Tallinn põleb - PEATAGE EDGAR! - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Tallinn põleb - PEATAGE EDGAR!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • näen suurt potensiaali ööklubide ja baaride-pubide äris vahetult Tallinna piiri taha jäävates asulates - Viimsi, Maardu, Loo, Mõigu, Laagri, Tabasalu jne.

    :)

  • Ega kui Eestis kehtestatud kella 10:00 alates kuni kella 22:00 -ni lubatud alkoholimüük ei ole toonud tulemusi, alkoholitarbimine pole vähenenud, siis samamoodi ei vähenda alkotarbimist ööklubides alkokeeld alates kella 02:00 -st (või mõnel muul varasemal öisel ajal). Pigem võib see tekitada alkotarbimise suurenemist ja rohkem väga purjus olevaid inimesi tänavatel.
  • Henno Viires
    näen suurt potensiaali ööklubide ja baaride-pubide äris vahetult Tallinna piiri taha jäävates asulates - Viimsi, Maardu, Loo, Mõigu, Laagri, Tabasalu jne. :)

    Kirovi kalurikolhoosi hoone Pärnu maanteel, kus on Westmani Äri pood, tuleb kuulutada Viimsi valla territooriumiks ja oleks nagu saatkond, kus ei kehti Tallinnas vastu võetud seadused.
  • Selline olukord oli ju, kui kilulinna targad enne muud riiki panid 22.00 viinamüügi keelu vmt? Viimsi Statoil jms? Ralli.
  • ttrust
    Ega kui Eestis kehtestatud kella 10:00 alates kuni kella 22:00 -ni lubatud alkoholimüük ei ole toonud tulemusi, alkoholitarbimine pole vähenenud, siis samamoodi ei vähenda alkotarbimist ööklubides alkokeeld alates kella 02:00 -st (või mõnel muul varasemal öisel ajal). Pigem võib see tekitada alkotarbimise suurenemist ja rohkem väga purjus olevaid inimesi tänavatel.


    On ju vähenenud.
    Liitrid per nase, väljavõte, 2008 kehtestati piirang:
  • Kui hästi seal stat'is Läti-import alko huvitav kajastub?
  • opex
    Kui hästi seal stat'is Läti-import alko huvitav kajastub?


    Kajastub. See peaks olema tarbimise statistika, mitte ostmise statistika.
  • Sisemin (EKI data põhjal) arvab numbrid midagi muud olevat: "2018. aastal tarbisid Eesti elanikud alkohoolseid jooke ühe täiskasvanu (vanuses 15+) kohta absoluutalkoholiks arvestatuna keskmiselt 10,1 liitrit (-0,2 liitrit), millest suurima osa (64%) moodustasid lahjad alkohoolsed joogid, sh õlu 4,1 liitrit, viinamarjaveinid 1,8 liitrit ja teised lahjad alkohoolsed joogid 0,6 liitrit. Kanged alkohoolsed joogid moodustasid tarbitud alkoholist 3,6 liitrit, sh viin 2,3 liitrit ühe täiskasvanud elaniku kohta." link
  • Üks ongi iga elaniku kohta ja teine 15+a vanuse elaniku kohta. Ega seal ilmselt muud pointi pole, kui võrreldavus rahvusvaheliste numbritega.
  • 2009a languse põhjus on kindlasti MASU nin 2008a kasvas kõvasti ka alkoholi aktsiisimäär. Kellaajalised piirangud alkoholi müümisel ei pruugi olla tarbimise languse põhjus, seda enam, et väga suurel osal Eesti majanduspiirkonnast juba need kellaajalised piirangud kehtisid varem.
  • ttrust
    2009a languse põhjus on kindlasti MASU nin 2008a kasvas kõvasti ka alkoholi aktsiisimäär. Kellaajalised piirangud alkoholi müümisel ei pruugi olla tarbimise languse põhjus, seda enam, et väga suurel osal Eesti majanduspiirkonnast juba need kellaajalised piirangud kehtisid varem.


    Huvitav konstruktsioon. Alkoholi tarbimise languses ei pruugi olla seos kellaajalistel piirangutel, aga kindlasti on seotud majanduslangus ja aktsiisimäärade tõus (ca 10%, mis toimus igal aastal?).

    Ma pole näinud Eestis ühtegi veenvat tõendit ühegi nende kolme mõjudest. Kui peaks spekuleerima, siis kõik need kolm toimivad siiski ühes suunas ehk tarbimise vähendamise suunas. Ja peale majanduslangust tuleb kasv, mis taaskord tõstab-tõstab klaasi. Kuid piirangud on jäänud ning tarbimine langenud edasi. Äkki on majanduslangusel lihtsalt väike mõju ja teistel tegevustel suurem?
  • bulvar, masu mõju ei maksa alahinnata. See mõjutas isegi liiklusõnnetuste ja -surmade arvu, kuna sõitmine vähenes oluliselt.
  • seal on paljud mõjud, aga nagu bulvar juba ütles, need mõjuvad ühes suunas.

    üks selline mõju on veel näiteks tarbijaeelistuste muutumine - juuakse vähem kanget ja rohkem lahjat alkoholi. Natuke vähendas seda nihet aktsiisimäärade ühtlustamine (õlle hind tõusis rohkem kui viina hind), aga inimesed on natuke terviseteadlikumad kui 10a tagasi - kaks õlut saunas või naisega pudel veini on OK, viinapudel laual on haruldane
    Kuna mõõdetakse absoluutalkoholi kogust, siis kange alkohol tõstab seda rohkem ja selle tarbimise langus on siin statistikas väga suure mõjuga
  • See, et masu vähendab joomist, on küll väga imelik väide. Minu loogika ütleb vastupidist, inimesed on stressis ja istuvad kodus, ning seetõttu alustavad juba hommikul napsutamist.
  • Fake McCoy
    See, et masu vähendab joomist, on küll väga imelik väide. Minu loogika ütleb vastupidist, inimesed on stressis ja istuvad kodus, ning seetõttu alustavad juba hommikul napsutamist.


    Võib küll olla imelik väide. Õnneks seda uuritakse. USA näitel on üks välja pakutud seletus, et joomine on siiski protsükliline ehk väheneb majanduslanguse ajal. Ja eraldi vaadatakse veel seda, kas selle sees on grupp, kes hakkab rohkem jooma töötuse tõttu. Vastus on, et ilmselt mitte. See ei tähenda, et üksikuid indiviide pole, kuid see pole levinud käitumismall ühiskonnas.

    On see ülekantav Eestile, võibolla. Minu kogemused USAs ei tekitanud tunnet, et mu suhe alkoholiga oleks kuidagi maru eriline ja võrreldamatu kohalikega.

    We confirm the procyclical variation in overall drinking identified in previous research using aggregate sales data and show that this largely results from changes in consumption among existing drinkers, rather than movements into or out of drinking. Moreover, the decrease in alcohol use occurring during bad economic times is concentrated among heavy consumers, with light drinking actually increasing in these periods. We find no evidence that the decline in overall drinking masks a rise in alcohol use for persons becoming unemployed during contractions, suggesting that any stress-induced increases in consumption are more than offset by reductions resulting from changes in economic factors such as lower incomes.

    Hommikust lugemist
  • Kui enne MASU oli Eestile iseloomulik meeletu kulutamine, pidutsemine, reisimine, võlgu elamine siis peale MASU, paljud lõbustusasutused kurtsid, et endine kulutuste maht ei ole taastunud. Samas hakkasid aga kasvama inimeste säästud. Inimesed said MASU-s laksu kätte ja muutsid oma tarbimiskäitumist.
    See käitumise muutus on vastu vaatamas ka alkoholitarbimise graafikult, lisaks pidevalt kerkiv aktsiis andis oma osa.
  • Aga kui praegu tuleks masu, siis ju eelnevat suurt prassimist ei oleks ning sellistes tingimustes masu ilmselt suurendaks joomist. Omast käest võin küll öelda, et pingeline töö ja ületunnid selgelt pärsivad joomist.
  • Minu enda vaatlus on näidanud, et kellel on viinaviga küljes, see joob edasi, vaatamata hinnatõusule ja kui tekkisid kellaajalised piirangud, siis osteti veel varuks ka, mis tingis omakorda suuremat joomist.
    Eks nemad moodustavad ka selle põhimassi, kes sellise koguse alkoholi ära joob, mis nähtub graafikust.
    Teised aga vähendasid alko joomist. Lisaks kasvab peale noorte põlvkond, kes on pigem kanepi- ja "kommi"maias kui alkomaias.
  • Olen korduvalt kuulnud seda mõtet, et joomisel kehtib ka pareto printsiip. 20% tublimatest joovad ära 80% kärakast ja ülejäänud 80% ühiskonnast siis ee.. vaatavad pealt väikese veiniklaasiga.

    Puusalt hinnates on päris raske selle paikapidavust kinnitada. Vaadates oma lähiringkonda, siis jaguneb see umbes nii, et 50% ehk mehed joovad enamiku kärakast ära ja naised võtavad lahjemalt.
    Aga tegelikult on see täiesti testitav hüpotees. Kui kellelgi on ligipääs Selveri või Coopi kassaandmetele, siis võiks teada anda. Usun, et kes ostab, küll see ka ära joob. Olen nõus välja arvutama vastuse :)
  • opex
    Sisemin (EKI data põhjal) arvab numbrid midagi muud olevat: "2018. aastal tarbisid Eesti elanikud alkohoolseid jooke ühe täiskasvanu (vanuses 15+) kohta absoluutalkoholiks arvestatuna keskmiselt 10,1 liitrit (-0,2 liitrit), [...]


    Mu toodud lingil on see per täiskasvanud nase tarbimine järgmine tabel, natuke allpool.

    Nii et äkki siis ikkagi töötab, saab eelnevast järeldada, eh?
  • Eelpool siin juttu võimalikust masu mõjust, ma küsiks ka mis juhtus sajandi alguses, et tarbimine kasvama läks?
    Turistide ostude valesti hindamine? Paremad ajad majanduses? Praeguse aastakümne jooksul vast ongi tulnud peale uus, vähemtarbiv põlvkond, miks öö biz'i eraldi piirangutega karistama peaks, küsis myko ja see on hea küsimus.
  • Peale 2000. aastat, kui venemaa majanduskriis üle läks, tekkis Eestis majanduslik eufooria, kus näis, et palgatõusud, kinnisvarahindade tõusud, rajud peod ning turismireisid ei lõppe enam kunagi. Riik reageeris sellele aktsiisitõusuga, aga see polnud piisav võrreldes elatustaseme kasvuga. Ja ega tõusvad aktsiisid õiget alkohoolikut koonerdama pane, õige alkohoolik piirab sellisel juhul oma teisi kulusid.
  • opexi toodud graafiku all on märkus, mille järgi alles alates 2002 arvati sisse ka illegaalse alko tarbimine. Ma mäletan veel piisavalt hästi 90-ndate tüüpilist prallet, kus salaviina ja piirituse osa oli ikka märkimisväärne. Ei imestaks, kui need 90-ndate näidud peaks praeguse metoodika järgi kahekordistama.
  • 2korda2
    opexi toodud graafiku all on märkus, mille järgi alles alates 2002 arvati sisse ka illegaalse alko tarbimine. Ma mäletan veel piisavalt hästi 90-ndate tüüpilist prallet, kus salaviina ja piirituse osa oli ikka märkimisväärne. Ei imestaks, kui need 90-ndate näidud peaks praeguse metoodika järgi kahekordistama.


    Ilmselt jah. Võimalik, et 90ndate müügiandmed võeti lihtsalt läbimüügi pealt.
    Meeles tuleb pidada ka seda, et Eesti astus ELi alates 2004. Mingil hetkel sellel ajal (2004. või enne seda) kadus ilmselt ka võimalus Venemaalt vm. kolmandatest riikidest odavat kärakat sisse vedada. Tuli leppida selle hinnaga, mida Eestis pakuti.
  • Tõenäoliselt mõjub iga selline piirang (ja aktsiisitõus) tõepoolest üldisele graafikule hästi, aga keskmisest numbrist olulisem on see, millist gruppi inimesi piirang täpselt mõjutab. Näiteks kui kujutleme end tagasi kell 2000 alanud ostupiirangu aega, siis tekkis üsna kiiresti kaks gruppi:
    1. Need, kes olid küll harjunud poes vahel paar õlut korvi torkama, aga kelle jaoks ei ole see maailma algus ja ots - kui ununes või ei sattunud poodi enne 2000, siis mis seal ikka. Nende joomine vähenes.
    2. Need, kelle jaoks oli alkoholi pidev kättesaadavus piisavalt oluline, et seda koju varuda, taksoviina tellida või keset ööd Keilasse sõita. Nende joomine jäi samaks või suurenes, "võtan igaks juhuks kaks".
    Et siis kumba grupiga meil siis täpselt alkoholiprobleem on?

    Sama teema aktsiisidega, üks seltskond kehitas õlgu, teine pröökas 24 tundi ööpäevas, milliseid tööstuslikke koguseid ta "valitsusele koha kätte näitamise nimel" Lätist impordib ja lipsu taha villib. Sama teema on ka baaridega, üks seltskond lööb käega ja ei hakka minemagi (mis sinna ikka minna kui kohe kinni pannakse), teine hakkab tõenäoliselt varem tankima.
  • Ärge Te jumala eest esitage broilerist kesik-seltsimees Tõnis Möldrile üle jõu käivaid küsimusi, vähemalt kutsuge sellise äärmusliku eksperimendi läbiviimise ajaks kiirabi kohale!
    https://www.postimees.ee/6850611/molder-ei-oska-uldapteeke-ootavaid-leevendusi-selgitada
  • tõnn maksti kinni ja too forvaardis apteegikettide loojeritelt saadud ettepanekud kinnisilmi riigikokku...
  • Kas sm. Käärkäsi maksab kätte?
    Varem Keskerakonna soosikuks nimetatud ettevõtja Juri Saharovi osaühing Parklinn Grupp nõuab kohtus, et Keskerakond maksaks valimiskampaanial jagatud kohvi ja küpsiste eest tuhandeid eurosid. Partei võlga ei tunnista.
    Paywalli taga: https://www.aripaev.ee/uudised/2019/12/13/edgari-kohviku-pealik-nouab-keskerakonnalt-volga-sisse
  • ja siis küsime, et kas oleks ikka niisugused kohtuotsused kui Kesk ei oleks juhtiv valitsuspartei ? Või kas üldse oleks olnud seda äpardunud protsessi kui Kesk oleks olnud valitsuses juba kriminaalasja algatamisel ?

    taustaks sobib hästi Evestuse kiirustatud lahkumine, kes seda asja ju kõige agaramalt ajas ja teadis väga hästi, mis seal oli ja mida polnud .

    ja veel sobib taustaks teise Eesti kohtuniku äsjane poliitiline demonstratsioon Poolas sealse, muuseas täiesti seadusliku parlamendi ja valitsuse vastu .

    Poliitiliselt sõltumatu ja neutraalne proks ja kohus - pole olemas !
  • stagna
    ja siis küsime, et kas oleks ikka niisugused kohtuotsused kui Kesk ei oleks juhtiv valitsuspartei ? Või kas üldse oleks olnud seda äpardunud protsessi kui Kesk oleks olnud valitsuses juba kriminaalasja algatamisel ?

    taustaks sobib hästi Evestuse kiirustatud lahkumine, kes seda asja ju kõige agaramalt ajas ja teadis väga hästi, mis seal oli ja mida polnud .

    ja veel sobib taustaks teise Eesti kohtuniku äsjane poliitiline demonstratsioon Poolas sealse, muuseas täiesti seadusliku parlamendi ja valitsuse vastu .

    Poliitiliselt sõltumatu ja neutraalne proks ja kohus - pole olemas !


    Juba uudis, et proks kaebab asja edasi.
  • Kelle altkäemaksu Kallo vahendas kui ühtegi altkäemaksu andjat süüdi ei mõistetud?
  • Pole küll Tallinn,kuid kesikute teema ikkagi .

    https://tartu.postimees.ee/6877334/reformierakond-lopetas-tartus-koostoo-keskerakonnaga?_ga=2.253910152.1235700308.1570775798-1577958810.1553236784

    Kuidas saab küll nii loll olla ?! . Tüübid viskasid iseend Eesti olulisuselt 2. linna võimukoalitsioonist välja mingi väiklase isikliku vaenu pärast ?

    kinnitab minu veendumust, et endised miilitsad on ülirumalad inimesed ja ei kõlba mitte midagi juhtima. Isegi kui neil on õnnestunud segastel aegadel rohkesti raha kokku ajada .
  • See ongi siin kesikute teema - "kollektiivne käärkäsi".

    Ma mäletan, et juba mupo aegadel oli seltsimees Monica probleemne isiksus. Tema isikuomadustega tuleb ju siis spetsiaalselt arvestada, kui temaga poliitilises või kollegiaalses liinis tegemist teha.
  • Aga kuidas edasi? Kas RE +Sotsid peavad nüüd ikkagi Monicale umbusaldust avaldama, et oma aselinnapead paika panna? Seega Monica kaotab ikkagi? Või astub uude parteisse?
  • Aadu Must: Jaan Toots astugu kohe tagasi

    On üheselt selge, et oma episoodilis-fragmentaalse tegevusega poliitikas ta (piirkonna praegune juht Jaan Toots - toim) demonstreeris seda, et antud valdkonnas ta ei ole kvaliteetne juht.
    ...
    Aga see ei ole kõige tähtsam. Jaan Toots oli ebaprofessionaalne, uskus neid, kes tulid talle oma ideede või luuludega teda tagant ässitama.


    aga ümmargune Ratas teab rääkida

    "Tartu sündmused on kindlasti õppetund kogu meie erakonnale ja siit tuleb targemana edasi liikuda. Pingutame koos, et erakonda Tartus tugevdada ning järgmistele kohalikele valimistele ühtsena vastu minna."

    Ajakirjaniku kommentaar: Milliseid samme selleks "koos pingutamiseks" peaks astuma, kas erakonna võimuliidust välja koperdanud Jaan Toots peaks piirkonna juhi kohalt lahkuma, peaministri avalduseks kahjuks ei selgu.
  • Toots on näidanud ennast tubli parteilase ja hea organisaatorina, ning tuleks kindlasti Tartust Tallinnasse edutada.
  • Tootsi on tituleeritud küll suuettevõtjaks ja suurärimeheks - kas keegi teab, mis ettevõtted kõik talle kuuluvad ja mis valdkonnas tegutseb? Pigem on ta krooniline suurläbikukkuja :-)
  • Fake McCoy
    Toots on näidanud ennast tubli parteilase ja hea organisaatorina, ning tuleks kindlasti Tartust Tallinnasse edutada.


    Absoluutselt nõus! Las räägib Keskerakonna ka Toompea võimuliidust välja :)
  • Vahepeal oli ta Tallinna Sadama omanik. Või kui paberite järgi polnud, siis igatahes käitus kui omanik.

    powerman
    Tootsi on tituleeritud küll suuettevõtjaks ja suurärimeheks - kas keegi teab, mis ettevõtted kõik talle kuuluvad ja mis valdkonnas tegutseb? Pigem on ta krooniline suurläbikukkuja :-)


  • Siin "Keskpäevatunni" blogis vihjatakse et käib võitlus Aadu Musta positsioonide pärast.
    "Hans ütles ... Siseinfo kohaselt toimubki võitlus Aadu Musta vastu, kes on ka vastu ähvardanud akna alla minna Toompeal."
    See seletab ka asjaolu, miks keegi Toots parteisse sisse osteti ja Tartu rakukest juhtima pandi.
    Tartu refromiparteist täiesti aru saadav, et kui Aadu Mustaga koostöö laabus, siis Tootsiga ei pruugi see selliselt enam jätkuda, mitte.
  • Ekskohtunik Särgava liitub kesikutega ning hakkab Tallinnat korruptsioonist puhastama.
    Nunumh....Elame, näeme.

    P.S. Ja see suures plaanis võetud pilt artikli juures on täpselt sama grimassiga nagu greeta, aga 60 aastat hiljem.
  • Greta ei viitsi ju koolis käia. Helve Särgava on vähemalt koolid läbi käinud ja ülikooli kah. Päris iga tuhm ikka kohtunikuks ei saa, aja poliitkorrektset pläma kuipalju tahes
  • Stealth
    Ekskohtunik Särgava liitub kesikutega ning hakkab Tallinnat korruptsioonist puhastama. Nunumh....Elame, näeme.
    P.S. Ja see suures plaanis võetud pilt artikli juures on täpselt sama grimassiga nagu greeta, aga 60 aastat hiljem.

    See keskerakonnas olemine võib Särgaval samuti lühikeseks jääda.
  • Just praegu ütles Abiratas telekas, et ta tahab anda kõikidele inimestele, kes elasid siin 23. augustil 1991.a., automaatselt kodakondsuse, ainult, et poliitiline vastuseis ei ole lasknud seda läbi viia.
    Seega ametlikult on KESKERAKOND jätkuvalt kodakondsuse nullvariandi juures, ehk siis ühtlasi ei toeta see partei Eesti Wabariigi juriidilist järjepidevust.
  • ttrust
    Just praegu ütles Abiratas telekas, et ta tahab anda kõikidele inimestele, kes elasid siin 23. augustil 1991.a., automaatselt kodakondsuse, ainult, et poliitiline vastuseis ei ole lasknud seda läbi viia.
    Seega ametlikult on KESKERAKOND jätkuvalt kodakondsuse nullvariandi juures, ehk siis ühtlasi ei toeta see partei Eesti Wabariigi juriidilist järjepidevust.


    https://epl.delfi.ee/arvamus/marek-jurgenson-halli-passi-omanikud-on-end-lihtsama-kodakondsuse-jaoks-piisavalt-toestanud?id=88776085

    Kodakondsusteema üles võtmine tundub olevat Keskerakonna strateegiline käik, sest tulistavad mitmest torust ...

  • Just, eriti hästi tõestasid venelased end 2007a aprillis kristalliöödel / pronksimässudes.
  • ja EKRE istub vaid kui kult rukkis. sähh sulle rahvuslast
  • EKRE tahab Eestisse 60 000 venelast juurde saada nõudes Tartu rahu järgseid piire.
  • Henno Viires
    ttrust
    Just praegu ütles Abiratas telekas, et ta tahab anda kõikidele inimestele, kes elasid siin 23. augustil 1991.a., automaatselt kodakondsuse, ainult, et poliitiline vastuseis ei ole lasknud seda läbi viia.
    Seega ametlikult on KESKERAKOND jätkuvalt kodakondsuse nullvariandi juures, ehk siis ühtlasi ei toeta see partei Eesti Wabariigi juriidilist järjepidevust.


    https://epl.delfi.ee/arvamus/marek-jurgenson-halli-passi-omanikud-on-end-lihtsama-kodakondsuse-jaoks-piisavalt-toestanud?id=88776085

    Kodakondsusteema üles võtmine tundub olevat Keskerakonna strateegiline käik, sest tulistavad mitmest torust ...



    See on ju võitlus häälte ja võimu eest, riigikogu valimised ning pollid näitavad, et KE seis pole kiita, seega on uusi sobivaid valijaid väga vaja. EKRE vaikivalt toetab, sest KE on valitsemiseks neile sobivaim partner.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon