Tallinn vs. muu Eesti - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Tallinn vs. muu Eesti

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tõstsin Balti Börside teema alt selle vestluse edasi:

    rick12: ei panustaks eriti küll tartu kaubamaja peale ja üldse maapiirkonna peale, enamus käibest ja kasumist tuleb ikka tallinnast

    joel2: Rick - palun juba ette vabandust oma teksti pärast - aga sinu jutt ajab lihtsalt vihale. Egotsentristlik jutt Tallinnast ei ole normaalne. Tartu EI OLE maapiirkond. Sõida natukene Eestis ringi ja tee silmad lahti, näed, et mujal on ka inimesed kui ainult Tallinnas!!

    Tartus on 100 000 elanikku. See on 1/5 Tallinnast. Lisaks tuleb meeles pidada, et Tartu elanikkond on noor ja tarbimisvõimeline - juba ainuüksi paarkümmend tuhat tudengit, kes Tartus õpivad, suurendavad kindlasti keskmist tarbimist(vihje sellele, et penskarid ikka poodi riideid ostma nii tihti ei lähe, kui 20-aastased neiud).

    Sinu jutust jääb küll selline mulje, et Tartu ja teised linnad on nulltarbimisega kohad. No kurat võtaks, see tähendaks sama, kui öelda, et Lasnamäel/Mustamäel vms kohas elavad inimesed ei anna üldse oma panust tarbimisse. Loll, väga loll jutt!

    Seega rick - minu soovitus - saa üle pealinna-kesksest eluviisi kompleksist ja tee silmad lahti!
  • Täpselt, rick ajas mind ka vihale, aga mõtlesin esialgu kommenteerimata jätta. Väga haige suhtumine see, et Eesti koosneb Tallinnast ja maapiirkonnast...
  • Hea töö, parim fleimbeit üle pika aja :).

    Pakun et ca 2 tunni pärast on henryhenry platsis ja annab oma suurtükipatareist järjest kogupauke.
  • vabandan - tuli jah natuke liiga karm sõna, aga mõte jääb ikkagi samaks
  • Ah jaa - inimlikus mõttes on Eestis palju ilusaid ja olulisi kohti kusjuures esteetilise naudingu monopol on raudselt ülejäänud Eestil ja Tallinnal pole selles vallas midagi köhida. Kahjuks aga majanduslikus mõttes kipub nii olema, et Tallinn rules all. 95% olulistest otsustest ja 90% rahast on ikkagi Suur-Tallinnas (:D, aga ilmselt saate aru mis ma mõtlen - ümbritsevate valdadega koos).

    Võibolla saab seda väljendada selliselt, et oma eriala absoluutsel tipul on üldiselt keeruline või lausa võimatu mitte Tallinnas olla. Kas Künnapu ja Padrik saaks koledaid maju treida, kui nad Häädemeestel elaksid? Kas Peep Vain saaks nii edukalt õhku müüa, kui ta Mustvees toimetaks? Kas TNT saaks olla Eesti võimsaim kinnisvaraarendaja, kui ta Vilsandil elaks :D?
  • No aga Rick....võtame selle kaubamaja näite uuesti. Kui Kaubamajal oleksid poed ainult Tallinas, siis potentsiaalsed kliendid oleks 500 000+...lähipiirkond. Kui Kaubamaja on esindatud ka Tartus on potentsiaalsete klientide arv Eestis nüüd 600 000+...Lõuna-Eesti piirkonna elanikud. Seega puhas matemaatika ütleb, et kui keskenduda ainult pealinna turule, on klientide baas umbes 20% väiksem! 20% on minu arust piisavalt suur turuosa, et sellega arvestada. Kas sa siis tõesti ei nõustu sellega?!

    (Mis puutub aga Kaubamaja aktsiasse, siis on aktsia juba 50% ülespoole lipanud lühikese ajaga. See on ebalikviidse aktsia fenomen. Siinkohal väga raske öelda, kas osta või müüa. Tuleb arvestada, et kaubamaja avamisel Tartus, mis on 12.10, saab see kindlasti ka uudistest läbi jooksutatud. See tuletab mõnele erainvestorile jälle meelde, et - ohoo - selline aktsia ka ju oli olemas ja ostusurve võib tugevneda. Mina isiklikult jään aga kõrvaltvaatajaks selle aktsia puhul)
  • Suffiks - 90% rahast Tallinas?? Huvitav protsent, aga julgen sügavalt selles kahelda. Pealegi, võin tuua vabalt näiteid ka edukatest inimestest, kes ei ela Tallinas. Rein Kilk ju elab Tartus, Neinar Seli samuti jpt. Minu arust sa kipud pealegi ära unustama, et ka Eesti Vabariigi peaminister on Tartust pärit! Kui Tartut poleks(või nagu mõnele meeldib seda maha kanda koos ülejäänud Eestiga), siis poleks meil ka praegust peaministrit. Seega väga palju tähtsaid otsuseid(95% otsustest;) suffiksi andmetel) on Tartu päritolu! Seega ühest valemit pole!
  • on Tartu päritolu???? Ironiseerides võiks küsida, et kus sündisid Ansipi vanaema ja vanavanaema? Äkki hoopis Võrus. Ah, kisub demagoogiaks.
  • Seda, et Tartust ei ole võimalik Eesti mõistes suurt ettevõtet edukalt juhtida, tõestas üks pank 90-ndate alguses. Rein Kilgi kohta ma ei oska öelda, tundub selline positiivne, mitmekülgne ja igal alal toimetaja inimene olevat, aga kas kodanikud Suli, vabandust Seli ja Ansip annavad tõesti põhjust uhkust tunda? Eestis tervikuna on pink lühike, aga linnast väljas kipub ta ikka eriti lühike olema.

    PS See, et Tartu kolmainsusel (Ansip-Seli-Otsalt) on hetkel suhteliselt palju jõudu ei näita mitte nende tugevust, vaid ülejäänute nõrkust. Reformi vana kaardivägi väljus (EK Volinik, Riigikohtu Esimees, EP President - not bad) ja teine eshelon pääses löögile.
  • joel2 mis vahet see on kust ansip pärit on ??? ja muuseas mõni päev tagasi hakkasin mõtlema et kes meie praegune peaminister on, mõtlesin natuke ja siis tuli meelde et ansip:)
  • Päritolu all mõtlesin loomulikult seda, et suure osa elust ta Tartus veetnud ja palju oma vaadetest siin omandanud. 10 aasta pärast, kui Ansip veel Tallinnas, pole mul midagi selle vastu, kui teda oma poisiks peate. Tähtis ongi just see, et kohalikke olusid tuntaks..
  • Ma ilmselt ärritun ja väljun hea maitse piiridest, aga tema pole küll see, keda Tallinna inimesed nii väga "omaks pidada" tahaks. Ta tundub olevat maailma kõige sõltumatum peaminister - tast ei sõltu mitte midagi. Jutt on aeglane, mis ei tundu olevat mitte teadliku tegevuse vaid otsese mõtte kiiruse tulemus. Seisukoha võtmine ükskõik millises küsimuses on meeletult keeruline jne. Aga selles mõttes on hea, et nõrk peaminister headel aegadel on oluliselt parem olukord, kui nõrk peaminister halbadel aegadel.
  • Oih, nüüd vist läksime selle teema alt ka jälle kaugemale poliitika maadele ära. See minu eesmärk polnud.
    Olgu - fair play - eks igaüks jääb oma argumentide juurde, ega keegi kellelgi arvamuse eest pead lõhki ei löö. Lihtsalt eks siit foorumist ammutab nii mõndagi, mille üle kunagi pikemalt mõtteid mõlgutada...
  • Tänane ÄP Online (Postimehelt):

    " Hiiu- või Valgamaa omavalitsusametnikel on põhjust oma Tallinna kolleege kadestada, sest sama töö eest saab pealinna rahvas kaks korda rohkem palka. Nii suur palgavahe tuleb välja rahandusministeeriumi analüüsist, mis tehti omavalitsusametnike ja munitsipaalkoolide õpetajate mulluseid palku võrreldes. Selgus, et kõige suuremat palka, keskmiselt 13 136 krooni kuus, saavad Tallinna omavalitsusametnikud, kirjutab Postimees. "


    - Kas on tekkimas kaks Eestit, üks odavtööjõuriik ja selle kõrval rikas Tallinn...
    - Kas peaks kõik vanemad maal soovitada oma lastele Tallinna kolida...
    - MAJANDUSLIKULT oleks kahtlemata kõige "efektiivsem" kui kõik eestlased elaksid Tallinnas. Aga kas ei tuleks siin mõelda laiemalt, mitte ainult majanduslikult...?


  • Kaubamaja korral ei saa küll võtta 500 000 +100 000.
    Tln's on võrreldes ülejäänud Eestiga ikka mega arv turiste ,vanalinnas eesti keelt enam kuulda ei olegi.

  • Teiselt poolt on Tln kesklinnas ka märgatavalt rohkem kohti, mille vahel turistide raha ära kulub...
  • joel, väide et rein kilk või neinar seli elavad tartus, ei ole päris täpne. See kui inimesel tartus korter või maja on, ei tähenda, et nad seal ka alaliselt elavad. Ja isegi kui elavad - seda saab käsitleda nende maakoduna, kus on võimalik linnamelust puhata. Ei tunne küll Kilki ega Seli isiklikult, aga olen kindel, et enamus nende äritegevust asub väljapool Tartut. b

    Tartu 100 tuhandest elanikust 20% on tudengid, kes veedavat Tartus 9 kuud aastas. Kui juhtuda näiteks keset suve Tartusse, siis ei erine tänavapilt oluliselt Viljandist või Raplast (e. vaikus tänavatel)
  • Murzilka, sa pole paar aastat Tartus käinud. Veel kaks aastat tagasi oli suvel tõesti kõik nagu välja surnud, kuid elu on siingi edasi läinud. Suvel kihab tänavapilt turistidest ja paraku on liiklusummikudki juba tavaline nähtus. Soovitan järgmine suvi ekskursiooni "provintsilinna" Tartusse ette võtta.
  • Kuldar1-ga nõus. Olen ise selline pool-tallinnlane pool-tartlane ja ei tea küll statiskat, kuid selline subjektiivne mulje on küll, et viiamsel paaril suvel on ka Tartus rohkme inimesi ning paistab, et ka turistid on selle koha üles leidnud.
  • Tartus asuvaid korterid ja maju tuleb nüüd siis käsitleda maakodudena, kus saab Linnamelust puhata.

  • noh akki nyyd yhinevad 3 valda yheks ja saavad ka 2x korgemad palgad?
    kus raha ei ole seal ei saa jagada!

    kas provints on siis nii halb olla? tallinn on ju kolgas vorreldes suurlinnadega..
    emotsionaalselt voivad tartu inimesed kyll solvuda kui tartut ei peeta tallinna vääriliseks,
    aga motlev inimen saab ikka aru et tartus pole seda raha mis tallinnas.
    ja nii monigi tartlane on pigem selle yle uhke!
    nyyd kus teil on tallinna ylikool, vihkate te ilmselt tallinlas yha rohkem :D
    mulle tartu meeldib.
  • Solvuda vast küll nüüd ei maksa. Ütlejal muidugi peaks olema raha rohkem, kui
    Tartu edukal. Samuti Los Angelese võrdlemisel Tallinnaga. Kui mõtlemis-
    või tegutsemisprofiililt väiksemas kohas edukam ja elamiskeskkond klapib -
    why bother.
  • Äärealade inimestel on loomulikult Tallinna peale süda täis, sest lõviosa uutest ja hästi tasustatud riiklikest töökohtadest luuakse Tallinnasse. Äärealade jaoks tehakse aga haldusreform...
    Efektiivne - kahtlemata, pikas perspektiivis kasulik - ei tea
  • Nüüd on siis vähemalt konsensus leitud - Tartu JA Tallin on keskus ja ülejäänu on ääremaa.
    Megairw :). Istun praegu Budapesti lennujaamas ja isegi see mõttetu maa (sest mis on mingi ungarlane väärt TALLINNLASE kõrval) suutis mu siialennu sellega ära rikkuda, et Tallinn tundub linnulennult Budapesti kõrval olema ikka paras pisike linnusitt.
    Ja arutlus teemal kas Tallinn või Tartu on suurem või väiksem linnusitt ja millised satikad selles elavad, no kuulge... .
  • Mis ajast Tallinnas 500 000 inimest elab?
  • Tallinn tähistas hiljuti pidulikult 400 000 elanikeregistris REGISTREERUNUT. Mis muidugi pole täpne elanike arv.
  • Ma olen Poisiga nõus. No jutt oli ju sellest , te Tartus nagu ei olekski mõtet seda kaubamaja ehitada, umbes et see ei muudaks selle aktsia väärtust üldse suurt midagi. Et mis see maa kolgas ikka Tallinna kõrval on. Kõik, kes on öelnud et minge tartusse ja vaadake see linn ise üle, neile 10 punkti. Tartus käib selline urbaniseerumine, et kui ma käin nii iga poole aasta tagant Tarus, siis on mul ikka raskusi küll oma kodulinna äratundmisega. Ja siin ei ole tegemist kolka patriootlikusega nagu mõni võib arvata.
  • Tartus on nüüd ka Tallinna Kaubamaja.
  • kkk pani nüüd küll asjale punkti:)
  • flame on

    99% rahast liigub tallinnas, tartus, pärnus ja ida-viru linnade klustris (kohtla-järve-jõhvi-narva)
  • Käisin just eile, laupäeval Tartus ja jalutasin lapsevankriga kesklinna risti põiki läbi. Sorry, vaatluse tulemusel on Tartus palju järgnevat:
    1) Lendlevaid ämblikuvõrke, mis habemesse, jopesse, vankri külge ja kätele kinni jääb.
    2) Putukaid.
    3) Ilmselgelt suhteliselt puhast õhku, mis eelnevat kahte SELLISTES kogustes võimaldab.
    4) Kasiinosid.
    5) Logelevaid ja laste mänguväljakul suitsu tegevaid tiineidzhereid.
    6) Pinke, kus istuda.

    Vähe:
    1) Midagi teha.
    2) Normaalseid, lapsevankriga ja lapsega külastatavaid söögikohti.
    3) Informatsiooni, et subwooferite võimsuse testimine kesklinnas pargi kõrval oma vaese-autopede-liisitud-tuunitud corollas sõprade heakskiitva noogutamise saatel, ei ole seksikas ega cool.
  • suffiks, tabamaks Tartu potentsiaali kaubanduse osas oleks siiski pidanud külastama Lõunakeskust või Eedenit ...
  • Eedenist ei tea ma midagi, Lõunakeskus on seda tüüpi asutus millest ma ka pealinnas kaarega mööda käin ja ainult ülima vajaduse korral korraks sisse põikan. Näiteks eile käisin seal peldikus.
  • Ka maal on raha. Eriti pärast ikaldust, kui toetusi makstakse :).
  • Mule on jäänud , et Tartu probleemid on:
    1. Plasku
    2. Kõige koledam bussijaam
    3. liiga suur kaubamaja
  • To TNT
    Mis bussijaam, sa mõtled seda vana kinglasti mis on ammu ringi tehtud..... uus näeb küll kena välja, kenam kui Tallinnas.
    To suffiks
    Ja mis puutub laupäeval ja pühapäeval Tartu linnas olemisest, siis olen nõus, seal ei ole tõesti midagi teha, kuna enamus poode jms. on kinni. Ja ma ei saa nüüd aru, et sa oleksid oma lapsega parema meelega kuskil keset musta Talllinnat kui Tartus, kus on puhtam õhk ja rohkem loodust ?
  • snipe, minu arust sa kiidad oma kodulinna yle. Ma k2in seal iga aasta mitu korda (erinevatel aastaaegadel) ja v6in 8elda, et ega see areng seal nii kiire kyll ei ole. Ainukesed uued ja moodsad ehitised seal on plekist kaubanduskeskused. Seal linnad ei ole t6esti midagi teha peale shoppamise ja ujumise. Kino on seal imev2ike 100 000 elaniku kohta. Ja turismi koha pealt nii palju, et see on rohkem turismifirmade algatus kui turistide oma soov - minu arust neil seal kyll midagi vaadata ei ole. Ainus hea asi mis seal linnas ja yldse seal piirkonnas on, on venelaste arv. Tartul on kindlasti kaubanduse poole pealt potensiaali, sest Tartu kaubandus oli m6ne aasta eest ikka tugevasti Tallinna omast maas.
  • to snipe

    Ütlesid, et Tartus on enamik poode nädalavahetusel kinni, järelikult pole mõtet igasuguste käivete ja tulemuste üle vaielda, sest ärimeeste ja omanike enda suhtumine näitab ilmekalt, et asi ei tasu ennast eriti. Pigem on küsimus, et iga enesest lugupidav ettevõte laieneb Tartusse, et mitte konkurentidest maha jääda, aga kas see ka tulus väga tulus on, kahtlen...
  • kristock... vastuseks siis sulle, et kinonišš saab Tartus kohe-kohe täidetus. Uus kobarkino on Tartusse juba valmimas ja ehitusprojekti sisse kirjutatud.
  • ja suffiksi veidratele ja ironiseerivatele kommentaaridele seoses Tartuga vastan ehk homme...kui aega jääb. Praegu ei viitsi asjasse enam süveneda. Liiga väsinud....
  • Mäletan, et Tartu kandis taheti korraldada mingit spordivõistlust ja üks argumente selle kasuks oli, et lennujaam asub nii lähedal, ainult 200 km. Maailma mastaabis ikka armas väike konnatiik, ela kus tahad. Ja kui vaja, pead mitut elamist. Selline mulje on jäänud,et kui inimene tunnetab oma väärtuslikkust põhiliselt selle kaudu, kus ta elab, kellega läbi käib ja mis autoga sõidab, siis on tegemist madala enesehinnanguga.
    kas on mõtet teiste õue peale rusikatega vehkima minna?
  • Tegelikult "hgh"-ga põhimõtteliselt nõus...aga kui lubasin juba korra suffiksile vastuse anda, siis saab see ka tehtud:

    "Eedenist ei tea ma midagi, Lõunakeskus on seda tüüpi asutus millest ma ka pealinnas kaarega mööda käin ja ainult ülima vajaduse korral korraks sisse põikan. Näiteks eile käisin seal peldikus."
    - Kas see ei ole natukene solvav sõnastus?! Tekitab natuke kõheda tunde vähemasti mulle. Nagu oleksid tallinlased enda arust aristokraadid ja kõik ülejäänud nende talupojad, kes elavad ja teevad oma igapäevatoimetusi peldikute keskel. Aga nii nagu Henno eespool ütles - vahet pole, millise kohaga tegu on, kui inimesi Lõunakeskusesse jagub(ja tõesti jagub ka), siis kaubanduspotentsiaali ju on!

    "1) Lendlevaid ämblikuvõrke, mis habemesse, jopesse, vankri külge ja kätele kinni jääb.
    2) Putukaid.
    3) Ilmselgelt suhteliselt puhast õhku, mis eelnevat kahte SELLISTES kogustes võimaldab.
    4) Kasiinosid.
    5) Logelevaid ja laste mänguväljakul suitsu tegevaid tiineidzhereid.
    6) Pinke, kus istuda."

    Nonii. Esimesed 3 väidet on küll absurdsed. Millises pargis(ka Tallinnas) Eesti mastaabis pole putukaid/ämblikevõrke jne?! Igalpool on(väljaarvatud Tais, Bangkokis, kus tõesti putukad mürgistesse gaasidesse ära surnud on).
    4) Kasiinod - No mina olen ikka arvanud, et kasiinosid maakolkas pole... Järelikult siis Tartus ikka raha peab ju liikuma. (Ma tahaks näha seda, kes väidab, et tallinnas on kasiinosid vähem, kui Tartus).
    5)Tallinna kesklinnas polegi mänguväljakuid. Seal maja maja kõrval. Ja kas siis tõesti Tallinnas pole logelevaid suitsutegevaid "tiineidzhereid"?! Olen enda silmaga näinud, et on!
    6)Mind on tegelikult alati huvitanud, miks Tallinnas pinke pole? Kas seda selleks, et kui jalad väsinud, peab ilmtingimata kuskile kohvikusse minema ja tengelpunga tühjendama?!

    "Vähe:
    1) Midagi teha.
    2) Normaalseid, lapsevankriga ja lapsega külastatavaid söögikohti.
    3) Informatsiooni, et subwooferite võimsuse testimine kesklinnas pargi kõrval oma vaese-autopede-liisitud-tuunitud corollas sõprade heakskiitva noogutamise saatel, ei ole seksikas ega cool."

    Suffiks, ole nüüd - mis sa ikka kesklinnas teha tahad?? Kardiga sõita? Kesklinnas vaadatakse arhitektuuri;) või käiakse poes/kohvikus/restoranis. Neid on Tartu kesklinnas külluses. Põhimõtteliselt sama seis, mis Tallinna kesklinnaski ju?!
    2)Sellele vastu ei vaidle. Samas, kas Tallinnas olukord on siis niivõrd palju parem? Minu arust see lapsevankri probleem on Eesti ühiskonna üleüldine probleem...Aga lootust on, et see paraneb.
    3)Olen ka pealinnas neid "tuunitud autosid" ringi vuramas näinud. Jälle viigiseis.
    -----------------------------------------------------------------------------
    Ja lisaks eelnevale - Mind näiteks häirib Tallinnas purjus ja ringikakerdavate soomlaste arv, pidevad ummikud(Mis on kahjuks ka Tartus vältimatud kella 16.30 ja 18 vahel), parkimiskorraldus, auklikud teed jne...

    AGA jumala eest, ärge keegi nüüd valesti aru saage! - olen Tallinas pidev külaline ja mul pole põhimõtteliselt linna vastu absoluutselt mitte kui midagi. Ilus vaade, mere ääres, vanalinn, lennujaam/sadam käeulatuses jne jne jne..... lihtsalt mulle ei meeldi, kui kõrvutatakse Eestit ja Tallinnat. Tallinna kõrval on teisigi linnu selles meie väikses armsas konnatiigis.
  • Sa said valesti aru, joel2. Mitte ma ei nimetanud Lõunakeskust peldikuks, vaid ma KÄISIN SEAL PELDIKUS. KUSEL NOH! Ja väldin ma igas maailma nurgas selliseid asutusi nagu kaubanduskeskused. Tänapäeva kirikud. Nende ainus mõte minu jaoks ongi ihukergendamise võimalus suhteliselt kiirelt ja tasuta.

    Pinkidega on Tallinnas jah sitad lood. Tartus on nendega väga hästi, ainult et enamusel puudub seljatugi. Põhimõtteliselt on Tallinnal jah sama jama koht, ainult valikuvõimalus on vähe suurem ja rutsi on siin kõvasti rohkem.
  • Mis te mehed vaidlete. Saage kusagil kokku ja lahendage asi ära. Käsi ei ole või?

    Mingi tiinekate vaidlus "minu linn on parem kui sinu linn". Kel meeldib, elab Tartus ja kel meeldib, elab Tallinnas. Suur hulk inimesi elab sootuks Narvas näiteks. Meeldib see mulle või mitte.
  • Suffiks..minu vabandused siis loomulikult. Sain sust jah valesti aru. Nüüd teksti üle lugedes, saan aru, mis mõtlesid.

    Ja uskuge või mitte - kogu see 40+kommentaariga foorum linnade võrdlemisest ja muust kammaiaast sai alguse tartu kaubamajast:)
  • Jah kurat :-)
    Hoopis Narva-Jõesuus on rutsi kõige rohkem, suured hotellid ja magamiskohti hotellides mitu korda rohkem kui linnas elanikke.
  • See foorum oleks võinud sündida ka teemast milleks raha, kui tervist põle. Seal mainiti sõpruskohtumist Tallinna kossumeeskond vs. Tartu meeskond.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon