BÖRSIKRAHH 2018 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

BÖRSIKRAHH 2018

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Return to "normal" faas on kohe-kohe lõppemas: vaata siit.
  • Viskan ühe asjaliku graafiku veel siia. Enne kui antud valdkonda investeerite siis tehke põhjalik kodutöö.



  • Kaubandussõjas võitjaid pole, kõik maailma suuremad börsid on ühtlaselt ja korralikult miinuses.
  • Kuidas oleks sellisel "raskel ajal" panustamisega nisu ja hõbeda (ning riisi) hinnatõusule, mis on liikunud vastassuunas?
  • kaubandussõda mõjutab esiti enim algatajat, vbl. ostukoht kui oda maasse ei süvistu ?

    USA väärtpaberid
    Nimetus Viimane Muutus
    Intel Corporation 50.82 -1,44%
    Ford Motor 10.75 -3,15%
    Apple Inc. 168.74 -1,53%
    Pfizer Inc 35.60 -1,87%
    Exxon Mobil Corp 73.49 -2,05%
    Microsoft Corporation 89.74 -2,92%
    IBM Corp. 152.07 -2,95%
    Traditsioonilised fondid
    Nimetus Viimane Muutus
    SEF-LHV Persian Gulf Fund 11.5076 -0,42%
    LHV World Equities Fund A... 10.9952 -0,40%
    JPM Global Convertible Bo... 12.37 -0,48%
    JPM Europe High Yield Bon... 2.78 -0,36%
    JPM Emerging Markets Equi... 18.92 -1,51%
    JPM Global Focus (dist) 35.40 -1,69%
    JPM Europe Small Cap A (d... 78.37 -1,68%
    Börsil noteeritud fondid
    Nimetus Viimane Muutus
    Nasdaq 100 PowerShares 162.66 -2,51%
    Energy - Select Sector SP... 67.19 -2,04%
    Financial - Select Sector... 27.64 -3,71%
    Emerging Markets MSCI Ind... 47.86 -3,31%
    Russell 2000 Index Fund i... 153.35 -2,18%
    Silver Trust iShares 15.45 -1,31%
    S&P 500 Index® Fund iShar... 265.49 -2,50%
  • Hiina vastab:
    The U.S. goods, which had an import value of $3 billion in 2017, include wine, fresh fruit, dried fruit and nuts, steel pipes, modified ethanol, and ginseng, the ministry said. Those products could see a 15 percent duty, while a 25 percent tariff could be imposed on U.S. pork and recycled aluminium goods, according to the statement.

    https://www.cnbc.com/2018/03/22/china-responds-to-trump-tariffs-with-proposed-list-of-us-products-to-target.html

    Üsna lahja esmane vastus tundub olevat.
  • vanu nokamütse ei tasu veel ära visata



  • Silencium... ehk siis nagu bitcoini foorumis hoiavad kõik hinge kinni ja ootavad mis saab?
  • Vist päris tähtis artikkel:
    The FOMC just set the stage for a market crash

    Thomas H. Kee Jr., kes on küll ka varem rahvast hirmutanud, väidab, et föderaalreserv lõi oma 2. mai otsusega tingimused börsikrahhi tekkimiseks. Intresse föderaalreserv küll ei tõstnud, kuid kui ta kuni eelmise aasta septembrini „stimuleeris“ majandust 60 miljardi dollariga kuus, siis nüüd hakatakse raha majandusest välja tõmbama – 30 miljardit kuus ehk hiljutise lusti ja lillepeoga võrreldes on summaarne kärpimine siis 90 miljardit kuus. Juulikuus tõstetakse seda raha väljatõmbamise tempot veel 40 miljardi võrra (varasema 60-miljardilise „stiimuli“ asemel algab siis juba kägistamine 70 miljardit kuus).

    Kusagilt Ludwig v. Misese raamatute lugemisest on jäänud meelde, et täpselt sama võttega õnnestus föderaalreservil põhjustada 1929. aasta suur krahh, millele järgnes Hitleri võimuletulek 1933 ja Teine maailmasõda 1939 … Föderaalreserv ei ole iialgi omaks võtnud, et nendepoolne likviidsuse vähendamine vallandaski pankrotilaine ja suure kriisi.

    Sel puhul sobib öelda „Perkele, jälle sama reha!“
    Peeter I ütles kunagi ühe teise projekti kohta: «Прожект сей зело сумлителен и сенс онога на зело тонких ногах носит своё седалище!»
  • ...ja ega ju Fedis pole keegi mh. Misese raamatuid lugenud?
  • mpaberit
    Peeter I ütles kunagi ühe teise projekti kohta: «Прожект сей зело сумлителен и сенс онога на зело тонких ногах носит своё седалище!»

    Häbi tunnistada, aga minu vene keele oskus jäi nüüd pisut hätta. Ole hea, mpaberit ja tõlgi maakeelde ka!
  • Velikij, see on vananenud vene keel (ta ütles seda ca 300 aastat tagasi idee kohta, et tsareevitši naiseks tuleks kutsuda Wolfenbütteli vürstitar) ja see tähendab järgmist:
    "See projekt on väga kahtlane ning selle mõttekus kannab väga peenikestel jalgadel oma tagumikku."
    (Lugemine: sõnas "зело" on rõhk viimasel silbil.)
  • Karum6mm, küllap ikka on. Aga Mises ei ole eriti moes ja inimeste praktilise tegevuse põhjal ei saa öelda, mida nad on lugenud - nad mõtlevad seal oma peaga.

    Ning praktilise tegevuse tulemuste põhjal ei saa öelda, mida nad õieti mõtlesid - "tahtsime parimat, aga välja kukkus nagu tavaliselt." (Tšernomõrdin)
  • ...no eks ma olen ka kogemuse tõttu kogu keskpankade tsirkuse suhtes skeptiline. Küll aga tundub mulle juba jupimat aega, et kohe, kui tsükkel valeks keerab, on nad oma meetmetega jälle platsis. Tore oleks muidugi, kui Fedja ja ECB bilansid oleks parlanksis ning intressid 5% peal enne järgmist surutist. Not gonna happen of course...
  • Pole veel lugenud nagu keskpangad "root cause" osas niiväga süüdi oleks. Teinekord reageerivad üle või ajastus vale aga tegelikut põhjused tulenevad näitena suurtest võlgadest, sõdade rahastamistest. Aga Fed-i töö polegi lihtne, et on puudunud mõõturid millede järgi täpselt reguleerida.
  • Täpsustame, et 1929a suur krahh tekkis teistel asjaoludel, kui seda oli föderaalreservi rahapoliitika. Ehk siis põhjused olid teised. Seega väide, et FED põhjustas 1929a suure krahhi on, on vale.
    Küll on aga spekuleeritud, et krahhi käekäik oleks kujunenud teistsuguseks, kui FED oleks krahhile teisiti reageerinud.
  • Väga filosoofiliseks minnes - kuna intressimäär on muuhulgas ka riski hind, peaks see kujunema vabal turul. Nii mõnigi Seina Tänava hallipäine onu kirjeldab oma karjääri (pärast Volcker'it) kui progresseeruvate bailout'ide jada, mille lõpus on THE BIG ONE kriis, mille bailout'imiseks pole praegustel institutsioonidel enam usalduskrediiti.
  • The Timesis täna keegi Paul Kavanagh (CEO, Patronus Partners) küsib, et vatsap "kõrvulukustava vaikusega" mis kostub W. Buffetti poolt, kuigi vanameistri 1 lemmik-indikaator on väga punases.
    "“The Buffett Indicator” is a simple ratio that the man himself has cited as the most important metric in valuing a market: the ratio of a country’s stock market value to the size of its economy. It is analogous to a price-to-sales ratio for the whole country. If the stock market is below 50 per cent of GDP, it’s too low, between 75 per cent and 90 per cent it’s about right and above 115 per cent it’s overvalued. At 150 per cent of GDP, by his measure, the US stock market is obscenely overvalued. Given his love for this metric, one would have expected Mr Buffett to be issuing dire warnings about the outlook for the market, but none have been forthcoming."
    Muidugi, leidub terve rida aspekte mille kohta võiks öelda, et "seekord on teisiti, seni", näit.: "either his metric is no longer relevant, or it is in some way misrepresented. For example, a higher ratio of market capitalisation to GDP can be justified by higher corporate profit margins and lower tax rates. Or how about: the larger share of sales coming from international markets means that domestic GDP is no longer a reasonable denominator in the ratio. -- One theory is that the obvious overvaluation of financial assets relative to the productive economy will not be resolved via lower asset prices.
    The cash flows that service all financial assets (not just equity securities but debt instruments, too) ultimately must come from the real economy. Hence, there is a limit to how large valuations can be relative to GDP (although this limit can be increased if investors accept a lower return). Therefore, there is a school of thought that says this imbalance must be reconciled by lower valuations. However, this also must recognise that any change cannot happen in a vacuum. Falling asset prices would inflict damage on the productive economy and hardship on populations. There is precisely zero political appetite for this. Another way will be sought and found. -- Central banks ultimately can guarantee nominal prices, if not real (inflation-adjusted) values. If prices continue to be underwritten in this way, there is no risk of companies defaulting on their debts.
    However, financial assets, particularly cash and bonds, may struggle to maintain their real value against any necessary future inflation. Mr Buffett knows this, hence the deafening silence on his much-loved valuation metric."
  • Karum6mm
    Väga filosoofiliseks minnes - kuna intressimäär on muuhulgas ka riski hind, peaks see kujunema vabal turul. Nii mõnigi Seina Tänava hallipäine onu kirjeldab oma karjääri (pärast Volcker'it) kui progresseeruvate bailout'ide jada, mille lõpus on THE BIG ONE kriis, mille bailout'imiseks pole praegustel institutsioonidel enam usalduskrediiti.


    Seepeale meenus kusagilt kuuldud definitsioon eksperdis:
    "Ekspert on isik, kes väikesi vigu oskuslikult vältides lükkab protsessi suure katastroofi poole . . ."
  • Õnneks on ÄP refereerides veel kaks aastat sõitu ülespoole ja pole põhjust selles teemas muretseda.
    "The Wall Street Journali küsitletud majandusanalüütikutest 59% prognoosis, et suure tõenäosusega algab järgmine majanduslangus USAs 2020. aasta lõpus."
  • Velikij
    Õnneks on ÄP refereerides veel kaks aastat sõitu ülespoole ja pole põhjust selles teemas muretseda.
    "The Wall Street Journali küsitletud majandusanalüütikutest 59% prognoosis, et suure tõenäosusega algab järgmine majanduslangus USAs 2020. aasta lõpus."


    Aga mida need ülejäänud 41% prognoosisid ja kui tõenäoline on, et nemad eksivad ja see 59% ei eksi? Kas see, et neid on natuke rohkem, annab garantii, et neil on õigus? Kas eelmiste majanduslanguste puhul enamik teadsid seda ette või juhtus see enamuse jaoks siiski ootamatult?
  • Kui keegi viitsib võib välja otsida kuidas 2 a tagasi samale küsimusele vastati.
  • urmas13
    Karum6mm
    Väga filosoofiliseks minnes - kuna intressimäär on muuhulgas ka riski hind, peaks see kujunema vabal turul. Nii mõnigi Seina Tänava hallipäine onu kirjeldab oma karjääri (pärast Volcker'it) kui progresseeruvate bailout'ide jada, mille lõpus on THE BIG ONE kriis, mille bailout'imiseks pole praegustel institutsioonidel enam usalduskrediiti.


    Seepeale meenus kusagilt kuuldud definitsioon eksperdis:
    "Ekspert on isik, kes väikesi vigu oskuslikult vältides lükkab protsessi suure katastroofi poole . . ."


    Intellektuaal on aga isik, kes mitte millestki mitte midagi jagades korrutab käibetõdesid ja vürtsitab neid neomarksistliku hüsteeriaga. Inimene, kes päriselt millestki midagi teab, on õpetlane.

    :-D
  • Kas mõni targem viitsiks arvata, mida meil järgmistel nädalatel nüüd Turust oodata on?
    Istuda lihtsalt kätel :) ? Kõik pilgud Trumpi säutsudel, kust päristõde tuleb?

    Ehkki käibed on keskmisest väiksemad, rõõmustab-kurvastab Turg imelike asjade peale.
    Mingi hetk selgus, et 10-aastase võlakirja 3% pole enam oluline, võib minna vabalt 4 lähedale.
    Vahepeal hõiskavad mõned turuosalised, et "Sell in May..."-ga on sel aastal hoopis teisiti.
    Täna selgub, et FEDi jaoks inflatsiooni 2% piir pole nii oluline, võib minna vabalt ka kõrgemale. Turg täna rõõmustab, aga .. kui tõstetakse sügisel 0.25 asemel 0.50 kaupa, kui nt inflatsioon ka 3ni kihutab?
  • FED ei jälgi mitte ainult inflatsiooni vaid ka tööhõivet.
  • Tundub, et see mai kuu värk imeb juba täiega.
  • Eile vist möödus täpselt kümme aastat finantskriisi kokkuleppelisest algusest. Märtsi põhjadeni jäi alla kahe aasta.

    Mis mind aga hämmastab, et peaaegu keegi ei pööra sellele mingisugust tähelepanu. Õige kah, seekord on kõik teisiti ning keskpankade juhitud majandus rohkem selliseid asju juhtuda ei lase.
  • Otsisin, ma ei leidnud mitte ühtegi viidet et just 26. mail 2008a või päev-sinna-tänna oleks mingi oluline sündmus olnud.
  • https://www.thebalance.com/2008-financial-crisis-timeline-3305540
    Pole jah nagu midagi, kui Eestist jutt siis ka vist jäi muusika vait sügisel aga väga järsku.
  • http://arileht.delfi.ee/news/uudised/euroopa-valitsused-elavad-uha-rohkem-ule-oma-voimete-kas-eesti-tagasihoidlik-volg-on-selle-valguses-moistlik?id=82223169

    Tasub vist ka see artikkel ära märkida, mitte Eesti osa vaid üldine pilt. Itaaliast võib ehk midagi sellega seonduvat hargnema hakata, oleneb muidugi kuidas seal hetke poliitiline olukord laheneb.
  • https://majandus24.postimees.ee/4497555/analuutikud-majanduskasv-jatkub-hoo-raugemisest-hoolimata

    fifty-sixty? Võibolla langeb, võibolla tõuseb? Huvitav, et alati riigiasutused hoiatavad, aga konkreetne seisukoht puudub. Kuigi mingi tunne on küll, et asi raugeb natuke hetkel, kuigi suuri põhjusi ei näe. Palgad statistika järgi tõusevad. KV indeks rühib üles ja kõigil uued autod. Samas Baltikumi börsi indeks on langenud see aasta, sama on näidanud ka firmade kasumid. Eesti poliitikute majanduspoliitika on ka suur risk -100 mijonit Lätti, - soome turistid Lätti, -kütuse aktsiisid, kütuse kõrgeim hind, -teemaksud, mis löövad kõiki. Lisaks nafta hetkel 77$ barrel, mis on kõrgemal kui aasta tagasi. Osad objektid KV-s seisavad ka päris pikalt ja ei saada lahti. Isegi üüri hinnad on langenud natuke mu arust.

    Aga võibolla suvel lihtsalt inimesed puhkavad ja ei arenda majadust + sell in may and go away? Väike paus ja läheb edasi.
  • Palgad tõusid eelmise buumi ajal samuti väga kiiresti, isegi veel 2007-2008a. Kõik oli väga ilus ja lootustandev. Aga 2009a palgad langesid, üsna mitmes kohas päris tugevalt. Palgalangus oli üks võimalus inimestele töökoht säilitada. Paljudel töökoht ei säilinud.
  • S&P500 viimase 20 aasta kasv on olnud 141% ehk 4,5% aastas, Nasdaqil 298% ehk 7,2% aastas. Eriti esimene on jäänud päris pikalt maha palju räägitud ajaloolisest keskmisest 10-11%. Ja selle perioodi sees on olnud kaks võimast pullijooksu, algus ka päris mulli tipus just polnud. Karmistunud regulatsioonide tõttu tullakse börsile järjest hiljem, FB $100b kandist, Spotify $26b kandist vs Microsoft ja Apple mõne B kandist 80ndatel. Mitmed hiiglased nagu Uber, Airbnb, WeWork, Didi, Xiaomi ei ole veel börsil. Kasv toimub viimasel ajal põhiliselt enne börse. Hinnatase on väga kõrgel, S&P500 PE 25 kandis, divikatootlus alla 2%. Selle pealt nagu realistlikult ei julge oodata järgmiseks 10 aastaks isegi viimase 20 aasta niru tootlust ja mingi risk on olemas tulevikus +30% ja ka 50% languseks nagu nad olnud on.. Tundub, et börsidel on oodata võlakirjade tootlust aktsiaturu riski juures.

    Eesti turul ka parem seis pole, peale LHV, EfTENi ja Linda Nektari IPO, mis kõik olid päris väiksed on ülejäänud viimase 13 aasta IPOd ikka päris kehvasti performinud, Arco -97%, Ekspress ja Skano -80%, Tallink, Olympic, Pro Kapital ja möödnustega ka PRFoods miinuses. Viimane küll kalatoodete osa müügi tagastas investoritele, aga tootlus on ka sellega olnud niru ikkagi. Kasutatud head aega ära ja pahaaimamatule turule vee peale tõmmanud, lihtsalt osaluse rahaks teinud. Viimaste IPOde järgi tundub, et Tallinna börs pole mitte koht, kus ettevõtted kasvu jaoks raha tõstavad, vaid väsinud ettevõtjate vanadekodu, kust papp kätte saada ja jõukust nautima hakata.

    Ei tundu nagu väga mõnus väljavaade, risk-reward tundub paigast ära. Või miks peaks börsidel sama või kõrgemat tootlust ootama järgmise 10 aasta jooksul?
  • madis43
    S&P500 viimase 20 aasta kasv on olnud 141% ehk 4,5% aastas, Nasdaqil 298% ehk 7,2% aastas. Eriti esimene on jäänud päris pikalt maha palju räägitud ajaloolisest keskmisest 10-11%. Ja selle perioodi sees on olnud kaks võimast pullijooksu, algus ka päris mulli tipus just polnud. Karmistunud regulatsioonide tõttu tullakse börsile järjest hiljem, FB $100b kandist, Spotify $26b kandist vs Microsoft ja Apple mõne B kandist 80ndatel. Mitmed hiiglased nagu Uber, Airbnb, WeWork, Didi, Xiaomi ei ole veel börsil. Kasv toimub viimasel ajal põhiliselt enne börse. Hinnatase on väga kõrgel, S&P500 PE 25 kandis, divikatootlus alla 2%. Selle pealt nagu realistlikult ei julge oodata järgmiseks 10 aastaks isegi viimase 20 aasta niru tootlust ja mingi risk on olemas tulevikus +30% ja ka 50% languseks nagu nad olnud on.. Tundub, et börsidel on oodata võlakirjade tootlust aktsiaturu riski juures.

    Eesti turul ka parem seis pole, peale LHV, EfTENi ja Linda Nektari IPO, mis kõik olid päris väiksed on ülejäänud viimase 13 aasta IPOd ikka päris kehvasti performinud, Arco -97%, Ekspress ja Skano -80%, Tallink, Olympic, Pro Kapital ja möödnustega ka PRFoods miinuses. Viimane küll kalatoodete osa müügi tagastas investoritele, aga tootlus on ka sellega olnud niru ikkagi. Kasutatud head aega ära ja pahaaimamatule turule vee peale tõmmanud, lihtsalt osaluse rahaks teinud. Viimaste IPOde järgi tundub, et Tallinna börs pole mitte koht, kus ettevõtted kasvu jaoks raha tõstavad, vaid väsinud ettevõtjate vanadekodu, kust papp kätte saada ja jõukust nautima hakata.

    Ei tundu nagu väga mõnus väljavaade, risk-reward tundub paigast ära. Või miks peaks börsidel sama või kõrgemat tootlust ootama järgmise 10 aasta jooksul?


    sp 500 ikka pigem 7,5% keskmine.
  • Madisel on viimase 20a kohta põhimõtteliselt õigus, aga ta ei arvesta reinvesteeritud dividende. Ilma neid arvestamata tuleb keskmine tootlus 4,8% ja arvestades 6,75. Kui tulemust CPI ga korrigeerida, siis on samad numbrid 2,58 ja 4.49.
  • Ajastu märk. Shortsellerid keeravad end ümber. Citron tegi eile FIT long calli, stock üleval 14%. Eelmised callid, kah long, olid ROKU ja SNAP. Sisutud, ühisosa neil selles, et head rahvaaktsiad.
    MoxReports tegi millalgi long RH calli, laiutab sellega, RH tulemused olid õhtul, stock all time high. Viimased callid rõhuvalt long poole.

  • No FITil oli üks citroni lambiteooria, et tast võib saada ülevõtukandidaat.
  • Lenzer
    No FITil oli üks citroni lambiteooria, et tast võib saada ülevõtukandidaat.


    Ja mida mina siis ütlesin?
  • madis43
    /../
    Ei tundu nagu väga mõnus väljavaade, risk-reward tundub paigast ära. Või miks peaks börsidel sama või kõrgemat tootlust ootama järgmise 10 aasta jooksul?

    huvitav, mida teised turultegutsejad USA börside lähema tuleviku tootluste osas arvavad.
    Töötus on rekordmadalal, inflatsioon sööb palgakasvu, kaubanduspoliitika pingestumas, intressimäärad tõstmisel - millest ikkagi viimasel tulemustehooajal väljahõigatud (ettevõtete) kasv ja kasumiprognoosid võetakse?
    Immigratsiooni soodustamine ei tule Trumpi ametiajal teemaks, olemasoleva tööjõu tootlikkus ei tõuse ju üleöö.
    Põhimõtteliselt hakatakse üksteiselt agressiivselt tööjõudu ja kliente üle lööma ning kuidas siis selle tulemusel miskit areneks?
    Mõnede ennustatud SP500 tase 3000-3200p 2019.aastal tundub saabuvat siiski hiljem ja pigem peale 2000p taseme nägemist?


  • selline värske lugu FEDi tegemiste kohta
    https://www.marketwatch.com/Story/fed-may-soon-have-to-make-second-adjustment-to-its-tool-for-raising-rates-2018-06-22
    Eriti julgustavalt kõlab sealt lõpuosa:
    Powell said the Fed would have to learn on the fly.
    “The truth is we don’t know with any precision [why the rate is drifting up]. Really no one does. You can’t run experiments, you know, with one effect and not the other,” he said.
    “And frankly, we don’t have to know today. What we really need is to have the federal-funds rate trade in the range,” he said.
  • Legendaarne investor Paul Tudor Jones: "I can see things getting crazy toward the end of the year"

    Täispikk intervjuu.
    https://www.cnbc.com/video/2018/06/12/watch-cnbcs-full-interview-with-paul-tudor-jones.html?play=1


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon