8000 kroonine kodanikupalk. - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

8000 kroonine kodanikupalk.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/article.php?id=22728649&l=fpOpinion
    Minu meelest hea idee.
    Pakuks 8000 asemele 3000-4000 krooni.
    Mida arvate!?
  • Väga pooldan. Soovitan kohe esmaspäeval minna oma palgavähendamise avaldusega tööandja juurde. Täiesti bueno. Räägime nii 2-3 kuu pärast uuesti.
  • Loogiline, et tulevikus teevad enamiku töö ära robotid. Artikli mõte on ju selles, et mis saab inimestest kellele tööd ei jätku? Põhimõtteliselt on ju praegu juba eri ühiskonnagruppidel nö. eri dimensioon. Omada lennukit ei tohiks olla mingi ime, aga paljud on hulga tagasihoidlikumate vajadustega. Nö. töötupalka peab hakkama "lennukiomanik" maksma, kui ta ei taha töötute rahvahulkade "aktsioone".
  • Mnjah, loodetavasti ei teki lipule sirpi ja vasarat sellega seoses.
  • Väga hea plaan. Vaid ühe paranduse teeksin: Kui isik on paksem ja vajab rohkem sööki, siis peaks palk olema 8500 eek kuus. Kui aga isik on kõhn ja sööb vähem, siis 7500 eek. Seda parandust ei pea kohe sisse viima. Vaatame mis vorsti hind teeb ja mõtleme.
  • Igaühele tema vajaduste järgi, igaühelt tema võimete kohaselt.

    Huvitav kas autori (Ahti Mänd) näol on tegemist selle persooniga : "Eesti Vabariigi kodanikuna jäi Ahti Mänd truuks Eesti Vabariigi taastamise põhimõtetele restitutio ad integrum. Alates 1992.a.15.septembrist oli Ahti Mänd 1938.a.Põhiseadusele tugineva Eesti Vabariigi Valitsuse Riigisekretär, alates 07.detsembrist 2003 Peaministri asetäitja ja Kohtuministri kohusetäitja." allikas: http://www.nommevalitsus.org/?p=75


  • Kirjatüki autor Ahti Mänd kirjutab: "Kaks aastat tagasi esitati Saksamaal teadusuuring, mille kohaselt on see idee täiesti teostatav: 700-800-eurone kuusissetulek igale Saksamaa kodakondsusega inimesele sõltumata sellest, kas ta töötab või mitte, jääb samasse suurusjärku riigi sotsiaalkulutustega." -- Riigi sotsiaalkulutuste hulka peaks kuuluma ka riiklikud pensionid ja riiklik haiguskindlustus ja muu säärane. Kas Ahti Mänd midagi segi ei aja?
  • Kas mitte selline üldine baassissetulek ei lööks kõvasti üles hinnataset?
    sissetuleku marginaalkasu langedes nõuaksid töötajad ka palju kõrgemaid palku -> suuremad kulud -> kõrgem hinnatase -> inimestel jälle rahamured -> oleme nullis tagasi, kuid riigi hinnatase ja eksportsuutlikkus on vahepeal kõvasti kukkunud

    Pean aga tunnistama, et ma väga süvenenult antud teemal ei mõelnud, nii et loogika võib ka rappa joosta.
  • Loomulikult saab riik igale kodanikule "kodanikupalka" maksta. Kui riigi eesmärk on JÄTKUSUUTLIK madal inflatsioon ja eelarve tasakaal KOOS atraktiivse majanduskeskkonnaga, siis muutub "kodanikupalk" sama väikeseks, kui praegu on lasteraha - mõttetu summa. Kui tahetakse "kodanikupalka" korralikult maksta, siis nii Saksamaa kui Eesti peavad mõtlema, et kust kohast see raha tuleb, kui riik ei hakka just pensionisüsteemi, ravikindlustussüsteemi, infrastruktuuride arendusplaane jne. lammutama.
  • Kas riigi kulutused on live's kusagil üleval või vähemalt mingi viitega? (see oleks ideaalne viis luua läbipaistev riigisüsteem, kui iga inimene saaks igal ajal kõikidele kuludokumentidele ligi)
    Kui seda mitte, siis kas vähemalt eelarvet on näha?
    Sooviks mõnel õhtul enda vihale ajamiseks näha, kus minu raha põletatakse.

  • ptomberg, eelarve on ikka näha, näiteks siin http://www.fin.ee/?id=366

    Aga seda ideed ei maksaks nüüd väga tõsiselt võtta. AD 2009 on AS Eesti Vabariik saneerimisel, üritatakse pankrotist pääseda. Selle äriühingu aktsionärid ei saa veel silmaga nähtavas tulevikus rantjee-elu mekkida. Muidugi võimalik et olen mõne olulise uudise maha maganud ja vahepeal on maapõuest naftat avastatud, siis võtan oma sõnad tagasi. 8K kuus per kodanik (1.2 milj kokku) dividendi katmiseks piisaks nii umbes viiendikust Norra praegusest naftatoodangust (ca 2.5 milj barrelit päevas) kui profiiti lõikaks kõva 40 USD per barrel.
  • Aitäh!
    Ega Sa ei tea, kas kusagil dataset'i ei ole võimalik alla tõmmata, kus detailsem info oleks?

    Veebruarikuu 25-lehelises ülevaates (mille koostamiseks põletati kindlasti juba piisavalt raha) on ainult 2 lehekülge numbreid ja neegi koondarvudena.
    Säästaksime mõne ametniku tööaja, kui avalikkusele antaks CSV vms vormis korralikult liigendatud ja annoteeritud andmed.
    Neile, kellele numbrid ei istu, võib teha ühelehelise kokkuvõtte, sest vaevalt neid inimesi on, kes seda dokumenti üldse loevad.
  • 1 200 000 * 8000 = 9 600 000 000 ehk 9,6 miljardit. Summa ise polegi nii utoopiline, kui see tähendaks loendamatute teiste sotsiaaltoetuste ja neid üleval hoidva struktuuri kadu. Idee ise on muidugi moraalsete riskide miiniväli, millest esimene ja kõige olulisem muidugi küsimus, et miks töötada miinimum- või isegi keskmise palgaga, kui mitte midagi tehes tuleb täiesti inimväärne teenistus niisama kätte.

    Teisalt jälle on süsteem ahvatlevalt läbipaistev ja lihtne. Võib-olla oleks asjal (idee tasemel) rohkem jumet, kui tegemist poleks fikseeritud summaga, vaid protsendiga riigieelarve tuludest. Näiteks 15% läheks võrdsele väljajagamisele kodanike vahel, küsimusi esitamata. Kui liiga paljud hakkavad lulli lööma, kahaneb summa sedavõrd, et sunnib jälle inimesi tööle - sedasi võiks süsteem ennast ise optimaalsele tasemele reguleerida, kus inimene, kellel vähegi võimalust ikkagi töötab, aga ka tööta või haigena päris nälga ei jää.
  • selle süsteemi puhul kõik venelased tahaksid korraga õppida eesti keelt ja saada eesti kodanikuks
  • kas saaks seda mõtet võimendada Teeme Ära 2009 talgutel? Keegi tunneb kedagi mõttekoja vanematest?
  • Mind eriti ei üllatanudki, et delfi kommentaariumis ideele praktiliselt ainult poolthääli anti. Samas on natuke kummaline lugeda finantsportaalist arvamusi, et 9.6mljrd igakuiseid toetusi pole utoopiline ja sama hingetõmbega võrdlust 15% riigieelarve tuludest.

    Kontrollküsimused Tarantel333-le:
    1) Kui suur on Eesti riigieelarve 2009?
    2) Mis oli märtsi maksulaekumine?
    3) Kui suur osa sellest laekumisest läks nö kodanikupalgaga asendatavate otsetoetuste katteks?

    Ausalt öelda on veelgi hämmastavam, et selline teema eksisteerib investeerimise alamfoorumis..
  • kibic, seda teemat ei tasu kohe üldse võimendada.
    Aizari postituse näitel saab öelda, et kui lihtaritmeetika käiku panna, siis põleb see mõte kohe läbi.
    Ainuke viis, kuidas see idee numbritega klapiks, oleks see, kui samaaegselt kodanikupalga kehtestamisele pakib avalik sektor asjad kokku ja ühtegi teenust ei esita.

    Nii kapitalistlikud kui me ka poleks, usun, et enamik soovivad näha tasuta riigikaitset, sisekaitset, päästeametit, haridussüsteemi, (baas)tervishoidu jms.
    Riigi kulutuste pagasis on peale otsetoetuste veel palju muud.

    purus, ära paiska rassismi/ksenofoobiat.
    Vene rahvusest isikutel on sama suur õigus Eesti riigis elada kui kõikidel teistel.
    Ära unusta ka seda, et suur osa on ka Eestis sündinud ning väga otseselt on see riik ka nende riik.
    Mida kiiremini mõlemad pooled õpivad üksteisega elama ning matavad minevikuprobleemid (mis on nüüdseks juba 60+ aastat vana) seda parem kõigile.
    Siinkohal võiks uuesti välja heita näiteks Pajula ideed kehtestada riigikeeleks inglise keel...

    PS! Kas teemat nihutada ei anna?
  • Riigikeel on võimuküsimus. Riigikeele määramine määrab ära milline rahvus on võimul. Kui teha riigikeeleks inglise keel või vene keel , siis see tähendab kõrgtasemel keele oskust, siis eestlastel ei ole enam mingit võimu eestis. Eestlane või venelane võib õppida ükskõik kui palju keelt, kõrgtasemeni ei jõua iialgi. Sama ka eesti keele puhul. Muidugi on olemas polüglotte kes õpivad ära palju keeli kõrgtasemel, aga siin tuleb ikkagi arvestada keskmise inimese võimetega.
  • Moskvas võivad venelased õppida ükskõik kui palju eesti keelt ja kõrgtasemel, aga eestlane kelle jaoks on eesti keel emakeel saab ikkagi aru, et tegemist on aktsendiga. Kui aktsent on juures, siis poliitikasse asja ei ole. Venemaal ka ei saa võimule kui vene keelt räägid aktsendiga.
  • Muide, see inglise keele riigikeeleks tegemise idee on lätist tulnud. Seal on nii, et järjest vähem võõrkeelseid tekste läti keelde tõlgitakse. See tähendab, et läti keel enam ei arene ja läti keeles ei ole varsti enam võimalik väljendada uusi mõisteid, mis teistes keeltes tekivad. Läti keel tehnikakeelena on varsti sama hästi kui surnud keel. Eesti keeles siimaani võib kõike tehnikaalast väljendada, mis maailmas on ja see on tänu sellele et ei ole tehtud riigikeeleks võõrkeeli ja et tõlgitakse kõike mis maailmas uut tekib. Lätis on isegi nii, et võõrkeelsed dokumendid saavad automaatselt juriidilise jõu ilma tõlkimatta. Eestis ei ole nii.
  • Miks Sa arvad, et meie ei jõuaks kõrgtasemeni?
    Kui sündis väike-purus, siis oli ta aju tühi ning keelised assotsiatsioonid reaalse maailmaga ei olnud veel tekkinud.
    Sulle oleks võinud õpetada sama edukalt svahiili kui ka vene keelt.

    Paljudel vene noortel, erinevalt eesti noortest, on kolm keelt: eesti, vene ja inglise.
    Mis siis, et väikse aktsiendiga aga kõik saab räägitud.
    Suudavad nemad, suudavad ka eestlased :)

    Miks peaksid üldse Eesti venelased ronima Moskvasse keelt õppima?

    Kas riik on võimu näitamiseks või selleks, et kodanikele võimaldada mõnusat ja turvalist elu?
    Peale orjaiket on kindlasti meil sisse kodeeritud soov näidata "kes on boss", aga see on väga destruktiivne.
    Ma loodan, et see tulihingeline natsionalism annab lähima aja jooksul alla ratsionaalsusele, sest vastasel korral on 30. ja 40. aastate Euroopa tagasi tulemas.

    Üleüldiselt peaksid (vähemalt poliitikute seas) olema keelatud igasugused lausksenofoobilised ja -natsionalistlikud väited.
    UKs lastakse ametist päeva pealt lahti, kuid kommentaarile jääb väikenegi rassistlik vari juurde.
    See võib tunduda ülepingutamine, aga kindlasti vajalik, et säiliks üldine kokkukuuluvus.

    Eestist väljaspool elab vast 40000 - 100000 eesti päritolu inimeste ning neist keegi ei saaks seda lubada, kui lääneriikides oleks vallanud sarnane natsionalism.
  • See läti teema on huvitav, seda ma ei teadnud.
  • Läti keeles entsüklopeedia väljaandmine on varsti küsitav. See on ebaoluline , et lätlasi on rohkem kui eestlasi. Indiaanlasi võib kokku ka rohkem olla kui eestlasi, aga kui indiaanlaste keeles või läti keeles ei saa väljendada enam kaasaegsel tasemel ennast, vaid mingil arhailisel tasemel, siis surevad ka need keeled nagu liivlaste keel. Kui õpetada eesti keelt muulastele, siis see tuleb üldiselt kasuks, sest rääkiate massi tuleb juurde. Poliitikud ei valda kõrgtasemel keelt, ainult riigi ametnikud valdavad kõrgtasemel keelt. Kõrgtasemel keel tähendab oskust koostada tekste kõikide reeglite järgi ja poliitikud tihti lihtsalt loevad neid maha või jutustavad suuliselt mis on ennem nende jaoks koostatud. Tihti poliitikud ei oskagi tekste koostada. See on rooma õigusest tulnud. Kui keele jaoks on arenguruum , siis on mõtet haridust anda selles keeles, läti keeles ei ole varsti mõtet haridust ka anda. Eesti keel on arenenud ka tänu nõuka ajale.
  • Kõrgtaseme all mõeldakse tegelikult keele grammatilist ja sisulist oskust st kasutada õigeid mõisteid õiges kohas ja loominguliselt. Muulased võivad õppida ära ainult grammatika perfektselt.
  • Selle loogika järgi oleks inglise keele kõrgtasemel oskus kohane ainult põlistel anglo-saksidel?
  • "Lätis on isegi nii, et võõrkeelsed dokumendid saavad automaatselt juriidilise jõu ilma tõlkimatta. Eestis ei ole nii."

    Kas poleks näiteks efektiivsem, kui meil oleks võimalik sama teha. Üldiselt oleks inglise keel riigikeelena tunduvalt parem variant, kui eesti keel. Sest oleme ausad, aina rohkem globaliseeruvas maailmas jääb eesti keel ikka väga kaugele taha plaanile. Ning natsionalism ei ole hea põhjus, miks nii vähe räägitud ja keerulist keelt alles hoida.

    Veits offtopic.

    Ja kodanikupalga kohta niipalju, et paberimajanduse ära kaotamise koha pealt on see hea idee aga rahalises mõttes täielik fail.
  • Enne kodanikupalga tegemist tuleks teha strateergiamäng , arvuti simulatsioon sellisest ühiskonnast ja vaadata kompuutri mudeli peal kuhu see välja viib. Nii ei oska midagi öelda. Igatahes kui on valik kommunismi ,uue gulagi või selle vahel , siis valiks kodanikupalga. Pehmem maandumine. Inimene saab palka kodanikuks olemise eest ja selle eest , et ta rikkamat maha ei löö. Kuritegevus väheneb koheselt.

    77777põline anglo-saks saab ikka aru, et oled ida-euroopast. Õpi palju tahad inglise keelt. Keel saab alguse alateadvusest ja alateadvuslikul tasemel oled ikka nats edasi. Näiteks inimesi on piinatud ja emakeel on meelde tulnud ja selgunud et nats mis nats.
    Kodanikupalk võib tekkida, sest masinad asendavad inimese tulevikus veel rohkem ja masinad teevad masinaid. Inimestel pole tööd . Ja samas pooled inimsed maailmas peavad hakkama saama kahe dollariga päevas. Kodanikupalk võib olla ainuke lahendus valge rassi päästmiseks murjamite eest. Kui majanduslikult võtta, siis oleks kasulik valgel rassil üldse kaduda planeedilt, sest murjamid paljunevad nagu bakterid. Kuna valge inimene paljuneda ei viitsi, siis ainuke võimalus on kodanikupalk kehtestada. Siis igavusest hakkavad paljunema. Elektri võib teha kallimaks , et ei sega paljunemist.



  • purus, saavad aru küll, aga mis siis?
    Lisaks kasvab igal aastal peale uus põlvkond, kellele maast madalast keelt õpetades on keeletase ka hoopis teine.

    See on aga küll natukene ülepingutatud idee:
    "Kodanikupalk võib olla ainuke lahendus valge rassi päästmiseks murjamite eest. Kui majanduslikult võtta, siis oleks kasulik valgel rassil üldse kaduda planeedilt, sest murjamid paljunevad nagu bakterid. Kuna valge inimene paljuneda ei viitsi, siis ainuke võimalus on kodanikupalk kehtestada."
    Loed Mein Kampfi sel pühapäevasel päeval?

  • Selle kohta öeldakse "Tubli mees, korraliku aarialane". :)
  • tahtsin öelda "korralik aarialane", mitte korraliku :D
  • Lõunas neeger ootab kuni banaan suhu kukub ja tööd ei pea tegema ja igavusest paljunevad. Põhjas nii elada ei saa. Kui kehtestada kodanikupalk, siis oleks põhjas võimalik elada nagu lõunas elatakse, näiteks indias.














  • Selliste väidete baasil eeldan, et Sul on meeletu töökogemus mainitud piirkondades...
    Kahjuks kardan, et Sul seda pole ning tambid tühja õhku.
    Rassism ja ksenofoobia on väga räiged nähtused, mis ei sobi tsiviliseeritud ühiskonda kuidagi.
    Kui sellised vaated on üldlevinud, siis ei sobigi meid millegi muu kui Venemaaga võrrelda.

    Lisaks võiks mõelda, et kas teatud piirkondade meeletu majanduslik mahajäävus võib olla ehk põhjustatud Euroopa imperialismist ja sellega kaasnenud laastetööst möödunud sajanditel.
  • Well... eesti keelest nii palju, et kuna eesti keeles on igal sõnal oma konkreetne tähendus ja kontekstist väga palju ei sõltu, siis on eestlane suht immuunne ühe ajupesu vormi - neuro-lingvisitilise programeerimise suhtes. Seega on eesti keel "vlaitsejate keel" -- selles keeles on raske puru silma ajada :) Aga muidugi ei peaks igaüks seda õppima vaid ainult valitud :) Seega ma olen põhimõtteliselt inglise keele, kui teise riigikeele poolt, sest inglise keelt kõnelevat pööblit on lihtsam valitseda ja ajupesta, kui eesti keelt kõnelevat.
  • Offf, ise ka usud seda juttu? :D Ajude pesemine/pestavus siiski sõltub inimese silmaringist, kui keelest. Igas keeles on heal psühholoogil võimalik kellelegi puru silma ajada.
  • Olla - palun loe netist mis asi on NLP ja siis r22gime edasi. NLP saab töötada ainult keeles, kus ühel sõnal on nii palju tähendusi, et tegelik tähendus selgub kontekstist. Muud ajupesumeetodid töötavad muidugi eesti keeles ka.
  • Kust sa siiski järeldad, et eesti keel on immuunne NLP suhtes? On selle kohta mingi uuring tehtud või on see enda järeldus?
    Netist otsides ma ei leidnud ühtegi viidet, mis väidaks, et eesti keel on NLP suhtes immuunne.
  • Kaunis armas on vaadata, kuidas Investeerimine teema all on arenenud kodanikupalga teemast kultuuriliste ja lingvistiliste erisuste võrdlemise teema :)
  • Äkki peaks see thread kuidagi "vaba teema" alla kolima... niisama siin ei julge ka nagu teemat arendada. Varsti tuleb Kuri Moderaator teibaga :)
    Olla - minu oma järeldus. Kas iseseisvalt mõtlemine on tänapäeval keelatud :)
  • Offf, iseseisev mõtlemine ei ole keelatud. Küll aga oleks tore, kui väidetel oleks mingi tõestus olemas. Kui väitel puudub tõestus ei ole seda ka mõtet uskuda. ;)
  • Keelepoliitikat võiks õppida Singapurist. Riigist, kus inglise keel on üks (tähtsaim) riigikeel. Riigist, mille meeletu majanduslik mahajäämus võib olla ehk põhjustatud Euroopa (Briti) imperialismist ja sellega kaasnenud laastetööst möödunud sajanditel - olles ikkagi palju kordi rikkam väga palju suurematest naabritest.
    Muidugi ei saa inglise keelt riigikeelena kehtestada üleöö, kuid ühe põlvkonna jooksul (nii 20-30 aastat) peaks see võimalik olema. Ehk 1. mail sündiv uus erakond teeb ära?
  • to Velikij
    milleks on vajalik inglise keel teha riigikeeleks? too välja põhjendused. kas selleks, et neurolingvistiliselt progeda inimesi ja teha nad zombideks , õpetada inimestele primitiivset inglise keelt mille sõnade tähendus sõltub kontekstist ja milles saab ajada udujuttu,, mis ei ütle midagi. enda arust info saamiseks on inglise keel sobilik ja äriajamiseks samuti, aga võimu teostamiseks kõlbmatu. see, et eesti keelt vähe ostatakse annab tohutu eelise, sest keegi ei saa eriti aru millest räägitakse.
  • kui kohtusse lähed inglise keeles, siis sa pead eesti keele oma kulul tõlkima inglise keelde ja sinu kohtukulud suurenevad märkimisväärselt. tõlkebürood jäävad ikka alles, ainult eestlased peavad kukrut kergendama tõlkimistasude näol. praegu on tõlkimiskoormus välismaalastel ja paljud eestlased saavad elatist teenida tõlkides
  • "see, et eesti keelt vähe ostatakse annab tohutu eelise, sest keegi ei saa eriti aru millest räägitakse."
    Milleks see on hea?
    Et me elaksime isolatsioonis ülejäänud maailmast?
    Venelased ajame niikuinii oma ülbitsemisega vihaseks.
    Ülejäänud maailmast saame lahti natsionalismi ja tugeva enesekeskusega.
    Siis on muidu hea siin omakeskis uhkustada, et meil on võim ja oma keel, kuid elu on üldiselt nigel...

    Mis loogika on taga väitel, et inglise keel on halb riigiasjade ajamiseks või selles keeles on lihtsam udu ajada, kui eesti keeles?
    Oled sa kuulanud eesti poliitikuid rääkimas? :)

    Iseenesest on sellel teemal raske arutleda, kui mängu tulevad emotsioonid ning dogmaatilised väited, nii et ega see jutt kuhugile ei vii :)
  • Ma Velikijga täitsa nõus. Aga kahjuks on keskmine eestlane liiga oma traditsioonides ja natsionalismis kinni ja seda ei juhtu nii pea.

    purus

    "milleks on vajalik inglise keel teha riigikeeleks"

    Milleks on meil vaja eesti keelt riigikeeleks? Eesti keel on üks keerulisemaid ja vähe räägitumaid keeli maailmas, mida välismaalased ei vaevu õppima. Inglise keel selle eest on üks räägitumaid ja lihtsamaid keeli maailmas, mis võimaldab suvalisel hiinlasel ja eestlasel omavahel suhelda. Kui inglise keel oleks riigikeel muutuks keskmise eestlase inglise keele tase paremaks, kuna see oleks tavakasutuses. Mingi aktsent jääks alles, aga vähemalt see ei oleks nii hull. Ma pean ennast küllaltki heaks inglise keele oskajaks, aga sageli, kui ma ei ole tükk aega inglise keelt kellegagi rääkinud tekib kidakeelsus, sest sõnad ei taha meelde tulla. Selline kidakeelsus on takistav omavahelises suhtluses mõne välismaalasega.

    "neurolingvistiliselt progeda inimesi ja teha nad zombideks"

    Palju tulistad puusalt?

    "see, et eesti keelt vähe ostatakse annab tohutu eelise, sest keegi ei saa eriti aru millest räägitakse."

    Yup, tõesti. Need pahad välismaalased ei saa aru, mida me kurjad eestlased räägime. Milline suurepärane oskus.

  • Erinevast rahvusest pööbel suhtleb ka omavahel, aga sellel ei ole mingit õigluslikku tähendust. Keegi ei keela sul inglise keeles rääkida, äri ajada, suhelda. See, et oskad hästi inglise keelt ei oma mingit tähtsust. Popkultuuriga ei ole siin mingit pistmist. Või mõtled, et oled filmistaar, oskad inglise keelt ja inimesed peaksid sinu poolt hääletama ? Võõrkeele oskus isenesest ei maksa mitte midagi, oleneb sellest milleks seda kasutada. Vene ajal see mõjus , nüüd ei pane inglise keele rääkija tänaval isegi pead pöörama.
  • mis on pistmist riigikeelega sellel kui hiinlane ja eestlane omavahel äriasju ajavad ? inglise keel on tavakasutuses juba praegugi ja ma kasutan seda igapäevases töös ja ma ei näe mingit vajadust miks peaks inglise keel olema riigikeel. keelel on kaks erinevat funktsiooni - üks on bürokraatia keel ja teine on suhtluskeel. Eestlane ei õpi kunagi ära inglise keelt bürokraatia keele tasemel, ükskõik kui palju ta inglise keelt õpiks, kuigi ta võibb õppida grammatiliselt õieti, sisuliselt paneb täiega mööda ja tulemus tuleb naeruväärne. Samuti ei õpi ükski välismaalane ära eesti keelt bürokraatia keele tasemel. Võimu teostamise vahend on ainult bürokraatia keel , mitte suhtlemise keel.
  • Oh issand majanduslangus on pitsitab juba nii tugevalt, et lollid ja saamatud hakkavad j2lle poliitikat m6jutama.Sinisilmselt usutakse k6ike mida ette lykatakse - kyll see rahalaevuke j2lle saabub ja liisingud ning kodulaenud saavad makstud. Oleks vaid j2lle aasta 2006 ning orjadel jookseks 40k palk .. .. Unistada ju ikka v6ib?
  • Purus, ei tahaks nüüd halvasti öelda, aga su viimases kommentaaris ei ole enam midagi loogilist ja selget.

    a) ühine keel looks silla eestlaste ja venelaste vahel
    b) üldine ingliskeele taseme tõus lihtsustaks suhtlemist ülejäänud maailmaga

    Esimene punkt on vast kõige pakilisem.
    Teist probleemi saab ka teisiti lahendada.
  • Purus, kui Sa ütled, et eestlane ei õpi kunagi ära inglise keelt bürokraatia keele tasemel, siis tähendab see seda, et ametnikud räägivad haiget keelt :)
    Ma arvan, et enamik, kes on välisülikoolis õppinud, võivad vabalt ingliskeelse seadusandlusega tegeleda.

    Lisaks ei räägi me ainult olemasolevate eesti/vene keelt kõnelajate ümberõppest vaid kogu põlvkonna õpetamisest inglise keeles.
    St. et Sa loeksid Kuritegu ja Karistust inglise keeles, õpiksid algebrat inglise keeles jne.
    Kui seda teha, siis ei ole absoluutselt mingit alust karta, et keeletase jääb madalale tasemele.
  • Kõige efektiivsem oleks muidugi, kui polekski väikest Eesti riiki. No veel efektiivsem oleks, kui planeedil olekski ainult üks inimene, kes kogu majandust (inimeseväliselt seda mõistet vist ei eksisteeri) vastavalt oma hetketundele käigus hoiaks (nopiks marju, kui kõht tühjaks läheb). /.../ Siin vahel oli nüüd pikk sõnavõtt sellest, et lisaks valikutele "padunatsionalism" ja "inglise keel riigikeeleks" on veel mitu päris mõistlikku valikut, mille hulka ka meie tänane olukord liigitub; mainitud olid ka seosed keel-kultuur-ajalugu-tulevik, mida kõik vist päriselt ei hooma. Muidugi, eesti keelt tuleb muudest rahvustest kaasmaalastele igal ajal väga põhjalikult ja tasuta õpetada. Ja igaüks võiks ka isiklikke keeleoskusi täiendada, selmet siin pühal pühapäeval liigse kirega rumalustele reageerida :) Mida rohkem keeli valdad, seda rohkem elusid elad!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon