Börsipäev 19. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kolmapäeval oli Balti börs tehniliste põhjuste tõttu avatud tavapärasest lühemat aega. Kokku tehti 24 tehingut ning käibeks kujunes 83 tuhat eurot. Vilniuse indeks sulgus muutusteta ning Tallinna +0.34% ja Riia +1.22% turud lõpetasid plusspoolel.

    Enimkaubeldud aktsia oli Olympic Entertainment Group (0.00%) käibega 73 tuhat eurot ning tehingute arv oli 10. EfTEN Real Estate Fund III (0.00%) järgnes käibega 4 tuhat eurot ja tehinguid tehti kokku 3. Harju Elekter (0.00%) aktsiaga tehti 2 tehingut kogumahus 2 tuhat eurot.

    Plusspoolel lõpetasid päeva vaid Tallink Grupp (+0.95%, käive EUR 100) ja LHV Group (+0.45%, käive EUR 500). Ainuke langeja oli Tallinna Vesi (-0.46%, käive EUR 1k).

    Täna:
    Baltika esimese kvartali tulemused
  • USA oodatust madalama toornafta varu peale kolme aasta tippu ehk 68,5 dollarile tõusnud nafta hind ning osaliselt sanktsioonide tõttu kallinevad metallide hinnad suurendasid eile Ühendriikide aktsiaturul ostuhuvi eelkõige energia- (+1,6%), tööstus- (+1,0%) ja materjalisektori (+0,7%) vastu, samal ajal kui turg tervikuna lõpetas suunda otsides 0,1% kõrgemal. Euroopas sulgus Stoxx 600 indeks 0,3%ga päeva tipus.

    FEDi poolt märtsis ja aprilli alguses kogutud info baasil järeldati, et erinevates piirkondades jätkus mõõdukas või tagasihoidlik majanduskasv ja kuigi ettevõtetel on raskusi sobiva tööjõu leidmisega, siis valdavalt kirjeldati palgakasvu tagasihoidlikuna. Väljavaadet hinnati üldiselt positiivseks, küll aga olid keskpanga kontaktid erinevatest sektoritest murelikud rakendatud või potentsiaalsete tariifide osas.

    Tariife puudutas oma esinemises ka juunis New York FEDi juhi kohalt lahkuv William Dudley, kelle sõnul oleks tagajärg kohutav, kui Ühendriigid ei suudaks kaubandussõjas võita. Muidu hindas ta mõistlikuks jätkata aeglast intressimäära tõstmist, et rahapoliitika jõuaks tagasi neutraalsele tasemele, enne kui tööjõu puudus muutub nõnda tõsiseks, et palkade ja hindade tõus osutub kiiremaks keskpanga seatud eesmärgist.

    Teiseks teravaks teemaks on tõusnud USA valitsuse võlakirjade tulususte kõvera lamenemine. Kui kaheaastase võlakirja tulusus on kerkinud 2,4% peale, siis 10aasta võlakirja tulususest jääb see madalamaks vaid 44 baaspunkti võrra, peegeldades potentsiaalselt turuosaliste vähest usku majanduse pikaajalisse kasvu. Kui vahe peaks muutuma koguni negatiivseks, siis ajalooliselt on sellega kaasas käinud majandussurutis. St. Luis FEDi presidendi James Bullardi sõnul võivad valitsuse pikaajaliste võlakirjade tulusused muutuda lühema perioodi omadest madalamaks järgmise kuue jooksul ning sestap ei toeta ta enam intressimäära edasist tõstmist. Seevastu FEDi liige Randal Quarles ei usu, et see saadab signaali läheneva majanduslanguse kohta. Sama arvas ka Ben Bernanke 2006. aastal ning FEDi praegune juht Jarome Powell hiljuti esinedes.



    Majandusuudistest on täna esiplaanil Suurbritannia jaemüük, mis võis talviste ilmade tõttu märtsis näidata veebruari baasil langust ning samuti võiks huvi pakkuda USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused, Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aprilli aktiivsusindeks ja juhtivate indikaatorite indeksi märtsi muutus. Ettevõtetest avaldavad oma majandustulemused teiste seas Philip Morris International ja Procter & Gamble.

    11.30 Suurbritannia jaemüük (märts)
    15.00 FEDi Brainard esineb
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    15.30 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (aprill)
    16.30 FEDi Quarles esineb
    17.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (märts)
  • Äripäev vahendab eilse börsikatkestuse põhjust:
    Kahjustuse põhjustas Husmani sõnul tulekahju häire käima pandud kustutussüsteem, mis paiskab ruumi gaasi, mis sööb ära tule leviku jaoks vajaliku hapniku. Gaasikraani avanemisel tekkinud hääl ja rõhumuutus rikkusid töötavad kõvakettad.
  • Suurbritannia jaemüük kahanes autosid ja kütust arvestamata märtsis MoM -0,5% vs oodatud -0,4% aga seda allapoole revideeritud veebruari baasil (0,6% asemel 0,4%). Mullusega võrreldes aeglustus kasv 1,1%le, mida peamiselt seostatakse ebsoodsate ilmaoludega.
  • Positiivne nädal börsidel tõstis ka USA väikeinvestorite seas optimistide osakaalu läinud nädalal 26,1% pealt 37,8%le, pessimistide osakaal alanes 42,8% pealt 29,2%le ning neutraalse hoiakuga investorite osakaal kerkis 31,2% pealt 33,0%le

  • Sander Pikkel
    Äripäev vahendab eilse börsikatkestuse põhjust:
    Kahjustuse põhjustas Husmani sõnul tulekahju häire käima pandud kustutussüsteem, mis paiskab ruumi gaasi, mis sööb ära tule leviku jaoks vajaliku hapniku. Gaasikraani avanemisel tekkinud hääl ja rõhumuutus rikkusid töötavad kõvakettad.


    Iroonilisel kombel on gaaskustutuse eesmärk just see, et serveriruumis olev IT-riistvara ei kahjustuks.
  • USA esmased töötu abiraha taotlused üsna ootuspärased, Philadelphia töötleva tööstuse aktiivus paranes, erinevalt NYst

    US Initial Jobless Claims (W/W) Apr-14: 232K (est 230K; prev 233K)
    US Philly Fed Business Outlook Apr: 23.2 (est 21.0; prev 22.3)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon