Börsipäev 9. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 1753 tehingut ning käive oli 4,748 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 338 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 4,390 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 838 ning 853.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised
    Tallinna Sadama TSM1T sadamaid läbis 2020. aasta III kvartalis 5,3 miljonit tonni kaupa ja 1,6 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas kaubamaht 24% ja reisijate arv vähenes 55%. Laevakülastuste arv vähenes 7,3% 2123 külastuseni. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv vähenes 4,8%, kuid sõidukite arv kasvas 3,1% ning jäämurdja Botnica prahipäevade arv püsis III kvartalis varasema aastaga samal tasemel.
  • Teadmine, et demokraadid ja vabariiklased võiksid USAs fiskaalstiimuli ettepanekutes kasvõi osaliselt üksmeele leida, toetas eile sealsel aktsiaturul riskisentimenti ning viis S&P 500 indeksi 0,8% kõrgemale. Euroopas lõpetas Stoxx 600 samuti 0,8% plussis.

    Euroopa Keskpanga viimase kohtumise protokollis tõdesid nõukogu liikmed, et rahulolu praegune olukord ei paku, sest inflatsioon on pidevalt jäänud alla sihiks võetud 2% ning inflatsiooniootused on vajunud ajalooliselt rekordmadalate tasemete juurde. Sellest johtuvalt võivad septembris välja käidud keskpanga inflatsiooniprognoosid olla liiga optimistlikud. Siiski nenditi, et valitsuste fiskaaltoetused võivad olukorda parandada, kergitades majandusaktiivsust ja seda nende prognoosid endas veel ei hõlmanud. Euro vahetuskurssi EKP konkreetselt ei sihi, ent selle kõikumine vajas liikmete arvates siiski tähelepanelikku jälgimist.

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal üheksa tuhande võrra 840 tuhandele, valmistades kerge pettumuse analüütikutele, kes lootsid näha 820 tuhat. Töötu abiraha saajate arv kahanes 26. septembril lõppenud nädalal aga oluliselt rohkem, alanedes 1,003 miljoni võrra 10,976 miljonile (oodati 11,4 mln). Osaliselt on aga statistikat mõjutamas California osariigi otsus peatada 20. septembrist kuni 4. oktoobrini süsteemide uuendamise ajal uute taotluste vastuvõtt.

    Majandusuudiste valik piirdub täna Euroopaga, kus selguvad Suurbritannia, Prantsusmaa ja Itaalia augustikuu tööstustoodangu muutused.

    09.00 Suurbritannia tööstustoodang (august)
    09.45 Prantsusmaa tööstustoodang (august)
    11.00 Itaalia tööstustoodang (august)
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse toodangu taastumine oli augustis oodatust veidi nõrgem (joonis juuli seisuga)

    French Manufacturing Production (M/M) Aug: 1.0% (exp 2.4%; prev 4.5%)
    - Manufacturing Production (Y/Y) Aug: -7.0% (exp -5.5%; R prev -8.7%)


  • Ka Suurbritannia tööstustoodang jäi augustis oodatust tagasihoidlikumaks

    UK Industrial Production (M/M) Aug: 0.3% (exp 2.5%; prev 5.2%)
    - Industrial Production (Y/Y) Aug: -6.4% (exp -4.7%; R prev -7.4%)

  • Itaalia tööstustoodang tegi seevastu augustis märksa võimsama taastumise ning on jõudnud samale tasemele võrreldes mullusega

    Italian Industrial Output (M/M) SA Aug: 7.7% (exp 1.3%; R prev 7.0%)
    - Industrial Output (Y/Y) WDA Aug: -0;.3% (exp -6.6%; R prev -8.3%)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon