Videomängud, E-Sport - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Videomängud, E-Sport

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Foorumi passiivse sirvijana pole sellekohast teemat silma jäänud ning mõtlesin, et küsiks siinsete asjatundjate arvamusi sektorist ja võimalustest sinna investeerida.

    Enda kogemus on hetkel läbi kasvukonto osta VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF indeksit (ESPO), millel on üsna edukalt läinud.

    Indeksi suurest edust tiivustatuna proovisin ka välja valida mõne perspektiivse ettevõtte, millesse otse investeerida. Kuna omale avatud maailma mängud huvi pakuvad, siis proovisin sügisel panustada uue mänguga välja tulevasse poolakate CD Projekt SA-le (CDR) Varssavi börsil. Cyberpunk 2077 tuli 10. detsembril välja ning oli niivõrd toores ja vigu täis, et Sony korjas selle oma mängupoest müügilt ära. Tagantjärgi tarkusena tõdeti, et avalikkuse survele anti peale mitut mängu ilmumise edasilükkamist järgi ning oleks ikka pidanud veel tööd tegema selle asjaga. Aktsia hind kukkus sisuliselt 400 zloti pealt praeguse 250 peale. Ehk siis korralik ebaõnnestumine :)

    Samas on siiski müüdud aasta lõpu seisuga ca 13 miljonit koopiat ja finantsilises mõttes on seis täitsa hea. Stuudiol on mängurite seas ka hea maine (Witcheri seeria) ning sellise skaalaga suurte mängude tegemine ongi paras väljakutse, mille on omale suurepäraselt selgeks teinud näiteks Rockstar (Take-Two Interactive Software, TTWO) GTA ja Red Dead Redemption sarjadega (ja ühtlasi väga palju raha teeninud). Lähiajal loodetavasti vead parandatakse ja ilmuvad ka allalaetavad lisapaketid (DLC) ja mitmikmängu tugi. Ka aktsia hind on nüüd natuke stabiliseerunud ja ma pean tuleviku väljavaateid siiski üsna positiivseks.

    Mängu olen ka proovinud - mulle meeldis ja soovitan teistele ka.
  • Roblox'i IPO tuleb kohe, mulle tundub, et ainuke no-brainer üksikaktsia hetkel nimetatutest. ETF'i võib mumeelest osta ja hoida kinnisilmi. Konjunktuur on 'ela hästi vanaks, püsi kodus, vahi porri ja mängi mänge'. Kuskilt lugesin, et Hiina megalinnades tehasetöölisel polegi muud elu kui oma 15-ruutmeetrises pärast tööpäeva mobiilimänge toksida.

    Rootsi Paradox teeb häid mänge. Aktsia muidugi paras meemikas nagu CDR'gi.

    Square Enix on väga kõva tootja. Aktsia käekäiku pole süvenenud.

    Activision Blizzard peaks Diablo 4 kunagi meile andma.

    Twitterist on silma jäänud Gamesys Group, Bragg Gaming.
  • CD Projekti aktsia tegi tohutu lennu ja oli kõvasti ülehinnatud. See polnud kuidagi reaalsusega seotud, et firmal mis teeb ühe mängu 5a jooksul oleks suurem väärtus kõik ükskõik millisel teisel Poola ettevõttel või Ubisoftil, mis toodab kõvasti rohkem mänge. Ise ostsin kunagi 187 pealt ja lolli peaga müüsin kevadel viiruse krahhi ajal maha 230-ga, oleks pidanud esimese languse ära ootama ja oleks palju paremini läinud. Hetkel ei kavatse CDRi uuesti puutuda, kuni see rohkem ei lange. Lisaks läbi kohalike pankade on Varssavi börsi tehingutasud täiesti ajuvabad.
  • Ma sisenesin CDP-sse 199 pealt ja olen endiselt long, kui peaks veel langema, võtan ilmselt juurde. Tuli tõesti kõrgelt alla, kuid ootused olid ka üle mõistuse. Tegelikult on neil enamustest teistest 'suurtest' stuudiotest teistsugune mudel. Mängude lisad (DLC-d) on tasuta ja rõhk näib olevat pigem sellele, et ühte tõeliselt head toodet püsivalt arendada ja müüa mitu-mitu aastat.Ise mängisin W3 esimest korda alles eeslmisel aastal ja ligi pool aastat järjest. See mäng müüb siiani jõudsalt ja kõigi aegade edetabelis juba üsna kõrgele jõudnud. Ka uuele generatsioonile on neil W3 upgrade töös. Eeldusel, et Cyberpunk saab neil lähikuudel juba üsna tublisse vormi ja Sony poodi tagasi pääseb, hakkab see ilmselt sarnast elu elama. Samuti on neil CP osas juba Netflixiga arendus käimas. Witcheri seriaal toetas samuti mängu müüki.

    Mingi vahe omasin Ubisofti, tulevikus ilmselt tuleb tagasi siseneda, kui nende tiisitud Star Wars projekt hoogu hakkab koguma.

    Praegu oman ka hiinlaste Netease'i, mis on mõnda aega juba väga ilusalt sammunud.
  • Ahjaa, eelnevale jätkuks ka vestistatud huvi lahtiütlus - Cyberpunki mängisin juba täismahus eelmise generatsiooni Xboxil läbi, Ei ole asi nii hull, kui juutuubi lumehelbed nutavad. Lihtsalt baasseadmed on nõrgad ja Playstationi port tundub olevat kehvem. Tegin isegi juba teise karakteri, et proovida teistlaadi mängustiili. Mänguparandusi ja lisasid ei jõua ära oodata.
  • "DonRoberto"
    Ma sisenesin CDP-sse 199 pealt ja olen endiselt long, kui peaks veel langema, võtan ilmselt juurde. Tuli tõesti kõrgelt alla, kuid ootused olid ka üle mõistuse. Tegelikult on neil enamustest teistest 'suurtest' stuudiotest teistsugune mudel. Mängude lisad (DLC-d) on tasuta ja rõhk näib olevat pigem sellele, et ühte tõeliselt head toodet püsivalt arendada ja müüa mitu-mitu aastat.Ise mängisin W3 esimest korda alles eeslmisel aastal ja ligi pool aastat järjest. See mäng müüb siiani jõudsalt ja kõigi aegade edetabelis juba üsna kõrgele jõudnud. Ka uuele generatsioonile on neil W3 upgrade töös. Eeldusel, et Cyberpunk saab neil lähikuudel juba üsna tublisse vormi ja Sony poodi tagasi pääseb, hakkab see ilmselt sarnast elu elama. Samuti on neil CP osas juba Netflixiga arendus käimas. Witcheri seriaal toetas samuti mängu müüki.

    Mingi vahe omasin Ubisofti, tulevikus ilmselt tuleb tagasi siseneda, kui nende tiisitud Star Wars projekt hoogu hakkab koguma.

    Praegu oman ka hiinlaste Netease'i, mis on mõnda aega juba väga ilusalt sammunud.


    Kui küsida võib, siis läbi millise maakleri sa CDP-d soetad?
  • Ma võtsin siit samast läbi LHV, kuna ma olen enamus puhkudel lihtsalt long ja ei kauple peaaegu üldse, siis tehingutasud nii väga ei liiguta.
  • Soovitaks vaadata veel sellist aktsiat nagu NYSE: SKLZ. Tegemist e-spordi platvormiga mille peale mängude arendajad saavad oma mänge arendada ehk mängude arenduskulud on arendajate kanda. Nende poolt on infra turniiride pidamiseks, anti-cheat, billimine jne. Hetkel nad mobiilimängudes sees aga tulevikus plaanitakse ka muudesse mängudesse laieneda. See aasta plaan Indiasse laieneda, pikaajalisi võlgu pole ning kuskilt käis minu arust ka läbi, et nad võiks juba praegu kasumlikud olla aga kogu aur pannakse laienemise alla. Mängude valik hetkel veel kehvake aga potentsiaal tundub suur. Tegemist vist esimese e-spordi aktsiaga ning neil on ka üle 50 patendi oma tarkvara peale mis raskendab konkurentidel sisenemast. Hiljuti aktsia hind korralikult tõusnud kuna rida häid hinnasihte tuli analüütikutelt.
  • Täna üks IPO avanemas, PLTK. Vist paistab mingitviisi mängude moodi olevat: https://www.playtika.com/games/
  • BBC läks vaatas kuidas kõige rikkam esportlane elab. Profi värk, tiimis psühholoog, kokk jne. Saab lubada seda kõike kui auhinnafond $30+ milli/kord.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon