Börsipäev 25. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Müügisurve reedese sessiooni viimase paarikümne minuti jooksul tiris USA aktsiaindeksid miinuspoolele. S&P 500 lõpetas 0,3% ja Dow Jones 0,6% madalamal, Nasdaqil õnnestus aga hoida kinni 0,1% tõusust. Väga tugevalt nädalalt see siiski palju ära ei röövinud: indeksid kerkisid lühendatud nädalal vastavalt 1,9%, 0,6% ja 4,2%. Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 0,6% madalamal ning jäi nädala lõikes 0,2% plussi.

    Euroala jaanuarikuu erasektori küsitlus viitas uute koroonapiirangute valguses üsna oodatult madalamale aktiivsusele, kui vastav indeks langes 49,1 punktilt 47,5 punktile, saavutades madalaima taseme alates novembrist. Töötlev tööstus peab praegusele viiruselainele paremini vastu: vastav aktiivsusindeks langes vaid 0,5 punkti 54,7 punktile ning viitab üle 50 punkti püsides üsna korralikule kasvule. Teenindussektor on aga tugevamalt mõjutatud, millest tulenevalt kukkus vastav aktiivsusindeks 46,4 punkti pealt 45,0 punktile (oodati 44,5).

    Ühendriikides aga peavad samad näitajad üllatavalt hästi vastu. Töötleva tööstuse PMI tõusis 57,1 punktilt 59,1 punktile (oodati 56,5) ja teenindussektori näitaja kerkis 54,8 punktilt 57,5 punktile (oodati 53,4). Viimase kolme kuu jooksul on ettevõtete ärikliimat kajastav indeks olnud kõrgeim alates 2015. aasta algusest ning viitab saabunud vaktsiini valguses sellele, et pandeemiast tingitud raskemad ajad on selja taga. Kohati on nõudlus nõnda tugev, et pakkumine ei suuda tarnepiirangute tõttu sellele vastata, kergitades sisendihindade inflatsioonile viitava indeksi kõrgeimale tasemele küsitluse ajaloos ja see on omakorda kandumas üle kaupade ja teenuste hindadesse.

    Ühendriikide olemasolevate majade müük kasvas detsembris annualiseeritult 0,7% 6,76 miljonini, ületades konsensuse 6,56 miljoni suurust ootust ning püsides oktoobris saavutatud 15 aasta kõrgeima taseme lähedal. Ühepereelamute müük kasvas annualiseeritult eelmise kuu baasil 0,7% pärast novembri 2,3% langust ja mitmepereelamute müük suurenes 1,4% pärast 1,4% langust eelneval kuul. Olemasolevate majade varu jätkas kukkumist, jõudes antud müügitempo baasil 1,9 kuuni, mis on rekordmadal tase ning kaugel normaalseks hinnatud 5-6 kuust. Mediaanhind on oktoobris saavutatud rekordkõrgelt 313,1 tuhandelt dollarilt tulnud viimased kaks kuud sellegipoolest veidi all ning oli detsembris 309,8 tuhat dollarit.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat positiivse noodiga: Nikkei kerkis 0,3%, Hang Seng parandas taset 2,2%, Shanghai Composite tõusis 0,8% ja Kospi 2,0%. USA aktsiaindeksite futuurid kauplesid kirjutamise hetkel 0,3–0,8% kõrgemal.

    Tänastest majandusuudistest väärivad välja tootmist Saksamaa ettevõtete jaanuari kindlustunde indeksid ning Dallase töötleva tööstuse jaanuari küsitluse tulemus. Ettevõtetest avaldavad oma tulemused teiste seas Kimberly-Clark, Philips, Steel Dynamics ja Xilinx.

    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (jaanuar)
    17.30 Dallas FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (jaanuar)
  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 2676 tehingut ning käive oli 2,035 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,445 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 569 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1862 ning 750.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Sel nädalal:
    29.01 Klaipedos nafta KNF1L vahearuanne, 12 kuud
    29.01 Tallinna Vesi TVEAT vahearuanne, 12 kuud
  • Saksamaa ettevõtete jooksva olukorra hinnang alanes jaanuaris 91,3 punktilt 89,2 punktile (oodati 90,6) ja järgmise kuue kuu indeks langes 93,0 pealt 91,1 punktile (oodati 93,6). Joonisel värsked näitajad veel ei kajastu.

    Ifo Institute Economist Wohlrabe: Industry Continues To Be Well Positioned, Wants To Make More, Export Expectations Have Risen
    Retail has collapsed.
    Many service providers also affected by lockdown, including transport and logistics
    Ifo Institute Economist Wohlrabe: We Expect GDP Stagnation In Q1
    German Economy Is Starting The New Year With Little Confidence


  • Erki jutu ilmestamiseks ka pilt (Kohati on nõudlus nõnda tugev, et pakkumine ei suuda tarnepiirangute tõttu sellele vastata, kergitades sisendihindade inflatsioonile viitava indeksi kõrgeimale tasemele küsitluse ajaloos ja see on omakorda kandumas üle kaupade ja teenuste hindadesse.)



  • Siin jääb üles ainult kellaaeg, millal asi halditakse. See ei ole enam börs.
  • "ymeramees"


    Siin jääb üles ainult kellaaeg, millal asi halditakse. See ei ole enam börs.


    Kas ei tasuks järgmiseks aastaks strick 20$ putte osta?
  • GME esimene volatilty halt. Neid tuleb ilmselt täna mitmeid. Kui hulgal long retaileritel margin callid tulevad, siis lastakse see asi pilbasteks.
  • "Visahing"
    "ymeramees"


    Siin jääb üles ainult kellaaeg, millal asi halditakse. See ei ole enam börs.


    Kas ei tasuks järgmiseks aastaks strick 20$ putte osta?


    Kena kõikumine

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon