Tambiks veidi EKRE-t - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Tambiks veidi EKRE-t

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kogu see jutt, et inimesed vajavad rohkem kvalifitseeritud tööd ja selmet korjata maasikaid,võiks ta olla hoopis mingi insener või tehnik,kes neid masinaid hooldab, on hülgemöla.

    Need, kes korjavad maasikaid ( või kurke või tomateid), ei hakka iialgi mingit kvalifitseeritud tööd tegema, sest nad pole selleks lihtsalt suutelised. Koristajatädi,kes kontorilaudadelt tolmu pühib, paberikorve tühjendab ja peldikupotte läikivaks küürib,ei hakka samuti mingit kvalifitseeritud tööd tegema . See ei tähenda,et ta oleks ühiskonnale mittevajalik,räpastes ruumides ja peldikus on lihtsat rõve olla.

    Ja odavat tööjõudu on maailmas küll ja küll, vähemaks neid ei jää,vaat et vastupidi.

    Mul on ka suur kahtlus, et see robot, olgu ta nii võimekas kui tahes, tunneb ära hallitusplekiga maasika või üleküpsend pehme marjaplötsu või sellise,mis pealt on küll punane kuid teiselt poolt veel toores roheline.

    50 senti kilo peaks olema küll normaalne töötasu korjajale, kaua selle kilo korjamiseks siis ikka aega läheb ?

    Iseküsimus, et see on hooajaline töö ja saab kiiresti otsa. Jah,võib-olla tuleb ka kurgikorjamine ja tomatinoppimine ja varajase kartuli saagikoristus, kuid spetsialiseeritud farmide puhul see vaevalt on ühe ja sama tööandja juures .
  • Utoopia on leida riik maailmast, mille elanikud oleks nõus Euroopas veel maasikaid noppima 20-50 senti kilost. Ainukesed, kes on nõus tulema, ei tule mitte raha pärast, vaid lootusega teha sellest hüppelaud alaliselt elama jäämiseks.


    Mina ei tea kui palju on maasikakorjaja palk, aga põllumajandussektoris töötab ELis kokku umbes 9 miljonit inimest ja võõrpäritolu (nii teistest EL riikidest, kui 3ndatest riikidest) on neist ligi 7% ehk umbes 600 000. See protsent on umbes kahekordistunud viimase kümne aastaga. Mitmes riigis - eriti Hispaania, Itaalia, Taani, on see protsent oluliselt kõrgem ja küündib 20% ligi või üle. Nende inimeste jaoks ei ole tegu utoopia, vaid igapäevase reaalsusega. Ajutiste hooajatööde jaoks palgatakse samuti sajad tuhanded ajutised töötajad, sellel aastal on hinnanguliselt 68 000 neist palgatud väljaspoolt ELi, suurimad lähteriigid on Ukraina ja Maroko.

    Kui probleem on selles, et kardetakse, et need inimesed ei lähe tagasi pärast hooaja lõppu, siis nii öeldagugi. Kui kaabu tunnistab et ei saa hakkama ajutiste töölubade väljastamise ja kontrollimise ja jõustamisega, siis on kõigi jaoks selge, kelle saamatuses probleem seisneb. Siiani kahjuks seda pole tehtud ja jätkatakse säravate rahvuskonservatiivide Põlluaasa ja nais-Helme juhtimisel kelbase ajamist mingitest "õiglastest palkadest," mida põllumehed justkui ei maksaks.
  • Vanem Kaabu rääkis seal saates uuest seadusest, mis reguleerib paremini ajutise hooajalise võõrtööjõu kasutamist. Tõenäoliselt see seadus tagab paremini tööjõu lahkumise, mitte siia töllerdama jäämise. Tõenäoliselt pärast selle seaduse vastuvõtmist suhtumine ukrainlastesse muutub.
  • mykoloog, see on muidugi jumala mõistlik, et samal ajal kui mujalt tuuakse sisse 600k vöörtöölist, elavad kümned miljonid töötu toetustest ja ei kavatsegi tööle minna, sest kes see ikka loll on?
  • Ukrainlased ja muud säärased nõustuvad väga madala tasuga ja halbade töötingimustega, sest neist paljude eesmärk ei ole mitte raha teenida vaid jäädagi elama Euroopa Liitu. Maasikakorjamine, töötamine ehitustel jne on esimene samm pikas punnitamises elukohavahetuseks.
  • Kas see tuleb sulle üllatusena, et korraga eksisteerib nii tööpuudus kui tööjõupuudus? Tuntud ka nime all structural unemployment. Jah, kui ma oleks universumi direktor, siis ma saadaks ka esimese asjana Sinise Äratuse täies koosseisus maasikapõllule appi, teeksid midagigi kasulikku, aga meil ju demukraatia ja vist päris ei saa niimoodi, et sõidad mikrobussiga Ruuben Kaalepi maja ette, lohistad ta bussi ja siis padavai maasikapõllu poole ajama.
  • mykoloog
    Kas see tuleb sulle üllatusena, et korraga eksisteerib nii tööpuudus kui tööjõupuudus? Tuntud ka nime all structural unemployment. Jah, kui ma oleks universumi direktor, siis ma saadaks ka esimese asjana Sinise Äratuse täies koosseisus maasikapõllule appi, teeksid midagigi kasulikku, aga meil ju demukraatia ja vist päris ei saa niimoodi, et sõidad mikrobussiga Ruuben Kaalepi maja ette, lohistad ta bussi ja siis padavai maasikapõllu poole ajama.

    jah, ma olen kursis, aga jutt ei ole sellest. Inimesed saavad ilusasti toetuste peale ära elatud ja ei kavatsegi tööle minna, või väidad, et see ei ole nii osades riikides? Muidugi ta ei lähe viinamarju või maasikaid korjama, sest siis ei saa enam korteri ja toidu toetust, abiraha jääb ka ära, kokku rabad tööd teha põllul ja tulemus peaaegu sama rahaliselt. Ja siis on hala, et ei ole, kes tööd teeks.
  • Klassikaliselt tähendab struktuurne tööpuudus enamasti seda, et vaatamata kõrgele töötute arvule, pole saada mingite spetsiifiliste kvalifikatsioonidega töötajaid. Näiteks Narvas pandi kinni Balti Manufaktuur ja terve kari kangasteljenaisi jäid töötuks, samas näiteks rajatav elektroonika koostetehas ei leia töötajaid, kuna inimestel puuduvad vastavad oskused ja ettevalmistus.
    See, et maasikakasvatajad ei leia lihtsat tööjõudu, mis sest, et tööpuudus on kõrge, ei ole struktuurne tööpuudus vaid on seadusandluse jäikuse, tööandjate harjumuslike soovide ja muu sääraste jamade kuhjumise tulemus. Välismaal on tihti sellise olukorra taga näiteks lisaks ka jäigad ametiühingud.
  • ttrust
    Klassikaliselt tähendab struktuurne tööpuudus enamasti seda, et vaatamata kõrgele töötute arvule, pole saada mingite spetsiifiliste kvalifikatsioonidega töötajaid. Näiteks Narvas pandi kinni Balti Manufaktuur ja terve kari kangasteljenaisi jäid töötuks, samas näiteks rajatav elektroonika koostetehas ei leia töötajaid, kuna inimestel puuduvad vastavad oskused ja ettevalmistus.
    See, et maasikakasvatajad ei leia lihtsat tööjõudu, mis sest, et tööpuudus on kõrge, ei ole struktuurne tööpuudus vaid on seadusandluse jäikuse, tööandjate harjumuslike soovide ja muu sääraste jamade kuhjumise tulemus. Välismaal on tihti sellise olukorra taga näiteks lisaks ka jäigad ametiühingud.


    ttrust, et täiesti elementaarsel nõudluse-pakkumise suhtel (mis töötasu eest nõustutakse tegema teatavate töötingimustega tööd) ei ole siin mingit rolli?
  • Kas ma mäletan valesti, et otsisid ka ise mõni aeg tagasi tööd, pahurik. Hooajatööd põllumajanduses kaalusid? Ma näiteks ei kaaluks, kuna olen lapsepõlves seda palju teinud ja tean, et ei saaks tänapäeval hakkama. A no ma olen muidugi pehmo ka sinuga võrreldes.
  • Fake McCoy
    Oli vist mingi uudis, et koroona viis selle Mustamäe pakirobotite arendaja pankrotieelsesse seisu, äkki oleks nüüd aeg hakata maasikakorje roboteid arendama, turgu paistab olevat, ning navigeerimine on ka 100x lihtsam, sirge vagu - mine.


    Need robotid on olemas, küsimus on hinnas.
  • ttrust
    Vanem Kaabu rääkis seal saates uuest seadusest, mis reguleerib paremini ajutise hooajalise võõrtööjõu kasutamist. Tõenäoliselt see seadus tagab paremini tööjõu lahkumise, mitte siia töllerdama jäämise. Tõenäoliselt pärast selle seaduse vastuvõtmist suhtumine ukrainlastesse muutub.


    Vanemad ja nooremad kaabud on täis pimedat võõraviha ja peksavad segast. Hooajatöölised, ajutise tööloaga töötajad pole siin probleeme tekitanud mujal, kui neil kahe kõrva vahel.

    Kui riigikogu esimees ei suuda produtseerida mõistlikumat juttu kui seda, et tema on ukrainlaste orjapidamise vastu, siis ta kas on idioot või peab teisi idiootideks.
  • Usasse ei saagi päris niisama sisse astuda põhjendusega, et soovid maasikaid noppida. Eestisse ka mitte.
    Eelmisel kevadel oli siin Kreeka maasikas järsku väga odav, hulgilaost anti kuulu järgi seda täiesti poolmuidu ära. Täiesti kvaliteetne ja korralik mari. Põhjuseks vist järjekordne Venemaa poolne aktsioon EU põllumajanduse hävitamiseks. Või vähemalt järjekordne katse. Piir oli kinni ja nodi, mis sinna planeeriti saata, jäi sures mahus üle. Mis võimalik, müüdi maha, ülejääk sulas ise lödiks ja hinnad tõusid jälle üles. Kui kohalikud farmerid oma kuldmarju pakkuma hakkasid, oli isiklikult minul isu juba ära läinud.


  • mykoloog
    Kas ma mäletan valesti, et otsisid ka ise mõni aeg tagasi tööd, pahurik. Hooajatööd põllumajanduses kaalusid? Ma näiteks ei kaaluks, kuna olen lapsepõlves seda palju teinud ja tean, et ei saaks tänapäeval hakkama. A no ma olen muidugi pehmo ka sinuga võrreldes.

    Ma ei ole kusagil arvanud, et sa pehmo oleks. Ja ma olen nii vana juba, et ilmselt 3 nädalat maasikapõllul oleks suht karm, aga...kui see oleks valik, kas olen rahata või teen, ma teeks küll. Mis sa arvad,et kusagil poes päevaläbi müüjana ringi joosta on palju lihtsam töö kui maasikakombainil kõhuli lebades maasikaid korjata?
    Ma näiteks täna teen ka vahel üht täiesti kehvalt makstud osavaid näppe nõudvad vähetasustatud tööd, tõsi küll ma teen seda mitte ainult raha pärast, vaid laiema eesmärgiga, sest see aitab mul teatud kaupu müüa.
    Ma peale 6-8 klassi tagusin koolivaheajal taarabaasis hommikust õhtuni kaste kokku ja ma mäletan kui magus oli see 50-100 rubla. Jah, õunakasti eest sai 12 kopikat ja kanakasti eest 10, nendega ilmselt läksid kanad Venemaale, neid oli poole lihtsam teha kui õunaksti:d
    Seega noored võiks küll selle 2-4 nädalat taskuraha teenida, saaksid ehk aru, et hea haridus ja õige elukutse on tuleviku alus. Samas, miks ei võiks ka töötu kuu raha teenida, kui tervis seda lubab. Kusagil maakonnas on 1k kätte täiesti arvestatav palk.
    PS mul ei ole ajutise vöörtööjõu vastu isiklikult midagi, teenigu ja mingu koju tagasi, lihtsalt see jutt kuidas meil ei ole inimesi võtta jne, ei päde absoluutselt, kõik taandub löpuks ikka palgale.
  • ttrust
    Vanem Kaabu rääkis seal saates uuest seadusest, mis reguleerib paremini ajutise hooajalise võõrtööjõu kasutamist. Tõenäoliselt see seadus tagab paremini tööjõu lahkumise, mitte siia töllerdama jäämise. Tõenäoliselt pärast selle seaduse vastuvõtmist suhtumine ukrainlastesse muutub.


    Et siis perse on majas järgneva nelja nädala jooksul aga me hakkame menetlema praegu ja lahendame mure järgmiseks aastaks ? Luba praegu see ajutine tööjõud sisse, seadusandlus võtta järgmiseks aastaks ja probleem lahendatud aga Kaabudel on ca kahe kuu ajalise etteteatamistähtajaga sektorit torpedeerida. Lihtsalt vastutustundetu praeguses majandusolukorras.

    Vaadake mitu erinevat põhjendust on EKRE üritanud lansseerida probleemi kirjeldamiseka :

    Tagame omadele töö>vale ärimudel>väikene palk>Lünk seadusandluses ja seda kõike ca 2 jooksul ja kogu aeg kui selgub, et vana põhjendus ei kanna kriitikat, siis proovime uut. Siin on eesmärk ikka konkreetselt ja puhtalt välistööjõu vähendamine mõtlemata tagajärgedele ja peaasi, et keegi neid vastutama ei paneks.
  • Draax
    ttrust
    Klassikaliselt tähendab struktuurne tööpuudus enamasti seda, et vaatamata kõrgele töötute arvule, pole saada mingite spetsiifiliste kvalifikatsioonidega töötajaid. Näiteks Narvas pandi kinni Balti Manufaktuur ja terve kari kangasteljenaisi jäid töötuks, samas näiteks rajatav elektroonika koostetehas ei leia töötajaid, kuna inimestel puuduvad vastavad oskused ja ettevalmistus.
    See, et maasikakasvatajad ei leia lihtsat tööjõudu, mis sest, et tööpuudus on kõrge, ei ole struktuurne tööpuudus vaid on seadusandluse jäikuse, tööandjate harjumuslike soovide ja muu sääraste jamade kuhjumise tulemus. Välismaal on tihti sellise olukorra taga näiteks lisaks ka jäigad ametiühingud.

    ttrust, et täiesti elementaarsel nõudluse-pakkumise suhtel (mis töötasu eest nõustutakse tegema teatavate töötingimustega tööd) ei ole siin mingit rolli?

    Sellise Sinu kirjeldatud nähtuse nimetus ei ole mitte "struktuurne tööpuudus" vaid "vabatahtlik tööpuudus".
  • mercury
    Usasse ei saagi päris niisama sisse astuda põhjendusega, et soovid maasikaid noppida.

    140000 inimest/a selle noppimise viisa saab: en.wikipedia.org/wiki/H-2A_visa
  • opex, teoreetiliselt võib iga täie mõistuse juures ja kohtulikult karistamata USA kodanik ka presidendiks kandideerida, aga see võimalus jääbki enamuse jaoks vaid teoreetiliseks. Sama on selle või misiganes muu variandiga USA külastamiseks seal töötamise eesmärgil. Poolenisti lotovõit. Eelnev kontroll on karm ja kohalesaamine nõuab rahalisi vahendeid. Enamusel ameeriklastest(väljaspool usa-d), kel sest tööst võiks kasu olla ja ka huvi selle vastu, ei kvalifitseeru kuidagi. Tuleb siis kas ebaseaduslikke või heal juhul poolseaduslikke variante tarvitada riiki pääsemiseks. Seal oli vist kuidagi nii, et kui sul on illegaalina teatud aastad täis tiksunud ja mingit suuremat jama pole kokku keeranud, saad ametlikult kodakondsust taotleda ja vastavad protseduurid läbida.

  • Mulle on solvav, kui RK esimees seletab, et ukrainlased on orjad ja orjapidamine tuleb lõpetada.

    Mis õigusega peab ta mind idioodiks, kes usub, et tema tegevust juhib mure ukrainlaste pärast, mitte pime võõraviha.
  • https://maaleht.delfi.ee/uudised/valitsuse-otsus-avas-spekulantidele-uue-arimudeli?id=89955593

    Olenevalt vahendajast tahetakse saada 8-9 ja isegi 12 eurot tunnist, kuid töötaja saab sellest kätte 3-4 eurot, ülejäänud raha läheb vahendaja taskusse.


    Maasikakasvatajad lihtsalt ei oma mingit aimu, kui kõrged on Eesti tööjõumaksud. Pole kunagi maksnud ja nüüd tuleb üllatusena.

    Kui nad aga tõepoolest kätte on valmis 12 eurot maksma, siis ma ei usu, et nad kedagi ei leia praegustes oludes, kus 500+ miljoni vabalt kättesaadava inimese tegelik tööpuudus on ca 20%.
  • Vanaema
    Mulle on solvav, kui RK esimees seletab, et ukrainlased on orjad ja orjapidamine tuleb lõpetada.

    Mis õigusega peab ta mind idioodiks, kes usub, et tema tegevust juhib mure ukrainlaste pärast, mitte pime võõraviha.

    Ehk on mure hoopis mustalt töötamise pärast?
  • raulir
    https://maaleht.delfi.ee/uudised/valitsuse-otsus-avas-spekulantidele-uue-arimudeli?id=89955593

    Olenevalt vahendajast tahetakse saada 8-9 ja isegi 12 eurot tunnist, kuid töötaja saab sellest kätte 3-4 eurot, ülejäänud raha läheb vahendaja taskusse.


    Maasikakasvatajad lihtsalt ei oma mingit aimu, kui kõrged on Eesti tööjõumaksud. Pole kunagi maksnud ja nüüd tuleb üllatusena.

    Kui nad aga tõepoolest kätte on valmis 12 eurot maksma, siis ma ei usu, et nad kedagi ei leia praegustes oludes, kus 500+ miljoni vabalt kättesaadava inimese tegelik tööpuudus on ca 20%.


    Eks näis aga praegusel hetkel on tunne küll, et keegi ei ole valmis neile põldudele minema. Pole nagu kuulnud kasvatajatelt, et neil oleks järjekord korjajatest ukse taga. Ja kui ettevõte on harjunud kasutama samu töötajaid/kanaleid ja järsku öeldakse, et nope, neid enam ei saa kasutada, siis kui pikk on see mõistlik ajaperiood, mis kulub ettevõttel vana kaadri vahetamiseks ? Ümberkorraldused järgnevaks aastaks ? Absoluutselt võimalik. Ümberkorraldus ca kuu ajaga olukorras kus riigid on lukus - less likely.

    Basically iga Euroopa Liidu riik on tegemas erandeid kuna põllumajandussektor vajab seda aga meie riigi seisukoht on tuimalt see, et võiks kriisile hoogu juurde lükata, kuna nemad on need karmid sotsiaalteadlased. Nagu ennist mainisin, ääretult vastutustundetu.
  • Üks suurimaid orjapidajaid on riik ise, kes ei taha haridustöötajatele "tuhandet kätte" maksta (vt. näiteks lasteaiaõpetajad).
    Ja kes lähevad enamasti Soome maasikale orjatööle, need on eesti õpetajad, kes otsivad vahelduseks orjatööd mõnes teises riigis...
  • Põllumajandus on nohu, vaadake kui palju töökohti igasugused Lili Milanid ülikoolides meie töötute eest ära võtavad! Koju tagasi! IT-firmadest ei räägigi, kõik ühed krdi immigratsioonipumbad.

    Pange tähele - kui see praegune põllumeestele pähe kusemine läbi läheb (sealjuures probleem on selgelt olemas, aga praegune ravim on nagu pea amputeerimine migreeni vastu), siis ülikoolid on järgmised. Sest ülehomme on vaja ka millegagi pildil püsida.
  • Euroopa Liidus on ka vaesemaid maid kui Eesti . Bulgaaria näiteks. Toogu siis sealt .

    Kuid ikka tahetakse nende kõige vaesemate seast, kes Tammsaare sõnade järgi on "kõigega nõus" .Mäletate, Tammsaare räägib noortest nägusatest teenijatüdrukutest, kes soovivad mõne härra juurde teenijakohta ja mainivad kuulutuses, et on "kõigega nõus"

    Samas kui vaadata nende kasvatajate tööjõumakse, siis sadu tonne maasikaid müünud ettevõtetel on see number Martin Helme sõnul armetult väike ? Kuidas on see võimalik ?

    Maksudega on trikitatud ( võib olla JOKK ,võib-olla ka mitte ), kuid hala käib, et nüüd sel aastal seda enam teha ei saa .

    Nujah, valimistel ongi tagajärjed nagu Obama tabavalt ütles . Ei oleks pidanud Ekret siis parlamenti valima ja veel nii suurel arvul,sest nende lubadus oli, et võõrtööjõu kasutamise suliskeemid võetakse luubi alla ja tõkestatakse. Nüüd siis on kriitika, et tehaksegi seda, mida lubati ?

    Põllumajandus on üldse taoline ala, kus tuleb olla ülimalt kohanemisvõimeline. Paljud ettevõtted olid orienteeritud Venemaa põhjatule turule, et küll see kõik ära sööb, mis meie kasvatame .Kui Venemaa oma turu kinni keeras, oli hädakisa suur, et kes korvab meie kahjud ?

    kuid tuli kohaneda ja praegu saadakse ka Vene turuta kenasti hakkama. Küllap saadakse ka ilma Ukraina odavtöölisteta, kellele makstakse palka mingite hämarate skeemide alusel, millest Eesti maksuamet kuigi suurt osa ei saa .
  • ja muide, Eesti ei kaotaks midagi kui paljud need moodsate "sotsiaalsete" vuhvelerialade õppetoolid ja pedekateedrid hoopis tühjaks jääks .

    Mida Eesti tõepoolest vajab, on reaalne humanitaarharidus ja rakendusteadus, millega oleks hilisemas elus ka midagi asjalikku peale hakata ( sooja mulli puhumine ei tule arvesse ), sealhulgas eriti reaalteadused, IT, insenerierialad.

    Inimene, kes õpib selgeks kuidas sildu ehitada ja hakkab seda tulevikus ka tegema, on kasulik kogu ühiskonnale . Inimene ,kes õpib ära kuidas korrektselt eesti keeles rääkida ja kirjutada ning seda ka teistele õpetada, on Eestile kasulik .Teine, kes saab ajupesu kuidas mingeid väärakaid poputada, nii et need ei solvuks, on leivaraiskaja.

    ja muide, Eestis on liiga palju õppekohti kõrgkoolides. Enamus populatsioonist pole üldse võimeline kõrgharidust omandama, neile siis pakutakse mingit vuhvlit, püütakse läbi vedada spikerdamise ja muude sulitempudega, et oleks ikka diplom taskus. Miks ei võiks hoopis ausalt öelda, : sa oled liiga juhm selle jaoks, õpi parem kokaks või keevitajaks, need erialad ehk ei käi sulle üle jõu ja annavad sulle elatist alati .
  • Soomes: tailane teenib u. 5-7 €/h, venelane ja ukrainlane 10+. Ja sama jama maksudega sealgi, osad on rendifirmade nimekirjas, osad on FIEd, osad 3. moodi ja suured vahed kuidas maasika- ja kultuurmustika farmides korraldatud. Rootsi on sundinud farmereid noppijaid oma firmasse ametlikult palkama.. yle.fi/uutiset/3-9738405

  • stagna
    Mida Eesti tõepoolest vajab, on reaalne humanitaarharidus ja rakendusteadus, millega oleks hilisemas elus ka midagi asjalikku peale hakata ( sooja mulli puhumine ei tule arvesse ), sealhulgas eriti reaalteadused, IT, insenerierialad.
    .


    Kuna sa juba nii julgeid mõtteid välja käid, võibolla saaksid näitliku nimekirja teha nendest erialadest, millega tulevikus (ütleme näiteks 10, 20 ja 30 a pärast) kindlasti midagi peale hakata ei ole. Muidu jääb see jutt väga üldsõnaliseks ja loosunglikuks. Hea oleks ka teada, mille alusel otsustada, mis on tulevikus oluline ja mis mitte.

    Kui ma ei eksi, siis on tänapäeval kasvav hulk ühiskonna muresid sotsiaalset laadi ja nende vähenemist ei ole ette näha. Kas reaalteadused ja rakenduslikud alad lahendavad need kuidagi ära tulevikus? Või tegeleb sellega reaalne sotsiaalteadus ja reaalne humanitaarteadus? Kuidas neid viimaseid eristada vuhvelteadustest?

    PS: need küsimused ei ole iroonia, vaid lihtsalt küsimused.

    Algset mõtet aga edasi kerides, võibolla peaks sama mõtteviisi rakendama ka ettevõtluses. S.t. et nüüdsest lubatud on asutada ainult neid ettevõtteid, mis tulevikus ka reaalset tulu toovad. Kõik, mis võivad kahjumlikult lõpetada, nende asutamine peaks seadusega olema keelatud. (see oli nüüd iroonia, ärge pange pahaks.)
  • stagna

    Nujah, valimistel ongi tagajärjed nagu Obama tabavalt ütles . Ei oleks pidanud Ekret siis parlamenti valima ja veel nii suurel arvul,sest nende lubadus oli, et võõrtööjõu kasutamise suliskeemid võetakse luubi alla ja tõkestatakse. Nüüd siis on kriitika, et tehaksegi seda, mida lubati ?

    Põllumajandus on üldse taoline ala, kus tuleb olla ülimalt kohanemisvõimeline. Paljud ettevõtted olid orienteeritud Venemaa põhjatule turule, et küll see kõik ära sööb, mis meie kasvatame .Kui Venemaa oma turu kinni keeras, oli hädakisa suur, et kes korvab meie kahjud ?

    kuid tuli kohaneda ja praegu saadakse ka Vene turuta kenasti hakkama. Küllap saadakse ka ilma Ukraina odavtöölisteta, kellele makstakse palka mingite hämarate skeemide alusel, millest Eesti maksuamet kuigi suurt osa ei saa .


    Ma saan aru, et sinu jaoks on EKRE taevamanna ja ajavad Eesti asja ja sellel tasapinnal on mõttetu vaielda kuna see on täiesti normaalne, et inimestel on erinevad vaated. Aga asi millest mina lihtsalt aru ei saa on see, et kurat sa sellist kamarajura keset kriisi hakkad korraldama ? Et paneme väikse junni sinna, kus seda veel ei ole ?

    Ja mille nimel ? Ukrainlane ei saa Eestisse hetkel tulla, mitte selle pärast, et Mart ja Martin ei lase vaid selle pärast, et eriolukorra tõttu ei lasta riiki inimesi enamus maailma riikidest va Läti ja Leedu. Eriolukord kaob ära, saab jälle Ukrainlasi tuua vastavalt välismaalaste seaduse järgi. Ehk siis küsimus on nagu hetkel see, et mille nimel me teeme seda või kus see võit on ?

    Välismaalt ei saa tööjõudu kuni kehtivad piirangud. Piirangud suure tõenäosusega hakkavad leevenduma, siis kui majanduskriis läheb hullemaks. Praegusel juhul ei lähe see eestlane sinna põllu peale ja ei tule ka ukrainlast ning kannatab ettevõtja, kellel rahaline seis läheb sitaks. Kui kohalikud hakkavad töökohti kaotama ja on nõus põllumajandusse tööle minema, siis kohalikel ettevõtjatel on perse majas kuna saak jäi põllule ja pole raha seda inimest enam palgata.

    Mis see võrdlus v ütlus oli, et kused püksi külmas ja korraks on soe olla aga pärast haised ja on veel külmem kui enne...
  • DEportivo

    Eks näis aga praegusel hetkel on tunne küll, et keegi ei ole valmis neile põldudele minema. Pole nagu kuulnud kasvatajatelt, et neil oleks järjekord korjajatest ukse taga. Ja kui ettevõte on harjunud kasutama samu töötajaid/kanaleid ja järsku öeldakse, et nope, neid enam ei saa kasutada, siis kui pikk on see mõistlik ajaperiood, mis kulub ettevõttel vana kaadri vahetamiseks ? Ümberkorraldused järgnevaks aastaks ? Absoluutselt võimalik. Ümberkorraldus ca kuu ajaga olukorras kus riigid on lukus - less likely.

    Basically iga Euroopa Liidu riik on tegemas erandeid kuna põllumajandussektor vajab seda aga meie riigi seisukoht on tuimalt see, et võiks kriisile hoogu juurde lükata, kuna nemad on need karmid sotsiaalteadlased. Nagu ennist mainisin, ääretult vastutustundetu.

    Vale tunne. Delfis on artikkel, et maasikakorjamise kuulutustel on CV Keskuses üle 100 soovija kohale.

    Euroopa Liidu riigid teevad erandeid karantiini osas, aga mitte välistööjõu reeglite või maksude maksmise osas.
  • Juba ammu on joonistunud välja, et sa ei ole õige põllumees, kui pidevalt ei kurda millegi üle. Küll on süüdi vihm, siis jälle põud, piima kokkuostuhind või põllumajandustoetused.
    Mulle tundub, et sa ei ole õige Eesti (muu tegevusala) ettevõtja, eriti aga n-ö vanast koolist, kui ei kurda tööjõu üle. Puudu on nii sibitöö tegijatest, kvalifitseeritud tööjõust kui (tipp)spetsialistidest - igasugu tööjõust on ropult puudu.
    Tundub, et Eesti põllumeestest on ettevõtjad saanud :)
  • Ettevõtteid, mis toovad kahjumit,eraomanik kuigi kaua niikuinii ei pea. Riik kui omanik on vahel sunnitud pidama, et ülal hoida mingit ühiskonnale väga vajalikku teenust .

    Erialad,mida pole mõtet õpetada ? Eks seda peaks ikka haridusspetsialistid kindlaks tegema, kuid kui ainult vaadata,mida kõike õpetab Tallinna Kiluülikool, siis ihukarvad tõusevad püsti ..

    Tõepoolest, inimese aju on võimeline igast jampsi välja mõtlema,sealhulgas ideoloogilislt angažeeritud jama, kuid kõike seda ei maksa kõrgkooli tirida, selle eest ränka raha maksta ja siis hariduseks sildistada

    ma tahan vaid tuua ühe paralleeli : ENSV ajal õpetati kõrgkoolides NLKP ajalugu ja marksismi-leninismi . Neil erialadel olid oma professorid,kes tegid tähtsat nägu ja plärasid mingit täielikku jama kusjuures kõik teadsid,et see on jama,kaasa arvatud õppejõud ise.

    ja ega need vuhvelerialad pole tänapäevalgi kuhugi kadunud, pigem on ideoloogiliselt laetud ajupesujampsi kõrgkoolides veel rohkem tekkinud ja nad maskeerunud mingite hägusate latinismide taha.

    Pole mingi saladus,et just kõrgkoolid on Euroopas neomarksismi pesad, kes fanaatiliselt püüavad levitada seda katku üle maailma .

    Võib-olla härra Maurusel polnud täpset ettekujutust,mis on sotsioloogia, kuid kahtlus oli tal igatahes õigustatud

    „Seni kui elate minu majas, olen ka teie direktor ja teie ei tohi siia niisukseid raamatuid tellida, sest see rikub minu maja ära. Mõistate? Kes kõrda ei taha pidada, see mingu härra Mauruse majast ära.“

    „Härra Mauruse maja on sõnnikukast!“ karjus Miilinõmm nüüd.
    „Kas kuulete, kas kuulete!“ hädaldas härra Maurus. „Minu maja sõnnikukast! Aga sel inemisel omal ei ole sõnnikukastigi, tahab ainult härra Mauruse maja selleks tarvitada. Välja minu majast!“ karjus ta Miilinõmme ees peatudes.

    „Lähen ka,“ vastas see.

    „Jalamaid!“ karjus härra Maurus.

    Kui Miilinõmm oli oma tuppa läinud asju pakkima, rääkis härra Maurus oma poistele nõnda:

    „See inemine on hull, päris hull. Härra Maurus küsib ükskord selgelt, aga tema ikka: pole keelatud. Härra Mauruse majas on kõik keelatud, mida härra Maurus pole lubanud. Kas on härra Maurus kunagi sotsialismust või sotsioloogiat lubanud? Ei ole. Tähendab, see on keelatud.
    ....................

    Aga miks on härra Mauruse majas keelatud sotsioloogiat lugeda? Kes teab? Keegi ei tea. Aga härra Maurus teab. Sellepärast, et härra Mauruse majas ei tea keegi õieti, kus lõpeb sotsioloogia ja kus algab sotsialismus. Kus aga lõpeb sotsialismus, seda me juba teame. See lõpeb Siberis. Sellepärast ei pea ükski härra Mauruse majas lugema sotsioloogiat, sest muidu võib ta ise ja ka vana härra Maurus sattuda Siberi, kus on kuuskümmend kraadi külma. Mõistate? Sest mõelge ise: üks on sotsia, teine sotsio, muud vahet ei ole


    Mulle hakkab see ebademokraatlik ja tagurlik vanatoi Maurus aina rohkem meeldima
  • :)
    Töötute otsust mitte tööd teha austan ma sügavalt, müts maha, inimesed on nõus kannatama ja virelema, kuid ei osale orjapidajate kahtlastes ja ebainimlikes mahhinatsioonides. Kummardan taolise meelekindluse ees. Ükski inimväärikust austav kodanik ei saak käituda vastutustundlikumalt.
    Ukrainlaste nülgimist ei näi keegi märkavat ega taunivat peale paljukirutud ekreiitide. Otse vastupidi, liberaalid ja sotsid võitlevad nagu hundid külakurnajate õiguse eest ukrainlastele vähem maksta ja neid õnnetuid inimesi alatult ära kasutada. Eesti vapil võiks olla kolme lõvi asemel seitse ukrainlase nahka.
    https://uueduudised.ee/arvamus/kivisildnik-seitse-ukrainlase-nahka-eesti-vapil-ehk-orjapidajate-loputu-soig/
    Ma lihtsalt jätan selle siia.
    :)
  • stagna

    Erialad,mida pole mõtet õpetada ? Eks seda peaks ikka haridusspetsialistid kindlaks tegema, kuid kui ainult vaadata,mida kõike õpetab Tallinna Kiluülikool, siis ihukarvad tõusevad püsti ..

    Haridusspetsialistid ongi enamasti sealt ülikoolist ja paljud sotsioloogia erialalt :)

    Mis erialad Tallinna Ülikoolis siis ihukarvad püsti ajavad?
  • Iga haritlane ajab EKRE-l ihukarvad püsti ja arusaadava põhjusega. Seda sai vana Helme kommentaaridest juba ammu välja lugeda.

    "I love the poorly educated"
    - Donald J. Trump
    https://www.youtube.com/watch?v=Vpdt7omPoa0
  • Ei aja iga haritlane ihukarvu püsti. Mina oma arstiteaduse professoreid austasin igatahes väga, targad mehed ja humoorikad kah ning vajalikul määra inimlikud . Aga need pläralõuad sealt NLKP ajaloost ja marksismi kateedrist ajasid tõesti sita keema.

    ja humanitaar ei tähenda veel ilmtingimata pläralõug-marksisti . Mulle jättis väga sügava mulje Juri Lotman, kes teadis vene kirjandusest ja kultuurist rohkem kui enamik puht-vene professoreid. Toom Õunapuu oli tõeline eesti keele korüfee, kelle (hilisemad) mõtted hariduse kohta osaliselt kattuvad ka minu omadega .

    https://www.delfi.ee/archive/toom-ounapuu-magister-ullike-voi-meister?id=64911154

    ja ka mitmeid teisi.

    Kuid ideoloogiarinde võitlejate suhtes tõesti austust pole. Olgu nad kustahes kaevikus siis sõdimas . Haridus ja ideoloogia, teadus ja ideoloogia ei tohiks kuidagi koos käia . Kui need hakkavad koos käima, siis saamegi Goebbelsi ja Lõssenko, Gretškina ja Ristlaane. Kuidas ajalugu neid tüüpe hindab ? Mitte just väga kõrgelt .
  • siim22
    stagna

    Erialad,mida pole mõtet õpetada ? Eks seda peaks ikka haridusspetsialistid kindlaks tegema, kuid kui ainult vaadata,mida kõike õpetab Tallinna Kiluülikool, siis ihukarvad tõusevad püsti ..

    Haridusspetsialistid ongi enamasti sealt ülikoolist ja paljud sotsioloogia erialalt :)

    Mis erialad Tallinna Ülikoolis siis ihukarvad püsti ajavad?


    Sotsiaaltöö vist
  • raulir
    DEportivo

    Eks näis aga praegusel hetkel on tunne küll, et keegi ei ole valmis neile põldudele minema. Pole nagu kuulnud kasvatajatelt, et neil oleks järjekord korjajatest ukse taga. Ja kui ettevõte on harjunud kasutama samu töötajaid/kanaleid ja järsku öeldakse, et nope, neid enam ei saa kasutada, siis kui pikk on see mõistlik ajaperiood, mis kulub ettevõttel vana kaadri vahetamiseks ? Ümberkorraldused järgnevaks aastaks ? Absoluutselt võimalik. Ümberkorraldus ca kuu ajaga olukorras kus riigid on lukus - less likely.

    Basically iga Euroopa Liidu riik on tegemas erandeid kuna põllumajandussektor vajab seda aga meie riigi seisukoht on tuimalt see, et võiks kriisile hoogu juurde lükata, kuna nemad on need karmid sotsiaalteadlased. Nagu ennist mainisin, ääretult vastutustundetu.

    Vale tunne. Delfis on artikkel, et maasikakorjamise kuulutustel on CV Keskuses üle 100 soovija kohale.

    Euroopa Liidu riigid teevad erandeid karantiini osas, aga mitte välistööjõu reeglite või maksude maksmise osas.


    Ma arvan, et see tõekoht on siin juuni algus kuni lõpp kui hakkab selguma mis seis oli. Ma tunnen ka paljude asjade vastu huvi aga see pole just kõige määravam. Ettevõtjate endi sõnutsi on just see problemaatilisem osa huvi tundmisest kuni reaalselt töötamiseni.

    Tehaksegi erandeid karantiini osas. Kui Eestis on karantiinireeglid takistuseks ajutise tööjõu sisenemisel, siis ma nagu ka mõtlen, et see on koht kus võiks erandeid teha. Ei räägi maksudeks ega millegist sarnasest.
  • Kiirelt pilku peale visates jäi selline asi silma:

    https://www.tlu.ee/yti/interdistsiplinaarsed-sotsiaalteadused-artes-liberales#oppekava-ja--ained-
    Vaatasin ka õppekavasse sisse. Silma jäid järgmised õppeained:

    ELU - Erialasid Lõimiv Uuendus
    Soo- ja perekonnasotsioloogia
    Balti riikide ja ühiskonna poliitiline ajalugu 20. sajandil
    Sotsiaalne ettevõtlus ja kutserehabilitatsioon

    Ega see kõik tingimata jama pole. Aga produkti osas olen ma... noh... skeptiline.

    Meenuvad karjatused ajakirjanduses, et "ei maksta haridusele vastavat palka" jne.
  • Huvitav, et kõige suuremad võõrtööjõu vastased on need, kes ise võõrtööjõud on. Soomes ehitajad näiteks. Ei paista kusagilt kurtmist, et soomlased nende orjatööd kasutaksid ja neilt seitse nahka nüliksid, ikka vabatahtlikult minnakse vaguralt kohale sinna iga esmaspäev. Nemad Soomes ehitamas, madalama palga ja kehvemate töötingimustega kui Soome kohalik ehitaja, on igati okei ja õiglane, ukrainlane Eestis maasikat korjamas aga on orjapidamine. Kusjuures, kui Soome sotsiaaldemmidest valitsus veel piiri kinni pani koroona ajal, siis oli sajatamist kõik ilm täis, kuidas neid ebaõiglaselt koheldakse. Sotsid teadagi süüdi ju. Tean isiklikult mitut sellist. Ütleme nii, et eks selle saab selle "poolry educated" arvele panna.
  • Stagna, huvitav, et sa NLiitu mainid selles kontekstis. Ma oleks NLiitu toonud just näitena sellisest süsteemist, kus keegi tsentraalselt otsustab, mida võib ülikoolis õpetada ja mida mitte. Kui ma ei eksi, siis Lotman just sellepärast Eestisse põgeneski, et siin oli Moskva või Leningradiga võrreldes suhteliselt liberaalne. Semiootikat, millega Lotman kuulsaks sai, nõukogude süsteem teadusena ei tunnustanud (nagu ka mitmeid muid sotsiaaliaga seotud teemasid). Lisaks muidugi, et oli juut.

    Lühidalt, kui ENSV-s oleks sama jäik oldud, s.t. otsustatud et sellist eriala ei saa lubada, ei teaks me Lotmanist praegu tõenäoliselt midagi ja TÜ raamatukogu purskkaev oleks ei tea kelle nägu.

    Samas ma olen nõus, et idoloogidel ei peaks olema teaduses ja õpetamises kohta. Olen näiteks kuulnud üht tuntud endist lektorit ja praegust riigikogulast loengut pidamas ja see oli ikka päris hull asi. Aga kas selle pärast peaks näiteks politoloogia täiesti kinni panema, ma ei usu.
  • Ma oleks rahul, kui need maasikakasvatajad makse maksaks.

    Lisaks tegid need "Eesti suurimad maasikakasvatajad" oma margi täis sellega, et tegelikult nad maasikaid ei kasvatanudki.

    Ma kunagi käisin umbes kuuks Iirimaal kana-kalkunitehases tööl.

    1. Ma ei ütleks, et eestlased tööd ei viitsiks teha. 60-st loobus tööd nähes ainult üks. Vahetused olid 12h, 3 nädalat järjest iga jumala päev.

    2. Iirimaal oli lennujaamas laud, kus registreeriti kõik ajutised töötajad väljastpoolt EL-i. Seal olid kaks ametnikku, kes kontrollisid, et minuga oleks leping sõlmitud, sh maksude osas. Kirjutasime selle seal veel korra alla. Lisaks kontrolliti, et minu nimega tagasisõidu pilet oleks olemas ja lahkumisel saadeti lennukile. Pmst ka praegu käib see siin lääne pool niimoodi - ei ole, et ukrainlased hulguvad nii kuidas tahavad.

    3. Raha sain 33000 krooni kätte selle 3 nädala eest, peale Iirimaa maksude tasumist ja Hansapanga tšekilunastustasu tasumist, mis oli miski 10% ringis. Pärast võttis Eesti riik veel ca 5000 ära, kuna Eesti maksud on-olid kõrgemad kui Iirimaa määr. Lõppkokkuvõttes sain ikkagi 3x rohkem raha kätte kui vahetult enne seda Silberautole majandustarkvara arendades. Ja tolle raha tegeliku kättesaamisega oli üks igavene jura.

    Eestlased ei käiks Soomes ehitamas kui Eesti riik suudaks mustalt töötamise kontrolli alla saada. Mul tuttav Eestis üsna spetsiifilist ehitusala pakkuva väikefirma omanik kurdab, et kui teha pakkumine veidike vähemspetsiifilisele tööle, siis pole mustalt töötavate ukrainlastega võimalik võistelda.

    Sellesama artiklites palju arvamust avaldanud maasikakasvataja saak sai eelmisel aastal tööjõumaksude tasumise andmetel kokku korjatud vaid ühe inimese abiga (ministri poolt öeldud, aga kinnitamata andmetel). Seda siis tema pea sajalt hektarilt.

    mykoloog, Tahad öelda, et võõrtööjõud on kuidagi häbiväärne olla? Eesti võõrtööjõud välismaal näeb hoopis väga täpselt, mis Eestis erinev ja valesti on. Nad ei ole võõrtööjõu vastased. Nad soovivad hoopis erinevate seaduserikkumiste peatamist Eestis ja seaduskuulekatele inimestele võrdset võimalust. Kui EKREl õnnestub välistööjõu mustalt töötamine Eestis likvideerida, siis ma tean mitmeid ettevõtlike inimesi, kes kalduvad pigem rohkem EKREt toetama.

    Pätist maasikakasvataja teeb küll kõva kisa, aga ta ei ole tegelik ettevõtja ega rahvas.Vähem selliseid "ettevõtjaid" teeb Eesti riigi hoopis rikkamaks.
  • m_k_
    Stagna, huvitav, et sa NLiitu mainid selles kontekstis. Ma oleks NLiitu toonud just näitena sellisest süsteemist, kus keegi tsentraalselt otsustab, mida võib ülikoolis õpetada ja mida mitte.

    Keegi ei taha õpetamist ära keelata. Küsimus on, mida maksumaksja kinni peaks maksma?

    Kas 17-18 aastaste poolne nõudlus tasuta jagatavale asjale ka tegelikult vastab tuleviku vajadusele?
  • PS. Eestlane Soomes ei ole võõrtööjõud. EL on ametlikult üks suur tööturg. Ca 500M inimest, kelle hulgast valida.
  • raulir
    PS. Eestlane Soomes ei ole võõrtööjõud. EL on ametlikult üks suur tööturg. Ca 500M inimest, kelle hulgast valida.


    Koroona ajal siiski on, pandeemia ajal pandi kinni ka EL sisene vaba liikumine ja kaabud kasutasid seda ära ukrainlaste tõrjumiseks, nende retoorikas on vaja geneetilistele eestlastele rohkem maksta, pole vahet kas välistöölised tulevad EL seest või väljast. Kui maasikakasvatajad leiavad EL seest omale vajaminevat tööjõudu, pole probleemi.
  • mykoloog, Tahad öelda, et võõrtööjõud on kuidagi häbiväärne olla? Eesti võõrtööjõud välismaal näeb hoopis väga täpselt, mis Eestis erinev ja valesti on. Nad ei ole võõrtööjõu vastased. Nad soovivad hoopis erinevate seaduserikkumiste peatamist Eestis ja seaduskuulekatele inimestele võrdset võimalust. Kui EKREl õnnestub välistööjõu mustalt töötamine Eestis likvideerida, siis ma tean mitmeid ettevõtlike inimesi, kes kalduvad pigem rohkem EKREt toetama.


    Ei taha, ma tahan öelda, et ekre valijad arvavad, et mis neile on lubatud - ja mitte ainult lubatud, vaid garanteeritud lausa, ei tohi olla lubatud täpselt samas olukorras olijale, kes on pärit madalamal arengutasemel olevast riigist. Tavaline ekre rumal võõraviha.

    Ja veelkord, kui maasikakasvatajad ei maksa makse, siis tuleb nad panna maksma. Maksuamet on Martin Helme vastutusalas, tehku oma tööd, mitte ärgu vassigu ja läbinähtavalt otsigu küsimusi oma vastustele. Kui ukraina töötajatega firma ei maksa makse, miks siis eesti töötajatega firma peaks makma? Kui palk on töötajal kõrgem ja ta on teise genoomiga kas siis hakkab tööandja rohkem maksma makse? Mustalt töötamist ei likvideerita niimoodi, et blokeeritakse hooajatööliste töö, see on umbes nagu autoõnnetuste likvideerimine autoda keelustamisega. See on selline hale demagoogia, täielik pullikaka jutt ja sa saad ju sellest ise ka aru.
  • raulir
    Ma oleks rahul, kui need maasikakasvatajad makse maksaks.

    Kui probleem on maksude maksmisega, siis tulekski seda probleemi lahendada, mitte keelata võõrtööjõudu. Miks peaks kodanikust töötaja pealt äkki suurema tõenäosusega maksud laekuma?! Täpselt sama skeemi on ju võimalik kasutada! See ei jõua paraku kaabudele pärale ja narratiiviga ka ei sobi.


  • Küllap nad maksavadki. Maasikapõldudel (ja mujal põldudel) ikka kontrolle tehakse, sellest oli vähemalt eelmisel suvel ka meediast artikleid. Kontrolliti nii maksude maksmist kui ka seda, kas tööjõud on legaalne.

    Eks probleem on rohkem selles, et absoluutnumbrites pole need maasikakorjajad riigi maksutuludesse erilised panustajad - palk on väike ja jagub seda ainult paariks kuuks. Poliitiku vaatevinklist on lihtsam rõhuda oma valija eelistustele ja esitleda loosungit, et võõraid riiki ei lubada. Oleks see maksutulu suurusjärgu võrra suurem number, oleks dilemma keerulisem.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon