Keegi malet soovib mängida - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Keegi malet soovib mängida

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Jah, vähemvankriga pole lootust, isegi kui tugevam pool peaks tõelist 2-sekundi välku mängima. Kuid suurmeistrite seas kehtib ka etikett, et lootusetuid seise ei mängita lõpuni . Mõnikord harva mängib nõrgem pool variandi matini välja lihtsalt seepärast, et vastast tunnustada, et see saaks võidust täit naudingut tunda.

    Üks tuntumaid näiteid selle kohta on Keres vs Fischer, Bledi kandidaatide turniir 1959.

    http://www.2700chess.com/games/keres-fischer-r1-bled-zagreb-belgrade-1959-09-07

    Keres kahtlemata nägi kaotust tulemas ja võinuks varem alistuda, kuid ta tahtis 16-aastast Fischerit tunnustada hiilgava mängu eest ja lasi endale mati lauale panna.
  • stagna
    Jah, vähemvankriga pole lootust, isegi kui tugevam pool peaks tõelist 2-sekundi välku mängima.

    Noh, kui 2 sekundit, ja mängu algusest, siis on ehk päris tasane. Või äkki 1-sekundit. Kuskil on ikka ajaline piir ka suurmeistrittele. Philidor ja Morphy vist vahel mängisid nii, et anti nõrgematele mängijatele vankri vms.

    Kasparovi puhul on olnud huvitav vaadata just seda kuidas ta on võidelnud ajaga. Aeg on reaalne osa malemängust, ja pole oluline vaid kuidas inimene analüüsib, vaid ka mida ta analüüsib, ja siis kui palju ta jõuab teatud aja jooksul analüüsida. Äkki tuleb lihtsalt rääkida intuitsioonist ka.

    Kui mängida suurmeistriga ja tal on 2 sek/käik aega, siis tuleks tõenäoliselt mitte alustada d4 või e4 vms, vaid üritada lihtsalt tekitada ebanormaalset olukorda laual.
  • "Kui mängida suurmeistriga ja tal on 2 sek/käik aega, siis tuleks tõenäoliselt mitte alustada d4 või e4 vms, vaid üritada lihtsalt tekitada ebanormaalset olukorda laual."
    Teoreetilselt enamuse vastu peaks piisama ka sellest 2 sekundist. Ma olen mänginud selliselt, et suurmeistril on 2 minutit kogu partiile ja mul 18 ning aega juurde ei tule. Sellisel juhul on võimalused olemas. 6-16 vastu on need juba nulli lähedased kui ise just üle 2000 tuntavalt reitingut ei oma.
    Kui aega juurde tuleb, siis sa naljalt kella maha ei löö, tehakse 2 käiku sekundis kui vaja ja aega tuleb koguaeg juurde.
  • Ma vaatasin reeglitest, et St .Louis rapid annab 10 sekundit lisaaega iga käigu eest, seega ajakaotus suurmeistreid just ei ähvarda.

    Täna algav välk on karmim, 5 minutit kogu partii peale ja 3 sekundit lisa iga käigu eest. Siin võib palju nalja saada kui lõpus peabki vaid 3 sekundiga järjest uusi käike tegema ja vastase ajast kah mõelda ei saa.
  • stagna
    Ma vaatasin reeglitest, et St .Louis rapid annab 10 sekundit lisaaega iga käigu eest, seega ajakaotus suurmeistreid just ei ähvarda.

    Täna algav välk on karmim, 5 minutit kogu partii peale ja 3 sekundit lisa iga käigu eest. Siin võib palju nalja saada kui lõpus peabki vaid 3 sekundiga järjest uusi käike tegema ja vastase ajast kah mõelda ei saa.

    No välk on välk. See 3 sekundit on seepärast kasutusel, et ülekaalukas seisus aja peale ainult mängida ei saaks nõrgem pool, st selle peale ei saa loota, et lööd kella maha. Vanaaegne välk 5 minutit partii löpuni oli ikka palju karmim, aga moodsal ajal digikellad võimaldavad selle 3 sek lisandumist ja sellega kahandavad tuntavalt juhuslikkuse momenti.
  • Välgutmine on huvitav. Ma mäletan ühelt ammuselt Tallinna turniirilt kuidas Hillar Kärner mängis tavalise ajakontrolliga partiid Mihhail Tali vastu. Mõlemad olid kohutavas ajapuuduses, mingit incrementi sel ajal ei antud. Väga dramaatilises välgutamises kargas Kärner järsku püsti nii et tool lendas eemale ja hüüdis midagi. Rahvas ei saanud algul aru, mis seal sündis, kuid Kärner oli Talile mati pannud .

    http://www.2700chess.com/games/karner-tal-r4-tallinn-1983
  • samal teemal :)

    Ivanchuk jumps for joy after mate in Magnus Carlsen
    https://www.youtube.com/watch?v=xtcjx0EDz3M
  • Täna on viimane päev St . Louis turniiril. Selgub, et kiirmale ja välgutulemused liidetakse kokku,selle alusel selgub ka lõppkoht ja auhinnarahad. Seejuures saab rapid võidu eest 2 punkti, viigi eest 1, välgu võidu eest aga 1 punkti ja viigi eest pool. Kiirmale partiide eest saab rohkem punkte seetõttu, et neid partiisid oli poole vähem. Võitja auhind on 37 500 dolllarit, viimane mees saab 7500 taala taskuraha .

    Aronjan endiselt liider 18,5 punktiga, jälitamas Nakamura 16,5 ja Karjakin 16 punktiga. Kasparov jagab 8.kohta. 10,5 punktiga. Seejuures on Karjakin välgus murdja, kogus eile 8 punkti 9-st võimalikust. Pole ka ime, sest ta on välkmale maailmameister.

    http://grandchesstour.org/2017-saint-louis-rapid-blitz/pairings-results-blitz
  • Eile oli Kasparovil väga hea päev, kolm võitu, üks kaotus ja viis viiki.
  • Täna algaval suuerejoonelisel World Cupil males teeb kaasa ka Eesti esimaletaja Kaido Külaots.

    Külaotsal vastasega ei vedanud, selleks on pisut varjujäänud Vene maletäht Nikita Vitjugov . Karjakin ja Nepomnjaštši on laialt tuntud, mängivad eliitturniiridel, kuid Vitjugov on peaaegu sama tugev, reitinguga 2728, mis annab maailmas 30.koha. Külaotsa reiting 2571 ja maailmas on sellega aktiivsetest mängijatest 338.kohal .

    Kuid ega reiting mängi, mees peab ise mõtlema ja tingimused Tbilisi superturniiril , kus mängitakse male jaoks pisut ebatavalises knock-out süsteemis , on võrdsed. Kumbki saab mängida valgete ja mustadega, kui need partiid jäävad viiki 1-1, mängitakse kiirpartiide paar, siis vajadusel välkpartiid ja siis veel armageddon takkaotsa .

    World Cup on tähtis veel seetõttu, et kaks finalisti saavad koha järgmise aasta maailmameistrivõistluste kandidaatide turniiril . Mitmetel tippmaletajatel on see vaat et ainus võimalus sinna saada nagu Aronjan ja Anand.

    Tähelepanu väärib, et meeste seas teeb kaasa ka hiinlanna Hou Yifan.Ka Lätil on oma esindaja turniiril, Ukraina päritoluga Igor Kovalenko, kelle nimele lätlased oma kombe kohaselt s tähe juurde poogivad.

    Turniiri partiisid saab reaalajas vaadata chessbombi saitilt koos Stockfishi analüüsiga.

    https://www.chessbomb.com/arena/2017-fide-world-cup

    Esimene mängupäev algab k 14.00 Eesti aja järgi.
  • Ja muuseas pole paha kiigata ka maletajate rahakotti World Cupil

    1.ringi kaotajad saavad 6000 dollarit, 2. ringi kaotajad 10 000 jne, võitja saab 120 000 dollarit . Kogu auhinnafond 1,6 miljonit dollarit . Jõukas rahvas seal Gruusias. Eestis niisuguseid auhindu kokku saada oleks male jaoks võimatu.
  • stagna
    Ja muuseas pole paha kiigata ka maletajate rahakotti World Cupil

    1.ringi kaotajad saavad 6000 dollarit, 2. ringi kaotajad 10 000 jne, võitja saab 120 000 dollarit . Kogu auhinnafond 1,6 miljonit dollarit . Jõukas rahvas seal Gruusias. Eestis niisuguseid auhindu kokku saada oleks male jaoks võimatu.

    Kaia teenis 16 hulka jõudmisega 2x rohkem kui seal võitja, Selline on rahade vahe. Maletajatele reketeid, tosse ja riideid ja palle ning muud nodi palju just ei müü:D
  • Mayweather teenis veel palju rohkem ühe poksimatsi pealt. Sadu miljoneid dollareid.
    Maletajate auhindu saab võrrelda vaid maletajate auhindadega ajaloos. Praegused auhinnad tippmeestele on üsna prisked. Isegi see 6000 taala 1. ringi kaotajale võimaldab juba mõnda aega muretult elada, ei pea raha saamiseks simultaane tegema. Eestist oleks olnud kindlasti rohkem soovijaid sinna mängima minna, kuid paraku polnud eestlaste jaoks rohkem kohti

    Capablanca ega Keres niisugustest auhindadest paari partii kaotamise eest unistada ei saanud. Nad polnud just vaesed mehed, kuid polnud ka rikkad.

    Muide, vaatasin, et Tbilisis on 33 kraadi sooja, päike paistab, meil on sihuke ilm, et kasvõi talvejope pane selga
  • Sa stagna teed nalja või? 5k euri lubab mingi aeg muretult elada? Elamine ja kohalesõit maksab, isegi Külaots ei suuda end malega ära elatada. Capablanca ajal tuli MM matsi saamiseks 10k kokku ajada, see oli tol ajal ikka üüratu summa, seepärast see vist oligi tuntud kuldvalli nime all:) Eks muidugi paar tippu teeni ka praegu normaalselt, aga auhinnarahade pärast ei tasu küll malele pühenduda tänapäeva noortel, on lihtsamaid viise.
  • selles mõttes muretult mõnda ega, et maletaja saab oma tööle pühenduda, ei pea kõrvaliste asjadega tegelema. Keres näiteks tegi välismaal alati rohkesti simultaane, et raha teenida, turniiride auhinnarahad olid nii väikesed.

    Ega väiksema ratinguga maletajail tõesti kerge pole, kuid see on samasugune kutsumus kui kunstniku või kirjanikutöö. Need kah sageli virelevad, saavad Kulkast mõne toetuse , ometi ei hakka taksojuhiks või baarmeniks, et teenida. Ka malele jagatakse toetusi, isegi Eestis. Nii et Külaots ja teised päris näljas pole. Mõned teevad kõrvalt treeneritööd, mängivad Soomes või Saksamaal .
  • Külaots viigistas täna. Kahju, sest ajapuuduses oli ka võitu lubav variant, kuid ta eelistas teravusi mitte luua ja kordas käike. Homme on juba raskem, sest sama vastase vastu on mustad malendid.
  • World Cupil täna esimese ringi teine voor. Mitmetel staaridel täna hädasti võitu vaja, et edasi pääseda .

    Tulles tagasi Külaotsa eilse partii juurde on tuline kahju, et ta ei julgenud lõpus mängida teravat varianti, mis oleks võidule viinud vaid kordas käike .Kindlasti ta nägi seda ja ega ajapuudus pole ka väga hull kui iga käigu eest antakse 30 sek juurde, kuid lihtsalt ei julgenud riski võtta. Lasin Rybkal seda varianti uurida ja arvuti oli väga kindel, et valge võidab selle rünnaku vaatamata vähemodale. Seal on väga mõnus musta lipu sidumine musta kuninga ette ja tige kahvel ratsuga, kus lüüakse vanker .Lausa etüüdi mõõdu annab välja . Viguriteta lõppmängus vaba enametturi realiseerimine on puhtalt tehnika küsimus.Variandiga tutvunud mängisin ise Rybka vastu seda ja võitsin kah. Kuid laua taga nii kerge kindlasti pole otsuseid teha.

    http://kavkaz-chess.ru/

    Lehekülje allosas on eilsed mängud,ülaosas tänased

    Kuid mis läind, see läind. Täna uus päev ja uus mäng .
  • Male World Cupil oli skandaal. Kanadat esindav Anton Kovaljov, kes just oli välja löönud eksmaailmameistri Anandi lahkus turniirilt enne järgmise ringi mängu .

    Milles tüliküsimus ? Maletajatele kehtib FIDE riietumiskoodeks, mis käsib turniiril ja ametlikel üritustel riietuda korrektselt . See ei pea tähendama rätsepaülikonda ja lipsu, kuid rebenenud teksad, võrksärk, plätud jms on out. Kes seda rikub, võib saada trahvi 10 % auhinnarahast. Mõnel turniiril ei lubata ka spordijalatseid ja käisteta särki.

    Kovaljov ilmus võistluspaika shortsides ja t-särgis. Kohtunikud palusid tal 10 minutit enne mängu algust pikad püksid jalga panna, kuid Kovaljov ütles, et tal polegi neid , sest ta olevat kaalus juurde võtnud . Kui talle oleks öeldud tund enne algust, oleks ta poest mõned püksid endale ostnud.

    Saabus kohale korraldaja Zurab Azmaiparashvili ja tekkis sõnelus. Kovaljov küsis, et miks ta riietus ei kõlba kui ta oli selles juba mitu päeva seal mänginud. Zurab nähvas, et sa näed välja nagu mingi krdi mustlane. See vihastas Kovajovi niivõrd, et ta lahkus saalist ja kogu turniirilt. Suur hulk auhinnaraha, mida ta oleks saanud selle ringi võitmise eest läks potsentsiaalselt kaduma.

    https://www.chess.com/news/view/dress-code-incident-at-world-cup-kovalyov-forfeits



    Ausalt öeldes ma saan korraldaiatest aru. See pole mingi beach volley, see on ikka male tippsündmus, mida kantakse üle TV-s üle maailma. Sinna nagu Travolta ja Jackson kohale ilmuda pole kohane.



    Samas oleks korraldajad võinud seda maletajale delikaatselt öelda juba varem, ta oleks endale püksid ostnud ja asi ants. 10 minutit enne partiid niimoodi sõimlema hakata rikub täiesti igasuguse ettevalmistuse ja kontsentreerumise.

  • Kas Kovaljov on grammigi halvem maletaja kui tal on lühikesed püksid jalas?

    Vabandust aga ei suutnud end tagasi hoida. Ma tean, et osadel (paljudel) teemadel pole mõtet netis vaielda aga ajab muigama kui aeg-ajalt ikka veel tulevad esile ülikondade, triiksärkide, lipsude jms pooldajad (kuigi antud juhul neid ei nõutud). Hea, et veel paruka kandmist pole tagasi toodud.
  • Ka teistel spordialadel on riietumisreeglid, mida ei tohi rikkuda. NBA-s keelati näiteks liiga pikad shortsid, massiivsed kuldketid, teemantripatsid ja muud hip-hop stiilis lisandid, sest nendega nägid mängijad välja nagu getoelanikud/ narkodiilerid. Mängijad, kes on vigastatult pingil, peavad kandma ülikonda jne. Liiga juhid arvasid, et selline look ei loo liigale head mainet ega too kasumit .



    Selline läheb aga publikule paremini peale.



    Golfis on reeglid selles suhtes samuti karmid, samuti tennises reguleeritakse mängijate riietust, eriti rangelt Wimbledonis.

    Põhimõte on lihtne : kõik mängijad on spordialaorganisatsiooni teenistuses, FIDE-lt ja World Cupi Gruusia korraldajatelt saavad nad oma sissetuleku. Tööandjal on õigus öelda, missugune peaks oleme töövõtja välimus. Nii nagu peoperemehel on õigus öelda, kas kutsutud külalistelt on nõutud black tie või mitte.

    Organisaatorite käkk oli, et nad ei täpsustanud, mis on lubatud ja mis ebakohane kohe algul vaid jätsid mängijaile liiga vabad käed. Ja siis kui ütlesid, ütlesid jämedalt ja solvates, seda asja saanuks ajada palju delikaatsemalt.
  • mille poolest need korraldaja teksad paremad on või kuidagi viisakamad allapoole põlvi ulatuvatest pükstest, mees pole isegi plätudega. Kliima teatavasti on seal päris soe. Pigem jääb mulje, et korradaja kui tuntud suslik sai vast osa vastase võidurahast endale :D
    Ise panid lingi, et reeglites pole lühikeste pükste lubamatusest sõnagi.
  • Ega reeglites ka seda polnud kirjas, et ujumispükstes ja paljajalu ei sobi mängule ilmuda. Või hirmsate pohmellihaisude ja neljapäevase habemega. Mõned asjad peaks olema iseenesestmõistetavad.

    Kui mina oleks korraldaja, ma oleks mängija kohe turniiri pidulikul avamisel kõrvale kutsunud ja viisaka märkuse teinud .Ja ega venelaselgi polnud midagi selle vastu, et püksid osta, ta lihtsalt solvus, et seda nõuti nii valel ajal ja vales maneeris .Mängitakse siseruumides, kus eeldatavasti on konditsioneeritud õhk , nii et välistemperatuur pole probleemiks. 5-tärni hotellis on konditsioneer niikuinii, taksos samuti, nad ei mängi päikese käes linnaväljakul.

    Miskipärast keegi ei solvu, kui mainekas restoranis uksehoidja nõuab, et külastajal oleks pintsak seljas ja kingad jalas. Kui ei ole, siis vahel isegi antakse "avariipintsak" restorani poolt kanda . Gruusia korraldajad oleks pidanud varuma posu erinevas suuruses viigipükse juhuks kui mängijate garderoobis neid pole.
  • stagna
    Ega reeglites ka seda polnud kirjas, et ujumispükstes ja paljajalu ei sobi mängule ilmuda. Või hirmsate pohmellihaisude ja neljapäevase habemega. Mõned asjad peaks olema iseenesestmõistetavad.

    Ma loodan, et tegid nalja? Neljapäevane habe pole lubatud aga 4 kuune on ok? Mõni ei aja ebausust võidukalt alanud turniiri ajal habet näiteks. Mis alkoholi puudutab, siis pinge maandamiseks on see väga levinud ja väiksematel turniiridel on ilmselt nii mõnigi staar purupurjus mängule tulnud. Nii mõnigi maailmameister on olnud ja on tuntud alkoholipruukijad, ma siin parem meie oma malemajastaari ei märgi:D
    Muidugi on normaale kui viisakal üritusel riietutakse viisakalt, aga tavaliselt on siis kutsel kirjas ka, millist riietust nõutakse.
  • Ostap Bender oli mäletatavasti üsna väljapeetult riides, kui Vasjuki "Nelja Ratsu" maleklubi turbokelbasega põranda külge naelutas ja neil naha üle kõrvade tõmbas.

    Gomiašvili esituses:


    Mironovi esituses:


    Seda nii uumorilainel vahepõikeks tõsiseks kippuvale teemale.
  • Miskipärast on kõik suured maletšempionid pidanud oluliseks ka viisakat välimust mängu ajal.

    Fischer ja Spasski

    Keres ja Tal

    Capablanca ja Alehhin

    Karpov ja Kasparov

    Carlsen ja Anand


    FIDE ei soovi et maletajale jääks külge kuvand, et see on nagu veidrik hulgus kuskilt prügikasti äärest, kes äsja on leidnud ühest kaltsukast dressid ja teisest särgi.

    Tegu on ikkagi džentelmenide mänguga, kus on palju kirjutamata reegleid. Partii algul käteldakse ja partii lõppedes samuti. Vastast ei segata ega kõnetata mängu ajal v.a. viigi pakkumiseks. Neil aegadel kui laua ääres lubati suitsetada, ei puhunud viisakas mängija suitsu vastasele näkku. Jne, jne.
  • World Cupist endast veel niipalju, et välja on langenud juba mitmeid favoriite. Maailmameister Carlsen, eelmise World Cupi võitja ja eelmine tiitlipretendent Karjakin,eksmaailmameistrid Kramnik ja Anand, pidev top 10 mees Nakamura.

    Allesjäänutest on tuntumad heas vormis armeenlane Aronjan, kes täna võitleb edasipääsu nimel kiirpartiides.Samuti uus Filipiini täht Wesley So, kes läks üle USA-sse, veel üks ameeriklane Caruana ja muidugi vana hea Ivantšuk, kes eile heas stiilis alistas Kramniku. Ivantšuki kohta on Kasparov öelnud, et tema oli ainus maletaja, keda ta kartis, sest ta võis mängida nagu 3000 reitinguga geenius. Samas on ta üsna ebatabiilne ja võib mängida ka nagu 2000 reitinguga noormaletaja.
  • World Cup Tbilisis jõuab otsustavasse faasi. Kolm poolfinalisti on juba selgunud. Nendeks on Levon Aronjan, Wesley So ja Ding Liren. Kaks esimest stabiilsed maailma esikümnemehed juba mõnda aega, hiinlane nende kannul. Neljas poolfinalist selgub täna Vachier -Lagrave ja Svidleri vahelises võitluses kiirpartiides ja kui need edasipääsejat ei selgita, siis välgus.

    Ma arvan, et prantslane on siin parem.

    Poolfinaalides edaspidi mängitakse välja aga isuäratavad auhinnad, peale raha ka kaks kohta järgmise aasta kandidaatide turniirile, kuhu praegu on koha kindlustanud vaid eelmine pretendent Karjakin.

    Ilm Tbilisis on gruusialik : 30 kraadi sooja ja päike paistab. Nati kadedaks teeb.Kahju, et seal merd pole, Batumis oleks veel parem. Päeval vaataks konditsioneeritud õhuga saalis malet, õhtul läheks randa ujuma.
  • Ülihuvitav World Cupi poolfinaal Tbilisis. Hiinakas lõi pärast suuri üleelamisi So`d. Kuid tõeline dramaatika oli Aronjan-Vachier-Lagrave poolfinaalis, kus armeenlane sai loosiga armageddonis valged ja minuti rohkem mõtlemisaega, kuid pidi ilmtingimata võitma.Mustale piisas viigist, et edasi jõuda.

    Tohutult pingelises välgutamises oli peal kord armeenlane, siis prantslane ja lõpuks Aronjan tõestas, et kaks kauget vabaetturit on tugevam kui vanker.

    Lipp vs vanker lõppmäng oli vormistamise küsimus, mis super-suurmeistril isegi välgu tingimustes ei valmistanud probleeme

    https://youtu.be/r48gnD2nlfw?t=3h18m22s

    Tibi on tõeliselt tüütu muide kommenteerimas ei tea mida. Miks nad arvavad, et igas kommentaaris peab ilmtingimata mingi lakitud küüntega tipsi esinema ?

  • World Cupi võitja selgus alles rapid partiides.
    Selleks sai Aronjan, kes veenvalt lõi Hiinlast Dingi mõlemas kiirpartiis. Neljas pika ajakontrolliga partiis ei saanud kumbki rohkem viigist, ehkki ka siin oli Aronjanil kahes partiis paremus, mida täpse mänguga oleks saanud realiseerida. Paraku ta eksis ja hiinakas suutis viigisadamasse tüürida.

    Kiirpartiides aga ei jätnud juudi juurtega armeenlane Dingile üldse shanssi, eriti võimas rünnak oli 1.kiirpartiis.

    https://www.chessbomb.com/arena/2017-fide-world-cup/16-1-Aronian_Levon-Ding_Liren

    Aronjanile ja Ding garanteerisid mõlemad pääsu kandidaatide turniirile järgmisel aastal Berliinis. Sealt pääseb võitja mängima MM-matši Carlseni vastu ja miks ei võiks see olla Aronjan, kes erinevalt Karjakinist on norralase jaoks väga ebameeldiv vastane .

    Armeenlase puuduseks on vahel ebakindlus ülimas pingesituatsioonis ja keeruliste lahenduste otsimine olukorras, kus on olemas lihtsad.Iga ei tohiks olla takistuseks, 34-aastaselt on maletaja oma võimete tipul.

    Kuid enne peab ta kandidaatide turniiri kadalipust läbi saama ja see pole kerge.
    Aronjan võtab lähiajal ka naise ja tubli auhinnaraha kindlasti kulub noorele perele ära. Samas öeldakse naisevõtu kohta, et sportlikud tulemused kannatavad.

    Kuidas see oligi vormel 1-s ? Mees võtab naise ja ta ringiajad langevad hoobilt sekundi võrra

    Igas naljas on tõetera.
  • Vormel 1 ütlemine käis küll laste saamise kohta - iga lapse sünni järel sekund ringile aeglasem.
  • stagna
    34-aastaselt on maletaja oma võimete tipul.

    Erandeid on, aga tänapäeval öeldakse pigem 25, ma arvan.

    Siin, maailma hetkel top 100 koos sünniaastaga:
    https://ratings.fide.com/top.phtml?list=men

    Tasub aga tähele panna, et selles nimekirjas on ka neid kes on üle 50.
  • Aga vaatame maailmameistrite valitsemisaastaid ja kes kuna tiitli kaotas. Mõned väljapaistvamad.
    Capablanca 1916-1927, kaotas tiitli 39-aastaselt.
    Aljohhin 1927-1935 ja 1937-1946. Tiitel kadus surmaga 53 aastaselt
    Botvinnik 1948 - 1963 vaheaegadega, kaotas tiitli lõplikult 52 aastaselt.
    Petrosjan 1963-1969 , kaotas tiitli 40-aastaselt.
    Fischer 1972-1975 , kaotas tiitli 32 aastaselt, sest ei soovinud enam üldse tippmalet mängida.
    Karpov 1975-1985 kaotas tiitli 34-aastaselt, kuid sai FIDE MM tiitleid kuni 48.a. vanuseni .

    Kasparov undisputed 1985-1993
    classical 1993 - 2000 . Kaotas tiitli lõplikult 37-aastaselt.

    Anand FIDE MM 2000-2002
    undisputed 2007-2013

    vaidlustamata maailmameistriks sai alles 38-aastaselt ja kaotas tiitli 44-aastaselt

    34 on väga hea vanus, et tippmalet mängida kõige kõrgemal tasemel.

  • Isel of Man superturniir hakkab lõpule jõudma. See on omapärane turniir selles mõttes, et ka üsna tagasihoidliku reitinguga maletaja võib sattuda esimeses voorus mängima maailmameistri või top 10 maletajaga.Näiteks Carlsen mängis esimeses voorus Islandi maletaja Bardur Orn Birkissoniga, kelle reiting on vaid 2164. Samas Tartus Gunnar Uusi mälestusturniiril, kus sisuliselt vaid amatöörid, on 2 maletajat, kelle reiting on kõrgem .Kuid shveitsi süsteem sõelub terad sõkaldest üsna kiiresti välja ja pärast 7.vooru enam juhuslikke mängijaid tippude vastu ei loosita.

    Turniiri enda juurde. Viimastel aegadel keskpäraseid esitusi näidanud maailmameister Carlsen on siin esinenud suurepäraselt ja juhib 2 vooru enne lõppu poolepunktise eduga jälitajate ees . Täna oodatakse põnevuspartiid Caruana-Carlsen, kus itaalia-ameeriklasel on valged malendid. Muidu tavaliselt, nn. valge-must-valge järjekorra järgi oleks mõlemad pidanud täna mängima mustadega, kuid mingi shveitsi süstemi reeglid võimaldasid kokku panna mängijad, kellest üks,- hetkel siis Caruana - saab mängida kaks partiid järjest valgetega.

    Mõlema maletaja esinemisreiting ehk performance rating on turniiril olnud suurepärane, Carlsenil 2893 ja Caruanal 2873. Kompuutrite tasemest jääb kaugele, kuid inimese kohta väga hea.

    Pisut kahinat tekitas ka maailma parima naismaletaja Hou Yifani esinemine, kes jällegi sai 4 naismaletajat järjest vastaseks, mis avatud turniiridel on üsna erakorraline. Hou nimelt on loobunud naiste turniiridel mängimisest ja tahab mängida võrdselt meestega. Viimati Gibraltaris kui talle 7 naist üheksa vooru jooksul avatud turniiril ette loositi, kahtlustas Hou korraldajate sohki, ütles, et talle pole niisuguseid "teeneid" korraldajatelt vaja, et see on solvav ja kaotas viimase partii meelega 5 käiguga.

    https://youtu.be/GC6lJJKvl-4

    Seekord läks siiski paremini. Hou on saanud vastaseks vaid 4 naist, ühe bye ja kaks meest ning täna mängib jälle meesterahvaga, kel päris korralik tase. GM Sebastian Bogneri reiting on 2599 , vaid pisut alla Hou enda reitingut, nii et ehk pole uut protesti siit oodata.

  • stagna
    I. Muidu tavaliselt, nn. valge-must-valge järjekorra järgi oleks mõlemad pidanud täna mängima mustadega, kuid mingi shveitsi süstemi reeglid võimaldasid kokku panna mängijad, kellest üks,- hetkel siis Caruana - saab mängida kaks partiid järjest valgetega.

    sina kui suur malespetsialist peaksid ju sellist lihtsat asja teadma, et võrdsete värvide korral vaheldub värv tabelis kõrgemal paigutuval maletajal, seega antud juhul siis Carlsenil.
  • samas oli võimalus loosida Carlsen kokku Nakamuraga, kellel oli samuti 5,5 punkti ja kelle kord oli mängida valgetega .

    Shveitsi süsteemide pairing mudel on keerulisem kui pealtnäha paistab, seda teeb kompuuter ja nagu eelnevast näha, ei saanud isegi suurmeister Hou sellest hästi aru. Ei maksa siis teeselda, et sina tead neid asju paremini kui Hou , kes on proff ja mänginud tippturniiridel juba aastaid.
    Ja muide Carlsenil värv just ei vahetunud, tema mängib mustadega. Vahetus Caruanal, kes pidi mängima mustadega, kuid teeb seda valgetega.
  • stagna
    samas oli võimalus loosida Carlsen kokku Nakamuraga, kellel oli samuti 5,5 punkti ja kelle kord oli mängida valgetega .

    Shveitsi süsteemide pairing mudel on keerulisem kui pealtnäha paistab, seda teeb kompuuter ja nagu eelnevast näha, ei saanud isegi suurmeister Hou sellest hästi aru. Ei maksa siis teeselda, et sina tead neid asju paremini kui Hou , kes on proff ja mänginud tippturniiridel juba aastaid.

    ära oma luulusi teistel omista, konstateerisin lihtsat fakti, miks antud juhul värvid nii tulid. Mis see Hou sellesse puutub ja see muu jutt, on suht arusaamatu:)
  • Jutt käis ebameeldiva inimese palliga löömisest lihtsalt kiusuks, kättemaksuks. Sa isegi ei täpsustanud, kas see on vastane ja kas see toimub punkti ajal.Lihtsalt praalisid, et virutad.Võib olla tahtsid kohtunikule virutada või mõnele pealtvaatajale , kes su õrnale närvikavale pinda käis.
    See näitab sinu täielikku ebasportlikkust ja sitta iseloomu.Seda ei vabanda miski välja.

    Ja ei maksa niisugust debiilset ila ajada nagu ma ei teaks reegleid, sa ise tundud olevat sihuke wannabe võhik-ülbur. .Kehasse võib punkti ajal loomulikult lüüa ja seda ka üksikmängus. Aga siis arvesta, et vastane teeb seda tagasi ja virutab sulle munadesse järgmise võrgusoleku ajal nii et hakkad tenorit piiksuma elu lõpuni .Võib olla juba piiksudki, ma ei imestaks.
  • Keegi kolmekat soovib? Üsna kohmakas võrreldes ntx ICC-ga, aga registreerimine on tasuta. Kohe saab mängima asuda. Vastaseks saab valida masinaid v inimesi. Masina puhul saab ka reitingu piirid ette anda. Millegipärast ei ole game drawn by repetition võimalust..
    https://www.threechess.com/en/
  • Käes on aeg, kus selgitatakse järgmise MM-matši pretendent. Kandidaatide turniir. Just neil turniiridel jäi Paul Keres omal ajal 4 korda teiseks ega pääsenud mängima MM-matši .

    Nüüd siis uus põlvkond. Mängitakse Berliinis, 8 maletajat mängivad turniirisüsteemis 2 ringi läbi nii et igaüks saab iga vastasega mängida nii valgete kui mustadega.

    Kahe vooru järel on juhtgrupis 1,5 punktiga Kramnik,Caruana ja aseri tõusev täht Mamedjarov. Enne turniiri üheks favoriidiks peetud Aronjan on teinud kaks viiki . Üllatav on noore filipiino ameeriklase Wesley So väga nõrk start, kes kaotas mõlemad partiid . Ka eelmise kandidaatide turniiri võitja Karjakin pole seni silma paistnud, 1.voorus kaotas ta Mamedjarovile ja teises tegi läbi raskuste viigi Kramnikuga .

    Kuid aega parandada oma tulemust on veel igaühel, kokku mängitakse ju 14 vooru .

    Turniir peasponsor Aegon on küll mängijatele kokku ajanud hulga auhinnaraha ( auhinnafond 420 000 eurot ), kuid mängijad kurdavad viletsate tingimuste üle. Mängitakse kuskil laohoones, mis vaevalt küll on nii väärika turniiri jaoks õige koht. Publikut ei ole üldse, neid ei lastagi saali.

    1.vooru ajal oli mängijatel ringi jalutades võimalus näha kommentaatorite arvutiekraani, kust oli näha ka partii kompuuteranalüüs . Mamedjarov olevat seal päris pikalt seisnud ja vaadanud, mida kommentaatorid+Stockfish tema seisust arvavad .
    Hotell, kuhu mängijad majutati, olevat Karjakini sõnul vilets. WC-s ei saa vett peale tõmmata .

    Võrdluseks Grand Hotel Toplice maalilise Bledi järve kaldal , kus peeti kandidaatide turniiri 1959.a. ja kus mängisid nii Tal, Keres kui noor Fischer




    Olen üsna veendunud, et seal sai pellaris vett tõmmata

    Kuid kõigele vaatamata on malekroon siiski väärt, et väikeseid raskusi taluda
    Täna mängitakse kolmas voor.
    Vooru keskseteks partiideks on liidrite kohtumine Caruana vs Mamedjarov ja Aronjan vs Kramnik

    Huvilised saavad jälgida partiisid koos arvutianalüüsiga siit
    https://www.chessbomb.com/arena/2018-fide-berlin-candidates

    Pihta hakkab voor Eesti aja järgi k 16.00
  • Juhtusin kuulma, kuidas üks ca 10-aastane poiss teisele rääkis, kuidas male on väga ohtlik spordiala:

    1: "Kuidas nii?"
    2: "Need professionaalid venitavad tahtlikult nii kaua, et sa jääd laua taga magama ja kukud endale oda silma"
    1. (murelikult) "Kes sulle seda rääkis?"
    2. "Minu kabetreener rääkis!"
  • Kandidaatide turniir jõudis üle ekvaatori eile. Mängitud on 8 vooru 14-st ja ees on kaks liidrit : Fabio Caruana USA-st ning Šahrijar Mamedjarov Aserbaidžaanist.

    Esikolmik
    1) Caruana 5,5 punkti
    2) Mamedjarov 5 punkti
    3 ) Grištšuk 4,5 punkti

    Nemad kolm on ka realistlikult ainsad, kes võivad seda turniiri võita, sest eelmiste kogemuste järgi arvatakse, et selleks on vaja +3 skoori. ( mis tähendab , et võite on kolm rohkem kui kaotusi )- Caruanal ongi praegu just +3, Mamedil +2 ja igavesti ajapuuduses sipleval Grištšukil +1 .

    Turniiri eel favoriitideks peetud Aronjan ja Kramnik on feilinud täiega, Aronjanil -2 ja Kramnikul -1 . Sellest seisust viimase 6 vooruga tõenäoliselt võitjaks ei rabele . Kuid mängitakse mitte ainult võidu vaid ka raha peale.

    €95,000 to the winner
    €88,000 to second place
    €75,000 to third place
    €55,000 for fourth place
    €40,000 for fifth place
    €28,000 for sixth place
    €22,000 for seventh place
    €17,000 for eighth place

    Nii et vägagi mõttekas on veel pingutada, et saada näiteks 7.koha asemel 3.koht .
    Mõnusaid ja asjalikke kommentaare turniirile ja põnevamatele partiidele saab lugeda eesti keeles suurmeister Kaido Külaotsalt siit

    http://www.eestimale.ee/artiklid/kaido/2018/pretendentide-turniir-berliinis-1-3-voor

    http://www.eestimale.ee/artiklid/kaido/2018/moll-parast-esimest-puhkepaeva
  • Kandidaatide turniir on jõudnud lõpusirgele. Mängitud on 12 vooru ja mängida jääb veel kaks. Enne tänast puhkepäeva toimusid tõeliselt murdelised sündmused, mille üldnimetajaks võib öelda vaid ühe nime : Karjakin !

    Hüüumärk pole asjata, malekeeles tähendab see tugevat käiku .Vene maletalent, eelmise MM -tsükli tiitlipretendent, kes alustas äärmiselt ebaõnnestunult kahe kaotuse ja posu viikidega, läks viimastes voorudes pidurdamatusse hoogu.Ta alistas nii Wesley So,eksmaailmameistri Kramniku, Maailma karika võitja Aronjani kui eile ka turniiri üldliidri Caruana.Sellega tõusis ta ka turniiri liidriks. Eriti muljetavaldav oli eilne võit , kus ta viigihõngulises seisus kahis kvaliteedi, suurendas järjekindlalt survet ja lõpuks purustas itaalia-ameeriklase vastupanu .Võitiski vähemkvaliteediga, sest valgeid ettureid pole enam võimalik mõlemal tiival pidurdada .

    https://www.chessbomb.com/arena/2018-fide-berlin-candidates/12-Karjakin_Sergey-Caruana_Fabiano

    Karjakin on aktiivne ka poliitikas, ta on Krimmist pärit ja veendunud Putini toetaja just seetõttu, et viimane annekteeris Krimmi. See on maailmas teinud suhtumise temasse kohati okkaliseks, kuid noormehe talenti ja külmaverelist visadust ei saa keegi eitada . Ja eks Venemaa on temasse ka palju raha investeerinud, sest paremat meest neil Carlseni vastu panna praegu ei ole .Kramnik on ehk andekamgi, kuid tema puhul juba vanus mängib rolli ning ta riskib liialt palju, et olla enam päris tipus .

    Karjakin ise käis valimispäeval 18.märtsil Berliini saatkonnas Vene presidenti valimas ja samal õhtul sai ka oma esimese võidu. Twitteris esitas ta seda
    niiviisi
    https://twitter.com/sergeykaryakin

    Kuid turniir pole veel läbi . 5 meest on poole punkti sees ja igaüks neist võib hea edu korral kahel viimasel päeval võita.
    1) Karjakin 7 punkti
    2) Caruana 7
    3) Ding Liren 6,5
    4) Mamedjarov 6,5
    5)Grištšuk 6,5

    Saab põnev lõpp olema turniirile.
  • Kandidaatide turniir sai läbi. Viimased kaks vooru olid ülipõnevad ja enne tänast oli veel neljal mehel võimalus võita . Kõige pikema kõrre tõmbas ameeriklane Caruana, kes võitis nii eile kui täna ja lõpetas suurepärase 9 punktiga 14-st võimalikust.

    Novembrikuus Londonis astub ta MM-matšil vastu maailmameister Carlsenile. Spetside hinnangul on Carlsen favoriit, kuid üllatusi võib males ikka juhtuda .
  • Nüüd juba Grenke Chess Classic. Otsesaated ka Youtube'is:

    https://www.youtube.com/watch?v=psZ6mhIaNlE

    Praegu: Caruana-Carlsen.
  • Carlsen lasi mustadega võidu käest .

    https://www.chess.com/news/view/caruana-holds-vs-carlsen-as-grenke-chess-classic-takes-off

    Malefoorumites arutatakse elavalt kas Capablanca või teised suured lõppmängumeistrid oleks leidnud ainsa võitva käigu 54... Rh7 !,mis oleks peatanud valge vabaetturite pealetungi . Ka aega oli piisavalt, et mõelda . Carlsen igatahes ei leidnud ja oli pressikonverentsil üsna mossis näoga.
  • Maailma tippmehed on jälle malelaua taga. Ikka väga-väga palju mängivad võistluspartiisid võrreldes sellega mis oli vanasti.
    Carlsen, Karjakin, Mamedjarov jt teised on Aserbaidžaanis Shamkir Chess turniiril, kus aseri naftarahade toel makstakse priskeid honorare ka maletajatele.
    https://www.chessbomb.com/arena/2018-shamkir-chess

    Täna siis maailmamameister kohaliku staari Mamedjarovi vastu ja Carlsenil on mustad malendid. Pisikest kahinat tekitab ka see, et kohal on Giri, kellel on Carlseniga vana kius kiskuda, Giri läks koguni niikaugele, et rääkis Carlsenist kui "puhtast kurjusest" twitteris, mille peale Carlsen vastas, et Giri võiks vähem säutsuda ja rohkem oma male kallal tööd teha ning vähemalt mõne turniiri võita .

    Pretendent Caruana, Wesley So ja Nakamura aga mängivad USA meistrivõistlusi St . Louis malemetseeni korraldatud järjekordsel turniiril.Kolmest staarist ainult So suutis esimeses voorus olla võidukas.
  • Kaks viimaste aastakümnete Eesti paremat maletajat on üheaegselt võistlustules.

    Kaido Külaots võistleb kõrgeklassilisel Dortmundi turniiril, millele ta teenis kutse Moskva Aerofloti turniiri üllatusvõiduga talvel . Paraku hästi ei läinud, esimeses voorus tuli kaotus Saksa suurmeister Fridmanile

    https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/dortmund-sparkassen-chess-meeting-2019/1/1/1

    Ehlvest, kes tegevmalet laua taga mängib viimasel ajal väga harva, sõitis USA üle 50.a. meeste meistrivõistlustele, sest seal on väga head auhinnad, isegi viimane koht saab 2000 dollarit . Esimeses partiis Larrry Christianseni vastu läks Jaani malemõte juba avangus väga sõlme ja tuli kaotus 14 käiguga .

    https://www.chessbomb.com/arena/2019-us-senior-championship/01-Christiansen_Larry-Ehlvest_Jaan

    Järgmistes voorudes teenis Jaan kaks viiki .Viimasest kohast on siiski võimalik kõrgemale rebaleda,sest mingeid supermängijaid seal ju pole.

    Külaots mängib täna päris maailma tippmehe vastu mustadega . Marek Nepomnjaštši on maailma reitingu 6.mees praegu ELO reitinguga 2770 . Nii kõrgeklassilist vastast pole Eesti maletajal olnud palju aastaid . Viimati mängis eestlane sarnase tasemega maletajaga vist 2002.a. kui Moskva turniiril Ehlvest kaotas Kasparovile .

    Kas Külaotsal läheb täna paremini, saab näha siit k. 16.15 alates

    https://www.chessbomb.com/arena/2019-dortmund-sparkassen-chess-meeting

  • stagna
    Nepomnjaštši eesnimega Jan on maailma tipus.
  • just õige ,kust ma selle Mareki võtsin, ei tea .

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon