Börsipäev 28. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Teisipäevane sessioon Ühendriikide aktsiaturul algas paljulubava tõusuga, kuid mitmed oodatust paremaks osutunud USA majandusnäitajad tugevdasid kõrgemate intressimäärade poolehoidjate argumente ja nõnda jäid aktsiad taas võlakirjaturu vangi.

    USA 10-aastase riigivõlakirja tulusus jõudis teisipäeval 3,945%-ni ja on täna murdnud korraks 4,0% piirist läbi – miski, mis viimati juhtus 2008. aasta oktoobris –, tingides eile S&P 500 indeksi 0,2% kaotuse. Tegemist oli laiapõhjalise indeksi kuuenda järjestikuse languspäevaga – pikim alates 2020. aasta veebruarist. Euroopas alanes Stoxx 600 0,1% võrra.

    USA tarbijate kindlustunde indeks kerkis septembris 4,4 punkti võrra 108,0 punktile, ületades konsensuse 104,6-punktist prognoosi ja saavutades teist kuud jätkunud tõusu järel kõrgeima taseme alates aprillist. Raporti kohaselt toetas tarbijate optimismi tööturu tugevus ja kütusehindade langus. Töökohtasid piisavaks hinnanud tarbijate osakaal kerkis 47,6% pealt 49,4%le, mis oli esimene paranemine alates märtsist ja töökoha saamist raskeks hindavate tarbijate osakaal alanes 11,6% pealt 11,4%le – tase, mille lähedal see näitaja on kõikunud alates 2021. aasta maist. Ehk teisisõnu ei ole kõrgemad intressimäärad tööturgu siiani veel oluliselt jahutanud ja seega tõenäoliselt jätkatakse rahapoliitika karmistamist lähiajal senises tempokas rütmis.

    USA kestvuskaupade tellimused kahanesid augustis 0,2% võrreldes juuliga, jäädes analüütikute –0,3% ootuse lähedale. Kui aga jätta volatiilsemat laadi kaitse- ja lennutööstuse tellimused välja, kasvasid tellimused 1,3% võrreldes juuliga, mis oli tublisti parem 0,2% ootusest ning lisaks sellele korrigeeriti ka juuli tõus 0,3% pealt 0,7%le. Ilma kaitse- ja lennutööstuseta oli tellimuste absuluutne maht augustis 75,6 miljardit dollarit, mis nüüd ületab pandeemia eelset taset juba 24% ja näitab ettevõtete püsivat huvi teha kapitaliinvesteeringuid. Kuna majanduslik ebakindlus on kasvanud ja intressimäärad jätkavad tõusu, viitavad FEDi regionaalsed küsitlused tulevikus siiski ettevõtete kahanevale investeerimishuvile.

    USA uute majade müük taastus annualiseeritult mõõdetuna juuli 8,6% languse järel augustis 28,8% 685 tuhandeni, osutudes märksa kõrgemaks konsensuse oodatud 500 tuhandest. Tegemist oli kõrgeima näitajaga alates käesoleva aasta märtsist ja suuresti sellel tasemel oli see ka vahetult enne pandeemiat, pärast mida aitas intressimäärade langus annualiseeritud müügil korraks jõuda ka 1,04 miljoni majani. Uue maja mediaanhind kasvas aastaga 8% 436,8 tuhandele dollarile (ent oli siiski aeglaseim tõus alates 2020. aasta novembrist) ja pakkumisel oli 461 tuhat maja (enim alates 2008. aasta märtsist), mis antud müügitempo juures kuluks ära 8,1 kuuga ehk varude tase on pisut kõrgem normaalseks hinnatavast 5-6 kuust. Kuigi augustikuu müük üllatas positiivselt, siis suuremas pildis peaks 14 aasta kõrgeimale tasemele kerkinud kodulaenu intressimäär kinnisvaraturgu siiski edasi jahutama.

    Aasia aktsiaturud jätkasid öösel langust eesotsas tehnoloogiasektoriga, olles mõjutatud infokillust, et Apple on väidevavalt loobunud aasta teises pooles uute iPhone’ide tootmise suurendamise plaanist, kuna oodatud nõudluse kasv ei ole aset leidnud. Nikkei langes 2,2%, Hang Seng tuli 2,5% allapoole, Shanghai Composite kaotas väärtusest 1,3% ja Kospi 2,3%. Brenti toornafta odavnes 1,7% 84,8 dollarile, Bitcoin langes 1,4% 18 801 dollarile ja Ethereum nõrgenes 2,9% 1285 dollarile. Unts kulda maksis 1624,9 dollarit (–0,25%).

    Täna selguvad Saksamaa, Prantsusma ja Itaalia tarbijate värskeimad kindlustunde indeksid.

    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (oktoober)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (september)
    11.00 Itaalia töötleva tööstuse ja tarbijate kindlustunde indeksid (september)
    12.00 Itaalia tehaste müük (juuli)
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (august)
  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 4366 tehingut ning käive oli 1,506 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,089 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 405 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3390 ning 905.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Nasdaq Stockholm on vastu võtnud otsuse Baltic Horizon Fondi BHF osakud denoteerida. Viimaseks kauplemispäevaks on 13. oktoober, teatas Baltic Horizon börsile.

    Peale Coop Panga CPA1T ja Coop Finants AS-i riskijuhtimise põhimõttete hindamist, tegi finantsinspektsioon 26. septembril ettevõtetele ettekirjutused, ent tänaseks on Coop Panga sõnul mitmed puudused kõrvaldatud. FI hindas Coop Panga juures krediidiriski juhtimist, üldjuhtimise korraldust, vastavuskontrolli funktsiooni toimimist, operatsiooniriski juhtimist, IT riski juhtimist, likviidsusriski juhtimist ning võtmeisikute sobivuse hindamise süsteemi toimimist. Coop Finantsi puhul hinnati sise-eeskirju, sisekontrolli meetmeid ning tarbija krediidivõimelisuse hindamise metoodikat.

    Täna:
    DelfinGroup DGR1R dividendi ex-kuupäev
  • Saksamaa tarbijate kindlustunne on oktoobris langemas uuele rekordmadalale tasemele -42,5 punktile (septembris -36,8 punkti), jäädes alla analüütikute oodatud -39,0 punktile. Kallim energia ja inflatsioon on peamised põhjused, miks tuleviku osas ebakindlalt tuntakse.
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks alanes septembris kolme punkti võrra 79 punktile, mis ühtis juulis saavutatud rekordmadala tasemega (oodati 80 punkti)

  • Itaalia tarbijate kindlustunne madalaim alates pandeemia algusest

    Italian Consumer Confidence Index Sep: 94.8 (est 95.1; prev 98.3)
    - Italian Manufacturing Confidence Sep: 101.3 (est 102.2; prevR 104.0)
    - Italian Economic Sentiment Sep: 105.2 (prevR 109.2)
  • Suurbritannia valitsuse 30aastase võlakirja tulusu on kõrgeim alates 1998. aastast. Nõnda drastiline muutus intressimäära ootustes on peatanud ka osade kinnisvaralaenuandjate tegevuse. UK lenders halt mortgage deals to customers after market chaos

  • BoE plaanib sekkuda pikaajaliste riigivõlakirjade turule.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon