Börsipäev 11. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 4565 tehingut ning käive oli 2,179 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 979 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 1,119 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2935 ning 1543.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallinna Sadama TSM1T sadamaid läbis kolmandas kvartalis 6,5 miljonit tonni kaupa ja 1,4 miljonit reisijat, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas kaubamaht 23 protsenti ja reisijate arv vähenes 16 protsenti. Laevakülastuste arv vähenes 5 protsenti 2010 külastuseni. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv kasvas 3 protsenti ja sõidukite arv 5 protsenti. Jäämurdja Botnica kasutusmäär oli sarnaselt eelmisele aastale kolmandas kvartalis 100 protsenti ja prahipäevade arv 92.

    Sel nädalal:
    12.10 Tallinna Kaubamaja Grupp TKM1T III kvartali vahearuanne
    15.10 Novaturas NTU1L septembri müügitulemused
  • Ühendriikides septembris loodud töökohtade arv valmistas küll pettumuse, kuid USA riigivõlakirjade tulususte tõus (10aastase oma 1,57% pealt 1,61%le) näitas, et turuosaliste silmis ei mõjuta see tõenäoliselt keskpanga kurssi alustada peagi võlakirjade kokkuostude vähendamist. S&P 500 indeks sulgus 0,2% madalamal, kuigi erandlikult tugevana paistis silma energiasektor oma 3,1% tõusuga. Kogu nädala peale kogunes S&P 500 indeksile 0,8% pluss. Euroopas lõpetas Stoxx 600 reedel 0,3% miinuses, millega vähenes viie tööpäeva tõus 1% peale.

    Ühendriikide valitsuse andmetel loodi väljaspool põllumajandussektorit septembris 194 tuhat töökohta, mis oli selgelt vähem võrreldes analüütikute 500 tuhande suuruse ootusega. Allajäämist pehmendas mõnevõrra kahe eelneva kuu näitajate ülespoole revideerimine 169 tuhande võrra. Üsna oluline osa septembri allajäämisest oli tingitud haridussektorist, kus töökohtade arv vähenes 180 tuhande võrra vaatamata koolide avanemisele. Kuigi haridussektori töötajad naasid tööle, oli neid siiski vähem võrreldes varasemate aastatega ning hooajaliselt korrigeeritud näitaja oli seetõttu madalam. Teine koroonaviirusest tugevamalt mõjutatud valdkond oli jätkuvalt vaba aja ning majutuse sektor.

    Tagasihoidlikule töökohtade arvule vaatamata langes USA töötuse määr septembris 0,4 protsendipunkti võrra 4,8%le (oodati 5,1%), osalt kuna tööjõus osalemise määr alanes 0,1pp võrra 61,6%le (oodati 61,8%). Teisisõnu töötute või tööd otsivate inimeste arv vähenes 183 tuhande võrra, kui analüütikud ootasid elavnenud majanduse tõttu pigem selle kasvu. Põhjuseks võivad olla otsused jääda varem pensionile, hirm tööle naastes nakatuda koroonaviirusesse ja raskused lastele järelevalve leidmisega. Fakt, et keskmise tunnitasu aastane kasv kiirenes 4,6%ni (augustis 4,0%) ning keskmine töönädal pikenes 0,2 tunni võrra 34,8 tunnini, võib viidata sellele, et USA tööturg on potentsiaalselt paremas seisus, kui septembris loodud töökohtade arvu põhjal võiks eeldada. Ka väikefirmade küsitlustest näeb seda, et ettevõtetel pole kunagi varem olnud nõnda raske töötajate leidmisega.

    Kuigi kaks suuremat keskpanka – FED ja EKP – on lubanud intressimäära hoida nullis veel pikka aega, siis mitmel pool mujal maailmas on inflatsiooniline surve juba ületanud keskpanga valuläve ning laenuraha hinda on muudetud kallimaks näiteks Uus-Meremaal, Venemaal, Poolas, Brasiilias, Tšehhis, Peruus. Ka Inglise keskpanga kaks liiget tõdesid nädalavahetusel, et intressimäära tõstmine võib saabuda oluliselt varem, kui arvatakse. Neist üks oli keskpanga juht Andrew Bailey, kes hoiatas, et ilma intressimäära tõstmata võib ees oodata potentsiaalselt majanduskeskkonda väga tugevalt lõhkuv inflatsiooniperiood.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel valdavalt kõrgemal, kerkides Jaapanis 1,5%, Hiinas 0,4%, Hongkongis 2,4% ja Indias 0,3%. Lõuna-Korea börs oli püha tõttu suletud, Austraalia S&P/ASX200 langes 0,3%.

    Brenti toornafta hind kallines 1,4% 83,7 dollarile osalt seetõttu, et üleujutused peatasid Hiina Shanxi provintsis 60 kivisöekaevanduse töö (regioonist on tänavu pärinenud 30% kogu riigi kivisöe pakkumisest), lennutades Hiina kivisöe futuurid rekordkõrgele tasemele. Bitcoin nädalavahetusel suuremaid liikumisi ei teinud, kuid on uut nädalat alustanud tõusuga 56,5 tuhandele dollarile.

    Nädal algab majandusuudiste osas väga vaikselt, kui välja võiks tuua vaid Itaalia augustikuu tööstustoodangu muutus.

    11.00 Itaalia tööstustoodang (august)
  • "Olx16"
    Kuidas Natural gas hinnad täna?

    +4%.
  • Bloomberg toob veel välja huvitava fakti, et kui ELi magaasi varude mahutid on praegu 76,1% täis vs. keskmiselt 90,3% viimasel kümnel aastal samal ajal, siis läinud kümne päevaga on varude tase tõusnud 2,2 protsendipunkti. Kasv on olnud suurem kui ühelgi eelneval aastal alates 2011.a samal ajal ning +1,2 protsendipunkti keskmiselt.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon