Börsipäev 26. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 2494 tehingut ning käive oli 1,891 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 830 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 1,043 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1365 ning 1075.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    AS Ekspress Grupp AS-i EEG1T teatas, et eile teostati ASi Ekspress Grupp ja optsiooniprogrammi korraldaja ASi LHV Pank vahel sõlmitud teenuse osutamise lepingu järgsed toimingud, mille tulemusena omandas AS Ekspress Grupp optsiooniprogrammi raames emiteeritud miljon aktsiat ning hoiab neid omaaktsiatena optsiooniprogrammi täitmiseks.
  • Ühendriikide börsidel oli eile palju majandusnäitajaid, mida korraga seedida. Sellele lisandus veel rekordi teinud koroonaviirusega patsientide hospitaliseerimiste arv, seda tänupüha eel, mis soosib perekondlikku koosviibimist. S&P 500 indeks lõpetas sessiooni 0,2% kaotusega, Nasdaq kerkis 0,5%ga uuele rekordtasemele. Euroopas jäi Stoxx 600 tulemuseks 0,1% langus.

    Esmakordselt esitatud töötu abiraha taotluste arv kasvas Ühendriikides eelmisel nädalal 30 tuhande võrra 778 tuhandele, ületades analüütikute 730 tuhande suurust ootust ning viidates sellele, et uued koroonaviiruse tõkestamise piirangud on tööturul taastumisprotsessi ümber pööranud. Abiraha saajate arv kokku alanes 14. novembril lõppenud nädalal 6,37 miljonilt 6,07 miljonile (oodati 6,00 mln), mille taga võib osaliselt olla 26 nädalaks antavate toetuste aegumine. Spetsiaalselt pandeemia tarbeks loodud programmi raames saab abiraha ligi 13,7 miljonit inimest, kelle jaoks on see aga aasta lõpus lõppemas, kui valitsus ei otsuta toetusi pikendada.

    Positiivse uudisena aga jätkasid USA ettevõtted oktoobris kapitalikulutuste tegemist, mida peegeldas järjekordne tugev kestvuskaupade tellimuste raport. Tellimused ilma kaitse- ja lennutööstuseta suurenesid 0,7% võrreldes eelmise kuuga (oodati 0,5%) ning seda tugevamaks korrigeeritud septembri pealt (1,0% asemel 1,9%). Viiruse hoogustunud levik võib lähiajal mõjutada nõudlust negatiivselt ja ajendada ettevõtteid uuesti investeeringuid vähendama, kuid nagu küsitlused on eelnevalt näidanud, tehakse juba panuseid vaktsiinile, mis võimaldaks majandusel taastumist jätkata.

    USA uute majade annualiseeritud müük kahanes oktoobris eelmise kuu baasil 0,3% 999 tuhandele, püsides kõrgeimate tasemete lähedal alates 2006. aastast ning ületades tublisti pandeemia eelset taset (716 tuhat). Osalt on nõudlust stimuleerinud rekordmadalad intressimäärad, vähendades pakkumisel olevate majade mahtu praeguse müügitempo juures 3,3 kuule – see on madalaim tase rohkem kui poole sajandi jooksul, mil andmeid on kogutud. Mediaanhind kerkis selle tulemusel aastaga 2,5% 330,6 tuhandele dollarile.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel valdavalt kõrgemale: Nikkei parandas taset 0,6%, Hang Seng tõusis 0,2%, Kospi lisas väärtust 0,8% ja Shanghai Composite 0,1%.

    Ühendriikide börsid on täna püha tõttu suletud ning fookus langeb Euroopale, kus avaldatakse Saksamaa ja Prantsusmaa tarbijate värsked kindlustunde indeksid. Rootsis langetab keskpank intressimäära otsuse ning peaks selle eeldatavalt jätma 0,00% peale.

    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (detsember)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (november)
    10.30 Rootsi keskpanga intressimäära otsus
    11.00 Euroala rahapakkumise ja krediidi statistika (oktoober)
    14.30 Euroopa Keskpanga viimase istungi protokoll
  • Saksamaa tarbijate kindlustunne on jätkamas langust, alanedes detsembris 3,5 punkti võrra -6,7 punktile (oodati-4,9)
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunne langes novembris 4 punkti 90 punktile (oodati 92)
  • Rootsi keskpank jättis intressimäära ootuspäraselt samaks, kuid suurendas varade ostuprogrammi, mida osad analüütikud pidasid sel istungil võimalikuks

    SWEDEN'S RIKSBANK LEAVES KEY RATE UNCHANGED AT 0.000%
    RIKSBANK EXPANDS QE PROGRAM TO AS MUCH AS SEK700B VS SEK500B
    RIKSBANK POLICY SUPPORT TO BE AVAILABLE AS LONG AS IT IS NEEDED
    RIKSBANK: BREMAN RESERVATION AGAINST EXPANDING ASSET PURCHASES
    RIKSBANK ASSET BUYS EXTENDED TO DEC 31, 2021
    RIKSBANK RATE EXPECTED TO REMAIN AT ZERO IN COMING YEARS
    RIKSBANK INCLUDES TREASURY BILLS, SOVEREIGN, MUNI GREEN BONDS

  • Euroala erasektorile väljastatud laenude kasv püsib stabiilsena: oktoobris kasvas majapidamistele väljastatud laenude maht 3,1% võrreldes mullu sama ajaga (nagu septembriski) ja väljaspool finantssektorit tegutsevatele ettevõtete puhul oli see 6,8% vs. 7,1% septembris.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon