Alexela börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Alexela börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse



  • Alexela on Eesti kapitalile kuuluv kütuste-, energia- ja tööstuskontsern, mille viie aasta tööplaanide hulka kuulub muuhulgas börsile jõudmine.

    25 Juuni 2018 Alexela Oili uus juht: viie aasta pärast oleme börsil:
    Alexela grupil on viisaastakuplaanis börsileminek sees ja hiljutine juhivahetus on oluline osa ettevõtte suunamuutusest, rääkis möödunud nädalal Eesti ühe suurema tanklaketi Alexela Oili uueks juhiks saanud Maria Helbling.

    Juhimuudatus on tegelikult üks samm juba pikka aega käimasolevast protsessist, kus me fokusseerime ennast kliendi jaoks üha rohkem energiatarnijana, mitte lihtsalt elektri- või kütusemüüjana. Oleme seda juba mitu aastat vaikselt arendanud ja jõudnud nüüd sinnamaale, et kaotada ära erisus Oili ja Energia vahel ning jääda lihtsalt Alexelaks. Sellest ettevõttest saab kõik kilovatid kõikides formaatides ja kui on juba üks struktuur ja eesmärk, siis on loogiline ka üks juht.


    Ehk siis hiljemalt 2022.

    Täna uudis konkurentidelt, et Eesti Gaas ostab LNG punkerlaeva: Eesti Gaas places order for the first LNG bunker vessel for North-East Baltic Sea
    The leading Estonian energy company Eesti Gaas has placed an order for an LNG (liquefied natural gas) bunker vessel with bunker tank capacity of 6,000 m3. The new vessel will provide mobile and efficient LNG bunkering for the growing number of LNG-fuelled vessels in the North-East region of the Baltic Sea and onshore clients. The vessel will be built by the Dutch shipyard Damen Group and will be delivered in September 2020.

    “The vessel will load LNG in the Baltic Sea region terminals for distribution in the Baltic area. The vessel will predominantly operate in the Gulf of Finland area, which has a clear need to move towards clean energy supply,” commented Ain Hanschmidt, Chairman of the Supervisory Board of Eesti Gaas.

    Eesti Gaas will operate this LNG bunker vessel under a long term charter from its parent company and owner of the vessel, Infortar AS. The technical management for the vessel will be provided by the region’s leading shipping company Tallink Grupp.

    “Since 2016, Eesti Gaas has expanded its LNG transport and bunkering capacity by entering into a long-term LNG bunker contract with Tallink whose experience with LNG over the last few years and technical expertise has been extremely valuable in developing the technical concept of the new bunker vessel. Today we are the biggest LNG bunker service provider in the region and a key promoter of LNG as clean marine fuel,” said Margus Kaasik, Member of the Management Board of Eesti Gaas.

    The new vessel will make the Baltic Sea cleaner and reduce pollution by serving the growing number of vessels in the region using LNG as a marine fuel. LNG is the cleanest marine fuel available. It enables to significantly reduce marine CO2 (30% less), NOx (85% less), SOx (99% less) and particle matter emissions (reduced by 100%).
    By creating a mobile LNG-fuelling infrastructure, the LNG bunker vessel incentivises the construction and use of new LNG-fuelled vessels in the Baltic Sea Region and, therefore, has the potential to reduce Co2 emissions annually by more than 66 000 tons.

    Safety is of paramount importance and is at the core of the design and build process for both the vessel class and the bunkering procedures. The bunker vessel will feature dual-fuel engines, thrusters that facilitate enhanced close-quarters manoeuvring and ice class 1A, according to the Finnish-Swedish ice-class regulations. This will allow her to operate all year round, including in the region’s challenging ice conditions.

    The new vessel will be capable of carrying out bunker activities both in ports and outside ports, at designated anchorage points. In combination with the innovative hull design and running on LNG, the vessel’s emissions will be significantly lower than those of traditional vessels.

    The two type-C LNG tanks will contain up to 6,000 m³ LNG at -163°C. The tanks and their piping system will be located partly exposed on the deck, which ensures good access and easy upgrade options as the LNG consumer market develops.

    The LNG bunker vessel is an important part of the new mobile LNG infrastructure in the Gulf of Finland and the Baltic Sea. This project is co-funded by the EU through the CEF Transport programme.

    Main particulars of the vessel:
    LNG cargo tank capacity: ~6000 m3
    Deadweight: 3300 t
    Length: ~ 99.80 m
    Breadth: 18.60 m
    Service speed ~13.40 knots
    Delivery: September 2020



    Damen Shipyards pressiteade teab rääkida, et see on esimene LGC 6000 LNG klassi alus maailmas.

    Asjakohane AK uudislõik.

    Alexela muidugi kinnitab, et see on nende plaanidele ainult positiivne:
    Nii LNG turu arendamise kui ka konkreetselt punkerlaeva enda tekitatav nõudlus vaid soodustab Alexela plaani rajada Paldiskisse oma LNG-terminal.
    Infortari, Eesti Gaasi ja Tallinki punkerlaev on Alexelale pigem klient kui konkurent, seda nii Soome terminalis kui ka tulevikus ehk Paldiski terminalis, kinnitas Alexela Grupi juhatuse liige Marti Hääl.
    "Meie plaane Paldiskis sellise laeva tulek ainult toetab. See suurendab meie nõudlust ja ka neil endil on lõpuks ju vaja kõige lähemat võimalikku kohta, kus oma punkerlaeva tankida. Mida lähemalt nad LNG pardale võtta saavad, seda soodsam see on, mida kaugemal vaja käia, seda ajamahukam. Nii käis see ka laevade õliga punkerdamisel," kommenteeris Hääl.


    Millegipärast mul on tunne, et ujuvterminal on mobiilsem ja seetõttu praktilisem Eesti vähearenenud LNG/gaasi turu taustal.
  • Tea kas samm lähemale börsile aga miskit toimub...

    Lugupeetud klient!

    Anname Teile teada, et AS Alexela Energia (registrikood 10015238) ja AS Alexela Oil (registrikood 10034715) ühinevad. Eeldatav ühinemise jõustumise aeg on käesoleva aasta märtsikuu lõpus.

    Ühinemise tulemusena muutub ettevõtte ärinimi, milleks saab ühinemise järel AS Alexela.

    Ettevõtte andmed on pärast ühinemist järgmised:

    AS Alexela
    Registrikood: 10015238;
    KMKR number: EE100281017
    Juriidiline aadress: Roseni tn 11, 10111, Tallinn
    E-post: alexela@alexela.ee
    Telefon: +372 629 0000

    Mingeid muid muudatusi ühinemine kaasa ei too.

    Kõik seni sõlmitud lepingud jäävad kehtima, samuti jäävad kehtima kõik senised arvelduskontod.

    Ühinemisega jäävad kehtima ka meie privaatsuspoliitika põhimõtted, millega on võimalik tutvuda kodulehel aadressil www.alexela.ee/privaatsus.

    Käesolev teade on teile teadmiseks ning sellega seoses midagi teha vaja ei ole.
    Kehtima jäävad kõik pankades sõlmitud e-arved ning nendega seotud püsimakselepingud.

    Ühinemist puudutavate küsimuste korral võtke meiega ühendust e-posti teel alexela@alexela.ee.

    Lugupidamisega
    Maria Helbling
    Alexela Energia AS-i ja AS-i Alexela Oil juhatuse liige
  • Pole kahtlustki.

    Loomulikult iga kontsernistruktuuri lihtsustamine ja konsolideerimine ei tähenda ettevalmistust börsile minekuks, kuid kui ettevõte juba ise on öelnud, et soovib börsile liikuda, siis on standardprotseduur, et kontserni- ja aktsiate struktuur tehakse nii lihtsaks kui vähegi võimalik: kaotatakse ära ja/või ühendatakse omavahel väikesed ja ebaolulised tütarfirmad/üksused ning muudetakse A, B, C, D …. jne seeria või muud eri-liigilised/eriõigusega aktsiad ühetaoliseks ja sarnase hääleõigusega aktsiateks.
    Suuremal ettevõttel on suurem turuväärtus kui kontserni üksikul osal ja samaliigilisi aktsiaid saab rohkem turule tuua, seega saab free float suurem olla, mille tõttu ka likviidsus kujuneb paremaks.
  • Alexela konkurent Eesti Gaas värskendas korporatiivset identiteeti ja teatas ELENGER kaubamärgi all ambitsioonika plaaniga Läti ja Soome gaasiturule sisenemisest: Elenger alustab Soomes ning Lätis ja Leedus
    Eesti Gaas võtab välisturgudel kasutusele uue kaubamärgi Elenger, esimesena võetakse sihile oma gaasiturgu avavad Läti ja Soome. Eestis jääb ettevõte kasutama Eesti Gaasi nime, aga uuendatud väljanägemisega.

    “Muutused lähiturgudel loovad meie jaoks uusi võimalusi. Lätis oleme juba klientidega koostööd alustanud, aasta lõpus avaneval Soome turul astume täna esimesi samme, lisaks on sihikul Leedu,” märkis Eesti Gaasi juhatuse esimees Ants Noot.

    “Põhja-Balti gaasiturg on kokku 6 miljardit m3, lähtudes meie kogemusest ja efektiivsusest oleme seadnud sihiks võtta sellest vähemalt kuuendik ehk miljardi, mis tähendab tänaste mahtudega võrreldes meile kahe ja poole kordset kasvu,” lausus Noot.

    “Soomes saab üheks suunaks kindlasti LNG müük nii sadamates kui avamerel. Megastari punkerdamise ja uue punkerlaeva ehitamisega oleme lähipiirkonnas tõusnud suurima LNG kompetentsiga ettevõtteks,” sõnas Eesti Gaasi juhatuse liige Kalev Reiljan.

    “Lisaks maagaasi transpordile ja müügile, soovime Soomes ehitada ja uuendada gaasitorustikke, meie tütarfirma juhib praegu Soome-Eesti vahelise Balticconnectori gaasiühenduse rajamist,” lausus Reiljan.

    Välisturgudele suunatud Elengeri nimi kätkeb endas lugu elektrist, energiast ja gaasist. Eesti Gaasi nimi jääb endiselt kasutusele Eestis, ettevõte uuendas aga selle kujundust. Elengeri kaubamärgi lisandumine ja Eesti Gaasi logo uuendamine ei puuduta olemasolevaid kliendisuhteid ja lepinguid.

    Möödunud aastal tarnis Eesti Gaas üle 16 000 tonni LNG-d. Megastari laeva on ettevõte punkerdanud enam kui 1600 korral. Praegu ehitatakse Hollandi laevatootja Dameni tehases Eesti Gaasile Läänemere põhja- ja idaosa teenindamise tarbeks ainulaadset LNG punkerlaeva, mis valmib järgmisel aastal ning hakkab teenindama Soome lahel seilavaid keskkonnasõbralikke laevu.

    LNG ehk veeldatud maagaas on väga kõrge energiasisaldusega ja selle kasutamiseks ei ole vajalik maagasivõrgu olemasolu. LNG-d kasutatakse energiatootmises, maismaa- ja meretranspordis. Tegemist on keskkonnasäästliku kütuseliigiga, mis võimaldab oluliselt vähendada CO2, NOx, SOx sisaldust heitgaasis ning see ei tooda praktiliselt üldse tahmaosakesi. Järgmisel aastal valmiv punkerlaev viib Läänemere kohalt aastas ca 66 000 tonni CO2.







  • ÄP teab rääkida: "Alexela paisutas kasumirida üle 80 protsendi"
    Alexela Group teenis eelmisel aastal 294,79 miljoni eurose käibe juures 0,71 miljonit eurot tegevuskasumit. Ettevõte kirjutab aruandes, et müügitulu kasvas aastaga 28% ning kulumieelne tegevuskasum lausa 81%. 2017. aastal oli ettevõtte müügitulu 229,56 miljonit ja tegevuskahjum 4,38 miljonit eurot.

    Kui käibe kasvu peamine mõjur oli naftasaaduste maailmaturuhindade kasv, siis tegevuskasumi paranemise peamine faktor oli nafta hinnatõus ja kõrgemal tasemel hedge-tehingud Kiviõli Keemiatööstuses, kirjutatakse majandusaasta aruandes.
  • Ärileht vahendab: Infortar ja Alexela said loa sõnnikust ning virtsast gaasi tootmiseks, süstides sellesse 15 miljonit eurot
    Eesti Gaasi omanifirma Infortar ja kütusefirma Alexela ühisettevõte Eesti Biogaas, mis hakkab tootma kohalikku taastuvkütust biometaani, sai konkurentsiametilt tegutsemisloa. Sõnnikust ja biojäätmetest rohegaasi tootmise käivitamisse investeeritakse kokku 15 miljonit eurot.

    Infortari ja Alexela ühisfirma Eesti Biogaas omab osalust kolmes biogaasijaamas Lääne-Virumaal Vinnis, Tartumaal Ilmatsalus ja Järvamaal Oisus. Möödunud aasta oktoobris ostis Infortar Enefit Greenilt ja NEFCO-lt osalused Vinnis ja Oisus asuvates biogaasi soojuse ja elektri koostootmisjaamades. Vinni ja Oisu biogaasi koostootmisjaamad valmisid 2013. aastal, jaamade aastane elektritootmise kogumaht on ligi 18 GWh.

    Mullu ostis Alexela US Investilt Tartu Biogaas OÜ koos biogaasijaamaga Tartu Maakonnas Ilmatsalus, kus esialgu jätkub biogaasist elektri- ning soojusenergia tootmine. Aastane elektritootmise kogumaht on Ilmatsalu ja Vinni biojaamades ligikaudu 16 GWh. Biogaasi tootmine, millesse plaanitakse kokku investeerida 15 miljonit eurot, loodetakse Vinnis ja Ilmatsalus käivitada juba sel suvel.
  • ÄP kirjutab: Alexelas viimase tehingu lukku löönud Laane läheb Kirjaneni palgale
    Viimaseid nädalaid Alexela grupi juhina töötav Andreas Laane ostis viimase tehinguna suure metallitööstuse ja tegeleb kontserni börsivormi trimmimisega. Uuest aastast läheb ta Raul Kirjaneni palgale.

    Täpsemalt hakkab Laane töötama Kirjaneni varahaldusfirmas Biofuel, kus hakkab peamiselt investeeringuid juhtima. “Omaniku peamine soov on, et omaniku vara mõistlikult riske võttes ja jagades hoitakse ja kasvatatakse,” selgitas Laane oma ülesannet uuel töökohal.

    ...

    Enne minekut seab Alexela börsivormi

    Novembri alguses rääkis Laane, et enne Alexelast lahkumist on tal vaja lõpuni viia veel kaks tehingut. Üks neist oli Vasara ost ning lahkuva juhi sõnul on tegelikult ka teise tehingu kokkulepped juba tehtud. Nimelt korrastas Laane Alexela kontserni struktuuri, mis on ettevõte börsilemineku eelduseks.

    Laane selgitas, et enne börsileminekut tuleb tuleb kontsernis teha grupisiseseid kehade ümbertõstmisi. Ta tõi näiteks, et kui varem oli Alexela Tanklad OÜ kontserni teise ettevõtte Alexela ASi õde, siis nüüd tõsteti tanklate firma Alexela ASi tütarfirmaks. Laane lisas, et börsile mineva ettevõtte alla tõstetakse ka teisi kehasid, kes börsi mõttes sinna hästi sobivad.

    Laane sõnul on Alexela börsileminek kindel, kuid küsimus on veel ajastuses. Ta selgitas, et ühelt poolt ei ole hetkel täpselt teada, kui pikaks kujuneb börsile pürgimise protsess ja teiselt tuleb arvestada ka turuolukorraga. “Tänaste turutingimuste juures on meie huvides olla 2023. aasta mingisugusel ajahetkel börsil, halvemal juhul 2024. aasta alguses,” ütles Laane.
  • ÄP: Alexela valmistub börsileminekuks
    Energiakontsern Alexela Varahaldus korrastab oma struktuuri ja eristab tegevusvaldkonnad, et Alexela börsile viia.

    „Kontserni struktuuri ümberkorraldamise eesmärk on lihtsustada ning selgemalt eristada teineteisest erinevate valdkondade tegevused. Viime nüüd vormi sisule vastavaks, korrastame oma ettevõtete grupi ülesehitust ja muudame seda arusaadavamaks,“ ütles kontserni emaettevõtte AVH Grupp ASi tegevjuht Hans Pajoma pressiteate vahendusel.
    Kontserni emaettevõte Alexela Varahalduse AS saab uueks nimeks AVH Grupp AS ning see jääb jätkuvalt kogu kontserni emaettevõtteks. Alexela AS keskendub energiaäri, Bestnet AS metallitööstuse ja B2G Grupp OÜ (varasem Alexela Group OÜ) keemiatööstuse arendamisele.

    Hans Pajoma sõnul on kontsern võtnud suuna taastuvenergia arendamisele ja biometaani kui ka päikese- ja tuuleenergia tootmisüksuste järjepideva rajamise näol. Nime- ja struktuurimuutused on üks samm paljudest jätkutegevustest, mille kaugem siht on noteerida Alexela aktsiad Tallinna börsil, lisas ta.
    AVH Grupp koondab enda alla kolm suurt valdkonda: energeetikaga tegeleva Alexela, metallitööstus Bestnet Groupi ning põlevkivikeemiale keskendunud B2G Grupp, mille suurim ettevõte on Kiviõli Keemiatööstus. AVH Gruppi kuuluvad ettevõtted on tööandjaks rohkem kui 1200-le inimesele. Pikaajalise kultuuri, spordi ja heategevuse toetajana on AVH Grupp mitmel korral pälvinud maineka Kultuurisõbra tiitli.
  • Ärileht: Alexela astus suure sammu edasi börsileminekuks
    Börsile mineku plaan on olnud AVH Grupp ASi juhatuse liikme ja tegevjuhi Hans Pajoma sõnul olemas ajast, kui ta möödunud aasta veebruaris ettevõttesse tööle asus. „Me oleme muutnud tegevuskava konkreetsemaks ja liigume selles suunas,“ ütles ta Delfi Ärilehele.

    Energiakriis sammus rolli mänginud pole. „Et mitte jääda ajale jalgu, on vaja investeerida ja siiani on olnud laienemise toetajateks pangad. Vaadates, millised investeerimismahud meid ees ootavad, ei saaks me ainult pankade peale loota,“ tõdes Pajoma.

    Kui suur osa aktsiaid börsile viiakse ning millised on omanike plaanid - kes kui palju müüb, veel selgub. „Kas ja kui suure hulga omanikud IPO-ga välja tahavad võtta, seda näitab aeg. Me pole veel selles faasis.“

    Plaan on asjad korda ajada ja börsikella helistada 2024, märkis Pajoma. „Millal täpsemalt, seda näitab aeg. Maailm on pidevas muutused ja midagi kindlat öelda on täna ennatlik, aga me töötame selle kuupäeva nimel,“ oli Pajoma kindlameelne.

    Kas ja kuidas dividende maksma hakatakse oli tema sõnul veel vara öelda. „Ma arvan, et kapitali kaasame paljuski ikkagi laienemiseks ja kasvuks. Teisalt me ei välista, et me dividende ei hakka maksma – see on siiski iga investori ootus.“ Ta kinnitas, et tänased kalkulatsioonid tehakse läbi arvestusega, et makstakse dividende. „Kas see juhtub esimesel aastal, seda ma ei saa täna veel öelda,“ tõdes Pajoma.
  • Ekspress vahendab: INTERVJUU | Heiti Hääl: eestlased maksid mullu elektri ja gaasi eest 1,2 miljardit eurot rohkem
    Q: Alexela teatas soovist börsile minna – miks?

    A: Meil on ideid selgelt rohkem kui endal rahalisi võimalusi. Energiamajandus vajab investeeringuid ja raha oleks vaja kaasata, et võimalikult suur hulk tarbijaid saaks ise ka osa sellest lisandväärtusest, mida energia tootmine annab.

    Millal me sinna jõuame, ei tea. Võib-olla 2026. aastal, võib-olla varem. Tuleb vaadata, mis makromajandus üleüldse lähiaegadel teeb. Raha on kallis – pangad on hakanud deposiidi eest intressi maksma! (Naerab.) See on kindlasti investeerimishuvi vähendanud.


    Q: Teie head konkurendid väidavad, et börsilt on Alexelal vaja raha küsida põhjusel, et pangad on rohepöördes ega ole enam nõus põlevkiviprojekte rahastama.

    A: See on vale järeldus. Meie põlevkivitööstus elab oma elu, saab endaga hakkama. Seal on meil selged arengustsenaariumid, kuidas järk-järgult lõpetada põlevkivist õli tootmine ja minna üle tunduvalt suurema lisandväärtusega ja väiksema keskkonnajalajäljega põlevkivikeemia toodetele. Uue protsessi puhul CO₂ küll tekib, aga see on tehnoloogiliselt neutraliseeritav ehk emissiooni atmosfääri ei toimu.

    Kogu meie traditsiooniline mootorikütusteäri, gaasi- ja elektrimüük, e-mobiilsuse arendamine, biometaani- ja elektritootmine on üks, põlevkivitööstus aga teine komplekt. Neil on suuresti kattuvad aktsionärid, aga struktuurselt on need erinevad ettevõtted.

    Sääraste valejärelduste vältimiseks oleme hiljuti korrastanud oma ettevõtete struktuuri selliselt, et Alexela nimi on jäänud vaid börsiplaaniga seotud ettevõtetele ja grupi valdusettevõte on saanud senise Alexela Varahaldus ASi asemel uue nime AS AVH grupp.
  • Ärileht: Võidujooks on alanud. Elektriautode laadimisvõrk ehitatakse ühe aastaga ligi kaks korda suuremaks
    Elektriautode laadimise taristu pakkujad teevad tänavu aegade suurimad investeeringud. Maa kaetakse laaduritega. Eesti turg on liiga väike ja turuliidri positsioone sihitakse ka teistes Balti riikides ja Poolas.
    ...
    Alexelal oli veel eelmise aasta lõpus 70 laadurit. Selle aasta lõpuks nende arv kahekordistub, lubas ka Kristjan Suurorg.
    ...
    „Harjumus pikema teekonna vältel ka väike kohvipaus teha ei kao kuhugi ning siis on oluline, et saab autole väikese lisasärtsu anda,“ lausus Alexela e-mobiilsuse projektijuht Kristjan Suurorg. Seetõttu on Alexela tema sõnul otsustanud astuda veel sammu edasi ja paigaldada maanteedele superlaadurid. Nende võimsuse saab suurendada vähemalt 300 kW-ni. Suuroru andmetel on Alexelal selliseid laadureid praegu seitse, eesmärk on igal aastal lisada oma võrku kümme säärast laadimispunkti.
  • PR: VIDEO: Tallinna-Pärnu maantee äärde kerkib Tikupoisi vend
    Eestimaine energiaettevõte Alexela avab sügisel Via Baltica ääres, Pärnu maakonna kõige tihedama liiklusega lõigul Saugas, Eesti suurima teenindusjaama, mis toob muuhulgas Riia trassile Tikupoisiga sarnase ligi 100 kohaga restorani.

    „Tegu on meie seni suurima investeeringuga tanklamaastikul, sest tahame olla palju enamat kui tankimispeatus,“ ütles Alexela tegevjuht Aivo Adamson. „Eesti ühe tihedama liiklusega asukoht lubab pakkuda kliendile kiire ampsu kõrval ka restoranitasemega toitlustust, suure valikuga toidu- ja esmatarbepoodi ning lisaks traditsioonilistele kütustele ka tulevikukütuseid,“ märkis Adamson. „Peatselt võiks olla üks selline tankla Eesti iga põhimaantee ääres,“ viitas Adamson, et Tartu maanteel Paia ristis on Tikupoisina tuntud kontseptsioon end hästi õigustanud ja edukas.“

    Hetkel ehitusjärgus tankla valmib plaanikohaselt sügiseks. Saugal saab tulevikus tankida kõiki traditsioonilisi kütuseid ja LPG autogaasi, teenindusjaama tulevad erineva lahendusega elektrilaadijad, samuti AdBlue ja klaasipesuvedeliku tankurid. Uue teenindusjaama kontseptsiooni juurde kuulub ka veoautode parkla koos duširuumidega ning nutikas rendihaagiste lahendus. Rajatav hoone hakkab tootma endale ise elektrit katusele rajatava 120-kilovatise päikesepargiga.

    Hoone projekteerija on arhitektuuribüroo Luhse & Tuhal ning ehitaja Evicon Ehitus, restorani sisekujunduslahenduse teeb Limehouse Design. Pisut enam kui hektari suurusele kinnistule rajatava hoone ehitusalane pind on ligi 800 ruutmeetrit. Uue teeninduskompleksi valmimisega saab Tori vallas tööd üle 20 inimese.
  • Alexela võiks oma laadimisjaamadele teha inimliku maksevõimaluse ka. Kuidagi imelik, et diislit saan lasta oma pangakaardi abil, elektri jaoks on aga vaja liituda mingi paketiga ja tasuda kuumaksu...
  • "Investor"
    Alexela võiks oma laadimisjaamadele teha inimliku maksevõimaluse ka. Kuidagi imelik, et diislit saan lasta oma pangakaardi abil, elektri jaoks on aga vaja liituda mingi paketiga ja tasuda kuumaksu...


    Kuumaksuvabad paketid on ka olemas. Aga jah, laadimistaristu arendajad on suht üksmeelselt kuskilt teiselt planeedilt tulnud ja arvavad, et tarbijale meeldib kasutada kehva UI-ga ja aegajalt streikivat telefoniäppi mitte viipemakseid. Mõned õnneks pakuvad ka RFID laadimiskaarte, siis tuleb kuu lõpus üks arve.

    Õnneks on levima hakkamas Plug-n-Charge tehnoloogia, kus auto tutvustab ennast laadijale automaatselt ise ja andmebaasist leitakse omanik ja tema konto nr üles. Seda peavad toetama loomulikult nii auto kui ka selle laadimispunkti tarkvara. Loodetavasti Alexela ei maga ka maha seda võimalust.
  • "kindsigo"
    Aga jah, laadimistaristu arendajad on suht üksmeelselt kuskilt teiselt planeedilt tulnud ja arvavad, et tarbijale meeldib kasutada kehva UI-ga ja aegajalt streikivat telefoniäppi mitte viipemakseid. Mõned õnneks pakuvad ka RFID laadimiskaarte, siis tuleb kuu lõpus üks arve.

    No pigem võiks küsida, et kes ei paku - jah, ma tean kahte. Mul on autos kogu aeg kaasas näiteks nelja eri firma kontaktivabad laadimiskaardid, Alexela oma sealhulgas.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon