BÖRSIBUUM 2020 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

BÖRSIBUUM 2020

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Võimalik, et ees on ootamas üks võimsamaid börsitõuse, mida oleme näinud.

    Miks:
    1. Koroonaviirus saab lõpu:

    a) kõik panevad maski ette ja lähevad tööle
    ( max 1 usd maski kohta, Singapuris mask näiteks ca 0.26 eur/tk). Hiina tootis juba märtsi algul enam kui 110 miljonit maski päevas = tempos üle 3 miljardi maski kuus.

    b) Vaktsiin saabub mais ehk 8 nädalat peale vaktsiini testimise algust nagu toimus seagripiga 2009. aastal. Tollal oli inimkatsete alguseks surnud 700 inimest, nüüd 7000. Seagrippi suri tollal 150-600 000 inimest, seega isegi kiire vaktsiini saabumisega on oht, et surra võib isegi 1.5-6 mln inimest. Seda ma ei usu, sest maskid pannakse ette. Ainuüksi Hiina suudab toota piisavalt maske.

    Vaktsiiniga võib minna veidi kauem, sest esimene testimisse läinud vaktsiin on väljatöötatud tavapärastest vaktsiini väljatöötamise meetoditest erinevalt, mistõttu ilmselt ei lasta nende vaktsiini kasutusse 8 nädalat peale testimise algust nagu oli seagripi vaktsiiniga. Ka Inovio väidetav vaktsiin on väljatöötatud uudsel meetodil ja võib nõuda pikemat testimise aega. Lisaks neile ettevõtetele on veel vähemalt 2 Ameerika ja 2 muu maailma ettevõtete vaktsiinid lähedal valmimisele. Kokkuvõttes võib siiski oletada, et vaktsiin saabub suhteliselt kiiresti. Uudsed vaktsiini väljatöötamise meetodid võivad isegi takistada vaktsiini kiiret kasutuselevõttu, sest tekib küsimus, et miks lastakse traditsioonilisemaid meetodeid kasutavad ettevõtted oma vaktsiinidega kiiremini protsessist läbi kui need, kes vahefinišisse esimesena jõudsid.

    c) Mõistetakse, et mõistlikum on majandustel lasta toimida kui üritada viiruse ohvreid minimeerida. Suletud majandus, spordisaalid jms on halva mõjuga ülejäänud ühiskonnale ja kõikidele tervisenäitajatele, sh vaimsetele tervisenäitajatele. Donald Trump väljendas 23. märtsil Valge Maja pressikonverentsil väga selgelt seisukohta, et ravi ei tohi olla hullem kui haigus ise, viidates valmisolekule hakata majandust ca 8 päeva pärast taas käivitama kui andmed seda lubavad.

    Majandustegevuse jätkamine aga võib halval juhul anda tagasilöögi. Ilmselt tasub jälgida, kuidas Hiinal majandustegevuse käivitamine sujub. Aasia on samas erinev Euroopast ja Ameerikast. End haigena tundvad inimesed Aasias olid harjunud ka enne koroonaviirust panema endale maski ette. Aasialaste „meie“ on sellistes kriisides efektiivsem lähenemine kui läänemaailma „mina“. Kuna maailm praegusel hetkel toodab juba enam kui piisavas mahus maske, siis soovi korral võivad eduka majanduse käivitamisega saada hakkama ka kõik teised riigid. Mõistagi juhtub see vaid siis kui kaob ära suhtumine „mask ei aita“. Aasias on see aidanud, lisaks muudele meetmetele, küllap aitab ka mujal.

    Üks suur oht on aga see, et Covid-19 viirus muteerub ohtlikumaks. Tavaliselt seda ei ole viirustega juhtunud, aga ilmselt seda ei saa välistada.

    Majandus- ja liikumispiirangute hoidmine võib tähendada majanduse kahanemist suurusjärgus 20% ja suure tööpuuduse tekkimist. Võimalik, et mitmete riikide nö ravi saab olema haigusest kordi hullem, sest koroonaviirusele reageerimata jätmine oleks saanud ilmselt anda vähem kui 1% suurust mõju maailma majandusele. Samas inimesed nii või teisiti oleks viiruse hirmus majanduskriisi või raskused esile kutsunud.

    d) Covid-19 osutub sarnaseks teistele koroona- ja gripiviirustele ning on hooajaline ehk kaob koos rohkema päikese (eriti UV kiirguse tõus, mitte temperatuuri tõus) ja inimeste immuunsüsteemi paranemisega. Inimeste kevadist immuunsüsteemi paranemist võib aga pärssida suur stress majanduse seiskumise, sissetulekute kaotamise ja liikumis- ja sportimisvabaduste piiramise tõttu.

    e) Ravina kasutatav malaariaravim ja muud ravimid osutuvad väga efektiivseks ja inimestel kaob hirm koroonaviiruse ees. Praegu on näha, et suremus Saksamaal, Austrias ja Singapuris on väga madal. USA asub malaariaravimit koos mingi muu ravimiga kasutama tänasest.

    f) Tekib grupiimmuunsus, sest tegelikult on viirus levinud palju laiemalt kui arvatakse. Võimalik on üsna varsti on olukord, kus viirusega on puutunud kokku enam kui 80% inimestest. Kõik ei haigestu ja kõigi sümptomid ei ole rasked. Suurbritannia senised numbrid hetkel näitavad seda, et majandustegevuse toimimine ei ole tinginud suuremat epideemiat kui teistes Euroopa riikides. See pilt võib kiiresti muutuda, aga ei pruugi.

    Eile Suurbritannia küll muutis enda kurssi, seega jäävad saamata täielikud andmed kahe erineva meetodi tulemustest. Suurbritannia sulges 3 nädalaks mitte hädavajalikke teenuste ja poodide tegevuse.

    2. Majandusse pumbatud dollarid hakkavad andma efekti koheselt kui hirm koroonaviiruse ees veidigi taandub.

    USA ja Euroopa stimulatsioonipaketid ilmselt küündivad ühtekokku vähemalt üle 4 triljoni dollari. On vähe tõenäoline, et Euroopa saaks majanduse stimuleerimisega hakkama ligilähedaseltki nii hästi kui USA. Võimalik, et Euroopa majanduslanguseks 2020. aastal saab suurusjärk -10% olukorras, kus aasta kokkuvõttes USA majandus ikkagi kasvab.

    Ameerika neljaliikmeline pere võib riigilt saada 3000 dollari suuruse toetuse. Ilmselt on aga siiski ettevõtteid ja sektoreid, mis kannatavad kriisis palju ja pikalt, kuid ilmselt saab olema sektoreid, mis suurenenud rahapakkumise tulemusena kriisist võidavad ja veelgi suuremasse kasvu lähevad. Sellisteks ärideks võivad olla näiteks erinevad online-ärid.

    Euroopas võib aga kasvada protektsionism ja Euroopa Liit võib laguneda. Koroonaviirus näitas, et Euroopa ei tegutse ühtsena ja piisas ainult paanikast, et enamik riike hülgaks Euroopa Liidu üldpõhimõtted inimeste ja kaupade vabast liikumisest.

    Mis edasi:

    1. USA Senat kiidab heaks 2 triljoni dollari suuruse stimulatsioonipaketi. Võimalik on isegi see, et stimulatsioonipakett isegi suureneb, et täita rohkem ka demokraatide tingimusi.
    2. Hiljem ilmselt võib tekkida inflatsioon. Kui asjad lähevad hästi, siis majandusaktiivsuse (praeguse seisakuga võrreldes) näitajad jäävad paranema vähemalt 5 kvartaliks ehk ilmselt börse võib ees oodata 9-kuuline kiire tõusu periood. Kas ja millest tuleb järgmine kriis, on veel vara hinnata. USA-s võib isegi tekkida mõneks ajaks uus komme lahendada majanduskriisiohtu ka edaspidi maksetega kõigile ameeriklastele.
    3. Koroonaviirusesse nakatunute ja hukkunute hulk ilmselt tõuseb, kuid võimalik, et isegi kui viirus ei taandu, siis hirm viiruse ees mõnevõrra väheneb.

    Viiruse puhul natuke murettekitav on aga asjaolu, et diagnoositud juhtumite hulk on ohtlikult kasvamas ka päikesepaistelistes lõuna-poolkera riikides nagu Brasiilia ja Austraalia ning numbrid kasvavad jõudsalt ka näiteks Malaisias. Rolli võib mängida see, et pandeemia tõttu on testimine märkimisväärselt suurenenud või asjaolu, et inimeste reaaltoimingud suuresti toimuvad ikkagi siseruumides ja parem kliima ei päästa viirusest.

    USA börside hetkeseis: eilne S&P500 sulgemishind oli 2237.40, kõrgeimast sulgemishinnast 3386.15 (18. veebruar 2020) on see madalam 33.92% võrra. See kukkumine võttis aega 1 kuu ja 5 päeva. Kas sellele kukkumisele tuleb lisa? Võimalik muidugi. Kui aga ei tule, siis on tegu ühe kiireima börsikrahhiga. Halval juhul võime aga näha täiendavat kukkumist kui lootus tuleviku suhtes ei parane. Täna eelturul on USA futuurid 5% plussis seoses stimulatsioonipaketti heakskiitmise ootusega.

    Küsimus:
    Mis sektorid ja mis ettevõtete aktsiad tõusevad börsil sellel aastal praegusest hetkest kõige enam juhul kui algab taastumine?
  • Tõstan siia ümber juba mõned päevad tagasi loodud analoogse teema..
    Jätkuvalt seda meelt, et buumist on käesoleval momendil siiski veel väga vara rääkida ;)
    Esialgu tuleks siiski vast majanduse taastumisele pühenduda.

    KaruturuRallid 2020
    19.03.2020 18:16
    meelis07
    Investorite meeleolu tõstmiseks ning veel eesootavate börsi-languste üleelamiseks, saab loodud alljärgnev teema.

    Ise kuulun nende sekka, kes usuvad, et kui meditsiiniliste põhjuste (viirushaiguste jms) äralangemine või ka vähenemine, toob börsidel kaasa mõningasi sööste ülespoole, siis reaalmajandusest tulevad uudised juba aprillis - mais toovad meid taaskord uutele põhjadele lähemale.
    Nii, et siis midagi " W " - taolist, muidugi mitte nii kõrge tipuga keskel, nagu W- l. ;)

    19.03.2020 18:22
    ttrust
    Palun see foorumiteema kustutada, sest muidu hajub kogu börsitemaatika liiga laiali.

    19.03.2020 18:23
    Madis89
    Aprillis-Mais tulevad Q1 tulemused, milliste firmade tulemused võiksid seda sööstu tekitada?

    19.03.2020 18:45
    Jate
    Rohkem, kui Q1 tulemusi, ootan Q2 tulemusi, see mis vahepeal toimub mingit põhjapanevat suunda ei anna, Q2 tulemuste järel võiks hakata terasid sõkaldest eraldama.
    Aga mõni teema on, mis mulle hetkel sümpatiseerib küll ja mis karuturul võiks vähemalt oma positsioone tänasest säilitada on telekom. muidu nagu veniv tatt ei idane ega mädane, aga hetke paanikaga tõmmati ka nemad jõuliselt kaasa. Usun, et andmemahud, räägitud kõnetunnid on kasvanud märkimisväärselt ja jätkavad kasvu ka läbi Q2-e. Maailma haaranud e-koolindus ja kaugtöö harrastamine tekitab tarbijates vajadusi, mis aitaks oma tegemisi valutumalt toimetada. kõik need jutud, mis silmast silma varem aeti, tuleb nüüd seni kuni lennuliiklus piiratud kuidagi teistmoodi joonde ajada.

    19.03.2020 21:19
    kindsigo
    E-koolindusest ja kaugtööst rääkides, õnnestus eile FFIV osta $80 pealt, täna on hind hetkel $99.31. Müstika kus ikka kõigub.

  • Tärkavast buumist võib taas ehk rääkida kui mõned tüübid teevad investeerimisfondi, mis panustab hullu võimendusega languse- või volatiilsuse instrumentidesse?
  • Miks ei võiks ka tõusu edasi kommenteerida börsikrahh2020 teemas? sisuliselt on see üks ja sama teema, miks hajutada? Vajadusel saab ju nime ära muuta: "börsikrahh2020 ja börsibuum2020"
  • meelis07
    Tõstan siia ümber juba mõned päevad tagasi loodud analoogse teema..
    Jätkuvalt seda meelt, et buumist on käesoleval momendil siiski veel väga vara rääkida ;)
    Esialgu tuleks siiski vast majanduse taastumisele pühenduda.


    Tänud. Nõustun, et enne tuleks majanduse taastumisele pühenduda.

    Minu pakkumine on, et USA võib majanduse toetamisega saada oluliselt paremini hakkama kui Euroopa. On täiesti võimalik, et viirusest tulenev kriis viib suure majanduslanguseni. Nii Q1 kui Q2 majandustulemused saavad olema ilmselgelt kohutavad. Suur osa ettevõtteid opereerib toimetulemise piiril. Kõikideni stimulatsioonimeetmed ei jõua. Seetõttu USA helikopteriraha kõikidele inimestele lihaks muudele meetmetele, võib olla päris mõistlik.

    Täna me oleme aga olukorras, kus lahendamist vajab meditsiiniline probleem ja seda probleemi võib loopida ükskõik kui suurte rahapakkidega, inimeste hirmu on raske ära võtta ja tarbimisele suunata. On veel teadmata, kas viirusel ja majanduse seiskamisel on püsivaid efekte inimeste tarbimiskäitumisele. Ilmselt mõju on, milline, eks see selgub.

    Kui arvata, et Q1 ja Q2 teatamine on kõige mustem hetk, siis võib oletada, et börside madalaimasse punkti on veel pikk tee minna. Veel hullem on olukord, kus normaalne majandustegevus ei taastu niipea. Mida kauem majanduse seisak püsib, seda suuremad on ka pikaajalised mõjud ja ilmselt ka börside langus.

    ttrust
    Miks ei võiks ka tõusu edasi kommenteerida börsikrahh2020 teemas? sisuliselt on see üks ja sama teema, miks hajutada? Vajadusel saab ju nime ära muuta: "börsikrahh2020 ja börsibuum2020"


    Börsikrahh või KaruturuRallid on oma nime olemuselt viitega olukorra täiendavale eskaleerumisele. Minu poolest ei pea siin arutlema. Võib-olla õige aeg tõusule viitava teema avamiseks on hoopis kauges tulevikus, eks näis.
  • ttrust
    Miks ei võiks ka tõusu edasi kommenteerida börsikrahh2020 teemas? sisuliselt on see üks ja sama teema, miks hajutada? Vajadusel saab ju nime ära muuta: "börsikrahh2020 ja börsibuum2020"


    Pullid ei saa seal unistada - karud hakkavad mõnitama. Nüüd on ilusti karud oma teemas ja pullid oma teemas - ega LHV foorum pole Noa laev, et sarvilised ja käpalised läbisegi. Kes valesse teemasse kirjutab, saab pänni.
  • Mikk, kas seletaksid natuke, kust tuleneb usk ja veendumus, et USA saab stimuleerimisega paremini hakkama? Nad on enda kahte triljonit juba mitu nädalat vaielnud ilma mitte kuhugi jõudmata. Samas Saksamaa osas käis eile läbi 365 miljardine pakett (ja räägitakse 500-miljardisest paketist; ei ole kindel, et kas see täies ulatuses senisele lisaks või osaliselt kattub), Prantsusmaa kuulutas juba nädal tagasi välja 45 miljardise paketi (summa väike aga see tuli kohe; ei jää ilmselgelt viimaseks), Itaalial seni välja kuulutatud 18 miljardit, Hispaanial 220 miljardit, UK-l 39 miljardit, EU tasandil 37 miljardit + võimalik ESMi 410 miljardit, Poola 52 miljardit jne jne. Ei jõua hetkel kõiki Euroopa riike läbi googeldada aga Euroopa Liidu eelarve on ca 1% Euroopa Liidu SKP-st, s.o. stimulus saabki tulla eelkõige riiklikul tasandil ja nagu näha, on ka tulnud. USAs pole seni tulnud mitte muhvigi.
  • No kõige paremini taastuvad ilmselt need, keda Corona seose tõttu eriti alla peksti. Kruiisifirmad, sest Diamond Princess, BUD, sest Corona õlu, jne. Amazon ilmselt nii ihaldusväärne stokk, et taastumise lõhna peale läheb plaksti üle 2000 uuesti. Tesla järgib mulligraafikut ja teeb ilmselt jälle parabooli, aga mitte $1000 seekord. Äkki hakkab inflatsioon ka lõpuks kohale jõudma ja Bitcoinil hea põli? Õli ja gaas on sügavalt ebapopulaarsed, aga ma ei tea, et enamus maailma veoautosid, ronge, või laevu oleks akude peale ümber ehitatud või et seda isegi mõeldaks realistlikult teha. AMD pole õieti peksa saanudki, ilmselt jätkab Inteli tuulutamist.
  • Bitcoin ja inflatsioon? Ma ei saa aru, miks sellest bitcoinist räägitakse ikkagi nagu see oleks thing. Ei ole. Päris maailmas ei huvita BTC mitte kedagi pärast seda, kui oldi nii 19k kui 13k pealt vastu nina saadud.

    Täna kusjuures lendavad nii kruiisikad, restoranid, hotellid kui isegi lennuliinid.
  • Karum6mm
    Bitcoin ja inflatsioon? Ma ei saa aru, miks sellest bitcoinist räägitakse ikkagi nagu see oleks thing. Ei ole. Päris maailmas ei huvita BTC mitte kedagi pärast seda, kui oldi nii 19k kui 13k pealt vastu nina saadud.

    Täna kusjuures lendavad nii kruiisikad, restoranid, hotellid kui isegi lennuliinid.


    Ja naftafirmad.
  • havoc
    Karum6mm
    Bitcoin ja inflatsioon? Ma ei saa aru, miks sellest bitcoinist räägitakse ikkagi nagu see oleks thing. Ei ole. Päris maailmas ei huvita BTC mitte kedagi pärast seda, kui oldi nii 19k kui 13k pealt vastu nina saadud.

    Täna kusjuures lendavad nii kruiisikad, restoranid, hotellid kui isegi lennuliinid.


    Ja naftafirmad.


    Havoc, sa ikka tajud võltsi rallit, mis tänases tõusus parandas nafta nõudlust?
  • Ajakirjandus. Väidetavalt USA räägib läbi OPEC'iga. Aga ausalt öeldes, ma ei kujuta ette mis seal kasuliku juhtuda võiks.
    USAl on ainult kaks varianti probleemi lahendamiseks: Iraani sõda ja Venemaa nafta embargo.
  • Kui seal miskit tuleks, siis see on juba räägitud, tankeri teemas mainin 13 vlcc tühistatud, vihjasin, et tasuks nafta poole vaadata, aga ennem tahaksin mõnda lennukit õhus näha ja liikumise vabadust. API ladu õhtul, saab näha.
    U.S õitseb nagu viirus kadunud ja kas Eesti on hulluks läinud oma piiramisega?
    Keegi vanadest siin mainis karuturu rallisid, kuna eelmises krahhis aktsiates eemal, siis esmakordne, aga ei õli ega spy jaoks küll katalüsaatorit veel ei näe. Erko ka mainis, tehti vähem teste ja saadi positiivsem tulemus (meenub kooli aeg, kui mõni tegi keskkooli füüsikas päevikus 3 -st 5.).
  • Usas pidu alles algab. WC paberi paanika on läbi. Nüüd küsimus, kuidas sadakse kätte ilma kindlustuseta haigeid ja kes neid "tasuta" ravima hakkab.

    Visahing
    tankeri teemas mainin 13 vlcc tühistatud.


    mida see tähendama peaks?
  • Karum6mm
    Bitcoin ja inflatsioon? Ma ei saa aru, miks sellest bitcoinist räägitakse ikkagi nagu see oleks thing. Ei ole. Päris maailmas ei huvita BTC mitte kedagi pärast seda, kui oldi nii 19k kui 13k pealt vastu nina saadud.


    ok, boomer

  • Visahing
    Kui seal miskit tuleks, siis see on juba räägitud, tankeri teemas mainin 13 vlcc tühistatud, vihjasin, et tasuks nafta poole vaadata, aga ennem tahaksin mõnda lennukit õhus näha ja liikumise vabadust. API ladu õhtul, saab näha.
    U.S õitseb nagu viirus kadunud ja kas Eesti on hulluks läinud oma piiramisega?
    Keegi vanadest siin mainis karuturu rallisid, kuna eelmises krahhis aktsiates eemal, siis esmakordne, aga ei õli ega spy jaoks küll katalüsaatorit veel ei näe. Erko ka mainis, tehti vähem teste ja saadi positiivsem tulemus (meenub kooli aeg, kui mõni tegi keskkooli füüsikas päevikus 3 -st 5.).


    Siin tundub olevat hea artikkel karuturu rallidest. Tundub, et hetkel midagi sellist käsil.

    "Bear markets do not end in optimism; they end in despair."

    https://seekingalpha.com/article/4333870-technically-speaking-one-thing-playing-bear-market-rally
  • Karum6mm
    Bitcoin ja inflatsioon? Ma ei saa aru, miks sellest bitcoinist räägitakse ikkagi nagu see oleks thing. Ei ole. Päris maailmas ei huvita BTC mitte kedagi pärast seda, kui oldi nii 19k kui 13k pealt vastu nina saadud.

    Täna kusjuures lendavad nii kruiisikad, restoranid, hotellid kui isegi lennuliinid.


    "19k kui 13k pealt vastu nina " Selles BTC loogikas on mingi tehniline analüüs peidus või?:)
  • Tehniliselt kenasti korraldatud, täpselt õige koha pealt põrge. (ei tasu cmf unustada)
    https://www.tradingview.com/x/ksSii51a/
  • Üks nüanss veel, kes mäletab, siis täna täitus 1 kuu, kui see korralik langus pihta hakkas, tänane rally nagu selle tähistamiseks.
  • Tänane JPMi comment US marketi kohta:

    We expect equity markets to see considerable short covering from here
    if the impact from the virus turns out to be less long-lasting or that
    measures taken by policy makers to support demand prove larger in
    magnitude than the equity market envisages at the moment.
     Under such scenario, we project an improvement in the Equity
    Demand/Supply balance globally of $3.3tr for the remainder of 2020,
    more than reversing the negative impulse of this past quarter.
     It is also much bigger than the positive impulse seen during 2019.
     We also see tentative signs of normalization in some funding markets
    over the past two days.
  • badash
    Karum6mm
    Bitcoin ja inflatsioon? Ma ei saa aru, miks sellest bitcoinist räägitakse ikkagi nagu see oleks thing. Ei ole. Päris maailmas ei huvita BTC mitte kedagi pärast seda, kui oldi nii 19k kui 13k pealt vastu nina saadud.


    ok, boomer



    Boomerid sündisid vahemikus 46-64. Aga eks igaühel võib mingi oma nunnu instrument olla, mille ümber tema meelest kogu maailm tiirleb. Kui sellega õnnestub päris raha teha, siis miks ka mitte? Lihtsalt armumist tasub vältida.
  • Henri944
    Visahing
    Kui seal miskit tuleks, siis see on juba räägitud, tankeri teemas mainin 13 vlcc tühistatud, vihjasin, et tasuks nafta poole vaadata, aga ennem tahaksin mõnda lennukit õhus näha ja liikumise vabadust. API ladu õhtul, saab näha.
    U.S õitseb nagu viirus kadunud ja kas Eesti on hulluks läinud oma piiramisega?
    Keegi vanadest siin mainis karuturu rallisid, kuna eelmises krahhis aktsiates eemal, siis esmakordne, aga ei õli ega spy jaoks küll katalüsaatorit veel ei näe. Erko ka mainis, tehti vähem teste ja saadi positiivsem tulemus (meenub kooli aeg, kui mõni tegi keskkooli füüsikas päevikus 3 -st 5.).


    Siin tundub olevat hea artikkel karuturu rallidest. Tundub, et hetkel midagi sellist käsil.

    "Bear markets do not end in optimism; they end in despair."

    https://seekingalpha.com/article/4333870-technically-speaking-one-thing-playing-bear-market-rally


    Kas sa ise ladusid täna selle ralli aegu lühikest täis? (tnx huvitav lugemine)
  • Põhimõtteliselt nende vendade siht, seekingus on need künkad, mis ma 2018 joonestasin.

  • Karum6mm
    Bitcoin ja inflatsioon? Ma ei saa aru, miks sellest bitcoinist räägitakse ikkagi nagu see oleks thing. Ei ole. Päris maailmas ei huvita BTC mitte kedagi pärast seda, kui oldi nii 19k kui 13k pealt vastu nina saadud.

    Karum6mm
    Boomerid sündisid vahemikus 46-64. Aga eks igaühel võib mingi oma nunnu instrument olla, mille ümber tema meelest kogu maailm tiirleb. Kui sellega õnnestub päris raha teha, siis miks ka mitte? Lihtsalt armumist tasub vältida.


    Mõnel isikul on mingi irratsionaalne viha krüptovaluutade vastu. Kohe nii suur, et vajab välja elamist eraldi postitustes selle kohta, kuidas bitcoin ikka ei ole thing. Samsung näiteks arvab, et on küll thing ja tegutseb ta ka sellessamuses "päris maailmas" mitte Troonide mängus. Eks iga uus asi ole muidugi alguses hirmutav. Eriti veel, kui ei saa päris hästi aru ka, millega tegu. Aga foorumisse halvustava teksti tulistamine ei aita seda hirmu ületada ega tee ka kedagi targemaks.
  • Visahing
    Põhimõtteliselt nende vendade siht, seekingus on need künkad, mis ma 2018 joonestasin.

    Mis on kukkumise ja maandumise vahe Sinu graafiku mõistes?
  • OT:

    badash

    Eks iga uus asi ole muidugi alguses hirmutav. Eriti veel, kui ei saa päris hästi aru ka, millega tegu.


    Ei pea olema ei finants- ega IT-guru et mõista järgnevat:

    BTC on max kogus->turuosa kasv eeldab ühiku väärtuse kallinemist->parim investeering on sukasääres->dead end


    Teemasse:

    Üllatav et fookuses on isegi mainekate ökonomistide jutus turism ja teenindus. Reaalsus täna on see, et kogu Euroopa automotive on min 4 nädalat täiesti kinni. Investori jaoks ammu ebaseksikas ja vana sektor, reaalmajanduses - c 8% EU GDP-st ja töökohtadest. See on muidugi jääpealne osa ehk OEM, allhankijad tier1, 2 3 jne, sektorit teenindavad ettevõtted. Need 8% palgasaajatest kulutavad oma palka teistes sektorites.

    Üks päev tootmise seisakut on võimalik järgi tõmmata kahe nädalaga, seega über-positiivse stsenaariumi puhul kus pihta saab ainul supply, mitte demand, on tänase seisuga vaja aasta backlogist välja jõudmiseks. Reaalsuses saab ka pihta demand, palju tellimusi tühistatakse edasi lükkamise asemel. Seda muudab ainult demandi stimuleerimine. Minu jaoks küsimus nr.1 kogu selles teemas - kas kukuvad ettevõtted või kukub raha?

  • Selle asemel näete teleekraanil New Yorgi börsihoone fassaadi, millel ripub suur reklaamplakat kirjaga: „ALLAHINDLUS! 50% SOODUSTUST!“ Sissejuhatuseks kostub paar takti Bachman-Turner Overdrive’i vanast rokkhitist „You Ain’t Seen Nothin’ Yet“. Siis teatab uudisteankur rõõmsalt: „Aktsiad on täna jälle soodsamaks läinud, DOW on langenud suure käibe juures veel 2,5% -- juba neljandat päeva järjest on aktsiahinnad odavnenud. Tehnoloogiainvestorite käsi on käinud isegi paremini, sest Microsoft ja teised juhtivad ettevõtted kaotasid päevaga ligemale 5% ja on nüüd saadaval veelgi taskukohasema hinnaga. See on mulluste heade uudiste jätk: aktsiahinnad on nüüdseks langenud juba 50% ja on jõudnud nüüd sedavõrd soodsale tasemele, mille sarnast pole nähtud juba aastaid. Mõni prominentne analüütik on seejuures optimistlik, prognoosides jätkuvat hinnalangust veel lähinädalateks ja -kuudeks.“
    Uudistesaade läheb üle Wall Streeti firma Ketchum&Skinner turustrateegile Ignaz Andersonile, kes ütleb: „Ma prognoosin aktsiatele juuniks veel 15% hinnalangust. Olen mõõdukalt optimistlik, et kui kõik laabub, võivad aktsiad odavneda ka 25% või ehk isegi rohkem.“
    „Loodame, et Ignaz Andersonil on õigus,“ ütleb uudisteankur innukalt. „Odavnevad aktsiahinnad on imehea uudis igale investorile, kellel on väga pikk horisont.“

    Benjamin Graham, „Intelligentne Investor“
  • Velikij
    Visahing
    Põhimõtteliselt nende vendade siht, seekingus on need künkad, mis ma 2018 joonestasin.

    Mis on kukkumise ja maandumise vahe Sinu graafiku mõistes?


    Hea küsimus.
    Lase pall 10 korruse kõrguselt alla, kukkumise aegu maandub 1 korruse varikatusel ja põrkab üles ning lõpuks maandub maapinnal. Ehk see on vahe etapp
    D: Tasemed on jälgimiseks, mitte aamen kirikus, on võimalus, et nii läheb.
  • Visahing
    Henri944
    Visahing
    Kui seal miskit tuleks, siis see on juba räägitud, tankeri teemas mainin 13 vlcc tühistatud, vihjasin, et tasuks nafta poole vaadata, aga ennem tahaksin mõnda lennukit õhus näha ja liikumise vabadust. API ladu õhtul, saab näha.
    U.S õitseb nagu viirus kadunud ja kas Eesti on hulluks läinud oma piiramisega?
    Keegi vanadest siin mainis karuturu rallisid, kuna eelmises krahhis aktsiates eemal, siis esmakordne, aga ei õli ega spy jaoks küll katalüsaatorit veel ei näe. Erko ka mainis, tehti vähem teste ja saadi positiivsem tulemus (meenub kooli aeg, kui mõni tegi keskkooli füüsikas päevikus 3 -st 5.).


    Siin tundub olevat hea artikkel karuturu rallidest. Tundub, et hetkel midagi sellist käsil.

    "Bear markets do not end in optimism; they end in despair."

    https://seekingalpha.com/article/4333870-technically-speaking-one-thing-playing-bear-market-rally


    Kas sa ise ladusid täna selle ralli aegu lühikest täis? (tnx huvitav lugemine)


    Täna laen lühikest juurde.
    Pool maailma on kodureziimil, isegi kui USA saab end pühadeks käima, ei peata see enam majanduskriisi.
  • Jep, just ka lugesin

    We are seeing significant economic stimulus announced around the world, with the U.S. expected to reach soon a deal on a $2 trillion coronavirus aid, but the effectiveness of the implementation of these packages remains uncertain at this stage. A failure of these stimulus measures to support vital sectors of the economies around the world will lead to a prolonged crisis that could prove worse than the big downturn of 2008, but for now let’s remain reservedly optimistic and hope it doesn’t come to that.
  • wobble
    OT:

    badash

    Eks iga uus asi ole muidugi alguses hirmutav. Eriti veel, kui ei saa päris hästi aru ka, millega tegu.


    Ei pea olema ei finants- ega IT-guru et mõista järgnevat:

    BTC on max kogus->turuosa kasv eeldab ühiku väärtuse kallinemist->parim investeering on sukasääres->dead end



    BTC ei ole bitcoin nii nagu NDAQ ei ole Nasdaq. Bitcoin on detsentraliseeritud tehinguraamat koos sisseehitatud maksete süsteemiga.

  • Siinne boomer võtab kõik oma (sõbraliku) norimise bitcoini teemal tagasi kohe, kui siia postitatakse ostutšekk Tallinna Kaubamajast, mis näitab, et selle eksootilise eksperimendi eest on keegi näiteks ülikonna ostnud. Isegi siis võtab boomer tuututamist oluliselt vähemaks, kui eksootiline eksperiment ei korreleeru enam riskantsete varadega kordajaga 0.6+. Öeldakse, et see on raha ja safe haven asset. Usun siis, kui seda saab vastavalt kasutada ja see vastavalt käitub. Boomer usub, kui näeb, noh!
  • Karum6mm
    Siinne boomer võtab kõik oma (sõbraliku) norimise bitcoini teemal tagasi kohe, kui siia postitatakse ostutšekk Tallinna Kaubamajast, mis näitab, et selle eksootilise eksperimendi eest on keegi näiteks ülikonna ostnud. Isegi siis võtab boomer tuututamist oluliselt vähemaks, kui eksootiline eksperiment ei korreleeru enam riskantsete varadega kordajaga 0.6+. Öeldakse, et see on raha ja safe haven asset. Usun siis, kui seda saab vastavalt kasutada ja see vastavalt käitub. Boomer usub, kui näeb, noh!


    Midagi natuke koidab, küll mitte ülikondi veel: http://spendbitcoins.com/places/c/coffee-tea/
  • Karum6mm
    Siinne boomer võtab kõik oma (sõbraliku) norimise bitcoini teemal tagasi kohe, kui siia postitatakse ostutšekk Tallinna Kaubamajast, mis näitab, et selle eksootilise eksperimendi eest on keegi näiteks ülikonna ostnud. Isegi siis võtab boomer tuututamist oluliselt vähemaks, kui eksootiline eksperiment ei korreleeru enam riskantsete varadega kordajaga 0.6+. Öeldakse, et see on raha ja safe haven asset. Usun siis, kui seda saab vastavalt kasutada ja see vastavalt käitub. Boomer usub, kui näeb, noh!


    Lähim koht TKM'ile on mul AirBalticust BTC'de eest ostetud lennukipiletid. Tshekki ei taibanud alles hoida.
  • badash


    Lähim koht TKM'ile on mul AirBalticust BTC'de eest ostetud lennukipiletid. Tshekki ei taibanud alles hoida.



    See kõik oleks nii ilus, kui AirBaltic müüks sulle ka neid piletid BTC eest...
  • Põhiline probleem mille BTC kasutaja jaoks lahendab on internetis hämarate tehingute tegemine. Muud use case-d nagu poes asjade eest maksmine või lennukipiletite ostmine polegi tegelikult tõsised eesmärgid olnud.
  • BTC jaoks on minu teada oma jutulõim. Ärme risusta selle ... instrumendiga siinset suurt ja püha teemat!
  • Kommenteerin veidi seda teemat homme hommikul veidi peale kell 8si uudiseid ka Äripäeva raadios.

    Millest rääkimata jääb, kirjutan siia.

    Eduka Eesti arvamuskonkursi raames kirjutasin ka veidi koroonast. Numbrilist osa läks veidi kaduma ja see rohkem pandeemia teema aga artikkel siin:
    https://www.aripaev.ee/arvamused/2020/03/22/mikk-talpsepp-paastame-elusid-saastame-majandust-maskid-ette

    Homse tarbeks olen täiendavalt situatsiooni ja numbreid analüüsinud, sellest räägin ja kirjutan homme.
  • Riskikava tulevases pandeemias miljardi säästmiseks võiks olla järgmine: paneme maskid ette, ent saame hoida avatuna ujulad, kinod ja riigipiirid, kirjutab ettevõtja Mikk Talpsepp

    Lülitaks nüüd mõtlemise ka sisse: lähme koroonamaskiga ujuma? Kui basseini alkoholisisaldus on 70% võib see ju olla turvaline. Riigipiiride avatus ei sõltu õnneks kohalikest hulludest ideedest. Ja mis see annaks - turiste nagunii ei tuleks.
  • Kui keegi arvab, et maskide kandmine aitab asendada inimeste liikumispiiranguid ja inimeste kogunemispiiranguid, siis see inimene petab ennast ja teisi. Mask ei kaitse viiruse eest, see ainult leevendab nakatumisvõimalust. Seda tõendab ka mitmete meditsiinitöötajate haigestumine koroonaviirusesse.
  • ttrust
    Kui keegi arvab, et maskide kandmine aitab asendada inimeste liikumispiiranguid ja inimeste kogunemispiiranguid, siis see inimene petab ennast ja teisi. Mask ei kaitse viiruse eest, see ainult leevendab nakatumisvõimalust. Seda tõendab ka mitmete meditsiinitöötajate haigestumine koroonaviirusesse.


    Isegi 100% kindlate maskide puhul jääb ikka inimfaktor. Eriti kui maski kandja on juba 12+ tundi töötanud. Võtab ära/vahetab, juba 150-ndat korda vahetuse jooksul, silm hakkab ootamatult sügelema, refleksist läheb sõrm, mis enne maski välispinnaga kokku puutunud, silma vastu ja ongi pizdets. Sellised on pigem põhjused, miks med.töötajad nakatuvad. Maskid võivad ülihead olla.

  • Vanaema
    Riskikava tulevases pandeemias miljardi säästmiseks võiks olla järgmine: paneme maskid ette, ent saame hoida avatuna ujulad, kinod ja riigipiirid, kirjutab ettevõtja Mikk Talpsepp

    Lülitaks nüüd mõtlemise ka sisse: lähme koroonamaskiga ujuma? Kui basseini alkoholisisaldus on 70% võib see ju olla turvaline. Riigipiiride avatus ei sõltu õnneks kohalikest hulludest ideedest. Ja mis see annaks - turiste nagunii ei tuleks.


    Lülitame muidugi:

    Kloori puhul on tõestatud, et kloor tapab laias spektris erinevaid baktereid ja viiruseid. Selle kohta on väga palju teadustöid. Ma ei hakka neid välja otsima ja siia postitama. Kui kloor bakterite ja viiruste hävitajana ei toimiks, ei oleks mõeldav, et sajad ja tuhanded inimesed iga päev käisid basseinides samas vees ujumas. Eriti näiteks gripihooajal.
    (Keegi võiks korraks sellele mõelda)

    Riigipiiride sulgemine - kelle eest ja mida me kaitseme praegu? Eesti on juba viiruse hotspot nagu tegelikult oli piiride sulgemise ajaks ka USA. Kui erinevates riikides on suhteliselt sama viiruse levik ei anna piiride sulgemine muud kui ohu piirikontrolli üleviijatele ja piiriületajatele ega aita eriti pandeemia levikut piirata.
  • Riigipiiride avatus ja kinniminek justnimelt sõltus ju kohalikest ideedest nagu ka paljud muud asjad.
  • Tegu on kopsu- /hingamisteede haigusega, kloor ei aita siin midagi kui haige inimene hingab välja, aevastab, köhib väljaspool basseini erinevatele pindadele, riietus- ja/või pesemisruumis näit. ja keegi 2. sissehingab seal.
  • ttrust
    Kui keegi arvab, et maskide kandmine aitab asendada inimeste liikumispiiranguid ja inimeste kogunemispiiranguid, siis see inimene petab ennast ja teisi. Mask ei kaitse viiruse eest, see ainult leevendab nakatumisvõimalust. Seda tõendab ka mitmete meditsiinitöötajate haigestumine koroonaviirusesse.


    Erinevatel maskidel on erineva läbilaskvusega võrestik. Igal viirusel on oma läbimõõt. Parimad maskid kaitsevad otse tuleva viiruse vastuvõtmise eest sisuliselt 100%-selt ja 100%-selt ka otse väljahingatava õhu puhastamisel. Sõltuvalt viirusest on oluline see, milline on maski võrestiku aukude suurus ehk maski kvaliteet. Probleemiks on maski kinnitus, mis ei ole alati õhukindel, ehk viirus põrkab vastu maski, vastu põske tagasi ja väljub ikkagi küljepealt. Sellisel juhul saastub lõpuks ära inimese õlad, kõrvad ja osa põskedest ja vähesel määral alad ja esemed, mis jäävad sellesse suunda.

    Ilma maskita inimene, kes on viiruses, saastab kogu enda ümbritseva keskkonna, enda käed, riided ja kõik esemed viirusega. Sellest hoolimata ei jää kõik haigeks, sest kui inimese immuunsüsteem on parasjagu tugev, inimene heas tujus jne, siis ei nakatu kõik, kuid nakatuvad need, kes puutuvad kokku liiga konsertreeritud viirusega nende hetke immuunsüsteemi jaoks. See on umbes sama, et kui Venemaa saadaks 6 sõdurit Eestit vallutama, siis ka väga nõrk kaitse suudab selle peatada.
  • Mask eelkõige kaitseb ümbritseva keskkonna saastamist viirusega, sest inimene ei saasta ära kogu enda töökohta, kodu, igat käepidet, juustupakki, mida ta poes ainult vaatas jne. Aasia on siin väga eeskujulik ehk seal enamik inimesi, kes ennast haigena tunnevad panevad maski ette ja ei saasta viirustega kõike ennast ümbritsevat.

    Nüüd arstide nakatumisest. Kui viiruste konsentratsioon ruumis on ülikõrge, siis ruumis hõljub õhuga ka teatavas koguses piisknakkusega levivat viirust täpselt samamoodi nagu väikesed veemolekulid ja aur suudab mõnda aega õhus püsida. Ehk kõrge viirusega kontsentratsiooniga kohas saab teatavas koguses viirust sisse ka maski kinnituskohtade juurest. Samuti saastab kõrge viirusese konsentratsiooniga koht kogu kaitserõivastuse, mis tähendab, et viirusega kokkupuude võib tekkida ka riiete vahetusest. Just sellepärast ma kirjutasingi, et arstid
    haigestuvad ikkagi.

    Edasi. Miks võiks ja peaks kandma kõik maski kui tahame epideemiat peatada? Seepärast, et me ei tea, kes kannab viirust. Igal viirusel on oma peiteaeg. Samuti takistab mask inimesel näppe suhu toppida ja otsesed piisad ei saa otse sattuda suhu. Rääkimine on kahjuks üsna paha asi viiruste leviku peatamise seisukohalt, sest rääkides me paiskame õhujoa suust välja nende suunas kellega räägime. Maskiga on igal juhul viiruste levitamine ja ka vastu võtmine raskendatud. Liiga kaua ühte maski hoides aga tekib see probleem, et maski kogunevas niiskes õhus hakkavad ka muud bakterid ja viirused kogunema ja paljunema, põhjustades täiendavat ohtu. Ühegi haigusetekitaja konsentratsioon ei tohi ületada kriitilist piiri. Seetõttu tuleb maski vahetada või puhastada.

    Kõik on väga loogiline. Aasias on maskide kandmine lisaks muudele meetmetele olnud efektiivne. Tasub õppida sellest.
  • Kloori puhul oluline kontsentratsioon. Võib julgelt väita, et basseinivee kloori ikontsentratsioon ei ole piisav viiruse kiireks tapmiseks, muidu lahendaks tallinna vesi kiiresti desinfetseerimisvahendi puudumise probleemi.
    Basseinivee kloor on eelkõige ettenähtud bakterite paljunemiskiiruse vähendamiseks. Viirused vees ei arene.
  • Maskide kamdmine on tõhus, kuid ei asenda muid piiranguid.
  • opex
    Tegu on kopsu- /hingamisteede haigusega, kloor ei aita siin midagi kui haige inimene hingab välja, aevastab, köhib väljaspool basseini erinevatele pindadele, riietus- ja/või pesemisruumis näit. ja keegi 2. sissehingab seal.


    Jah. :)

    Kõige parem ja efektiivsem on kõigil püsida kodus ja tühjendada tühjendamatut külmkappi. Veel parem on see, kui igal inimesel on oma väike aiamajandus, kust võtta süüa(see võiks olla kasvuhoone ja välismaailmale täielikult suletud biosfäär) ja kokkupuude teiste ja uute inimeste, loomade, putukate, bakterite ja viirustega puutub täielikult. Ma ei vaidle kuidagi sellele vastu.
  • Kui inimesed kannaksid maski, oleks ilmselt koheselt keskmine viiruse edasi andmise kordaja alla 1 ehk viiruse levik oleks määratud hääbuma.

    Epideemia leviku piiramiseks tuleb kordaja suruda alla 1, pole tähtis et kordaja oleks 0.

    Kui ühiskonnal on võimalik kerge vaevaga ilma majandust tohutult kahjustamata viia see kordaja alla 1, siis tuleks kasutada selliseid variante. 100%-st kaitset ei olegi tarvis. Ehk kui 10 haiget inimest annab viiruse edasi 8 inimesele ja need 8 annab viiruse edasi 6 inimesele jne, siis viirus üsna pea sureb ära. Liikumispiirangud ka ei vii seda kordajat nulli.

    Antud viiruse edasiandmise kordaja oleks ilmselt ka ainult maske kandes kindlalt ja väga palju allpool 1. See väide ei ole teaduslikult tõestatud. Mõne teise viiruse või haigusega see nii ei pruugi olla. Aga piisknakkusega levivate viiruste puhul see ilmselt nii on.

    Omaette küsimus on see, mis on tegelikult ühiskonnale mõistlikum. Immuunsüsteemi arenguks võibki olla hea, et viirusega puutuvad kokku paljud.

    Indiaanlaste allajäämine eurooplastele oli ka suuresti tingitud sellest, et nende immuunsüsteem ei saanud hakkama Euroopast kaasatoodud haigustega. Viirused jms tappis palju rohkem indiaanlasi kui eurooplased relvaga tapsid. Osades kogukondades oli suremus üle 90% ja ka keskmine suremus eurooplaste haigustesse oli väga kõrge.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon