Keegi malet soovib mängida - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Keegi malet soovib mängida

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • stagna
    just õige ,kust ma selle Mareki võtsin, ei tea .


    eks ta ole samast kategooriast nagu "Külaots mängib täna päris maailma tippmehe vastu mustadega . Marek Nepomnjaštši on maailma reitingu 6.mees praegu ELO reitinguga 2770 . Nii kõrgeklassilist vastast pole Eesti maletajal olnud palju aastaid . Viimati mängis eestlane sarnase tasemega maletajaga vist 2002.a. kui Moskva turniiril Ehlvest kaotas Kasparovile ."
  • Lätlasest male suurmeister Igors Rausis jäi Prantsusmaal FIDE egiidi all toimunud maleturniiril tualetis telefoni kasutamisega vahele.
    https://sport.delfi.ee/news/varia/muu/latlasest-male-suurmeister-jai-turniiri-rajal-vetsus-telefoniga-vahele?id=86837947
  • Kurika5
    Lätlasest male suurmeister Igors Rausis jäi Prantsusmaal FIDE egiidi all toimunud maleturniiril tualetis telefoni kasutamisega vahele.
    https://sport.delfi.ee/news/varia/muu/latlasest-male-suurmeister-jai-turniiri-rajal-vetsus-telefoniga-vahele?id=86837947

    Jälle selline lugu siis.

    Bad move: Grandmaster caught cheating at chess in a lavatory
    https://www.telegraph.co.uk/culture/chess/11531055/Grandmaster-makes-bad-move-after-being-caught-cheating-at-chess-in-a-lavatory.html

    "A disgraced chess Grandmaster faces a 15-year ban from the game after being caught pretending to be desperate for the loo so he could use a mobile phone to cheat."
  • Ehlvest tegi USA seenioride meistrivõistlustel väga veidra viigi . Mängis mustadega Jermolinski vastu ja mängis väga hästi, sai enametturi,kaksikodad ja mis ehk veel tähtsam,vabastas oma vankrile ja lipule h-liini,mille kaudu oli hiljem hea lootus valge kuninga laagrisse sisse tungida ja surmav hoop anda . Ja siis järsku nõustus viigiga . Siia paneks kohe ?! märgid selle viigi kohta . Aega oli tal ka piisavalt, ajakontrollini oli veel 10 käiku ja 5.23 selleni + iga käigu eest lisandus veel 30 sekundit ,seega 10 käigu jaoks oli üle 10 minuti, ei pidanud välgutama seal .

    https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/us-senior-championship-2019/5/1/1

    Turniiril kehtib 30 käigu reegel,mis tähendab,et enne 30 käigu sooritamist viiki pakkuda ei tohi. Kuid niipea kui 30 käiku täis sai, see sõlmitigi kohe . Pole vist suur saladus, et sellises seisus must tavaliselt kindlasti viigiga nõus ei ole, kuna tal on päris suur ülekaal. Arvuti ütleb sama, mida inimlik kogemus, et musta seis on palju parem . Lasin vanemal Rybka malearvutil selle seisu ka lõpuni mängida Rybka enda vastu ja ehkki see programm pole nii täiuslik kui kaasaegsed Stockfishid, oli tulemuseks musta kindel võit . Pärast kenakest madinat tsentris tungis musta g-ettur lippu ja kahe lipuga ühe vastu oli juba kerge matistada .

    miks Ehlvest viigi tegi, on raske öelda. Võib oli tervis kehv või oli vastasega mängueelne kokkulepe, et teeme punkti pooleks niipea kui turniiri reeglid lubavad ja ta ei tahtnud seda ka märksa paremas seisus rikkuda või muud malevälised asjaolud. Igatahes on kahju, et pooleldi juba väljateenitud võidupunkti asemel tuli siit ainult pool punkti .

    Täna juba uued malemängud. Külaots Dortmundis peale puhkepäeva püüab valgetega Poola suurmeister Wojtaszeki vastu kasvõi pool silma skoorida. Ehlvestil Ameerikas on puhkepäev, kuid siinsamas kõrval Riias mängitakse FIDE Grand Prix järjekordne voor, kus võistlustules So, Karjakin, Grištšuk, Mamedjarov, Vachier-Lagrave ja Topalov . Hea turniiri on lätlased saanud,kuid selle korrraldamiseks tuli ka hulka raha välja käia .
  • Tugev Dortmundi turniir lõpeb täna . Külaots,kes alustas kahe kaotusega,on edasi teinud 4 viiki järjest. Paraku on ikka viimast kohta jagamas koos Nisipeanuga . Täna viimane partii Radjabovi vastu valgetega peab otsutama kas Kaido pääseb punase laterna rollist või mitte . Et Nisipeanut edestada, peab saama täna parema tulemuse kui tema .

    Ehlvest sai Ameerika seenioride meistrivõistlustel eelviimase 9.koha. Seejuures mängis ta üleeile väga veidra partii Benjamini vastu, kus juba avangus ohverdas viguri ja kogu partii vältel mängis vähemvankriga. Seejuures sai aga nii hea seisu, mida malearvuti hindas koguni +4,3 ehk nagu oleks Ehlvesti endal vigur+ettur rohkem olnud . Siis aga tegi ootamatult jälle pärast 30 käiku viigi, mis tekitab hulga küsimusi .Ka aega oli lausa 40 minutit, et raalida välja võitev variant .

    https://www.uschesschamps.com/2019-us-junior-senior-championships-live

    Viimases voorus tuli juba täiesti mõistetav ja arusaadav viik meistriks tulnud Shabaloviga täiesti võrdses seisus .





  • Vaatan maailmatippu FIDE ratingut ja näen, et Külaots on nr 394 (active players).

    Tähelepanuväärne, et naiste ratingus on eestlanna Mai Narva maailmas nr 109 (!) (female active players).

    Külaotsa rating on 2560, Narva oma 2358. (Classical chess)

    https://ratings.fide.com/topfed.phtml?ina=1&country=EST
  • jah, maailmas on palju maletajaid . Odav spordiala kah, tagasihoidlikum malekomplekt maksab 20 -30 eurot, head arvutiprogrammid treenimiseks ja partiide analüüsimiseks on tasuta, otseülekanded maailma paljudelt turniiridelt tasuta ja vanu maleraamatuid võib kah õppimiseks väga odavasti saada .

    Samas isegi niisugune 2500 reitinguga suurmeister nagu Külaots on raskustes, et profimaletajana end ära elatada. Hästi makstakse ainult top 50 meestele, kes saavad ridamisi väga hea auhinnarahaga turniiridel osaleda. Need keskmikud suurmeistrid aga ringlevad enamasti turniiridel, kus küsimus on selles kas lennupiletite ja hotelli raha saab tagasi auhinnana või mitte . Seepärast peavad maletajad sageli ka muud sissetulekut otsima,kas treenerina või hoopis malevälist tood .
  • Stefan, see iseloomustab pigem üldiselt tendentsi, et naiste spordis on konkurents hõredam. See ei ole absoluutne väide, aga teatud spordialadel tuleb hästi esile, et meeste tipp on väga tihe, aga naiste osas on vahed juba esikolmiku vahel päris suured. Naiste sport toodab ka rohkem selliseid suveräänseid valitsejaid - andekaid talente, kellele pika aja jooksul vastast ei leidu.

  • Rääkides naismaletajatest tasub tähelepanu pöörata ka rootslanna Pia Cramling poole, kelle rating on 2479, ja kes on olnud naiste maailmatipus nii kaua kui mina mäletan. Ta on sündinud aastal 1963 ja on hetkel imponeerival 19 kohal maailma naiste tipunimekirjas.

    https://ratings.fide.com/top.phtml?list=women
  • Ma pole küll naiste malet eriti teraselt jälginud, aga mu meelest Judit Polgar oli ikkagi viimane, kelle puhul tõsiselt räägiti sellest, et ta võiks ehk ühel päeval meestega maailmameistritiitli eest mängida. Päris nii hästi ei läinud, aga TOP10 meeste tasemel mängis küll.
  • Kas tõesti on ka male selline spordiala, kus meestel on looduslik eelis??? Rohkem neuroneid vms?
  • Meeste mõtlemise viis js struktuur on teistsugune kui naistel . Tippmales tuleb kogu aeg probleeme lahendada ja taluda suurt stressi. Ehkki pettunud ja tagasitõmbunud Fischer arvas, et tippmale on muutunud pikkade variantide pähetuupimiseks ja peale selle tehakse seal kokkuleppemängudega palju sohki, ei ole asi nii hull .
    Paljalt avanguvariantide pähetuupimisega ja kalkuleerimisega kaugele ei jõua. Vaja on erakordset leidlikkust ja probleemide lahendamise oskust .Males juhtub sageli, et iga uue käiguga tuleb lahendada jälle uus probleem. Ja lahendused tuleb leida kiiresti, aeg tiksub kogu aeg .

    Mehed pole "targemad" kui naised, kuid nende mõistus töötab teistviisi, loogilise mõtlemise oskused on paremini välja arenenud ja nad taluvad paremini ränka stressi .

    Seetõttu ongi parim naismaletaja FIDE edetabelis alles 90.kohal . Ja temagi otsustas, et ei mängi enam naiste turniiridel ,mängib open grupis ehk koos meestega ja meeste vastu .Kuid meeste turniiridel suurt edu ei tulnud ja viimasel ajal on Hou Yifan malest tagasi tõmbunud ning omandab hoopis kõrgharidust .
  • Miks siis räägitakse meeste ja naiste võrdsusest! IMO majanduses peaksid juhtivad ohjad olema enamasi ikka meeste käes.
  • Naiste ajul on paremad ühendused poolkerade vahel, ehk tänu sellele on nad sotsiaalsemad ja võimelised asju paralleelselt tegema. Ilmselgelt tuleks naiste jaoks kogu maleteooria ümberkirjutada, aga kes seda peaks tegema kui mitte naised ise, või siis spetsiaalne AI.
  • Eks põhiliselt mehed ongi ju juhid. Majanduses ja kõikvõimalikes ametites, kus tuleb kiiresti otsustada ja tuleb leida õigeid ja kiireid lahendusi .

    Zookvoodid, rassikvoodid jms on saatanast .Juba nende rakendamine poliitikas on kurjast, rääkimata siis ametitest, millest otseselt sõltub juhitavate elu ja surm . Kuipalju laevakaptenitest ja lennukipilootidest on mehed ?

    ma küll ei tahaks sõita reisijana laevas ega lennukis,kus juht on pääsenud oma ametisse sookvoodi tõttu . Kui firma ütleb, et jah,me pidime palju häid kandidaate piloodikohtadelt kõrvale jätma, sest nad olid valest soost..
  • At the time of writing, there are 1,594 grandmasters in the world. Of these, 1,559 are male and 35 are female. This proportion is consistent with the number of men and women playing chess.
  • Eestis elab 6 suurmeistrit. Kõik on mehed , lisaks on aktiivsed 8 rahvusvahelist meistrit ( IM ) Kõik on mehed.

    ja siis on 2 naist, kel on naiste rahvusvahelise meistri tiitel ( WIM )

    Ükski Eesti naismaletaja pole küündinud meeste tiitlini GM või IM .

    Kuipalju mehi või naisi meil üldse malet mängib, seda ei tea täpselt keegi. Kõigil pole ju isegi ametlikku FIDE reitingut .

  • Oma elust selline episood. Oli firmapidu, mul oli juba mitu õlut sees ja kell oli miski 12 öösel, äkki üks tädi hakkas peale käima, et mängime malet, endal malelaud kaenla all. Ma ajasin algul sõrad vastu ja teatasin, et ainus asi mis ma malest tean, on et naiste reitingud algavad sealt, kust meeste omad lõppevad. See ajas ta eriti marru ja lõpuks ei jäänudki mul muud üle kui mängima asuda. Mu aju oli küll pehme kui tainas ja viimane partii mis mängitud jäi ülikooliaega, aga ometi suutsin ma teda mustadega võita. See ilmselgelt oli viga, sest hiljem ei läinud ühtki koosolekut mööda, kus see tädi mind ei oleks kritiseerinud. Siit moraal, mälemäng naiskoleegidega on halvem variant kui seks nendega.
  • mina pole naistega malet mängunud,kuid ma olen üsna kindel, et mingi Eesti noorte esivõistlustel esinev 15-a. plikatirts peksaks mind nagu rannamees rotti isegi kui ma avangust suht kadudeta välja saaks . ( mis pole kaugeltki kindel, sest ma pole iial viitsinud pikki avanguvariante tuupida )

    Need malet spordina harrastavad mängijad,-isegi väga noored -on uskumault nutikad ja osavad võrreldes pensionieeliku asjaarmastajaga .
  • Fake McCoy
    Oma elust selline episood. Oli firmapidu, mul oli juba mitu õlut sees ja kell oli miski 12 öösel, äkki üks tädi hakkas peale käima, et mängime malet, endal malelaud kaenla all. Ma ajasin algul sõrad vastu ja teatasin, et ainus asi mis ma malest tean, on et naiste reitingud algavad sealt, kust meeste omad lõppevad. See ajas ta eriti marru ja lõpuks ei jäänudki mul muud üle kui mängima asuda. Mu aju oli küll pehme kui tainas ja viimane partii mis mängitud jäi ülikooliaega, aga ometi suutsin ma teda mustadega võita. See ilmselgelt oli viga, sest hiljem ei läinud ühtki koosolekut mööda, kus see tädi mind ei oleks kritiseerinud. Siit moraal, mälemäng naiskoleegidega on halvem variant kui seks nendega.

    vahel võibki kaotus olla pikas perspektiivis võit ... või mine tea, mida hullemat Su kaotuse korral veel juhtunud oleks.
  • Mu meelest erinevate elualade geeniusi on meeste seas rohkem.
    Ja 'geenius' tähendab siin kontekstis sellist inimest, kes on valmis ainiti pühenduma ainult ühele asjale oma elus. On see siis teadus, kunst või male. Kitsastes valdkondades saavutavad sellised inimesed tihti edu, sest nad pühendavad sellele ebaproportsionaalselt palju aega. Geeniused on tihti mingis mõttes ekstsentrikud, muu maailm huvitab neid vähe ja nad on sotsiaalselt väheaktiivsed (äärmusena isegi autistlikud).

    Ei tea palju selliseid naisi, kes suudaks oma ühe eesmärgi nimel ülejäänud elu lihtsalt elamata jätta. Male juurde tagasi tulles: võib-olla 10 aastat (vanuses 15-25?) tambivad nemadki ainult malelauda, aga siis tuleb muu elu peale - ülikooliharidus vajab tööturul kuidagi rakendamist, tekib pere vms. Selle kõrvalt võib tippspordiga muidugi jätkata ja heal tasemel turniire mängida, aga sellist geeniuse tasemel pühendumiseks enam aega ei jää.
  • Draax
    Mu meelest erinevate elualade geeniusi on meeste seas rohkem.


    Juba Darwin oli sinuga samal arvamusel ;)
  • Malemajas toimuvad Eesti meistrivõistlused males . Seekord on kõik koos ühel turniiril, nii mehed kui naised ja noored samuti . Kuid eks medalid jagatakse ikka eraldi .

    5 vooru järel juhib meestest Volodin ja Külaots on teine. Juba täna k 17 algabki nendevaheline kohtumine , Volodinil on valged malendid .

    Live ülekannet diagrammide abil saab näha siit

    http://www.maleliit.ee/pgn4web/live-results-2.html
  • Ja St Louis'is on juba alganud Sinquefield Cup, mis peaks olema tugevamaid maleturniire ajaloos. Nähtav Youtube kaudu, mängud algavad kell 21 Eesti aja järgi.

    Head mängijad, aga siis, tõsi, pärast 18 mängu on 17 lõppenud viigiga, hoolimata sellest et pole lubatud küsida viiki.
  • Kui on piisavalt mõtlemisaega, siis need supermängijad eksivad väga harva .Arvatakse, et suur osa selles on maletajate ettevalmistus mängides arvutiga, mille tõttu nad väldivad riskantseid variante ja teevad ka vähem jämedaid vigu .

    Kuid ka arvutimale areneb ja AI maleprogrammid töötavad juba paremini kui kõik need Houdinid ja Stockfishid, millega inimmaletajate tippseltskond on end arendanud .Arvutimale viimase superfinaali võitis tehisintelligents Leela0 suure ülekaaluga endise valitseja Stockfish 10 ees saades 100-st mängitud partiist 14 võitu,7 kaotust ja 79 viiki . See hea resultatiivsete partiide osakaal näitas, et isegi väga täpne ja vigasid vältiv mäng ei pruugi olla igav viiginühkimine nagu ta paraku sageli kipub kujunema inimeste tippturniiridel ja ka eelmises MM-matchis .

    Loomingulise malega on endiselt võimalik üle mängida külma kalkulatsiooni
  • Alphazero mängud stockfishi vastu on väga kaunid vaadata.
  • Ja nagu tellimise peale,jälle käib Moskvas Aerofloti turniir,mille eelmisel korral võitis üllatuslikult Kaido Külaots.

    Praegu on juba 3 voor ja kahes eelmises tegi Külaots viigi endast kõrgema reitinguga vastaste vastu .

    Täna on Kaido vastaseks Ilja Smirin.

    https://www.chessbomb.com/arena/2020-aeroflot-open/03-Kulaots_Kaido-Smirin_Ilia

    Smirin sai sotsiaalmeedias üle maailma omal ajal kuulsaks välkpartiiga Anandi vastu välkmale MM-il , kus indialane mõtles välgus 4.käiku 1 minut ja 43 sekundit ! Ja siis polnud mingit incrementi, see aeg oli kadunud igaveseks . Kuid kui siis veel nooruslik Anand lõpuks hoo üles sai,polnud enam pidamist enne kui Smirin tülpinult alistus.

    Üks kõige showmani moodi partiisid male ajaloos, kus isegi võhikud saavad kommentaatori abil kaasa elada

    https://youtu.be/kUr_gdKQ8j4

    ja täna siis selline mees on Eesti esimaletaja vastu .

    P- S .tegelt ei teagi,kas Ehlvest oleks praktikas tugevam või nõrgem, ta on tegevmalest praktiliselt tagasi tõmbunud ja nad kohtuvad turniiridel väga harva kui üldse. Kuid kui Jaan ei mängi, siis ilmselt ta ei näe sellel mõtet

  • Smirin püüab kivist vett välja pigistada, kuid peaaegu võimatu on musta vabaetturit realiseerida.

    Amatöör muidugi kaotaks selle kergesti mõlema värviga,kuid nemad on ikkagi profid,kes teenivad malega elatist .


    https://www.chessbomb.com/arena/2020-aeroflot-open/03-Kulaots_Kaido-Smirin_Ilia
  • stagna
    Smirin püüab kivist vett välja pigistada, kuid peaaegu võimatu on musta vabaetturit realiseerida.

    Amatöör muidugi kaotaks selle kergesti mõlema värviga,kuid nemad on ikkagi profid,kes teenivad malega elatist .


    https://www.chessbomb.com/arena/2020-aeroflot-open/03-Kulaots_Kaido-Smirin_Ilia


    Sealt paistis pigem, et Külaots punnitas, et kuidagi õnnestuks viik välja võidelda. Proovis survestada, et õnnestuks "igavene tuli" saavutada. Paraku see ei õnnestunud (e8 oli mustal pidevalt kaitstud ja samas liikus vaba etturiga mudkui edasi) ja tuli leppida kaotusega.
  • Jah, kahjuks ei õnnestunud seda hoida. Pealtnäha võrdne lippude lõppmäng oli . Arvuti muidugi leidis kergesti viigi enne valge 49.käiku. Kuid inimesed eksivad .

    male on karm, kuid õiglane. Parem mees võitis , ja parem on ikka see,kes vähem eksib / kes ei eksi viimasena .
  • wunderkind ajas veerand milli auhinnaraha kokku ja kutsus seitse noort staari mängima .. hea graafika ja jälgitavus.

    carlsen invitational
  • jah ilus mäng ja et MC lasi valge vankrile avada a-liini,. oli tõeline katastroof
    Avatud a-liini kaudu vankri ja veel mõne muu viguriga musta kuningas nurka kinni püüda on vana trikk ja sellega võitis Hillar Kärner omal ajal ka Karpovit

    https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1067688

    Kärner ohverdas nii rajult, et tal oli vahepeal oda,ratsu ja ettur vähem, raevunud Karpov aga ei märganud vaikset käiku 42...Bb5 ja meelehetilik etturilüke 42... d2 võimaldas Kärneril Karpovile viimase hoobi anda.

    Kolme aasta pärast kuulutati Karpov maailmameistriks.




  • Carlsenil kohe ei vea hiljuti. Hetkel toimub suurte auhindadega online-turniir Lindores Abbey Rapid Challenge ja ta oli poolfinaalis Nakamura vastu. Carlseni esialgne edu minimatšis sulas nagu kevadine lumi ja lõpuks mängiti poolfinaalis armageddon partii, mis selgitas finaalipääseja. Carlsenil valged ja minut rohkem mõtlemisaega, kuid ta pidi võitma , Nakal mustad ja minut vähem, kuid ta võis ka viigistada . Kõik kulges Carlseni jaoks edukalt ja ta sai paremuse,mille kohta kompuuter näitas isegi +3, kuid siis tuli katastroof.Algul kadus edu ja siis uskumatu äpardus 40. Rxb4 ??, mis jätab kohe valge vankrist ilma .

    https://explore.chess24.com/tour/
    Muidugi tuli see ratsu võtta, kuid mitte kohe .

    Enne tuli vankrit kaitsta lipuga kasvõi mängides Qg4. Nüüd aga andis Nakamura tuld .40 Rxb4 Qe1+ 41.Kh2 Qxb4. ja ilma vankrita jäänud Carlsen pidi alistuma tehes inertsist vaid veel ühe käigu.

    Turniiri finaalis kohtuvad Nakamura ja Vene noore põlvkonna malelootus Dubov.

  • Valgustage võhikut -- kas tänapäeval ikka veel maleülesannetes "valged alustavad ja võidavad" ? ;)
  • Tegelikult tuleks male kui üdini rassistlik mäng ära keelata.

    Äärmisel juhul võiks kaaluda malendite ümbertegemist (et ei oleks enam kuningaid jms. rõhujaid) ning värvide muutmist näiteks roheliseks ja siniseks. Ning maleülesannete ümbersõnastamist selliseks, et "rohelised alustavad ja võidavad"
    Siis oleks pilt ideoloogiliselt korrektsem...
  • Kuningas pole suurem asi rõhuja,üsna nõrk malend ja teda tuleb kogu aeg kaitsta . Lipp ehk kuninganna on see aktiivne rõhuja ja jõhkard seal tegelikult.
    Lipu vastu on isegi kahe kergema viguriga väga raske
    Mis vahel on samamoodi ka inimühiskonnas
  • Huvitav, et meil siin on ainult kaks poliitaktivisti-politrukki-pioneerijuhti ?
    Ootame-vaatame, ehk ikka lisandub :D
  • Viimases Ekspressis artikkel Keresest.

    Koršnoilt küsiti, kas Keres oleks võinud tulla maailmameistriks. "Jah kindlasti. Kui tal 1944. a oleks õnnestunud põgeneda läände."

    1974. a FIDE kongressil tehti Keresele Euwe palvel ettepanek: "Paul Petrovitš, kas Te võite otsustada maleasju iseseisvalt, ilma Nõukogude föderatsiooni etteütlemiseta? Kui jah, siis esitame Teid FIDE presidendi kandidaadiks."
    V: "Teate, iseseisvalt võin ma ainult oma raamatuid kirjutada."
  • Arvestades kui halvasti võis väljapaistvatel inimestel minna, kes jäid Nõukogude okupatsiooni alla, läks Keresel isegi hästi .

    Peale esialgset okupatsioonivõimude kõhklust, kus Kerese saatust kuuldavasti vaagiti kõige kõrgemal tasemel, jäeti ta siiski vabadusse ja tal lubati mängida, sealhulgas ka välismaal, talle anti kõik Nõukogude malesuurmeistrile ette nähtud privileegid ehkki kogu ta elu oli KGB valvsa jälgimise all . Nõukogude võim mõrvas inimesi kõige tühisemal põhjusel, kuid Keres oli siiski mänginud sõja ajal Natsi-Saksamaa korraldatud turniiridel okupeeritud Prahas ,Salzburgis ja Münchenis koos Alehhiniga, keda Kreml eriliselt vihkas. Alehhin ise oli kindel, et kui venelased ta kätte saavad, siis mõrvavad ilma pikema jututa . Ja ta surigi veidratel asjaoludel Portugali hotelliruumis peagi pärast seda kui inglaste vahendusel oli saadud kokkulepe FIDE-ga, et ta mängib MM-matši Botvinnikuga . Esialgne lahangutulemus, et ta olevat einestamise ajal endale lihatüki kurku tõmmanud ja lämbunud, seati kahtluse alla . Inimene, kes tõmbab toidutüki hingekurku, ei jää rahulikult tugitooli istuma vaid kargab paanikas püsti, taob käega vastu rindu ja püüab takistusest hingamisteedes vabaneda.

    Kuid Keresele füüsiliselt liiga ei tehtud, ent tippmales piisab ka hirmu õhkkonnast ja vaimse enesekindluse kõigutamisest, et tuleks kaotused.

    Niipalju kui on teada,et pärast 1948.a. MM, mille Stalini plaani järgi pidi kindlasti võitma Botvinnik, Kerest enam otseselt ei takistatud, kuid ihaldatud MM-matš jäigi mängimata,sest peagi ilmusid areenile ka säravate kahingute mees Mihhail Tal ja kaljukindel kaitsevirtuoos Petrosjan, kes jõudsidki ka Botvinniku vastu eesmärgile. Tali vastu oleks ka Keresel olnud suurepärased šansid matš võita, kuid paraku oli riialane troonil vaid ühe aasta. Kerese eluaegne skoor Tali vastu jäi 8-5 eestlase kasuks ja nad tegid ka 17 viiki .
    Skoor Petrosjaniga jäi 3-3 ja tohutult viike.
  • Arvutid mängivad nende prestiižeimat turniiri TCEC, mida peetakse mitteametlikuks maleprogrammide maailmameistrivõistluseks. Kui veel kevadel võitis selle LCZero, ehk kõnekeeli lihtsalt Leela , mida võib pidada tehisintellektiks, siis nüüd on jäme ots jälle vana liidri Stockfishi käes, mis kasutab parimate malekäikude leidmiseks "brutaalset jõudu ". Leela arendajad on lisanud funktsioone, mis talle ilmselt kasuks ei tule.

    Üks kindel näitaja on see kui arvuti suudab võita ka mustadega ja Stockfish on seda selles matchis suutnud,Leela aga pole.

    Mängitakse 100 partiid,milles on ette antud 50 avanguvarianti, mõlemad arvutid mängivad need läbi nii valgete kui mustadega. Algpositsioonist alustamine tooks kaasa väga palju igavaid viike, seepärast eelistatakse niisugust formaati, kus kasutatakse etteantud avanguid .

    SF edu on juba 4 punkti ja võib peagi jõuda 5 punktini kui ta võidab ka selle partii mustadega siin.

    https://tcec-chess.com/#

    Tehisintelligentsil on veel palju muresid, ta sageli ei saa üldse aru kui vilets ta seis on, samas kui Stockfish kalkuleerib oma võimalusi väga täpselt .

    vana tüüpi malearvutid ei kipu veel sugugi prügimäele kolima nagu pärast Leela eelmisi võite TCEC meistrivõistlustel arvati.
  • Stockfish can use up to 512 CPU threads in multiprocessor systems. The maximal size of its transposition table is 32 TB.
    See Stockfish pole arvutusvõimsuse poolest ka just eriti kõva tegija.
  • Inimesi igatahes peksab SF nagu rannamees rotti. Ma mäletan veel aegu kui maailma tippsuurmeistrid arvasid, et arvuti ei suuda kunagi mängida paremini kui kesktaseme meister ( ehk praeguse kvalifikatsiooni järgi FM, kelle rating on tavaliselt 2000-2400 ) ja siis tükk aega hiljem mängis Kasparov kompuutri vastu skandaalseid matche, kus ta suutis peaaegu konkurentsisvõimeline olla ja teda süüdistati selles,et kaotas meelega,sest talle maksti arvutile reklaami tegemise eest

    Nüüd pole sellest juttugi, et võrdsetel tingimustel inimene suudaks arvutile vastu saada. Isegi nuditud võimega arvutile ei saa vastu. See rong on läinud.
  • Interneti teel mängitav male annab totakaid tulemusi.

    Chessable Masters superturniiril sai maailmameister Carlsen kerge võidu viigilises lõppmängus,sest hiinlasel Dingil katkes internet ära ja talle tiksus ajakaotus . Järgmises partiis andis Carlsen punkti hiinlasele tagasi lüües kolmandal käigul oma lipuga valgete lipuetturi, mille järel hiinlane loomulikult musta lipu ära võttis. Carlsen alistus ja see on ilmselt tema karjääri kõige kiirem kaotus. Aastakümnete pärast ei hakka rekordiraamatu huvilised enam uurimagi, miks ta käis nagu 2-aastane laps , kaotus 4 käigu järel jääb kirja .

    https://www.chessbomb.com/arena/2020-chessable-masters-finals/25-Ding_Liren-Carlsen_Magnus

    Džentelmenimäng Carlsenile siiski pahandust kaela ei toonud,sest paari viigi järel ta võitis juba tõelise partii .

    Aeg oleks siiski see netimale kui asendustegevus juba ära lõpetada ja asuda tõeliste turniiride juurde. Eestis ja Lätis neid juba mängitaksegi, päris male päris laudade taga, mees mehe vastu ( või naise vastu ) ja päris nuppudega tehakse käike . Juuli algul tuleb Viljandis Ilmar Raua mälestusturniir,kus peaks kaasa tegema ka Eesti esimaletaja Kaido Külaots , samuti veel mõned suurmeistrid .

    http://chess-results.com/tnr529027.aspx?lan=1



  • Viljandis algas Ilmar Raua mälestusturniir. Mängitakse päris mees mehe vastu malet ja huvitaval kombel on kuumematest laudadest isegi mingi live- veebiülekanne olemas .

    http://www.maleliit.ee/turniirid/2020/raud/pgn4web/live-results-2.html

    Mina keskendun Eesti esimaletaja Kaido Külaotsa ja veidra tiitliga venelase Dmitri Bondarenko partiile. Tuleb välja,et see AGM tähendab online male suurmeistrit, no ma kahtlen,mida see väärt on .

    Aga partiis kahis Külaots ratsu kahe etturi vastu ja sai tugeva rünnaku. Ma ei usu,et must sellele suudab vastu seista .Ilmselt tuleb mustal kõvasti materiali tagasi anda ja kas seegi päästab.
  • Nagu arvata võiski, võitis Külaots selle Arena GM väga kindlalt,ehkki rünnaku realiseerimine nõudis täpsust .

    Lõppseis on nii hale musta jaoks,et nõrgema närvikavaga mehel tuleks nutt peale.


    Matti pole ja tuleb võtta vanker,kuid siis oda lööb ratsu ja kuningas jälle oda. Kahele valge vabaetturile must kuningas üksi aga kuidagi vastu seista ei suuda . Isegi mina võidaks selle seisu Stockfishi vastu

  • Ilmar Raua memoriaalil Viljandis juhtus täna meie kogenud rahvusvahelisel meistril Tarvo Seemanil ränk äpardus. Soome IM Sampsa Nyysti vastu oli tal valgetega täiesti viigiline ratsude lõppmäng ja niisugune seis, valgete käik



    Ja Seeman käis bxNc3 ?? Mis viirastusi ta nägi,kas tõesti arvas,et soomlane riputas ratsu lihtsalt nalja pärast talle ette ?

    Muidugi ei tohtinud seda ratsut lüüa, vaikne e3 oleks toonud viigi, samuti Kf3. Ratsut lüües ei jõua ju valge enam kuidagi takistada musta etturi marssimist lippu, sest must ettur ei löö valget vaid lihtsalt marsib edasi

    Nähes kuidas kõrge klassiga IM ( elo 2400+ on kõrgest klassist maletaja ) teevad niisuguseid lihtsaid vigu, hakkab ka amatööridel-kiibitsejatel hoopis parem tunne kui ma jälle kuskil vankri ette riputan või mõne räige kahvli saan.

    Tegelt ikkagi mitte. Seeman teeb selliseid vigu võib-olla kord või paar aastas. Patzeril juhtub neid iga päev.

    Külaotsa mäng veel käib, tundub viigihõnguline, kuid selline 5 etturit 5 vastu lõppmäng kahel tiival on alati raske ja eksimise võimalus on olemas mõlemal



  • Kadunud Lembit Oll ütles omal ajal, et viik viib edasi. Kuid see oli juba kauge aeg ja siis mängiti rohkesti ringsüsteemis turniire, kus kõik mängisid kõigiga läbi. Nüüd mängitakse palju šveitsi süsteemis turniire ja selline on ka Ilmar Raua memoriaal.

    Eesti esimaletaja Külaots pole viimastes partiides mingeid riske võtnud ja on teinud kolm kiiret viiki leedulase ja siis lätlastega . Paraku see väga edasi ei vii ja ta jääb aina rohkem liidrist Neiksansist maha ja isegi Olav Sepp on temast juba möödunud.

    18-aastase FM Kirill Tšuvakini partii suurmeister Meelis Kanepiga käib nagu Ameerika mägedel, üles ja alla . Kuid seda võimsat rünnakut , mis ta nüüd sai, ei tohiks küll enam maha mängida

    https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/ilmar-raud-memorial-2020/7/1/5

    Kui nii edasi,siis saab Tšuvakinist järgmine Eesti suurmeister. See tiitel ei maksa enam nii palju kui Kerese ja Alechini aegadel ja ei garanteeri ka eluaegset head sissetulekut ,( GM Ottomar Ladva on ju sisuliselt loobunud profimaletaja karjäärist) kuid midagi ikka .

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon