Ukraina - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Ukraina

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA meedias (CNN-i näitel) viimasel ajal ka uuesti kaugmaarakettidest juttu olnud - ATACMS siis. Värskelt tehti juttu mingi sõjaväetegelasega, kes polnud tavapärane "erukindral", vaid ka endiselt kättpidi asjas sees. Põhjendas uuesti otsust, miks kaugmaarakette tarnitud pole - et kõike otsuse tagamaadest rääkida ei saa, kuid seda küll, et ei soovita eskaleerida.

    Aga mõtteväljendus lõppes tõdemusega, et kui eskaleerivaks pooleks on Putin, annab see võimaluse olukorda ümber hinnata ja vajadusel reageerida.

    Referendumite korraldamine + mobilisatsioon annaks USA-le kindlasti argumendi(d), et Putin on jälle vinti peale keeranud ja vaja (või ka "võimalus") on vastata.
  • Iseenesest on osaline mobilisatsioon täiesti loomulik ja loogiline vene poole samm peale toimunut.
    Esiteks hakkas Ukraina peale suruma algul ühel tiival ja siis peale vene üksuste ümber paiknemist ka teisel tiival. Ukrainal on jõudu mõlemale tiivale survet avaldada ja vastavalt oma reservüksuseid kiiresti ümber paigutada, aga venelased peavad oma üksuseid ühelt tiivalt teise veeretama suurema aja ja ressursikuluga. Juba varasemalt oli venelastel probleem üksustele piisava puhkuse tagamise, üksuste rotatsiooniga kaotuste asendamisega ja üldiselt moraali hoidmisega Neid probleeme oleks aidanud lahendada 3.armee, mis võimaldanuks korraga tugevdada mõlemat tiiba, aga selle armee vabatahtlik formeerimine kukkus (hoolimata rekordkõrgest toetusest Putinile ja sõjale ning Lääne tööandjate lahkumisega kaasnenud tööpuudusest) läbi. Eks siis nüüd proovitakse sunniviisiliselt ja koos poliitilise eskaleerimisega. Et kevadeks veel mingigi võimalus jääks vene armee kohalolule Ukrainas, peab venelane koondama talveks sinna väga massilise relvajõu oma positsioonide kaitseks.
    Tundub, et ees on seismas järjekordne Talvesõda. Ukrainlaste senine tegevus annab põhjust mõõdukaks optimismiks, et nad soomlastega sarnaselt suudavad väikeüksuste taktikat kasutades tekitada ilmastiku toel venelasele talvel raskeid kaotusi. Ja need kaotused on ka seda suuremad ja tõenäolisemad mida suurem on vene kontingent Ukrainas. Venelastel on seal praegugi raskusi vägede toitlustamisega...
    Venelastel oleks praegu sõjaliselt mõistlik tagasi tõmbuda, et jaanuaris - veebruaris uuesti pealetungile asuda. Aga selline tagasitõmbumine võib mõjuda reziimile sisepoliitiliselt hukutavalt. Seepärast ma ei usu, et neid mobiliseeritavaid hakatakse nüüd pikalt treenima ja ette valmistama uueks pealetungiks uuel aastal. Pigem saadetakse nad kiiresti üksuste täienduseks et rinnet hoida. Nagu vesi kerisele.
  • Uudises, et ukrainlased said kätte NATO-legi huvi pakkuva tanki T-90M tervena, oli Timesis see infokild:

    A Pentagon official disclosed this week that it was possible US tanks might be supplied to Ukraine, despite hesitation to do so in the past. NATO allies have sent tanks, with the Czech Republic first among them. US has encouraged NATO countries with Russian-made tanks to help Ukraine, which has its own stock. This week was 1. time, however, that a senior US defence official has acknowledged that the Pentagon is now also prepared to provide tanks.
  • Ukrainlastel miski uus relv arsenalis?
    Paistab selline eksperimentaalse ja kiirelt kokkuklopsitud lahendus, nagu Ukrainlased mujalgi kasutanud.
  • "opex"
    Uudises, et ukrainlased said kätte NATO-legi huvi pakkuva tanki T-90M tervena, oli Timesis see infokild:

    A Pentagon official disclosed this week that it was possible US tanks might be supplied to Ukraine, despite hesitation to do so in the past. NATO allies have sent tanks, with the Czech Republic first among them. US has encouraged NATO countries with Russian-made tanks to help Ukraine, which has its own stock. This week was 1. time, however, that a senior US defence official has acknowledged that the Pentagon is now also prepared to provide tanks.


    Mu paar posti tagasi viidatud intervjuus oli ka juttu Abramsi tankide tarnimisega seotud probleemidest. Avaldati kahtlust, kas nii suur tank nagu Abrams sobib Ukraina mudaste põldude kündmiseks. Tõsi - wikipedia andmetel on Abramsi mass kusagil ca 50% suurem kui nt T72.

    Samuti rõhutati hoolduse ja remondi tähtsust ning võimatu on Ukraina rindel tankiga opereerida olukorras, kus lähim hooldusbaas asub Poola piiri taga. Seega kõlas seisukoht, et Biden peaks Abramsi tankide saatmiseks heaks kiitma USA contractorite Ukrainasse lähetamise, kes saaks hoolduse ja remondi osas kohapeal toetada.

    Suure probleemina toodi välja ka asjaolu, et erinevalt Vene (ja Euroopa) tankidest, kasutab Abrams gaasiturbiinmootorit - kuigi paistab, et väidetavalt sobib sinna diisel ka.

    Mis tanke puudutab, siis veider on Saksa kaitseministri hiljutine seisukoht, et nemad Ukrainasse tanke ei saada kui teised liitlased seda samuti ei tee - Poola on omalt poolt Ukrainasse saatnud nii uuemaid kui vanemaid asju.
  • Hooldusest, Abramsi powerpack vahetamise aeg on alla tunni, keegi neid rindel ei hoolda. Vantide T-72 ja selle derivaatide mootori kättesaamiseks läheb vähemalt 24 tundi, sama palju uue tagasipanek.
    Gaasiturbiin ei tähenda seda, et ta käib gaasiga. Tegelikkuses on ta kütuse suhtes vähem nõudlik kui tavadiisel. Kõlbab diisel, jetfuel, petrool.
    Samas jälle juhtimine ja laskmine on ülilihtsaks ja mugavaks tehtud. Vaata vene tanki juhikohta, õudus.
  • Ukraina võiks "hea tahte märgiks" ja sõja koheseks lõpetamiseks tulla välja kompromissettepanekuga: Luganski oblast - venelastele ja Krimm ning Donbassi oblast Ukrainlastele. Sõja põhitees 24. veeb oli ju Luganski ja Donbassi oblastite hõivamine. Ja nii nad saaksid peaaegu poole. Kõik vene inimesed keda puutin on ainuisikuliselt ja oma algatuslikult Ukrainasse vabastama läinud, ning kes soovivad vene võimu, saavad kolida Luganskisse ja vastupidi. Luganski oblast on sama suur kui Krimm ja ka ca. sama elanike arvuga. Nii, et väike vahetus. Siia lisaks siis reparatsioonirahad Ukrainale. Keegi ei saaks ütelda, et Ukrainlased ei ole kompromissiks valmis ( kuigi nad ei peagi olema ). Aga tahaks uskuda, et see äkki oleks sobiv hind ja võimalus kõik vene võimu ihkavad Ukraina territooriumilt ära paigutada ( kuigi venemaale oleks võinud ju alati minna, aga ei läinud ). Ja kahtlustan, et alles siis hakkab kohalik venelane mõtlema, et kurat siia vene kolkasse ilma mingi perspektiivita justkui ka ei tahaks jääda. Praegu nad panevad autopiloodi peal ( kahtlustan, et neid on seal ikka üsna palju kes seal nn. "vene rahu" ihkavad, eriti pärast paljude ukrainlaste põgenemist ). Luganski obl. saab ka üsna sirge joonega välja lõigata. Kui juba maleks läks.
  • @TaivoS
    Samuti rõhutati hoolduse ja remondi tähtsust ning võimatu on Ukraina rindel tankiga opereerida olukorras, kus lähim hooldusbaas asub Poola piiri taga.

    Kuidagi saksa õhutõrjetanke Gepard, põmst Leopard 1 tank kahe väiksema toruga, hooldatakse ja remonditakse seal
  • Vahepeal tuleb mõni hea uudis ka. Tundub et mingi kogus Azovstali kaitsjaid on suudetud vabastada vangide vahetamisega.
  • "IMAGES of Kateryna, nicknamed 'Ptashka' (Birdie) another one of the defenders of Mariupol that was at the Azovstal plant and sang the Ukrainian anthem there was also released in the prisioner exchange."
    https://twitter.com/raging545/status/1572681694175547396
  • "The commander of #Azov Regiment Denys Prokopenko and his deputy Svyatoslav Palamar have been released from Russian captivity. "
    https://twitter.com/Militarylandnet/status/1572695660360765441

    ehk siis "Kalina" ka.
  • "
    WarMonitor🇺🇦
    @WarMonitor3
    ·
    1m
    Viktor Medvedchuk was exchanged for famous Mariupol defenders.

    A bargain if you ask me😂😂😂😂
    "
  • Juhtivad Azovstal-inimesed peavad jäämä Türgisse kuni sõja lõpuni.
  • "kodanik"
    Ukraina võiks "hea tahte märgiks" ja sõja koheseks lõpetamiseks tulla välja kompromissettepanekuga: Luganski oblast - venelastele ja Krimm ning Donbassi oblast Ukrainlastele. Sõja põhitees 24. veeb oli ju Luganski ja Donbassi oblastite hõivamine. Ja nii nad saaksid peaaegu poole. Kõik vene inimesed keda puutin on ainuisikuliselt ja oma algatuslikult Ukrainasse vabastama läinud, ning kes soovivad vene võimu, saavad kolida Luganskisse ja vastupidi. Luganski oblast on sama suur kui Krimm ja ka ca. sama elanike arvuga. Nii, et väike vahetus. Siia lisaks siis reparatsioonirahad Ukrainale. Keegi ei saaks ütelda, et Ukrainlased ei ole kompromissiks valmis ( kuigi nad ei peagi olema ). Aga tahaks uskuda, et see äkki oleks sobiv hind ja võimalus kõik vene võimu ihkavad Ukraina territooriumilt ära paigutada ( kuigi venemaale oleks võinud ju alati minna, aga ei läinud ). Ja kahtlustan, et alles siis hakkab kohalik venelane mõtlema, et kurat siia vene kolkasse ilma mingi perspektiivita justkui ka ei tahaks jääda. Praegu nad panevad autopiloodi peal ( kahtlustan, et neid on seal ikka üsna palju kes seal nn. "vene rahu" ihkavad, eriti pärast paljude ukrainlaste põgenemist ). Luganski obl. saab ka üsna sirge joonega välja lõigata. Kui juba maleks läks.


    Tänase seisuga on selge, et tiblad tuleb tagasi peksta 1991. aasta piiridesse ja seejärel lagundada kogu see kurjuse impeerium. Iga vähem eesmärk viib ainult selleni, et nad lakuvad haavu 10, 20 , 30 aastat, ja hakkavad jälle otsast peale. Vähemalt kaks põlvkonda venelasi peab üles kasvama teadmiseta, et nad on äravalitud rahvas, kelle missiooniks on maailm "vabastada", et kõikjal, kuhu astub venelase jalg, ongi venemaa ning et edukas olemiseks tuleb osata naabritega inimlikult läbi saada, mitte pidevalt nuputada, kuidas neid anastada ja röövida.
  • eilses Pealtnägijas tegi Ukraina sõjaväeluure juht üllatava avalduse ... kui Venemaa kasutaks Ukraina vastu (taktikalist) tuumarelva, siis teeks see Ukraina jaoks asja palju lihtsamaks ...

    Loogika selles, et muu maailma reaktsioon sellele oleks niivõrd tugev, et Ukraina võit saabuks kiiremini ...

    Videos alates ca 14:00
  • "stefan"
    Juhtivad Azovstal-inimesed peavad jäämä Türgisse kuni sõja lõpuni.


    Kuna ajalooliselt venelane austab ainult tugevat vastast, siis Azovstali juhtide vabastamine on minu silmis selge märk ukrainlaste tugevuse tunnustamisest ja vene poole lepituse otsimisest. Ja kuigi Medvechuk on kuidagi puutiniga ka perekondlikult seotud nagu aru olen saanud, siis kahtlen väga, et temas veel mingit sellist infot on mis venelaste jaoks uus oleks. Usun, et kuskilt tuli puutjale sõnum, et tee ükski positiivne lüke ja võib-olla on võimalik midagi arutama hakata ( ja see Azovstali teema on kogu aeg Zelenskiyle ülioluline olnud. Rahvas on talle korduvalt etteheiteid teinud, et nad on üksi jäetud ). Miskit kuskil toimub...
  • "Sekeldaja"
    "kodanik"
    Ukraina võiks "hea tahte märgiks" ja sõja koheseks lõpetamiseks tulla välja kompromissettepanekuga: Luganski oblast - venelastele ja Krimm ning Donbassi oblast Ukrainlastele.


    Tänase seisuga on selge, et tiblad tuleb tagasi peksta 1991. aasta piiridesse ja seejärel lagundada kogu see kurjuse impeerium. Iga vähem eesmärk viib ainult selleni, et nad lakuvad haavu 10, 20 , 30 aastat, ja hakkavad jälle otsast peale.


    Paraku jah. Muidu võiks Lugansk ja Donetsk 24.02 piirides Venemaale jääda kui Krimmi tagasi saaks. Saaks s*tast lahti, vaenulik ja majanduslikus mõttes väheväärtuslik elanikkond, ukrainameelsed, kes sealt 8 a tagasi lahkusid on elu mujal sisse seadnud jne. Aga pretsedent oleks halb. Seega jäävad 1991. a piirid.
  • "Henno Viires"
    eilses Pealtnägijas tegi Ukraina sõjaväeluure juht üllatava avalduse ... kui Venemaa kasutaks Ukraina vastu (taktikalist) tuumarelva, siis teeks see Ukraina jaoks asja palju lihtsamaks ...

    Loogika selles, et muu maailma reaktsioon sellele oleks niivõrd tugev, et Ukraina võit saabuks kiiremini ...

    Videos alates ca 14:00


    Nojah, ma ei kujuta nüüd ette taktikalise tuumarelva mõju ulatust. Ilmselt on oluline ka kus ja mitu korda nad seda kasutavad. Esimese järel on järgmised kergemad tulema. Ja milline saaks muu maailma reaktsioon olla? Mis tähendab, et tugev? Tugev sõjaline löök millega? Nii, et Venemaale hävitav aga meie jääme alles. Pagana keeruline nii, et maailmalõpuni ei jõua.

    Aga loodame parimat :)
  • Kusagil pakuti, et see Ussisaar sobiks kõrge sümboolse väärtusega mini-tuumapommi sihtmärgiks. 40km Rumeeniast
  • "Vanaema"
    "Sekeldaja"
    "kodanik"
    Ukraina võiks "hea tahte märgiks" ja sõja koheseks lõpetamiseks tulla välja kompromissettepanekuga: Luganski oblast - venelastele ja Krimm ning Donbassi oblast Ukrainlastele.


    Tänase seisuga on selge, et tiblad tuleb tagasi peksta 1991. aasta piiridesse ja seejärel lagundada kogu see kurjuse impeerium. Iga vähem eesmärk viib ainult selleni, et nad lakuvad haavu 10, 20 , 30 aastat, ja hakkavad jälle otsast peale.


    Paraku jah. Muidu võiks Lugansk ja Donetsk 24.02 piirides Venemaale jääda kui Krimmi tagasi saaks. Saaks s*tast lahti, vaenulik ja majanduslikus mõttes väheväärtuslik elanikkond, ukrainameelsed, kes sealt 8 a tagasi lahkusid on elu mujal sisse seadnud jne. Aga pretsedent oleks halb. Seega jäävad 1991. a piirid.


    Sealsed inimesed võid asendada, aga maavarade poolest on Lugansk ja Donetsk Ukrainale väga olulised. Majanduslikus mõttes nende ära andmine oleks väga suur rumalus.
  • USA võiks välja öelda, et tuumapommi kasutamise korral anname Ukrainale üle x ühikut tuumapomme ja küll nad siis ise vaatavad, et mis nendega teevad. Et sellest tuumarelvadest vabademisest lepingust loobumine või nii :)
  • "Vanaema"
    Nojah, ma ei kujuta nüüd ette taktikalise tuumarelva mõju ulatust.

    Siin on üks emulaator, millega saad valida koha kaardil, sisestada laengu tugevuse (taktikalistel tuumalõhkepeadel tüüpiliselt vahemikus 10 - 100 kilotonni) ja soovi korral lõhkemise kõrguse, tuule suuna/tugevuse ja muid parameetrid ning vaadata erinevaid mõjuraadiuseid: https://nuclearsecrecy.com/nukemap/
  • "PeaLiK"
    "Vanaema"
    Nojah, ma ei kujuta nüüd ette taktikalise tuumarelva mõju ulatust.

    Siin on üks emulaator, millega saad valida koha kaardil, sisestada laengu tugevuse (taktikalistel tuumalõhkepeadel tüüpiliselt vahemikus 10 - 100 kilotonni) ja soovi korral lõhkemise kõrguse, tuule suuna/tugevuse ja muid parameetrid ning vaadata erinevaid mõjuraadiuseid: https://nuclearsecrecy.com/nukemap/


    50ne megatonnine "Tsar Bomba" pühib igatahes moskva maakaardilt minema. Et siis "tsaarile tsaari palk" vms.
    Aga 9 megatonnine W-53 ajab ka asja ära.
  • Igasuguste lõhkerelvadega on see asi, et lööklaine jõud raugeb pöördvördeliselt kaugusega. Seetõttu on ühe 50Mt "Tsar Bomba" asemel palju suurema efektiga kasutada hajutatult sadat 100 kilotonnist (kuigi nende kogujõud kokku on 5x väiksem). Suure laengu ainuke eelis on see, et see teeb selle ühe koha epitsentri väga-väga katki.
  • Seepärast ma tolle tsaaripommi teele paningi et see paugu tagajärel tekkiv auk ulatuks ikka moskva metrooni välja.

    Kaplinski ühe luuletuse readki on sellised:
    Mis algab suure rutuga,
    see lõpeb suure nutuga.
    Mis algab suure pauguga,
    see lõpeb suure auguga
  • "PeaLiK"
    lööklaine jõud raugeb pöördvördeliselt kaugusega.

    Uhh, kuupvõrdeliselt tahtsin öelda, mitte pöördvõrdeliselt.
  • Kui UK sõjaväeluure peakorter saaks 1,2 Mt paugu maapinnal, siis jääksin täpselt tulekera piirile :)
  • "Tiitro"
    Minu teada on vabastatud "Azov"-i komandörid interneeritud Türgis kuni sõja lõpuni.
    https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3576870-ukrainian-commanders-freed-from-russian-captivity-now-in-turkey-yermak.html


    Tubli, stefan märkis ka päeval

    "kodanik"
    "stefan"
    Juhtivad Azovstal-inimesed peavad jäämä Türgisse kuni sõja lõpuni.


    Kuna ajalooliselt venelane austab ainult tugevat vastast, siis Azovstali juhtide vabastamine on minu silmis selge märk ukrainlaste tugevuse tunnustamisest ja vene poole lepituse otsimisest. Ja kuigi Medvechuk on kuidagi puutiniga ka perekondlikult seotud nagu aru olen saanud, siis kahtlen väga, et temas veel mingit sellist infot on mis venelaste jaoks uus oleks. Usun, et kuskilt tuli puutjale sõnum, et tee ükski positiivne lüke ja võib-olla on võimalik midagi arutama hakata ( ja see Azovstali teema on kogu aeg Zelenskiyle ülioluline olnud. Rahvas on talle korduvalt etteheiteid teinud, et nad on üksi jäetud ). Miskit kuskil toimub...


  • "jpedro"
    Ja kuigi Medvechuk on kuidagi puutiniga ka perekondlikult seotud nagu aru olen saanud, siis kahtlen väga, et temas veel mingit sellist infot on mis venelaste jaoks uus oleks.


    Pigem võib Medvechuk'l olla väga olulist infot Ukraina jaoks, mille lekkimist oli vaja välistada (pole ju võimatu, et kui tunneb, et Venemaa on ta hüljanud, jagaks ta seda Ukrainale kasvõi kättemaksuks)

  • No mis see oluline info küll peaks olema, mida Ukraina juba ei tea või mis peaks Ukrainale üldse korda enam minema?

    Aga natuke ootamatu pööre on see küll.
    Kas see vihjab, et Putinil on siiski miski suurem pauk plaanis, et omad vaja välja tõmmata ja Ukrainlastest savi?

    Mingi veider võltsoperatsioon ka Donetskis täna..
  • Lineaarne loogika seisneb, et Putin vajab mobilisatsiooniga juurde vägesid Ukraina senisele rindele, asenduseks, tegema seda, mida kogu aeg on tehtud.
    Aga sellega on probleem - see ei toimi, ei jõua ega suuda koolitada. Võibolla pole ka toimivaid rünnakuvahendeid enam.
    Arvate, et Putin seda ise ei tea?

    Aga võibolla pole plaan üldse see mis esmapilgul paistab loogiline ja sirgjooneline tegevus.
    Venelastel on kindlasti küllalt käsirelvi ja jalaväe toetusmasinaid. Nende kasutamiseks palju treenida pole vaja.. aga nendega ei tee praegusel rindel palju ära.

    Siis siit ka teine taktika - tuumapomm Kiievile ja võibolla veel kuskile. Lootuses, et Ukraina selle peale kapituleerub. Ja vot siis on kohe võtta see mobiliseeritud mass, mis saadetakse Ukrainat üle võtma ja kontrolli tagama. Selleks sobivad AK47'tega nagad küll, kes paar nädalat koolitust saanud. Ja võibolla selleks ka Medvechuk.
  • "fjot"
    Lineaarne loogika seisneb, et Putin vajab mobilisatsiooniga juurde vägesid Ukraina senisele rindele, asenduseks, tegema seda, mida kogu aeg on tehtud.
    Aga sellega on probleem - see ei toimi, ei jõua ega suuda koolitada. Võibolla pole ka toimivaid rünnakuvahendeid enam.
    Arvate, et Putin seda ise ei tea?

    Aga võibolla pole plaan üldse see mis esmapilgul paistab loogiline ja sirgjooneline tegevus.
    Venelastel on kindlasti küllalt käsirelvi ja jalaväe toetusmasinaid. Nende kasutamiseks palju treenida pole vaja.. aga nendega ei tee praegusel rindel palju ära.

    Siis siit ka teine taktika - tuumapomm Kiievile ja võibolla veel kuskile. Lootuses, et Ukraina selle peale kapituleerub. Ja vot siis on kohe võtta see mobiliseeritud mass, mis saadetakse Ukrainat üle võtma ja kontrolli tagama. Selleks sobivad AK47'tega nagad küll, kes paar nädalat koolitust saanud. Ja võibolla selleks ka Medvechuk.


    Aga võib-olla plaan ongi Euroopa põgenikega üle ujutada ( ja Mongoolia ). See on kaader kes puutjat vast päris üheselt ei austa. Nendele võiks siis siinpool relvad kätte anda ja tui. Venemaa kodusõda okupeeritud aladel.
  • "fjot"
    Lineaarne loogika seisneb, et Putin vajab mobilisatsiooniga juurde vägesid Ukraina senisele rindele, asenduseks, tegema seda, mida kogu aeg on tehtud.
    Aga sellega on probleem - see ei toimi, ei jõua ega suuda koolitada. Võibolla pole ka toimivaid rünnakuvahendeid enam.
    Arvate, et Putin seda ise ei tea?

    Aga võibolla pole plaan üldse see mis esmapilgul paistab loogiline ja sirgjooneline tegevus.
    Venelastel on kindlasti küllalt käsirelvi ja jalaväe toetusmasinaid. Nende kasutamiseks palju treenida pole vaja.. aga nendega ei tee praegusel rindel palju ära.

    Siis siit ka teine taktika - tuumapomm Kiievile ja võibolla veel kuskile. Lootuses, et Ukraina selle peale kapituleerub. Ja vot siis on kohe võtta see mobiliseeritud mass, mis saadetakse Ukrainat üle võtma ja kontrolli tagama. Selleks sobivad AK47'tega nagad küll, kes paar nädalat koolitust saanud. Ja võibolla selleks ka Medvechuk.


    Et proovitakse mobilisatsiooni ja tuumarünnakut korraga, ei tundu reaalne, liiatigi selle optics väga kole. Kui aga mobilisatsioon ka piisavat tulemust ei anna, võib Putin tõesti tunda, et tal pole enam isiklikus plaanis midagi kaotada. See hiljutine Ben Hodges'i kommentaar tuumarünnaku vastuse kohta kõlas väga sellisena, et ta oli valitud sõnumitoojaks, mitte ei avaldanud puhtalt omi mõtteid. Ilmselge on, et USA ei saa seda kõrvalt vaadata ja sellist impotentsust endale lubada.

    Mitte, et seda ukrainlastele ja Ukrainale sooviks, aga selle mobilisatsiooniga hakkab veel "pulli saama". Piisavalt aega läinud, et raha eest oleksid vabatahtlikud sinna juba tee leidnud. Venemaa suur ja lai, mistõttu väga must-valgelt seda võtta ei saa, aga pigem laekuvad nüüd mobilisatsiooni käigus inimesed, kes konkreetselt ei taha seal olla.

    Kuivõrd ukrainlaste luurevõimekus tundub suhteliselt hea ja kauge maa taha täpse tule andmine samuti, siis kui mingisugust edu peaks lisajõu saatmine ikkagi pakkuma, siis oluliselt kasvavat inimjõu kaotust tähendab see igal juhul.

    Venelaste kahjuks aga see projekt USA jaoks juba pigem "too big to fail".
  • "Kuldar1"
    "jpedro"
    Ja kuigi Medvechuk on kuidagi puutiniga ka perekondlikult seotud nagu aru olen saanud, siis kahtlen väga, et temas veel mingit sellist infot on mis venelaste jaoks uus oleks.


    Pigem võib Medvechuk'l olla väga olulist infot Ukraina jaoks, mille lekkimist oli vaja välistada (pole ju võimatu, et kui tunneb, et Venemaa on ta hüljanud, jagaks ta seda Ukrainale kasvõi kättemaksuks)



    Me saame teada, kas lekitas midagi olulist, kui kuuleme, et kodanik on "aknast alla kukkunud" või "südameataki" saanud.
  • Kui nüüd siia venelaste mobilisatsiooni juurde panna mõned viimati toimunud asjad, siis pilt on rohkem kui kahtlane.
    Macron püüab meeleheitlikult helistada Putinile.
    Biden teeb avaldusi.
    Lavrov jaurab totaalset kelbast UN assambleel.
    Venelastel on kuidagi liiga kiire referendumitega.
    Näideldakse jälle Ukraina rünnakut rahumeelsetele elanikele.
    Venelased on ootamatult lahked Ukraina vangide vabastamisel.

    Kaja Kallas tuleb erakorraliselt eetrisse, et teatada kuidas Eestis on kõik hästi, Eesti on hästi kaitstud.


    Ma isegi enne seda eriti ei teadnud, et ma peaks muretsema...


    Lõppu oleks võinud veel lisada - hoolime üksteisest, peseme käsi ja püsime terved!
  • "fjot"

    Kaja Kallas tuleb erakorraliselt eetrisse, et teatada kuidas Eestis on kõik hästi, Eesti on hästi kaitstud.


    Kaja Kallasele võib üht-teist ette heita, aga eilne sõnavõtt oli täiesti omal kohal. Ilmselt oli ikkagi neid inimesi ka piisavalt keda Venemaa mobilisatsiooni teade ärevaks tegi, rahustavad sõnumid on selle juures vajalikud.

    Näiteks minu ootus peaministrile oli küsimus: kuidas Eesti riik reageerib. Sain vastused:
    Juba sel nädalal Okas - rohkema arvu osalejatega kui varem, näitamaks, et oleme valmis kiirelt reageerima. Samuti ka tänusõnad neile reservistidele kes panustavad ja tööandjatele mõistva suhtumise eest.
    Järgmisel aastal reservõppustele 25 000+ kaitseväelast. Senisega võrreldes väga suur arv. Samuti esimest korda selle struktuuri järgi maakaitsevägede kokku harjutamine. Selge sõnum, et meie kaitsevägi ei maga ja valmistub/valmistab ette reservväge võimalikuks konfliktiks.

  • Belarusian president puts military on high alert
    "The situation is very serious,” he said during a meeting with Secretary of the State Security Council of Belarus, Alexander Grigoryevich. “I would even say dangerous, and under no circumstances should we slack off. There is no need to fear anything. We need to put some military units on alert by wartime standards. This is necessary."

    Reiterating Belarus’s support to Russia, Lukashenko said: “We have created a defense space and, in fact, we have common armed forces with Russia.”

    Kartuligaddafi on juba mitu päeva väga närviliselt ruianud. Huvitav, kas Kreml võttis tal munad pihku, et nüüd hakkad tegutsema, või muidu ...
  • "TaivoS"

    Et proovitakse mobilisatsiooni ja tuumarünnakut korraga, ei tundu reaalne, liiatigi selle optics väga kole. Kui aga mobilisatsioon ka piisavat tulemust ei anna, võib Putin tõesti tunda, et tal pole enam isiklikus plaanis midagi kaotada.

    Venelased on seda tuumasõja võimalust nii palju juba kedranud ja oma rahvast töödelnud, et nad mitte ei karda sõda, vaid lausa ootavad.
    Võimalik, et neil lihtsalt pole ka enam konventsionaalseid lõhkepäid ja allesolevad iskanderid ja kalibrid ongi tuumapeadega.
    Teine asi on see, et Venelased on nii palju sõjakuritegusid korda saatnud, nii palju keelatud meetodeid ja relvi kasutanud, et neil lihtsalt pole enam nägu, mida kaotada. Putin on juba ennast nurka värvinud.
    Viimatine keskaasia kohtumine näitas väga selgelt selle mehe pettumust ja isoleeritust.

    Ehk siis on suur tõenäosus, et tuumarelv käiku läheb ja praegu toimub sellele ettekäände ja õigustuste vormistamine. Täselt sama moodi, nagu enne 24. veebruari - kõik oli selge, otsused olid tehtud, oli vaid vaja vormistada ettekääne, mis päädis LNR ja DNR tunnustamisega eraldiseisvate riikidena.
    Venelaste tegutsemise muster ei muutu. Olukorra õhkkond on täpselt sama - Putin on natuke kahtlev ja mures oma otsuse pärast, aga teeb seda siiski.

    Ja mobilisatsioon on selleks, et tagada massiivne jõud, keda tuumarünnaku järgselt peale saata.

    Loodame lihtsalt, et Ukraina on valmis ja oma võimekuse võimalikult hajutanud.
  • "Draax"
    "fjot"

    Kaja Kallas tuleb erakorraliselt eetrisse, et teatada kuidas Eestis on kõik hästi, Eesti on hästi kaitstud.


    Kaja Kallasele võib üht-teist ette heita, aga eilne sõnavõtt oli täiesti omal kohal. Ilmselt oli ikkagi neid inimesi ka piisavalt keda Venemaa mobilisatsiooni teade ärevaks tegi, rahustavad sõnumid on selle juures vajalikud.

    Näiteks minu ootus peaministrile oli küsimus: kuidas Eesti riik reageerib. Sain vastused:
    Juba sel nädalal Okas - rohkema arvu osalejatega kui varem, näitamaks, et oleme valmis kiirelt reageerima. Samuti ka tänusõnad neile reservistidele kes panustavad ja tööandjatele mõistva suhtumise eest.
    Järgmisel aastal reservõppustele 25 000+ kaitseväelast. Senisega võrreldes väga suur arv. Samuti esimest korda selle struktuuri järgi maakaitsevägede kokku harjutamine. Selge sõnum, et meie kaitsevägi ei maga ja valmistub/valmistab ette reservväge võimalikuks konfliktiks.



    Niipalju küll lisaks, et see reservõppus oli juba varasemalt paigas, ei olnud reaktsioon Venemaa viimastele mobilisatsioonisündmustele.
  • Kallase kõnega seoses on mul oletus, et see on miskitpidi seotud selle uudisega: Isolated operation test of Kaliningrad electricity system to be held over weekend

    Litgrid, the Lithuanian electricity transmission system operator, informs that a planned isolated operation test of the Kaliningrad power system will take place on Saturday, 24 September.

    According to the Russian Federation's electricity system operator, the test will last 14 hours.

    Ajastus on kuidagi liiga ühte auku, et Kallase hoiatus ja see 21. sept avaldatud uudis homsesse plaanitud testist isoleeritud sündmused oleksid.

    Suvel, 23. juuni paiku jättis Venemaa sarnase, 8 tunniks plaanitud testi misiganes põhjusel pooleli: Russia cancels Kaliningrad power network isolation test. Samas on sedalaadi teste tehtud juba sellest ajast peale, kui Venemaa hakkas Ukraina sõjaks valmistuma. Vbla on eelnevad testid pekki läinud, aga peale seda, kui Venemaa Putini otsesel korraldusel sinna uue jaama rajas ja 2019 selle korstnatest tossu hakkas tulema (Russia launches plant to reduce Kaliningrad's reliance on EU grid) võib nüüd olla alust karta, et seekordne test võib õnnestuda ja sel juhul ei teeks Venemaa Balti riike lahti ühendades ühtlasi Kaliningradi pimedaks? Võimalik, et hetkel käib võidujooks ajaga, et kes keda enne lahti ühendab.
  • Ma arvan, et lahtiühendamine ei ole akt iseeneses, vahend, vaid mingi sündmuse paratamatu tagajärg.
  • "invictus"
    Jäeti seekord ka ära.

    Tänks! Polnud selle peale sattunud. Always behind the curve... :(

    Anyway, see kinnitas oletust, et Kallase eilane sõnum ja Kaliningradi testid ON omavahel seotud.
  • Lahtiühendamine toimub kahtlemata Balti riikide jaoks kõige ebameeldivamal hetkel - jaanuari/veebruari kõige külmematel energiatarbimise tipu päevadel, mitte praeguses mõnusas soojas sügises. See on praeguse seisuga paratamatu ja ma väga loodan, et riik ja energiasüsteem selleks sellsena ka valmistub.

    Tegelikult peaks valmis olema ka selleks, et samal ajal alandatakse Narva veehoidla veetaset, et soojuselektrijaamade jahutussüsteem rivist välja viia ja hullemal juhul ka korraldatakse sabotaaž mõnes elektrijaamas või olulises alajaamas/liinil.

  • Info aasta algusest, millal peaks Eesti täieliku Venemaast sõltumatu elektrisüsteemi sageduse juhtimise võimekuse saavutama:
    Eesti, Läti, Leedu ja Poola elektri süsteemihaldurite eelmise aasta oktoobris esitatud taotlus sai positiivse rahastusotsuse maksimummääras viie olulisima Euroopa Liidu taristuprojekti hulgas, mis viiakse ellu aastatel 2021-2027.

    Nelja riigi investeeringud sünkroniseerimise suurprojekti viimasesse etappi on kokku ligi 230 miljonit eurot, millest Eestis tehakse investeeringuid 37 miljoni euro eest, Lätis 50, Leedus 41 ja Poolas 103 miljoni euro ulatuses.

    Vajalikud tööd katavad võrkude tugevdamist ja sagedusreguleerimisseadmete ning IT-juhtimissüsteemide uuendamist, mis võimaldab Balti riikidel ja Poolal Venemaa sagedusalast lahti ühenduda ja liituda Mandri-Euroopa sünkroonalaga.

    Elering kaasajastab viimases etapis Eesti elektrisüsteemi juhtimis- ja infosüsteeme, mis sisaldavad muuhulgas reservjuhtimiskeskuse rajamist ja EstLink alalisvooluühenduste juhtimissüsteemide uuendamist.

    Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi sõnul on tänases geopoliitilises olukorras Eesti energiamajanduse ülesanne number üks luua Eesti ja Balti riikide iseseisev Venemaast sõltumatu elektrisüsteemi sageduse juhtimise võimekus. “Venemaast sõltumatu sageduse juhtimise võimekuse loomine Balti riikide elektrisüsteemis annab meile täiendava energia julgeoleku garantii, mis iganes peaks ka juhtuma. Balti riikide elektrisüsteemi desünkroniseerimine 1.jaanuarist 2026 Venemaa elektrisüsteemist kulgeb ajakava kui eelarve vaates kokku lepitud plaani järgi,“ sõnas Veskimägi.

    Mingi avariikava vist on kokku klpositud, aga keegi pole selle toimimist praktikas kontrollinud ja pole aimugi, kas see ka toimima hakkab: 16.09.2022 Elering ei pea Venemaa elektrisüsteemist eraldumise katset veel vajalikuks
    Leedu energiasüsteemi haldur Litgrid plaanis septembris taas läbi mängida desünkroniseerimise Venemaast, kuid teatas reedel, et lükkab katse edasi. Elering ei pea vajalikuks eraldumiskatseid korraldada, enne kui kõik uued Balti elektrisüsteemi lisanduvad seadmed pole valmis sünkroontööks mandri-Euroopa süsteemiga.

    Tundub, et aega on veel maa ja ilm.
  • Ma mõtsi, et neid sundpuhkusele Türkki saadetavaid Azovlasi on rohkem, a neid ainult 5 tk? Ülejäänud siis võivad rindele minna, näit. Mariupoli vabastama. Kui just tibla neid katki pole piinatud...
  • "opex"
    Ma mõtsi, et neid sundpuhkusele Türkki saadetavaid Azovlasi on rohkem, a neid ainult 5 tk? Ülejäänud siis võivad rindele minna, näit. Mariupoli vabastama. Kui just tibla neid katki pole piinatud...


    siin on üks näide Mariupolis vangi langenud võitlejast (miite Azov vaid Mariupoli politsei) enne vangi langemist ja vangist vabastamise järel ....

  • Väga ausad valimised toimuvad okupeeritud aladel.
    Kohapeal, kõigi kaamerate ja meedia ees kirjutad, kas oled poolt või vastu. Ei mingit pettust.

    https://twitter.com/KremlinTrolls/status/1573243426002407424

    Ilmselt ootab väljas ka buss, kui peaksid eksima valikuga.
  • Raadios käis uudistest läbi et mitmed sõja vastu protestijad on kutsed saanud. Ei saanud aru kui massiline selline reziimivastaste sõtta sundimine on, aga Kremlist sellist maffialikku käitumist võib uskuda. Alles need Peterburi ja Moskva kohalikud poliitikud nõudsid Putini tagasiastumist. Eks nüüd ole nende pojadki eelisjärjekorras. Karistuseks protestijatele ja hoiatuseks teistele. Sellega kaasneb muidugi risk - reziimivastaste osakaal relvajõududes kasvab. Aga kui puuduliku varustuse ja väljaõppega kohe rindele kärutada, siis on risk maandatav.
    Mobilisatsioon pidi küll puudutama lahingkogemustega mehi, aga see väide oli pigem hirmutamuseks mõeldud. Vaevalt et nii palju senisest sõjast eemale jäänud sõjardeid leidub et 300tuh kokku saada, miljonist rääkimata. Aga eesmärk oligi ehk näidata, et tulevad õppinud ja kogenud sõjamehed mitte puuduliku väljaõppega ja kokku harjutamata reservistid. Ühtlasi saab selle klausliga saata rindele iga Donbassi jt Venemaaga "ühinenud" okupeeritud alade mehe - neil ju Ukraina okupeerimislahingute alla jäänute kogemus olemas. Mis siis et ise pole ehk relva puutunudki.
    Üle piiri putkanud venelastele võiks aga asüüli pakkuda tingimusel, et peavad enne teatud aja teenima Venemaa vastases sõjas. Mitte ehk rindel, aga nt toetavates üksustes. Asüül tuleb välja teenida ja kui Venemaal reziimi vastu astuda ei julgenud, siis peaks seda võimalust pakkuma nüüd välismaal.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon