EstateGuru - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

EstateGuru

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Teen siis ka Estateguru jaoks eraldi teema. Kahetsusväärselt on viimastel päevadel kogu "au" endale saanud CrowdEstate, kuigi Estateguru vaevleb samade probleemide küüsis. Olematu suhtlus, võlas laenud jne.

    Et lihtsalt lahmimisena ei tunduks, siis näiteks laen "#3032 Rekonstrueerimislaen (Eesti)" - sellel suvel on märkamatult kaks korda tähtaega pikendatud ja nüüd tänase seisuga 11 päeva võlas. Kui Facebookis küsida põhjust, siis öeldakse põhjuseks "raha laekumise viibimine ühest teisest arendusprojektist".
  • Milleks uus teema? Estateguru-asju on kommenteeritud foorumiteemas "Osaluspõhine ühisrahastus".
  • Suhtlust on tõesti vähe nii CE kui ka Estategurus. Olen mõlemast portaalist väljumas. Miks? Põhjus lihtne, investorite pimeduses hoidmine ja ükskõiksus. Tundub, et mehed on ära unustanud, et investorite raha toel neil äriplaan toimibki. Usaldus mõlema portaali vastu vaikselt hääbub. Kui peaks üle käima ka kinnisvaraturu kukkumine siis saab huvitav olema, kuidas seda usaldust suudetakse säilitada. Näiteks üks läti laen on 30+ päeva hilinenud ja ainuke info on "automaatne kiri saadetud stiilis, tuletasime meelde" Kui see on palju lubatud ühisrahastuse hea tava siis ilmselt peaks hakkama seda sektorit reguleerima ja järelevalvet pidama.
  • ttrust
    Milleks uus teema? Estateguru-asju on kommenteeritud foorumiteemas "Osaluspõhine ühisrahastus".


    Hoiame Estateguru siin ka paremini "pildil", ehk hakkavad vähe kiiremini liigutama ja saame suhtluse paremaks.
  • Tänases Äripäeva loos "EstateGuru eitab viivisesse sattunud laenu kaasuses huvide konflikti" nimetatud kodanikul on seos samuti laenuga "#3032 Rekonstrueerimislaen (Eesti)". Nüüd saan aru, miks vaikselt ilma investoreid teavitamata selle laenu tähtaega pikendati...
  • Kui EstateGuru kohta on seni vastamata küsimusi, siis kindlasti on hea võimalus neid küsida meie investorkohtumisel, kus tuleb juttu platvormist ning selle võimalustest.

    Ettevõtte juhatuse liige Mihkel Roosme on meile külla tulemas 09.10 ning soovi korral saate seminarile registreerida:

    09.10 Alternatiivsed investeeringud - EstateGuru
  • Siis saaks igasuguseid huvitavaid küsimusi esitada mõlemast vaatest... ;)
  • Realiseerimisel on 17 objekti, enamus neist päris mitmendat korda ja tahtjaid ei kusagil. Samas vaadates neid objekte, ei imesta :)
  • Kui mul oleks ikaldus majas ja kiirelt plekki vaja ning kinnisvara soovitud hinnaga müüa ei õnnestu, siis ma läheks samuti platvormide juurde, keda eelkõige huvitab portfelli maht, mitte kvaliteet, kes kapotti avada kas ei oska või ei taha ning müüks selle platvormi kaudu noobidele kinnistu hinnaga, mis moodustab soovunelm-hinnast 60%-120%.

    See pole raketiteadus. Hüpoteeklaen, Finora ja Nordic Hypo on sub-prime laenajad. Sealt võtad siis, kui sa oled shit credit, aga õhkõrn lootus 100% recovery'ks siiski eksisteerib. Kui ei õnnestu, siis Hüpoteeklaenu puhul näiteks omanikud ostavad teise ettevõtte kaudu asja täitemenetlusest välja (minu bet oleks, et H recovery rate LHV laenu covenante ei rikuks). Aga kui nemad ka ei anna, siis lohistad oma kärnase korjuse finantsinnovatsiooni majakatesse ja proovid, kas näkkab.
  • Lenzer
    Realiseerimisel on 17 objekti, enamus neist päris mitmendat korda ja tahtjaid ei kusagil. Samas vaadates neid objekte, ei imesta :)

    Samas on täna välja antud ligi 1000 laenu, millest küll ligi kolmveerand on väljastatud 2018-2019 perioodil. Koru põigi 2 krunti on ca 70 tuhandega müügis ja need võivad iseenesest sellise hinnaga ostja leida küll. Küsitavaks teeb Miiduranna väga suur laen ja võlg.
  • Estategurus aktiivsemad võiksid siin teada anda, kuidas rahad tegelikult liiguvad, portaali ei saa uskuda ja ainus viis on järelturg tootluse järgi ritta panna, et näha, millised on lootusetud.

    Finantsinnovatsiooni majakesed, nagu suffiks neid armsalt nimetab, õpivad varsti selgeks, miks on olemas laenajaid ja nende tagatisi, mis üheltki pangalt mitte mingitel tingimustel laenu ei saa. Mitte pangad ei ole liiga konservatiivsed vaid ühisrahastus on liiga lõdva püksikummiga.
  • Huvitav, kes küll julges neile Miiduranna eest nii suurt laenu anda? Õigemini, olemasolevatele laenudele veel peale anda.
  • Lenzer
    Estategurus aktiivsemad võiksid siin teada anda, kuidas rahad tegelikult liiguvad, portaali ei saa uskuda ja ainus viis on järelturg tootluse järgi ritta panna, et näha, millised on lootusetud.
    Finantsinnovatsiooni majakesed, nagu suffiks neid armsalt nimetab, õpivad varsti selgeks, miks on olemas laenajaid ja nende tagatisi, mis üheltki pangalt mitte mingitel tingimustel laenu ei saa. Mitte pangad ei ole liiga konservatiivsed vaid ühisrahastus on liiga lõdva püksikummiga.

    Ühisrahastus (või osad selle müügiobjektid) võivad olla vabalt lõdva püksikummiga, aga siis peaks seda toodet müüma potentsiaalsele kliendile mitte kui kindlat rahapaigutust, vaid kui loteriid, nimega "Käsi kullas või peee mullas". Kusagil peaks olema ka koht lõdva püksikummiga rahale, ainult, et probleem on selles, et sinna sekka eksib ka raha mis ei taha lõdva püksikummiga olla.
  • Pean ttrustiga nõustuma, sest Estateguru on varasemalt turundanud ennast põhimõtteliselt nii, et pangahoiusel ei teeni midagi, tule meile, saad rohkem!
  • Teine võimalus oleks osaluspõhilise ühisrahastuse investeeringuid pakendama hakata .... nagu Brežnevi pakikesed, kus on kvaliteetset kraami ja siis igaühes on veidike potentsiaalset sularämpsu.
    Aga me mäletame mis selliste ajadega ameerikamaal juhtus .....
  • See on ju sisuliselt see, mida teeb Bondora enda Go&Grow tootega ja midagi sarnast üritab nüüd vist ka Mintos.
  • Head inimesed, laenu andmine ei ole pärsi riskivaba tegevus nagu nooremale põlvkonnale tundub. Pankuri amet on päris karm emotsioonivaba bisness. 20 aastat tagasi kippusid võlgnikud sulle teinekord suisa elu kallale.
    Vaadates realiseerimises olevate EG tagatiste hulka versus kogu portfell peab tunnistama, et nende portu tundub pigem kvaliteetsena. Protsent (halvad laenud) on ok.

  • Crowist rääkides, siis neil on valdavalt omakapitali laenud ja projekti "tähtaeg" on lihtsalt seal selle omakapitali süsti saanud OÜ inimeste hinnang projekti kestvusele. Sanktsioonivaba hinnang.
  • See Lenzer-i link ei too välja kõik võlamenetluses olevad laenud, sest mõned neist pole aktiivsed korduvoksjonite vahel jne.

    Olen EG-s algusest peale. Ca 20% laene on reeglina alati võlas (praegu ka). Seni on kõik ok olnud - peab arvestama, et laenu periood pikeneb, aga seni on nad suutnud oksjonitel vara sellise hinnaga realiseerida, et maksid ka hüvitisi ja viiviseid. Pean ütlema, et investeerin konservatiivselt: ei kasuta automaatpakkujat, investeerin ainult Eesti laenudesse ning vaatan hoolikalt asukohta ja tagatist. Siiski on tunne, et viimasel ajal on projektid kehvemad. Viimastel aastatel olen sealt raha pigem välja võtnud.
  • Ega ma paha pärast, olin ise kunagi suur ühisrahastuse pooldaja, siis algas Bondora allakäik, kandsin selle tühjaks, järgnes Estateguru ja nüüd Crowdestate. Tänaseks olen suuremalt sees vaid Omarahas ja Mintoses. Need on sellised, mis mu aega ega tähelepanu ei vaja ja opereerivad omaette päris edukalt.
  • kuulge, loll ei ole see, kes sitta projekti raha odavalt kaasab, vaid see, kes seda sinna annab
    kuidagi väga saranane umbes ühe analoogse 10 a taguse ajaga, kui kõik hea meelega pangast laenasid ja siis hiljem panku süüdistasid, et need neid laene andsid
  • Mul on EGs 5 kontot ja mõtlesin, et jagan oma numbreid ja tähelepanekuid:

    1. Isiklik konto: 35 laenu, 2 võlamenetlust ja 4 hilinenud laenu. Probleemsed laenud 17%. See on mu esimene ja natuke justkui ka õppekonto.

    2. Firma nr 1 konto: 21 laenu, 2 hilinenud laenu. Probleemsed laenud 9.5%.

    3. Firma nr 2 konto: 12 laenu, 1 hilinenud laen. Probleemsed laenud 8%.

    4. Ema konto: 25 laenu, 1 võlamenetlus ja 1 hilinenud laen. Probleemsed laenud 8%.

    5. Firma nr 3 konto: 15 laenu, 1 võlamenetlus ja 1 hilinenud laen. Probleemsed laenud 13%.

    Murelapsed on 13 laenu 108st, ehk 12%. Reaalsuses osad murelapsed korduvad ja unikaalseid probleemseid laene on 8tk, ehk 7,4%.


    Mis muud?

    Probleemsete laenudega seotud kommunikatsioon pole just kiita. Nädalaid ja nädalaid on vaikus ja võib vaid arvata, mis ja kas üldse midagi on toimumas. Näiteks hiljuti lõppes ühe võlas laenu oksjon ja läks täpselt 3 nädalat, et sellest ja edasisest plaanist investoritele teada anda. Muidugi ka seda, et kellelegi, kes kümmekond päeva on hilinenud täiega peale lennatakse on liiga palju loota.

    Laenud liiguvad võlas staatusesse jube aeglaselt. Mul on üks laen, mis on 102 päeva üle tähtaja, see ei ole veel võlas staatusesse liikunud ja too pole ainus näide. Igatahes ilustab see natukese EG statistikat. Kas see on just eesmärk, seda ma ei tea.

    Kvaliteetse tagatisega laene viimasel ajal väga palju peale ei tule. Mõnda aega tagasi muutsin oma tingimusi karmimaks ja raha on hakanud üle jääma. Lubatakse Soome turgu ja järelturgu, mis peaks olukorda parandama.

    Mis juhtub kui tuleb kriis? Osa projekte tuleks jõuga, aga neid ei saa või ei ole mõistlik, rahaks realiseerida. Mõnda aega tuleb mõningate ebalikviidsete investeeringute otsas istuda, kuid ajapikku hakkab olukord tagatiste väärtuses paranema. Kui olla aktsiates pikaajaline investor siis juhtub sama aktsiatega ja sellega tuleb arvestada. Ning eks mõne asjaga läheb vahest täitsa pekki ka. Teatu ju isegi, et ärge kasutage investeerimiseks oma viimast leivaraha!

    Minu arust suurt põhjust asju väga tumedates värvides näha ei ole. EG teeb seda kõike esimest korda ja kohest täiuslikkust loota oleks rumal ning eks nad vaikselt arenevad ju ka! :)
  • Mida see 13 laenu 108-st täpsemalt näitab, kui ülejäänutel pole veel maksetähtaeg saabunud? Parem oleks ehk võrdlus, et mitu edukalt lõppenud ja mitu võlas olevat laenu portfellis on.
  • invictus
    Mida see 13 laenu 108-st täpsemalt näitab, kui ülejäänutel pole veel maksetähtaeg saabunud? Parem oleks ehk võrdlus, et mitu edukalt lõppenud ja mitu võlas olevat laenu portfellis on.


    Lihtsalt infoks lisan oma numbrid - Hetkel tagasimaksmisel laene 62 + 2 laenu maksegraafiku järgselt "hilinenud" + 4 laenu võlamenetluses. Täies ulatuses tagasimakstud laene 93. Esimene investeering oli 2015. Keskmine tootlus EG arvutuste järgi 11,87%

    Eelpool kirjutatuga täitsa nõus, et kommunikatsiooniga on neil kõvasti arenguruumi.
  • Kas see EG tootlus 10-12% tuleb nii, kui tänased "hapud" laenud maha kanda või on ka nende (osalise) laekumisega arvestatud?
  • simovits

    Murelapsed on 13 laenu 108st, ehk 12%. Reaalsuses osad murelapsed korduvad ja unikaalseid probleemseid laene on 8tk, ehk 7,4%.



    Kui suur osa "töös" laenudest on juba vähemalt üks kord pikendatut olnud?

  • Estategurul ongi kombeks laene pikendada ilma investoreid teavitamata? See muutub juba koomiliseks. Kas tõesti estategurul pole kedagi komtoris, kes kirjutaks 3 rida investoritele, või teadlikult peidetakse pea liiva alla, et saaks statistikat upitada?
  • Räägi täpsemalt sellest kombest, minul ei ole ühtki laenu pikendatud.
  • 27 st laenust 18 tagastatud, 1 võlamenetluses, 1 ametlikult hilinenud, 5 tagasimakse tähtaega pikendatud aga kirjas kui graafikus, 2 hetkel graafikujärgset aga tegelik tagasimaksuaeg veel sellel kuul, nii eks näis
  • Eks EG tootlus arvestatakse ainult reaalseid intressi jne makseid arvestades. Mingeid lõplikult hukkunud projekte sealt maha ei arvestata.

    Laenude pikendamisel ei ole väga silma peal hoidnud. Mõningaid (2-3) olen tähele pannud küll, kuid mingit hullult massiivset pikendamiste rodu ei ole täheldanud. Mulle on jäänud mulje, et pikendada saab laenu ainult ühe korra. Seda olen ka tähele pannud, et mul on vähemalt üks keiss kus EG pikendas laenu ja selle kohta mingit infot ei jagatud. No ja üks kord, kus pikendamise kohta teada anti.
  • Ma soovitan kõrvutada enda tabel (laenu tähtaegadega laenu andmise hetkel) ja gurus üleval olevate laenude tähtaegadega. Võib leida leida nii mõndagi. Täpsustama ei taha siin hakata. Kes näeb see näeb.
  • Laen - #5353 Refinantseerimislaen (Eesti). Endise riigivanema, Jaan Tõnissoni maja Tartu linnas. Aru ma ei mõista, et miks ja kuidas see maja tühjana seisab. Korterid tunduvad valmis olevat vähemalt aasta aega. Asukoht ja "ajalugu" suht eksklusiivsed, müük ka nagu käib.
  • Kui Jooksiku mainitud variant on tõesti ainus võimalus laenude edasilükkamist kontrollida, siis ma ei saagi seda teha sest mul polegi mingit oma tabelit. Laisk olen ja viie kontoga läheks tabelite pidamiseks rohkem aega kui see asi väärt on.
    Siit koorub siis üks kurtmise koht. Selleks et teada saada milline laen on pikendatud pead sa kõik laenud portaalis üle vaatama ja lootma, et EG on sinna pikendamise kohta sõnumi jätnud. Aga kuna nad alati ei jäta sõnumit, siis ongi see oma tabliitsa pidamine ja kõrvutamine vist ainus variant pikendamisest teada saamiseks. Ja ega see laenude pidev läbi kündmine ja kontrollimine ka mingi väga reaalselt teostatav tegevus pole.
  • Untsus laenu pikendamine on Eesti Nokia. Pangad, krediidiandjad ja nüüd ka ühisrahastused on leidnud uue eluliini. Kaupleja teab, et lui sa lossi kohe sisse ei võta, siis hiljem on kaotus oluliselt suurem.

    Ma soovitan need laenud vähemalt oma isiklikes exelites nulliks märkida.
  • Ehk on see pikendamine lepinguline õigus? CE-s on iga laenu juures leping alati kättesaadav ja aeg-ajalt lisatakse neisse ka pikendamise võimalus.
  • tomm_a
    Ehk on see pikendamine lepinguline õigus? CE-s on iga laenu juures leping alati kättesaadav ja aeg-ajalt lisatakse neisse ka pikendamise võimalus.


    Laenulepingu pikendamine ei olegi probleemiks ja ei ole ka probleem kui projekt läheb korstnasse, vaid investoritele sellest mitte teavitamine. Nt.ühest pankrotist sain pea kuu aega varem teada kolmandatest allikatest, enne kui laenu vahendaja (EG) sellest investoreid teavitas. Probleem on kommunikatsioonis.
  • Johhan
    Tänases Äripäeva loos "EstateGuru eitab viivisesse sattunud laenu kaasuses huvide konflikti" nimetatud kodanikul on seos samuti laenuga "#3032 Rekonstrueerimislaen (Eesti)". Nüüd saan aru, miks vaikselt ilma investoreid teavitamata selle laenu tähtaega pikendati...


    Kodanik EstateGuru äriarendusvaldkonna juhi laenud "#8823 Arenduslaen (Eesti) ja #3032 Rekonstrueerimislaen (Eesti) " on endiselt võlas. Nendest viimase kohta ilmus portaali järgmine teade "Laenuvõtja tasus laenu katteks 6.000€ ja selle tulemusena pikendasime laenu tähtaega 1 kuu võrra, et võimaldada laenuvõtjal laen tasuda täies mahus või refinantseerida". Saame siis näha, kui mitu kuud seda laenu veel pikendatakse...

    Kuhu või kellele see 6000€ läks on teadmata, sest investoritele sellest küll ei jagunud.

  • Tuletame meelde, et täna algusega kell 17:30 on toimumas EstateGuru seminar, kus EstateGuru juhatuse liige Mihkel Roosme räägib platvormist ja selle võimalustest.

    Kuigi seminari kohad on juba täitunud, siis on võimalus seminarist osa võtta ka läbi Finantsportaali Facebooki lehe.
  • https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2019/10/10/crowdestatei-juht-kahtlustab-konkurendi-juhtfiguuri-pettuses?fbclid=IwAR3ijYKG5elawjp-haU7vhY5YKNCFsV4xG607TTMWYH3RN3lnAtM9zLbJpA

    Linnupõld ütles, et investoritel on kahe projekti peale saamata umbes 1,5 miljonit eurot - kummagi projekti kohta umbes 700 000 eurot põhiosa ja intressid. Mõlemad projektid kuuluvad Tamme Arenduse OÜ-le, mille emafirma on Rolegur OÜ. Selle omanik on Mihkel Roosme, kes on Crowdestate'i konkurendi Estateguru äriarendusvaldkonna juht ja endine Swedbanki töötaja.
  • Täielik kollaps selles maailmas. Poisid pimedas toas panevad. Küsimus keda? Tundub ,et isegi omavahel juba.

    Ja siis veel teevad seminari? Millest? Kuidas kliente petta?

    Ansipit on vaja. Vähemalt keegi peaks jumalat appi kutsuma.
  • Huvitav, kas Crowdestate ei kontrolli sügavuti, kes nende keskkonnas investoritelt raha küsivad?
  • ttrust
    Huvitav, kas Crowdestate ei kontrolli sügavuti, kes nende keskkonnas investoritelt raha küsivad?


    Nende äri on viia kokku investorid ja laenajad, mitte analüüsida midagi.
    Laenukäive ja tehingutasud on tähtsad.
  • juured
    https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2019/10/10/crowdestatei-juht-kahtlustab-konkurendi-juhtfiguuri-pettuses?fbclid=IwAR3ijYKG5elawjp-haU7vhY5YKNCFsV4xG607TTMWYH3RN3lnAtM9zLbJpA

    Linnupõld ütles, et investoritel on kahe projekti peale saamata umbes 1,5 miljonit eurot - kummagi projekti kohta umbes 700 000 eurot põhiosa ja intressid. Mõlemad projektid kuuluvad Tamme Arenduse OÜ-le, mille emafirma on Rolegur OÜ. Selle omanik on Mihkel Roosme, kes on Crowdestate'i konkurendi Estateguru äriarendusvaldkonna juht ja endine Swedbanki töötaja.


    Roosme ütles: "Praegu on ta väljumas Crowdestate'i Tammelehe ning EstateGuru Juurdeveo tänava projektist. Üles jäävad veel mõned väiksemad projektid EstateGurus ja Lätis, aga, et loodab neist väljuda aasta jooksul."

    Sic!
  • Estateguru järelturg nüüd avatud. Testitud ja töötab. Hästi tehtud Estateguru! Miinusena aga asjaolu, et müüjale rakendub tasu 2%, mis kalkuleeritakse müüdavalt investeeringusummalt.
  • Motiveeritud müüja maksab selle protsendi meelsasti ja veel enamgi, vaata Crowdestate teema hukule määratud projektide müüke vahetult enne kui need pankrotti läksid.
  • Veel üks positiivne uudis EG poolt.

    EstateGuru meeskonnal on rõõm teatada, et 24. Oktoobril 2019 maksti investoritele tagasi võlamenetluses olnud Tiiru refinantseerimislaen. Laen rahastati 6. septembril 2017 ning suunati võlamenetlusse 30. juunil 2019, pärast laenuvõtja suutmatust laenu korrektselt teenindada.

    Laen tagastati investoritele tagatisvara eduka müügi tulemusena. Ajakuluka võlamenetlusprotsessi tulemusena on laenu aastane keskmine tootlus investorite jaoks 4.47%. Investorid pole EstateGuru platvormil jätkuvalt kaotanud ühtki eurot.
  • renx911
    Tammelehe pettuse üks osapooli on ju tegelikult CE ise ka kui võtta arvesse, et Tammelehe 6 projektile anti välja neljas osas laen.
    Esimeses osas väideti, et vundamendi ehitus on alanud, siis vähemalt teise laenu puhul oleks pidanud CE poolne kontroll avastama, et reaalselt ei ole ikka veel vundamenti ja ei ole ka ehitusalustamise teavitust tehtud aga seda kõike eirati ja anti järjest edasi laenu ja kogusummas 720 00.-
    CE enda poolt puudus vähemalt selle projekti osas kontroll ja pimesi anti laenu.

    Samuti sai täis osas laenu Tammelehe 4 projekt aga seal karp püsti mis muidugi laenu summas ainult 1/3 väärtusest aga samuti täis summa välja antud.


    Ma läheks nii kaugele, et seaks need kaks projekti (T4 ja T6) Crowdestate ning Estateguru seisukohast Eesti turul (aga ka rahvusvaheliselt ehk) do-or-die positsiooni. Kui need normaalselt investorite seisukohast ei lahene, siis kaotavad mõlemad portaalid väga suure osa oma usalduskrediidist, mis aastatega üles ehitatud.

    Muud äririskidega realiseerunud kaasused (Q-Haus, BF, HM, MMM, jen) on köki-möki selle kõrval, kus arenduse 1. järgu tagatise ja järk-järgulise finantseerimise tingimustes pannakse raha tuuri ning jäetakse investorid kuivale.

    Ehk Tammelehe jama lahendamine on nii Loit Linnupõllu, Mihkel Roosme kui ka Marek Pärteli huvides kui nad tahavad kuskil meediumis sirge näoga kinnisvara ühisrahastusest edasi rääkida...
  • Mulle tundub, et Mihkel Roosmel ja EG-l on küll suht suva. iga kord, kui jutuks tuleb, tekib "poker face" ette ja meenutatakse, et Mihkel on sealt väljumas. Küllap varsti ütleb Mihkel, et tema on sellest projektist väljunud ning see asi ei puutu enam temasse.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon