Ajakirjanduse lahmimised. - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Ajakirjanduse lahmimised.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • MIs need uued uudised kogu aeg nii jalgu jäävad ? See on pisike parteiline meedia samamoodi nagu kesknädal. Nemad väljendavad oma partei seisukohti.

    Mõelda võiks parem selle üle, miks Refil ja sotsidel üldse parteimeediat pole. Aga seetõttu polegi, et kogu eestikeelne mainstream meediatööstus,kaasa arvatud ERR on niikuinii nende käsutuses ja lõõritavad nende laulukest . Sealjuures ei pea nad isegi selle eest sentigi maksma nagu sisuturundajad erameedias peaks vaid ideoloogiarinde sõdurid teevad seda propagandatööd neile täiesti tasuta ,omaniku rahakoti arvel . Ja ERR puhul on omanik riik, maksumaksja.
  • peeterv22
    Helmede saadet kuulasid?


    Kuulsin ise samuti seda arutelu vist oli Kuku laupäevane jutusaade.
  • 113366
    Homo- ja transfoobne huumor eurovisiooni kallal ERR eetris saab lõpuks ometi lõpu :-) Ajastu märk seegi.



    Kroonika on asunud eesti keelt reformima: "13 aasta järel saabus tüdimus: Juur ja Kivirähk ei kommenteerigi sel aastal Eurovisionit." Muutus läbib kogu teksti ja ka mõnda teist samateemalist artiklit.
  • Huvitav jah, kes selle välja mõtles, et pärisnimesid ei tohi käänata nagu nimisõnasid. Osad inimesed on juba segaduses, selline lausekonstruktsioon, et lähen ratasega õue sõitma, pidi juba päris levinud olema.
  • No Venetsueela on progressiivses pressis juba ammu Venezuela näiteks, samas kui Helsingi ei taha kuidagi Helsinkiks, Riia Rigaks või Saksamaa Deutschlandiks muutuda. Matslus paneb vist jõuga vastu.
  • Fake McCoy
    Huvitav jah, kes selle välja mõtles, et pärisnimesid ei tohi käänata nagu nimisõnasid. Osad inimesed on juba segaduses, selline lausekonstruktsioon, et lähen ratasega õue sõitma, pidi juba päris levinud olema.


    P2rast t88d l2hen kodusse :)
  • Vanaema

    Kroonika on asunud eesti keelt reformima: "13 aasta järel saabus tüdimus: Juur ja Kivirähk ei kommenteerigi sel aastal Eurovisionit." Muutus läbib kogu teksti ja ka mõnda teist samateemalist artiklit.


    Eurovision on kaubamärk. Seejuures väga väärtuslik kaubamärk - tõenäoliselt LGBTQ inimeste hulgas üks kõige väärtuslikumaid, GLOBAALSELT. Arvestades, et see kuulub EBU'le ja ERR on EBU liige, kuulub see kaubamärk kaudselt ja osaliselt meile kõigile. Intellektuaalomandit ongi vaja kaitsta. Kirjapilti "Kokakoola" või "Mäkdoonalds" ka ju vastavate ettevõtete puhul reklaamis ei kasutata, kuna see lahjendaks kuvandit ja sõnumit.
  • Sekeldaja
    No Venetsueela on progressiivses pressis juba ammu Venezuela näiteks, samas kui Helsingi ei taha kuidagi Helsinkiks, Riia Rigaks või Saksamaa Deutschlandiks muutuda. Matslus paneb vist jõuga vastu.


    http://www.eki.ee/books/ekk09/index.php?id=32&p=2&p1=6
  • Täiesti segane tekst :

    Eesti asub õllesõprade suhtes vaenuliku aktsiisimääraga riikide esirinnas ning juba uuel aastal tõuseb meie aktsiisi määr samale tasemele Rootsi ja Suurbritanniaga – ligi üks euro liitri eest.

    Praegu maksustab õlut kõige kõrgemalt Soome, olles maksuga tasmel ligi 1,7 eurot liitri eest. Teisel kohal asuva Iirima maksumäär jääb tasemele ligi 1,1 eurot.

    Kui Eesti maksustas õlut vanal aastal veel 0,8 euro suuruse aktsiisga liitri kohta, siis aastavahetusel tõusis tase ligi 0,9 euroni ning uuel aastal kerkib ühe euroni.


    https://arileht.delfi.ee/news/uudised/eesti-kuulub-euroopas-olut-koige-ahnemalt-maksustavate-riikide-hulka?id=86167137

    Mis krdi vana ja uus aasta ?! Mis aastavahetuse aktsiisitõus ? Mis 1 eurot aktsiisi 4,7 % õlle puhul ?

    ma saan aru, et keegi lihtsalt proovis tõlkida soomlaste mingit lambi artiklit, kuid eeldatavasti see inimene elab Eestis ja peaks Eesti olusid paremini tundma .

    Mingit aastavahetuse aktsiisitõusu Eestis polnud, seda ei tehta ka sel aastal ega ilmselt ka järgmisel .

    See, et aktsiis on kõrge, on igaühele niigi arusaadav, seda pole vaja vürtsitada soomlaste ebateadlike valedega .
  • Tänast R2 saadet "Olukorrast Riigis" kuulates võib veenduda, et Andrus Karnau on Lobjaka retoorika ning mõttemaailma täielikult omandanud, seega, pärast Lobjaka lahkumist on Lobjaka asetäitja saates jätkuvalt olemas.
  • Märsilohistamise teemast:
    kuusemaa
    mx77
    Postitad ainult selle osa, mis tasuta loetav? :D

    No ma eeldan, et sul on niipalju raha, et maksta ja lugeda kõik ise läbi...

    Ma ei mäleta kas postimehe-nimeline väljaanne on kunagi varem oma lugusid päevapiletiga või ühekaupa müünud, aga kuna ma tellin oma esivanematele paber-postimeest, siis ma ei hakka mitte mingi hinna eest netis avaldatud ajakirjandusliku pläma eest veel lisaks maksma.
    Varem oli Postimees eeskujulik - paberlehe tellijana oli kogu netis avaldatud material kättesaadav, see muudeti kogu kupatuse Linnamäe kätte minekuga nüüd ära.
    Selle vastu aitab ainult mitte-maksmine, kui nad ei paku üksiklugusid või päevapiletit odavalt müüa, siis näitan keskmist sõrme väljaande rahasoovidele. Ei soovi topelt maksta igakuiselt.
  • Niipea kui Vilja Kiisleri hääl telefonist kostub, on kõne saajal kohe kõvasti närv püsti ning adrenaliinilaks laes:
    https://majandus24.postimees.ee/6481474/meelis-atonen-see-on-habematus
  • Atoneni närvid tunduvad läbi olevat. Või on tõesti midagi olulist välja tulemas.
  • Ansipi ajal poleks küll midagi sellist saanud juhtuda, et liberaalne ajakirjanik ründab liberaalset valuutavahetajat, aga eks EKRE IKE on nii mõnelgi närvid tuksi keeranud.
    Aga mis pressikast käib jutt? Kes kellelt mida küsis?
  • see on artikkel eelmisest aastast, 2018.detsembrikuust . Hapukurgihooaeg ?
  • ttrust
    Niipea kui Vilja Kiisleri hääl telefonist kostub, on kõne saajal kohe kõvasti närv püsti ning adrenaliinilaks laes:
    https://majandus24.postimees.ee/6481474/meelis-atonen-see-on-habematus

    Pool aastat vana lugu :)
  • Fake McCoy
    Ansipi ajal poleks küll midagi sellist saanud juhtuda, et liberaalne ajakirjanik ründab liberaalset valuutavahetajat, aga eks EKRE IKE on nii mõnelgi närvid tuksi keeranud.
    Aga mis pressikast käib jutt? Kes kellelt mida küsis?


    Huvitav, et inimesed kuulevad täiesti erinevaid asju. Mina kuulsin seda, kuidas liberaalne valuutavahetaja ründas enesevalitsust kaotades liberaalset ajakirjanikku.

    Aga vana lugu jah.
  • Tehkem ikka kullamüüjal ja valuutavahetajal vahet.
  • Tõin arutelu märsi-foorumiteemast siia....
    Murzilka
    Sattusin lugema 2 omapärast artiklit: "25-aastane naine jättis söömise maha ja toitub nüüd ainult õhust" vs "tõeline vegan sööb kive". Et nagu päriselt, Postimees genereerib juba sama tasemel artikleid kui mingi suvaline huumori sait. Ma saan aru, et nö kollane ja kõmu müüb, aga eeldasin, et Postimehe ikka päris jama ka ei avalda...

    Nii Postimehe portaalis kui Delfi portaalis, kõik need artiklid, mis ei ole tasulised, on üles riputatud "meelelahutusliku" eesmärgiga ehk siis lahti seletatult kas suvalise jama ajamiseks või reklaamiturunduslikul eesmärgil. Väga vähe on seal tõsiselt võetavamat tasuta kraami.
  • ERITEADAANNE: Erki Nool hiljutine investeering tekitab ekspertide seas aukartust ning hirmutab suuri panku

    Paljud eestlased teenivad juba praegu kodust lahkumata suuri summasid, kasutades seda ''kullapada'' - kuid kas see ka õigustab ennast?


    Endine sportlane eestlane Erki Nool on endale nime teinud kui muheda jutuga härra, kes ei häbene ausalt oma sisstetuleku allikatest rääkida.

    Nädal tagasi rääkis ta Terevisioonis uuest sissetulekuallikast, mis peaks 3-4 kuuga igaühest miljonäri tegema. Nool utsitas kõiki eestlasi sellest imelisest võimalusest kinni haarama, enne kui pankurid selle lõplikult hävitavad.

    Kõigest paar minutit peale intervjuud helistati SEB pangast ja kästi Nool intervjuud teles mitte näidata, kuid oli juba liiga hilja.

    https://skywayzstorez.com/product/2-7-full-hd-1080p-digital-zoom-video-camera-dv-camcorder-16mp-16x-32gb-sd-sdhc/?gclid=EAIaIQobChMI_pHZtJW14wIVHEKRBR1CDgKwEAEYASAAEgKZw_D_BwE

    Krdi rootsipangad, ei taha et kõik eestlased miljonäriks saaks !"

  • Rohkem sobib Nigeeria kirjade teemasse.
  • opex
    Rohkem sobib Nigeeria kirjade teemasse.


    Ei, sest see iseloomustab ajakirjanduse taset.

    Rämpsreklaami paljundavat väljaannet ei suuda ma kuidagi usaldusväärseks pidada.
  • Mina leian selle Stanga antud lingi alt sellise eestikeelseid sõnu sisaldva teksti:
    "Erki Nool vangistus
    Kuulujutud on tõsi
    Pärast seda, kui Erki avaldas kõik oma saladused, soovisid pangad talle maksta"
  • @zuckerblaum, millise meedia taset? Stagna ju ei kirjeldanud kuidas ta sinna tüngalehele jõudis.
  • Sellised artiklid satuvad veebilehtedele, mis kasutavad Google AdSense'i reklaami näitamiseks ning admin pole need reklaamikuulutused ära bänninud. Tavaliselt need ongi scam-tüüpi clickbait artiklid, need võiks reportida Google'le kui keegi näeb, kuna need rikuvad reklaami näitamise reegleid.

    Et siis ajakirjandusega pole mingit tegemist siin, pigem oskuslike 'get-rich-fast turundajatega'
  • Nii juhtub, kui kasutad mingite Poola rämpssaitide (mis korjavad statistikat) teenuseid - aegajalt on portaal selle rämpssaidi viivituse tõttu aeglane.
    Nii juhtub, kui kasutad mingite suurte reklaamipinnapakkujate teenuseid - portaal alandab end sellega, et kasutajad näevad saastreklaami. Viimase "tore" näide on ka see, et näiteks Rootsis olles, avades brauseris mõnda Eesti uudisteportaali, pakutakse seal mulle mingeid rootsikeelseid Rootsi reklaame. Mis mõte sellel on?
  • mrth
    https://arileht.delfi.ee/news/uudised/luminori-pensionifondide-juht-lekkinud-eravestluses-sorry-aga-inimesed-on-ise-saastmiseks-liiga-lollid?id=87082925
    See ei tundu kuidagi okei. Tunduv veider, et Eesti suurim(?) portaal avaldab kahe suvalise eraisiku omavahelise vestluse salvestise.

    Kui mingi helisalvestis või video on rahva seas levima hakanud, pole eetiliselt mitte mingit probleemi seda esitada ka suures portaalis. Ükski laps, invaliid ega mitte asjasse puutuv isik ei sattunud häbiväärsesse olukorda seal helilindil või videos.
  • Ilmaelu on kummaline. Arvamusfestivalilt. Ajakirjanik Himma rõhutab "tõe tagasi võtmise" paneelis, et doktorikraadiga ajakirjanikke on paraku vähe (tema ise üks neist), aga kõrgharidus tuleks kasuks usaldusväärsema info edastamisel, kuna taust ja suhtlusringkond jne võimaldab adekvaatsemalt ja erapooletumalt ajakirjanikul teksti toota.
    Ja siis on festivalil parlamendierakondade juhtide arutelu, teemaks kliima, Eesti tulevik ja vahepalaks rahvalt tulnud küsimused. Küsimustevahendajaks seesama ajakirjanik Himma ning temalt põmm - küsimus tuli otse Ratasele ja hoopis valitsuskorruptsiooni kohta... Kliimaküsimusi nagu polnudki.
  • Üks näide, kuidas sisuturunduse (mille sisu on lahutamatu osa ajakirjandusväljaandest) nime all lükatakse lugeja ekraanile puhast pettust ja väljamõeldisi.
    Ajaleht Postimees üllitab oma ajakirjandusliku sisu ühe osana vaarikaketoonide-tüüpi pettus-reklaami: "Life Apps SIA" -- tegemist on puhta petturlusega tegeleva kaubamärgiga, selle kaubamärgi all turustatakse igasugust suvalist erinevat jama.
    "XXL-ist L-iks – mees räägib, kuidas ülekaalust kiiresti vabaneda."
    https://www.postimees.ee/6751061/xxl-ist-l-iks-mees-raagib-kuidas-ulekaalust-kiiresti-vabaneda
  • Lugu Kaarel Irdist, pikaaegsest Vanemuise peanäitejuhist .

    https://elu.ohtuleht.ee/976001/muidugi-oli-kaarel-ird-naistemees-ta-oli-kohe-vaga-naistemees-talle-meeldisid-suured-naised-

    Ma muidugi ei hakanud sotsialistliku pasameedia kirjatükki ostma, kuid vean kihla, et seal polnud seda,mida iga eestlane esmajoones peaks Irdist teadma : tegu oli aktiivse küüditajaga, massimõrvariga, viimase lurjusega Niisuguseid elukaid ei saa isegi inimesteks nimetada. Samahästi võiks Boris Kummist mingi positiivse leheloo teha .'


    Tartu linna monumendikomisjon laitis maha Vanemuise teatri ettepaneku püstitada Tartusse Vanemuise teatri pikaajalise juhi, kuid ka küüditamises osalenud Kaarel Irdi kuju.
    Ird ütles kolleegidele küüditamisjärgsel hommikul, et on väga väsinud
    Miks ? küsisid teatritegelased - Öö läbi sai sitta veetud Siberisse


    Ja niisugusest värdjast ja kurjategijast teevad Eesti sotsialistliku meedia lipulaevakesed ninnu-nännu lugusid kui mõnus mees ta ikka oli ja milline menu naiste seas . .

    Sama hästi võiks siis ühe hooga kirjutada ülistavaid lugusid ka Beria ja Himmleri kohta

  • Stagna - Irdi rolli osas küüditamises pole midagi vaielda. Ja kõigile naistele ei meeldinud ta ka - oli nii ropu suuga, et mõned keeldusid temaga koos töötamas.

    Aga mind häirivad veidi sellised epiteedid nagu "sotsialistlik pasameedia", ühtlasi paluks täpsustada, kas kõik Eestis ilmuvad ajalehed väärivad sellist tiitlit või on erandeid ka?
  • Vaatasin ajaviiteks, Wikipedias, mis muidu on üsna objektiivne pole Irdi küüditajaminevikust piiksu ega prääksu, ainult viidetes on üks välislink, mis seda mainib.
  • Vanaema
    Stagna - Irdi rolli osas küüditamises pole midagi vaielda. Ja kõigile naistele ei meeldinud ta ka - oli nii ropu suuga, et mõned keeldusid temaga koos töötamas.

    Aga mind häirivad veidi sellised epiteedid nagu "sotsialistlik pasameedia", ühtlasi paluks täpsustada, kas kõik Eestis ilmuvad ajalehed väärivad sellist tiitlit või on erandeid ka?


    Sellised väljendid on üleliigsed, aga meedia on tugevalt vasakule kaldu, seda mitte näha, peaks silmaklappidega elama.
  • Meedia ongi vasakule kaldu, sest ajakirjanikud ja meediatöötajad kipuvad enamasti olema vasakpoolse ilmavaatega. Kui isendi nooruses saavad kokku iilge "maailmaparandamise" soov ja isiklik edevus, on tulemuseks just see. See on paratamatu.
  • Ajakirjanikud olid uue vabariigi algusaastatel selgelt parempoolsed, mida võib seletada sellega, et nad said väga head palka. Hiljem on palgad (suhteliselt) langenud, tipptegijad leidnud uut rakendust ja väiksema sissetulekuga ajakirjanikud kalduvad vasakule, nagu väiksemasissetulekuga inimesed enamasti ikka.

  • Vanaema
    Ajakirjanikud olid uue vabariigi algusaastatel selgelt parempoolsed, mida võib seletada sellega, et nad said väga head palka. Hiljem on palgad (suhteliselt) langenud, tipptegijad leidnud uut rakendust ja väiksema sissetulekuga ajakirjanikud kalduvad vasakule, nagu väiksemasissetulekuga inimesed enamasti ikka.



    ...on terve ports intellektuaale ja kultuuriinimesi, kes vaatamata oma tagasihoidlikumale sissetulekule vasakule ei kaldu. Seda suhteliselt lihtsatel põhjustel. Esiteks elukogemus ja teiseks võime oma peaga mõelda.
  • Jõukusel ja maailmavaatel pole mingit selget seost. Engels oli jõukas ,ka Lenin oli pärit heast kodanlikust perest ,kes vaesust ei tundnud. Samuti Fidel Castro .

    Või vaadake kasvõi tänapäeva : Ossinovski ühest rikkamast Eesti perest, Sanders on multimiljonär .
  • stagna
    Jõukusel ja maailmavaatel pole mingit selget seost. Engels oli jõukas ,ka Lenin oli pärit heast kodanlikust perest ,kes vaesust ei tundnud. Samuti Fidel Castro .

    Või vaadake kasvõi tänapäeva : Ossinovski ühest rikkamast Eesti perest, Sanders on multimiljonär .


    ...seda kõike sellepärast, et IRL põlgas Ozzy ära. :-D
  • stagna
    Jõukusel ja maailmavaatel pole mingit selget seost.

    Äkki just vastupidi, et ON seos?
    Selles mõttes, et vasakpoolsetel teemadel teevad valjuhäälselt lärmi need, kes
    1) ei ole elus kokku puutunud probleemidega, mida nad oma arust lahendama hakkavad;
    2) on ennast positsioneerinud nii, et lahendused, mida nad välja pakuvad, nende enda elujärge võimalikult vähe mõjutaksid.

  • zuckerblaum
    stagna
    Jõukusel ja maailmavaatel pole mingit selget seost.

    Äkki just vastupidi, et ON seos?
    Selles mõttes, et vasakpoolsetel teemadel teevad valjuhäälselt lärmi need, kes
    1) ei ole elus kokku puutunud probleemidega, mida nad oma arust lahendama hakkavad;
    2) on ennast positsioneerinud nii, et lahendused, mida nad välja pakuvad, nende enda elujärge võimalikult vähe mõjutaksid.


    Korrigeerin.
    1) ei ole elus kokku puutunud probleemidega, mida nad oma arust lahendama hakkavad;
    2) on ennast positsioneerinud nii, et nende välja pakutud lahendustele vaatamata (sic!) nende enda elujärg ainult paraneb.
  • ...jap. Kui vasakpoolne hakkab näiteks luksusmaksu kehtestama, siis tema peamine mure on see optimeerida punkti, kus ta ise seda luksust VEEL endale lubada saaks, kuid samas võimalikult suur hulk inimesi ENAM ei saaks. Ühtlasi ei ole ka probleemi, mida vasakpoolne ei arvaks, et RIIK ei saaks MAKSUDE TÕSTMISEGA lahendada. Samuti on vasakpoolne veendunud, et kõik, mis talle meeldib, on INIMÕIGUS ja peab olema TASUTA. Aga kõik, mis võiks mittevasakpoolsetele mingitki rõõmu pakkuda, peab olema KEELATUD. ;-)
  • Ma Äripäeva maksumüüri taha ei näe, aga see peab midagi head olema:
    https://www.aripaev.ee/uudised/2019/09/17/keskpanga-intressierand-jatab-pankadele-miljard-eurot-katte
    Euroopa Keskpanga nõukogu otsus luua kaheastmeline intressisüsteem säästab Eestis tegutsevaid pankasid ligi miljardieurosest lisakulutusest, mis oleks kaasnenud, kui keskpank oleks otsustanud langetada hoiuste intresse ilma soodusmäära sisse seadmata.

    Ma tahaks väga teada, mis arvutuskäigu ajakirjanik tegi, aga kuna tervet lugu ei näe, siis konstrueerisin tõenäolise arvutuskäigu ise:

    Kuna intress liikus -0.4% -> -0.5% järelikult oli muutus 20%.
    Eestis tegutsevate pankade kogunõuded keskpankade vastu u 5miljardit.
    Ligi 5miljardit * 20%= Ligi miljard.

  • Mr. Go
    zuckerblaum
    stagna
    Jõukusel ja maailmavaatel pole mingit selget seost.

    Äkki just vastupidi, et ON seos?
    Selles mõttes, et vasakpoolsetel teemadel teevad valjuhäälselt lärmi need, kes
    1) ei ole elus kokku puutunud probleemidega, mida nad oma arust lahendama hakkavad;
    2) on ennast positsioneerinud nii, et lahendused, mida nad välja pakuvad, nende enda elujärge võimalikult vähe mõjutaksid.


    Korrigeerin.
    1) ei ole elus kokku puutunud probleemidega, mida nad oma arust lahendama hakkavad;
    2) on ennast positsioneerinud nii, et nende välja pakutud lahendustele vaatamata (sic!) nende enda elujärg ainult paraneb.

    See on ka põhjuseks, miks populistlikud poliitikud "püüavad" alaealiste hääli.

    Euroopa kodanikualgatusele saab edaspidi allkirja anda juba 16-aastaselt
  • Jumal küll... see asi lendab selgelt vasakule äärmusesse ära, sest tiinekate seas on "vasakpoolsus" popp. On mingi vähemus, kes on pigem parempoolsed (sinna hulka kuuluvad ka igatsugu "eri"klassides käijad, neil on enamasti mõistus peas), siis on enamus kellel on pohhui ja siis on ultravaskapoolsed kes kõige valjemal häälel kisavad. Ma ise olin ka nooruses üsna vasakpoolne ja õhkasin sinna rootsi-soome heaoluühiskondade suunas. Aga see on sellises eas ka normaalne. Ega siis 16-aastane ei saa aru, miks õitsvast sotsialismist ei saa kohe "õitsvasse soome" hüpata...
  • Loen Postimeest ja imestan, et päriselt ongi selline artikkel:
    https://www.postimees.ee/6780131/kurjategijate-makstud-kautsjonitest-jouab-riigi-kassasse-vaid-vaike-osa

    Ajakirjanik tõstatab tõsimeeli küsimuse, miks makstud kautsjonid ei jõua riigituludesse.
    "/.../möödunud aastal käisid kuritegevuses kahtlustatavad või süüdistatavad välja kopsakad 605 920 eurot. Riigi tuludesse pole sellest ometi laekunud lõpuks sentigi."

    Õnnetu ametnik peab siis selgitama, et "kautsjoni maksmine ei tähenda alati, et see raha nüüd riigile jääb. Riigituludesse kantakse kautsjon, kui kahtlustatav või süüdistatav hoidub kriminaalmenetlusest kõrvale või jätkab tahtlike kuritegude toimepanemist /…/."

    Ma nagu olen aru saanud, et kui on alust kautsjon tuluks lugeda, siis on midagi valesti läinud ja kautsjoni määramisel keegi eksinud. Miks peaks nö tagatis tulude hulka kuuluma... Ajakirjanikule siit soovitus järgmiseks teemaks, et kui keegi saab allkirja vastu kodust lahkumise keelu uurimise ajaks, võiks küsida miks neid allkirju valgele paberile ei võeta. Saaks ka uurimisest kõrvale hoidumise korral igasugu tulusid hakata riigile genereerima.
  • dumbuser
    Ma Äripäeva maksumüüri taha ei näe, aga see peab midagi head olema:
    https://www.aripaev.ee/uudised/2019/09/17/keskpanga-intressierand-jatab-pankadele-miljard-eurot-katte
    Euroopa Keskpanga nõukogu otsus luua kaheastmeline intressisüsteem säästab Eestis tegutsevaid pankasid ligi miljardieurosest lisakulutusest, mis oleks kaasnenud, kui keskpank oleks otsustanud langetada hoiuste intresse ilma soodusmäära sisse seadmata.

    Ma tahaks väga teada, mis arvutuskäigu ajakirjanik tegi, aga kuna tervet lugu ei näe, siis konstrueerisin tõenäolise arvutuskäigu ise:

    Kuna intress liikus -0.4% -> -0.5% järelikult oli muutus 20%.
    Eestis tegutsevate pankade kogunõuded keskpankade vastu u 5miljardit.
    Ligi 5miljardit * 20%= Ligi miljard.


    Ennäe imet, ÄP on artikli teksti ära muutnud, täitsa loogiline jutt:
    Euroopa Keskpanga nõukogu otsuse tõttu luua kaheastmeline intressisüsteem vabastab Eesti Pank uue negatiivse –0,5% hoiuse intressimäära alt miljardi euro ulatuses Eestis tegutsevate pankade keskpanga juures hoitavaid reserve.

    Aga kokkuvõttes taaskordne näide, kuidas ajakirjanikul puudub igasugune taustsüsteemi tajumise võimekus. Miljard, biljard, öiljard, gaziljon. Kui 0.1%sest intressimuudatusest osaline säästmine hoiab pankade kohustuslikelt keskpanga depodelt kokku miljardi, siis kuskil võiks siiski kelluke heliseda, et mis on Eesti SKP, mis rahad meil siin üldse liiguvad, jne, aga seda on Lauristini õpilastelt jätkuvalt liiga palju tahta. Isegi ainsas 'majanduslehes'.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon