Kataloonia - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kataloonia

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kataloonia väärib oma foorumipealkirja pärast tänast ajaloolist ja väga rõõmustavat otsust keelata härjavõistlust.
  • Jah, tomatisõjast peaks piisama küll.
  • El parlamento de Cataluña prohibe los toros
    http://www.youtube.com/watch?v=Ht8ZojgAm3M
  • Muidugi tekib kohe ka huvitav poliitiline aspekt Kataloonia<->Ülejäänud Hispaania. Mis ütleb Zapatero kes minu teada on vaikinud, mis ütevad kuninglikud jne jne.
  • Käisin just elus esimest korda härjavõitlust vaatamas... Barcelonas. Ilmselt siis üks viimaseid etendusi seal.
    Ütleme nii, et mõistan nüüd nii härjavõitluse pooldajate kui vastaste motiive. Ise rohkem vaatama ei lähe.
  • Mnjaa, katalaanid ei tagane vist enam millegi ees, et näidata, kui erinevad nad nondest Madridi ja Sevilla jobudest on.
  • Kataloonia külastamisel tuleb olla ettevaatlik. Meie asutuse rahvas reisib palju ja nii saab teha statistikat: kuus inimest on käinud Barcelonas ja neist neli on seal rahakotist ilma jäänud – see linn on ametlikult tunnistatud maailma kõige hullemaks vargapesaks. „Ligiujumiseks” kasutavad Barcelona vargad eri meetodeid. Üht huvitavat viisi rakendati minu ja mu naise peal.

    Kõnnime inimtühjal tänaval Sagrada Familia poole. Äkki kukub mulle pähe midagi sooja – vist lind sirtsutas? Vaatan, et mu naise jakk on millegagi üle kallatud – vist lapsed siis tegid rõdu pealt paha nalja? Jääme seisma, peame aru. Meile jõuab järele abivalmis kohalik härra – tema olevat näinud, et lapsed rõdult midagi viskasid. Aga pole viga, selle saab korda teha, õnneks ta elab siinsamas. Kohe avab ta võtmega ukse hämarasse kortermaja esikusse, tõmbab kotist pudeli joogiveega ja pabertaskurätid: puhastage oma proua selga! Ei-ei, ärge võtke jakki seljast – seljas on mugavam puhastada. Asun nühkima oma naise jakki märgade pabertaskurättidega, õnneks tuleb see materjal (vedel šokolaad) siiski maha.

    Härra asub abivalmilt nühkima selja tagant minu kuube: „Oh, siin on veel! Oh, siin ka veel!” Siis vabandab, et peab nüüd ära minema ja kaob, jättes meile pudeli ja taskurätid. Teeme end puhtaks ja siis ma avastan, et minu teksapükste esitaskust on kadunud väga paks ja suur rahakott, mille kättesaamine sealt mulle endalegi alati kerge ei olnud. Rahakott oli juba ammu tühjaks tegemata, täis vanu visiitkaarte; lisaks olid seal ID-kaart, pangakaardid ja tervelt 24 eurot :-)

    Jookseme hotelli, vastuvõtutöötaja ütleb, et see olevat tavaline võte: varas hiilib ohvri järel, üks saab ketšupit, teine sinepit ja kolmas šokolaadi. Sõidame taksoga politseijaoskonda, blokeerime kõik varastatud kaardid. Seejärel koostab mundris politseitöötaja tõlgi abiga pika-pika katalooniakeelse protokolli selle kohta, et „Señor” sellel ja sellel tõmmati ära rahakott. Mõned iseloomulikud momendid: „Me võime teile näidata taskuvaraste pilte, aga Te peate ta siis kindlalt ära tundma!” – Tunnistan, et ma vist ei tunne ära seda tüüpi, kes minu selja taga hämaras esikus mind „puhastas”, ka mu naine oli tema poole seljaga. „Siis ei tasu näidatagi.”
    Ütlen aga täpse aadressi, millise maja esikus see juhtus. Politseitöötaja paneb protokolli, et „majas numbriga 120 kuni 130”. Ma ütlen, et see oli nr 128. „Kas tõesti? Ega te ei eksi?” küsib politseinik ja märgib vastutahtmist õige numbri, öeldes: „Aga see ei ole oluline, kuna seal ta niikuinii ei ela ja kasutab järeletehtud võtit.”

    Öösel tuleb mulle detektiiviidee: liitrisel joogiveepudelil, mis jäi esikus olevasse prügikasti, on ju selle tüübi sõrmejäljed! Hommikul jooksen sinna, saan pudeli, seon nööri otsa ja viin selle politseijaoskonda sama uhkena kui kass, kes kinnipüütud roti näha toob. Tõlki ei ole veel kohal, muud töötajad keelduvad inglise keeles rääkimast. Kraamin välja oma kunagised hispaania keele tagavarad ja deklareerin aeglaselt ja selgelt, et minu eilne varguselugu on neil arvutis, seda pudelit kasutas varas ja ma tõin selle neile „para un analisis dactiloscopico.” Algab rõõmus katalooniakeelne jutuvada, millest ma midagi aru ei saa. Siis kutsutakse tagaruumist sama mundris politseitöötaja, kes eelmisel päeval tõlgi abiga protokolli koostas, ja selgub, et ta räägib ise inglise keelt sama hästi kui tõlk. Mulle tehakse selgeks, et sellise rahakotivarguse pärast ei hakka sõrmejälgi keegi uurima, oleks meile elu kallale kiputud, oleks teine asi. „Kas soovite pudelit tagasi saada?” Ütlen, et seda ei lähe mulle vaja. Seepeale visatakse pudel sealsamas rõõmsa naeruga prügikasti – küll leidub ikka veidraid välismaalasi, kes Barcelona süütut rahvakunsti nii tõsiselt võtavad!

    Taskuvargus õitseb seal, kus politsei seda toetab ja sellest osa saab. Minu arust on siin selle kohta mitu vihjet. Kui Madridi ja Sevilla rahvas on teistsugune, oleks mul selle üle ainult hea meel.
    Jobudeks nimetaksin ma ka pigem selliseid Barcelona tegelasi, kes 24 euro saamiseks (miinus omahind: šokolaad, veepudel, taskurätid, maks politseile (?)) rikuvad ära turisti muljed Barcelonast. Aga selliseid tüüpe olevat Tallinna vanalinnaski ...
  • Rahakotivarguse pärast ei hakata sul ilmselt üheski riigis sõrmejälgi uurima, kui siis ilmselt kaheaastase järjekorra alusel. Tallinnas peaks probleem tänaseks vast suuresti lahendatud olema, eelkõige kaamerate abiga.
  • Jah, aga Eestis oleks mul vist vähemalt kätt surutud politsei abistamise eest ja lubatud teha kõik võimalik varga leidmiseks. Barcelonas jäeti ka see väike PR-liigutus tegemata …
    Ja veepudeli äraviskamisest rohkem häirisid mind need väiksed nõksud, mida seal kasutati protokolli koostamisel või nii-öelda asja juurdlemisel.
    Jutt on kirja pandud muidugi eeskätt selleks, et harida Barcelonasse sõitjaid; oma kaotustest olen ma kuidagi juba üle saanud :-)
  • Olen kolm aastat järjest mai kuus Barcas käinud, raha lahtiselt shortside taskus, kõndinud linna mööda ringi, keskmises või üle selle joobes, nii õhtul kui öösel kell 4, Catalunya platsi kandis, Ramblasel, sadama rajoonis, mitte midagi pole juhtunud ei minu ega kellegi teisega. Keegi pole tülitanud ega ole muul viisil märganud midagi kriminaalset. See taskuvaraste keiss oli ilmselt lihtsalt bad luck, ebameeldiv juhus, mis võib juhtuda kõikjal maailmas.
  • El Raval, mis mere poolt vaadates La Ramblast vasakule jääb on ikka rõve geto, eriti õhtuti- tänavaprostid, kõiksugu ülinaglad värvilised pärdikud, narkarid, inimkõnts. Mitte väga ammu oli vaja endal seal taskuvaraste karjaga võidelda kahel õhtul järjest. Samuti on meediast ja tripadvisorist igasugu lugusid lugeda saanud selle piirkonna kohta, parem mitte külastada pimedas. Muu Barca näib/on palju turvalisem.
  • Re: härjavõitlus
    ega enama kui maks. 2-3 härja tapmist ei jaksa vaadata kuid eks selles asjas on siiski vist midagi enamat kui lihtsalt kari inimesi ühte looma mõrvamas, siin on proovitud imho suht hästi pealiskihist sügavamalt teemat kriipida: http://women.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/women/the_way_we_live/article6962019.ece
  • Sellel tüübil, kes tõi eesti keelde sõna härjavõitlus, tuleks sama moodi munad maha võtta. See on pullide solvamine.
  • Ise käisin Barcas nädal aega ringi koos sõbraga, kes seal juba hulk aega elab, ei tekkinud küll kuskil tunnet, et võiks mingi kuriteo ohvriks langeda. Samas mitut tuttavat arsti, kes on konverentsil käinud on üritatud lausa päise päeva ajal röövida ( kotijooks ja nuga kõrile) mine sa võta kinni siis kui ohutu Barca on.
  • mpaberiti krimiloo peale tahan täpsustada, et mina isiklikult ei pea Madridi ja Sevilla rahvast jobudeks, vaid üritasin esindada katalaani seisukohta. Ma ise ütleks, et Sevilla on üks seksikamaid linnu terves ilmas. Härjavõitluse ja Kataloonia autonoomia küsimuses olen täiesti neutraalne.
    Olen Barcelonas kolanud ka öösel ja üksinda, aga mingit suuremat ohtu võrreldes teiste linnadega pole tajunud. Hoidke selg sirge ja pilk valvas, muud ei tea soovitada.
  • Napakad.
    Varsti keelatakse Amsterdami punasel tänaval litside müük ka ära.
    EU muutub mõttetuks vanainimeste ja noorte sotsialistide jäätmaaks. Nagu Tallinn eestis.
  • TNT, mismoodi see Amsterdam ja EU siia puutub? Kataloonlased ISE keelasid ju härjavõitluse ära, kuna see ei kuulu kataloonia kultuuri juurde.
  • Selge trend ju.
    Kuidas onukesed ja tädikesed igasuguseid asju keelavad ja sulle ette kirjutavad mida sa süüa, juua kus elada, keda keppida jn tohid!
    Fucking ajupesurid!
    Jumaluke mis kisa tõusis, kui küülikust TV3s praad tehti!
    Idioodid kuubis!
  • Jah vastikud tegelased, kurat ainult rohelise tule ajal v õin yle tee minna, tra mis see nende asi on.
  • Spain's fiscal crisis fuels Catalan independence fervour

    Later, demonstrators from across the region, some urging full independence, others calling for more autonomy from Madrid, will march under the slogan "Catalonia, a new European state."...
    A poll by the regional government in July showed for the first time that more than half of Catalonia's population favours independence....
    Economists calculate that Catalans pay 12 billion euros more in taxes per year to Madrid than they receive back for services like schools and hospitals. Many Catalans say the figure - difficult to calculate because of a complex system of transfers - is even higher, up to 16 billion.
    ...
    http://english.ahram.org.eg/NewsContent/3/12/52561/Business/Economy/Spains-fiscal-crisis-fuels-Catalan-independence-fe.aspx
  • govorit pravda
    "And there is more to it - the most radical politicians, such as those from the ERC, argue that in the future we can talk about Pan-Catalan state that would include the Catalan-speaking areas in Aragon, Valencia, Murcia, the Balearic Islands, Andorra and Sardinia (Italy)."
    http://english.pravda.ru/world/europe/19-09-2012/122204-spain_catalonia-0/
  • Ülehomme on Kataloonia iseseisvusreferendum, mida Madriid püüab iga hinna eest takistada korjates muuhulgas jõuga kokku hääletussedeleid ja -kaste ning arreteerides kohalikke ametnikke. Kataloonia on keeldunud andmast oma politseijõudusid keskvõimu käsutusse.

    Polls suggest that although more than 70% of Catalonia’s 7.5 million people are in favour of holding a referendum, they are fairly evenly divided on the issue of independence.

  • Tekkis lihtsalt offtopic uitmõte - kui Ida-Viru maakond korraldaks iseseisvusreferendumi, kas Tallinn püüaks selle organiseerimist kuidagi takistada? Korjata ära valimiskaste ja vahistada inimesi.
  • Ida-Viru maakond on eesti rahva põlisterritoorium, Kataloonia on katalaanide põlisterritoorium.
  • Vale lüke Madriidi poolt, iseseisvuse pooldajaid oli u. 40%, nüüd peale jõu dem'i, vahistamisi ja ähvardusi? kst
    Baskidel ja veel mingil maakonnal on laialdasem autonoomia kui Kataloonial, oleks võinud katalanidele juba sama otsustusvabaduse anda ja olekski iseseisvusel veel vähem pooldajaid. Teinud referendumi segamatult ja kõik.
  • kindsigo
    Tekkis lihtsalt offtopic uitmõte - kui Ida-Viru maakond korraldaks iseseisvusreferendumi, kas Tallinn püüaks selle organiseerimist kuidagi takistada? Korjata ära valimiskaste ja vahistada inimesi.


    kindsigo millisel rahval referendumi kaudu seal enesemääramisõigust teostada tuleks? Seal elavatel eestlastel on oma riik täiesti olemas, juba alates 1918. Kui pidasid silmas ennast venelastena määratlevat rühma, siis neil on 17 075 200 ruutkilomeetrit, kus enda rahvuslikke õigusi nautida.
  • Puudub Ida-Viru (Ida-Virumaa) rahvus. Sellist pole kunagi olemas ega saa kunagi olema. Katalaani rahvus on reaalselt olemas ja on kogu aeg seal elanud.
    Erinevalt Ida-Virumaal olnud okupatsiooniajast pole Hispaania mitte kunagi Katalooniat vallutanud ega okupeerinud ja annekteerinud. Kataloonia on kuulunud Hispaania kuningriigi (impeeriumi) koosseisu alates sellest ajast kui kunagi pisikesed kuningriigid seal kunagi kuninglike abiellumiste teel liitusid.
  • Krimm, Donetsk, Lugansk - kas need referendumid pole põhjendatud, kuna Vene riik juba eksisteerib, ja katalaanide referendum _on_ õigustatud sest Katalooniat ei eksisteeri? Tõepoolest need olukorrad pole võrreldavad, samuti nagu ka mitte olukord Ida-Virus. Kas saamid peaksid ehk ka iseseisvusreferendumi korraldama, neil ju samuti oma riik puudu ja elavad laiali 4 riigi aladel. Liivlased on vist hiljaks jäänud, paarikümne inimesega riiki enam üles ei ehita. Või on katalaanidel mingi eriti hea põhjus, miks just nemad peaks oma riigi saama ja saamid mitte? Spanjelid kiusavad neid taga ja rõhuvad?
  • Katalaanid saamide enesemääramisõigust ei eita, omaette küsimus, kas viimased seda üldse (oma riigi kujul) tahavad. Pole seotud asjad.
  • Krimmi referendum on mittelegitiimne juba puhtalt seetõttu, et see viidi läbi püssikabuuride hirmuvalitsuse all ja seda referendumit võltsiti ning sellel referendumil osalesid okupatsioonijõud (kui seda saaks okupatsiooniks nimetada).
    Ei ole vaja üldse hakatagi arutama mis või kes on Krimmi põliselanikud kellel on õigustatud omariiklus.
  • UK küll märulit ei korraldanud 3 aastat tagasi. Hispaania käitumine on selgelt erinev. Eks neil ole palju kaotada ka.

    http://www.err.ee/520198/andrus-molder-sotimaa-on-kaotamas-pikaks-ajaks-voimaluse-iseseisvuda

    Ühendkuningriigi valitsus on selgelt vastu Šotimaa iseseisvumisele, kuid ei tee takistusi iseseisvusreferendumi läbiviimisele. Keskvõim on hästi aru saanud, et igasugune keelamine ja takistamine üksnes suurendaks iseseisvusidee populaarsust. Selle asemel püütakse kahtlejaid iseseisvuse vastaste leeri meelitada suhteliselt pehme hirmutamisega (Šotimaa jääb üksi tegutsedes igas mõttes nõrgaks) ning emotsionaalse väljapressimisega (kogu Ühendkuningriik kurvastab, kui Šotimaa lahkub).
  • Ei poolda katalaanide iseseisvust, aga selline jõuga rahulike inimeste murdmine... Sellel on lõpuks vaid üks tulemus - Kataloonia iseseisvub. Need seal Madridis vist peast kuuumad ja ei saa aru, et millega äsja hakkama saadi.
    Turbulents aina suureneb... päris "huvitav", et millises maailmas elame nii umbes viie aasta pärast.

    PS. Kas keskvalitsus ei karda, et mingi hetk võib tekkida "ETA" analoog? See kõik ei olnudki ju nii ammu kui...


  • ttrust
    Puudub Ida-Viru (Ida-Virumaa) rahvus. Sellist pole kunagi olemas ega saa kunagi olema. Katalaani rahvus on reaalselt olemas ja on kogu aeg seal elanud.
    Erinevalt Ida-Virumaal olnud okupatsiooniajast pole Hispaania mitte kunagi Katalooniat vallutanud ega okupeerinud ja annekteerinud. Kataloonia on kuulunud Hispaania kuningriigi (impeeriumi) koosseisu alates sellest ajast kui kunagi pisikesed kuningriigid seal kunagi kuninglike abiellumiste teel liitusid.


    Kosovot mäletab keegi? Kosovo rahvust pole ju. Kui Ida-Virumaa tahaks iseseisvuda, siis ega eriti vastuargumente poleks. Iseseisvuda nad muidugi ei taha ja Venemaa alla kuuluda nad ka ei taha. Aga üleüldist poliitilist praktikat arvestades käib selle üle otsustamine ikkagi selles piirkonnas elavate inimeste tahtmise järgi. Kui keegi räägib sellel teemal, siis tasuks meenutada Kosovot ja lääneriikide reaktsiooni. Venemaa oli vastu. serblased ka.
  • Kosovot võib pigem vörrelda Krimmiga. Eks endiste impeeriumide lagunemisel selliseid probleeme tekib, aga Ida-Virus ei ole ühtegi ajaloolist territoriaalset argumenti. Ka ei olnud Kosovo puhul tegu endise impeeriumi poolt sinna asustatud kolonistidega nagu meil.
  • Muide, 1993. aasta suvel Ida-Virumaa referendum ju toimus. Eesti riik ei sekkunud jõuga. Ja Ida-Viru on siiani Eesti osa. Oleks toona politsei ja Kaitseliit peale saadetud, läheks Eesti piir praegu kuskilt Rakvere alt. Kataloonia iseseisvumine on pärast tänast paraku kindel.
  • Kui kesikud veel kaua pukis jätkavad, siis ma üldse ei imestaks, kui hakkaks piha mingid jutud autonoomia saamisest Ida-Virule. Et nad võiksid oma siseasju ise otsustada, näiteks venekeelne õpe koolides, vene keel ametiasutuste ametlikuks keeleks, eesti keele nõude kaotamine teenindusasutustes jne. On teatud seltskond, kes hea meelega laseks sellisel pool-autonoomial tekkida. Tule taevas appi, kui seal kohalik omavalitsus selle kohta referendumit tahaks läbi viia. Ma kardan et võimuerakonnal poleks mune seda takistada.
  • Kosovos sekkuti, et peatada genotsiid. Ei Krimmis ega Ida-Virumaal pole venelaste peas juuksekarvagi puututud.
  • Homemaker
    Muide, 1993. aasta suvel Ida-Virumaa referendum ju toimus. Eesti riik ei sekkunud jõuga. Ja Ida-Viru on siiani Eesti osa. Oleks toona politsei ja Kaitseliit peale saadetud, läheks Eesti piir praegu kuskilt Rakvere alt. Kataloonia iseseisvumine on pärast tänast paraku kindel.


    Ei sekkunud jõuga, aga seda on Mart Laar hiljem värvikalt kirjeldanud, kuidas referendumi tulemusi õiges suunas väänati :)
  • sr71
    Ei poolda katalaanide iseseisvust, ...


    Meil pole siin midagi pooldada, iga rahvas peaks saama oma saatuse ise otsustada, olgu need katalaanid, baskid, šotlased või kurdid.

    Jah, Eestile oli vast kasulik (vähemalt enne Brexitit), et šotlased ei eraldunud. Ilmselt oleks ka meile parem, kui Hispaania oleks tervik (EL ühtsuse ja NATO seisukohalt).

    Rahvaste vanglaid ei huvita arukad lahendused - nt Baskimaa (osa on Prantsusmaa rüpes) ja Kataloonia vabadus koos kohaga ELs ja NATOs. Juba nende rahvaste vastu korda saadetud sigaduste korvamiseks oleks see miinimum, mida teha.
  • pahurik
    Kosovot võib pigem vörrelda Krimmiga. Eks endiste impeeriumide lagunemisel selliseid probleeme tekib, aga Ida-Virus ei ole ühtegi ajaloolist territoriaalset argumenti. Ka ei olnud Kosovo puhul tegu endise impeeriumi poolt sinna asustatud kolonistidega nagu meil.


    See ei loe, et kuidas need inimesed täpselt sinna sattunud on. Fakt on, et nad elavad seal ja ühtki teist riiki nad oma kodumaaks ei pea.
  • Kristjan1
    pahurik
    Kosovot võib pigem vörrelda Krimmiga. Eks endiste impeeriumide lagunemisel selliseid probleeme tekib, aga Ida-Virus ei ole ühtegi ajaloolist territoriaalset argumenti. Ka ei olnud Kosovo puhul tegu endise impeeriumi poolt sinna asustatud kolonistidega nagu meil.


    See ei loe, et kuidas need inimesed täpselt sinna sattunud on. Fakt on, et nad elavad seal ja ühtki teist riiki nad oma kodumaaks ei pea.

    ja siis? Kus see piir sul on, maakond, vald, linn, linnaosa, kortermaja? PS kust sa võtad et ei loe, kas inmesed on kuhugi okupeeritud aladele asustatud kolonisaatorite poolt või on seal koguaeg elanud? Kas venelastel puudub oma riik? Sellise loogika järgi võiks suures osas maailma riikides mingi rajoon iseseisvust nõuda, Transilvaania piirkonna ungarlased näiteks jne, miks miite siis hiinalinnad üle maailma?
  • Aga nõutaksegi, keegi ei rääkinud, et kolige Albaaniasse tagasi Kosovo puhul. Näiteks Quebec'is oli referenum 95-l aastal Kanadast eraldumise teemal, ei võitis napilt.
    Kus see piir on? Kui hüpoteetiliselt mõelda sellele, siis peab see asi algama mingisuguse kohaliku omavalitsuse tasandil, aga ma kujutan ette, et ei pea isegi. Näiteks moodustatakse mingisugune poliitiline rühmitus ning rahvas toetab seda. Ida-Virumaa on tõesti pisut liiga väike ja kui midagi sellist peaks toimuma kunagi, siis on selge, et mis selle taga tegelikult on. Et noh, vormiliselt on ju Palau ka iseseisev riik.
  • Ma lihtsalt niisama meeldetuletuseks mainiks ära, enne kui jõutakse Kataloonia võrldemiseni Piirissaare ja Loode-Nõmme olukorraga - iseseisvana oleks tegemist eurotsooni keskpaika kuuluva suurusega majandusega, kuhugi Soome ja Portugali kanti.
  • Mis seal ikka. Kataloonia iseseisvaks. Gran, Tenerife ja Baskimaa iseseisvaks. Lääne-Prantsusmaa iseseisvaks, sest nagu nad ise ütlevad liitusid nad alles 800 aastat tagasi ja Ida-Prantsusmaal kutsutakse neid "inglismaaks". Pariisi võib üldse jätta moslemitele.

    Ilmselt peab ka Ida-Saksamaa uuesti lahku lööma, sest venelasi seal palju ja pole nad siiani rahul sellega, mida tõi endaga kaasa taasühinemine Lääne-Saksamaaga. Lõpuks siis ka Ida-Virumaa. Pole ju tegemist mingi Piirissaare ega Loode-Nõmmega.

    Kas nii, Jesper?
  • sr71
    Mis seal ikka. Kataloonia iseseisvaks. Gran, Tenerife ja Baskimaa iseseisvaks. Lääne-Prantsusmaa iseseisvaks, sest nagu nad ise ütlevad liitusid nad alles 800 aastat tagasi ja Ida-Prantsusmaal kutsutakse neid "inglismaaks".

    Sa natuke üle ei pinguta? Prantsusmaal on suht edukalt teised keeled ära hävitatud, Bretagne muuseas liideti Prantsusmaaga alles 16. sajandil. Aga kui mingi rahvus kel oma riik puudub, tahab iseseisvuda, siis kas saab seda neile pahaks panna? Kui kõik mõtleksid nagu sr71, siis oleksime ikka Vene impeeriumi koosseisus.
  • Eks ta ole. Ma ei tunne ka ennast Tallinnlasena ja veel vähem on mul ühist lasnamäelasega... tahaks tegelikult oma riiki, no sellist kus on omad inimesed ja oma rahvas... Miks ma pean neid kuramuse Tallinna ja Toompea paksmagusi toitma? Üleüldse käib närvidele see kuidas sealt suunalt üritatakse minu elukorraldust juhtida. Muide, nii keele kui meele poolest ei ole minul näiteks Ida-Tallinnaga mitte midagi ühist.

    *Kes sai naljast aru, see sai ja kes ei saanud võib mind maapõhja kiruda.

  • Riikide arv on viimase 60 ilmselt mitmekordistunud. Pole mingit põhjust arvata, et Venemaa ja Jugoslaavia peaks jääma viimasteks kokkukukkunud rahvaste vanglateks. Ja ka Venemaal on loodetavasti veel protsess poolel teel.
  • Huvitav, et nädal enne Kataloonia referendumit toimunud kurdide iseseisvusreferendum ei ole arutelu objektiks ...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon