EEK või EUR laen? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

EEK või EUR laen?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tuttav pöördus sellise küsimusega minu poole:

    Temal hetkel SEBis EEK laen. Seotud SEB baasintressimääraga, mis erinevalt Euriborist tõusis just. Küsis, mida teha, kas muuta laen EURi põhiseks või ei?
    PS: Kusjuures laen on võetud aasta tagasi ja just SEBi poolt soovitati/nõuti EEK laen võtta.
  • mis marginaliga kumbagi laenu pakutakse?
    karta on, et kui ta antud laenu muutma hakkab korrutatakse marginal kahega ja tulemus null või lausa miinusega.
    Lisaks lisandub D risk.
  • Noh marginali veel ei tea. Aga mõtleks lihtsalt muid aspekte asja juures.
    Kui näiteks peaks realiseeruma D risk, siis kas on sisulist vahet kumb laen on? Eeldan, et pank tõstab oma baasintressimäära, siis selliseks, et ka D puhul tema kahjumisse ei jää? Ehk kas on nii väga sisuliselt vahet neil laenudel?
  • kui peaks realiseeruma D, siis kroonileanu maksad siiski tagasi kroonides. Ja usun, et pank ei saa sulle keerata tagant järgi suuremat intressi või siis ühe konkreetse öö intressi a'la 20%. Ta võib jah muuta baasintressi, aga sedagi ei saa ta konkreetselt sinu puhul muuta üleöö ja piisava etteteatamise puhul on võimalik laen kasvõi tagasi maksta või refinantseerida.

    Ehk: EUR lean kroonilaenuks ümber muutes võib su kuumakse vähendeda mõne protsendi võrra, aga samas jääb D risk sinu kanda.
    Ehk liida omavahel kokku marginalid ja baasintressid ning siis hakka edasi mõtlema, kumma kasuks antud vahe on ja kas see vahe soodustab laenu muutmist.

    Palju hetkel kroonilaenul marginal ja baasintress on?

  • Tekib küsimus, et milles on konks, et SEB aasta tagasi nõudis EEK laenu võtmist?
    Vahepeal jäi mulje, et EEK põhiseid pikki laene ei väljastatagi.
  • Pigem küsi, et milles oli konks, et väljastati nii palju välisvaluutalaene.
    Tavainimene, kes ei oska hinnata ei devalveerimise riski ega midagi muud rahanduslikku, peab laenu võtma selles valuutas, milles on ka tema jooksev sissetulek. Ehk vastutustundlikud pangad poleks tohtinud ahvatlevalt odavaid EUR-laene pakkudagi. Aga ok, see selleks.
  • SEB käis välja Taliboriks sel aastal 9%. Siis suurendatakse ka PBI-d . Euribori ja Talibori vahe järjest suureneb.
  • njah EURi laenu saaks hetkel võibolla tõsti soodsamalt. ca 2% + 6k euribor ca 3% = teeb kokku 5% kanti.
    Kui muutma hakkad, siis muidugi pead arvestama lepingutasuga, mis olenevalt laenu suurusest võib selle mõttetuks muuta.
    Kindlasti ära arvesta minu öeldud numbritega vaid küsi pangast konkreetne pakkumine
  • Hea, et keegi vahepeal ka teiste tööjärjele mõtleb. Ega kõrge inflatsiooni ajastul ei tea ju kunagi, millal mõni ettevõte raskustesse satub ja keegi koondatatakse.
    Näe, LHV moderaatoritele ka natuke hommikuks tööd ette antud!
  • Nüüd on olulisem kui kunagi varem teada laenude jms. kohta, et teil ei tekiks sellega hiljem probleeme. Olen võtnud laenu rohkem kui üks kord, seega tean, et kõige tähtsam on uurida ettevõtteid, kus soovite laenu võtta. Näiteks siin https://foxycredit.com/ee/laen/laen-eesti saate vaadata ja näha. Ma loodan, et see on kasulik, nagu see oli minu jaoks. Palju õnne ja edu sellega.
  • "Postimehes" üks artikkel osaliselt seoses eelmise kommentaariga

    Võlgu, mida sisse nõuda, on eestlastel hulgi. Ühe suurema võlanõudja Julianus Inkasso kevadise raporti järgi on Eesti inimestel üle 200 000 võlgnevuse, võlgnikke on sealjuures 84 090 ning keskmine võlasumma 3050 eurot.
  • "Stealth"
    "Postimehes" üks artikkel osaliselt seoses eelmise kommentaariga

    Võlgu, mida sisse nõuda, on eestlastel hulgi. Ühe suurema võlanõudja Julianus Inkasso kevadise raporti järgi on Eesti inimestel üle 200 000 võlgnevuse, võlgnikke on sealjuures 84 090 ning keskmine võlasumma 3050 eurot.


    Kui need on inkasso esitatud numbrid, siis pole veel tingimata tegemist võlaga. Seda on korrektsem nimetada nõudeks. Suur osa sellest "portfellist" mis inkassofirmade käes on ja mida nad võlaks nimetavad on tegelikult ka alusetud nõuded, vaidlustatud või aegunud nõuded.
  • Parafraseerides Medvedjevit - "Kui Teile tundub, et Teil pole võlgu, pole see Teie teene, vaid Meie tegematajätmine!"

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon