Riigikogu valimised 2019 - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Riigikogu valimised 2019

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tankiants tuli Eestisse vist 58ndal aastal. Oli sula küll, aga rahvavaenlased olid ikkagi teisejärgulised inimesed. Tööd võis saada, aga kõige mustemat ja ka mitte igal pool. Ettevõtte kaadriosakonnal oli igal juhul kindlam võtta umbkeelne venelane, muidu võis ise rahvavaenlaste hulka sattuda.

    Stagna oleks nagu nõuka ajal elanud, võiks aru saada, mida tähendas, kui paberid korras polnud. See oli tõsine asi kuni 80ndateni.
  • See rahvavaenlaste jutt on mõneti asjakohane, aga suuresti ikkagi märgist mööda, neil oli passis märge, aga igapäevaelus see neid ei seganud. Mul olid sugulased traktoristid, kes rääkisid: mina olen rahvavaenlane. Mingeid takistusi neile ei tehtud, näiteks 70-datel ostsid nad selle maja tagasi, mis neilt oli konfiskeeritud (oma kodu). Ma ei tea täpselt, et mis see märge passis tähendas. Ehk ei lastud parteilist karjääri teha? Minu sugulased parteis ei olnud. Samuti käis minu isa "välismaal" turistina Rumeenias, mis oli tol ajal tavaline, et sots maadesse lasti nõukogude kodanikke. Eks Siberisse saatmine oli, mis ta oli, aga minu hinnangul nad oma hilisemas elus mingit erilist diskrimineerimist kogema ei pidanud.
  • Seda on mälestustest kuulda olnud küll, et Siberist tulnud kogesid Eestis tõrjumist, mis võis ehk väljenduda ka töö leidmise raskustes. On inimesi, kes läksid vabatahtlikult Siberisse tagasi elama.
  • homemaker, ma olen selliseid lugusid kuulnud, et see ei olnud nende arvates enam seesama eesti, sest see oli nõukogustunud ja venestunud, minu isa puhul sellest muidugi rääkida ei saa, sest ta oli täielikult venestunud siberis, külavahel peeti neid vene pättideks, kui nad tagasi tulid, sest nende käitumismaneerid ja keel viitas venelastele
  • Polnud seal midagi nii tõsist ankeedis, et ainus võimalus oleks Nõukogude armee ohvitseriks õppida ! Ka sõjaväes muuseas ikkagi loeti ankeeti ja päris rahvavaenlasi ning kodanlikke natsionaliste Nõukogude ohvitseriks ei lastud ..Mu enda suguvõsas polnud küll ühtki niisugust inimest ,kes oleks läinud okupatsiooniarmeesse karjääri tegema, miilitsaks või partorgiks. See oli täiesti välistatud .Ja oli ka seal represseeritute lapsi ja ebausaldusväärseid igas mõttes ,kelle akadeemiline karjäär või karjäär tööstuses oli raskendatud .

    Kohustuslik ajateenistus soldatina oli teine asi . Sellest polnud pääsu kui just ei tahtnud end hulluks simuleerida. Ja seda ikkagi üldiselt ei tahetud, sest siis ei saanud autojuhilubasid. Käidi vene kroonus ära 2 aastat või 3 kui sattusid mereväkke . Kuid juba neile, kes seal pisikesed pagunid peale said,vaadati viltu. Mingiks jefreitoriks või seersandiks saada, tähendab tüüp teenis seda armeed tões ja vaimus, tahtis teisi kamandada .
    Siin on Arnold Rüütel mereväes juba triibud pagunitele peale teeninud, järelikult oli püüdlik . Mis on nii iseloomulik ka tema edaspidisele karjäärile ENSV-s, püüdlik võimude teenimine .



    Selles sõjaväes pidi eestlane-ajateenija olema laisk lohe ja viilima kõigist kohustustest ja aktiivsusest niipalju kui sai. Nagu olid ka enamik venelasi ja teisi rahvuseid seal . Isegi venelastel oli ütlemine Nõukogude Armee kohta ,et Tšistõe pagonõ,chistoe serdtse . Mis tähendab, et kui tulid armeest tagasi reamehena, siis oli puhas südametunnistus .

    Ma saan aru, et noorel inimesel võib katus sõita ,mõned on niisugused relvafriigid ja kes tahtis saada tankistiks või mõni lenduriks ning okupatsiooniarmee oli ainus võimalus selleks. Ma ei arva, et see oli tohutu kuritegu, kuid mingi teene see kah polnud .Oli ju isegi eestlasest katselendur Enn Kaarma, kes sai seal majoriks ja hukkus MIG-21 hävituslennuki katsetamisel . Kuid see kõik oli vabatahtlik asi ja mingit olude sundi ei olnud, ärge tulge mulle sihukest jama ajama.

    Täpselt nagu oli vabatahtlik minna õppima Leningradi parteikooli, et saada sooja kohta parteiametnike seas. Kas tõesti arvate,et keegi sundis Ansipit partorgiks hakkama ? Või Indrek Toomet EKP Keskkomiteesse ? Või Edgar Savisaart tööle ajakirja Eesti Kommunist ?

    Ma olen sellal piisavalt kaua elanud, et teada : mingit kohustust usinalt ja agaralt seda võimu teenida ja veel võimu repressiivorganeis või propagandamasinas, polnud olemas

  • stagna sarnaneb minu vanaisale, kes ütles, et venemaaga ja venelastega mingeid kokuleppeid teha pole mõtet, sest nad ei pea nendest kinni, aga nii omavahel öeldes oli mu vanaisa kuidagi ära
  • Säh sulle kristallpuhast erakonda : ref samuti kriminaale täis

    http://epl.delfi.ee/news/eesti/kriminaalipaanika-pani-reformierakonna-enda-liikmete-hulgast-kurjategijaid-otsima-neid-leiti-ligi-pool-tuhat?id=85234743

    Nüüd jääb oodata veel samasuguseid andmeid Keski kohta . Kuid võib olla on neid seal nii palju,et isegi üle lugeda ei suudeta
  • kangelaspioneer
    stagna
    Samuti on mulle arusaamatu, miks pidi keegi eestlane sellal tahtma saada Nõukogude Armee polkovnikuks ja hiljem sõjakomissariks, ehk siis tüübiks, kes just Eesti poisse okupatsioonivägedesse sundis ja andis prokuröridele üle neid, kes armeest kõrvale hoidsid, et nad vangi pandaks . .


    Mina küll saan aru. Siberist tagasi tulnud poisil, kellel vanemad surnud, kodu sisuliselt polnud, aga vene keel suus, polnud just liiga palju valikuid. Kasvõi tehnikumis käimiseks on raha vaja, isegi kui puise Eesti keele ja määritud paberitega sinna vastu võetakse. Küsimus ei olnud mitte aates või kaasajooksmises, vaid selles, millal järgmine kord midagi süüa saab ja kus öö ära magada.

    Sõjakomissari aega ei oska kommenteerida, on räägitud väga erinevaid asju.



    Ma ei tea, kas praeguses Kaitseväes on teisiti, aga vene sõjaväes ei valitud ise auastet ja teenistuskohta. Kui relvadega mängimine hingelähedane, oli nõuka armee ainus variant. Andsid vande ja edasi otsustati ülevalpool, kuhu sind teenima saadetakse ning mis ameti sa saad. Kui mingit jama ei korraldanud, pandi regulaarselt tärne juurde.Kui hästi pugeda oskasid või andekas olid, siis kiirendatud korras. Kui pinnuks silma jäid ja vanemleitnandist kõrgemale ei pääsenud, püsisid madala palga peal ning saadeti 35-40 aastaselt (ei mäleta, kui vanalt täpselt) pensile. Sellise tööstaaži ning palga pealt saadud pensioniga ära ei elanud. Mida kõrgem auaste, seda kõrgemas vanuses pensionile saadeti. Marssaleid hoiti elu lõpuni täispalgal.
    Inimene, kes (eeldatavasti) eesti keelt oskas, sobis sõjakomissariks hästi - võiks osata tõrkujaid ümber veenda. Tõenäoliselt said ajateenistusest keeldumise puhul pähe lisaks keeldujale ka sõjakomisariaat, et poliittöö kehv ning kõrgemal paiknejad, et sõjakomissariaadis kord käest ära.
  • Kristjan1
    stagna sarnaneb minu vanaisale, kes ütles, et venemaaga ja venelastega mingeid kokuleppeid teha pole mõtet, sest nad ei pea nendest kinni, aga nii omavahel öeldes oli mu vanaisa kuidagi ära

    Su vanaisal oli õigus. Praktika läbi aja näitab seda.
  • ttrust
    Kristjan1
    stagna sarnaneb minu vanaisale, kes ütles, et venemaaga ja venelastega mingeid kokuleppeid teha pole mõtet, sest nad ei pea nendest kinni, aga nii omavahel öeldes oli mu vanaisa kuidagi ära

    Su vanaisal oli õigus. Praktika läbi aja näitab seda.


    vanaisa oli mul elutark, näiteks tema naeris, kui kõik oli talongide peal ja ütles, et kommunisti ei ole nam kauaks, harimatu oli ta küll ja varastas süsteemi nii nagu oskas, aga tavainimestel viskasid need jutud üle, ta rääkis, et istuks mõnuga vanglas, kui oleks mõne kommunisti ära tapnud jne, kusjuures kommunistid olid kõikjal meie ümber tol ajal, enda traktoristist poega ta needis, kes künnivõistlusi võiitis, et see paneb kommunistile õla alla, mul on meeles üks kohtumine, kus tema vend tuli talle külla ja rääkis, et tal on naine õpetaja ning neile oli uus korter antud, vanaisale sellised jutud ei meeldinud, ta ütles, et too koreter on tema rahadega ehitatud, minult võeti ära ja anti sulle, suguvõdsas kommuniste ei olnud, aga vanaisa tekitas tülisid sellest hoolimata
  • See lause ju sisuliselt sama mis tuntud soomlaste tarkus "ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi".
  • Kristjan1, su vanaisa näib olevat tark mees, maailma mõistmisel oleks temalt olnud palju õppida. Tuleb näha vormi asemel alati sisu. Kahjuks käbi kukkus kännust vist liiga kaugele.
  • ttrust
    Kristjan1
    stagna sarnaneb minu vanaisale, kes ütles, et venemaaga ja venelastega mingeid kokuleppeid teha pole mõtet, sest nad ei pea nendest kinni, aga nii omavahel öeldes oli mu vanaisa kuidagi ära

    Su vanaisal oli õigus. Praktika läbi aja näitab seda.

    Minu kogemus kinnitab sama. Kui ma kunagi vene tädi käest korterit üürisin ( läbi firma ) ja ta lepingule pidi alla kirjutama, siis ütles ta otse välja, et leping on ainult paber ja tema sellest niikuinii kinni pidama ei hakka. Ma mõtlesin, et see oli nali. Aga ei olnudki. Ma tookord mõtlesin, et sattus halb esindaja seekord. Aga järgmine tegi aasta jooksul täpselt samuti. Peale sada ma sain aru, et see on reegel, mitte erand ja selle seltskonnaga enam tegimist ei teinud. Ja kui vaadata riikidevahelisi lepinguid, siis venemaal käitub täpselt samuti, iga leping kehtib nende jaoks täpselt nii kaua kuni see nendele kasulik on.
  • Kuna nad nimetavad ennast uhkusega teiseks Bütsantsiks, siis nad ei saagi muud moodi käituda kui bütsantslikult.
  • stagna
    Mu enda suguvõsas polnud küll ühtki niisugust inimest ,kes oleks läinud okupatsiooniarmeesse karjääri tegema, miilitsaks või partorgiks.

    Täpselt nagu oli vabatahtlik minna õppima Leningradi parteikooli, et saada sooja kohta parteiametnike seas. Kas tõesti arvate,et keegi sundis Ansipit partorgiks hakkama ? Või Indrek Toomet EKP Keskkomiteesse ? Või Edgar Savisaart tööle ajakirja Eesti Kommunist ?


    Paar märkust:
    1. Savisaarel on patte selletagi piisavalt, Eesti Kommunistis ta vist ikka ei töötanud?
    2. Ma partorgide koha pealt oleks leebem. Eks parteisse kuulus suur hulk ka üldjoontes lugupidamisväärseid inimesi. Kui organisatsioonis oli partorgi vaja, siis keegi pidi seda olema, selle eest, et keegi ole Estonia Teatri (Georg Ots) või Kirjanike Liidu (Jaak Jõerüüt) partorg ma inimest automaatselt hukka ei mõistaks, oluline on see, mis ta selles rollis tegi, kuidas oma inimesi kaitses või neile käkke keeras.

  • Partorgid ikka sovhoosides ka üsna edasijõudmatud kujud olid. Ma mäletan, et ühes sovhoosis tekkis autoostulubadega jama, oli lubatud, et esitraktorist saab, aga juhtkond tahtis üle sõita, hakkasid siis traktoristid streikima ja seda kardeti nagu tuld, sest NSVL oli tööliste riik ning streigiti ainult roiskuvas kapitalismis. Partorgi ülesanne oli kohe sellisest streigist teatada kõrgemale ja sealt võeti sovhoosi juhtkonnaga ühendust ning traktoristile anti autoostuluba. Partorgid raporteerisid ka meelsust peale kõige muu, see oli nende ülesanne.
  • stagna
    See näitab inimese väärtusskaalasid .Ehk nagu nüüd on moes öelda, moraalset kompassi

    Samuti on mulle arusaamatu, miks keegi pidi tahtma karjääri teha miilitsas, KGB-s, prokuratuuris või trügima priviligeeritud väliskommentaatoriks-propagandistiks nagu Tunne Kelam ( teda küll parteisse ei võetud ja Vambola Põderi karjäär jäi seetõttu ära , ehkki kaks korda proovis ) või Vremja korrespondendiks nagu Heimar Lenk.

    Vaat minu arust nende inimestega on midagi tõeliselt valesti . Ma ei ütle,et neid peaks nüüd takkajärgi karistama või vangi panema, kuid riigi juhtimist taolistele eksmiilitsatele,ekssõjakomissaridele, ekspropgandistidele ja ekspartorgidele usaldada ei tohiks .

    Paraku nad kipuvad jälle sinna. Tahavad olla igas pulmas peigmees ja igal matusel kadunuke . Halenaljakas värk .

    kas rahvaliidu fraktsioonis on kommuniste lausa 43%? kui auesimees lisab 2tk juurde, siis juba 56%
    http://www.ra.ee/fotis/index.php/et/photo/view?id=447776
    https://et.wikipedia.org/wiki/Mart_Helme#Teenistusk%C3%A4ik
    http://www.ra.ee/fotis/index.php/et/photo/view?id=456825
  • Elurikkuse erakond - soojamaalennud maksu alla
    https://majandus24.postimees.ee/6517102/ettepanek-pere-soojamaalennud-maksu-alla
  • Viha200 titekäru mees on vasturünnakule asunud.
    Enne valimisi tuleb ohvrikaart ikka välja tuua.

    Eks ole Pealtnägijas täna näha, mis kokku räägitakse.
  • Vanaema
    stagna
    Mu enda suguvõsas polnud küll ühtki niisugust inimest ,kes oleks läinud okupatsiooniarmeesse karjääri tegema, miilitsaks või partorgiks.

    Täpselt nagu oli vabatahtlik minna õppima Leningradi parteikooli, et saada sooja kohta parteiametnike seas. Kas tõesti arvate,et keegi sundis Ansipit partorgiks hakkama ? Või Indrek Toomet EKP Keskkomiteesse ? Või Edgar Savisaart tööle ajakirja Eesti Kommunist ?


    Paar märkust:
    1. Savisaarel on patte selletagi piisavalt, Eesti Kommunistis ta vist ikka ei töötanud?
    2. Ma partorgide koha pealt oleks leebem. Eks parteisse kuulus suur hulk ka üldjoontes lugupidamisväärseid inimesi. Kui organisatsioonis oli partorgi vaja, siis keegi pidi seda olema, selle eest, et keegi ole Estonia Teatri (Georg Ots) või Kirjanike Liidu (Jaak Jõerüüt) partorg ma inimest automaatselt hukka ei mõistaks, oluline on see, mis ta selles rollis tegi, kuidas oma inimesi kaitses või neile käkke keeras.



    Täielika jama mida sa siin ajad . Eesti oli N. Liidu poolt okupeeritud riik.

    Okupandid panid siin oma võimu põlistamiseks tööle nii repressiivorganid kui komparteiorganid. Mis põhiliselt oli üks ja seesama . Leidus hulganisti eesti rahvusest, EW kodanikke / kaabakaid, kes seal olid nõus töötama ..

    Kas sa oleks sama lahke ja leebe ka nende eestlaste suhtes, kes Saksa okupatsiooni ajal astusid NSDAP-i liikmeks ja aitasid kõigiti kaasa Eesti kui rahvusriigi hävitamisele ja selle allutamisele Kolmandale Reichile ?

    Minu hinnangul olid mõlemad üsna jäledad tüübid ja mingit õigustust neile pole .

    Hjalmar Mäe pole mingil moel parem kui Karl Vaino .

    Boris Kumm pole parem kui Karl Linnas .

    Kõik okupante alatult ja püüdlikult teeninud tüübid on jäletised

    Ja muuseas Savisaar kirjutas mitmeid artikleid Eesti Kommunistis. Huvilised võivad need raamatukogust üles otsida ja lugeda. Kas ta oli seal toimetuse liige või vabatahtlik kaastööline, polegi oluline. Siin üks Edgari stiilinäide aastast 1987

    “Aktiivselt püüab kodanlik ideoloogia mõjustada ka sotsialismimaade noorte eluhoiakuid. Õõnestustööle spetsialiseerunud raadiojaam “Vabadus” läkitab eetrisse noorsooprogramme NSV Liidu rahvaste seitsmeteistkümnes keeles.”

    Ja veel sadu lehekülgi samas laadis paska .
  • Kõva nädala selgroo murdmine näib käivat.
  • Delfi vahendab Turu-uuringute uuringut: Kindlasti valima minejate hulk on kasvanud neljal ja kahanenud kolmel erakonnal
    Kindlasti valima minejate hulk on kasvanud rohelistel, Keskerakonnal, Isamaal ja Vabaerakonnal. Samaks on see jäänud Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal (SDE) ning langenud Reformierakonnal, Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal (EKRE) ja Eesti 200-l.

    Kui perioodil septembrist detsembrini lubas roheliste valijatest kindlasti valima minna keskmiselt 45 protsenti küsitletutest, siis jaanuaris oli protsent tõusnud 64-ni, selgub Turu-uuringute AS-i andmetest. Vabaerakonna puhul oli kindlasti valima minejate protsent kasvanud 38 protsendilt 54-le, Keskerakonnal 60-lt 62-le ja Isamaal 60-lt 61-le.

    Ainsana on jäänud kindlasti valima minejate protsent samaks SDE-l, mille valijatest lubas nii mullu septembrist detsembrini kui ka jaanuaris kindlasti valima minna 66 protsenti.

    EKRE kindlasti valima minejate protsent oli septembrist detsembrini 63 ja jaanuaris langenud kuue protsendipunkti võrra ehk 57-le. Eesti 200 puhul oli see protsent langenud 55-lt 51-le ja Reformierakonna puhul 61-lt 60-le.


    Pealkirjameister on spetsialist ka desinformatsiooni levitamisel ma vaatan.

    Reastatud vastavalt algprotsendile, tegelikkus:
    EVA 38% --> 54%
    ROH 45% --> 64%
    E200 55% --> 51%
    IRL 60% --> 61%
    KE 60% --> 62%
    REF 61% --> 60%
    EKRE 63% --> 57%
    SDE 66% --> 66%

    Kas REF-I 1%-list võbelust alla poole saab üldse mingiks "languseks" nimetada? Või KE 2%-list "tõusu"?

    Sisulisest tõusust või suuremast reźiimi-muutusest saab rääkida ainult kahe väiksema erakonna puhul. Ja sealgi ei saa järeldada, et kindlalt valijate protsent on tõusnud. Pigem ütleks, et: "hiljem alustajad on saavutanud võitlusvalmiduse", sest sarnane ca 60%-ne kindlalt valija minejate hulk on ka kõigil ülejäänud erakondadel. Ei ole neil eriti rohkem ega ka vähem kindlaid valijaid.

    Lõppkokkuvõtteks võib öelda, et kõigil erakondadel on väga püsivad valijad kes lähevad 60% ulatuses kindlalt valima.

    Järelikult kogu meediakampaania, teledebatid, muu arutelu jne jne jne on tegelikult mõttetu.
    Seda näete ka e-valimiste dünaamikast, kus enne suuri teledebatte on massiiivne hulk inimesi juba hääletanud. Neid absoluutselt ei huvita ka kes, kus, mida räägib - nad teavad juba nagunii kelle või mille poolt nad hääletavad!

    Sel põhjusel ma ei arva ka, et oleks pinget või ärevust mõtet üles kruttida valimistulemuste osa.
    Olgem ausad, enamvähem sama olukord säilub mis on praegu. Kas keegi tõesti ootab radikaalselt üllatuslikku valimistulemust?
  • Ekre võib üllatada, nii pluss- kui miinuspoolel. Kindel on igal juhul, et ref ja kesk saavad oma 30 +/- , isamaa ja sotsid oma 10+/- protsenti ja marginaalid ehk kõik ülejäänud jooksevad lati alt läbi.
  • momentum
    . Neid absoluutselt ei huvita ka kes, kus, mida räägib - nad teavad juba nagunii kelle või mille poolt nad hääletavad!

    See on arvatavasti kõige targem kontingent valijatest.
    Teades, mida nad teevad, ei tasu end lasta suuremat segada sellest, mida nad räägivad.
    Pealegi, enamiku juttu oleme ka palju kuulnud. Aga kuulata poliitikuid enne valimisi - no andke andeks.

  • stagna
    Vanaema
    stagna
    Mu enda suguvõsas polnud küll ühtki niisugust inimest ,kes oleks läinud okupatsiooniarmeesse karjääri tegema, miilitsaks või partorgiks.

    Täpselt nagu oli vabatahtlik minna õppima Leningradi parteikooli, et saada sooja kohta parteiametnike seas. Kas tõesti arvate,et keegi sundis Ansipit partorgiks hakkama ? Või Indrek Toomet EKP Keskkomiteesse ? Või Edgar Savisaart tööle ajakirja Eesti Kommunist ?


    Paar märkust:
    1. Savisaarel on patte selletagi piisavalt, Eesti Kommunistis ta vist ikka ei töötanud?
    2. Ma partorgide koha pealt oleks leebem. Eks parteisse kuulus suur hulk ka üldjoontes lugupidamisväärseid inimesi. Kui organisatsioonis oli partorgi vaja, siis keegi pidi seda olema, selle eest, et keegi ole Estonia Teatri (Georg Ots) või Kirjanike Liidu (Jaak Jõerüüt) partorg ma inimest automaatselt hukka ei mõistaks, oluline on see, mis ta selles rollis tegi, kuidas oma inimesi kaitses või neile käkke keeras.



    Täielika jama mida sa siin ajad . Eesti oli N. Liidu poolt okupeeritud riik.

    Okupandid panid siin oma võimu põlistamiseks tööle nii repressiivorganid kui komparteiorganid. Mis põhiliselt oli üks ja seesama . Leidus hulganisti eesti rahvusest, EW kodanikke / kaabakaid, kes seal olid nõus töötama ..

    Kas sa oleks sama lahke ja leebe ka nende eestlaste suhtes, kes Saksa okupatsiooni ajal astusid NSDAP-i liikmeks ja aitasid kõigiti kaasa Eesti kui rahvusriigi hävitamisele ja selle allutamisele Kolmandale Reichile ?

    Minu hinnangul olid mõlemad üsna jäledad tüübid ja mingit õigustust neile pole .

    Hjalmar Mäe pole mingil moel parem kui Karl Vaino .

    Boris Kumm pole parem kui Karl Linnas .

    Kõik okupante alatult ja püüdlikult teeninud tüübid on jäletised

    Ja muuseas Savisaar kirjutas mitmeid artikleid Eesti Kommunistis. Huvilised võivad need raamatukogust üles otsida ja lugeda. Kas ta oli seal toimetuse liige või vabatahtlik kaastööline, polegi oluline. Siin üks Edgari stiilinäide aastast 1987

    “Aktiivselt püüab kodanlik ideoloogia mõjustada ka sotsialismimaade noorte eluhoiakuid. Õõnestustööle spetsialiseerunud raadiojaam “Vabadus” läkitab eetrisse noorsooprogramme NSV Liidu rahvaste seitsmeteistkümnes keeles.”

    Ja veel sadu lehekülgi samas laadis paska .


    Teoreetiliselt võib Sul õigus olla, praktikas ei uskunud aga veel 1985. a tõenäoliselt 95% eestlastest Eesti taasiseseisvumise võimalustesse vähemalt lähimal ajal. Igasuguseid dissidente (kellest tagantjärele võime lugu pidada) peeti veidrikeks nagu ka eksiilvalitsust. Ka minu väliseestlastest sugulased pidasid eksiilvalitsust veidruseks - käivad koos mingid mehed, kellest midagi ei sõltu ja peavad end valitsuseks. Kui neis oludes oleks kõik ausad eestimeelsed inimesed keeldunud igasugusest koostööst okupatsioonivõimudega, oleks praegune seis kehvem., Harri Männil väitis, et kui ta oleks sel ajal ENSVs elanud, oleks ta kindlasti parteisse, st EKPsse astunud, et oleks saanud midagi ära teha. Leedukad kasutasid seda taktikat ja saidki suhteliselt leedumeelse KP, tagajärjeks vähem Lasnamäid jm jama.
  • Eesti ja Läti, kui nõukogude liidu strateegiliselt kõige sisepoliitiliselt ohtlikumad kohad, samas ka tootmisstrateegiliselt olulised piirkonnad tuli kiirelt ära venestada. Eelisjärjekorras. Kui Eesti ja Lätiga oleks 1-0 tehtud, oleks Leedu kord käes. Kohalikust kompartei harust ei sõltunud mitte midagi.
    Mäletan küll stalini-ajastu plaane, kus Narvast taheti 2 miljoni inimesega suurlinna teha, kuna seal olid avastatud olulised maavarad, eriti uraan. Kohaliku uraanimaagi puhul hiljem selgus, et see ei kõlvanud kuhugi kasutada.
  • siim22
    Viha200 titekäru mees on vasturünnakule asunud.
    Enne valimisi tuleb ohvrikaart ikka välja tuua.

    Eks ole Pealtnägijas täna näha, mis kokku räägitakse.

    Konkreetne Pealtnägija saade, alates 18. minutist.
    https://etv.err.ee/903612/pealtnagija
    Mõtted mis tekkisid seda videot vaadates:
    --- Florian Hartleb ( https://de.wikipedia.org/wiki/Florian_Hartleb ) on saanud oma partei avalike suhete spetsialistidelt koolituse, mida kaamerate ees antud rüseluse kohta rääkida ja kuidas rääkida, samuti mida mitte rääkida. Ehk siis korraldati kaamera ees väljaõpitud lavastus.
    --- ERR-i "Pealtnägija" saatetegijad lasid end Gruz200 -st kas lollitada või neil oli Gruz200-ga kokkulepe, et millest saates räägitakse, millest ei räägita.
    --- Tohutut rõhku pandi saates ühele Odini turvale, keda kirjeldati kui paadunud kriminaali. Ometigi pole see Odinlase isik ju oluline, sest kui teda poleks olnud seal Floriani takistamas, oleks seda teinud keegi teine turvamees. Sest Hartleb oli seal miitingul varem märatsemas käinud.
    --- Videotes on selgelt näha, et Hartleb surus oma titekäruga miitingu südame suunas minema, jõuga. Küsimusi, miks ta seda tegi, miks ta miitingult ise ei eemaldunud - saates ei käsitletud.
    --- Saates ei käsitletud fakti, et Hartlebi naine oli end valmistanud ette kogu plaanitud rüselust filmima ja ta filmis üritust, selle asemel et oma last päästa.
    --- Lapse päästis üks teine Grus200 naine, kellele tõenäoliselt kogu situatsioon tundus, et soovitud kujul rüselust ei tekkinud ja situatsioon kujunes jaburaks.
    --- Väide, et "Odinlased takistasid Hartlebi lahkumist" on vale. Hartleb mitte ei lahku vaid üritab just tungida, lapsekäruga rammides, miitingu lava suunas. Ringiga ümber miitingu lahkuda polnud takistust.
    --- Saates ei käsitletud seda, et miks ta käruga inimesi jõuga rammis ja miks ta inimesi tõukas ja lõi.
    --- Hartlebist üritatakse tekitada märtrit ja üritatakse näidata et kogu see rüselus seal polnud planeeritud provokatsioon, mis on tõenäoliselt vale.
    --- Miitingul filmitud videotest nähtu ning saates räägitud-kajastatud jutt on suures osas vastuolus. Saade ei ürita vastuolusid siluda.

    Võibolla oleks õige teema "ajakirjanduse lahmimised", aga kuna postituse sisu on poliitilise partei planeeritud avantüür ning selle hilisem valetamisega silumine, siis on siin õige koht.
  • Teoreetiliselt võib Sul õigus olla, praktikas ei uskunud aga veel 1985. a tõenäoliselt 95% eestlastest Eesti taasiseseisvumise võimalustesse vähemalt lähimal ajal. Igasuguseid dissidente (kellest tagantjärele võime lugu pidada) peeti veidrikeks nagu ka eksiilvalitsust. Ka minu väliseestlastest sugulased pidasid eksiilvalitsust veidruseks -


    Minu sõbrale andis see eksiilvalitsus Eesti passi välja veel siis, kui EV ei olnud taasiseseisvunud. Ta putkas Saksamaale, palus sealt poliitilist varjupaika ja Londonist saadeti talle EV pass. Ma nägin toda dokementi mõned aastad hiljem ja vaatasin nagu imeasja.
  • ...see lapsekäruga sudimine on mulle sudija tausta arvestades jätnud sellise klassikalise professionaalse aktivisti tegutsemise mulje.
  • Otseseid tõendeid pole, aga kõik kaudselt viitab sellele, et tol päeval üritasid Gruz200 tegelased läbi viia organiseeritud provokatsiooni ning selle videosse võtta, mida saaks siis ära kasutada pealkirja all: "kuidas fašistid ühele kärus olevale väikelapsele liiga tegid".
  • ega see kodaniku jutt kahjuks väga adekvaatne olnud seal saates. Eriti koomiline oli selgituse sisuline pool a'la ... no ma läksin nii pingesse seal, sest ei saanud koju minna oma lapsega ning seejärel tundsin vajadust lava ees kõikidele näkku karjuda korduvalt, et fashistid olete ... Üsna klaasistunud pilguga kuju mulje jättis.
    Teisalt on kahju, et Pealtnägija on käesoleval aastal korralikult politiseeritud sisuga.
  • ttrust
    Otseseid tõendeid pole, aga kõik kaudselt viitab sellele, et tol päeval üritasid Gruz200 tegelased läbi viia organiseeritud provokatsiooni ning selle videosse võtta, mida saaks siis ära kasutada pealkirja all: "kuidas fašistid ühele kärus olevale väikelapsele liiga tegid".

    Bullshit. Kõik teavad -- EKRE on ühiskonnas viha nii suureks õhutanud, et see ülaltoodud kujul materialiseerub.
  • Võiks ju loota, et mõni ajakirjanik kirjutab kuhugi artikli antud "Pealtnägija"-saatest ja esitab Pealtnägijale küsimusi, et miks nad saatest olulised küsimused välja jätsid ja Florian Hartlebi poolset näitemängu uskuma jäid.
  • ziff
    ttrust
    Otseseid tõendeid pole, aga kõik kaudselt viitab sellele, et tol päeval üritasid Gruz200 tegelased läbi viia organiseeritud provokatsiooni ning selle videosse võtta, mida saaks siis ära kasutada pealkirja all: "kuidas fašistid ühele kärus olevale väikelapsele liiga tegid".

    Bullshit. Kõik teavad -- EKRE on ühiskonnas viha nii suureks õhutanud, et see ülaltoodud kujul materialiseerub.

    Seleta palun lahti, Ziff. Tõesti arvad et see seal miitingul toiumus spontaanselt? Lapse ema spontaanselt filmis ja parteikaaslased spontaanselt passisid kõrvalolevas kohvikus?
  • Tegu on irooniaga. Vabandused, et jätsin emotikonid lisamata.
    (Mis omakorda näitab ainult tekstipõhise suhtluse nõrku kohti -- plusside-miinuste värk on siikohal heaks indikaatoriks...)

  • ziff
    Tegu on irooniaga. Vabandused, et jätsin emotikonid lisamata.
    (Mis omakorda näitab ainult tekstipõhise suhtluse nõrku kohti)

    Antud juhul oli irooniat tõesti raske ära tabada. :-)
  • ttrust
    ziff
    Tegu on irooniaga. Vabandused, et jätsin emotikonid lisamata.
    (Mis omakorda näitab ainult tekstipõhise suhtluse nõrku kohti)

    Antud juhul oli irooniat tõesti raske ära tabada. :-)

    Nõus. Püüan ennast parandada.
    Samas näitab see, kui palju muutub sõnade mõte kui sinna lisada intonatsioon, kehakeel ja näoilmed (emotikonidega ei ole paratamatult võimalik kõike seda edasi anda).

  • ttrust

    Seleta palun lahti, Ziff. Tõesti arvad et see seal miitingul toiumus spontaanselt? Lapse ema spontaanselt filmis ja parteikaaslased spontaanselt passisid kõrvalolevas kohvikus?

    Kõrvalasuvas kohvikus toimus mingi suurem E200 üritus. Pigem irratsionaalne katuse ärasõitmine kui ettevalmistatud provokatsioon. Üldiselt vähehuvitav sündmus. Poliitilist ebakompetentsust näitab ka nüüd selle sündmusega uuesti Pealtnägijasse ronimine.
  • ttrust
    Võiks ju loota, et mõni ajakirjanik kirjutab kuhugi artikli antud "Pealtnägija"-saatest ja esitab Pealtnägijale küsimusi, et miks nad saatest olulised küsimused välja jätsid ja Florian Hartlebi poolset näitemängu uskuma jäid.


    Viimasel ajal on hakanud jääma mulje, et Pealtnägijale on vaja "pealtnägijat" teha.
  • ziff
    ttrust
    Otseseid tõendeid pole, aga kõik kaudselt viitab sellele, et tol päeval üritasid Gruz200 tegelased läbi viia organiseeritud provokatsiooni ning selle videosse võtta, mida saaks siis ära kasutada pealkirja all: "kuidas fašistid ühele kärus olevale väikelapsele liiga tegid".

    Bullshit. Kõik teavad -- EKRE on ühiskonnas viha nii suureks õhutanud, et see ülaltoodud kujul materialiseerub.


    ...see ainsana Lendava Tsirkuse süüdistamine selles, et asi on kahtlaselt vihaseks läinud, on kuidagi huvitav jah. Ei tulda nagu selle pealegi, et kui sa teatad kriitilisele massile täiskasvanud inimestele korduvalt, et nad ei tea millestki midagi, siis nad järgmine kord valivad kedagi, kes ütleb, et ta on sinu poolel või vähemalt selle alavääristaja vastu.
  • mõmm kuule, aga refi ka kesikute puhul ju täitsa toimib se alati. Sinisilmselt suunurgast nire stabiilselt siriemas sest kõik mis a või b ütleb vastuvaidlematu ning püha tõde.
  • hex
    ttrust

    Seleta palun lahti, Ziff. Tõesti arvad et see seal miitingul toiumus spontaanselt? Lapse ema spontaanselt filmis ja parteikaaslased spontaanselt passisid kõrvalolevas kohvikus?

    Kõrvalasuvas kohvikus toimus mingi suurem E200 üritus. Pigem irratsionaalne katuse ärasõitmine kui ettevalmistatud provokatsioon. Üldiselt vähehuvitav sündmus. Poliitilist ebakompetentsust näitab ka nüüd selle sündmusega uuesti Pealtnägijasse ronimine.

    Hex, kas oskad siis lahti seletada seda, et lapse ema postisioneeris end väljakul õigel ajal õigesse kohta ja hakkas filmima... ? Isegi kui võtta seda käitumist "katuse ärasõitmisena", et Florian, selle asemel et käru suunata miitingult eemale, suunas seda jõuga miitingu keskme suunas ja pärast rääkis kaamerasse, et teda takistati lahkumast (ei teagi kas miitingult või kohvikust), siis võibolla saab seda isegi ehk nii võtta, aga kõik muu oli seal ikkagi irratsionaalne. Mitu inimest läks korraga lolliks suurest vihast fašistide vastu?
  • Kõige rohkem lõhestavad ühiskonda alati igasugu vähemused. Kui need võimule saavad, siis nad hakkavad alati oma asja ajama ja ei suuda laiemalt ühiskonna probleeme aduda. Seetõttu ei tohi kunagi vähemuste esindajaid valida.
  • Karum6mm
    ziff
    ttrust
    Otseseid tõendeid pole, aga kõik kaudselt viitab sellele, et tol päeval üritasid Gruz200 tegelased läbi viia organiseeritud provokatsiooni ning selle videosse võtta, mida saaks siis ära kasutada pealkirja all: "kuidas fašistid ühele kärus olevale väikelapsele liiga tegid".

    Bullshit. Kõik teavad -- EKRE on ühiskonnas viha nii suureks õhutanud, et see ülaltoodud kujul materialiseerub.


    ...see ainsana Lendava Tsirkuse süüdistamine selles, et asi on kahtlaselt vihaseks läinud, on kuidagi huvitav jah. Ei tulda nagu selle pealegi, et kui sa teatad kriitilisele massile täiskasvanud inimestele korduvalt, et nad ei tea millestki midagi, siis nad järgmine kord valivad kedagi, kes ütleb, et ta on sinu poolel või vähemalt selle alavääristaja vastu.


    no aga igal endast lugupidaval nomenklatuuri esindajal (võimu juures oleval inimesel) viskab ikka ventikasse küll kui näeb, kuidas pööbel, lumpen ja teine eesti (küla poe taga hambutud bocki joojad) võtavad võimu käest
  • ttrust

    Hex, kas oskad siis lahti seletada seda, et lapse ema postisioneeris end väljakul õigel ajal õigesse kohta ja hakkas filmima... ? Isegi kui võtta seda käitumist "katuse ärasõitmisena", et Florian, selle asemel et käru suunata miitingult eemale, suunas seda jõuga miitingu keskme suunas ja pärast rääkis kaamerasse, et teda takistati lahkumast (ei teagi kas miitingult või kohvikust), siis võibolla saab seda isegi ehk nii võtta, aga kõik muu oli seal ikkagi irratsionaalne. Mitu inimest läks korraga lolliks suurest vihast fašistide vastu?

    Florian jäi ju Pealtnägijas haledalt valetamisega vahele - ta nimelt väitis, et astus korraks sisse kohvi jooma ja naisega kohtuma ning hakkas siis lapsega koju minema, ning et tema naine jäi temast maha kohvikusse. Tegelikkuses pani naine riided selga ja jäi strateegilisse kaugusesse mobiiliga filmima. Ning nii väha oli vaesel Floriani vaja ära minna, et mitu korda jättis lapsevankri täiesti järelvalveta ja läks fotograafi nügima. Kusjuures see viimane tegu oli minu meelest eriti veider, sest normaalne lapsevanem ei jätaks sellises situatsioonis last järelvalveta. Minu meelest on see tüüp kergelt pea veaga.
  • Tõesti, lisaks ta valetas, et tal oli eesmärk tagada oma lapsele totaalne ohutus. Seda - ohutuse tagamist - videost välja ei paista. Miks seda siis mainida? Miks partei PR-meeskond seda käskis öelda?
  • ttrust
    Tõesti, lisaks ta valetas, et tal oli eesmärk tagada oma lapsele totaalne ohutus. Seda - ohutuse tagamist - videost välja ei paista. Miks seda siis mainida? Miks partei PR-meeskond seda käskis öelda?


    See polnud ju üldse tema laps, see oli mingi neegri laps.
  • puhastverd saksa-eesti segu. Nagu me kõik.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon