BÖRSIBUUM 2021 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

BÖRSIBUUM 2021

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Päevad on loetud neile, kes istuvad praegu rahas ja loodavad saada börsidelt midagi odavat covid-masenduse abiga, ma arvan.

    See, et maailm suudab varustada vaktsiini välkkiirusega peaks olema selge. Ja seda tehakse sellises järjekorras mis on inimestele, aga ka majandusele, päris optimaalne, ma arvan.

    Aga jah, riigid on pumbanud välja hiiglasuure hulga raha, ehk teatud kohtades ilmub kindlasti inflatsioon. Näiteks Eesti puhul arvan ma, et see "odav tõõjõud" mis on mitmel pool kadunud 2020 aastal, ei ole enam 2021 kuskilt leida.

    Tõelise taastumise mootor on meil siiski alles siis, kui inimeste liikumine=reisimine hakkab kasvama. Loodetavasti avatakse siinkandis eelkõige Tallinn-Helsinki liin inimeste vaba liikumise jaoks. Tallinn ja Helsinki on Euroopa inimeste vaba liikumise ala TÄPSELT SAMAMOODI nagu on Tallinn ja Tartu inimeste vaba liikumise ala.

    Inimeste väsimus on tohutu, soov taas aktiveeruda on tohutu, vaktsiinid annavad ilmselt seda signaali mis ongi vaja, ja seejärel lihtsalt ei viitsi enam, ei tavainimesed, ega poliitikud, elu pidurdada.

    2021 saab olema huvitav aasta. Veel on paljud, kes arvavad, et tuleb pigem raske aasta, ehk üllatuspotentsiaal on väga suur, ja koos sellega börside potentsiaal.
  • Lisaks siia kõrvale tänase uudise Eestist, et majanduslangus YoY oli vaid 1,9% ja ettevõtlussektori kogukasum YoY +5%. Kui 2021 kevadel see tulv lahti pääseb, siis tuleb üle maailma päris kenakene tarbimispidu.
  • Eesti residendist kodumajapidamiste pangahoiused 31 dets (mrd EUR):

    2015: 5,8
    2016: 6,2
    2017: 6,8
    2018: 7,5
    2019: 8,1
    2020: 9,0 (31 okt)

    Eesti residendist mitte-finantsettevõtete pangahoiused 31 dets (mrd EUR):

    2015: 5,2
    2016: 5,6
    2017: 6,1
    2018: 6,6
    2019: 7,1
    2020: 7,9 (31 okt)


    https://statistika.eestipank.ee/#/et/p/FINANTSSEKTOR/147/900

    =>
    "Raha" niimoodi defineeritud kasvab seega tänavu märgatavalt kiiremini kui eelmisel aastal.

    Ja Eesti pole veel näinud tõelist pangakonkurentsi, ehk intresside kukkumist. Kui see juhtub kasvab laenud/hoiused veelgi.
  • Vaadates, kuidas igasugu radioaktiivne sodi lendab, kuidas kõige investeerimiskaugemad inimesed turul lammutamas on, kuidas (kasvõi natukenegi) SaaS mudelit meenutavad asjad kauplevad kümneid kordi käive, kuidas compounderbro'de iga kümnes tviit on (erineva reljeefsusega väljendudes) teemal "value guys are retarded", siis mumst siit edasi saab tulla kas aegade suurim buum või ravitakse kõik haigused korraga ja kiirelt ära üsna varsti.
    Aasta on kas 1998 või 2000.
  • NB! Ma ei ole permakaru! Ma olin 19. märtsist alates umbes 48h pull. Enne seda olin 2009 aasta märtsis umbes nädalase perioodi pull! So no namecalling! It's wrong!
  • Ehitus alles võtab hoogu maha. Juba on pidu?
  • Pooleteise nädala pärast peaks selguma kuivõrd Euroopa pangad saavad 2021 dividende maksta. 2020 nad maksid umbes 0 EUR välja. Samas, nende kasumid on olnud päris normaalsed, ehk raha on lihtsalt seal sisse lukustatud, ja niipea kui ta vabaneb, siis suur osa sellest jookseb kohe börsi tagasi, ma arvan.
  • Nõus, pankade dividendide maksmise otsus saab olema väga oluline. See omab tõenäoliselt lähiajal mõju finantssektori aktsiate hindadele (sh. Balti nimekirjas näiteks SAB1L).
    Samuti näitab see otsus keskpanga arvamust, milline on majanduse tervis ja kapitali kättesaadavus laiemalt.
  • Muidu päris hea teema aga pealkiri on vale.
    Börsibuum ei ole enam teema nüüd kõik ootavad juba Super Börsibuumi.
    Ala pealkiri võiks olla "Ära mõtle osta kohe" :) või, et
    "aktsiate hinnad saavad ainult tõusta ja need ei lange enam mitte kunagi"
    või selline teema kus kirjeldatakse kuidas "aktsiad on jõudnud püsivalt tõusvale platoole"
  • "Vaktsiinibuum" oleks võinud olla parem pealkiri. :-)

    Ja kindlasti heameelega lisan, et igas buumis müüakse hulgaliselt kräppi. Tuleb palju IPOsid jne. Aga see kräpp ei tee muid aktsiaid vähem väärtuslikuks.
  • Tean, et ühes tugevas tööstusettevõttes jagati reedel koondamisteateid, sest kevadeks tellimusi ei ole.
  • "suffiks"
    Vaadates, kuidas igasugu radioaktiivne sodi lendab, kuidas kõige investeerimiskaugemad inimesed turul lammutamas on, kuidas (kasvõi natukenegi) SaaS mudelit meenutavad asjad kauplevad kümneid kordi käive, kuidas compounderbro'de iga kümnes tviit on (erineva reljeefsusega väljendudes) teemal "value guys are retarded", siis mumst siit edasi saab tulla kas aegade suurim buum või ravitakse kõik haigused korraga ja kiirelt ära üsna varsti.
    Aasta on kas 1998 või 2000.


    Samas kas kogu see tegelikult meeletu turumahuga value, small-cap ja ex-US kraam ei ole hetkel väga mõistlike valuatsioonide peal? Sellele lisaks ka nt turism (ca 10% maailma SKP-st). See, et ühe turu üks nišš võib olla lahkesti hinnastatud ei tähenda, et iga turusopp oleks ülehinnatud.
  • Tööstuses on järgneval viiel aastal oodata pidevalt töökohtade kolimist sealt kus tegeldakse toodetega mis on seotud fossiilmajandusega, sinna kus tegeldakse toodetega mis on seotud elektrimajandusega.
  • invictus
    Samas kas kogu see tegelikult meeletu turumahuga value, small-cap ja ex-US kraam ei ole hetkel väga mõistlike valuatsioonide peal? Sellele lisaks ka nt turism (ca 10% maailma SKP-st). See, et ühe turu üks nišš võib olla lahkesti hinnastatud ei tähenda, et iga turusopp oleks ülehinnatud.


    Jah, nõus, ja see ütlebki mulle, et murduda võib mõlemat pidi, ehk ka üles, mitte ainult alla. Laias laastus on kõik muinasjutuaktsiad (aktsiad, mille juurde saab rääkida muinasjutte, mida ei saa ratsionaalselt ümber lükata) stratosfääris ja kõik pärismaailma aktsiad (kuhu muinasjutte juurde rääkida ei saa, kuna need tunduksid naeruväärsed) üsna ratsionaalsel tasemel.

    Millega ei ole nõus, on see, et SaaS ei ole tänaseks ühe turu üks nish, see on trillions upon trillions of hopes and dreams tänaseks. Osad neist on legit ärid, mis on liiga kallid (MSFT ja sealt alla) ja osad on meh ärid või teenused ilma ärita, mille peamine eesmärk on end Benioffile maha müüa. Triljonid. Lisaks SPAC bubble, EV bubble, cleantech bubble. Trillions. Iga ahv üritab oma ärile SaaS silti juurde kleepida, sest kui sa veenad kriitilise massi turuosalisi ära, muutub valuatsiooni mõõdupuu EV/EBITDA -> 35X/2026 revenue.

    Karu minus ütleb, et muinasjutud peavad murduma ja reaalsus naasema, aga vabalt võib olla, et see meeletu kogus rikkust, mis on tehnoloogias genereeritud, roteeritakse päris maailma. Passive retail aitab seda võimaldada ja jääb lõpuks kotti hoidma.
  • Karu minus ütleb, et muinasjutud peavad murduma ja reaalsus naasema...


    Kõik õige. Samas selleks peaks ka siin midagi juhtuma.*

    * vt. siberimees.wav


  • "Karum6mm"
    Kõik õige. Samas selleks peaks ka siin midagi juhtuma.


    Hence, everything else up as well. Keila korteritest Mosambiigi metsadeni. Täiesti reaalne võimalus.
  • Oi, Keila kohta ütleb sulle kinnizvarameez, et see on sisuliselt Kakumäe ja hind peab sama olema. Suvaline kuur maksab veerand milli ning odavalt said veel! Osta kohe! Ning kui sa vaatad tuusade põlvkonna investeerimisvallatusi, siis mets....mets oli ikka Libeerias!
  • Läksin ka Teslasse all-in. Võimendusega. Tundus olevat hea moment.
  • Kui raha langeb, siis kõik muu tõuseb. Boom times!
  • Likviidsust on metsikult ja pumbatakse järjest juurde. Intressimäärad on madalad, likviidsus pluss tootlikkuse vajadus peaks suunama kapitali aktsiatesse ja eemale võlakirjadest või CD-dest ja muust.
    Viirusehirmud hakkavad tasapisi kaduma, suletakse järjest vähem, inimesed tahavad kammitsaist vabaneda. Ma tahaks juba ammu Aasiasse reisida, aga nad raisk ei luba.
    Miks tech niimoodi lendab, ma ei tea. Mina ise ei julge hullusega kaasa minna ja arvan, et value ja tegeliku tootlikkuse hindamine tuleb tagasi. Facebooki like-dest me kokkuvõttes ei ela.
    Ma arvan et üsna tõenäoline on, et me oleme jälle mingile uuele 2000 aasta sarnasele murrangule lähedal, kus õhk sai peksa ja mateeria võitis (ja taastus kiirelt).
    Ei tea. Olen turul, kerge võimendusega ca 10-15%, enamik on value aktsiad ja rahavoogu pakkuvad. Tänaseks koos dividendiga on portfell umbes samal tasemel mis enne koroonakriisi, aga rahavoog dividendidest ca 30% parem.
    Ostan pidevalt vaba raha eest juurde ja praegu tõesti suuremat crashi likviidsuse tõttu ei näe. Mul on päris palju mREIT-e, enamik agency, ja nii nende positsioonidega kui ka üldise turumajandusega seoses jään ootama FEDi mõtteavaldust, et millalgi võiks hakata mõtlema intressimäärade tõstmisele, siis oleks paras aeg possudest väljuda ja hakata mõtlema mulli lõhkemisele.
    Seoses kinnisvaraga, siis need asjad on minu arvates USAs praegu once in a decade must buy. Erinevad blue chip REIT-id on enda kõrgustest kaotanud ca 50% (O, WPC, EQR, BRT jne). Kõigil neil on tugev bilanss ja cash flow. Mis aga nüüd juhtub on see, et eelnevate laenude, eelisaktsiate ja bondide refinantseerimine on isegi kordi odavam. Lisaks uue kinnisvara soetamiseks laenamine. Näiteks eelnevad ettevõtted refinantseerivad enda 4% laenu nüüdseks 3% laenuga või 2.5% laenuga, siis joone alla tekib päris palju jaotamata miljoneid, mitte millestki.
    Ma näen võimalusi, olen samas mõõdukalt ettevaatlik. Ei ühine erinevate lendavate taldrikutega ja püüan endiselt jälgida väärtusinvesteerimise põhimõtteid.
  • Suured rahamäed liiguvad börside poole. Kiirustage seltsimehed!
    After lagging bond funds for most of 2020, ETFs tracking equities lured a record $81 billion last monthhttps://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-01/record-shattering-flows-into-stock-etfs-leave-bond-funds-in-dust?srnd=premium-europe
  • Paul Tudor Jones sees 'massive boom' after COVID-19 vaccine gets released
  • Sain just Terviseametilt kirja, et mulle tehakse soovi korral sutsakas "orienteeruvalt 2021. a jaanuari alguses".

    Peaks Paul Tudorile ka teatama, et "btw, it has been released, please proceed with massive booming".
  • "troim"
    Sain just Terviseametilt kirja, et mulle tehakse soovi korral sutsakas "orienteeruvalt 2021. a jaanuari alguses".

    Peaks Paul Tudorile ka teatama, et "btw, it has been released, please proceed with massive booming".

    Mis puhul või missuguste eriliste riiklike teenete eest Terviseamet isiklikult pöördub ja lubab juba jaanuaris sutsaka teha?
  • Kommunikatsioon jaanuari alguse kohta süstib optimismi, et avalikkusele antud orientiir, et riskigruppidega alustatakse jaanuari lõpus oli pigem poliitiline tagumiku kaitsmine, kui prognoositav reaalsus. Loodame, et nii on.
  • Velikij, guugelda fraasi: "võimaldada vaktsineerimist esmajärjekorras". Ja leiad vastuse.
  • "troim"
    Velikij, guugelda fraasi: "võimaldada vaktsineerimist esmajärjekorras". Ja leiad vastuse.

    Guugeldasin. Selle kohaselt peaks mulle ka võimaldatama vaktsineerimist esmajärjekorras, sest ma kuulun ka selle 300 000 inimesest koosneva riskirühma sisse, aga minu poole pole Terviseamet küll pöördunud ei kirjalikult ega suuliselt.
    Ei, ma ei ole kade, küll ma oma sutsaka ka kätte saan, pole vähimatki kahtlust, aga lihtsalt see TA poolne isiklik pöördumine jahmatas.
  • "invictus"
    Kommunikatsioon jaanuari alguse kohta süstib optimismi, et avalikkusele antud orientiir, et riskigruppidega alustatakse jaanuari lõpus oli pigem poliitiline tagumiku kaitsmine, kui prognoositav reaalsus. Loodame, et nii on.

    ...vaktsineerimisega saab alustada Eestis samaaegselt teiste Euroopa Liidu riikidega,» ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. «Nii riigiasutused kui tervishoiusüsteem teevad ettevalmistusi selleks, et olla valmis Covid-19 vaktsiinide tarneteks juba järgmise aasta alguses ja saaksime alustada vaktsineerimisega esimesel võimalusel.»

    Mina muidugi ei loe siit välja jaanuari algust, aga võimalik, et mul on lihtsalt valed kommunikatsioonikanalid või liiga vähe soovmõtlemist.
  • Sealt ei loegi. Troimi kirjast ma nagu loeksin: Sain just Terviseametilt kirja, et mulle tehakse soovi korral sutsakas "orienteeruvalt 2021. a jaanuari alguses". Ma ju mul liiga väga pessimistliku mõtlemist ja see tekst vaid miraaž :)
  • "invictus"
    Sealt ei loegi. Troimi kirjast ma nagu loeksin: Sain just Terviseametilt kirja, et mulle tehakse soovi korral sutsakas "orienteeruvalt 2021. a jaanuari alguses". Ma ju mul liiga väga pessimistliku mõtlemist ja see tekst vaid miraaž :)

    Ma rõhutaksin seal eriliselt ühtainust sõna, milleks on "orienteeruvalt". Kõik muu on so-so.

    Aga siin teemas räägiks edasi nüüd börsibuumist ja sutsaka saamise kohta on omaette jutulõim olemas.
  • Issand, suutsin mingit uudisväärtust genereerida. Mõtlesin, et nii lamp teema, et kedagi ei huvita. Aga suurema huvi korral peate ise kirjutama Irina.Filippova@terviseamet.ee ja siis börsibuumimise osas otsuse vastu võtma.
  • Lihtsalt üks näide kuidas tänapäeval turgudele kuuma antakse.
    Huvitav mis tingimustel Eestis pangad miljoni välja laenaks niimoodi, kui oleks endal varasid ütleme 3meuri?
    https://www.youtube.com/watch?v=fKY9BlM9ZyU&ab_channel=ValueInvestingwithSvenCarlin%2CPh.D.
  • "one of the hallmarks of mania is the rapid rise in complexity and the rates of fraud." -- mingist filmist
  • Turgudel on nii head ajad, et isegi Coop Panga IPO oleks praegu õnnestunud :-)
  • eelmise postituse valguses tahaks öelda, et oleks aeg kibekiiresti Enefit börsile tuua
  • "rnc"
    eelmise postituse valguses tahaks öelda, et oleks aeg kibekiiresti Enefit börsile tuua

    Kvaliteetinvestorite otsimine võtab praegu aega. Lennukid ei lenda ja Euroopasse on lihtsalt keeruline reisida. Anna nüüd aega!
  • Lennukid kästi ju vist taas uuesti lendama panna.. küll ta nüüd siis kohe tuleb.. kauaks neid juba laenatud miljardeid valitsusel ikka jagub
  • ASSET ALLOCATORS UNDERWEIGHT CASH FOR FIRST TIME SINCE 2013 - BOFA DECEMBER FUND MANAGER SURVEY
    INVESTOR CASH LEVELS NOW DOWN TO 4%, TRIGGERING BOFA'S "SELL SIGNAL" - BOFA SURVEY
    LONG TECH "MOST CROWDED" TRADE FOR 8TH STRAIGHT MONTH, SHORT U.S. DOLLAR SECOND MOST CROWDED, BITCOIN THIRD - BOFA SURVEY
  • Riigikogu kiitis heaks järgmise aasta riigieelarve
    "Valitsuse algatatud 2021. aasta riigieelarve seaduse (254 SE) kohaselt on järgmisel aastal eelarve kulude ja investeeringute maht 13,1 miljardit eurot ja tulude maht 11,2 miljardit eurot."
    https://m.riigikogu.ee/fookusteemad/2021-aasta-riigieelarve/

    Kontrollküsimus:
    Kas Eesti rahval raha meeletult kaob, või meeletult tuleb juurde, või ei juhtu Eesti rahva rahaga midagi?
  • Keskpangad soovivad inflatsioonieesmärkide täitumist. Kuid mida nad teha saavad, kui inflatsioon sööstab 5% ja ülespoole? Võimatu stsenaarium (sest see oleks pidanud juba mitmeid aastaid tagasi üles sööstma)?
  • "jay"
    https://www.heritage.org/index/ Top 10.


    Võib lisada: Euroopas Top 5, ELs Top 3.

    Metoodika on ju ära toodud, aga mõned asjad ikka üllatavad, Nt et Kreeka on vähem vaba kui Valgevene või Vene.
  • http://www.cbr.ru/eng/press/event/?id=8123
    Q: Can the Bank of Russia launch a QE programme that would stimulate demand for federal government bonds?
    A: No, it cannot.

    http://www.cbr.ru/eng/press/event/?id=8221
    Q: Does the Central Bank have any plans to purchase federal government bonds itself from the Ministry of Finance?
    A: No, we are not planning to purchase government bonds from the Ministry of Finance. Nor do we provide any special funding to banks for them to purchase these bonds.
  • Robinhoodis hakatakse pakkuma aktsiate tagatisel laenu 2,5% intressiga.
    Tüüpilistele Robinhoodi klientidele, kellel kontol ehk max 50k dollarit jäid sellised võimendused kasutamata kuna margin rate mida pakuti jäi enamasti 6-9% vahele.
    Arvatavasti peavad ka teised suured oma protsendid alla tooma, kui ei soovi, et ülejooksmine teise teenuspakkuja poole ei jätkuks.
    Ehk raha pealevool börsidele peaks jätkuma aastal 2021 päris hea hooga.
  • Kas kasvukonto IQQH buum hingab ka kunagi, või ongi taastuvenergia ettevõtted lähikümnendil igaveseks tõusuks igati loogiliselt valmis?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon