


    Vabandused - loodan, et see ei olnud põhjuseks, et auhinnast ilma jäid :) Pioneeri ausõna, et tulevikus selliseid pakkumisi ei tee :)

    Noh, siin oligi puudus LHV mõtlemises. Oleks pidanud olema lubatud vaid ümmargused näiteks 100-numbreid, ehk 10000, 10100, 10200 jne. Muidu selline võistlus kukub kokku.
    ;-)

    Ei kuku see võistlus sellepärast kokku midagi. Kõigil on võrdsed võimalused pakkuda mis iganes number - ja kui panna piirang 100-kordsetes, siis on see lihtsalt üks reegel.
  • Võrdsed oleksid võimalused vaid siis kui numbrid oleksid peidetud ennustamise ajal.

    Aga ok, võib öelda, et mina olin rumal kes esimesena pakkus. Aga siis jällegi tuleb öelda, mis kellaajal ennustamine lõpeb, et kõik annaksid oma ennustused viimasel sekundil.

    ;-)
  • Ja selle peale jookseks süsteem umbe, server kukuks maha ja kõik oleks jälle halvasti :)
  • Tõenäoliselt on nii, et tuleb võimaldada ennustajatel vahemikke. Kui praegu 20 000 tähendab 19 999<x<20 001 siis näiteks nagu rääkisin 20 000 võiks tähendada 19 950<x<20 051. See vahemik peab siis olema nii suur, et kiire ennustamise kahju kompenseeritakse. Ehk inimene kes mõtiskleb kas kohe midagi pakkuda, või ennekõike vaadata mida teised pakuvad peaks olema teadlik, et ta oma ootamisega kaotab suuremaid vahemikke.
  • stefan
    Võrdsed oleksid võimalused vaid siis kui numbrid oleksid peidetud ennustamise ajal.

    Aga ok, võib öelda, et mina olin rumal kes esimesena pakkus. Aga siis jällegi tuleb öelda, mis kellaajal ennustamine lõpeb, et kõik annaksid oma ennustused viimasel sekundil.

    ;-)


    ennustamise lõpuaeg oli ju teada antud
  • Ennustamine on ju lihtsalt väike mäng, milleks seda nii reegliterohkeks ja väljapeetuks ajada?
  • vabastiil
    No see on küll kergeltöeldes nõme - 4,5% ?
    3000 investorit oleks pidanud ca 22 kordselt üle pakkuma, et saada seda kogust, mida soovisid, ikka hale tüng.
    IPO eesmärk siis välismaise raha kaasamine?


    Just nii!

    http://arileht.delfi.ee/news/uudised/valitsus-andis-volituse-tallinna-sadama-borsile-viimiseks?id=81598537
  • hugeli
    vabastiil
    No see on küll kergeltöeldes nõme - 4,5% ?
    3000 investorit oleks pidanud ca 22 kordselt üle pakkuma, et saada seda kogust, mida soovisid, ikka hale tüng.
    IPO eesmärk siis välismaise raha kaasamine?


    Just nii!

    http://arileht.delfi.ee/news/uudised/valitsus-andis-volituse-tallinna-sadama-borsile-viimiseks?id=81598537

    Prospekti kohaselt tundub, et tegelikult taheti Eesti jaeinvestoritele ja pensionifondidele kodumaist investeerimisvõimalust pakkuda. Rahvusvaheliste institutsionaalsete investorite kohta kirjutatakse vaid seda, et tahetakse ennast teha atraktiivseks. Neile otseselt aktsiate pakkumisest juttu pole, lisaks ei ole aru saada kuidas aitab likviidsust tõsta selline rahvusvaheline investor. Antakse peakontorist käsk teha väljumine ning kogu börs on kolm kuud koomas, sest kellegi pakk on askis ees?

    The purpose of the Offering is to offer to investors approximately one third of the Company. The goals of the
    Government Shareholder (current sole shareholder) are to:
    * increase flexibility, transparency and efficiency of the Company and the Company's market value;
    * provide domestic investment opportunities for Estonian private investors and pension funds;
    * increase liquidity and attractiveness of the Tallinn Stock Exchange by attracting international investors.

  • Sander Pikkel
    Saab esitada mitu märkimiskorraldust. Ka ühe kontohalduri juures. Nagu Chair12 viitas, siis korraldused koondatakse jaotamisel üheks avalduseks.

    "„Mineviku kogemustele tuginedes osalesin IPO-l kolme kontoga ning märkisin aktsiaid rohkem, kui reaalselt saada soovisin. Esmapilt näitab, et jäin kaugele sellest, mida reaalselt tahtsin,“ nentis Sillaste. „Erinevate kontodega lollitamise vajadus on ju totter. Kas oleksin kolme konto asemel pidanud rahuldava tulemuse saamiseks 20 leidma?“ küsis Sillaste."
    https://www.aripaev.ee/uudised/2018/06/09/tallinna-sadama-ipo-tekitab-tuliseid-arutelusid

    =>
    Äkki Sander Pikkel seletab, kas siin on midagi kummalist, või ei? Mulle jääb mulje, et korraldused poleks ikka mitte koondatud...
  • stefan
    Sander Pikkel
    Saab esitada mitu märkimiskorraldust. Ka ühe kontohalduri juures. Nagu Chair12 viitas, siis korraldused koondatakse jaotamisel üheks avalduseks.

    "„Mineviku kogemustele tuginedes osalesin IPO-l kolme kontoga ning märkisin aktsiaid rohkem, kui reaalselt saada soovisin. Esmapilt näitab, et jäin kaugele sellest, mida reaalselt tahtsin,“ nentis Sillaste. „Erinevate kontodega lollitamise vajadus on ju totter. Kas oleksin kolme konto asemel pidanud rahuldava tulemuse saamiseks 20 leidma?“ küsis Sillaste."
    https://www.aripaev.ee/uudised/2018/06/09/tallinna-sadama-ipo-tekitab-tuliseid-arutelusid

    =>
    Äkki Sander Pikkel seletab, kas siin on midagi kummalist, või ei? Mulle jääb mulje, et korraldused poleks ikka mitte koondatud...


    Aga võibolla oli üks eraisiku, teine OÜ ja kolmas pereliikme konto?
  • MLindepuu
    Kui nii on, siis on kõik mulle arusaadav.
  • Mina näiteks tegin konto nii endale kui abikaasale. Varem olen investeerinud juriidilise isikuna.
  • Vanaema
    Kas oled kindel, et polnud abikaasa ise kes tegi endale konto ja märkis? Ühesõnaga, tundub, et Eestis on huvitav arusaamine sellest mida tähendab "mina märkisin".

    Aga kui erinevad isikud on märkinud, siis mul pole selle kohta küsimusi. Muidugi võib teve pere märkida, ja juriidilised isikud ka.
  • Tuleb meelde tribüüni paradoks:

    Kõik inimesed istuvad tribüünil, et jalgpallimängu vaadata. Aga üks leiab, et selleks et paremini näha ta seisab püsti. Seejärel peab mees tema taga ka püsti seisma, et midagi näha, ja lõpuks kogu tribüün seisab püsti, ja mitte keegi on midagi võitnud, aga kõigil on ebamugav.
  • Stefan, seda tribüüni paradoksi näeme ka avalikus ruumis olevate (pargi)pinkide kasutamisel. Esmalt istuvad nolgid pingi seljatoele ja toetavad jalad istmeosale. Järgmine näeb pingi porist istmeosa ja istub igaks juhuks samuti seljatoele. Edaspidi istutaksegi seljatoe peal, et mitte ennast ära määrida.
  • MLindepuu

    Aga võibolla oli üks eraisiku, teine OÜ ja kolmas pereliikme konto?


    Jah, nii on. 3 konto peale sain kusagil 20% lähedale. Mis põhjusel pidi mingi institutsioon riigi käest proportsionaalselt rohkem aktsiaid saama? V.a. muidugi see, et muidu tekiks küsimus, mis tööd korraldajad siis 7+ miljoni euro eest tegid. Eks valitsus teadagi harjunud võõrast raha suvalt solgutama. Raske näha, et Eestis erasektoris taolist diili selliste tingimuste pealt vabatahtlikult lukku löödaks.

    Karum6mm, eks loed seda ka varem või hiljem ning kirjutan siin - kaitsesid institutsioone väitega, et siis said nad piisavalt, et Tallinna Sadamat katta ja analüüsida. Kellele ja miks seda vaja on? Atraktiivse investeerimisvõimaluse - vahet pole, on siis juba börsil või mitte, leiab raha vajadusel üles. Et selle "katmise ja analüüsi" puudumine mõne lääne või Skandinaavia fondi poolt midagi sisuliselt Tallinna Sadama kauplemise juures halvemaks muudaks, ma küll ei näe. Küllap tehti institutsionaalse poole pealt ka head tööd, kuid ma olen päris kindel, et töö ise tehti üsna kergeks, kuna raha pakkumine on lihtsalt suur.

    OK - eks ma toimetan ka hoopis väiksemates suurusjärkudes, mis võimaldab veidi teistmoodi stockpickida ka, aga oma kõige paremad tootlused olen ma leidnud nagunii kohtades, mis suure raha vaateväljast (seni veel) eemal. Retaili huvi kas oluliselt alahinnati või (pigem) korraldajate poolt ignoreeriti. Valitsusel oli kas suva või (pigem) puudus kompetents kaasa mõtlemiseks.
  • jahe
    Stefan, seda tribüüni paradoksi näeme ka avalikus ruumis olevate (pargi)pinkide kasutamisel. Esmalt istuvad nolgid pingi seljatoele ja toetavad jalad istmeosale. Järgmine näeb pingi porist istmeosa ja istub igaks juhuks samuti seljatoele. Edaspidi istutaksegi seljatoe peal, et mitte ennast ära määrida.

  • stefan
    Vanaema
    Kas oled kindel, et polnud abikaasa ise kes tegi endale konto ja märkis? Ühesõnaga, tundub, et Eestis on huvitav arusaamine sellest mida tähendab "mina märkisin".

    .


    Ikka mina tegin konto ja märkisin. Abikaasa andis mulle oma ID kaardi, tema PIN koode tean ma ka. :). Ja raha kandsin üle, et saaks märkida.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon