Likviidsuskriis vol 2: Venture Capitali bubble lõhkemine - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Likviidsuskriis vol 2: Venture Capitali bubble lõhkemine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Lenzer kirjutas mais 2014:
    "... M&A valuatsioone vaadates ja IPO pricinguid, tundus see sektor mulle mullis juba kaks aastat tagasi aga teatavasti suudab turg püsida kauem ebaratsionaalne kui selle osalised likviidsed. Seega võime enne pauku näha veel ulmet nagu FB ja TWTR @ $100 ja APPL splitijärgne 100-120 ja Google splitijärgne 600-700, sest tõus on kõige teravam enne pauku. Küsimus on kuidas see pauk teisi sektoreid ja pool-tech firmasid nagu TSLA vmt mõjutab."

    3 neljast täppis (juba mõnda aega tagasi). Ennustusi aasta 2016 lõpuks paluks?
  • Oleks me praktikas kõik sama targad nagu teoreetiliselt, oleksime kõik miljonärid ju. Selle asemel et panustada nimetatud neljale vaata, et poolkindlale aktsiale, olen eksperimenteerinud hulgaliselt radioaktiivse kahjumliku kraamiga :)

    Aga lollusi õhku visata võin alati oma jälgimisnimekirjast: TSLA: 350; YHOO: 50; PYPL: 60; AMD: 4.00; MU:25

    Nimetatud nelja seas usun pigem külgsuunas liikumist... veel parema meelega oleksin muidugi üldse vait, et mitte lugeda kuidas keegi poolteist aastat hiljem mu rumalusi tsiteerib :)

  • No üldiselt on techi sektoris praktiliselt kaks erinevat sektorit. Ühed kes teevad reaalseid tooteid ja müüvad siis seda hipsteritele või muudele tehnonohikutele. Teine gäng on igasugu tegelased kes pakuvad kõiksugu virtuaalseid teenuseid alates sotsiaalmeediast kuni kellaaegadeni.
    Kogu see punt on aga praeguseks totaalselt overrrated, sest hindadesse on sisse arvutatud meeletu hiina turg + meeletu tulevikupotentsiaal ja isegi naabrimuti kasside stressiravi.

    Kõige jõhkramini saavad pihta igasugu virtuaalsed teenused, a la dotkomi mull vol 2. Alles siis peale seda tulevad igasugu kädzetid ja aparellid, sest siis pole nohikutel enam raha et neid osta.
  • Minu jaoks on hetkel kõige ulmelisem Uber. Siin on üks kõrvalt antud hinnang. Pea 300% p.a. kasvu järgmise viie aasta jooksul, et õigustada kevadist hinnataset. Isegi kui see oleks võimalik - 10 aasta jooksul võtab suurlinnade taksoturu üle Google oma automaatsõidukitega. Arvestades mahtusid ja Google know-howd, pole neil mingit põhjust oma autoparki läbi Uberi opereerida. Teevad oma äpi, mastaapi on selleks piisavalt. Side-revenue hakkab tulema, kui hakkavad müüma "osta oma poe-esise tänava reitingu tõste google-drive kaartides" mille tulemusena hakkavad automaattaksod tõenäolisemalt kasutama vastavat tänavat kohale jõudmiseks. Taksodes olevad reklaamtahvlid on juba nobrainer (maksa lisaks ja saad reklaamide asemel nautida vaikust või muud sisu).
    Uber, Taxify, "sõidujagamise" jms äppidel pole eduka exiti jaoks enam palju aega jäänud.
  • Eile võttis Muddy Waters sellise käkk-üksiksarve nagu Proofpoint (NASDAQ: PFPT) ette. Kokkuvõte presentatsioonist:

  • 2korda2
    Minu jaoks on hetkel kõige ulmelisem Uber. Siin on üks kõrvalt antud hinnang. Pea 300% p.a. kasvu järgmise viie aasta jooksul, et õigustada kevadist hinnataset. Isegi kui see oleks võimalik - 10 aasta jooksul võtab suurlinnade taksoturu üle Google oma automaatsõidukitega. Arvestades mahtusid ja Google know-howd, pole neil mingit põhjust oma autoparki läbi Uberi opereerida. Teevad oma äpi, mastaapi on selleks piisavalt. Side-revenue hakkab tulema, kui hakkavad müüma "osta oma poe-esise tänava reitingu tõste google-drive kaartides" mille tulemusena hakkavad automaattaksod tõenäolisemalt kasutama vastavat tänavat kohale jõudmiseks. Taksodes olevad reklaamtahvlid on juba nobrainer (maksa lisaks ja saad reklaamide asemel nautida vaikust või muud sisu).
    Uber, Taxify, "sõidujagamise" jms äppidel pole eduka exiti jaoks enam palju aega jäänud.



    Kusjuures üpriski reality stsenaarium kui google seda teed läheb, mitte ei listsentsi oma patente hoopis uberile. See oleks uberi ainus ellujäämisvõimalus muidugi.
  • Ka Börsikrahhi teemas selgus, et ettevõtte väärtuse kindlakstegemisel on sellised märksõnad nagu bilanss, positiivne omakapital ja kasumlikkus teisejärgulised. Tegelikult annab parima ülevaate korralik videomaterjal mõnusa indietronica-taustamussiga. Siin aga läheb asi raskeks, sest vale loo valik võib maksta miljoneid. Millist mussi soovitaksite teie esimese 100m väärtuse saavutamiseks? Ma panin omalt poolt kokku enda arvates kolm parimat kandidaati:

    1. Poolside - Do You Believe?
    2. Hot Chip - Wearing My Rolex
    3. Blood Orange - Champagne Coast

  • Kas just muusika kõige paremaid vastuseid annab, aga aitab saavutada õiget konditsiooni õigete valikute tegemiseks. Näiteks sellised laulud tunduvad üsna sobivad olevat unicornide hindamisel kuulamiseks:
    Hallucinogen - LSD
    Man with no name - Teleport
    ASTRAL PROJECTION - People Can Fly
  • skint
    Ka Börsikrahhi teemas selgus, et ettevõtte väärtuse kindlakstegemisel on sellised märksõnad nagu bilanss, positiivne omakapital ja kasumlikkus teisejärgulised. Tegelikult annab parima ülevaate korralik videomaterjal mõnusa indietronica-taustamussiga. Siin aga läheb asi raskeks, sest vale loo valik võib maksta miljoneid. Millist mussi soovitaksite teie esimese 100m väärtuse saavutamiseks? Ma panin omalt poolt kokku enda arvates kolm parimat kandidaati:

    1. Poolside - Do You Believe?
    2. Hot Chip - Wearing My Rolex
    3. Blood Orange - Champagne Coast



    Pidasid silmas minu kommentaari, mis käis küll ainult ettevõtte varade kohta. Võib ju küsida, palju on advokaadi või PR bürool varasid, aga kas nende pealt ettevõtte hinna kohta midagi öelda saab, on hoopis teine küsimus. Kas büroo partner oma kontori sisustuse hinna eest oma osalust müüma peaks? Me võime jääda sel teemal eri seisukohtade juurde. Tihti on ka alustava ettevõtte vara väärtus sama vähe seotud ettevõtte potentsiaali või väärtusega.

    Sellega ma ei ürita sugugi vaidlustada selle teema läbivat mõtet, nõustun sellega.
  • Ma ei pidanud silmas ainult seda Sinu ühte kommentaari (mille puhul juhin siiski tähelepanu, et minu märkus puudutas varade-kohustuste suhet, mitte ainult varasid) vaid kogu Ööbiku keissi. Tegu pole advokaadibürooga vaid tootmisettevõttega, seega võiks enne avalikkuselt raha küsimist omakapital Äriseadustikuga kooskõlas olla. Vaatame nende pakutud prognoose. Nelja aastaga käibekasv 0.3M > 4.2M, EBITDA-marginaali kasv 5% > 36% ?


  • skint
    Ma ei pidanud silmas ainult seda Sinu ühte kommentaari (mille puhul juhin siiski tähelepanu, et minu märkus puudutas varade-kohustuste suhet, mitte ainult varasid) vaid kogu Ööbiku keissi. Tegu pole advokaadibürooga vaid tootmisettevõttega, seega võiks enne avalikkuselt raha küsimist omakapital Äriseadustikuga kooskõlas olla. Vaatame nende pakutud prognoose. Nelja aastaga käibekasv 0.3M > 4.2M, EBITDA-marginaali kasv 5% > 36% ?




    Huvitav kui suured on püsikulud? See meeletu EBITA marginaali kasv tuleb ilmselt püsikulude suurest osast 2016. aastal, käibe suurenedes hiljem püsikulude osakaal teoorias väheneb. Praktikas aga on nii, et kui 2016. müügi eesmärki isegi vähesel määral feilitakse, siis ....
  • Taustaks veel, et investoritelt küsivad 38 - 100K EUR, 30. septembri seisuga oli raha 179 EUR, nõudeid ja ettemakseid 4K ning varusid 29K. Võib-olla mul on liiga pikk töönädal seljataga aga no tõesti ei näe seda cash conversion tsüklit sellisena jooksmas. Kusjuures nagu ma aru saan, siis turustuskõlbulikku toodet veel polegi. Ja kui nüüd natuke süveneda, siis on äriplaanis veel rida nõrku kohti.

    1. Tahavad müüa e-kanalite teel otse lõpptarbijale, et jätta kasumit koju. Seda üritavad kõik ja kõik feilivad. Tean omast kogemusest eksportiva mikrotootjana, samuti suhtlusest teiste Eesti eksportööridega. Väga lihtne on panna Excelisse numbrid conversion rate 1%, kliki hind 0,5 EUR = müügi meediakulu 50 EUR. Seda ei hakka juhtuma. Reaalsuses hakkavad esimestel kuudel tulema conversion rate'd 0,00-midagi ning alles peale pikka-pikka saidi ja reklaamide optimeerimist hakkavad näitajad paranema. Tean täpselt sellist juhtumit küllaltki võrreldava tootega (mille äriplaan on Ööbiku omaga võrreldes siiski konservatiivsuse tippmark). Põhjus selleks on üleüldise infomüra uputus. Kõik reklaamivad koguaeg kõigile kõike, igaühel on mingi blogi, igal teisel mingi pood, igal kolmandal mingi väiketootmine ning kõik ujutavad koguaeg üksteist sisuga üle. Nobody cares. Klikke tuleb, oste mitte. Palju parem idee on drop shipping koostöö edasimüüjatega aga ka see pole mingi tõotatud maa. Kelle käes on kliendisuhe, selle käes on võim ja retailerite võimu ei näe ma niipea lõppemas. Rattaid ostetakse rattapoest, raamatuid raamatupoest, riideid ASOSest, suvalistelt saitidelt ei osteta midagi. Neil kolatakse lihtsalt ringi. Vaadake õhtul brauseri ajaloost, mitut saiti päeval külastasite ja mitut mäletate.

    2. Toode on keeruline. Ma müün mõõtmatult lihtsamat toodet ja aasta läks intensiivsele testimisele, et saada kvaliteet selliseks, et Läände müüa kõlbab. QA alahindamine maksab väga valusalt kätte. Kusjuures eriti online-äri juures - keegi kirjutab midagi netti, paneb hindeks ühe tärni ja siis see on seal igavesti.

    3. Madalad sisenemisbarjäärid. Kui äri on nii lihtne nagu meile presenteeritakse, siis igal samasugusel Saksa ja Rootsi noorel entusiastil pole võistleva asja turuletoomine mitte sama lihtne vaid veel palju lihtsam. Iga meie andeka disaineri, inseneri, müügimehe kohta on Saksamaal 80 sama andekat. Aga neil on tugev siseturg, kust alustada; neil on paremad sidemed juba ülikoolist, kusjuures koolis olid paremad õppejõud; made in Germany räägib iseenda eest, erinevalt made in Estonia'st jne jne jne.

    4. Ütlevad, et komponendid tulevad Eestist, Saksamaalt, Kanadast, Tšehhist, Jaapanist, Hiinast ja Taiwanist. Ilma detaile teadmata pakuks, et sellise tarneahela riskide lahtikirjutamine võtaks hommikuni.

    5. Ei näe ühte tugevat USPi.

    Kokkuvõtteks tahaks öelda, et ettevõtlikkus on kindlasti positiivne nagu ka suurte eesmärkide seadmine. Vastutustundlik oleks aga sellist asja katsetada iseenda ja/või teadliku investori rahadega. Tegemist on pehmelt öeldes üliriskantse asjaga, mille kõrval Talpseppade fond tundub tähtajalise hoiusena. Ma ei ole kindel kui eetiline on sellist üritust "igaüks võib olla investor" sildi all presenteerida.
  • 250 Ööbikut ei müüda 2016 mitte mingi nipiga. Ja võimekust aasta igal tööpäeval uus raam/ratas välja lasta ei ole neil ka. Raamide tootmine ei ole triviaalne tegevus, nagu selle äri üks osapool väga hästi teab. Üks asi on see, kui kaks toredat venda (keda ma juhtumisi hästi tunnen:)) kusagil Lõuna-Eestis paari nädalaga külkaraami kokku siristavad, teine on iga päev raam toota ning olla valmis selleks, et tulevikus toota 5 või 15 raami päevas. Raam päevas, 5 raami päevas ja 2019 projekteeritud 15 raami päevas on kõik erinevad tootmislahendused ning investeeringud, mis on tehtud ühte, ei kandu otse üle järgmisse. Seega on ainuvõimalik lahendus lasta raamid teha kusagil suures raamivabrikus, mis omakorda tekitab küsimuse USPst.
    Mulle Ardo krossikutina täitsa meeldis, aga Ööbiku tiivad ei kanna ambitsiooni välja, sorry. Oi kuidas tahaks eksida.
  • Head poindid, tänud. Teinekord peaks enne investeerimisotsuse tegemist siia ettevõtte teile puremiseks viskama :D Tegelt ka, börsiaktsiate kohta teema on, võib ka Fundwise'i teemas samamoodi ettevõtetega seonduvaid riske arutada.

    Teisest küljest eks ettevõtlusega alustamiseks peabki sellist nooruslikku poollollakat entusiasmi olema. Kui kõikidest riskidest teadlik oleks, siis jääks nii mõnigi edukas ettevõte sündimata, samas ka investorite raha põletamata. Takistused ongi nende ületamiseks. Ööbiku tiim tundub vähemalt leidlik ja hakkaja, loodetavasti veavad välja ikka.
  • Tegelikult Madis vaatasin seda asja eile lühidalt veel ja üks asi jäi kohe täitsa tõsiselt silma. Lühiajalisi kohustusi on 39K, käibevara 33K aga lühiajalistest kohustustest 24K on omanike laenud. Sellises olukorras tulevad omanikud avalikkuselt equity’t küsima ja nagu näha ka saavad. Küünik ütleks, et tegu on skeemiga, kuidas maksejõuetusele lähenevast kehast ilusa jutu ja videoga heausklike kulul 24K välja tõmmata. Ma otseselt seda ei kahtlusta, küll aga küsiks potentsiaalse investorina, miks ma peaks alustavasse ettevõttesse raha omakapitalina panema kui omanikud ise seda ei tee. Fakt on aga, et kui asi pekki läheb (tõenäosus suur), siis eelisõigus varale on .. kellel?
    Siinjuures tuletan meelde, et kasutaja Arvon on meil investorite huvide kahjustamise eest kriminaalkorras süüdi mõistetud kurjategija - ostis aktsiat, millega iga nädal vist tehingut ei toimugi. Seda tegevust siin aga ei kontrolli keegi. PS - SHAd ei viitsinud lugeda.
  • "Eestlased on tänavu mitmel korral suutnud jõud ühendada ning aidanud näiteks Orissaare tammel saada tänavuseks Euroopa aasta puuks; parasjagu käib üldrahvalik kampaania toreda noormehe, Hans Markus Antsoni ekstreemsele FjällrävenPolar retkele lähetamiseks. Kodumaise keskkonnasäästliku, kaunilt disainitud toodangu üle saab olla reaalselt uhke" Kohe pisar tuleb isamaalisusest silmanurka.....suva see äriplaan...Teeme Asja Ära, rsk. http://forte.delfi.ee/news/varia/mis-itaallased-eesti-oma-firma-oobik-cycles-ajab-elektrirattaga-raha-kokku?id=73153639
  • Ausalt öeldes võiks selle "Please fly with us, please support, buy tickets, very nice" Nordic Aviation Grupi ka sinna Fundwise'sse toppida. Las need rahastavad, kellele meeldivad ulmelised projektsioonid, sentimentaalsed klipid ja märsilohistuskapitalism kui selline. Kui Suffiksi kujundit laenata, siis need kaks projekti - NAG ja Fundwise - sobivad nagu rusikas vabalt valitud auku.
  • Ööbik sai oma investeeringu kuhjaga täis.
  • Marvin
    Ööbik sai oma investeeringu kuhjaga täis.

    vähemalt lolli raha meil jagub, seegi positiivne:D
  • skint
    Ausalt öeldes võiks selle "Please fly with us, please support, buy tickets, very nice" Nordic Aviation Grupi ka sinna Fundwise'sse toppida. Las need rahastavad, kellele meeldivad ulmelised projektsioonid, sentimentaalsed klipid ja märsilohistuskapitalism kui selline. Kui Suffiksi kujundit laenata, siis need kaks projekti - NAG ja Fundwise - sobivad nagu rusikas vabalt valitud auku.

    Marvin
    Ööbik sai oma investeeringu kuhjaga täis.


    Mina soovitaksin nende 2015. majandusaasta aruandest järgmise aasta jaanipäeva paiku vaadata kas ja kuidas see "kapitali tõstmine" tegelikult ettevõtte raamatupidamises kajastub ja millistel tingimustel ning kui palju raha kaasati.

    Igasugu crowdfundinduse ja startupimise firmade huvides on näidata head trackrecordit ja esitleda kõiki projekte rahastatuna ning edukatena. Päriselus nö viimasel tunnil sünnivad algsetest tingimustest erinevad kokkulepped-skeemid, mis võimaldavad formaalselt projekti näidata rahastatuna.

  • Vot mina ei saa aru Transferwise ärimudelist.
    Teenivad mingi paar bipsi valuutavahetuse pealt. Mahuäri, kus on võimatu konkureerida pankadega.
    Samas püsikulud on rämedad pideva tööjõu- ja turunduskulude tõttu.
  • On nagu pirukat küll kust hammustada. Londonist muidugi peenema mini-segmandiga mugavam tegeleda ja ega need orjad kes sente saadavad vbl. tõesti ka õige sihtgrupp polegi. Eks nad vast saavad aru mida nad tegema peavad.

    "Globally, the world’s 232 million international migrants are expected to remit earnings worth $550 billion this year, and over $700 billion by 2016, says the latest issue of the World Bank’s Migration and Development Brief."
    http://www.worldbank.org/en/news/feature/2013/10/02/Migrants-from-developing-countries-to-send-home-414-billion-in-earnings-in-2013
  • jim
    Vot mina ei saa aru Transferwise ärimudelist.
    Teenivad mingi paar bipsi valuutavahetuse pealt. Mahuäri, kus on võimatu konkureerida pankadega.
    Samas püsikulud on rämedad pideva tööjõu- ja turunduskulude tõttu.


    Iseenesest tean storyt, kuidas üks UK panga FX treider väitis ühele Baltikumi panga FX tüübile, et 3% spreadi EURUSDi pealt on normaalne ja see on "best price in the city". Selgus, et oligi "best price in the city". (instrumenti ei mälet, päris vanilla polnud aga midagi keerulist ka polnud).

    Kujuta vaid ette, mida nad seal retail karvamütsilt küsivad. Eestis pole TW'd mõtet kasutada, siin pole eelist, aga kui sa oled mingi UKs töötav hindu kes tahab Bangalore'i ruupiaid saata, siis on igati tervitatav, kui keegi sulle "normaalset" FX rate'i näitab, mis meie jaoks on vb iseenesest mõistetav.

    Ofc, ei näe, kuidas TW saaks olla pikaajaliselt jätkusuutlik...
  • See on jah väga selgelt UK kontekstis sündinud teenus neil. Keskmise inglase jaoks on euro umbes sama keeruline konseptsioon nagu kilomeeter, isegi kui seletada djuudile edaspidi ja tagurpidi lahti et asja x konvertimine naelaks ja siis pärast euroks tagasi on räigelt mõttetu, siis see on nagu vasikaga võidu jooksmine - tema jaoks on ainuke raha tema GBP ja muu kõik on mingid imelikud prantsuse lepalehed. Selle eest maksavad nad mõnuga igal sammul :)
  • /../
    "Startup peabki kahjumis olema," vastas vana programmeerija kindlalt. "Omal ajal, kui ma United Cats and Dogsiga tegelesin, põletati seitse kuud heleda leegiga VC-de raha. Mis teie siin ka üldse idufirmadusest teate."
    /../
    "Mis raha kasutatakse?" uuris ta seejärel finatsjuhilt.
    "EASi," vastas too.
    "See tuleb kohe ära põletada," ütles vana häkker. "Kus seda enne nähtud, et EASi raha sihipäraselt kasutatakse! See toob ju sulaselget õnnetust! Kõik vanad programmeerijad teavad, et EASis pesitsevad kurjad vaimud. Ru ttu raha lolluste peale maha laristada!
    /../
    "Nüüd me oleme pankrotis," oigas juhtkond.
    "Startup peabki pankrotti minema," õpetas vana programeerija, kes hetkekski rahu ei kaotanud. "Mis idufirma see on, mis pankrotti ei lähe?! Nii palju, kui mina olen töötanud, pole ükski startup pankrotistumata jäänud! Omal ajal..."
    /../
  • TransferWise kohta ütleks ühe sõna - automatiseerimine ..
  • Mulle tundub, et nende ärimudel ei ole üldse finantsteenuse pakkumine vaid pigem meelelahutus. Igavuse käes vaevlevatele jõukatele investoritele pakutakse adrenaliini, võimalust teha midagi huvitavat ja meedia tähelepanu mis nii kõva kuulsusega ettevõttega kaasneb. Lisaks paistab kogu ettevõtmine ka äärmiselt tulus seni kuni igal järgmisel ringil õnnestub kõrgema valuatsiooni pealt raha tõsta. Kuni muusika vaikib või siis kogu kupatus kellegile pähe õnnestub tõmmata.
  • Ma poleks TW koha pealt nii skeptiline. Arvestagem, et reaalset raha on sellesse projekti tõstetud kokku ca 75 m USD. Sellise summa kulutab mõni konkureeriv UK pank "jaepanganduse tootearenduse" peale igal aastal ära. Ainult et toode ei taha kuidagi tulla. Tõenäosus, et keegi TW vähemalt mõnesaja miljoni eest üles nopib, on päris suur.

  • Nojah, kui arvestada, et Startupide väärtuse hindamise kõige lihtsam mudel on:
    StartupValue = VCCapitalRaised x (VCCapitalRaised / YearlyBurnRate) x ArticlesPerDay

    Siis TW väärtus võikski olla mingi $75m x ($75m/$10m) x (1 .. 5) = täpselt 400 .. 2000m taala.

    NB! Nagu näha, siis see mudel kehtib ainult kahjumlike Startupide korral. Sellepärast enamus õigeid Startupe üritabki kasumlikkust võimalikult kaua edasi lükata. Muidu peab valuatsiooni mingite selliste jälkuste nagu "käive" või "kasum" põhjal arvutama hakkama.
  • [quote=MrDAX]

    Ofc, ei näe, kuidas TW saaks olla pikaajaliselt jätkusuutlik...


    ... ei näe, kuidas TW saaks ajada pikaajaliselt bisneksi ilma pangalitsentsita. Kui, siis ainult täiesti tavapärase makseasutusena. Üks samm edasi ja TW saab regulatsioonidega vastu vahtimist, siis rahaturg, kohutav hulk töötajaid, teenustasud, rahulolematud kliendid jne jne kuni toimub owners grand exit :) ...



  • Offi derivaat vanast itimekhest oli päris hea ning üllatavalt tõene. Sest startup ei peagi raha teenima, sest siis ta pole enam startup vaid regulaarne äri, samasugune nagu kõik teised.
    Startupide mudel on üldiselt väga lihtne, tee mingi asi millel tundub olevat potentsiaali, kuid selle potentsiaali realiseerimise asemel panusta ääretult palju raha turundusele ja powerwordidele, kui võimalik kasuta igasugu võimalikult vingeid eksootilisi frameworke ja tee backoffice tegemised võimalikult arusaamatuks igasugu autiitoritele klauliga we are "SPECIAL", kõik peab olema igati ilus ja kena. Mida parem välimus ja mida rohkem Buzz-i selle ümber, seda lihtsamini tulevad VC-d liimile niikaua kuni õnnestub see ettevõte maha müüa kas siis mõnele vanakooli kollile kes lihtsalt tahab ka jalga tech-is uksevahele saada või siis mõnele suurkorporatsioonile kes võitleb oma ellujäämise pärast turul.

    Startupidest arusaamiseks tuleb aga lugeda foorumi Beibendussektori teemat, sest modus operandi on täpselt samasugune.
  • Nüüd on meil siis überl33t äpp, mis asendab... uksekella!
    VC-d tormake peale, enne kui hilja.
  • Mulle meeldivad uued tooted ja teenused, millel on "probably" kohe alguses kirja pandud.
  • Üks inimene taas valgustatuks saanud. Hästi kirjutab.
    http://www.rahaasjad.ee/2016/09/16/alustavatesse-ettevottetesse-investeerimine-and-its-gone-2/

    Ma jõudsin samale arusaamale juba ca 5a tagasi.
  • SideKick
    Üks inimene taas valgustatuks saanud. Hästi kirjutab.
    http://www.rahaasjad.ee/2016/09/16/alustavatesse-ettevottetesse-investeerimine-and-its-gone-2/

    Ma jõudsin samale arusaamale juba ca 5a tagasi.

    jah, kui teiste hoiatusi miskiks ei pea (skint jt) siis tuleb oma rahakoti peal valgustatud saada. Õnneks on artikkel ka AP, kuigi raha eest, ehk mõnel jääb seetöttu raha alles. Seega tänuväärne oma viga tunnista, tubli.
  • Algaja investor võiks loogiliselt võttes väikse riskiga investeeringuid teha, kuigi blogi autor vist algaja ei olnud. Ise alustasin valuutakurssidega kauplemisest, õigupoolest üheainsa valuutaga - SEK. Tundus lihtne ja väikse riskiga olevat. Siis tulid fondid, siis tulid eesti aktsiad, siis välismaa aktsiad. Täna, 10 a hiljem ikka veel ei julgeks start-up investoriks hakata. OK, Tesla oli omal ajal startup, aga vähemalt neil oli mingigi toode ja mingi käive olemas.
  • Sai liiga optimistlik oldud tõesti, õppetund käes. Loodetavasti keegi õpib neist vigadest.
  • Huh, ma alguses ei pannud tähelegi, et see Madis sinu blogi oli :) Ei arvanud, et sinu kogemustega mees selle orgi otsa astub :)

    Aga siinkohal tahaks ikkagi tsiteerida klassikuid, ei ole mõtet investeerida raha äridesse mida sa ise ei tunne ;-)

    Parim näide on vast nood Garage48 vms üritused ja siis see saade ETV'st kus saate korraldajad ise ka ütlesid, et äriideed millega tullakse lagedale, esimeseks asjaks oleks vaja googeldada, kas tegelikult ka kellelgi teisel pole sarnast toodet juba turul, enne kui hakkad prototüüpi ehitama ja suuri graafikuid joonistad :)
  • Rage
    esimeseks asjaks oleks vaja googeldada


    Sellega on tavaliselt nii, et kui googeldades midagi ei leia, on kolm võimalikku stsenaariumit:
    1) Keegi on proovinud kunagi, aga pole välja tulnud. Või on saanud aru, et see ei ole teema. Seega pole ka otsingutulemustes midagi.
    2) Sa ei oska googeldada.
    3) Sa oledki midagi avastanud, aga see on highly unlikely. Proovimise korral lõpetab tõenäoliselt punktis 1.
  • MrDAX
    Rage
    esimeseks asjaks oleks vaja googeldada


    Sellega on tavaliselt nii, et kui googeldades midagi ei leia, on kolm võimalikku stsenaariumit:
    1) Keegi on proovinud kunagi, aga pole välja tulnud. Või on saanud aru, et see ei ole teema. Seega pole ka otsingutulemustes midagi.
    2) Sa ei oska googeldada.
    3) Sa oledki midagi päriselt avastanud, aga see on highly unlikely. Proovimise korral lõpetab tõenäoliselt punktis 1.


  • Selle raha põletamisega on nii, et TEATUD juhtudel seda ikka tuleks heleda leegiga põletada.
    Raha saab konvertida AJAKS ja teatud arengufaasis on AEG tähtsam kui raha.
    Startupp ei saa venitada serverite hankega 3 kuud, et saada 100 EUR odavamalt per kast.
  • Minu tähelepanekute järgi on start-upi võiduvõimalus oluliselt suurem kui kodanikud on enne raha tõstmist selgeks teinud, kas nende uuele lahendusele turul ka sobiv probleem eksisteerib.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon